Με ρωτούν συχνά κυνηγοί με ανησυχίες που ψάχνουν το θέμα πώς μπορούν να φτιάξουν ένα σωστό κοντάκι για τα μέτρα του σωματότυπου που διαθέτουν
Βλέπουμε συχνά κυνηγούς κυρίως σε καρτέρια (τσίχλες, παπιά, τρυγόνια, φάσσες κ.λπ.) να αναρωτιούνται πώς αυτός στην απέναντι πλαγιά έχει τόσο υψηλό ποσοστό ευστοχίας ενώ οι ίδιοι αδειάζουν τις ζώνες και τα γιλέκα με πενιχρά αποτελέσματα. Η πρώτη σκέψη που κάνουν είναι τι φυσίγγια χρησιμοποιεί αυτός, η δεύτερη τι τσοκάκια έχει βάλει, η τρίτη τι όπλο έχει και με τι μήκος κάννης κυνηγάει.
Κανείς από αυτούς δεν έχει φανταστεί ότι όλα αυτά είναι ήσσονος σημασίας μπροστά στο μείζον θέμα που είναι το σωστό κοντάκι του όπλου σε σχέση με τον σωματότυπο του κυνηγού. Σύμφωνα με στατιστικές που έχουν γίνει στην Αμερική μέσω των Σχολών Κυνηγετικής Σκοποβολής, ένας κυνηγός ύψους 1,70 μ., βάρους 75 κ. χρειάζεται ένα κοντάκι μήκους 35 εκ. Ένας κυνηγός μέσου ύψους 1,75 μ. και βάρους 80 κ. χρειάζεται 36 εκ. Ένας ακόμα πιο ψηλός με 1,85 μ. και βάρος 90 κ. χρειάζεται 37 εκ. Ένας εντυπωσιακά ψηλός με 1,90 μ. και βάρος 100 κ. θα χρειαστεί μήκος κοντακίου 38,5 εκ.
Αυτά όλα βέβαια με την προϋπόθεση ότι ο κυνηγός έχει μάθει να επωμίζει σωστά το όπλο του με τη βοήθεια ειδικού δασκάλου κυνηγετικής σκοποβολής και όχι από τον θείο του, τον πατέρα του ή τον εκπαιδευτή που είχε στο στρατό. Όταν θέλουμε να μάθουμε κάτι σωστά θα πρέπει να απευθυνθούμε στον κατάλληλο άνθρωπο. Στην Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες προηγμένες κυνηγετικά χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, κυριαρχεί η φαντασίωση της απόκτησης τεχνογνωσίας χωρίς πληρωμή για το σωστό χειρισμό του κυνηγετικού όπλου. Όποιος ακολουθεί αυτό το δρόμο θα έχει αμφίβολα αποτελέσματα, ανεξήγητες αστοχίες και θα χαλάσει περισσότερα επενδύοντας αλλού και όχι στον εαυτό του.
kontaki_2Τα μέτρα του κοντακίου σε σχέση με τον σωματότυπο του κυνηγού για κάποιον που ξέρει να επωμίζει σωστά το όπλο του είναι πολύ σημαντικά στην εξασφάλιση της ευστοχίας.
Αν τα μέτρα του κοντακίου του όπλου μας δεν μας ταιριάζουν, το ένα εκατοστό (1 εκ.) μετακίνησης του στομίου της κάννης στα 35 μ. αντιστοιχεί σε μετακίνηση 80 εκ. του κέντρου της ντουφεκιάς. Σκεφτείτε λοιπόν ότι η πλειονότητα των κυνηγών σήμερα κυνηγάει με όπλα που παρουσιάζουν απόκλιση διαστάσεων περισσότερο από ένα εκατοστό και δεν διαθέτει τις γνώσεις για να το διαπιστώσει.
Από τη στιγμή που στο λειόκαννο κυνηγετικό όπλο δεν γίνεται ευθυγράμμιση σκοπευτικά όπως στο ραβδωτό που βάλλει κατά σταθερού στόχου, τότε αν το κοντάκι μας ταιριάζει δεν θα χρειαστεί να κάνουμε καμιά προσπάθεια διόρθωσης όταν θα επωμίσουμε. Απλά θα εστιάσουμε τα μάτια μας στο στόχο, θα επωμίσουμε με τον σωστό τρόπο και η βολή μας θα πάει εκεί που βλέπουμε. Όταν λοιπόν κάθε φορά επωμίζουμε με τον ίδιο τρόπο, τότε τα σωστά μέτρα θα βοηθήσουν ώστε μόλις φέρουμε το όπλο στο ζυγωματικό του προσώπου μας και πατηθεί η σκανδάλη τότε το κέντρο της ντουφεκιάς θα πάει εκεί που βλέπουμε.
Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να κατανοήσουμε το γιατί αρκετές εταιρείες όπλων προσφέρουν σε κάποια μοντέλα τη δυνατότητα παραγγελίας του κοντακίου στις διαστάσεις που θα τους δώσει ο πελάτης. Έτσι λοιπόν, διαπιστώνεται ότι στα καλά όπλα ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι το κοντάκι τους φτιάχτηκε στα μέτρα του κυνηγού που το παρήγγειλε. Μπορεί η υψηλή τιμή να προέρχεται και από άλλες λεπτομέρειες όπως η αισθητική πλευρά του όπλου, τα σκαλίσματα και τα εντυπωσιακά νερά της καρυδιάς, όμως οι διαστάσεις που έχει κατασκευαστεί το κοντάκι είναι το ουσιώδες γιατί συμβάλλουν στην ευστοχία. Ποια είναι όμως αυτά τα μέτρα του κοντακίου που κρύβουν τα μυστικά της επιτυχίας στη βολή του λειόκαννου;
Του Μπάμπη Αιγινήτη
Για ολόκληρο το άρθρο πατήστε ΕΔΩ
Πηγή www.go-outdoor.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου