Μια γρήγορη στατιστική ανάμεσα στους συνεργάτες του «Εθνος - Κυνήγι» έφερε στην επιφάνεια τουλάχιστον τρεις που είχαν μόνιμα σημάδια στο δάχτυλό τους από το κτύπημα... του υποφυλακτήρα!
Αυτό το ποσοστό εξηγεί τη δημοτικότητα αυτών των μικρών «μαξιλαριών», που βιδώνουν στον υποφυλακτήρα. Ομως ούτε τα μαξιλαράκια δεν βοηθούν... Το κτύπημα, όση προστασία και αν υπάρχει, είναι άτιμο πράγμα. Είναι κάτι μεταξύ απότομου πονόδοντου και ηλεκτροσόκ στο δάχτυλο. Ευτυχώς η λύση είναι εύκολη, έστω και αν χρειάζεται υπομονή για να βρεθεί...
Τι γινεται όταν κτυπά το δάχτυλο στον υποφυλακτήρα; Το κλώτσημα του όπλου στέλνει το όπλο πίσω, με ενέργεια ίση με αυτή της γόμωσης (όπως έλεγε και ο Νεύτωνας, μια δράση έχει ίση και αντίθετη αντίδραση). Ενω τό όπλο πάει πίσω, το χέρι μένει στάσιμο και δέχεται όλη την ενέργεια σε ένα μικρό σημείο, που είναι δεν είναι δύο τετραγωνικά εκατοστά!
Γιατί όμως το δάχτυλο βρίσκεται εκεί που το βρίσκει ο υποφυλακτήρας;
Τα συνήθη αίτια είναι:
Το λανθασμένο κράτημα του όπλου, το κοντό κοντάκι, η λεπτή λαβή και η απουσία ψάθας.
Το λανθασμένο κράτημα είναι το πιο συχνό αίτιο, διότι οι περισσότεροι κυνηγοί επιμένουν να περνούν το δάχτυλό τους βαθιά μέσα στον υποφυλακτήρα οπότε πιέζουν τη σκανδάλη με την άρθρωση της φάλαγγας. Η σωστή πίεση όμως είναι αυτή που γίνεται με το μεσαίο τμήμα της πρώτης φάλαγγας. Αυτή η πίεση επιτρέπει στο υπόλοιπο χέρι να κρατά μιαν απόσταση ασφαλείας από τον υποφυλακτήρα.
Το κοντό κοντάκι από την άλλη φέρνει το χέρι πιο κοντά στον υποφυλακτήρα από ό,τι χρειάζεται, γι΄ αυτό και το δάχτυλο και είναι εκεί, στην.. πρώτη γραμμή κρούσης! Ενα γρήγορο πείραμα με τα πρόσθετα πέλματα της Bear Claw, θα δείξει αμέσως αν φταίει το μήκος το κοντακιού...
Η λεπτή λαβή -καθώς και η πολύ κλειστή λαβή- επιτρέπουν στο χέρι να γλιστρήσει προς τα εμπρός, καθώς το όπλο ταξιδεύει προς τα πίσω. Ενα απλό πείραμα για να εξακριβωθεί ότι φταίει η λαβή, είναι να την τυλίξουμε με κάποιο υλικό που τη χοντραίνει (π.χ. με μονωτική ταινία). Είναι εκπληκτικό το πόσο μια πρόθεση ενός χιλιοστού μπορεί να αλλάξει τη σχέση χεριού και λαβής.
Η ψάθα...
Πρόβλημα τέλος είναι και η... απουσία ψάθας. Η ψάθα δρα σαν φρένο στο χέρι, αυξάνοντας την τριβή, ενώ το παρασύρει και προς τα πίσω με το κλώτσημα. Με τον χρόνο και τη φθορά η ψάθα στη λαβή γίνεται ολισθηρή και δεν «φρενάρει» το χέρι. Αν αυτό είναι το πρόβλημα, δεν θέλει πολλή σκέψη: η ψάθα ξανακόβεται και το πρόβλημα λύνεται.
Αν το όπλο είναι παλιό και έχει πολύ λεπτή λαβή, τότε δεν είναι δυνατή η επανακοπή της ψάθας. Μια λύση είναι η περιτύλιξη της λαβής με ταινία που βάζουν οι ποδηλάτες στο τιμόνι του ποδηλάτου. Η ταινία είναι αντιολισθητική και βέβαια θα είναι... πανάσχημη! Αλλά, τι είναι τα κάλλη μπροστά στην άνεση;
Νικήτας Κυπρίδημος
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Χάρης Γκίκας
Πηγή www.ethnos.gr
Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου