Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Κατηγορία φτερού...

Δύο... «ελαφρές» στο σκοπευτήριο!

Τόσο η Beretta AL 391 Light όσο και η Franchi Fast Black έχουν ένα κοινό σημείο, το βάρος τους. Ζυγίζουν 2.850 κιλά και αποτελούν την πρόταση του ομίλου Beretta στα ελαφριά όπλα. Η Franchi βέβαια, διαθέτει και την έκδοση της Fast Pro, την ελαφρύτερη καραμπίνα του κόσμου, με βάρος 2.650 κιλά. Φέτος όμως εμφάνισε τη μαύρη έκδοση, με πυκνότερα ξύλα καρυδιάς στο κοντάκι και την πάπια, μαζί με πέλμα TSA για μείωση ανάκρουσης.

Στο σκοπευτήριο του Σπόρτινγκ τα δύο όπλα ανέδειξαν τις ικανότητές τους. Βέβαια, εμείς θέλαμε κυρίως να διαπιστώσουμε τις επιπτώσεις στη σκόπευση από την άνωση της κάννης.

Για τους θαμώνες του σκοπευτηρίου με τα ασήκωτα σκοπευτικά super pose, οι πανάλαφρες καραμπίνες εντυπωσιάζουν... καχύποπτα. Τα ελαφριά σκοπευτικά φυσίγγια των 28 γραμμαρίων στο Σπόρτινγκ, καταναλώθηκαν ευχάριστα και από τα δύο όπλα, με ελάχιστη ανάκρουση σε σύγκριση με το... ελάχιστο βάρος τους.

Το σύστημα αερίων της Beretta αποδεικνύει την αξία του, ειδικά στα 28 γραμμάρια, αφού η ανάκρουση από την παλινδρόμηση του κλείστρου δεν επηρεάζει τις βολές, ειδικά στους ντουμπλέδες που η κάννη έχει ήδη ξεφύγει στο στόμιο λίγο προς τα πάνω. Η λεπτή πάπια δεν επηρεάζει αρνητικά, αντίθετα επιτρέπει στο χέρι να κρατήσει το όπλο πιο εύκολα προς τον στόχο.

Το λάκτισμα...
Στη Franchi το σύστημα αδρανείας μπορεί να κλωτσάει λίγο παραπάνω, αλλά το σύστημα ανάκρουσης στο πέλμα είναι θαυματουργό για τον ώμο. Το TSA, έτσι λέγεται το πέλμα, έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε όλα τα ελαφριά όπλα της Franchi, τα τελευταία χρόνια. Με φυσίγγια 31 γραμμαρίων που δοκιμάσαμε, η αίσθηση στο κλώτσημα ήταν μεγαλύτερη και στις δύο καραμπίνες, αλλά τελείως ανεκτή. Για καλύτερα συμπεράσματα ζητήσαμε από δύο κυνηγούς-σκοπευτές που βρήκαμε στο σκοπευτήριο να ρίξουν και αυτοί με τις ελαφριές καραμπίνες, ώστε να μας πουν τη γνώμη τους.

Ο Ανδρέας Αυγερινόπουλος και ο Χρήστος Βαϊσμένος εντυπωσιάστηκαν και με τα δύο όπλα, παρότι χρήστες σουπερποζέ στο σκοπευτήριο.

Το λεπτότερο σχήμα και η ελαφρύτερη αίσθηση επηρεάζουν τον υποψήφιο χρήστη των όπλων, που χαλαρώνει αμέσως μετά τις πρώτες βολές. Πρόκειται για μια ακόμη επιβεβαίωση όσων επιμένουν ότι μπορεί να αφαιρεθεί περιττό βάρος από τα όπλα, χωρίς επιπτώσεις τόσο στην ανάκρουση, όσο και στη σκόπευση...

Του Αντώνη Μπληζιώτη
Φωτογραφίες Χάρης Γκίκας

Πηγή www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου