Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Το “Καλό” Κυνηγόσκυλο...

Πολλές φορές ακούμε να γίνεται λόγος για το καλό κυνηγόσκυλο, εκείνο δηλαδή που ξέρει να “πατά” καλά το βουνό ή την πεδιάδα και να ανακαλύπτει θηράματα εκεί που νομίζεις ότι δεν υπάρχουν. Εκεί που τα “άλλα” έχουν περάσει και δεν έχουν ανακαλύψει ούτε ίχνος.
Πολλοί μιλούν για ξεχωριστές γραμμές αίματος και το D.N.A που έκανε καλά την δουλειά του.
Σίγουρα υπάρχουν πολλοί καλοί εκτροφείς που γνωρίζουν καλά τα μυστικά της αναπαραγωγής και δημιουργούν ισορροπημένες και ιδιαίτερα πετυχημένες γραμμές αίματος με ικανότατα κυνηγόσκυλα.
Φθάνει όμως μόνο αυτό?
Άνθρωποι, που έχουν περάσει χρόνια με κυνηγετικούς σκύλους και έχουν παρατηρήσει και εκπαιδεύσει γενεές κυνηγόσκυλων, μπορούν να μας διαβεβαιώσουν, ότι η ποιότητα γραμμής αίματος βοηθά, αλλά μόνο αυτή δεν φθάνει.
Έχουν καταστραφεί υπέροχα σκυλιά κάθε κυνηγετικής φυλής, από
ανθρώπους που δεν γνώριζαν πώς να διαχειριστούν σωστά και με υπομονή τον σκύλο που είχαν στα χέρια τους και νομίζοντας ότι αποκτώντας “άτομα” με βαριά κληρονομιά θα είχαν αυτόματα και τα ανάλογα αποτελέσματα.
Από την άλλη σκύλοι που με ευκολία απορρίφθηκαν από κάποιους “βιαστικούς”
και ειδήμονες, σαν ακατάλληλοι, στα χέρια ανθρώπων που γνωρίζουν να συμπεριφέρονται στα ζώα και δουλεύοντας με αγάπη, υπομονή και συνέπεια, κατέληξαν να διαπρέπουν σε κάθε τερέν.
Τα λάθη είναι βέβαια και αναπόφευκτα και από εμάς και από τον σκύλο.
Σιγά σιγά όμως με υπομονή, συνέπεια και σωστή καθοδήγηση από κάποιον επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων που γνωρίζει να καθοδηγεί τον σκύλο αλλά και τον άνθρωπο ενισχύοντας τις σωστές συμπεριφορές, η επιτυχία θα έρθει παράλληλα με την γνώση και για τους δύο.
Άνθρωπος και σκύλος είναι ένα αχώριστο δίδυμο στο κυνήγι, όπου ο ένας συνεργάζεται με τον άλλον, για το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Οι φωνές και οποιαδήποτε είδους βίαιες συμπεριφορές δεν θα βοηθήσουν σε τίποτε, παρά μόνο θα διαταράξουν αυτήν την πολύτιμη σχέση, που περισσότερο από οπουδήποτε αλλού έχει την απόλυτη εφαρμογή της.
Συμβουλές από καλοθελητές και πολύξερους που εύκολα δίνουν την λύση σε διάφορα προβλήματα και μάλιστα τις περισσότερες φορές με βίαιες μεθόδους (ηλεκτρικά κολάρα, κλωτσιές, φωνές κ.λ.π) όχι μόνο δεν θα βοηθήσουν αλλά θα φέρουν και καταστροφικά αποτελέσματα.
Ο σκύλος πρέπει να νιώθει ασφάλεια και εμπιστοσύνη με τον κυναγωγό του για να μπορεί να εξελίσσεται και να δίνει τα μέγιστα όπως σε κάθε εργασία, έτσι και στο κυνήγι πολύ περισσότερο, που είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη και περίπλοκη πολλές φορές διαδικασία για τον τετράποδο φίλο και συνεργάτη μας.
Τα πάντα βασίζονται σε μια αμφίδρομη δυνατή σχέση εμπιστοσύνης, που καθώς περνά ο καιρός και το κουτάβι γίνεται σκύλος, όλο και θα δυναμώνει αλλά και θα φέρνει μαζί της όλο και καλύτερα αποτελέσματα.
Επενδύστε σε αυτήν την σχέση από την ώρα που θα έρθει ο μικρός σας φίλος στο σπίτι σας και δεν θα χάσετε.
Μην βιάζεστε και προχωράτε βήμα βήμα τα στάδια της εκπαίδευσης δείχνοντας στον σκύλο σας τι θέλετε από αυτόν, πάντα με θετικό τρόπο, με υπομονή και συνέπεια. Αποφύγετε να τον διορθώνετε τιμωρώντας τον, αλλά προτιμήστε να τον οδηγείτε στην επιθυμητή συμπεριφορά. Είναι ευκολότερο και αποτελεσματικότερο.
Δώστε του χρόνο να αφομοιώσει την ζητούμενη συμπεριφορά και ανταμείψτε το αποτέλεσμα την σωστή στιγμή ανεβάζοντας σταδιακά τον πήχη.
Η επαφή σας με τον σκύλο θα πρέπει να είναι και για τους δυο σας πάντα μια ευχάριστη και διασκεδαστική εμπειρία.
Να είστε σίγουροι ότι τα αποτελέσματα δεν θα αργήσουν να έρθουν και θα είναι πραγματικά εντυπωσιακά.

kynagon positive dog training
Δημοσθένης Μουμιάδης
Επαγγελματίας Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων

Πηγή kynagon.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου