Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

ΦΙΛΙΠΠΟΣ - DERBY 2010...

20-21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010 (Ωραιόκαστρο)

Το Δ.Σ. του ομίλου κούρτσχααρ κρατώντας την υπόσχεσή του, οι συμμετέχοντες σκύλοι στο DERBY φέτος ήταν μόνο ελληνικής εκτροφής. Διοργάνωσε όμως ένα ακόμη αγώνα το “ΦΙΛΙΠΠΟ” για νεαρούς σκύλους ελληνικής και ξένης εκτροφής και ιδιοκτησίας με του ίδιους κανονισμούς του DERBY. Ο όμιλος έτσι δίνει την ευκαιρία στους ιδιοκτήτες να παρουσιάσουν τα σκυλιά τους, αλλά μπορεί και ο ίδιος να έχει άποψη για αυτά τα νεαρά σκυλιά που αργότερα σίγουρα θα χρησιμοποιηθούν στην ελληνική εκτροφή. Σε αυτό το ετήσιο ραντεβού έλαβαν μέρος 21 κούρτσχααρ εκ των οποίων τα 13 ελληνικής εκτροφής. Η πορεία της ελληνικής εκτροφής φαίνεται μέσα από αυτόν τον αγώνα που τον θεωρώ από τους σημαντικότερους, διότι σε αυτά τα νεαρά σκυλιά θα βασιστεί η εξέλιξη της φυλής ξεχωρίζοντας τα εξαίρετα άτομα, αλλά ο έξυπνος κυνόφιλος και κυναγωγός θα ανατρέξει να βρει τους γεννήτορες των νεαρών σκύλων που του άρεσαν, είτε να τους χρησιμοποιήσει για επιβήτορες είτε να επιλέξει κουτάβι.
Οι κριτές σε αυτό τον αγώνα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους και να ξεχωρίσουν σκύλους με πραγματικά φυσικά προσόντα.

Το πρωινό του Σαββάτου στις 20 Φεβρουαρίου συγκεντρώθηκαν στο σημείο του ραντεβού το Ωραιόκαστρο όλοι οι συμμετέχοντες στον αγώνα “ΦΙΛΙΠΠΟΣ” αλλά και πολλοί θεατές κυνόφιλοι-κυνηγοί, γεγονός πολύ ενθαρρυντικό για τον όμιλο.
Ο καιρός αρκετά καλός με ένα ελαφρύ αεράκι που σίγουρα θα βοηθούσε τα νεαρά σκυλιά. Κριτές του αγώνα ο Γεώργιος Τσαπουρνιάς από τα ιδρυτικά μέλη του ομίλου και από τους παλιότερους κριτές ο Χρήστος Ψυχάρης που όντος είναι όνομα και πράμα δίνοντας την ψυχή του. Τους ευχαριστούμε θερμά.
ΤΕΡΕΝ 1 – ΚΡΙΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΨΥΧΑΡΗΣ.
LAKOPETRA FAY ιδ. Αφοι Λιάπη κυν. Ιωάννης Λιάπης.
Έδειξε κυνηγετικά προσόντα χωρίς όμως συνεχή έρευνα και έντονη δράση.
DYVA DE LA PORTE DE BERCAY Γαλλικής εκτροφής ιδ. Γεώργιος Γεωργίου από την Κύπρο κυν. Λάκης Κωνσταντινίδης. Μία αξιόλογη νεαρή σκύλα με έντονο ρυθμό, συνεχή έρευνα κάνοντας μεγάλες διαδρομές. Στην έρευνά της άφηνε αρκετά κενά γιατί γύριζε μερικές φορές από πίσω. Της έγινε επανάκληση αλλά ήταν άτυχη και δεν συνάντησε θήραμα.
BROWN Σερβικής εκτροφής με ιδιοκτήτη και κυναγωγό τον Ιωάννη Λιάπη. 1ος Εξαιρετος - Νικητής “ΦΙΛΙΠΠΟΣ”. Ένας σκύλος που δεν ξεκίνησε καλά, πολύ γρήγορα όμως βρήκε τον ρυθμό του με εξαίρετη κίνηση, εξαίρετο τσεκάρισμα σε μυρωδιές και σωστή προσέγγιση στα πουλιά. Ο πόντος του εξαίρετου με ακινησία, εξαιρετική συνεργασία με τον κυναγωγό.
KASSANDRA Κυπριακής εκτροφής ιδ. Λάμπρος Λάμπρου κυν. Λάκης Κωνσταντινίδης. Πολύ Καλός.
Έψαχνε αρκετές φορές χαμηλά τις μυρωδιές, η έρευνά της δεν ήταν συνεχή και ο ρυθμός αρκετά αργός. Ο πόντος της αρκετά καλός.
LAKOPETRA AFRA ιδ. Αφοι Λιάπη κυν. Ιωάννης Λιάπης. Πολύ Καλός.

Δεν κάλυψε το τερέν που της δόθηκε σωστά , με ρυθμό αργό και αρκετά σταματήματα. Έψαξε πολλές φορές μυρωδιές χαμηλά και ο πόντος της οριακός.
HILKE FRESENA Γερμανικής εκτροφής ιδ. & κυν. Γαβριήλ Νιάνιος. Ξεκίνησε πάρα πολύ καλά καλύπτοντας το τερέν αριστερά και δεξιά με σωστό πλάτος με αρκετά καλό ρυθμό, έδειξε όρεξη και κυνηγετικό πάθος. Στο 6’ όμως απεσύρθη από τον κυναγωγό διότι έμεινε αρκετά σε μυρωδιές από άλλα σκυλιά.
PROPHET ELIAS BONNY ιδ. Κλώντ & Πόπη Όντρια κυν. Όντρια Κλώντ. Πολύ νεαρή με όρεξη χωρίς όμως να είναι συγκεντρωμένη στον αγώνα.
DON EYOSMOS ιδ. Ανδρέας Αθανασίου & Γαβριήλ Νιάνιος κυν. Γαβριήλ Νιάνιος. 3ος Πολύ Καλός.
Ένα σκύλος που δεν είχε καλή συνεργασία με τον κυναγωγό έδειξε όρεξη, έδειξε κυνηγετικά προσόντα, ο τρόπος της κίνησής του ελαφρώς βαρύς. Πολύ καλά τσεκαρίσματα. Ο πόντος οριακό διότι τα πουλιά σηκώθηκαν λίγο μακριά.
AGAR Σέρβικής εκτροφής ιδ. & κυν. Zile Dordevic.
Ένας εξαίρετος σκύλός με σωστό καλπασμό, έρευνα με ρυθμό και ανοιχτά λασέ, καθοδηγούμενος άριστα από τον κυναγωγό αλλά ήταν ο άτυχος της ημέρας αφού και την επανάκληση που του έγινε δεν συνάντησε θήραμα.
PROPHET ELIAS CLYDE ιδ. Κλώντ & Πόπη Όντρια κυν. Κλώντ Όντρια 2ος Εξαίρετος.
Ένας σκύλος που παρόλο το νεαρό της ηλικίας του έδειξε αρκετή ωριμότητα. Αυτό που ενθουσίασε τον κριτή ήταν ο δύσκολος πόντος που πήρε δίπλα σε ένα φράχτη.
DAX Σερβικής εκτροφής ιδ. & κυν. Zile Dordevic. Στο τερέν του είχε αρκετά πουλιά, ο σκύλος δεν μπόρεσε να τα εκμεταλλευτεί και αποκλείστηκε σύντομα.
ΤΕΡΕΝ 2 – ΚΡΙΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΑΠΟΥΡΝΙΑΣ
DIPSIE DU VAL DE CEZE Γαλλικής εκτροφής ιδ. Στέλλα Βλαχούδη κυν. Σινάνης Παναγιώτης. 2η Εξαίρετος .

Μια αξιόλογη σκύλα με πολύ δουλειά από τον κυναγωγό της με σωστή παρουσία με έρευνα πλατιά και εξαίρετο ρυθμό. Είχε μια ευκαιρία που δεν εκμεταλλεύτηκε. Προς το τέλος της διαδρομής της εξασφάλισε ένα εξαίρετο πόντο. Αυτό που έκανε τον κριτή να την κατατάξει 2η ήταν ο τρόπος κίνησης.
GHINA EYOSMOS ιδ.& κυν. Μιχαήλ Γιαμαλής.
Μια σκύλα με κυνηγετικά ένστικτα όχι όμως κατάλληλα προετοιμασμένη για τον αγώνα.
BLO ιδ. & κυν. Ανδρέας Αντωνόπουλος.
Σκύλος πολύ δυνατός χωρίς όμως συνεργασία με τον κυναγωγό και έψαχνε συχνά μυρωδιές στο έδαφος.
LENA PILLEA ιδ. Χρήστος Σινάνης κυν. Παναγιώτης κυν. Παναγιώτης Σινάνης.
Αρκετά καλή νεαρή σκύλα με καλή καθοδήγηση, έδειξε πολύ όρεξη, έψαξε μερικές φορές μυρωδιές χαμηλά.
LAKOPETRA RAMONA ιδ Αφοί Λιάπη κυν. Ιωάννης Λιάπης
Σκύλα με καλή κίνηση με όρεξη αλλά με πολλά σταματήματα και ανεβάσματα χωρίς κατάληξη.
DON Σερβικής καταγωγής ιδ. Goran κυν. Λάκης Κωνσταντινίδης.
Σκύλος με πολύ δύναμη και σωστή κίνηση πολύ γρήγορα όμως αποκλείστηκε ενώ είχε πόντο διότι στο τερέν του είχε πολλές πέρδικες και ξεσήκωσε.
LAKOPETRA PAOLA ιδ. Αφοί Λιάπη κυν. Ιωάννης Λιάπης
Με αρκετά υψηλά κυνηγετικά ένστικτα ήθελε ακόμη πολύ καλύτερη προετοιμασία.
LEON VERMIOU ιδ. Αλέξανδρος Μάρας κυν. Λάκης Κωνσταντινίδης.
Σκύλος με ευκολία στην κίνηση και σωστό καλπασμό. Αρκετά επιφυλακτικός όμως δίνοντας την εντύπωση ότι έχει συνεχώς πουλιά μπροστά του και φοβάται μην τα σηκώσει.
LAKOPETRA AS ιδ. Αφοί Λιάπη κυν. Ιωάννης Λιάπης. 1ος Εξαίρετος
Σκύλος με εξαίρετο καλπασμό και σωστό κράτημα κεφαλής με ευκολία στην κίνηση ψάχνοντας στον αέρα. Συνεχώς ο σκύλος κυνηγούσε. Εξασφάλισε ένα εξαίρετο πόντο με εξαίρετο στυλ.
Στο τέλος του αγώνα έγινε ένα μπαράζ μεταξύ των πρώτων (1ων) Εξαίρετων με κριτές τον Γεώργιο Τσαπουρνιά και τον Χρήστο Ψυχάρη.
ΝΚΗΤΗΣ “ΦΙΛΙΙΠΠΟΣ” ανακηρύχτηκε με ομόφωνη απόφαση των κριτών ο BROWN του κ. Ιωάννη Λιάπη.

Την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου το πρωί στο ίδιο σημείο συγκεντρωθήκαμε πάλι όλοι για το DERBY με συμμετοχές μόνο ελληνικής εκτροφής κούρτσχααρ και γεμάτοι ελπίδες. Λίγο μας τα χάλασε ο καιρός διότι ο αέρας δυνάμωσε αρκετά και δεν ήταν ότι πιο ιδανικό για τα νεαρά σκυλιά.
ΤΕΡΕΝ 1 – ΚΡΙΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΑΠΟΥΡΝΙΑΣ
Ο κριτής στην αξιολόγηση είπε ότι δεν έμεινε ιδιαίτερα ευχαριστημένος από την απόδοση των σκύλων. Έχουν κυνηγετικά ένστικτα, ανεβασμένα αλλά για να παρουσιαστούν αυτά τα νεαρά σκυλιά πρέπει τουλάχιστον δυο μήνες νωρίτερα να δουλέψεις μαζί τους για να αποκτήσουν την νοοτροπία, την υπακοή και συνεργασία που απαιτεί ο αγώνας.
Ένας νεαρός σκύλος μόνο βαθμολογήθηκε.
PROPHET ELIAS CLYDE ιδ. Κλωντ & Πόπη Όντρια κυν. Κλωντ Όντρια 1ος Πολύ Καλός.
Ένας σκύλος με όρεξη, χρειάζεται όμως συνεχή δουλειά και κυνήγι για να αποκτήσει εμπειρία. Νεαρός σκύλος που έχει καλή επαφή με τα πουλιά.
ΤΕΡΕΝ 2 – ΚΡΙΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας από τους κριτές που κρίνουν συνεχώς αλλά και κυνηγός και κυναγωγός. Ο κριτής στην αξιολόγησή του είπε ότι στο τερέν του είχε κάποια σκυλιά σε αρκετά καλό επίπεδο όπως ο LAKOPETRA AS στων Αφών Λιάπη, ο LEON VERMIOU του Αλέξανδρου Μάρα, η LAKOPETRA RAMONA των Αφών Λιάπη.
Στην βαθμολογία μπήκαν μόνο δυο σκυλιά
LEON VERMIOU ιδ. Αλέξανδρος Μάρας κυν. Λάκης Κωνσταντινίδης. 1ος Εξαίρετος–ΝΙΚΗΤΗΣ DERBY
Ένας σκύλος με εξαίρετο καλπασμό, με σωστό κράτημα κεφαλής, σωστό πλάτος έρευνας, καθοδηγούμενος εξαίρετα από τον κυναγωγό του. Ήταν λίγο επιφυλακτικός στις μυρωδιές αλλά έκανε ένα πολύ ωραίο ανέβασμα που κατέληξε σε μια τυπική φέρμα εξασφαλίζοντας εξαίρετο πόντο.
LAKOPETRA RAMONA ιδ. Αφοί Λιάπη κυν. Ιωάννης Λιάπης.
Μια σκύλα με εξαίρετη κίνηση με όρεξη αλλά με πολλά ανεβάσματα χωρίς κατάληξη. Στο τερέν της είχε αρκετά πουλιά και στο τέλος κατάφερε να πάρει ένα πόντο.
Έτσι ΝΙΚΗΤΗΣ DERBY ανακηρύχτηκε ο LEON VERMIOU διότι ήταν ο μόνος σκύλος με 1ος Εξαίρετος.
Στο διήμερο στις αξιολογήσεις τους όλοι οι κριτές τα μηνύματα που πέρασαν στους εκτροφείς ήταν ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια στην επιλογή των σκύλων, αλλά χρειάζεται και περισσότερη δουλειά για να παρουσιάσουμε σωστά τα σκυλιά.
Εύχομαι σε όλους η ελπίδα και η προσπάθεια για κάτι καλύτερο να μην σβήσει από το μυαλό και την ψυχή μας.

Του κ. Γαβριήλ Νιάνιου
Πρόεδρος ΟΚΕ

Πηγή www.kinigotopos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου