Και αναρωτιέται κανείς, πώς οι κάτοχοί τους, τα κουβαλάνε αυτά τα μεγαθήρια στη ζέστη της αφρικανικής σαβάνας.
Κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια, νομίζουμε αυτόματα ότι ένα όπλο που ζυγίζει 4,5 κιλά έχει και τις ανάλογες διαστάσεις. Τα πράγματα δεν είναι έτσι. Το σουπερποζέ 9,3 της Rizzini για παράδειγμα, κατασκευάζεται με την ίδια βάση που έχει το λειόκαννο 28άρι. Αρα, το ραβδωτό μπορεί να έχει μεν το βάρος αλλά έχει λιγότερο όγκο, είναι δηλαδή... μικρότερο όπλο. Το θέμα του μεγέθους δεν το έχουμε εξετάσει αρκετά, αλλά φαίνεται ότι... όντως μετράει!
Benelli σε 28: με βάρος 2,3 είναι επίσης μικρή σε διαστάσεις.
Benelli σε 28: με βάρος 2,3 είναι επίσης μικρή σε διαστάσεις.
Τα πρόσφατα άρθρα του«Εθνος-Κυνήγι» για τα 36άρια και η ανακαίνιση του 36αριού κοκοροτούφεκου είχαν επιβάλει μια αποχή από τα δωδεκάρια μου. Οταν έπιασα το πλαγιόκαννο 12άρι μετά από αυτήν την αποχή, κατάλαβα ξαφνικά πόσο ογκώδες είναι. Το γνώριμο πλαγιόκαννο μου φαινόταν τεράστιο δίπλα στο 36άρι μπιμπελό. Αν και έχω αρκετά μεγάλα χέρια, ξαφνικά έβρισκα το 12άρι άβολο στο πιάσιμο...
Από περιέργεια μέτρησα μερικά όπλα. Το πλάτος των καννών του 12αριού στο πιο πλατύ σημείο, στην πατούρα της θαλάμης, είναι 58 χιλιοστά. Μια σύγκριση με τα άλλα διαμετρήματα είναι διαφωτιστική. Στο 12άρι είναι 58 χιλιοστά, στο 16άρι 53 χιλιοστά, στο 20άρι 49 χιλιοστά, στο 28άρι 45 χιλιοστά και στο 36άρι 40 χιλιοστά.
Οταν δοκιμάζαμε τα 36άρια με το σύστημα μοχλού -τα λεγόμενα και καουμπόικα- τα βρήκαμε άνετα και μανατζέβελα. Ομως τα βάρη τους δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα. Το πάχος της κάννης στο κάθε ένα είναι αρκετό και το συνολικό βάρος υπερβαίνει τα 3 κιλά. Ομως ήταν και τα δύο σχετικά λεπτά και «μικρόσωμα», γι’ αυτό και τα χέρια είχαν άνετη πρόσβαση.
Αυτή η άνεση πρόσβασης και κρατήματος έκανε τα δύο 36άρια άνετα και ευχάριστα στη χρήση. Είναι χρήσιμο να θυμηθούμε όμως ότι και τα δύο είναι ακριβώς όμοια σε όγκο με τα ραβδωτά διαμετρήματος 30-30!
Δημοτικότητα
Στην περίπτωση των 36αριών ήλθε και το κοκοροτούφεκο να ταράξει τα νερά. Με βάρος μόλις 2 κιλά είναι όντως ευχάριστο όπλο. Ομως, παρόμοιο βάρος έχει και το 12άρι Baby Bretton, που δεν έχει τη χάρη του 36αριού Cogswell and Harrison. Η διαφορά είναι στο μέγεθος: το Cogswell έχει πλάτος μόλις 40 χιλιοστά στο πλατύτερο σημείο και με τόσο μικρό όγκο τα χέρια το αγκαλιάζουν εύκολα, δίνοντας την εντύπωση στον χειριστή ότι έχει απόλυτο έλεγχο.
Αυτή η αίσθηση ελέγχου ενδέχεται να είναι και το πιο μεγάλο πλεονέκτημα των μικρών διαμετρημάτων και ίσως, λέω ίσως, να εξηγεί την αυξανόμενη δημοτικότητά τους σε όλο τον κόσμο. Διότι, το βάρος από μόνο του δεν εξηγεί τη δημοτικότητα, αφού συχνά τα όπλα μικρού διαμετρήματος είναι πιο βαριά από τα 12άρια μοντέλα του ίδιου κατασκευαστή.
Στα μικρά διαμετρήματα οι κάννες κάποτε έχουν πιο χοντρά τοιχώματα από ό,τι στα 12άρια, οπότε και το συνολικό βάρος είναι μεγαλύτερο. Ομως, ο όγκος είναι πάντα μικρότερος, ειδικά στις κάννες, εκεί που το αριστερό χέρι αγκαλιάζει το όπλο και εκεί που ασκείται ο έλεγχος της σκόπευσης. Είναι λοιπόν λογικό ότι η αίσθηση αυξημένου ελέγχου που δίνει το μικρότερο μέγεθος να προσελκύει πελάτες...
Δεν είναι όμως μόνο στα μικρά διαμετρήματα που επιδρά η μείωση του μεγέθους. Ατσάλινες καραμπίνες, όπως η θρυλική Remington 1100, έχουν μικρότερες διαστάσεις βάσης. Η χρήση ατσαλιού στη βάση επιτρέπει τη μείωση του όγκου, αφού το ατσάλι είναι πιο ανθεκτικό υλικό από το εργκάλ. Ισως λοιπόν η συνεχιζόμενη δημοτικότητα της 1100 να οφείλεται εν μέρει στις μικρότερες διαστάσεις της και όχι μόνο στη φήμη της για καλές τουφεκιές. Η καραμπίνα Xanthos της Breda έχει ατσάλινη βάση από πρεσαριστό ατσάλι. Το αποτέλεσμα της επιλογής υλικού και της μεθόδου κατασκευής είναι ότι η βάση της Xanthos είναι ιδιαίτερα λεπτή. Είναι ενδεικτικό ότι, όταν είχαμε στο γραφείο για φωτογράφηση, τράβηξε την προσοχή πολλών επισκεπτών (και όσοι ήταν κυνηγοί αναρωτήθηκαν αν ήταν 20άρα).
Αν λοιπόν κάποιος θέλει να προσανατολιστεί σε όπλο μικρού όγκου (μικρότερα του διαμετρήματος 12), προς τα πού είναι η πιο σωστή κατεύθυνση;
Χωρίς αμφιβολία το 16 είναι το πιο χρήσιμο διαμέτρημα βλητικά. Είναι επίσης αυτό που κατά γενική ομολογία των ειδικών δίνει το πιο αρμονικό όπλο από την άποψη βάρους, όγκου και διαστάσεων.
Η αποκάλυψη ενός Ιταλού φωτογράφου στο Γκαρντόνε, που ειδικεύεται στις φωτογραφίσεις όπλων, είναι ενδεικτική: ο πελάτης ζητάει και δοκιμάζει ενστικτωδώς 16άρια μοντέλα που χρησιμοποιούνται στα προσπέκτους, διότι είναι τα πιο όμορφα!
Το πρόβλημα του 16αριού βέβαια, είναι η έλλειψη ποικιλίας πυρομαχικών. Το 20άρι έχει ξεπεράσει το 16 σε δημοτικότητα, γι’ αυτό σήμερα πιο εύκολα βρίσκεις φυσίγγια 20άρια παρά 16άρια.
Το 28άρι είναι παραμελημένο μικρό διαμέτρημα, αλλά «σοβαρό» από την άποψη βλητικής απόδοσης. Είναι μεν μπιμπελό στα χέρια, αλλά σαφώς ανώτερο του 36αριού βλητικά. Το 36άρι είναι λεπτεπίλεπτο, ειδικά στη μορφή ακριβών χειροποίητων όπλων, αλλά η γόμωση των 14 γραμμαρίων στο κανονικό και 19 στο μάγκνουμ, απαιτούν σκοπευτική ακρίβεια και εγκράτεια στο κυνήγι, όταν ο στόχος είναι πέρα από τα 25 μέτρα.
ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;
Με την αγορά σε κατάσταση «αγοράς αγοραστού» που λένε οι χρηματιστές, υπάρχουν ευκαιρίες στα καταστήματα καθώς και στις αγγελίες. Ειδικά στο διαμέτρημα 16 υπάρχουν και διαμάντια που περιμένουν τον κατάλληλο αγοραστή.
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΥΠΡΙΔΗΜΟΣ
Πηγή www.ethnos.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου