Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Μπεκάτσα η βασίλισσα του ψύχους...

Η αναζήτηση της βασίλισσας του δάσους το Δεκέμβριο είναι σχετικά πιο εύκολη υπόθεση εφόσον τα πουλιά ήδη έχουν εγκατασταθεί και προσαρμοστεί στον καινούργιο τους χώρο και δεν είναι τόσο ανήσυχα.
Γνωρίζουν την περιοχή τους πλέον και τον τρόπο διαφυγής από τους διώκτες τους. Βέβαια είναι πιο επιφυλακτικά, διότι ήδη έχουν κυνηγηθεί και «ποδαρώνουν» αμέσως μόλις αντιληφθούν κίνδυνο. Ετσι, διαφεύγουν σαν φαντάσματα και κάποιες φορές μάς αφήνουν μια ζεστή θέση, προτού καν φτάσουμε μαζί με το σκυλί μας.

Πού θα τη βρούμε;

Το μήνα αυτό την μπεκάτσα θα την αναζητήσουμε σε πυκνά έλατα, δρυς, πουρναριές ακόμα και σε περιοχές με φτέρες και βατσινιές, μέρη με χαμηλή βλάστηση, ανήλια με έντονη υγρασία. Πρέπει οπωσδήποτε να κινηθούμε και σε πλάγιες που βλέπουν την Ανατολή με έντονη παγωνιά. Ψάχνουμε ακόμη χαμηλά βραχάκια που πλαισιώνονται από πουρναριές, διότι αποτελούν πόλο έλξης.
Ακόμα δεν πρέπει να αγνοήσουμε τις ρεματιές με πυκνή βλάστηση που πλαισιώνονται από μεγάλα ανοίγματα εδάφους περιμετρικά. Σε τέτοια σημεία προσωπικά έχω κάνει τα περισσότερα πουλιά.

Μετά από κάποια βροχή θα την αναζητήσουμε σε προσήλια σημεία γύρω από τα ξέφωτα του δάσους κοντά στα μονοπάτια που οδηγούν σε αυτά, συνήθως σε πουρναριές, σάπιους κορμούς δέντρων που πλαισιώνονται από βλάστηση τα οποία τους παρέχουν κάλυψη από τη βροχή αλλά και ασφάλεια από τους διώκτες τους.
Η μπεκάτσα σε τέτοιες περιπτώσεις δεν βρίσκεται σε πολύ πυκνό δάσος, διότι απεχθάνεται να φωλιάζει σε περιοχή που υπάρχει έντονη υγρασία.
Ολα αυτά βέβαια, όπως αναφέρω παραπάνω, αποτελούν προσωπική εμπειρία και δεν είναι κανόνας, διότι η βασίλισσα του δάσους ξέρει να ξεγελάει τους διώκτες της, όση εμπειρία κι αν έχουν ο κυνηγός και ο πιστός του σκύλος.

Αν στην περιοχή που επιθυμούμε να κυνηγήσουμε υπάρχει έντονο ψύχος και παγωνιά, αλλά και έντονη υγρασία τις πρωινές συνήθως ώρες, η θέση της μπεκάτσας είναι δύσκολο να εντοπιστεί από το σκυλί μας. Αυτό συμβαίνει διότι η μυρωδιά της παραμένει στο έδαφος (σκεπάζεται) όταν βρέχει. Σε αυτή την περίπτωση ένα έμπειρο μπεκατσόσκυλο μειώνει την ταχύτητα ερευνας, γίνεται πιο μεθοδικό και προσαρμόζεται βάσει των συνθηκών που επικρατούν. Οσο η μέρα προχωρά, η θερμοκρασία αυξάνει και έτσι είναι πιο εύκολη η ανίχνευση, αφού οι αναθυμιάσεις πλέον είναι πιο έντονες.

Με τι όπλο θα την κυνηγήσω;

Το κατάλληλο όπλο για το κυνήγι της πολυπόθητης βασίλισσας, κατά τη γνώμη μου, είναι εκείνο που εκφράζει τον κάθε κυνηγό και του προσδίδει το πολυπόθητο αποτέλεσμα. Πρακτικά ένα πλαγιόκαννο θα ήταν πιο χρηστικό από τη στιγμή που έχουμε την επιλογή των δυο διαφορετικών συσφίξεων (τσοκ).
Κατάλληλες κατά τη γνώμη μου συσφίξεις είναι τα 5 και 4 άστρα, διότι πρέπει να έχουμε μια καλή κατανομή και μεγάλη διασπορά σε κοντινές αποστάσεις.

Σε περίπτωση που έχουμε κάποιο αυτογεμές, πιστεύω ότι τα 4 άστρα είναι μια ικανοποιητική σύσφιξη. Βέβαια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και 5 άστρα κατά περίπτωση και να μην ξεχνάμε ότι το αυτογεμές προσφέρει τη μαγική τρίτη βολή που σε κάποιες περιπτώσεις είναι αναγκαία. Ικανοποιητικά μήκη καννών είναι αυτά που μας επιτρέπουν τη διέλευση και τη χρηστικότητα στο πυκνό, δηλαδή σχετικά κοντά.
Τα 61-66 εκατοστά είναι ιδανικά για το συγκεκριμένο κυνήγι.

Σε όπλα που δεν διαθέτουν τσοκάκια, υπάρχουν τα φυσίγγια μάλλινης τάπας και διασποράς που μας δίνουν μια καλή διασπορά, αν και οι περισσότεροι κυνηγοί γνωρίζουν καλά πως στο συγκεκριμένο κυνήγι πρέπει να διαθέτουμε συγκεκριμένο εξοπλισμό.

Και τι φυσίγγια θα πάρω;

Τα φυσίγγια που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι 32-34 γραμμάρια για τις πιο κρύες ημέρες, όσο για το νούμερο σκαγιών κατάλληλο είναι το Νο 8 και το Νο 9. Μεταξύ μας; Και το δεκαράκι κάνει θαύματα!

Πηγή Ενθετο κυνήγι Ελέυθερος Τύπος-www.gpeppas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου