Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΟΤΣΥΦΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ...

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον των κατοίκων των μεγάλων πόλεων για τους πράσινους χώρους. Αρχίζει να γίνεται συνείδηση σε όλους μας ότι οι χώροι αυτοί συμβάλλουν καθοριστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας και ταυτόχρονα αποτελούν καταφύγιο για την άγρια ζωή μέσα στις πόλεις.

Με σκοπό να στρέψουμε όλοι για λίγα λεπτά την προσοχή μας στη φύση που μας περιβάλλει, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και η ΑΝΙΜΑ προσκαλούν τους κατοίκους της Αττικής να παρατηρήσουν, να ακούσουν και να καταγράψουν την παρουσία των κοτσυφιών στις γειτονιές τους, στο πλαίσιο του Προγράμματος Καταγραφής Κοτσυφιών στην Αθήνα.

Το Κοτσύφι είναι ένα από τα πλέον κοινά και αναγνωρίσιμα είδη, που έχει προσαρμοστεί αρκετά καλά στο αστικό περιβάλλον. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως είδος «εμβληματικό» της επιβίωσης της φύσης στον αστικό χώρο. Η παρουσία των κοτσυφιών στην πόλη αποτελεί δείκτη ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος.

Η εύκολη αναγνωρισιμότητά του το καθιστά ιδανικό για την καταγραφή του από τους κατοίκους της πόλης. Επίσης, ως ιδιαίτερο φλύαρο και κοινωνικό πουλί κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του. Οι καταγραφές γίνονται Μάιο και Ιούνιο, περίοδο αναπαραγωγής των κοτσυφιών και θα επιτρέψουν για πρώτη φορά τη μαζική συγκέντρωση πληροφοριών για τα πουλιά του αστικού χώρου.

Ο στόχος μας είναι διπλός: προτρέπουμε τους συμπολίτες μας να συνειδητοποιήσουν την ομορφιά και αξία της φύσης που αγωνίζεται να επιβιώσει γύρω μας, καθώς και τη συνεισφορά χαρακτηριστικών στοιχείων της, όπως η παρουσία των κοτσυφιών, αλλά και των αστικών βιοτόπων που τα φιλοξενούν, στην ποιότητα της ζωής μας. Παράλληλα, επιδιώκουμε με την εμπλοκή όσο το δυνατόν περισσότερων κατοίκων της πόλης να παρατηρήσουμε τα πουλιά που ζουν δίπλα μας καθώς και να συλλέξουμε πληροφορίες για την κατανομή του είδους στον αστικό χώρο.

Εσείς έχετε ένα κοτσύφι γείτονα; Καταγράψτε το, συμπληρώνοντας τη φόρμα που θα βρείτε στις ιστοσελίδες της Ορνιθολογικής (www.ornithologiki.gr) και της ΑΝΙΜΑ (www.wild-anima.gr).

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Ελίνα Σαράντου, Υπ. Τύπου και Επικοινωνίας, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: 210 8228704 & 210 8227937, esarantou@ornithologiki.gr και με την Μαρία Γανωτή, ΑΝΙΜΑ, 210 9510075, maria.ganoti@gmail.com.

Πηγή www.kinigotopos.gr

Οι επιδράσεις των δασικών πυρκαγιών στα θηλαστικά...

«Πρωτιά» στους άρπαγες του λαγού

Την πρώτη θέση στη λίστα των αρπάγων του λαγού, κατέχουν τα αδέσποτα και τα τσομπανόσκυλα, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, μια διετία μετά τον πύρινο εφιάλτη που έπληξε την περιοχή. Αύξηση παρουσιάζει και ο αριθμός των αλεπούδων, ενώ αντίθετα τα κουνάβια έχουν εξαφανιστεί.


Το «ανάγλυφο» σχετικά με την αφθονία των αρπάγων, δίνει έρευνα που διενήργησαν οι δασολόγοι-θηραματολόγοι της ΣΤ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστος Σώκος και Περικλής Μπίρτσας.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην περιοχή που εκτείνεται από την Κασσάνδρα μέχρι το Παλιούρι. Οι παρατηρήσεις έγιναν στις καμένες (από την πυρκαγιά που ξέσπασε στις 21 Αυγούστου του 2006) και στις γειτονικές μη καμένες εκτάσεις (κυνηγότοποι και καταφύγια άγριας ζωής).
Η φωτιά έκαψε 68,7 τετραγωνικά χιλιόμετρα, στο κέντρο της χερσονήσου της Κασσάνδρας, σε μια περιοχή κυρίως δασικής βλάστησης χαλεπίου πεύκης, αείφυλλων πλατύφυλλων και ξερικών καλλιεργειών με σιτηρά, ψυχανθή και ελαιώνες, που υπάρχουν διάσπαρτα.
Στην περιοχή, είχε απαγορευτεί η θήρα αρχικά σε όλη την Κασσάνδρα. Η απόφαση τροποποιήθηκε στις 25 Νοεμβρίου του 2006 και στη μη καμένη έκταση επιτράπηκε το κυνήγι του λαγού έως τις 10 Ιανουαρίου του 2007. Το καθεστώς αυτό συνεχίστηκε και το επόμενο έτος της έρευνας.


Πότε και πώς έγινε;

Στόχος της έρευνας ήταν να διαπιστωθούν οι επιδράσεις των δασικών πυρκαγιών στα θηλαστικά, και η ενότητα των αρπάγων ήρθε ως συνέχεια της προηγούμενης που μελέτησε το ίδιο ζήτημα σε σχέση με το λαγό.
Οι πληθυσμοί των θηλαστικών αρπάγων του λαγού ( αλεπού, κουνάβι, ασβός, αδέσποτες γάτες και σκύλοι), διερευνήθηκαν τον Ιούλιο του 2008 και του 2009. Επιλέχτηκε η περίοδος αυτή, επειδή τότε αυξάνεται ο πληθυσμός των αρπάγων μετά την αναπαραγωγή και γίνεται η διασπορά των ανήλικων ατόμων. Οι επιστήμονες εφάρμοσαν τη μέθοδο των θέσεων οσμής, επειδή έχει μικρό κόστος, ενώ δίνει και τη ζητούμενη πληροφορία. Τη μια χρονιά επιλέχτηκαν 35 θέσεις και την επόμενη 39, οι οποίες παρακολουθήθηκαν για τρεις συνεχόμενες νύχτες. Η απόσταση από τη μια θέση στην άλλη ήταν 500 μέτρα, γιατί είναι ικανή να εντοπίσει τους άρπαγες που βρίσκονται ανάμεσά τους. Σε κάθε μια απ’ αυτές, το έδαφος γινόταν λεπτόκοκκο και επίπεδο σε μια κυκλική επιφάνεια με διάμετρο ενός μέτρου. Σε κάποιες, για να γίνουν ακόμη πιο ευδιάκριτα τα ίχνη, το χώμα βρεχόταν με ποτιστήρι. Στο κέντρο των θέσεων οσμής τοποθετήθηκαν ως δόλωμα κομμάτια από ψάρι (κολιό) και κρέας αγροτικών ζώων. Πάνω τους, τοποθετήθηκε μια βαριά πέτρα που είχε αλειφθεί με λίπος. Σκοπός ήταν να παραμείνει η οσμή, ακόμη κι αν καταναλωθεί το δόλωμα μετά την επίσκεψη των πρώτων αρπάγων.


Τα συμπεράσματα

Η καταγραφή των ιχνών και η μελέτη τους κατέδειξε ότι:
-Η παρουσία αδέσποτων σκύλων και τσοπανόσκυλων είναι μεγάλη, κάτι το οποίο ενέχει κινδύνους για την πανίδα της περιοχής.
-Η αλεπού δεν φαίνεται να επηρεάστηκε από την πυρκαγιά. Το δεύτερο και τρίτο έτος μετά τη φωτιά, η παρουσία της είναι μεγαλύτερη στις έντονα καμένες εκτάσεις, ενώ μια σημαντική αύξηση παρατηρείται στις μέτρια καμένες από τη δεύτερη στην τρίτη χρονιά. Αυτό δείχνει πόσο γρήγορα η αλεπού μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε μια περιοχή.
-Το κουνάβι αποδεικνύεται ότι έχει σοβαρές επιπτώσεις από τις δασικές πυρκαγιές. Ο λόγος είναι ότι χρησιμοποιεί το δένδρο ως καταφύγιο, οπότε πέφτει θύμα της φωτιάς. Επιπρόσθετα, τα κουνάβια δεν επαναποικίζουν την περιοχή, αφού έχει καταστραφεί το κύριο συστατικό του ενδιαιτήματός τους, δηλαδή το δένδρο.


Πώς επιδρά η φωτιά

Σύμφωνα με την έρευνα, οι επιδράσεις των δασικών πυρκαγιών στην άγρια πανίδα είναι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες. Στην πρώτη περίπτωση, έχουμε άμεση ή έμμεση θανάτωση των ζώων. Η αντίδραση των θηλαστικών εξαρτάται από την κινητικότητά τους, τους διαδρόμους διαφυγής και τη δυνατότητά τους να βρουν καταφύγιο. Οι πυρκαγιές στα μεσογειακού τύπου οικοσυστήματα, μπορούν είτε να κάψουν ζωντανά τα θηλαστικά, είτε να τα θανατώσουν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και ασφυξίας. Επιπλέον, άτομα που αποφεύγουν την άμεση θανάτωση μπορεί να χάσουν τη ζωή τους, λόγω καταστροφής του ενδιαιτήματός τους. Έτσι, τις επόμενες ημέρες μετά τη φωτιά, κατά τις οποίες δεν έχει αρχίσει η βλάστηση να αναγεννιέται, μειώνεται περαιτέρω η αφθονία των μικρών θηλαστικών, εξαιτίας έλλειψης τροφής και κάλυψης. Αντίθετα, μεγαλύτερα θηλαστικά αντεπεξέρχονται με μετακίνηση σε γειτονική περιοχή. Από όλα τα σπονδυλωτά, τις μεγαλύτερες πληθυσμιακές μεταβολές μετά την πυρκαγιά παρουσιάζουν τα θηλαστικά. Οι πυρκαγιές επιφέρουν αλλαγές στην τροφή, την κάλυψη και την αρπακτικότητα που αυτά δέχονται, που είναι οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις του πύρινου εφιάλτη στα δάση.

Του Δημήτρη Μιλτιάδη

Πηγή www.go-outdoor.gr

Κυριακή 30 Μαΐου 2010

ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ "ΕΘΝΟΣ-ΚΥΝΗΓΙ"...

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΕΥΧΟΥΣ ΕΙΝΑΙ:

ΘΕΡΙΖΕΙ Η ΚΑΛΑΑΖΑΡ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ Νέα στοιχεία για τα ποσοστά των προσβεβλημένων σκύλων σε Αθήνα και Πειραιά.

ΤΑ ΓΕΡΑΚΙΑ ΤΩΝ ΒΕΔΟΥΙΝΩΝ Μια συναρπαστική ξενάγηση στην ιερακοθηρία, όπως ασκείται από τις φυλές της ερήμου.

ΕΚΕΙΝΗ Η ΝΥΧΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΥΚΟΥΣ... Ο γνωστός μπασκετμπολίστας και κυνηγός Δ. Παπανικολάου, μιλάει στο «Εθνος - Κυνήγι» και θυμάται...

Η ΦΙΝΕΤΣΑ ΤΩΝ FAMARS Πώς μια «οικογένεια» κυνηγετικών όπλων, εξελίχθηκε ως συνώνυμη της τέχνης και της φινέτσας.

ΣΤΟΝ «ΑΛΛΟ ΚΟΣΜΟ» ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΣ Χρήσιμες συμβουλές για τα κυνηγετικά ταξίδια εκτός συνόρων.

ΠΑΠΙΑ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟ! Τα απίστευτα κατορθώματα μιας κυνηγετικής οργάνωσης.

Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ Ποιος, πόσο και με ποιον τρόπο... Ερωτήματα και κριτήρια γι' αυτόν που θα «προετοιμάσει» τον σκύλο σας.

ΣΚΑΓΙΑ... ΔΙΑ ΠΑΣΑΝ ΕΥΣΤΟΧΙΑ! Το ιδανικό νούμερο σκαγιών για τα «μεικτά» κυνήγια.

ΕΝΑΣ ΣΚΥΛΟΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ Θεωρήματα και όροι επιλογής ενός καλού κυνηγόσκυλου.

ΤΑ ΠΕΔΙΛΑ ΤΟΥ ΒΑΤΡΑΧΟΥ Οσα πρέπει να γνωρίζετε για... τα βατραχοπέδιλα των καταδύσεων.

ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΩΝ Τα σημεία SOS που διαμορφώνουν τις τιμές και την «αξία» τους...


Σε κάθε τεύχος και ένα μοναδικό DVD-VIDEO.

Σάββατο 29 Μαΐου 2010

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ...

Αποσιωπήσεις... «άνευ προηγουμένου»

Το κλειδί στην καμπάνια για την υπερθέρμανση του πλανήτη είναι η φράση «άνευ προηγουμένου» (ή «unprecedented» αγγλιστί), που χρησιμοποιείται κατά κόρον. Πάνω σε αυτή την έννοια της άνευ προηγουμένου αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη βασίζεται η «τρομολαγνεία» που λανσάρεται από διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, σε μια προσπάθεια να γίνει αποδεκτή η θέση χωρίς ανάλυση και συζήτηση.

Πρόσφατα αποκτήσαμε υπουργείο «Κλιματικής Αλλαγής». Ο τίτλος είναι από μόνος του «πονηρός». Η χρήση του τίτλου είναι μια πονηρή μανούβρα για να σταματήσει κάθε συζήτηση για το αν υπάρχει πράγματι κλιματική αλλαγή. Προσέξτε επίσης πώς άλλαξε ο τίτλος, από το χιλιοειπωμένο «υπερθέρμανση του πλανήτη» στο πιο πονηρό και πασπαρτού «κλιματική αλλαγή». Κανείς όμως δεν ρώτησε το εξής απλό: υπήρξε ποτέ εποχή στην ιστορία της Γης που το κλίμα δεν άλλαζε; Η αλλαγή είναι η... ουσία του κλίματος. Αν δεν υπήρχαν αλλαγές, δεν θα υπήρχε καν η λέξη κλίμα!

Η κινδυνολογία περί δήθεν «άνευ προηγουμένου» ανόδου της θερμοκρασίας

του πλανήτη από το 1979 και μετά, αμφισβητείται σήμερα από πολλούς επιστήμονες και από μελέτες διεθνώς, αν και δύσκολα «φιλοξενούνται» στα μεγάλα ΜΜΕ.

Μια τελείως πρόσφατη αναφέρει ότι «τεμάχια ελάτου που βρέθηκαν κάτω από τον παγετώνα Πιαντσιαμπέλα και τα οποία μετρήθηκαν με τη μέθοδο των ραδιοϊσοτόπων του άνθρακα, δείχνουν ότι φύτρωναν εκεί από το έτος 1040 μ.Χ. έως και 1280 μ.Χ. Από αυτά τα στοιχεία και τη γεωμορφολογία του εδάφους εξάγεται το συμπέρασμα ότι κατά τη Μεσαιωνική Θερμή Περίοδο η αλπική ζώνη στις Αλπεις ήταν 200 μέτρα πιο ψηλά από σήμερα, που αντιστοιχεί με θερμοκρασία κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου πιο ψηλή από σήμερα». Εν ολίγοις οι σημερινές θερμοκρασίες δεν είναι καθόλου «άνευ προηγουμένου».

Οι Γάλλοι οινοποιοί διατηρούν μια μακρά παράδοση καταγραφής στοιχείων για να ξέρουν τις καλές χρονιές του κρασιού. Στην περιοχή της Βουργουνδίας, μια από τις πιο φημισμένες οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου, τα στοιχεία θερμοκρασιών καταγράφονται από ...το 1370!

Ο Γάλλος επιστήμονας Chuine και οι συνεργάτες του κατέγραψαν αυτές

τις θερμοκρασίες από το 1370 μέχρι το 2003, σε άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nature. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: Στα 633 χρόνια καταγραφής θερμοκρασιών φαίνεται ότι η περιοχή της Βουργουνδίας δεν υπερθερμάνθηκε, αλλά αντίθετα παρατηρείται μια μικρή μείωση της μέσης θερμοκρασίας. Το δε γράφημα των θερμοκρασιών δεν έχει καμία σχέση με το κατάπτυστο μπαστούνι του χόκεϊ που χρησιμοποιείται από διάφορους, όπως ο Αλ Γκορ, για να μας φοβίσουν και να μας κάνουν να υποκύψουμε σε επιχειρηματικά και πολιτικά σχέδια που επενδύουν σε αυτόν τον φόβο!

Το γνωρίζατε;

Αυτή είναι η πηγή για όσους θέλουν να ψάχνουν τα στοιχεία:

Scapozza, C., Lambiel, C., Reynard, E., Fallot, J.-M., Antognini, M.and Schoeneich, P. 2010. Radiocarbon dating of fossil wood remains buried by the Piancabella rock glacier, Blenio Valley (Ticino,Southern Swiss Alps): Implications for rock glacier, treeline and climate history. Permaforst and Periglacial Processes 21: 90-96.

κείμενο: Νικήτας Κυπρίδημος

Πηγή www.diananews.gr

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

ΦΙΛΙΠΠΟΣ - DERBY 2010...

20-21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010 (Ωραιόκαστρο)

Το Δ.Σ. του ομίλου κούρτσχααρ κρατώντας την υπόσχεσή του, οι συμμετέχοντες σκύλοι στο DERBY φέτος ήταν μόνο ελληνικής εκτροφής. Διοργάνωσε όμως ένα ακόμη αγώνα το “ΦΙΛΙΠΠΟ” για νεαρούς σκύλους ελληνικής και ξένης εκτροφής και ιδιοκτησίας με του ίδιους κανονισμούς του DERBY. Ο όμιλος έτσι δίνει την ευκαιρία στους ιδιοκτήτες να παρουσιάσουν τα σκυλιά τους, αλλά μπορεί και ο ίδιος να έχει άποψη για αυτά τα νεαρά σκυλιά που αργότερα σίγουρα θα χρησιμοποιηθούν στην ελληνική εκτροφή. Σε αυτό το ετήσιο ραντεβού έλαβαν μέρος 21 κούρτσχααρ εκ των οποίων τα 13 ελληνικής εκτροφής. Η πορεία της ελληνικής εκτροφής φαίνεται μέσα από αυτόν τον αγώνα που τον θεωρώ από τους σημαντικότερους, διότι σε αυτά τα νεαρά σκυλιά θα βασιστεί η εξέλιξη της φυλής ξεχωρίζοντας τα εξαίρετα άτομα, αλλά ο έξυπνος κυνόφιλος και κυναγωγός θα ανατρέξει να βρει τους γεννήτορες των νεαρών σκύλων που του άρεσαν, είτε να τους χρησιμοποιήσει για επιβήτορες είτε να επιλέξει κουτάβι.
Οι κριτές σε αυτό τον αγώνα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους και να ξεχωρίσουν σκύλους με πραγματικά φυσικά προσόντα.

Το πρωινό του Σαββάτου στις 20 Φεβρουαρίου συγκεντρώθηκαν στο σημείο του ραντεβού το Ωραιόκαστρο όλοι οι συμμετέχοντες στον αγώνα “ΦΙΛΙΠΠΟΣ” αλλά και πολλοί θεατές κυνόφιλοι-κυνηγοί, γεγονός πολύ ενθαρρυντικό για τον όμιλο.
Ο καιρός αρκετά καλός με ένα ελαφρύ αεράκι που σίγουρα θα βοηθούσε τα νεαρά σκυλιά. Κριτές του αγώνα ο Γεώργιος Τσαπουρνιάς από τα ιδρυτικά μέλη του ομίλου και από τους παλιότερους κριτές ο Χρήστος Ψυχάρης που όντος είναι όνομα και πράμα δίνοντας την ψυχή του. Τους ευχαριστούμε θερμά.
ΤΕΡΕΝ 1 – ΚΡΙΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΨΥΧΑΡΗΣ.
LAKOPETRA FAY ιδ. Αφοι Λιάπη κυν. Ιωάννης Λιάπης.
Έδειξε κυνηγετικά προσόντα χωρίς όμως συνεχή έρευνα και έντονη δράση.
DYVA DE LA PORTE DE BERCAY Γαλλικής εκτροφής ιδ. Γεώργιος Γεωργίου από την Κύπρο κυν. Λάκης Κωνσταντινίδης. Μία αξιόλογη νεαρή σκύλα με έντονο ρυθμό, συνεχή έρευνα κάνοντας μεγάλες διαδρομές. Στην έρευνά της άφηνε αρκετά κενά γιατί γύριζε μερικές φορές από πίσω. Της έγινε επανάκληση αλλά ήταν άτυχη και δεν συνάντησε θήραμα.
BROWN Σερβικής εκτροφής με ιδιοκτήτη και κυναγωγό τον Ιωάννη Λιάπη. 1ος Εξαιρετος - Νικητής “ΦΙΛΙΠΠΟΣ”. Ένας σκύλος που δεν ξεκίνησε καλά, πολύ γρήγορα όμως βρήκε τον ρυθμό του με εξαίρετη κίνηση, εξαίρετο τσεκάρισμα σε μυρωδιές και σωστή προσέγγιση στα πουλιά. Ο πόντος του εξαίρετου με ακινησία, εξαιρετική συνεργασία με τον κυναγωγό.
KASSANDRA Κυπριακής εκτροφής ιδ. Λάμπρος Λάμπρου κυν. Λάκης Κωνσταντινίδης. Πολύ Καλός.
Έψαχνε αρκετές φορές χαμηλά τις μυρωδιές, η έρευνά της δεν ήταν συνεχή και ο ρυθμός αρκετά αργός. Ο πόντος της αρκετά καλός.
LAKOPETRA AFRA ιδ. Αφοι Λιάπη κυν. Ιωάννης Λιάπης. Πολύ Καλός.

Δεν κάλυψε το τερέν που της δόθηκε σωστά , με ρυθμό αργό και αρκετά σταματήματα. Έψαξε πολλές φορές μυρωδιές χαμηλά και ο πόντος της οριακός.
HILKE FRESENA Γερμανικής εκτροφής ιδ. & κυν. Γαβριήλ Νιάνιος. Ξεκίνησε πάρα πολύ καλά καλύπτοντας το τερέν αριστερά και δεξιά με σωστό πλάτος με αρκετά καλό ρυθμό, έδειξε όρεξη και κυνηγετικό πάθος. Στο 6’ όμως απεσύρθη από τον κυναγωγό διότι έμεινε αρκετά σε μυρωδιές από άλλα σκυλιά.
PROPHET ELIAS BONNY ιδ. Κλώντ & Πόπη Όντρια κυν. Όντρια Κλώντ. Πολύ νεαρή με όρεξη χωρίς όμως να είναι συγκεντρωμένη στον αγώνα.
DON EYOSMOS ιδ. Ανδρέας Αθανασίου & Γαβριήλ Νιάνιος κυν. Γαβριήλ Νιάνιος. 3ος Πολύ Καλός.
Ένα σκύλος που δεν είχε καλή συνεργασία με τον κυναγωγό έδειξε όρεξη, έδειξε κυνηγετικά προσόντα, ο τρόπος της κίνησής του ελαφρώς βαρύς. Πολύ καλά τσεκαρίσματα. Ο πόντος οριακό διότι τα πουλιά σηκώθηκαν λίγο μακριά.
AGAR Σέρβικής εκτροφής ιδ. & κυν. Zile Dordevic.
Ένας εξαίρετος σκύλός με σωστό καλπασμό, έρευνα με ρυθμό και ανοιχτά λασέ, καθοδηγούμενος άριστα από τον κυναγωγό αλλά ήταν ο άτυχος της ημέρας αφού και την επανάκληση που του έγινε δεν συνάντησε θήραμα.
PROPHET ELIAS CLYDE ιδ. Κλώντ & Πόπη Όντρια κυν. Κλώντ Όντρια 2ος Εξαίρετος.
Ένας σκύλος που παρόλο το νεαρό της ηλικίας του έδειξε αρκετή ωριμότητα. Αυτό που ενθουσίασε τον κριτή ήταν ο δύσκολος πόντος που πήρε δίπλα σε ένα φράχτη.
DAX Σερβικής εκτροφής ιδ. & κυν. Zile Dordevic. Στο τερέν του είχε αρκετά πουλιά, ο σκύλος δεν μπόρεσε να τα εκμεταλλευτεί και αποκλείστηκε σύντομα.
ΤΕΡΕΝ 2 – ΚΡΙΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΑΠΟΥΡΝΙΑΣ
DIPSIE DU VAL DE CEZE Γαλλικής εκτροφής ιδ. Στέλλα Βλαχούδη κυν. Σινάνης Παναγιώτης. 2η Εξαίρετος .

Μια αξιόλογη σκύλα με πολύ δουλειά από τον κυναγωγό της με σωστή παρουσία με έρευνα πλατιά και εξαίρετο ρυθμό. Είχε μια ευκαιρία που δεν εκμεταλλεύτηκε. Προς το τέλος της διαδρομής της εξασφάλισε ένα εξαίρετο πόντο. Αυτό που έκανε τον κριτή να την κατατάξει 2η ήταν ο τρόπος κίνησης.
GHINA EYOSMOS ιδ.& κυν. Μιχαήλ Γιαμαλής.
Μια σκύλα με κυνηγετικά ένστικτα όχι όμως κατάλληλα προετοιμασμένη για τον αγώνα.
BLO ιδ. & κυν. Ανδρέας Αντωνόπουλος.
Σκύλος πολύ δυνατός χωρίς όμως συνεργασία με τον κυναγωγό και έψαχνε συχνά μυρωδιές στο έδαφος.
LENA PILLEA ιδ. Χρήστος Σινάνης κυν. Παναγιώτης κυν. Παναγιώτης Σινάνης.
Αρκετά καλή νεαρή σκύλα με καλή καθοδήγηση, έδειξε πολύ όρεξη, έψαξε μερικές φορές μυρωδιές χαμηλά.
LAKOPETRA RAMONA ιδ Αφοί Λιάπη κυν. Ιωάννης Λιάπης
Σκύλα με καλή κίνηση με όρεξη αλλά με πολλά σταματήματα και ανεβάσματα χωρίς κατάληξη.
DON Σερβικής καταγωγής ιδ. Goran κυν. Λάκης Κωνσταντινίδης.
Σκύλος με πολύ δύναμη και σωστή κίνηση πολύ γρήγορα όμως αποκλείστηκε ενώ είχε πόντο διότι στο τερέν του είχε πολλές πέρδικες και ξεσήκωσε.
LAKOPETRA PAOLA ιδ. Αφοί Λιάπη κυν. Ιωάννης Λιάπης
Με αρκετά υψηλά κυνηγετικά ένστικτα ήθελε ακόμη πολύ καλύτερη προετοιμασία.
LEON VERMIOU ιδ. Αλέξανδρος Μάρας κυν. Λάκης Κωνσταντινίδης.
Σκύλος με ευκολία στην κίνηση και σωστό καλπασμό. Αρκετά επιφυλακτικός όμως δίνοντας την εντύπωση ότι έχει συνεχώς πουλιά μπροστά του και φοβάται μην τα σηκώσει.
LAKOPETRA AS ιδ. Αφοί Λιάπη κυν. Ιωάννης Λιάπης. 1ος Εξαίρετος
Σκύλος με εξαίρετο καλπασμό και σωστό κράτημα κεφαλής με ευκολία στην κίνηση ψάχνοντας στον αέρα. Συνεχώς ο σκύλος κυνηγούσε. Εξασφάλισε ένα εξαίρετο πόντο με εξαίρετο στυλ.
Στο τέλος του αγώνα έγινε ένα μπαράζ μεταξύ των πρώτων (1ων) Εξαίρετων με κριτές τον Γεώργιο Τσαπουρνιά και τον Χρήστο Ψυχάρη.
ΝΚΗΤΗΣ “ΦΙΛΙΙΠΠΟΣ” ανακηρύχτηκε με ομόφωνη απόφαση των κριτών ο BROWN του κ. Ιωάννη Λιάπη.

Την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου το πρωί στο ίδιο σημείο συγκεντρωθήκαμε πάλι όλοι για το DERBY με συμμετοχές μόνο ελληνικής εκτροφής κούρτσχααρ και γεμάτοι ελπίδες. Λίγο μας τα χάλασε ο καιρός διότι ο αέρας δυνάμωσε αρκετά και δεν ήταν ότι πιο ιδανικό για τα νεαρά σκυλιά.
ΤΕΡΕΝ 1 – ΚΡΙΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΑΠΟΥΡΝΙΑΣ
Ο κριτής στην αξιολόγηση είπε ότι δεν έμεινε ιδιαίτερα ευχαριστημένος από την απόδοση των σκύλων. Έχουν κυνηγετικά ένστικτα, ανεβασμένα αλλά για να παρουσιαστούν αυτά τα νεαρά σκυλιά πρέπει τουλάχιστον δυο μήνες νωρίτερα να δουλέψεις μαζί τους για να αποκτήσουν την νοοτροπία, την υπακοή και συνεργασία που απαιτεί ο αγώνας.
Ένας νεαρός σκύλος μόνο βαθμολογήθηκε.
PROPHET ELIAS CLYDE ιδ. Κλωντ & Πόπη Όντρια κυν. Κλωντ Όντρια 1ος Πολύ Καλός.
Ένας σκύλος με όρεξη, χρειάζεται όμως συνεχή δουλειά και κυνήγι για να αποκτήσει εμπειρία. Νεαρός σκύλος που έχει καλή επαφή με τα πουλιά.
ΤΕΡΕΝ 2 – ΚΡΙΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας από τους κριτές που κρίνουν συνεχώς αλλά και κυνηγός και κυναγωγός. Ο κριτής στην αξιολόγησή του είπε ότι στο τερέν του είχε κάποια σκυλιά σε αρκετά καλό επίπεδο όπως ο LAKOPETRA AS στων Αφών Λιάπη, ο LEON VERMIOU του Αλέξανδρου Μάρα, η LAKOPETRA RAMONA των Αφών Λιάπη.
Στην βαθμολογία μπήκαν μόνο δυο σκυλιά
LEON VERMIOU ιδ. Αλέξανδρος Μάρας κυν. Λάκης Κωνσταντινίδης. 1ος Εξαίρετος–ΝΙΚΗΤΗΣ DERBY
Ένας σκύλος με εξαίρετο καλπασμό, με σωστό κράτημα κεφαλής, σωστό πλάτος έρευνας, καθοδηγούμενος εξαίρετα από τον κυναγωγό του. Ήταν λίγο επιφυλακτικός στις μυρωδιές αλλά έκανε ένα πολύ ωραίο ανέβασμα που κατέληξε σε μια τυπική φέρμα εξασφαλίζοντας εξαίρετο πόντο.
LAKOPETRA RAMONA ιδ. Αφοί Λιάπη κυν. Ιωάννης Λιάπης.
Μια σκύλα με εξαίρετη κίνηση με όρεξη αλλά με πολλά ανεβάσματα χωρίς κατάληξη. Στο τερέν της είχε αρκετά πουλιά και στο τέλος κατάφερε να πάρει ένα πόντο.
Έτσι ΝΙΚΗΤΗΣ DERBY ανακηρύχτηκε ο LEON VERMIOU διότι ήταν ο μόνος σκύλος με 1ος Εξαίρετος.
Στο διήμερο στις αξιολογήσεις τους όλοι οι κριτές τα μηνύματα που πέρασαν στους εκτροφείς ήταν ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια στην επιλογή των σκύλων, αλλά χρειάζεται και περισσότερη δουλειά για να παρουσιάσουμε σωστά τα σκυλιά.
Εύχομαι σε όλους η ελπίδα και η προσπάθεια για κάτι καλύτερο να μην σβήσει από το μυαλό και την ψυχή μας.

Του κ. Γαβριήλ Νιάνιου
Πρόεδρος ΟΚΕ

Πηγή www.kinigotopos.gr

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Δύο φυλές... στη ζυγαριά...

Ενα κριτήριο θα μπορούσε να είναι η προτίμηση των κυνηγών. Εδώ τα στατιστικά στοιχεία μάς δίνουν συντριπτική υπεροχή των Αγγλικών Σέττερ. Ενδεικτικό είναι ότι τη διετία 2008-2009 γράφτηκαν στον ΚΟΕ 4.808 νέα κουτάβια Αγγλικών Σέττερ έναντι 3.871 Πόιντερ. Στη γειτονική Ιταλία, που θεωρείται η σύγχρονη... Μέκκα των αγγλικών φυλών, η προτίμηση για τα Αγγλικά Σέττερ έναντι των Πόιντερ είναι συντριπτική. Κάθε χρόνο γεννιούνται 15.000 Αγγλικά Σέττερ έναντι 3.000-4.000 Πόιντερ. Ανάλογη είναι η... ποσόστωση σε Γαλλία και Ισπανία.
Είναι όμως ο αριθμός των γεννήσεων -και κατ επέκταση η ζήτηση- αξιόπιστο κριτήριο για την τεκμηρίωση της ανωτερότητας των Αγγλικών Σέττερ έναντι των Πόιντερ; Ισως ναι, ίσως και όχι. Και αν υποθέσουμε ότι υπάρχει μια διαπιστωμένη ανωτερότητα, ποιος μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα ότι αυτή δεν είναι πρόσκαιρη ή συγκυριακή; Και έτσι επανερχόμαστε στο αρχικό ερώτημα, συμπληρωμένο με ένα δεύτερο ερώτημα: Αν είναι κάποια από τις δύο φυλές ανώτερη έναντι της άλλης, αυτό συμβαίνει σήμερα ή υπήρχε ανέκαθεν αυτή η διαφορά; Είναι παράλληλη η πορεία και η ποιότητα των δύο φυλών στο διάβα των δεκαετιών, ή υπάρχουν... σκαμπανεβάσματα και εξάρσεις ανάλογα με τις εποχές;
Ο Στέλιος Αποστολάκος με τους Πρωταθλητές Μεγάλης Ερευνας Jupiter και Palazensis Zorro του Γιώργου Χρήστου.
Ο Στέλιος Αποστολάκος με τους Πρωταθλητές Μεγάλης Ερευνας Jupiter και Palazensis Zorro του Γιώργου Χρήστου.

Απάντηση δεν έχει ο γράφων για όλα αυτά, μια και οποιαδήποτε προσέγγιση θα ήταν παρακινδυνευμένη. Παρ όλα αυτά δεν μπορούμε να μην υπενθυμίσουμε όσα μας λένε κάποιοι ξένοι εκτροφείς στις συνομιλίες μας μαζί τους. Μιλάνε για μια γενική παρακμή του Πόιντερ και αναφέρουν την Ελλάδα σαν το τελευταίο «κάστρο» της φυλής, όπου τα Πόιντερ ακόμα κυνηγάνε! Ισως ακούγεται λίγο υπερβολική αυτή η διαπίστωση, όμως έχει αρκετά στοιχεία αλήθειας, μια και αυτή η άποψη βασίζεται στο γεγονός ότι στην Ελλάδα τα Πόιντερ χρησιμοποιούνται στο κυνήγι, ενώ αντίθετα στην Ιταλία εκτρέφονται κυρίως σαν σκύλοι αγώνων. Βέβαια υπάρχουν και οι αντίθετες απόψεις... Και όπως όλες οι προσωπικές απόψεις μας, για τα κυνοφιλικα θέματα, είναι υποκειμενικές...

Πρόσφατα ο Ομιλος Πόιντερ-Σέττερ ανακοίνωσε τους κορυφαίους σκύλους της προηγούμενης διετίας. Στους πίνακες που ακολουθούν θα δείτε τίτλους, ονόματα σκύλων, ονόματα εκτροφέων και φυλές.

Είναι ένα καλό στατιστικό δείγμα για να αξιολογήσει κάποιος την κατάσταση των δύο φυλών. Εμείς κάναμε τη «σούμα» και σας έχουμε έτοιμη την ανάλυση, η οποία είναι ένας... θρίαμβος των Πόιντερ! Είναι διπλάσια σε σχέση με τα βραβευμένα Αγγλικά Σέττερ, παρά το γεγονός ότι υστερούν σημαντικά σε γενικό πληθυσμιακό επίπεδο...

Μπροστά... το πόιντερ
Στον πίνακα λοιπόν αναφέρονται 22 Πόιντερ που έχουν αναδειχθεί πρωταθλητές εργασίας ή αναπαραγωγοί, έναντι 12 μόνο Αγγλικών Σέττερ. Στη μορφολογία η ψαλίδα ανοίγει ακόμα περισσότερο, μια και απέναντι στα επτά Πόιντερ που έχουν κατακτήσει τον τίτλο του Πρωταθλητή, τα Αγγλικά Σέττερ είναι μόνο δύο.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι υπάρχει και ένας Πρωταθλητής Μορφολογίας που ανήκει στη... συλλεκτική φυλή των Ιρλανδικών Σέττερ!

Και μετά από όλα όσα αναφέρθηκαν, μπορεί κάποιος να μιλήσει με σιγουριά για την ανωτερότητα της μιας φυλής έναντι της άλλης; Ισως όχι, ίσως και ναι. Οι αγώνες είναι το μόνο αξιόπιστο εργαλείο που υπάρχει για την αξιολόγηση των σκύλων. Αν λοιπόν αυτή η παραδοχή είναι σωστή, τότε μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι τα Πόιντερ βραβεύονται περισσότερο έναντι των Αγγλικών Σέττερ. Και αν αυτό δεν σας λέει τίποτε, να σας υπενθυμίσω -κάνοντας μια παρένθεση- ότι τα Γκόρντον και τα Ιρλανδικά Σέττερ που με βάση τους κανονισμούς αγωνίζονται στους ίδιους αγώνες με τα Πόιντερ και τα Αγγλικά Σέττερ, απλά... εξαφανίστηκαν γιατί σχεδόν ποτέ δεν κέρδιζαν... Ο,τι δεν κερδίζει και δεν είναι χρήσιμο, απλά παραγκωνίζεται και δεν χρησιμοποιείται. Ανακεφαλαίωση: Παράδοξο λοιπόν, αλλά αληθινό. Τα πληθυσμιακά υπέρτερα Αγγλικά Σέττερ, στο πεδίο της αξιολόγησης που είναι οι αγώνες, έχουν τις μισές επιτυχίες και διακρίσεις έναντι των Πόιντερ. Ολα αυτά σε ελληνικό έδαφος και με βάση τα αποτελέσματα τις τελευταίας διετίας. Σε δύο χρόνια θα τα ξαναπούμε...

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ - ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ 2008, 2009

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΓΩΝΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΥΝΗΓΙΟΥ 2008
RALOU, Α.Σ., ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΙΛΑΝΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΓΩΝΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ 2008
HELLENIK AURA , Π., ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΛΕΒΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΓΩΝΩΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 2008
ΜΕΤ, Α.Σ., ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΒΡΑΪΛΑΣ ΑΡΓΥΡΗΣ

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΦΥΛΗΣ 2008 ΑΓΓΛΙΚΟ ΣΕΤΤΕΡ
RΑLΟU, Α.Σ., ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΙΛΑΝΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΦΥΛΗΣ 2008 ΠΟΪΝΤΕΡ
JUΡΙΤΕR, Π., ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΤΡΟΦΗ ΠΟΪΝΤΕΡ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2008
«ΤΟU GΙΑΡΡΟU», Π., ΕΚΤΡΟΦΕΑΣ: ΓΙΑΠΠΟΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΓΩΝΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ 2009
RAPAKOULIAS GENESIS ORFEAS, Α.Σ., ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΡΑΠΑΚΟΥΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΓΩΝΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΥΝΗΓΙΟΥ 2009
ARHON DIMITRIOS KAPATOS, Π., ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΚΑΠΑΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΓΩΝΩΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 2009
PLOUTONAS DIMITRIOS KAPATOS, Π., ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΚΑΠΑΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΓΩΝΩΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 2009
ODET DEL SARGIADAE, Π., ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΦΟΥΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΦΥΛΗΣ 2009 ΠΟΪΝΤΕΡ
ΑRΗΟΝ DIMITRIOS KAPATOS, Π., ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΚΑΠΑΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΦΥΛΗΣ 2009 ΑΓΓΛΙΚΟ ΣΕΤΤΕΡ
RΑΡΑΚΟULΙΑS GENESIS ORFEAS, Α.Σ., ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΡΑΠΑΚΟΥΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΤΡΟΦΗ ΠΟΪΝΤΕΡ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2009
«DΙΜΙΤRΙΟS ΚΑΡΑΤΟS» ΕΚΤΡΟΦΕΑΣ: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΠΑΤΟΣ

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΤΡΟΦΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΣΕΤΤΕΡ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2009
«RΑΡΑΚΟULΙΑS GΕΝΕSΙS» ΕΚΤΡΟΦΕΑΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΑΠΑΚΟΥΛΙΑΣ

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΘΗΛΥΚΟ ΠΟΪΝΤΕΡ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΥΝΗΓΙΟΥ
DRΕΑΜ DE LA PALMOSA - ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΓΟΝΙΔΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΘΗΛΥΚΟ ΠΟΪΝΤΕΡ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
ΟDΕΤ DEL SARGIADAE, Π., ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΦΟΥΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
- ORFEAS DIMITRIOS KAPATOS, Π., ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ:ΚΑΠΑΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
- ΜΕΤ, Α.Σ., ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΒΡΑΪΛΑΣ ΑΡΓΥΡΗΣ
- JUPITER, Π., ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
- ODET DEL SARGIADAE, Π., ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΦΟΥΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
- PALAZIENSIS ZORRO, Π., ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
- AS SIRTOUF, Α.Σ., ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΦΟΥΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
- GALENIKO OF MATHIOPOULOS, Π., ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΜΑΘΙΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝ.
- RAPAKOULIAS GENESIS PLOUTON, Α.Σ., ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΦΟΥΤΡΗΣ ΙΩΑΝ.
- BARONE DI MONTALE RANGONE, Π., ΠΑΣΧΟΠΟΥΛΟΣ ΜΗΝΑΣ
- GEMMA TOU GIAPPOU, Π., ΓΙΑΠΠΟΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ
- GOLD TOU GIAPPOU, Π., ΔΙΟΛΕΤΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΥΝΗΓΙΟΥ
ΙΜΡΕRΟ DEL SARGIADAE, Π., ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΚΛΩΝΑΡΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΑLΕΧ AFIDNAI KORA, Α.Σ., ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΔΕΔΕΣ ΣΠΥΡΟΣ
ΚΑRΕL, Α.Σ., ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΙΛΑΝΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
RΑLΟU, Α.Σ., ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΙΛΑΝΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
GΕRΟΝΙΜΟ, Π., ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΣΑΚΑΝΤΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΑLΒΑ, Π., ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΓΚΡΑΝΑΣ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ
RΑΙΚΑL ΒΕΚΟ, Α.Σ., ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ ΤΑΚΗΣ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΥΝΗΓΙΟΥ
ΙΜΡΕRΟ DEL SARGIADAE, ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΚΛΩΝΑΡΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
GΕRΟΝΙΜΟ ,ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΣΑΚΑΝΤΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
JUPITER, Π., ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΟDΕΤ DEL SARGIADAE, Π., ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΦΟΥΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΡΑLΑΖΙΕΝSΙS ZORRO, Π., ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΑS SIRTOUF, Α.Σ., ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΦΟΥΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
GΑLΕΝΙΚΟ OF MATHIOPOULOS, Π., ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΜΑΘΙΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝ.
RΑΡΑΚΟULΙΑS GENESIS PLOUTON, Α.Σ., ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΦΟΥΤΡΗΣ ΙΩΑΝ.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
RΟL DE LA PALMOSA, Π., ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΒΟΥΤΣΕΛΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
JΙDΑΝΕ, Α.Σ., ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ : ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ ΤΑΚΗΣ

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ
ΑΡΗΣ, Π., ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΑRΙΕΤ, Α.Σ., ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ:ΜΠΑΛΛΑΣ ΣΠΥΡΟΣ
ΑSΡΑ DIMITRIOS KAPATOS, Π., ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΚΑΠΑΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΜΑΤΖΙΚ, Π., ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΚΟΖΑΔΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
RΑΡΑΚΟULΙΑS GENESIS IOLAOS, Α.Σ., ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΚΑΡΑΔΗΜΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΕΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΟΙ A.K.I.
KELLI, Π., ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΚΑΠΑΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΚΡΕΤΑ, Π., ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΚΟΝΤΟΓΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΑRΙLLΑ PEANIAS, Α.Σ., ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΙΛΑΝΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, JULIA DE LOS VITORONES, Α.Σ., ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΚΟΤΖΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ TRIALER ITALIANO
RAPAKOULIAS GENESIS PLOUTON, Α.Σ, ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΦΟΥΤΡΗΣ ΙΩΑΝ.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ 2007
ALBA, Π., ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΓΚΡΑΝΑΣ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑΣ
ΤΖΟΝΙ DI GRECO ATTIKIS, Π., ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΚΙΜ DI GRECO ATTIKIS, Π., ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
FΕDRΑ DI AGGONARA, Π., ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
LΙΝDΑ DI GRECO ATTIKIS, Π., ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑΤΗΙΝΑ TOU KINAGETA, Α.Σ., ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΚΟΤΖΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
DΑRΚ D.DOULOS, Α.Σ., ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΡΙΖΙΚΟΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΙΜΜΙΤΟS GENESIS SCOTT, Π., ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΛΑΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΡSΙΗΑRΙS VENTUS THIDA, Π., ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ: ΨΥΧΑΡΗΣ ΧΡ., ΒΕΡΓΟΥΛΗΣ I.
MERFI D. DOULOS, Α.Σ., ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΝΤΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ
ΑΜΟR D. DOULOS, Α.Σ., ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΝΤΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

Πηγή www.ethnos.gr

Το “Καλό” Κυνηγόσκυλο...

Πολλές φορές ακούμε να γίνεται λόγος για το καλό κυνηγόσκυλο, εκείνο δηλαδή που ξέρει να “πατά” καλά το βουνό ή την πεδιάδα και να ανακαλύπτει θηράματα εκεί που νομίζεις ότι δεν υπάρχουν. Εκεί που τα “άλλα” έχουν περάσει και δεν έχουν ανακαλύψει ούτε ίχνος.
Πολλοί μιλούν για ξεχωριστές γραμμές αίματος και το D.N.A που έκανε καλά την δουλειά του.
Σίγουρα υπάρχουν πολλοί καλοί εκτροφείς που γνωρίζουν καλά τα μυστικά της αναπαραγωγής και δημιουργούν ισορροπημένες και ιδιαίτερα πετυχημένες γραμμές αίματος με ικανότατα κυνηγόσκυλα.
Φθάνει όμως μόνο αυτό?
Άνθρωποι, που έχουν περάσει χρόνια με κυνηγετικούς σκύλους και έχουν παρατηρήσει και εκπαιδεύσει γενεές κυνηγόσκυλων, μπορούν να μας διαβεβαιώσουν, ότι η ποιότητα γραμμής αίματος βοηθά, αλλά μόνο αυτή δεν φθάνει.
Έχουν καταστραφεί υπέροχα σκυλιά κάθε κυνηγετικής φυλής, από
ανθρώπους που δεν γνώριζαν πώς να διαχειριστούν σωστά και με υπομονή τον σκύλο που είχαν στα χέρια τους και νομίζοντας ότι αποκτώντας “άτομα” με βαριά κληρονομιά θα είχαν αυτόματα και τα ανάλογα αποτελέσματα.
Από την άλλη σκύλοι που με ευκολία απορρίφθηκαν από κάποιους “βιαστικούς”
και ειδήμονες, σαν ακατάλληλοι, στα χέρια ανθρώπων που γνωρίζουν να συμπεριφέρονται στα ζώα και δουλεύοντας με αγάπη, υπομονή και συνέπεια, κατέληξαν να διαπρέπουν σε κάθε τερέν.
Τα λάθη είναι βέβαια και αναπόφευκτα και από εμάς και από τον σκύλο.
Σιγά σιγά όμως με υπομονή, συνέπεια και σωστή καθοδήγηση από κάποιον επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων που γνωρίζει να καθοδηγεί τον σκύλο αλλά και τον άνθρωπο ενισχύοντας τις σωστές συμπεριφορές, η επιτυχία θα έρθει παράλληλα με την γνώση και για τους δύο.
Άνθρωπος και σκύλος είναι ένα αχώριστο δίδυμο στο κυνήγι, όπου ο ένας συνεργάζεται με τον άλλον, για το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Οι φωνές και οποιαδήποτε είδους βίαιες συμπεριφορές δεν θα βοηθήσουν σε τίποτε, παρά μόνο θα διαταράξουν αυτήν την πολύτιμη σχέση, που περισσότερο από οπουδήποτε αλλού έχει την απόλυτη εφαρμογή της.
Συμβουλές από καλοθελητές και πολύξερους που εύκολα δίνουν την λύση σε διάφορα προβλήματα και μάλιστα τις περισσότερες φορές με βίαιες μεθόδους (ηλεκτρικά κολάρα, κλωτσιές, φωνές κ.λ.π) όχι μόνο δεν θα βοηθήσουν αλλά θα φέρουν και καταστροφικά αποτελέσματα.
Ο σκύλος πρέπει να νιώθει ασφάλεια και εμπιστοσύνη με τον κυναγωγό του για να μπορεί να εξελίσσεται και να δίνει τα μέγιστα όπως σε κάθε εργασία, έτσι και στο κυνήγι πολύ περισσότερο, που είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη και περίπλοκη πολλές φορές διαδικασία για τον τετράποδο φίλο και συνεργάτη μας.
Τα πάντα βασίζονται σε μια αμφίδρομη δυνατή σχέση εμπιστοσύνης, που καθώς περνά ο καιρός και το κουτάβι γίνεται σκύλος, όλο και θα δυναμώνει αλλά και θα φέρνει μαζί της όλο και καλύτερα αποτελέσματα.
Επενδύστε σε αυτήν την σχέση από την ώρα που θα έρθει ο μικρός σας φίλος στο σπίτι σας και δεν θα χάσετε.
Μην βιάζεστε και προχωράτε βήμα βήμα τα στάδια της εκπαίδευσης δείχνοντας στον σκύλο σας τι θέλετε από αυτόν, πάντα με θετικό τρόπο, με υπομονή και συνέπεια. Αποφύγετε να τον διορθώνετε τιμωρώντας τον, αλλά προτιμήστε να τον οδηγείτε στην επιθυμητή συμπεριφορά. Είναι ευκολότερο και αποτελεσματικότερο.
Δώστε του χρόνο να αφομοιώσει την ζητούμενη συμπεριφορά και ανταμείψτε το αποτέλεσμα την σωστή στιγμή ανεβάζοντας σταδιακά τον πήχη.
Η επαφή σας με τον σκύλο θα πρέπει να είναι και για τους δυο σας πάντα μια ευχάριστη και διασκεδαστική εμπειρία.
Να είστε σίγουροι ότι τα αποτελέσματα δεν θα αργήσουν να έρθουν και θα είναι πραγματικά εντυπωσιακά.

kynagon positive dog training
Δημοσθένης Μουμιάδης
Επαγγελματίας Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων

Πηγή kynagon.wordpress.com

Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Οι κλωσιές της πέρδικας...

Η Ορεινή πέρδικα, με το κελάηδημά της μπορεί να φτιάξει τη μέρα κάθε ανθρώπου της υπαίθρου, κάθε τσοπάνη, κάθε κυνηγού. Η «φτιαξιά» της ευνοεί περισσότερο το βάδισμα παρά την πτήση. Τα φτερά της είναι κοντά σε σχέση με το σώμα της και το βάρος της, αλλά πολύ ισχυρά. Η μικρή πτητική επιφάνεια των φτερών της την αναγκάζει να τα χτυπά με μεγάλη ταχύτητα κατά την απογείωσή της... Αυτό το δυνατό και με μεγάλη συχνότητα φτεροκόπημα παράγει και τον χαρακτηριστικό ήχο, που στοιχειώνει όλους τους περδικοκυνηγούς.
Ιδού λοιπόν και ο λόγος που οι πέρδικες «χύνονται» πάντα προς την κατηφόρα, αφού είναι πολύ πιο εύκολο γι αυτές να αναπτύξουν ταχύτητα και να απομακρυνθούν, εξαιτίας και του σχετικά μεγάλου σωματικού τους βάρους. Κατά τα άλλα τα πανίσχυρα πόδια της, της επιτρέπουν να κινείται ταχύτατα στα πιο επικλινή και κακοτράχαλα εδάφη, διανύοντας, όταν χρειάζεται, μεγάλες αποστάσεις. Ζει και κινείται σε βραχώδεις πλαγιές βουνών, με υψόμετρο από 800 μέτρα και πάνω.

Την ώρα που τρώει, προσλαμβάνει και μικρά πετραδάκια που της χρησιμεύουν για το άλεσμα της τροφής. Εξασφαλίζει επίσης από αυτά το απαραίτητο ασβέστιο για τον σχηματισμό του κελύφους των αβγών της. Οι νεοσσοί αμέσως μετά την εκκόλαψή τους εγκαταλείπουν τη φωλιά και μπορούν σχεδόν αμέσως να ακολουθήσουν τους γονείς τους στην αναζήτηση της τροφής τους.

Τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους όμως, αυτή είναι κυρίως ζωικής προελεύσεως, λόγω των μεγάλων απαιτήσεών τους σε πρωτεϊνες. Την ανατροφή των νεοσσών αναλαμβάνουν και οι δύο γονείς μαζί. Η ορεινή πέρδικα τρέφεται κυρίως τις πρωινές και απογευματινές ώρες, οπότε αυτές είναι και οι ώρες της ημέρας που είναι πιο «κινητική». Κατά τις μετακινήσεις αυτές οι δύο γονείς -και κυρίως ο αρσενικός- παραμένουν άγρυπνοι και ακούραστοι φρουροί του κοπαδιού. Συνήθως ζει κατά οικογένειες (κοπάδια) των 10-15 πουλιών, όταν όμως σε μία περιοχή υπάρχει πολλή τροφή ή νερό, μπορεί να παρατηρηθούν και ενώσεις δύο ή περισσοτέρων κοπαδιών.

Τον Φεβρουάριο τα πουλιά αρχίζουν να σχηματίζουν ζευγάρια και διασκορπίζονται... Τα κοπάδια που ενδεχομένως θα παρατηρηθούν αργότερα σε ομάδα (σπάνια περισσότερα από 3-4 πουλιά), συνήθως αποτελούνται από νεαρά άτομα του ίδιου φύλου που δεν κατάφεραν να ζευγαρώσουν και ζουν μαζί, κυρίως για λόγους ασφαλείας.

Κατά τον Μάρτιο-Απρίλιο, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, η θηλυκή γεννά 10-15 αβγά. Το κλώσημα των αβγών διαρκεί 20-21 μέρες και οι νεοσσοί εκκολάπτονται σχεδόν ταυτόχρονα.

Οι διαφορές....
Η Νησιώτικη Πέρδικα από την άλλη, έχει μερικές χαρακτηριστικές διαφορές, και όχι μόνο σωματικές... Χαρακτηριστική είναι η διαφορά που έχουν στη φωνή. Η φωνή της νησιώτικης είναι πιο αργή και βαριά, χαρακτηριστικά «κακαριστή».

Γεννά περισσότερα αβγά από την ορεινή, που μπορεί να φτάσουν και πάνω από 20. Σε αυτό βέβαια τη βοηθά το ότι ζει σε χαμηλότερο υψόμετρο, με αποτέλεσμα να έχει μεγαλύτερη ευχέρεια χρόνου και ευνοϊκότερες συνθήκες αναπαραγωγής, τουλάχιστον όσον αφορά τα καιρικά φαινόμενα. Αυτή η διαφορά στο υψόμετρο, μπορεί να εξασφαλίσει στη νησιώτικη πέρδικα έως και... ένα μήνα περισσότερο διαθέσιμο για αναπαραγωγή! Ετσι, έχει το περιθώριο να

αναπληρώσει μια γέννα η οποία για κάποιους λόγους καταστράφηκε, ή ακόμα και να κάνει και μια δεύτερη γέννα, αν οι καιρικές συνθήκες είναι απόλυτα ιδανικές. Το επιπλέον αυτό χρονικό διάστημα της δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει και μεγαλύτερες γέννες από την ορεινή...

Τα αβγά πρέπει να εκκολαφθούν ταυτόχρονα, για να το πετύχει όμως αυτό μια πέρδικα πρέπει να τα γεννήσει πρώτα όλα με έναν ρυθμό ένα αβγό κάθε μέρα, ώστε μετά να ξεκινήσει να τα επωάζει. Είναι λοιπόν εύκολο να φανταστεί κανείς ότι για μια γέννα με 10 αβγά χρειάζονται 10-11 μέρες για να τα γεννήσει και 21-22 μέρες για να τα επωάσει...

Εχουμε δηλαδή σύνολο 30-33 ημερών περίπου, συν 40 επιπλέον για να γίνουν ανεξάρτητα τα μικρά περδικάκια. Μπορεί κανείς εύκολα λοιπόν να καταλάβει πόσο περιορισμένα είναι τα περιθώρια για την ορεινή πέρδικα, που ξεκινά να γεννά τα αβγά της στα μέσα του Μαϊου, ενώ η νησιώτικη από τον Απρίλιο. Η διαβίωση της τσούκαρ στα χαμηλότερα υψόμετρα των νησιών, είναι ένας από τους σοβαρότερους λόγους που ο αριθμός της είναι ακόμα σε πολύ καλή κατάσταση.

Η εγκατάλειψη της υπαίθρου, των καλλιεργειών και της κτηνοτροφίας στα μεγαλύτερα υψόμετρα της ηπειρωτικής χώρας, εκτός από την άμεση μείωση της διαθέσιμης τροφής, έχει σαν δευτερεύουσα συνέπεια να λογκώνουν οι ανοιχτές εκτάσεις. Ετσι, μετατρέπονται σε αφιλόξενους χώρους για την ορεινή πέρδικα, καθώς γεμίζουν από αλεπούδες, κουνάβια και άλλους άρπαγες.

Αυτές οι συνθήκες σπρώχνουν την «γκρέκα» σε ακόμα ψηλότερα μέρη στα αλπικά, όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι ακόμα πιο δύσκολες. Για τη νησιώτικη πέρδικα τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα... Στα νησιά διατηρούνται ακόμα καλλιέργειες, η εγκατάλειψη της υπαίθρου είναι μικρότερη, οπότε και η διαθέσιμη τροφή μεγαλύτερη.

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;
Οι νεοσσοί αμέσως μετά την εκκόλαψή τους εγκαταλείπουν τη φωλιά και μπορούν σχεδόν αμέσως να ακολουθήσουν τους γονείς τους στην αναζήτηση της τροφής τους.

Τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους όμως, αυτή είναι κυρίως ζωικής προελεύσεως, λόγω των μεγάλων απαιτήσεών τους σε πρωτεϊνες.

ΛΕΟΝΑΡΔΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ - ΔΑΣΟΠΟΝΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΧΑΡΗΣ ΓΚΙΚΑΣ

Πηγή http://origin.ethnos.gr

Βιοποικιλότητα και Κυνήγι...

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,


Με αφορμή την παγκόσμια μέρα για τη βιοποικιλότητα, και σε συνδυασμό με την επιχειρούμενη σύνδεση της προστασίας της με τους κατά χώρο και χρόνο περιορισμούς θήρας που έχουν εισηγηθεί με σχέδιο νόμου (!) συγκεκριμένες περιβαλλοντικές Μ.Κ.Ο. στο αρμόδιο Υπουργείο ΠΕΚΑ, το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του Ωρίωνα επιθυμούμε να σας γνωστοποιήσουμε τα παρακάτω.

Οι βασικές αιτίες μείωσης της βιοποικιλότητας σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι:

«...η καταστροφή, ο κατακερματισμός και η υποβάθμιση των ενδιαιτημάτων λόγω επιβλαβούς μεταβολής της χρήσης της γης, η υπερεκμετάλλευση και η μη βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων, τα χωροκατακτητικά ξένα είδη, το παράνομο εμπόριο απειλουμένων με εξαφάνιση ειδών, η αύξηση της οξύτητας των ωκεανών, η ρύπανση, και, σε αυξανόμενο βαθμό, η αλλαγή του κλίματος...»

Στην Ελλάδα το ανώτατο όριο ημερήσιας (και κατ' επέκταση ετήσιας) κάρπωσης από τους κυνηγούς ορίζεται από το εκάστοτε Υπουργείο και δεν υπάρχει μέχρι σήμερα κάποια μελέτη που να αποδεικνύει τη μείωση του πληθυσμού κάποιου θηρεύσιμου είδους σε βαθμό «υπερεκμετάλλευσης ή μη βιώσιμης χρήσης» από την άσκηση της νόμιμης θήρας.

Εξαίρεση στα παραπάνω αποτελεί σύμφωνα με τους συγγραφείς του Ελληνικού Κόκκινου Βιβλίου που εκδόθηκε πρόσφατα, η ορεινή πέρδικα της οποίας το πληθυσμιακό καθεστώς διατήρησης κρίθηκε «τρωτό». Την αξιοπιστία όμως της συγκεκριμένης αναφοράς αμφισβητούμε με συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία είμαστε πρόθυμοι να διαθέσουμε σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Η άσκηση της νόμιμης θήρας επομένως, με τον τρόπο που γίνεται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί απειλή για τη βιοποικιλότητα. Αυτό επιβεβαιώνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση που αναφέρει σχετικά:

«...Αν και η ετήσια συγκομιδή μπορεί να εξαλείψει σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, το γεγονός αυτό αντισταθμίζεται από χαμηλό επίπεδο φυσικής θνησιμότητας και/ή καλύτερους ρυθμούς αναπαραγωγής. Ο μέγιστος αριθμός πτηνών που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο δραστηριοτήτων θήρας κάθε χρόνο, θα επιτευχθεί όταν ο μέγιστος αριθμός πτηνών αναπαράγεται με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό. Αυτό επιτυγχάνεται όταν ο αριθμός των ζώων αναπαραγωγής μειώνεται σε επίπεδο σημαντικά κατώτερο της ικανότητας του ενδιαιτήματος...»
(Newton, 1998. Περιορισμός του πληθυσμού στα πτηνά)

«...Μία πρόσφατη επισκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας σχετικά με την ενεργειακή φυσιολογία των πτηνών έθεσε σε αμφισβήτηση την υπόθεση ότι η θήρα οδηγεί πάντα σε παρενόχληση που θα αποτελέσει σοβαρή απειλή για την επιβίωση των πληθυσμών πτηνών...»

Συμπληρωματικά αναφέρουμε το γεγονός πως από τα 442 είδη πτηνών που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα επιτρέπεται η θήρα μόλις των 32, ενώ από τα 116 θηλαστικά επιτρέπεται η θήρα μόλις των 5.

Τα περισσότερα από τα είδη των οποίων η θήρα επιτρέπεται χαρακτηρίζονται από πληθυσμιακό καθεστώς που έχει αυξηθεί σημαντικά ή θεωρείται σταθερά υψηλό τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με τα στοιχεία του «Προγράμματος ’ρτεμις» της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος. Αυτό επιβεβαιώνεται από τη νέα οδηγία της Ε.Ε. για τα πτηνά (2009/147) σύμφωνα με την οποία το πληθυσμιακό καθεστώς των θηρεύσιμων πτηνών της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της Ορεινής Πέρδικας κρίνεται υγιές και βάσει αυτού δίνεται η δυνατότητα στη χώρα μας να επιτρέψει τη θήρα τους για την κυνηγετική περίοδο 2010-2011.

Τα απειλούμενα είδη πτηνών αντίθετα, παρά τις υψηλές επιχορηγήσεις που λαμβάνουν συγκεκριμένες Μ.Κ.Ο. για τη διατήρησή τους, παραμένουν απειλούμενα, γεγονός που εγείρει έντονα ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα της αναγκαστικής «ανάθεσης» της προστασίας τους στις περιβαλλοντικές Μ.Κ.Ο. λόγω θεσμικής ανεπάρκειας εκ μέρους των αρμόδιων Υπουργείων στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος.

Σε ότι αφορά στην κλιμακωτή λήξη της περιόδου θήρας και το αν και κατά πόσο αυτή επιτρέπεται, η Ε.Ε. αναφέρει σχετικά:

«Ποιοί όροι πρέπει να τηρούνται όταν ένα κράτος μέλος επιθυμεί να επωφεληθεί της δυνατότητας κλιμάκωσης των ημερομηνιών έναρξης και/ή λήξης της θήρας βάσει του άρθρου 7, παράγραφος 4 της οδηγίας;

2.6.23 Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτό συνάδει με την αρχή της πλήρους προστασίας, όπως αυτή ερμηνεύτηκε από το Δικαστήριο, τα κράτη μέλη πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αποδεικνύουν, στο σχετικό γεωγραφικό επίπεδο στο οποίο πρόκειται να εφαρμοστεί η κλιμάκωση, ότι δεν υφίστανται σοβαροί κίνδυνοι συγχύσεως και παρενόχλησης.

2.6.24 Σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο συγχύσεως, πρέπει να κατηγοριοποιηθούν οι 'παρόμοιες' ομάδες θηρεύσιμων πτηνών που χρησιμοποιούν κατά την ίδια χρονική περίοδο τους ίδιους τύπους ενδιαιτημάτων, καθώς και να καθορισθούν ίδιες ημερομηνίες έναρξης και λήξης της θήρας για αυτές τις ομάδες, κατά τρόπο που να αποφεύγονται οι επικαλύψεις με περιόδους απαγόρευσης της θήρας. Επίσης, πρέπει να καθοριστεί ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγεται η θήρα δεν εγκυμονούν σημαντικό κίνδυνο συγχύσεως μεταξύ διαφορετικών θηρεύσιμων ειδών.»

«...Εντούτοις, πολλοί κυνηγοί θηρεύουν συγκεκριμένες ομάδες πτηνών και σπανίως είδη στα οποία δεν έχουν πείρα. Κατ' αυτόν τον τρόπο, οι κυνηγοί γίνονται ειδικοί στην αναγνώριση των ειδών που κατά προτίμηση αποτελούν στόχο τους...»

Είναι προφανές πως από τα παραπάνω δεν προκύπτει απαγόρευση της κλιμακωτής λήξης της θήρας αλλά η ανάγκη για ομαδοποίηση των θηραματικών πτηνών που μοιάζουν μεταξύ τους έτσι ώστε να αποφεύγεται η σύγχυση από τους κυνηγούς. Ακόμα και με το σημερινό καθεστώς όμως είναι τελείως αβάσιμη η αξίωση των περιβαλλοντικών Μ.Κ.Ο. για γενική απαγόρευση της κλιμακωτής λήξης με δεδομένο το γεγονός πως υπάρχουν αρκετά θηρεύσιμα πτηνά που δεν μοιάζουν με κανένα άλλο είδος όπως για παράδειγμα η μπεκάτσα, το ορτύκι, ο φασιανός, η φαλαρίδα, η νερόκοτα, η καρακάξα, το ψαρόνι και οι δύο Πέρδικες (νησιώτικη και ορεινή, οι οποίες μοιάζουν μεταξύ τους αλλά δεν απαντώνται στον ίδιο γεωγραφικό χώρο άρα δεν υπάρχει κίνδυνος σύγχυσης μεταξύ τους).

Σχετικά με την περίοδο έναρξης της εαρινής μετανάστευσης των θηρεύσιμων πτηνών θεωρούμε τη μοναδική μελέτη που αναφέρουν οι παραπάνω Μ.Κ.Ο. ελλιπή και περιορισμένη ποιοτικά και ποσοτικά και εκτιμούμε πως πρέπει να συγκριθούν τα αποτελέσματά της με αυτά του αντίστοιχου προγράμματος για τη «Φαινολογία της Μετανάστευσης των Θηρεύσιμων Πτηνών» που εκπονεί η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Μεσογειακό Οργανισμό για τη Μετανάστευση των Πτηνών τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το οποίο είναι πληρέστερο τόσο στο σύνολο των γεωγραφικών περιοχών που καλύπτει όσο και στη συχνότητα καταμετρήσεων.

Σχετικά με τη θήρα στις προστατευόμενες περιοχές, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως όταν ασκείται αειφορικά, όχι μόνο δεν αποτελεί απειλή για τη βιοποικιλότητα αλλά αντίθετα την ενισχύει σημαντικά μέσα από την προστασία και διατήρηση των φυσικών ενδιαιτημάτων για την οποία οι κυνηγοί καταβάλλουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σημαντικές προσπάθειες και κονδύλια. Παραθέτουμε σχετικά αποσπάσματα:

«...Τα άρθρα 3 και 4 αφορούν τα ενδιαιτήματα. Περιλαμβάνουν διατάξεις σχετικά με θέματα πρόληψης σημαντικής παρενόχλησης εντός των ειδικών ζωνών προστασίας (ΖΕΠ), οι οποίες έχουν ταξινομηθεί βάσει του άρθρου 4, παράγραφοι 1 και 2. Η Επιτροπή δεν θεωρεί ότι κοινωνικοοικονομικές δραστηριότητες - όπως για παράδειγμα η θήρα - αντιβαίνουν αυτές τις διατάξεις...»

«...Η θήρα είναι μία από τις πολλές πιθανές χρήσεις των περιοχών NATURA 2000, ενώ άλλες χρήσεις είναι η γεωργία, η αλιεία και άλλες μορφές αναψυχής. Δεν υπάρχει γενικό τεκμήριο κατά του κυνηγίου σε περιοχές NATURA 2000 βάσει των οδηγιών σχετικά με την προστασία της φύσης...»

«...Η αειφόρος θήρα μπορεί να αποβεί επωφελής σε ό,τι αφορά τη διατήρηση των ενδιαιτημάτων μέσα στις περιοχές NATURA 2000 και γύρω από αυτές...»

«...Μερικές από τις σημαντικότερες περιοχές άγριας ζωής στην Ευρώπη έχουν επιβιώσει των πιέσεων ανάπτυξης και εξάλειψης εξαιτίας των συμφερόντων διαχείρισης των θηραμάτων...»

«...Συνεπώς, η θήρα μπορεί να υποστηρίξει τη διατήρηση μέσω της ορθολογικής χρήσης. Τα μέτρα που λαμβάνονται για τη βελτίωση της κατάστασης των θηρεύσιμων ειδών όχι μόνο ενισχύουν τη βιώσιμη απόδοση αλλά είναι και ευεργετικά για ένα ολόκληρο φάσμα άλλων ζώων και φυτών με παρόμοιες απαιτήσεις...»

«...Πρέπει, ως εκ τούτου, η θήρα, η οποία αποτελεί χρήσιμη κατανάλωση της άγριας ζωής, να τοποθετηθεί στο ευρύτερο πλαίσιο της αειφόρου χρήσης των πόρων...»

Εκτός αυτών, σε ότι αφορά τη διαδικασία λήψης διαχειριστικών μέτρων, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διαπιστώνεται η ανάγκη συμμετοχής των χρηστών και των κατοίκων μίας περιοχής για την επίτευξη αποτελεσματικής προστασίας της και δε γίνεται λόγος για απαγορεύσεις, παρά μόνο για διαχείριση με κανόνες, βάσει συγκεκριμένου σχεδίου και στόχων, όπως αναφέρεται στα παρακάτω αποσπάσματα:

«...η δράση της Ε.Ε. επιτρέπει την πλήρη συμμετοχή όλων των φορέων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο στην ανάπτυξη πολιτικών και πρωτοβουλιών και πιστεύει ότι αυτές οι συμμετοχικές προσεγγίσεις θα οδηγήσουν με τη σειρά τους στις αναγκαίες και συμπληρωματικές πρωτοβουλίες «από τη βάση στην κορυφή» από εκείνους που συμμετέχουν άμεσα στη διαχείριση της χρήσης της γης -και της θάλασσας- και ιδίως τις τοπικές κοινότητες...»

«...είναι σημαντικό να καθοριστεί σαφής βάση αναφοράς, η οποία θα καθορίζει τα κριτήρια βάσει των οποίων θα αξιολογούνται τα επιτεύγματα, λαμβάνοντας συγχρόνως υπόψη ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, η αποκατάσταση μπορεί επίσης να συνίσταται σε φυσική αναζωογόνηση...»

«...η προστασία της βιοποικιλότητας και η διατήρηση των οικοσυστημικών υπηρεσιών απαιτούν οικονομικώς αποδοτικές πολιτικές και δράσεις και υπερβαίνει κατά πολύ τις προστατευόμενες περιοχές και τα οικολογικά δίκτυα...»

Ενώ σχετικά με τις υποχρεώσεις των κρατών μελών της Ε.Ε. αναφέρεται:

«...Στο άρθρο 2 ορίζεται η γενική υποχρέωση των κρατών μελών να "υιοθετούν όλα τα αναγκαία μέτρα με σκοπό να διατηρηθεί ο πληθυσμός όλων των ειδών των πτηνών που αναφέρονται στο άρθρο 1 σε ένα επίπεδο που να ανταποκρίνεται ιδιαίτερα στις οικολογικές, επιστημονικές και μορφωτικές απαιτήσεις, λαμβάνοντας, ωστόσο, υπόψη τις οικονομικές και ψυχαγωγικές απαιτήσεις..»

Τα παραπάνω θεωρούμε βέβαιο πως δεν εφαρμόζονται στο βαθμό που απαιτείται με δεδομένο το γεγονός πως η Ελλάδα μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής:

1. Δεν έχει καταρτίσει ακόμα δασολόγιο.

2. Δεν έχει θωρακιστεί απέναντι στις πυρκαγιές που κατακαίνε κάθε καλοκαίρι την Ελληνική ύπαιθρο.

3. Δεν έχει καταφέρει να προστατέψει τις περιοχές Ramshar στις οποίες απαγορεύεται η θήρα, εν τούτοις κάποιες βρίσκονται στα πρόθυρα οικολογικής καταστροφής.

4. Εφαρμόζει ακόμα πρωτόγονες μεθόδους υλοτομίας (ληστρικές, αποψιλωτικές) στα δημόσια και δημοτικά δάση, όπου τα πολύτιμα ώριμα και υπερήλικα δέντρα είναι είδος προς εξαφάνιση.

5. Έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά δεν έχει ξεκινήσει ακόμα ουσιαστικές ενέργειες για επίλυση του σημαντικού αυτού ζητήματος που έχει να κάνει και με τη δημόσια υγεία.

6. Δεν έχει και δεν προβλέπεται να έχει έγκυρη και επίκαιρη καταγραφή της πληθυσμιακής κατάστασης του συνόλου των ειδών της πανίδας και χλωρίδας αλλά και της κατάστασης διατήρησης των φυσικών ενδιαιτημάτων της χώρας όπως υποχρεώνεται από τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες.

7. Δεν έχει το απαραίτητο και με επάρκεια γνώσεων προσωπικό στις αρμόδιες υπηρεσίες με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε μία Ελληνική προστατευόμενη περιοχή που να μπορεί να χαρακτηριστεί πρότυπο αειφορικής διαχείρισης.

8. Δεν έχει υλοποιήσει καμία από τις προτάσεις των Κυνηγετικών Οργανώσεων σχετικά με τη βελτίωση διαχείρισης της θήρας και των θηραματικών πληθυσμών.

9. Δεν φυλάσσει καμία από τις προστατευόμενες περιοχές, για τις οποίες θεσπίζει ανέξοδες απαγορεύσεις σε θεωρητικό επίπεδο και στη συνέχεια τις εγκαταλείπει στην τύχη τους.

10. Έχει καταστρέψει τελείως τα αγροτικά ενδιαιτήματα στα οποία παρατηρούνται τοπικά μεγάλες απώλειες ειδών πανίδας και χλωρίδας, μέσα από τις λανθασμένες αγροτικές πολιτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια.

11. Υιοθετεί χωρίς τον απαραίτητο επιστημονικό έλεγχο τα αποτελέσματα των μελετών που εκπονούν διάφορες περιβαλλοντικές Μ.Κ.Ο. των οποίων η αποτελεσματικότητα στη διαχείριση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αμφισβητείται, ενώ αντίθετα δεν αξιοποιεί τις σχετικές μελέτες που έχουν εκπονήσει οι Κυνηγετικές Οργανώσεις οι οποίες σε θέματα διαχείρισης της θήρας και των θηραματικών πληθυσμών είναι ασύγκριτα πιο εμπεριστατωμένες και έγκυρες.

12. Δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, στη δύσκολη για τη χώρα συγκυρία που ζούμε, να ανατρέψει ουσιαστικά κάποιο από τα παραπάνω.

Συμπεράσματα - Προτάσεις:

1. Η άσκηση της νόμιμης θήρας όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα δε αποτελεί απειλή για τη βιοποικιλότητα αλλά αντίθετα την ενισχύει.

2. Η κλιμακωτή λήξη της θήρας στη χώρα μας επιτρέπεται υπό όρους που είναι δυνατό να επιτευχθούν εύκολα, άμεσα και ανέξοδα για το Ελληνικό Δημόσιο.

3. Η έναρξη της εαρινής μετανάστευσης των θηρεύσιμων πτηνών που καθορίζει σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες την ημερομηνία λήξης της περιόδου θήρας τους, απαιτεί διαρκείς μελέτες για κάθε είδος ή ομάδα πτηνών χωριστά και μέχρι σήμερα τέτοιες μελέτες έχει εκπονήσει μόνο η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος.

4. Η θήρα αποτελεί δραστηριότητα πλήρως συμβατή με τους σκοπούς προστασίας που ισχύουν στις περιοχές που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο «NATURA 2000».

5. Η συμμετοχή των εκπροσώπων και των επιστημόνων των Κυνηγετικών Οργανώσεων θεωρείται επιβεβλημένη σε κάθε διαδικασία λήψης μέτρων σχετικά με τη διαχείριση της θήρας και των θηραματικών πληθυσμών και πρέπει να προηγείται αυτής των εκπροσώπων των περιβαλλοντικών οργανώσεων λόγω εξειδίκευσης.

6. Η λήψη μέτρων που θα περιορίσουν χωρικά ή χρονικά τη θήρα για την επόμενη κυνηγετική περίοδο με το πρόσχημα της προστασίας της βιοποικιλότητας χωρίς παράλληλα να ληφθούν άλλα μέτρα που να αντιμετωπίζουν ουσιαστικά τις απειλές που δέχεται η τελευταία, συνιστά παραβίαση της συνταγματικά κατοχυρωμένης στη χώρα μας αρχής της αναλογικότητας.

7. Ενδεχόμενη άρνηση στην αναγνώριση μέρους ή του συνόλου των παραπάνω από πλευράς ΥΠΕΚΑ στο επερχόμενο σχέδιο νόμου για τη βιοποικιλότητα, στο βαθμό που δε θα τεκμηριωθεί επιστημονικά, θα ισοδυναμεί με συνειδητή κατάργηση των όσων ορίζει σχετικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Σύνταγμα της Ελλάδος και η επιστήμη της διαχείρισης της ’γριας Πανίδας.

Πηγές:

1. Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Έγγραφο κατευθύνσεων για τη θήρα βάσει της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ του Συμβουλίου περί της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών
http://ec.europa.eu/environment/nature/conservation/wildbirds/hunting/docs/hunting_guide_el.pdf

2. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Βιοποικιλότητα Μετά το 2010, Όραμα και στόχοι σε επίπεδο E.Ε. και παγκόσμιο επίπεδο και διεθνές καθεστώς πρόσβασης και συμμετοχής στα οφέλη (ΑΒS)
http://register.consilium.europa.eu/pdf/el/10/st07/st07536.el10.pdf

3. Οδηγία 2009/147/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 30ής Νοεμβρίου 2009, περί της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2010:020:0007:0025:EL:PDF

4. Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία, Το κόκκινο βιβλίο των απειλούμενων ζώων της Ελλάδας, Επιμέλεια έκδοσης: Α.Λεγάκις - Π.Μαραγκού, Αθήνα 2009
http://www.ypeka.gr/ypeka/Default.aspx?tabid=518&language=el-GR

5. Διεθνής Ένωση για την προστασία της φύσης (IUCN), Το κόκκινο βιβλίο.
http://www.iucnredlist.org


Για τον Ωρίωνα,
Με εκτίμηση,

O Πρόεδρος Δημήτρης Χριστοδουλάκης

Ο Γ.Γραμματέας Νίκος Παπαϊωάννου

Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Ο άνθρωπος που ζεί με τους λύκους...

O Shaun Ellis είναι ένας εμπειρογνώμονας στην συμπεριφορά των λύκων που διεξάγει μία έρευνα με ένα μοναδικό και ενίοτε αμφιλεγόμενο τρόπο ζώντας με τους λύκος σαν λύκος και ο ίδιος ώστε να γίνει μέρος του κόσμου τους.

Καθ 'όλη τη ζωή του, έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος του χρόνου του στη μελέτη και την έρευνα της συμπεριφοράς των άγριων λύκων ζώντας ανάμεσά τους, η οποία του έχει δώσει μία πολύ καλή εικόνα για την συγκρότηση της κοινωνίας του λύκου.

Με το να είναι πιο κοντά στους λύκους από σχεδόν οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο, έχει μάθει μια γλώσσα μοιάζει που δεν μοιάζει με καμία άλλη .

Πιστεύοντας ότι ζώντας μαζί με τους λύκους αυτό θα το βοηθούσε σαν ο καλύτερος τρόπος για να τους κατανοήσουμε,

Ο Ellis βυθίζει τον εαυτό του στην κοινωνία των λύκων. Ζει και συμπεριφέρεται σαν και αυτούς - ουρλιάζει, γλείφει και αγριεύει - ακόμη τρώει και παίζει όπως οι λύκοι.

Η έρευνα του ξεκίνησε με αγέλη λύκων που ζούσαν σε αιχμαλωσία στην Αγγλία μετά πήγε στο Nez Perce στο Idaho μελετώντας τους άγριους λύκους και πέρασε επτά χρόνια μαζί τους . Είναι ο πρώτος άνθρωπος που τόλμησε κάτι τέτοιο και ο πρώτος που πήρε μέσα σε μια αγέλη λύκων και ζει μεταξύ τους.

Η μελέτη ξεκίνησε με το να ηχογραφεί τα άγρια ουρλιαχτά λύκου στο δάσος, με τη χρήση ειδικής συσκευής ελέγχου το βράδυ σε θερμοκρασίες ψύξης και με πολύ χιόνι κάποιες φορές ,.

Με το άκουσμα των ουρλιαχτών και των ήχων επικοινωνίας των λύκων της αγέλης , έμαθε πώς να ξεχωρίσω μεμονωμένα μέλη από το συγκεκριμένο διακριτικό ήχος τους.

Πρόσφατα πέρασε 18 μήνες με τα νεογνά μία αγέλης σε αιχμαλωσία που είχαν εγκαταλειφθεί από τη μητέρα τους κατά τη γέννηση.

Ανάλαβε την εκπαίδευση τους, όπως θα έκαναν οι άγριοι λύκοι τους σε δικά τους λυκάκια με την ελπίδα ότι θα μπορούσαν να επιβιώσουν στην άγρια φύση μετά την επαναφορά τους εκεί .

Μέσα από την άμεση αυτή τη μελέτη, έχει μάθει πώς να επικοινωνεί με τους λύκους και να υπερασπιστεί τον εαυτό του μέσω της μυρωδιάς και ήχους.

Καταλαβαίνει το άρωμα σήμανσης της περιοχής καθώς και τις διάφορες στο να ουρλιάζει για την υπεράσπιση του χώρου του η την κλήση των υπολοίπων μελών της αγέλης.

Πιστεύει ότι οι λύκοι είναι ιδιαίτερα ευφυής, εξαιρετικά ενστικτώδη ζώα που συμπεριφέρονται με εμπιστοσύνη και ισορροπία και άλλα χαρακτηριστικά, τα οποία συχνά παρεξηγούνται από τον άνθρωπο.

O Ellis Είναι επίσης ο ιδρυτής και επικεφαλής του Wolf Pack Management, μια αυτοχρηματοδοτούμενη οργάνωση που βρίσκεται στο Combe Martin πάρκο άγριας ζωής στο North Devon, Αγγλία. Δουλεύει με 13 αιχμαλωσίας λύκων στο πάρκο.

Το έργο του είναι αφιερωμένο στην προώθηση της καλής διαβίωσης των άγριων λύκων σε αιχμαλωσία και, προώθηση της γνώσης και της ευαισθητοποίησης για την τύχη του άγριου λύκου και την προαγωγή της γνώσης της συμπεριφοράς των λύκων μέσα από την έρευνα και την εκπαίδευση.

Ασχολείται με μια σειρά από ερευνητικά έργα τόσο στην Πολωνία όσο και στο εθνικό πάρκο Yellowstone με στόχο την ανάπτυξη μην βάναυσων μεθόδων που θα αποθαρρύνουν τους άγριους λύκους από την είσοδο πεδία πιθανής σύγκρουσης με τον άνθρωπο.

Ellis είναι ο συγγραφέας του "Το Talk Λύκος" (Rainbow Publishing, 2003), και το "Πνεύμα του Wolf" (Parragon Publishing, 2006). Μιλάει συχνά για τη δουλειά του στην τηλεόραση και σε δημόσιες εκδηλώσεις. Συμβουλεύει, επίσης, άλλα κέντρα άγριας ζωής που διατηρούν λύκους.

Ellis είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να συνυπάρχει με τους λύκους.

Αυτό του έχει κοστίσει την οικογένεια και το σπίτι του – η γυναίκα του και τα τέσσερα παιδιά, τον εγκατέλειψαν λόγω της μεγάλης αφοσίωσής του σε λύκους και στις μελέτες του .

Αλλά ό ίδιος πιστεύει πραγματικά ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά και συνεχίζει.

Δείτε τα σχετικά video

Πηγή www.gpeppas.gr

Κυριακή 23 Μαΐου 2010

ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ "ΕΘΝΟΣ-ΚΥΝΗΓΙ"...

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΕΥΧΟΥΣ ΕΙΝΑΙ:

ΤΑ «ΓΕΝΝΗΤΟΥΡΙΑ» ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ Τα ζευγάρια, οι γέννες και οι «φωλιές» της νησιωτικής πέρδικας αυτήν την περίοδο...

ΟΙ ΑΠΟΣΙΩΠΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ Νέα στοιχεία για την κατευθυνόμενη κινδυνολογία της κλιματικής αλλαγής.

ΟΙ ΤΥΧΕΡΟΙ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ Δράσεις και επιτεύγματα των κυνηγών της Δράμας, σε μερικά από τα πιο όμορφα δάση της χώρας μας.

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΜΑΥΡΩΝ ΛΥΚΩΝ Η συμβολή του σκύλου, στα μετάλλαξη του χρώματος των λύκων!

ΟΙ «ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΓΟ Οδηγίες για τα «εκπαιδευτικά» με τα νεαρά λαγόσκυλα.

ΕΝΑΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ... ΣΕ ΧΙΛΙΟΣΤΑ Ο κίνδυνος που αντιπροσωπεύουν οι σκνίπες για τα κυνηγόσκυλα και οι τρόποι «θωράκισής» τους από το καλαζάρ.

Η ΑΤΡΑΚΤΟΣ ΤΩΝ ΣΚΑΓΙΩΝ Πειράματα αποτυπώνουν τον τρόπο που «ταξιδεύουν» τα σκάγια, αφού εξέλθουν από την κάννη.

Η VINCI... ΣΕ ΠΥΡ ΚΑΤΑ ΒΟΥΛΗΣΗ Δοκιμάζουμε στην πράξη τη νέα επαναστατική καραμπίνα της Benelli, με όλους τους συνδυασμούς φυσιγγίων.

ΤΑ ΚΥΝΗΓΟΣΚΥΛΑ ΤΟΥ «ΜΕΣΟΥ ΟΡΟΥ» Διαπιστώσεις από τους ανεπίσημους αγώνες των ομίλων και των συλλόγων, για τα σκυλιά του μέσου κυνηγού.

Ο «ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ» ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ Αποστολή στη Γερμανία, όπου παράγονται μιας ξεχωριστής «γενιάς» κιάλια!

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ Η «μάχη» ενός Βαιμαράνερ για τη ζωή...

Σε κάθε τεύχος και ένα μοναδικό DVD-VIDEO.

Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

ΚΣΕ: Οι απειλές για το κυνήγι συνεχίζονται και αυξάνονται...

Θέμα: Οι απειλές για το κυνήγι συνεχίζονται και αυξάνονται

Όπως είναι γνωστό το ΥΠΕΚΑ ετοιμάζει την έκδοση ΚΥΑ για τις Ζώνες Ειδικής Προστασίας. Στην ΚΥΑ αυτή δεν αρκείται να ρυθμίσει τα θέματα των ΖΕΠ αλλά βρίσκει την ευκαιρία χωρίς λόγο, χωρίς σχετική αναφορά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς ουσιαστική συμμετοχή δική μας, ν’ αλλάξει την κείμενη νομοθεσία για το κυνήγι. Να επιβάλει δηλαδή, περιορισμούς και απαγορεύσεις που καταργούν μεγάλο μέρος της κυνηγετικής μας δραστηριότητας σε έκταση (νέες περιοχές απαγόρευσης) σε είδη (απαγόρευση της Πέρδικας) και σε διάρκεια (κατάργηση του κυνηγίου του Φλεβάρη).

Από το Φεβρουάριο και μετά, όταν πληροφορηθήκαμε αυτές τις προθέσεις αναδυθήκαμε σ’ έναν σχεδόν καθημερινό αγώνα προς το Υπουργείο για ν’ αποτρέψουμε αυτή την εξέλιξη.

Ο αγώνας αυτός περιελάμβανε πολλές επισκέψεις, σύνταξη σχετικών κειμένων σχεδίων ΚΥΑ, σύνταξη πινάκων και καταλόγων ειδών, κ.λ.π. Όλες μας οι προτάσεις είχαν πλήρη νομική κατοχύρωση, πλήρη επιστημονική τεκμηρίωση και απόλυτη εναρμόνιση με τις αποφάσεις του ΔΕΚ και τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παρά ταύτα η καθαρά αντικυνηγετική στάση των υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ, που περιτριγυρίζονται από τις γνωστές ΜΚΟ οι οποίες εξασφαλίζουν τα δικά τους συμφέροντα, είχαν σαν αποτέλεσμα, μέχρι σήμερα, να μην αποδώσουν οι προτάσεις μας το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Μεταξύ άλλων, καταστήσαμε σαφές στο ΥΠΕΚΑ ότι αποτελεί τεράστιο ατόπημα στη σημερινή οικονομική και κοινωνική συγκυρία βαθειάς ανησυχίας και έντονης διαμαρτυρίας της κοινωνίας να προσθέτουν, χωρίς λόγο και αιτία, από απλή αντικυνηγετική θέση, αγωνία, ανησυχία και αναστάτωση σε 230.000 πολίτες και να απειλούν χιλιάδες θέσεις απασχόλησης που εξασφαλίζει η κυνηγετική δραστηριότητα.

Ενόψει των τελικών θέσεων του ΥΠΕΚΑ, για τις οποίες έχουμε κάθε λόγο ν’ ανησυχούμε εντόνως, καλούμε όλους τους κυνηγούς και όλες τις Κυνηγετικές Οργανώσεις της χώρας να βρίσκονται σε εγρήγορση για ενέργειες και δράσεις που η εξέλιξη της υπόθεσης αυτής μπορεί να μας οδηγήσει. Τότε η ενεργοποίηση όλων μας θα είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΙΚ. ΠΑΠΑΔΟΔΗΜΑΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΙΩΑΝ. ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή www.e-artemis.gr

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ...

Σας γνωρίζουμε ότι η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του ομίλου θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουνίου 2010, ημέρα Κυριακή και ώρα 9 π.μ. στα γραφεία του ομίλου. (Σπύρου Πάτση 5 –Αθήνα)
Kαλούνται όλα τα μέλη του ομίλου τακτικά και αρωγά να είναι παρόντα στην συνέλευση.
Τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης έχουν ως εξής :

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ.
1. Εκλογή Προεδρείου.
2. Ψήφιση αρωγών μελών σε τακτικά μέλη.
3. Διοικητικός Απολογισμός.
4. Οικονομικός απολογισμός 2009 και προϋπολογισμός 2010.
5. Απαλλαγή μελών Δ.Σ. πάσης ευθύνης.
6. Αλλαγές άρθρων του Καταστατικού και του Εσωτερικού Κανονισμού.


• ΑΡΘΡΟ 5 (του καταστατικού παράγραφος 2 )
Προτείνετε από το Δ.Σ.
Σε περίπτωση που μέλος του ομίλου τακτοποιήσει επί 2 συνεχόμενα έτη τις ληξιπρόθεσμες συνδρομές του , επανέρχεται ως τακτικό ή αρωγό μέλος του ομίλου και εξακολουθεί να έχει τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τα υπόλοιπα μέλη.

• ΑΡΘΡΟ 5 (του καταστατικού)
Απαλείφεται η παράγραφος 5 στην σελίδα 3
Δεν θα μπορούν να γίνουν κριτές οι επαγγελματίες εκτροφείς, επαγγελματίες εκπαιδευτές, επαγγελματίες κυναγωγοί, επαγγελματίες παρουσιαστές και άτομα που κάνουν κατά συνήθεια εμπόριο σκύλων καθώς και όσοι επιχορηγούνται από εταιρίες. Επίσης δεν θα μπορούν να γίνουν κριτές οι επαγγελματίες εισαγωγείς και κατασκευαστές ζωοτροφών, αυτοί που διαχειρίζονται πανσιόν σκύλων, καταστήματα εμπορίας σκύλων ή αξεσουάρ και τροφές (pet shops) , καλλωπιστές και κουρείς σκύλων.
Και προτείνετε από το Δ.Σ.
Επαγγελματίας κυναγωγός ο οποίος θα σταματήσει την δραστηριότητά του μετά από πέντε έτη ευδοκίμου υπηρεσίας εάν το επιθυμεί θα ονομάζεται κριτής τιμής ένεκεν και θα συγκαταλέγεται στην λίστα κριτών.

• ΑΡΘΡΟ 3 ( του εσωτερικού κανονισμού)
Απαλείφεται η παράγραφος 2 σελίδα 13
Δεν θα μπορούν να γίνουν κριτές οι επαγγελματίες εκπαιδευτές, επαγγελματίες εισαγωγείς και κατασκευαστές ζωοτροφών, αυτοί που διαχειρίζονται πανσιόν σκύλων, καταστήματα σκύλων ή εμπόριο και petshop (είδη σκύλων) αξεσουάρ -τροφές. Επίσης καλλωπιστές, κουρείς σκύλων, εκπαιδευτές ,παρουσιαστές και κυναγωγοί επαγγελματίες και επίσης τα άτομα που κάνουν κατά συνήθεια εμπόριο σκύλων (επαγγελματίες εκτροφείς).


• ΑΡΘΡΟ 2 (Κεφάλαιο επιτροπή κριτών σελίδα 23 )
Καταργείται
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται από το Δ.Σ. από τους εν ενεργεία κριτές και
είναι μέλος του Δ.Σ.
Και προτείνετε από το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται από το Δ.Σ. από τους εν ενεργεία κριτές και
έχει υποχρέωση να ενημερώνει το Δ.Σ. για όλες τις αποφάσεις της επιτροπής κριτών.

• ΑΡΘΡΟ 13 (ειδικοί κανονισμοί Α.Κ.Ι. Πρακτικού Κυνηγιού)
Καταργείται
Στους αγώνες πρακτικού κυνηγίου σε άγριο θήραμα , η θηραματοφορία (απόρτ) θα ζητείται μόνο στα σκυλιά που θα επιλέγονται στην Εθνική και μόνο για εκείνες τις διοργανώσεις που ζητάνε υποχρεωτικά το απόρτ. Στους αγώνες με θήραμα εκτροφής το απόρτ είναι υποχρεωτικό .Σκύλος που αρνείται να κάνει θηραματοφορία μπορεί να πάρει τον χαρακτηρισμό Π.Φ. Π. (CQN) υπό την προϋπόθεση ότι έχει πραγματοποιήσει εξαίρετη διαδρομή.
Και προτείνετε από το Δ.Σ.
Σε όλους τους Αγώνες Πρακτικού Κυνηγιού, η θηραματοφορία ( απόρτ ) είναι υποχρεωτική. Σε ότι αφορά τις Εθνικές ομάδες η θηραματοφορία (απόρτ) θα είναι υποχρεωτική μόνο για εκείνες τις διοργανώσεις όπου υποχρεωτικά απαιτείται το απόρτ σύμφωνα με τους κανονισμούς του International Pointer Club και International Settet Club.
Σκύλος ο οποίος αρνηθεί να κάνει θηραματοφορία δεν δύναται να βαθμολογηθεί με μεγαλύτερο βαθμό του Π.Φ.Π. (C.Q.N.), υπό την προϋπόθεση ότι έχει πραγματοποιήσει μία διαδρομή δέκα πέντε (15) λεπτών, εξαίρετη.
Το ίδιο ισχύει και για το σκύλο ο οποίος έκανε μία διαδρομή δέκα πέντε (15) λεπτών μεγάλης αξίας και μετά από μία εξαιρετική φέρμα, τρέχει επί μακρόν πίσω από το θήραμα και επανέρχεται έπειτα από επανειλημμένα καλέσματα του κυναγωγού του.

Πηγή www.okade.gr

Ω Ρ Ι Ω Ν - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ...

Διαβούλευση - Απαγόρευση Κυνηγίου στον Υμηττό

Προς: - Υπουργό ΠΕΚΑ κα Τ.Μπιρμπίλη

- Υφυπουργό ΠΕΚΑ, κο Αθ.Μωραϊτη

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,

Το 2010 έχει χαρακτηριστεί «Έτος Βιοποικιλότητας» και η Ελλάδα, όπως και πολλές άλλες χώρες της ΕΕ, καλείται να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες έτσι ώστε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της στα πλαίσια των διεθνών προσπαθειών που γίνονται για την ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας και των φυσικών ενδιαιτημάτων.

Η χώρα μας καλείται επίσης μέσα από τις δράσεις που θα αναλάβει το νεοσύστατο Υπουργείο ΠΕΚΑ, να καλύψει τα κενά που έχουν αφήσει τα μέχρι πρότινος συναρμόδια Υπουργεία στον τομέα της προστασίας των τελευταίων σχετικά ανέπαφων φυσικών περιοχών κοντά στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, όπως για παράδειγμα συμβαίνει αυτές τις μέρες με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Υμηττού που έχει κατατεθεί για δημόσια διαβούλευση.

Οι απαιτούμενες ενέργειες και πρωτοβουλίες που θα ληφθούν πρέπει να έχουν επομένως σαν βασικό στόχο την αντιμετώπιση των αιτιών μείωσης της βιοποικιλότητας, οι οποίες σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι «... η καταστροφή, ο κατακερματισμός και η υποβάθμιση των ενδιαιτημάτων λόγω επιβλαβούς μεταβολής της χρήσης της γης, η υπερεκμετάλλευση και η μη βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων, τα χωροκατακτητικά ξένα είδη, το παράνομο εμπόριο απειλουμένων με εξαφάνιση ειδών, η αύξηση της οξύτητας των ωκεανών, η ρύπανση, και, σε αυξανόμενο βαθμό, η αλλαγή του κλίματος είναι οι ισχυρότερες πιέσεις που υφίσταται η βιοποικιλότητα...»

Στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Υμηττού, η εγκατάσταση των μητροπολιτικών πάρκων (που θα αποτελέσουν τον κύριο προορισμό και πόλο έλξης των μελλοντικών επισκεπτών της περιοχής) έχει προγραμματιστεί σε περιοχές που ήδη απαγορεύεται η θήρα. Έτσι με βάση το σημερινό καθεστώς εξασφαλίζεται πλήρως πως οι δραστηριότητες της αναψυχής των πολιτών και της θήρας δεν θα επικαλύπτονται.

Σε ότι αφορά στην προστασία της βιοποικιλότητας, όπως προκύπτει από τα σχετικά έγγραφα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η άσκηση της αειφόρου θήρας όχι μόνο δεν αποτελεί απειλή για τη βιοποικιλότητα αλλά αντίθετα την ενισχύει σημαντικά μέσα από την προστασία και διατήρηση των φυσικών ενδιαιτημάτων, για την οποία οι κυνηγοί καταβάλλουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σημαντικές προσπάθειες και κονδύλια. Για τον παραπάνω λόγο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως η θήρα αποτελεί δραστηριότητα πλήρως συμβατή με τους σκοπούς της προστασίας και της αειφορικής διαχείρισης ακόμα και εντός των περιοχών που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000, όπως φαίνεται στα παρακάτω αποσπάσματα:

«... αναγνωρίζεται πλήρως η νομιμότητα της θήρας αγρίων πτηνών ως μορφή βιώσιμης χρήσης. Η θήρα αποτελεί δραστηριότητα που αποφέρει σημαντικά κοινωνικά, μορφωτικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη σε διάφορες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο αριθμός των ειδών, των οποίων επιτρέπεται η θήρα, είναι περιορισμένος και περιλαμβάνεται στην οδηγία, όπου καθορίζεται και μία σειρά οικολογικών αρχών και νομικών υποχρεώσεων σχετικών με την εν λόγω δραστηριότητα, τις οποίες τα κράτη μέλη οφείλουν να εφαρμόζουν μέσω της νομοθεσίας τους. Τα προαναφερθέντα παρέχουν το πλαίσιο διαχείρισης της θήρας...»

«... Η θήρα είναι μία από τις πολλές πιθανές χρήσεις των περιοχών NATURA 2000, ενώ άλλες χρήσεις είναι η γεωργία, η αλιεία και άλλες μορφές αναψυχής. Δεν υπάρχει γενικό τεκμήριο κατά του κυνηγίου σε περιοχές NATURA 2000 βάσει των οδηγιών σχετικά με την προστασία της φύσης...»

«... Η αειφόρος θήρα μπορεί να αποβεί επωφελής σε ότι αφορά τη διατήρηση των ενδιαιτημάτων μέσα στις περιοχές NATURA 2000 και γύρω από αυτές...»

«... Μερικές από τις σημαντικότερες περιοχές άγριας ζωής στην Ευρώπη έχουν επιβιώσει των πιέσεων ανάπτυξης και εξάλειψης εξαιτίας των συμφερόντων διαχείρισης των θηραμάτων...»

Σε ότι αφορά τη σημερινή προστασία του Υμηττού αξίζει να αναφερθεί πως οι περιοχές του στις οποίες επιτρεπόταν μέχρι φέτος η θήρα, είναι οι μόνες που έχουν διατηρηθεί σχετικά ανέπαφες από πυρκαγιές, αυθαίρετη δόμηση και ρύπανση γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις συνεχείς περιπολίες των κυνηγών και των θηροφυλάκων των Κυνηγετικών Συλλόγων, οι οποίοι σε καθημερινή βάση καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου βρίσκονται στην περιοχή και επεμβαίνουν ή (όπου αυτό δεν είναι εφικτό) ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές για κάθε παράβαση που πέφτει στην αντίληψή τους.

Από τα παραπάνω γίνεται προφανές πως η διατήρηση του σημερινού καθεστώτος σχετικά με την άσκηση της θήρας στον Υμηττό, δεν έρχεται σε αντίθεση με τις άλλες δραστηριότητες αναψυχής, ούτε με την προστασία της βιοποικιλότητας.

Εκτός αυτών, σχετικά με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και θέσπισης μέτρων για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος κάποιας περιοχής, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει πλήρως την ανάγκη συμμετοχής των χρηστών και των κατοίκων της περιοχής για την επίτευξη αποτελεσματικής προστασίας της και δεν προτείνει απαγορεύσεις αλλά εφαρμογή της ορθής - αειφορικής χρήσης τονίζοντας τη σημασία της διαχείρισης μέσα από κοινώς αποδεκτά μέτρα και βάσει συγκεκριμένου σχεδίου και στόχων. Παραθέτουμε τα σχετικά αποσπάσματα:

«... η δράση της ΕΕ επιτρέπει την πλήρη συμμετοχή όλων των φορέων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο στην ανάπτυξη πολιτικών και πρωτοβουλιών και πιστεύει ότι αυτές οι συμμετοχικές προσεγγίσεις θα οδηγήσουν με τη σειρά τους στις αναγκαίες και συμπληρωματικές πρωτοβουλίες «από τη βάση στην κορυφή» από εκείνους που συμμετέχουν άμεσα στη διαχείριση της χρήσης της γης -και της θάλασσας- και ιδίως τις τοπικές κοινότητες...»

«... η προστασία της βιοποικιλότητας και η διατήρηση των οικοσυστημικών υπηρεσιών απαιτούν οικονομικώς αποδοτικές πολιτικές και δράσεις και υπερβαίνει κατά πολύ τις προστατευόμενες περιοχές και τα οικολογικά δίκτυα...»

«... είναι σημαντικό να καθοριστεί σαφής βάση αναφοράς, η οποία θα καθορίζει τα κριτήρια βάσει των οποίων θα αξιολογούνται τα επιτεύγματα, λαμβάνοντας συγχρόνως υπόψη ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, η αποκατάσταση μπορεί επίσης να συνίσταται σε φυσική αναζωογόνηση...»

«... Πρέπει, ως εκ τούτου, η θήρα, η οποία αποτελεί χρήσιμη κατανάλωση της άγριας ζωής, να τοποθετηθεί στο ευρύτερο πλαίσιο της αειφόρου χρήσης των πόρων...»

Δε χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να αντιληφθεί πως το Υπουργείο ΠΕΚΑ καταργεί στο σύνολό τους τα όσα ορίζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την προστασία της βιοποικιλότητας και των φυσικών ενδιαιτημάτων και την επίδραση που μπορεί να έχει η θήρα σε αυτά, με την πρόταση ολικής απαγόρευσης της θήρας στην περιοχή του Υμηττού που επιχειρείται με την παράγραφο 3 του άρθρου 7 του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος.

Καταργεί επίσης την προτεινόμενη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσέγγιση στη διαδικασία λήψης διαχειριστικών μέτρων με σκοπό την προστασία κάποιας περιοχής, με δεδομένο το γεγονός πως δεν προηγήθηκε της προτεινόμενης απαγόρευσης θήρας στον Υμηττό διάλογος με σκοπό να κατατεθεί η γνώμη των κυνηγών σχετικά με τα μέτρα που θα τους επηρεάσουν άμεσα.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με το γεγονός πως δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής, αλλά και δεν προτείνεται για το μέλλον κάποιο ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της βιοποικιλότητας στην περιοχή, συνιστούν αρνητικά διακριτική μεταχείριση σε βάρος των κυνηγών του λεκανοπεδίου.

Με δεδομένη την πρόθεση του ΥΠΕΚΑ να απαγορεύσει ολοκληρωτικά τη θήρα στην ευρύτερη περιοχή του Υμηττού, αλλά και τους φημολογούμενους σχεδιασμούς για εκτεταμένους κατά χώρο και χρόνο περιορισμούς της θήρας σε όλη τη χώρα με το πρόσχημα της προστασίας της βιοποικιλότητας, χωρίς να έχει σχεδιαστεί παράλληλα κάποιο άλλο ουσιαστικό μέτρο που να αντιμετωπίζει τις πραγματικές απειλές για τη βιοποικιλότητα και τα φυσικά ενδιαιτήματα, θεωρούμε ότι οι αναιτιολόγητες και εν πολλοίς άσκοπες απαγορεύσεις έρχονται σε αντίθεση με τη συνταγματικά κατοχυρωμένη, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αρχή της αναλογικότητας.

Με βάση τα παραπάνω, ζητούμε την κατάργηση της παραγράφου 3 του άρθρου 7 του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπει την ολική απαγόρευση της θήρας στην ευρύτερη περιοχή του Υμηττού και αιτούμαστε τη διατήρηση των ρυθμίσεων θήρας που ισχύουν μέχρι σήμερα στην περιοχή.

Πηγές:

1. Έγγραφο κατευθύνσεων για τη θήρα βάσει της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ του Συμβουλίου περί της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών.

http://ec.europa.eu/environment/nature/conservation/wildbirds/hunting/docs/hunting_guide_el.pdf

2. Βιοποικιλότητα μετά το 2010 - Όραμα και στόχοι σε επίπεδο EΕ και παγκόσμιο επίπεδο και διεθνές καθεστώς πρόσβασης και συμμετοχής στα οφέλη.

http://register.consilium.europa.eu/pdf/el/10/st07/st07536.el10.pdf

Για τον Ωρίωνα,

Με εκτίμηση,

O Πρόεδρος

Δημήτρης Χριστοδουλάκης

Ο Γ.Γραμματέας

Νίκος Παπαϊωάννου

Πηγή www.diananews.gr

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Ο ΥΜΗΤΤΟΣ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΜΚΟ...

Η εξορία για τους χρήστες

Μόλις λίγες μέρες πριν από το τέλος της προθεσμίας για τη διαβούλευση και όλα δείχνουν ότι η λογοκρισία στις κυνηγετικές θέσεις από το συγκεκριμένο ιστότοπο θα αποτελέσει μάλλον προάγγελο απαγορεύσεων για τον Υμηττό.

Δεκάδες κυνηγοί ή και όσοι διαφωνούν με το νομοσχέδιο για τον Υμηττό, δεν βλέπουν τις δικές τους θέσεις στο www.opengov.gr/minenv.

Για το ίδιο θέμα η αρμόδια Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδος έστειλε τη δική της θέση, η οποία έχει ως εξής:

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία εκπροσωπεί 68.000 κυνηγούς της Στερεάς

Ελλάδας, εκ των οποίων οι 45.000 είναι κάτοικοι του λεκανοπεδίου της Αττικής και

ασκούν εντός της περιφέρειας Αττικής θηρευτική δραστηριότητα το μεγαλύτερο

διάστημα του κυνηγετικού έτους.

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας, στα πλαίσια της σχετικής

διαβούλευσης, τονίζει ότι η προώθηση της απαγόρευσης του κυνηγίου σε όλη την

έκταση στην οποία πρόκειται να εφαρμοστεί το Π.Δ., που περιλαμβάνει όλο τον

ορεινό όγκο του Υμηττού και εκτεταμένη περιφερειακή ζώνη αυτού, είναι

ατεκμηρίωτη, δεν εκπορεύεται από καμία επιστημονική μελέτη και δεν εξυπηρετεί

κανένα λόγο προστασίας. Το μόνο που επιτυγχάνει είναι, εξορίζοντας τους κυνηγούς,

να μείνει το πεδίο ελεύθερο σε εμπρηστές, καταπατητές, λαθροθήρες και κάθε είδους

παρανόμους.

Η Δ΄ Κ.Ο.Σ.Ε. στα πλαίσια της διαβούλευσης προτείνει όπως αφαιρεθεί από

το Αρθρο 7 του Π.Δ. η παράγραφος 3 ώστε το κυνηγετικό καθεστώς να διατηρηθεί

όπως ισχύει.



Κυνηγετική αξία του Υμηττού

Ο Υμηττός αποτελεί από τη σύσταση του ελληνικού κράτους τον εγγύτερο

κυνηγότοπο της πρωτεύουσας. Χιλιάδες κυνηγετικές εξορμήσεις πραγματοποιούνται

κάθε χρόνο με στόχο τη θήρευση ορτυκιών, κιχλίδων, λαγού και πέρδικας. Τα δύο

τελευταία επιδημητικά είδη έχουν συγκροτήσει ικανοποιητικούς πληθυσμούς μετά

από μακροχρόνιες προσπάθειες u949 εμπλουτισμού των κυνηγετικών οργανώσεων. Το

ενδιαφέρον των κυνηγών για την ορθολογική διαχείριση του κυνηγίου χρονολογείται

από το 1926 όπου μετά από πρόταση του Κυνηγετικού Συνδέσμου Αθηνών

εφαρμόζεται απαγορευτική διάταξη. Εκτοτε, με την ίδρυση και λειτουργία του

Αισθητικού Δάσους Καισαριανής (Π.Δ. 91/24-1-1974 ? Φ.Ε.Κ. 31/Α/6-2-1974) του

Καταφυγίου Αγριας Ζωής (Υ.Α. 38070/19772/6-5-1976 ? Φ.Ε.Κ. 683/Β/24-5-1976)

και με την έκδοση εκτεταμένης απαγορευτικής διάταξης θήρας (υπ’ αριθμ. πρωτ.

6404/4312/7-9-2001 του Δασαρχείου Πεντέλης), στον μισό Υμηττό απαγορεύεται το

κυνήγι. Ενώ λειτουργούν και δύο Ζώνες Εκγύμνασης σκύλων, με εξαίρεση τους

μήνες αναπαραγωγής, κατ’ εφαρμογή της περί θήρας νομοθεσίας (υπ’ αριθμ. πρωτ.

6395/14-7-2006 του Δασαρχείου Πεντέλης). Η επισκεψιμότητα των ζωνών αυτών

είναι ιδιαίτερα αυξημένη, καλύπτοντας τις ανάγκες των κυνόφιλων της Αττικής.

Οι εμπλεκόμενες κυνηγετικές οργανώσεις εφαρμόζουν κάθε χρόνο

εκτεταμένα φιλοθηραματικά έργα στον Υμηττό, όπως: βελτίωση βιοτόπων με σπορές

και φυτεύσεις, εκτεταμένες αναδασώσεις μετά τις πυρκαγιές, εγκατάσταση

ομβροδεξαμενών και ποτιστρών για τα είδη της άγριας πανίδας, μαζική

δραστηριοποίηση των κυνηγών μελών για την πρόληψη και καταστολή των

πυρκαγιών και τέλος ενισχυμένη θηροφύλαξη. Οι ανάγκες θηροφύλαξης στην

περιοχή καλύπτονται από πέντε μόνιμους θηροφύλακες των κυνηγετικών

οργανώσεων, οι οποίοι την τελευταία μόνο πενταετία στην ευρύτερη περιοχή έχουν

πραγματοποιήσει 1.500 ελέγχους και έχουν υποβάλει 22 μηνύσεις για διάφορες

παραβάσεις.

Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι το κυνήγι στον Υμηττό ασκείται με

ορθολογικό τρόπο όπως επιβάλλει η κοινοτική και εθνική νομοθεσία. Η μεγαλύτερη

όμως απόδειξη της συμβατότητας του κυνηγίου με την προστασία των σημαντικών

ειδών και τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας στον Υμηττό είναι το γεγονός

ότι ακόμα και σήμερα ενδιαιτούνται πληθυσμοί μη θηρευσίμων ειδών. Οι εύρωστοι

αυτοί πληθυσμοί απαντώνται επειδή ακριβώς αυτά τα είδη είναι απαραγνώριστα, δεν

εμφανίζουν κανένα θηραματικό ενδιαφέρον και δεν οχλούνται από την κυνηγετική

δραστηριότητα, πολύ περισσότερο όταν το μεγαλύτερο πλήθος αυτών κατά τη

διάρκεια του κυνηγίου (από το Σεπτέμβριο έως το Φλεβάρη) εγκαταλείπουν τον

Υμηττό και εγκαθίστανται σε θέσεις διαχείμασης.

Σε ό,τι αφορά την ασυμβατότητα της κυνηγετικής δραστηριότητας με τις

υπόλοιπες μορφές αναψυχής, η πρακτική των τελευταίων 200 ετών καταδεικνύει ότι

δεν υφίσταται. Διότι, στην έκταση που σήμερα διεξάγεται το κυνήγι, τόσο το έντονο

ανάγλυφο του εδάφους, όσο και η μορφολογία του, δεν παρουσιάζει κανένα

‘‘θεματικό’’ ενδιαφέρον για άλλου είδους ψυχαγωγικές δραστηριότητες στην

ύπαιθρο.

Για αυτό ακριβώς άλλωστε, ποτέ μέχρι σήμερα στον Υμηττό δεν υπήρξαν

συγκρουσιακές σχέσεις μεταξύ των διαφορετικών χρηστών της γης και των

διαφορετικών ‘‘ομάδων’’ που δραστηριοποιούνται στην υπαίθρια αναψυχή.

Σε ό,τι αφορά τη χαρακτηρισμένη περιοχή NATURA (GR3000006) που

καταλαμβάνει σχεδόν το σύνολο της έκτασης του ορεινού όγκου του Υμηττού, η

οποία αναγνωρίστηκε ως τόπος κοινοτικής σημασίας, για τους τύπους οικοτόπων που

εμφανίζονται καθώς και για δύο είδη νυχτερίδας, δύο είδη χελώνας και ένα είδος

φιδιού που ενδιαιτούνται σε αυτήν την περιοχή, παρόλο που στα 2/3 της εν λόγω

περιοχής NATURA απαγορεύεται το κυνήγι, δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει άνθρωπος

με επιστημονική και οικολογική υπόσταση που να πιστεύει ότι αυτά τα είδη

απειλούνται από τους κυνηγούς.

Τέλος, η Δ' ΚΟΣΕ ζητά συγκεκριμένα:

- Την απαλοιφή από το Π.Δ. της παραγράφου 3 του άρθρου 7.

- Τη διατήρηση του υφιστάμενου κυνηγετικού καθεστώτος στον Υμηττό.

- Τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας του Υμηττού από τις γνωστές σε όλες ανθρωπογενείς ζημιογόνες δραστηριότητες, ώστε να διατηρηθεί ή να προστατευθεί ο πληθυσμός όλων των ειδών που διαβιούν σε αυτό σε ένα επίπεδο που να ανταποκρίνεται ιδιαίτερα στις οικολογικές, επιστημονικές και μορφωτικές απαιτήσεις λαμβάνοντας,

ωστόσο, υπόψη τις οικονομικές και ψυχαγωγικές απαιτήσεις (μία από αυτές είναι και η θήρα), όπως άλλωστε προβλέπεται από την κοινοτική οδηγίας 79/409/ΕΟΚ (2009/147/ΕΚ.) και το Ελληνικό Σύνταγμα.

- Συμμετοχή των κυνηγετικών οργανώσεων στο φορέα Διαχείρισης του Υμηττού.

Ξέρετε ότι:

Οι κυνηγοί διαθέτουν ομάδες πυρασφάλειας, οχήματα πυρόσβεσης, αλλά και ένα κινητό πυροφυλάκιο για την προστασία του Υμηττού από τους εμπρηστές καθ' όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Στις ομάδες αυτές συμμετέχουν πολλά μέλη, αποδεικνύοντας το ενδιαφέρων των κυνηγών

του Κορωπίου για τη διάσωση των τελευταίων κυνηγότοπων στην Αττική. Με τα εκπαιδευτικά των σκυλιών, τους λαγάδες, τους περδικάδες και τους τσιχλάδες στο βουνό και τη θηροφυλακή να περιπολεί σε καθημερινή βάση, είναι αρκετά δύσκολο να παρανομήσει κάποιος χωρίς να τον δουν τα «μάτια» των κυνηγών.

Πηγή www.diananews.gr

Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Κλοπή αυτοκινήτου και πέντε σκύλων...

Στις 26-3-2010 Άγιο Δημήτριο Βοιωτίας έκλεψαν από τον συνάδελφο κ. Στάθη Καβαθούλη, το εικονιζόμενο αυτοκίνητο μάρκας NISSAN Navara 200 PS, με αριθμό κυκλοφορίας ΒΙΜ 2524 και μαζί πήρανε 5 καθαρόαιμα σκυλιά ράτσας Γιούρα τύπου Μπρούνο. Τα σκυλιά ήταν: 1 αρσενικό 7 ετών, 1 θηλυκό 5 ετών με κομμένη ουρά, 1 αρσενικό 2 ½ ετών, 1 θηλυκό 2 ετών και 1 αρσενικό 1 έτους. Όλα τα σκυλιά φέρνουν μικροστίπ. Για κάθε σοβαρή πληροφορία δίδεται αμοιβή. Τηλ.: 6980025174