Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Ελεύθερο ή Πειρατικό κυνήγι ;

Κατα αρχάς να ξεκαθαρίζουμε όμως μεταξύ μας πρώτα τι θέλουμε να ενοούμε ή τι ενοούμε με τον όρο ελεύθερο η παραδοσιακό ή πατροπαράδοτο κυνήγι.
Το κυνήγι όπως γίνεται σήμερα στην χώρα μας έχει ξεπεράσει τα όρια του ελεύθερου και κινείται μεταξύ ασυδοσίας και πειρατείας.Γιατί το ότι πληρώνω 30.000 δραχμές περίπου ώστε να κυνηγώ ΟΛΑ τα θηράματα ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ,χωρίς ουσιαστικό έλεγχο απο κανένα,χωρίς κανόνες και ρυθμίσεις για την κυνηγετική πίεση και κάρπωση ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ είναι μιά φαινομενικά ελεύθερη μεν αλλά αυτοκτονική πολιτική διαχείρισης του κυνηγιού. Το πατροπαράδοτο κυνήγι εξασκούνταν σε άλλες εποχές και απο άλλους ανθρώπους.Λιγότεροι κυνηγοί απο σήμερα,κυνηγούσαν ο καθένας στην γύρω απο τον τόπο κατοικίας τους περιοχή,εξειδικεύονταν κυρίως στα ενδημικά θηράματα,και παρόλο που υπήρχαν και τότε λαθροθήρες,παράνομοι,δεν τηρούνταν χρονικά και αριθμητικά όρια στα θηράματα κλπ ,υπήρχε αφθονία θηραμάτων εξαιτίας τους διαφορετικού (σαφώς πιό κατάλληλου) περιβάλλοντος διαβίωσης των θηραμάτων.(Μικρές και μη εντατικές γεωργικές καλιέργειες,απουσία γεωργικών ψεκασμών,έλειψη μηχανοκίνητων μέσων,μετακινούμενη κτηνοτροφία,απουσία δομημένου και οικιστικού περιβάλλοντος στα περίχωρα των πόλεων και χωριών και πολλά άλλα).
Μιά ματιά στην μνήμη των μεγαλύτερων και σε φωτογραφίες για τους νεότερους θα φανερώσει ξεκάθαρα ότι όλα όσα άλλαξαν (προς το δυσμενέστερο) ,για εξάσκηση του κυνηγιού στο φυσικό περιβάλλον των θηραμάτων ,δεν μπορούν να επανέλθουν εύκολα στην αρχική κατάσταση.Είναι μάλλον αδύνατον να δημιουργίσουμε το φυσικό περιβάλλον της δεκαετιας του 60 σήμερα.(Για να μην πάμε παλαιότερα). Οι κυνηγοί διαμοιρασμένοι στους τόπους κατοικίας τους και με σαφή διαχωρισμό ανα θήραμα ,εξασκούσαν ισοροπημένη πίεση στα θηράματα της ευρύτερης περιοχής και σπάνια εμφανίζονταν υπερβολική συγκέντρωση κυνηγών ανα περιοχή .Σήμερα με τον μισό πληθυσμο της Ελλάδας συγκεντρωμένο σε μια μικρή περιοχή (Αττική) πως θα μιλήσουμε για παραδοσιακό κυνήγι?.
Οταν ο κυνηγός της Αττικής πρέπει να μετακινηθεί 200 τουλάχιστον χιλιόμετρα ώστε να βρεθεί στον πλεισιέστρο κυνηγότοπο ή 500 χιλιόμετρα για να επισκεφθεί τα μέρη απο όπου κατάγεται ό ίδιος ή οι γονείς του ,πως ενοούμε το πατροπαράδοτο κυνήγι?
Δυστυχώς το πατροπαράδοτο,το παραδοσιακο,το ελεύθερο κυνήγι όπως τα θυμόμαστε ή όπως θα θέλαμε να είναι ΠΕΘΑΝΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ.

Του Θωμά Μπατσέλα

Για ολόκληρο το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

Πηγή www.orion.net.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου