Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΕ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ...

Διάλογος για το κυνήγι

Στο τραπέζι του διαλόγου θα θέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής το θέμα του κυνηγιού στη χώρα μας ύστερα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, την περασμένη Παρασκευή, να «παγώσει» τη σχετική ρυθμιστική απόφαση για τη φετινή περίοδο.

Οπως έγινε γνωστό χθες, η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, θα επιδιώξει να συζητήσει με όλους τους φορείς που ασχολούνται με το κυνήγι -κυνηγετική ομοσπονδία, φιλοζωικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις- «ώστε να βρεθεί μία μόνιμη λύση», όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά πηγές του υπουργείου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το υπουργείο Περιβάλλοντος, αρμόδιο πλέον για θέματα δασών και θήρας, θα περιμένει την έκδοση της οριστικής απόφασης του ΣτΕ πριν προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέστειλε τη ρυθμιστική του κυνηγιού, με βασικό επιχείρημα την ανεπάρκεια και παλαιότητα των μελετών που υποβλήθηκαν από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών (στηρίχθηκαν σε στοιχεία της περιόδου 2007-2008) όπως και την έλλειψη προστασίας των ειδών στις καμένες εκτάσεις. Σύμφωνα, ωστόσο, με την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας, οι απαιτήσεις του ανώτατου δικαστηρίου μπορούν εύκολα να καλυφθούν, ώστε να εκδοθεί αμέσως νέα απόφαση για το κυνήγι, η οποία ζητείται να μην αλλάζει τις προβλέψεις της υφιστάμενης σε ό,τι αφορά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, τα θηρεύσιμα είδη κ.λπ. Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Νίκος Παπαδόδημος, εξέφρασε στο «Εθνος» την άποψη πως οποιοσδήποτε διάλογος για το σύνολο της κυνηγετικής δραστηριότητας πρέπει να γίνει μετά το τέλος του Φεβρουαρίου (τέλος κυνηγετικής περιόδου), ειδάλλως αποτελεί πρόσχημα για διακοπή του κυνηγιού.

Αντίθετοι με τη συνέχιση της κυνηγετικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα με τους σημερινούς όρους, είναι οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι οποίοι ζητούν τη ριζική αλλαγή του νομικού πλαισίου για το κυνήγι, έτσι ώστε να αντανακλά τις σύγχρονες προτεραιότητες της προστασίας της άγριας ζωής. Υποστηρίζουν πως οποιαδήποτε νέα απόφαση πρέπει να προσδιορίζει με ακρίβεια το πού, πότε και με ποιες προϋποθέσεις επιτρέπεται το κυνήγι, ενώ καταγγέλλουν πως με το σημερινό καθεστώς επιτρέπεται το κυνήγι ακόμα και στις προστατευόμενες περιοχές «Natura 2000».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου