Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΑΝΙΧΝΕΥΤΗΚΕ ΞΑΝΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ...

Κρούσματα της γρίπης των πτηνών

Υποπτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών αναφέρθηκε σε απομακρυσμένο χωριό της Ρουμανίας την Κυριακή 27 Μαρτίου 2010. Δείγμα από δύο νεκρά κοτόπουλα εστάλησαν για επιβεβαίωση του αιτίου θανάτωσης τόσο στο Ινστιτούτο Υγείας των Ζώων στο Βουκουρέστι όσο και στο εργαστήριο αναφορά στο Weybridge στη Μ. Βρετανία .

Στα μέσα Μαρτίου είχαν εντοπιστεί προσβεβλημένα από τον ιό Η5Ν1 οικόσιτα πτηνά στο γειτονικό χωρίο Letea κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Η προηγούμενη περίπτωση εμφάνισης της γρίπης των πτηνών είχε διαπιστωθεί τον Μάρτιο του 2009 σε μια άγρια πάπια που θηρεύτηκε κατά τη διάρκεια κυνηγετικής εξόρμησης κοντά στο Starnberg στη Βαυαρία της Νότιας Γερμανίας.

Η Ρουμανία είχε «χτυπηθεί» από τον ιό της γρίπης των πτηνών το 2005 και το 2006 όταν θανατώθηκαν περισσότερο από 1.000.000 πουλερικά.

Η γρίπη των πτηνών είναι μια άκρως μεταδοτική, ιογενής ασθένεια, που προσβάλλει κυρίως τα πτηνά, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προσβάλει τον άνθρωπο και άλλα θηλαστικά.

Στις 24 Μαρτίου 2010 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι ο ιός Η5Ν1 παραμένει απειλή για τους ανθρώπους από τη στιγμή που, μετά την εμφάνισή του σε πτηνά, 7 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την αρχή του έτους.

Τα πρόσφατα κρούσματα στη Ρουμανία εμφανίστηκαν στο Δέλτα του Δούναβη και έχουν ιδιαίτερη σημασία ως περιστατικά διότι τα μεγάλα προβλήματα με τον ιό Η5Ν1 στην ίδια χώρα ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2005 και τον Απρίλιο του 2006 από την ίδια περιοχή. Η επιζωοτία του 2005 στη Ρουμανία συνοδεύτηκε από μαζικές θανατώσεις πτηνών στη Μαύρη Θάλασσα σε μια περιοχή γνωστή ως Ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας.

Πηγή www.diananews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου