Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ...

Η Μακεδονία... του Δυτικού Νείλου!

Στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Πιερίας εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, που συνδέεται με την έξαρση των πληθυσμών των κουνουπιών, τα οποία τον μεταδίδουν στον άνθρωπο...

Οι κυνηγοί που αυτήν περίοδο δραστηριοποιούνται στους κάμπους αυτών των περιοχών, θα πρέπει να συμπεριλάβουν τα... μακρυμάνικα πουκάμισα και μπλουζάκια στο ενδυματολογικό τους πρωτόκολλο, να ξεχάσουν τα σορτς και να καταφύγουν προληπτικά στις εντομοαπωθητικές ουσίες που κυκλοφορούν στην αγορά.

Στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης ταυτοποιήθηκε ο ιός του Δυτικού Νείλου σε κουνούπια του γένους culex pipiens, που αποτελεί το συνηθέστερο ίσως είδος για τη Βόρεια Ελλάδα.

Πολλά δείγματα από κουνούπια αυτού του γένους αποδείχθηκαν στις έρευνες θετικά στον ιό και είναι πλέον σίγουρο ότι αυτά τα κουνούπια αποτελούν φορείς του ιού.

Τα ίδια τα κουνούπια μάλιστα μολύνονται, ενώ προσπαθούν να τραφούν από άρρωστα πουλιά ή άλλα ζώα, όπως π.χ. άλογα!

Μέχρι στιγμής είναι τέσσερα τα άτομα που έχουν πεθάνει από εγκεφαλίτιδα μετά την προσβολή τους από τον ιό, μέσω μολυσμένων κουνουπιών, ωστόσο όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν συντρέχει λόγος πανικού...

Το 80% των ατόμων που μολύνονται παραμένουν «ασυμπτωματικοί» (ούτε καν αισθάνονται κάποια ενόχληση), το 20% εμφανίζουν μια ήπια αδιαθεσία (πυρετός, πονοκέφαλος, αδυναμία, ενόχληση στους μυς και στις αρθρώσεις), ενώ λιγότεροι από 1 στους 100 ασθενείς εμφανίζουν σοβαρή κλινική νόσο που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα).

Η εμφάνιση του ιού του Δυτικού Νείλου είναι πιο συχνή κοντά στα δέλτα ποταμών ή σε υγροβιότοπους, καθώς εκεί υπάρχουν σημαντικοί πληθυσμοί πουλιών.

Ιδιαίτερα στην Κεντρική Μακεδονία, το πρόβλημα συνδέεται φέτος με τους μεγάλους πληθυσμούς κουνουπιών, που ευνοήθηκαν από τις πολλές φετινές βροχοπτώσεις και τον καύσωνα της τελευταίας περιόδου του καλοκαιριού.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η Βόρεια Ελλάδα συγκεντρώνει το 90% των ορυζώνων της χώρας και το 70% των υγροτοπικών συστημάτων της επικράτειας.

Το ανησυχητικό όμως είναι ότι τα κρούσματα είναι διάσπαρτα και δεν εντοπίζονται κατ’ ανάγκη μόνο σε ελώδεις εκτάσεις... Το Κιλκίς για παράδειγμα, ούτε ορυζώνες έχει ούτε πολλά νερά.

Ωστόσο, στο Κιλκίς και στην Πέλλα, το πρόβλημα με τα κουνούπια φαίνεται να τροφοδοτήθηκε τον Αύγουστο, λόγω της εποχικής δραστηριότητας στη μεταποίηση του ροδάκινου και των λυμάτων που αυτή συνεπάγεται...

Ο ιός αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1937 στην επαρχία του Δυτικού Νείλου στην Ουγκάντα. Κρούσματα έχουν από τότε εκδηλωθεί στην Αφρική, την Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την Αυστραλία.

Το 1999 αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, όπου σήμερα καταγράφεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων και η νόσος πλέον ενδημεί!

Προς το παρόν δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο έναντι του ιού, ούτε ειδική θεραπεία για τη λοίμωξη που προκαλεί...

Στις ηπιότερες περιπτώσεις ο πυρετός και τα άλλα συμπτώματα περνούν μόνα τους, ενώ στα πιο σοβαρά χρειάζεται νοσηλεία και υποστηρικτική θεραπεία

Μέτρα προστασίας

- - Το χάραμα και το σούρουπο που είναι οι καλύτερες ώρες για τα ορτύκια, τα κουνούπια είναι δραστήρια και «επικίνδυνα». Φορέστε ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα. Πιο αποτελεσματικά είναι τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.

- - Ο ιδρώτας προσελκύει τα κουνούπια. Τα συχνά λουτρά και η απομάκρυνση του ιδρώτα μειώνουν τις πιθανότητες μιας... «επίθεσης».

- - Οσοι κατασκηνώνετε στην ύπαιθρο ή διαμένετε σε σπίτια αυτών των περιοχών, μη διστάσετε να κάνετε χρήση... κουνουπιέρας!

- - Κάνετε επαλείψεις με αντικουνουπικές ουσίες όσο κυνηγάτε ή όταν κοιμάστε τα βράδια.

- - Αποφύγετε να κατασκηνώνετε σε μέρη με υγρασία και στάσιμα νερά (κανάλια, σούδες κλπ.).

- - Η χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών αποδιοργανώνει τα κουνούπια και μειώνει τη δραστηριότητά τους.

- - Οι λαμπτήρες κίτρινου χρώματος, προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια.

Πηγή www.diananews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου