Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Οι Πρώιμες Μπεκάτσες...

Τα πουλιά ταξιδεύουν ένα – ένα ή σε κοπαδάκια των 5 – 6 πουλιών πάντα νύχτα. Καλός καιρός, καθαρός ουρανός και λίγο βοριαδάκι είναι οι ιδανικές συνθήκες για να ταξιδέψουν τα πουλιά. Με γλυκό καιρό μπορεί να βρείς ξαφνικά πολλές μπεκάτσες. Στο ίδιο μέρος που σήμερα δεν σήκωσες μπεκάτσα, αύριο μπορεί να σηκώσεις και πέντε και δέκα πουλιά. Γι’αυτό πρέπει ο μπεκατσοκυνηγός να μην απογοητεύεται.

Ακόμη, επειδή τα πουλιά πολλές φορές ταξιδεύουν τη νύχτα σε κοπαδάκια των πέντε – έξι και παραπάνω πουλιών, μπορεί να βρείς τα πουλιά μαζεμένα και σ’ένα κομμάτι του δάσους και να σηκώσεις ανά πενήντα ή εκατό μέτρα δύο και τρία πουλιά. Ένα άλλο χαρακτηριστικό στα μπασίματα και ειδικά στις πρώιμες μπεκάτσες είναι ότι μπορείς να σηκώσεις διπλά πουλιά.

Η μπεκάτσα ταξιδεύει τη νύχτα και είναι πιθανόν εκεί που επέλεξε μια μπεκάτσα να πέσει στις 4 το βράδυ, στις 6 στο ίδιο μέρος (γιατί οι μπεκάτσες έχουν το ίδιο σκεπτικό και κριτήρια) μπορεί να πέσει και η άλλη. Έτσι λοιπόν, όταν το σκυλί μας φερμάρει ξαφνικά σηκώνονται δύο πουλιά και πολλές φορές μας δίνεται η δυνατότητα για ένα καλό ντουμπλέ. Θέλει αυτοσυγκέντρωση, όχι βιασύνη και σίγουρες ντουφεκιές για να πάρουμε ένα τουλάχιστον πουλί δεδομένου ότι ποτέ σχεδόν οι μπεκάτσες που σηκώνονται μαζί δεν πάνε στην ίδια κατεύθυνση. Συνήθως πετάγονται σε αντίθετες κατευθύνσεις.

Οι πρώιμες μπεκάτσες ταξιδεύουν νύχτα και πιάνουν ψηλά τουλάχιστον για μία – δύο μέρες στα αραιά πουρνάρια, στα γάβρα και μέσα στα έλατα, σε ύψος 900,1000,1.200 μέτρων. Στο δάσος τώρα δεν πάνε στα χειμωνιάτικα κουτούπια, στα ντούσκα και τις πυκνούρες. Προτιμάνε τα καθαρά, τις γωνίτσες στο δάσος, τα μονοπάτια, τα αραιά δέντρα, τα παρτέρια, τις λάκκες, τα αμπέλια, τα βουνά με ασφάκα.

Πολύ σημαντική είναι η επιλογή της τοποθεσίας που θα κυνηγήσουμε.

Οι πρώιμες μπεκάτσες συνήθως είναι νευρικά πουλιά, ανύσηχα και με την παραμικρή ενόχληση πετάγονται και τραβάνε αρκετά μακριά, ώστε δύσκολα τα ξαναβρίσκεις. Είναι αδύνατα πουλιά και τα νεαρά άπειρα μπεκατσόσκυλα δεν την αντιλαμβάνονται μερικές φορές. Κοταρίζουν, συνήθως κάνουν κάποια λίγα μέτρα και πετάγονται τις περισσότερες φορές αθόρυβα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου