Δευτέρα, 3 Μαΐου 2010

Νεκρή και ακρωτηριασμένη αρκούδα στον Ασπροπόταμο..

Νεκρή και ακρωτηριασμένη βρέθηκε θηλυκή μεγαλόσωμη αρκούδα, από κατοίκους της περιοχής Αγ. Παρασκευής στο νομό Τρικάλων, το πρωί της Κυριακής, 2 Μαΐου.

Το άτυχο ζώο βρέθηκε σε προχωρημένη σήψη, ενώ ο θάνατός του πιθανά προήλθε την προηγούμενη Τρίτη. Το ζώο, βάρους 180 κιλών βρέθηκε στην κοίτη του ποταμού Ασπροποτάμου, κοντά στη γέφυρα για το ορεινό χωριό Αγ. Παρασκευή ή Τζούτζια από κατοίκους-επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής καθώς το χωριό δεν κατοικείται κατά τους χειμερινούς μήνες (πρόκειται για κτηνοτροφικά Βλαχοχώρια που κατοικούνται μόνο το καλοκαίρι). Οι κάτοικοι δήλωσαν ότι λυπήθηκαν για το θάνατο της αρκούδας εικάζοντας ότι είναι η ίδια που έβλεπαν στο ίδιο σημείο μαζί με τα μικρά της το περσινό καλοκαίρι.

Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης και Ενημέρωσης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ ενημερώθηκε από τους κατοίκους και διαπίστωσε ότι η μεγαλόσωμη αρκούδα πυροβολήθηκε «πισώπλατα» και φέρει διαμπερές τραύμα από ώμο σε ώμο. Αποτροπιασμό προκαλεί ότι αυτοί που την πυροβόλησαν στη συνέχεια την ακρωτηρίασαν, κόβοντας το αριστερό μπροστινό της πόδι, ως τρόπαιο της αποκρουστικής πράξης, γεγονός που επιπλέον αποδεικνύει ότι το ζώο θανατώθηκε από πρόθεση.

Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό νεκρής αρκούδας από πυροβόλο όπλο εντός του 2010. Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ καλεί την τοπική κοινωνία να ενημερώσει τις Αρχές για οποιαδήποτε πληροφορία σχετική με τους δράστες.
Σε αντίστοιχο περιστατικό, το προηγούμενο φθινόπωρο στη Σταυρούπολη Ξάνθης, οι δράστες επικηρύχθηκαν από το Δήμαρχο Σταυρούπολης, χωρίς όμως ποτέ να συλληφθούν.

Η ευρύτερη περιοχή αποτελεί μεικτό δάσος ελάτης και δρυός και βιότοπο της καφέ αρκούδας. Στο σημείο θανάτου του άτυχου ζώου, η κοίτη του ποταμού είναι πλατιά και χρησιμοποιείται από τις αρκούδες σαν πέρασμα.

Η καφέ αρκούδα παραμένει αυστηρά προστατευόμενο είδος στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο φόνος και η δημόσια έκθεσή της από τον άνθρωπο, τιμωρούνται από το νόμο, με ποινή φυλάκισης.

Ο πληθυσμός της αρκούδας στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 250 άτομα.
Μοναδική απειλή για την αρκούδα είναι ο άνθρωπος.

Πηγή www.diananews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου