Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Η «αριστοκρατική» Benelli...

Η Lord βασίζεται στο «θεμέλιο» της Rafaello διαμετρήματος 20, που προσφέρει ιδανική πλατφόρμα για τη δημιουργία μιας κομψής καραμπίνας, λόγω ελάχιστου βάρους και γενικής κομψότητας του σχήματος του όπλου. Επίσης το Rafaello θυμίζει λίγο τα όπλα της δεκαετίας του 1980, έχοντας έτσι και παραδοσιακή ατμόσφαιρα.

Πάνω σε αυτό το «θεμέλιο» η Benelli χτίζει το lord, επιστρατεύοντας την τέχνη του Ιταλού δερματοτεχνίτη. Η χρήση δέρματος σε ένα όπλο παρουσιάζει δυσκολίες, γι’ αυτό και αξίζει να δούμε πώς οι τεχνίτες της Benelli τις αντιμετώπισαν.
Η «αριστοκρατική» Benelli

Το κοντάκι είναι ένα περίπλοκο σχήμα χωρίς καμία επίπεδη επιφάνεια. Δεν είναι εύκολο να τυλιχτεί με δέρμα. Γι’ αυτό οι σχεδιαστές της Benelli «έσκαψαν» ένα λούκι περιμετρικά στο κοντάκι και εκεί διπλώνει το δέρμα. Ενα παρόμοιο τελείωμα στο δέρμα υπάρχει και στη λαβή, όπου υπάρχει μια καινοτομία της Benelli: ένα βιδωτό καπάκι στη λαβή κρύβει την αναδίπλωση του δέρματος και προορίζεται για αλλαγή με μια μεταλλική ασπίδα, που θα φέρει... τα αρχικά του κατόχου του όπλου! Το πέλμα του κοντακιού είναι ξύλινο. Το όπλο συνοδεύεται από δεύτερο πέλμα από ελαστομερές υλικό. Και όπως όλα τα Benelli, συνοδεύεται από κολάρα ρύθμισης και αορτηριούχους. Η πάπια είναι και αυτή καλυμμένη με δέρμα, αλλά αφήνει τα άκρα ακάλυπτα για να φαίνεται ότι κάτω από το δέρμα υπάρχει καρυδιά (και μάλιστα καλής ποιότητας). Από ξύλο είναι και το κοντάκι, εάν και θα περίμενε κανείς το κοντάκι να είναι συνθετικό, αφού δεν φαίνεται. Ομως η Benelli δεν επέλεξε τον εύκολο και φθηνότερο δρόμο, και το κοντάκι κάτω από το δέρμα είναι ξύλινο!

Η βάση συμβαδίζει αισθητικά με το δέρμα του κοντακιού. Η ανοδίωση της βάσης έχει ένα καφέ χρώμα που αντανακλά το καφέ του δέρματος. Στα πλαϊνά της βάσης οι επιφάνειες είναι «σαγρέ», «ταιριασμένες» με την υφή του δέρματος του κοντακιού.

Η κάννη...
Η κάννη του Lord έχει ρίγα από ανθρακονήματα, εξαιρετικά ελαφριά και αποσπώμενη, αν ποτέ ο κάτοχος θελήσει να την αλλάξει... Οταν συναρμολογηθεί το όπλο, παρουσιάζει ένα όμορφο σύνολο, ενώ -παραδόξως- η ρίγα από ανθρακονήματα δένει ευχάριστα με το δέρμα και την καφέ βάση. Εξυπακούεται ότι η κάννη έχει θαλάμη 76 χιλιοστών, έχει υποστεί δοκιμή στις 1370 πιέσεις και έχει πιστοποίηση για ατσάλινα σκάγια.

Γιατί όμως φτιάχτηκε αυτό το όπλο; Προφανώς, η Benelli θέλησε να επιδείξει την ικανότητά της να φτιάξει όπλα, εξίσου κομψά με τα ακριβά δίκαννα που παράγουν οι μεγάλοι Ιταλοί κατασκευαστές του Gardone. Η πρωτοτυπία του δερματοκαλυμμένου κοντακιού και της καφέ βάσης είναι αρκετά για να βάλουν το Lord στην κατηγορία των συλλεκτικών όπλων.

Οπως αρμόζει σε ένα συλλεκτικό κομμάτι, η Lord συνοδεύεται από μια θήκη ισάξιας κομψότητας και ακριβής κατασκευής. Η εσωτερική φόδρα της θήκης είναι δερμάτινη, από μαλακό σουέντ δέρμα. Τα εξτρά του όπλου (τσοκάκια, αορτηριούχοι και άλλα) είναι σε ένα σακουλάκι πορφυρό, ενώ ένα παρόμοιο χιτώνιο καλύπτει τις κάννες.

Η Lord έχει λιανική 2.700 ευρώ. Τα όπλα Benelli εισάγονται από την Κύργιας ΑΕ, τηλέφωνο 2310-784083.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΥΠΡΙΔΗΜΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΧΑΡΗΣ ΓΚΙΚΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου