Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Κι όμως σκοτώνει…

Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, χάνουν τη ζωή τους από λύσσα, ενώ εκτιμάται ότι σε 10-12 εκατομμύρια ανθρώπους χορηγείται ειδική αγωγή λόγω δαγκώματος από λυσύποπτο ζώο.
Παρότι, οι τρομακτικοί αυτοί αριθμοί και τα περισσότερα κρούσματα αφορούν κυρίως χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της νότιας και κεντρικής Αμερικής, στη χώρα μας είναι υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί των κατοικίδιων, αφού στα Βαλκάνια αναφέρονται ακόμη κρούσματα λύσσας.

Η Ελλάδα θεωρείται επίσημα απαλλαγμένη χώρα, καθώς δεν έχει διαπιστωθεί κρούσμα λύσσας από το 1987. Παρ' όλα αυτά, οι συστηματικοί εμβολιασμοί των σκύλων και των γάτων συνεχίζονται, και είναι υποχρεωτικοί, καθώς στις γειτονικές χώρες, όπως οι βαλκανικές και η ευρωπαϊκή Τουρκία, εξακολουθούν να αναφέρονται κρούσματα, αν και με μικρή συχνότητα.
Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητή κ. Ιωάννη Βλέμμα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της λύσσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου