Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Οι προστατευόμενες περιοχές απειλούνται από τη λαθροθηρία

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν την ανησυχία τους για τα πολλαπλά κρούσματα λαθροθηρίας που σημειώνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στη χώρα μας.

Για το econews Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», τα άγρια ζώα βρίσκονται τραυμάτισμένα ακόμα και σε περιοχές που προστατεύονται από τη διεθνή νομοθεσία λόγω της οικολογικής αξίας τους.
Το πιο πρόσφατο περιστατικό καταγράφηκε στην προστατευόμενη περιοχή της Βραυρώνας, όπου περισυνελέγη ένα πυροβολημένος πετρίτης από τους φύλακες του αρχαιολογικού μουσείου.
Η περιοχή είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Περιοχών Natura, όπου απαγορεύεται το κυνήγι. Πριν μερικούς μήνες είχε βρεθεί ακόμη ένας πετρίτης χτυπημένος από όπλο.

Ο διευθυντής της Ορνιθολογικής Εταιρείας κ. Ξενοφών Κάππας δήλωσε ότι «Δεν έχει κανένα νόημα να θεσπίζουμε περιοχές ως προστατευόμενες αν δεν μπορούμε πραγματικά να τις προστατεύσουμε.
Προκλητικές ενέργειες σαν κι αυτή δείχνουν την αδιαφορία και την παντελή αδυναμία των αρμοδίων για ουσιαστική προστασία της βιοποικιλότητας. Τα μέτρα πρέπει να είναι άμεσα».

Υπεύθυνοι της Εταιρείας και του Συλλόγου Προστασίας και Άγριας Ζωής- ΑΝΙΜΑ, αναφέρουν ένα περιστατικό που σημειώθηκε πρόσφατα: ολόκληρη ομάδα με πλωτά εισήλθε παράνομα στην προστατευόμενη περιοχή της Στροφιλιάς αποδεκατίζοντας τα υδρόβια της λιμνοθάλασσας, ενώ κανένας αρμόδιος φορέας δεν αντέδρασε.
Η κ. Μ. Γανωτή, συντονίστρια δράσεων της ΑΝΙΜΑ δήλωσε ότι «Δεν μπορεί η πολιτεία να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες της και να περιμένει από 250 ομοσπονδιακούς θηροφύλακες, όσο ευσυνείδητοι κι αν είναι, να φυλάξουν την ελληνική ύπαιθρο. Μην ξεχνάμε ότι ανάμεσά τους μετράμε ήδη θύματα. Απαιτείται άμεσα η ενεργοποίηση της δασοφυλακής και των μηχανισμών φύλαξης της υπαίθρου».

Για το econews Newslink Hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου