Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Αγώνας πρακτικού κυνηγίου...

Στις 14 Μαρτίου ο Κυνοφιλικός όμιλος Μεσσηνίας διοργάνωσε αγώνα πρακτικού κυνηγίου με απονομή C.A.C με θήραμα το ορτύκι.



Οι σκύλοι που βραβεύτηκαν στο τερέν των Ηπειρωτικών είναι.

1ος Εξαίρετος ORLA ALLAIN GLAIF κούρτσχααρ ιδιοκτ. Σφικτός Παύλος

2ος Εξαίρετος ΑΡΗΣ Επ. Μπρετόν ιδιοκ. Ξυπόλητος Νίκος

3ος Εξαίρετος ΟPRA ALLAIN GLAIF κούρτσχααρ ιδιοκτ. Σφικτός Παύλος

4ος Εξαίρετος DALIA Επ. Μπρετόν ιδιοκτ. Σταθέας Δημήτριος

5ος Εξαίρετος STEEVE ALLAIN GLAIF κούρτσχααρ ιδιοκτ. Αρφάνης Μανώλης

6ος Πολύ Καλός SILA Επ. Μπρετόν ιδιοκτ. Ξυπόλητος Νίκος


Τα Αγγλικά διαγωνίστηκαν σε ζευγάρια κάτω από το σοβαρό και έμπειρο βλέμμα των κ. Γ. Κοτσερίδη , κ. Βλασόπουλο και Μαθιόπουλο.

ΤΕΡΕΝ 1

1οςΠολύ καλός Calderas Genesis King Setter ιδιοκτ. Καμπέρης

2ος ΠΚ Varen Setter ιδιοκτ. Ζάγκλας

3ος ΠΚ Zipse Setter ιδιοκτ. Zάγκλας

Καλός Γκρέκα Pointer ιδιοκτ Μπίζος Β.

Καλός Αρης Pointer ιδιοκτ Θεδοσόπουλος Κ

Καλός Αυρα Pointer ιδιοκτ. Σκοπέτος Κ.

Καλός Βιάνκα Pointer ιδιοκτ. Στυλιανοπουλος Γ.

ΤΕΡΕΝ 2

1oς Εξαίρετος Ralf setter ιδιοκτ. Θεοδοσίου Β.

2ος Πολύ καλός Rif s setter ιδιοκτ. Σταματόπουλος – Ζάγκλας

3ος ΠΚ FARAIS RAMON setter ιδιοκτ. Καλαμουδάνος Κ.

4ος ΠΚ Artemis pointer ιδιοκτ. Κοπανάς Σ

Καλός Akim de la andriousa pointer ιδιοκτ. Σταματόπουλος Τσιχλιάς

Καλός Τara pointer ιδιοκτ. Λαγωνικάκος Δ.

Καλός Ηρα pointer ιδιοκτ. Λαγωνικάκος Δ.

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Αγώνας Πέρδικας Τσούκαρ στο Σχιστό...

Ο κυνηγετικός σύλλογος Πειραιά στις 27 και 28 Μαρτίου, ημέρα Σάββατο και Κυριακή διοργανώνει Αγώνα Κυνηγετικών Ικανοτήτων(Α.Κ.Ι.) σε θήραμα άγρια πέρδικα τσούκαρ για αγγλικές και ηπειρωτικές φυλές σκύλων φέρμας στο όρος Αιγάλεω(Σχιστό) υπό την αιγίδα των ΟΚΑΔΕ- ΚΟΕ και ομίλων φυλών.

Ώρες έναρξης αγώνων 6 π.μ. θέση Καλύβα.

Αιτήσεις συμμετοχής στον Σύλλογό μας έως 24/3/2010

Τηλ:210.4122653 FAX: 210.4226408

Κόστος συμμετοχής 30 ευρώ ανά σκύλο και για τις δύο ημέρες.

Ελεύθερο ή Πειρατικό κυνήγι ;

Κατα αρχάς να ξεκαθαρίζουμε όμως μεταξύ μας πρώτα τι θέλουμε να ενοούμε ή τι ενοούμε με τον όρο ελεύθερο η παραδοσιακό ή πατροπαράδοτο κυνήγι.
Το κυνήγι όπως γίνεται σήμερα στην χώρα μας έχει ξεπεράσει τα όρια του ελεύθερου και κινείται μεταξύ ασυδοσίας και πειρατείας.Γιατί το ότι πληρώνω 30.000 δραχμές περίπου ώστε να κυνηγώ ΟΛΑ τα θηράματα ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ,χωρίς ουσιαστικό έλεγχο απο κανένα,χωρίς κανόνες και ρυθμίσεις για την κυνηγετική πίεση και κάρπωση ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ είναι μιά φαινομενικά ελεύθερη μεν αλλά αυτοκτονική πολιτική διαχείρισης του κυνηγιού. Το πατροπαράδοτο κυνήγι εξασκούνταν σε άλλες εποχές και απο άλλους ανθρώπους.Λιγότεροι κυνηγοί απο σήμερα,κυνηγούσαν ο καθένας στην γύρω απο τον τόπο κατοικίας τους περιοχή,εξειδικεύονταν κυρίως στα ενδημικά θηράματα,και παρόλο που υπήρχαν και τότε λαθροθήρες,παράνομοι,δεν τηρούνταν χρονικά και αριθμητικά όρια στα θηράματα κλπ ,υπήρχε αφθονία θηραμάτων εξαιτίας τους διαφορετικού (σαφώς πιό κατάλληλου) περιβάλλοντος διαβίωσης των θηραμάτων.(Μικρές και μη εντατικές γεωργικές καλιέργειες,απουσία γεωργικών ψεκασμών,έλειψη μηχανοκίνητων μέσων,μετακινούμενη κτηνοτροφία,απουσία δομημένου και οικιστικού περιβάλλοντος στα περίχωρα των πόλεων και χωριών και πολλά άλλα).
Μιά ματιά στην μνήμη των μεγαλύτερων και σε φωτογραφίες για τους νεότερους θα φανερώσει ξεκάθαρα ότι όλα όσα άλλαξαν (προς το δυσμενέστερο) ,για εξάσκηση του κυνηγιού στο φυσικό περιβάλλον των θηραμάτων ,δεν μπορούν να επανέλθουν εύκολα στην αρχική κατάσταση.Είναι μάλλον αδύνατον να δημιουργίσουμε το φυσικό περιβάλλον της δεκαετιας του 60 σήμερα.(Για να μην πάμε παλαιότερα). Οι κυνηγοί διαμοιρασμένοι στους τόπους κατοικίας τους και με σαφή διαχωρισμό ανα θήραμα ,εξασκούσαν ισοροπημένη πίεση στα θηράματα της ευρύτερης περιοχής και σπάνια εμφανίζονταν υπερβολική συγκέντρωση κυνηγών ανα περιοχή .Σήμερα με τον μισό πληθυσμο της Ελλάδας συγκεντρωμένο σε μια μικρή περιοχή (Αττική) πως θα μιλήσουμε για παραδοσιακό κυνήγι?.
Οταν ο κυνηγός της Αττικής πρέπει να μετακινηθεί 200 τουλάχιστον χιλιόμετρα ώστε να βρεθεί στον πλεισιέστρο κυνηγότοπο ή 500 χιλιόμετρα για να επισκεφθεί τα μέρη απο όπου κατάγεται ό ίδιος ή οι γονείς του ,πως ενοούμε το πατροπαράδοτο κυνήγι?
Δυστυχώς το πατροπαράδοτο,το παραδοσιακο,το ελεύθερο κυνήγι όπως τα θυμόμαστε ή όπως θα θέλαμε να είναι ΠΕΘΑΝΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ.

Του Θωμά Μπατσέλα

Για ολόκληρο το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

Πηγή www.orion.net.gr

Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Το κοντάκι του όπλου, ο κυνηγός και η ευστοχία του...

Με ρωτούν συχνά κυνηγοί με ανησυχίες που ψάχνουν το θέμα πώς μπορούν να φτιάξουν ένα σωστό κοντάκι για τα μέτρα του σωματότυπου που διαθέτουν
Βλέπουμε συχνά κυνηγούς κυρίως σε καρτέρια (τσίχλες, παπιά, τρυγόνια, φάσσες κ.λπ.) να αναρωτιούνται πώς αυτός στην απέναντι πλαγιά έχει τόσο υψηλό ποσοστό ευστοχίας ενώ οι ίδιοι αδειάζουν τις ζώνες και τα γιλέκα με πενιχρά αποτελέσματα. Η πρώτη σκέψη που κάνουν είναι τι φυσίγγια χρησιμοποιεί αυτός, η δεύτερη τι τσοκάκια έχει βάλει, η τρίτη τι όπλο έχει και με τι μήκος κάννης κυνηγάει.

Κανείς από αυτούς δεν έχει φανταστεί ότι όλα αυτά είναι ήσσονος σημασίας μπροστά στο μείζον θέμα που είναι το σωστό κοντάκι του όπλου σε σχέση με τον σωματότυπο του κυνηγού. Σύμφωνα με στατιστικές που έχουν γίνει στην Αμερική μέσω των Σχολών Κυνηγετικής Σκοποβολής, ένας κυνηγός ύψους 1,70 μ., βάρους 75 κ. χρειάζεται ένα κοντάκι μήκους 35 εκ. Ένας κυνηγός μέσου ύψους 1,75 μ. και βάρους 80 κ. χρειάζεται 36 εκ. Ένας ακόμα πιο ψηλός με 1,85 μ. και βάρος 90 κ. χρειάζεται 37 εκ. Ένας εντυπωσιακά ψηλός με 1,90 μ. και βάρος 100 κ. θα χρειαστεί μήκος κοντακίου 38,5 εκ.
Αυτά όλα βέβαια με την προϋπόθεση ότι ο κυνηγός έχει μάθει να επωμίζει σωστά το όπλο του με τη βοήθεια ειδικού δασκάλου κυνηγετικής σκοποβολής και όχι από τον θείο του, τον πατέρα του ή τον εκπαιδευτή που είχε στο στρατό. Όταν θέλουμε να μάθουμε κάτι σωστά θα πρέπει να απευθυνθούμε στον κατάλληλο άνθρωπο. Στην Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες προηγμένες κυνηγετικά χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, κυριαρχεί η φαντασίωση της απόκτησης τεχνογνωσίας χωρίς πληρωμή για το σωστό χειρισμό του κυνηγετικού όπλου. Όποιος ακολουθεί αυτό το δρόμο θα έχει αμφίβολα αποτελέσματα, ανεξήγητες αστοχίες και θα χαλάσει περισσότερα επενδύοντας αλλού και όχι στον εαυτό του.

kontaki_2Τα μέτρα του κοντακίου σε σχέση με τον σωματότυπο του κυνηγού για κάποιον που ξέρει να επωμίζει σωστά το όπλο του είναι πολύ σημαντικά στην εξασφάλιση της ευστοχίας.
Αν τα μέτρα του κοντακίου του όπλου μας δεν μας ταιριάζουν, το ένα εκατοστό (1 εκ.) μετακίνησης του στομίου της κάννης στα 35 μ. αντιστοιχεί σε μετακίνηση 80 εκ. του κέντρου της ντουφεκιάς. Σκεφτείτε λοιπόν ότι η πλειονότητα των κυνηγών σήμερα κυνηγάει με όπλα που παρουσιάζουν απόκλιση διαστάσεων περισσότερο από ένα εκατοστό και δεν διαθέτει τις γνώσεις για να το διαπιστώσει.

Από τη στιγμή που στο λειόκαννο κυνηγετικό όπλο δεν γίνεται ευθυγράμμιση σκοπευτικά όπως στο ραβδωτό που βάλλει κατά σταθερού στόχου, τότε αν το κοντάκι μας ταιριάζει δεν θα χρειαστεί να κάνουμε καμιά προσπάθεια διόρθωσης όταν θα επωμίσουμε. Απλά θα εστιάσουμε τα μάτια μας στο στόχο, θα επωμίσουμε με τον σωστό τρόπο και η βολή μας θα πάει εκεί που βλέπουμε. Όταν λοιπόν κάθε φορά επωμίζουμε με τον ίδιο τρόπο, τότε τα σωστά μέτρα θα βοηθήσουν ώστε μόλις φέρουμε το όπλο στο ζυγωματικό του προσώπου μας και πατηθεί η σκανδάλη τότε το κέντρο της ντουφεκιάς θα πάει εκεί που βλέπουμε.
Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να κατανοήσουμε το γιατί αρκετές εταιρείες όπλων προσφέρουν σε κάποια μοντέλα τη δυνατότητα παραγγελίας του κοντακίου στις διαστάσεις που θα τους δώσει ο πελάτης. Έτσι λοιπόν, διαπιστώνεται ότι στα καλά όπλα ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι το κοντάκι τους φτιάχτηκε στα μέτρα του κυνηγού που το παρήγγειλε. Μπορεί η υψηλή τιμή να προέρχεται και από άλλες λεπτομέρειες όπως η αισθητική πλευρά του όπλου, τα σκαλίσματα και τα εντυπωσιακά νερά της καρυδιάς, όμως οι διαστάσεις που έχει κατασκευαστεί το κοντάκι είναι το ουσιώδες γιατί συμβάλλουν στην ευστοχία. Ποια είναι όμως αυτά τα μέτρα του κοντακίου που κρύβουν τα μυστικά της επιτυχίας στη βολή του λειόκαννου;

Του Μπάμπη Αιγινήτη

Για ολόκληρο το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

Πηγή www.go-outdoor.gr

Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Η αξιολόγηση του περδικόσκυλου...

Στο κυνήγι πηγαίνουμε για να ευψυχήσουμε. Αυτό δεν επιτυγχάνεται μόνο από τη ζωή στη φύση, από τη σωματική και πνευματική άσκηση, από τις θαυμάσιες εικόνες, από την εναλλαγή έντονων συναισθημάτων και το αίσθημα ότι είμαστε και παραμένουμε αξιόμαχοι, αλλά και από το γεγονός ότι παρατηρούμε, έκθαμβα πολλές φορές, την κυνηγετική ικανότητα των τετράποδων συντρόφων μας.
Όσο μεγαλύτερη είναι η ικανότητα αυτή των σκύλων μας, τόσο μεγαλύτερη είναι και η δική μας απόλαυση.
Βρισκόμαστε στο 2003 και δυστυχώς ακόμα ο κυνηγετικός κόσμος δεν έχει μία διαδικασία και τους κατάλληλα εκπαιδευμένους ανθρώπους, οι οποίοι να μπορούν να αναδείξουν τους κυνηγετικούς σκύλους με την μεγαλύτερη κυνηγετική ικανότητα, η οποία ξεδιπλώνεται μέσα σε μια ολόκληρη κυνηγετική ημέρα.
Έτσι ο καθένας από μας, θα πρέπει ν’ αρκεστεί να διαλέξει τους κυνηγετικούς του σκύλους, βασιζόμενος στις προσωπικές του παρατηρήσεις.
Προσωπικά, δεν είμαι υπέρμαχος της ιδέας ότι υπάρχει άλλο σκυλί, το οποίο είναι κατάλληλο μόνο για πέρδικα, άλλο το οποίο να είναι μόνο για ορτύκι και άλλο το οποίο να είναι κατάλληλο μόνο για μπεκάτσα ή μπεκατσίνι.
Πιστεύω ότι ο μεγάλος κυνηγετικός σκύλος, με τα πολλά φυσικά προσόντα, μπορεί να μεταβάλλει τον τρόπο εργασίας του κάθε φορά, ανάλογα με το έδαφος και τις καιρικές συνθήκες και το θήραμα.
Αυτός ο σκύλος είναι εκείνος, τον οποίο αναζητάμε και για τον οποίο υποβαλλόμεθα σε πόσες θυσίες και ταλαιπωρίες.
Όταν εκπαιδεύω βγάζω τους σκύλους ανά πεντάδες στο βουνό. Μιλάω για σκύλους, οι οποίοι έχουν κάνει μεν τη βασική τους εκπαίδευση για να με γνωρίζουν και να μπορώ να τους φωνάζω, αλλά δεν έχουν ακινησία στο ξεπέταγμα και στον πυροβολισμό, ούτε διασταυρωμένη έρευνα, ούτε γνώση και εμπειρία του θηράματος.
Στην αρχή κυνηγιόνται μεταξύ τους, κυνηγάνε πουλάκια και πεταλούδες, ξεμακραίνουν και χάνουν τον προσανατολισμό τους, αλλά σιγά-σιγά αποκτούν ένα κέντρο έρευνας, εξοικειώνονται με το περιβάλλον και μετά από 2 περίπου εβδομάδες αρχίζουν οι πρώτες φέρμες.
Στην αρχή βέβαια, το ένα δεν σέβεται τη φέρμα του άλλου, τις περισσότερες φορές, αλλά και τα ίδια δεν μένουν σταθερά στη φέρμα τους, επιτίθενται και διώχνουν το θήραμα κυνηγώντας το, σε μεγάλες αποστάσεις.
Στη συνέχεια όμως η φέρμα αρχίζει και επιμηκύνεται και η συναίνεση γίνεται πλέον αυτόματα. Όσο διαρκεί αυτή η διαδικασία, βλέπουμε ότι κάποιο σκυλί από την πεντάδα έχει μεγαλύτερη ευχέρεια στο να εντοπίζει τον μεγαλύτερο αριθμό θηραμάτων σε σχέση με τα υπόλοιπα σκυλιά της πεντάδας.
Ταυτόχρονα, χωρίς να παρεμβαίνουμε καθόλου ση δουλειά των σκύλων και χωρίς να διορθώνουμε τα παρατηρούμε τον τρόπο, με τον οποίο καλπάζουν, την αντοχή τους στη ζέστη, στο κρύο, στη βροχή, στο χιόνι, στον πάγο.

Toυ Θωμά Πετρόχειλου

Για ολόκληρο το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

Πηγή www.gpeppas.gr

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ "ΕΘΝΟΣ-ΚΥΝΗΓΙ"...

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΕΥΧΟΥΣ ΕΙΝΑΙ:

ΑΠ’ ΤΑ ΑΛΩΝΙΑ ΣΤΑ ΣΑΛΟΝΙΑ: Οι εκθέσεις μορφολογίας και οι παρουσιάσεις των φυλών στην DIANA.

ΤΑ TIPS ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ: Μερικά απ’ όσα πρέπει να προσέξετε στους διαδρόμους της DIANA.

ΟΙ «ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ» ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΟΝΤΕΛΩΝ: Τα νέα κυνηγετικά όπλα που θα εκτεθούν από σήμερα στους οπλοβαστούς της έκθεσης.

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ: Μια αναδίφηση στην κατασκευή των κυνηγετικών εργαλείων, από τη χαραυγή του κόσμου.

ΛΙΓΗ ΒΟΗΘΕΙΑ... ΓΙΑ ΤΗ ΦΕΡΜΑ: Τεχνικές σταθεροποίησης της φέρμας στα πρώτα «εκπαιδευτικά».

ΜΕΘΟΡΙΑΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕΚΑΤΣΑ: Οι αυξομειώσεις και η κλιμάκωση της χρονιάς στον νομό Εβρου.

ΟΠΛΑ ΣΕ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ: Η «αναμόρφωση» των παλιών ή των κακοσυντηρημένων όπλων.

ΑΓΡΙΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ: Η σχέση μεταξύ της κουκουβάγιας και της καμπίσιας πέρδικας.

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΛΙΠΑΝΣΗΣ: Οι «δόσεις» περιποίησης για δίκαννα και καραμπίνες.

ΚΑΘΕ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ: Η γέννηση και οι διαδρομές των κυνηγετικών συλλόγων στη χώρα μας.

Σε κάθε τεύχος και ένα μοναδικό DVD-VIDEO.

Ω Ρ Ι Ω Ν - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ...

Αγαπητοί συνάδελφοι κυνηγοί,

Ο ΩΡΙΩΝ, στην προσπάθειά του για τη σωστή και πολύπλευρη ενημέρωση των Ελλήνων κυνηγών, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να σας προσκαλέσει σε ενημερωτική εκδήλωση, το Σάββατο 27 Μαρτίου 2010, ώρα 18:00. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα διαλέξεων της ετήσιας κυνηγετικής έκθεσης DIANA στο εκθεσιακό κέντρο MEC, Λ.Λαυρίου 301, Παιανία. (χάρτης)

Σε συνέχεια των ενημερωτικών εκδηλώσεών μας, από το 2002 έως σήμερα, η φετινή εκδήλωση έχει θέμα:

"Ο Πρόεδρος της Κ.Σ.Ε. απαντά στις ερωτήσεις των κυνηγών"

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της ΚΣΕ, ο κύριος Νίκος Παπαδόδημας θα απαντήσει σε ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί από τα μέλη των κυνηγετικών φόρουμ. Τις ερωτήσεις αυτές θα συγκεντρώσουν και θα υποβάλλουν ζωντανά στον Πρόεδρο οι διαχειριστές των ιστοσελίδων. Στη συνέχεια, στο δεύτερο μέρος, θα απαντηθούν και οι ερωτήσεις των κυνηγών που θα βρίσκονται στην αίθουσα της εκδήλωσης.

Σας προσκαλούμε να παραβρεθείτε στην εκδήλωσή μας.

www.orion.net.gr

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΧΝΗΛΑΤΗ...

H εθνική μας κληρονομιά στην DIANA

Ο Όμιλος Φίλων Ελληνικού Ιχνηλάτη ενημερώνει όλα τα μέλη του και τους ιδιοκτήτες Ελληνικών Ιχνηλατών ότι διοργανώνει την 1η Εθνική Έκθεση Μορφολογίας CAC στις 25 Μαρτίου 2010 στο Μ.Ε.C., Λαυρίου 301, Παιανία στα πλαίσια της DIANA 2010 Outdoor EXHIBITION.

Kριτής Έκθεσης : ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗ ΒΟΥΛΑ (Διεθνής Κριτής)

Σύνολο Εκθετών : 26

Συμμετοχές Σκύλων : 50

Κτηνίατρος Έκθεσης : KONTAΔΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Κατηγορίες : Αρένων - Θηλέων

(Kουταβιών, Νέων, Εφήβων, Ανοιχτή & Βετεράνων)

Είσοδος σκύλων : 11: 00 π.μ. - Έναρξη Έκθεσης : 12 :00 μ.μ.

www.ofei.gr - info@ofei.gr

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Π. ΧΑΝΔΑΚΗΣ

Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Δ. ΒΑΒΟΥΡΑΚΗΣ

Πηγή www.diananews.gr

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

ΑΓΩΝΕΣ 06-07 & 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010 07 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010 ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΥΝΗΓΙΟΥ...

ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

1ος Εξαίρετος - LAKOPETRA BINGO Ιδ. Αφοί Λιάπη, κυν. Ιωάννης Λιάπης. Εξαίρετη κίνηση με εξαίρετο κράτημα κεφαλής. Του έλειπε όμως η ένταση, το brio. Η έρευνά του σωστή σε βάθος και πλάτος με λίγα σταματήματα σε πλήρη συνεργασία με τον κυναγωγό. Στο 10’ εξασφάλισε ένα δύσκολο πόντο δίπλα σε μια ρεματιά, σηκώθηκαν δυο κοπάδια πέρδικες και ο σκύλος έκανε πλήρη ακινησία.

2ος Πολύ Καλός - BROWN. Ιδ. Αφοί Λιάπη, κυν. Ιωάννης Λιάπης. Εξαίρετη κίνηση, σωστό κράτημα κεφαλής, η έρευνά του ελαφρώς ακανόνιστη με σωστό βάθος, οι διαδρομές του αριστερά και δεξιά θα έπρεπε να έχουν μεγαλύτερο πλάτος. Αρκετά καλή επαφή με τον κυναγωγό. Στο 2’ έκανε μια φέρμα εξασφαλίζοντας πόντο αλλά στηρίχτηκε ελαφρώς στην ακινησία.

Δεύτερη μέρα κριτές ήταν ο κ. Ιωάννης Φραγγίδης και ο κ. Κωνσταντίνος Βλάχος.

Στην βαθμολογία πάλι δυο σκυλιά.

1ος Εξαίρετος - CALVA DE LA PORTE DE BERCAY. Ιδ. και κυν. Σινάνης Παναγιώτης. Πολύ καλή παρουσία. Τοποθετήθηκε σωστά στο τερέν και στον αέρα. Η έρευνά του εξαίρετη σε πλάτος και βάθος. Στο 6’ έκανε μια φέρμα χωρίς κατάληξη. Στο 12’ όμως είχε ένα υποδειγματικό πόντο. Εξαίρετη συνεργασία με τον κυναγωγό.

2η Εξαίρετη - DIPSIE DU VAL DE CEZE . Ιδ. Βλαχούδη Στέλλα κυν. Σινάνης Παναγιώτης. Μια νεαρή σκύλα που παρουσιάζεται για πρώτη χρονιά και δείχνει πολύ όρεξη και δυναμισμό. Στο 1’ έκανε μια φέρμα έκπληξη χωρίς κατάληξη. Στη συνέχεια η σκύλα άρχισε και τελείωσε με τον ίδιο δυναμικό ρυθμό. Η έρευνά της εξαίρετη σε πλάτος αλλά όχι σε βάθος. Στο 14’ πήρε ένα τυπικό πόντο μετά από ανέβασμα, ποντάρισμα και πλήρη ακινησία.

Στις 19 Φεβρουαρίου ο αγώνας έγινε στο τερέν του Ωραιοκάστρου με κριτή τον κ. Χρήστο Ψυχάρη, πολύ ευδιάθετος και ορεξάτος. Οι καιρικές συνθήκες αρκετά καλές. Σχεδόν όλα τα σκυλιά είχαν την ευκαιρία αφού όλα συνάντησαν πέρδικες. Δύο σκυλιά μπήκαν πάλι στην βαθμολογία.

1ος Εξαίρετος - LAKOPETRA BINGO Ιδ. Αφοί Λιάπη, κυν. Ιωάννης Λιάπης. Ξεκίνησε μουδιασμένα. Μετά το 3’ ανέβηκε ο ρυθμός του. Τοποθετήθηκε στον αέρα τα λασέ του όμως ήταν κοντινά αριστερά-δεξιά. Στο 5’ πήρε ένα εξαίρετο πόντο τυπικό της φυλής. Άψογη συνεργασία με κυναγωγό.

2ος Πολύ Καλός - CALVA DE LA PORTE DE BERCAY. Ιδ. και κυν. Σινάνης Παναγιώτης. Στο 2’ μόλις λεπτό μετά από ανέβασμα, μπλοκάρισε το πουλιά κάνοντας πλήρη ακινησία εξασφαλίζοντας ένα εξαίρετο πόντο. Στη συνέχεια όμως δεν τοποθετήθηκε στον αέρα, είχε ακανόνιστη έρευνα και έκανε δυο λευκές στο 3’ και 4’ λεπτό.

Μια πολύ καλή παρουσία είχε η Dipsie Du Val De Ceze του κ. Παναγιώτη Σινάνη. Στην επανάκληση όμως ξεπέταξε πέρδικες. Σε αυτόν τον αγώνα παρουσίασε δυο σκυλιά αρκετά καλά ο γνωστός Zile Dordevic από την Σερβία. Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία στα αγωνιστικά τερέν του Ανδρέα Αντωνοπουλου. Εδώ και χρόνια πάντα ήθελε να συμμετέχει σε αυτούς τους αγώνες. Τώρα επιτέλους έχει στα χέρια του δυο πολύ καλά σκυλιά τα οποία όμως θέλουν τον χρόνο τους να προσαρμοστούν μαζί του.

Ήρθε η τελευταία μέρα 07 Μαρτίου 2010 των αγώνων για την επιλογή και ανακοίνωση της Εθνικής. Κριτής ο κ. Γαβριήλ Νιάνιος. Οι καιρικές συνθήκες αρκετά καλές και με αρκετές πέρδικες στα τερέν. Μόνο ο Lakopetra Bingo δεν συνάντησε, όλα τα άλλα σκυλιά είχαν ευκαιρίες.

Το αγωνιστικό επίπεδο των σκύλων πλέον στο υψηλότερο βαθμό μετά από τόσους αγώνες. Όλα τα σκυλιά και οι κυναγωγοί δεν σταμάτησαν καθόλου, αφού έλαβαν μέρος σε όλους τους αγώνες του κυπέλλου ΚΟΕ στηρίζοντας αυτό το θεσμό και στο 5θήμερο CACIT για Ηπειρωτικές φυλές που διοργάνωσε ο ΟΚΕ με τον ΟΕΜΠΕ. Όλα τα σκυλιά έδειξαν ότι είναι πολύ καλά φορμαρισμένα και πιστεύω προσωπικά σαν κριτής αλλά και σαν πρόεδρος ότι θα διεκδικήσουμε σίγουρα υψηλή θέση.

1ος Εξαίρετος - CALVA DE LA PORTE DE BERCAY. Ιδ. και κυν. Σινάνης Παναγιώτης. Σκύλος που έμεινε στο τερέν αρκετά λεπτά χωρίς ιδιαίτερα λάθη, είχε τον ίδιο ρυθμό από την αρχή ως το τέλος, στημένος καλά στον αέρα, με έρευνα σωστή σε πλάτος και βάθος καθοδηγούμενος σωστά από τον κυναγωγό του. Στο τέλος του χρόνου είχε όμως ένα πόντο οριακό τιπ-τοπ. Σταμάτησε και σηκώθηκαν οι πέρδικες. Αυτό του στέρησε το CACT.

Μετά την αξιολόγηση των σκύλων της ημέρας ήρθε η στιγμή της ανακοίνωσης της Εθνικής δια στόματος του προέδρου του ομίλου. Ο κάθε κριτής όταν έκρινε στο τέλος καταίθεται στον όμιλο πρόταση ποιά σκυλιά κατά την άποψή του είναι ικανά για την Εθνική. Ο όμιλος, για να γίνουν κατά το δυνατόν περισσότερο αξιοκρατικές οι κρίσεις, σε κάθε αγώνα είχε διαφορετικό κριτή. Τα σκυλιά που είχαν τις περισσότερες προτάσεις ήταν ο Bosco Du Val De Ceze του κ. Παναγιώτη Σινάνη, ο Lakopetra Bingo του κ. Ιωάννη Λιάπη και ο Calva De La Porte De Bercay του κ. Παναγιώτη Σινάνη. Και τα τρία σκυλιά είχαν βαθμολογηθεί οπότε εξασφάλισαν θέση στην Εθνική. Τα δυο σκυλιά που είχαν από δυο προτάσεις ήταν ο Brown του κ. Λιάπη και η Beryl Du Pied Du Monde του κ. Παναγιώτη Σινάνη. Ο Brown όμως βαθμολογήθηκε στη διάρκεια των αγώνων ενώ η Beryl Du Pied Du Monde όχι. Έτσι ο πρόεδρος ανακοίνωσε την Εθνική η οποία αποτελείται από τους εξής σκύλους.

BOSCO DU VAL DE CEZE Ιδ. & Κυν. Σινάνης Παναγιώτης.

LAKOPETRA BIGO Ιδ. Αφοί Λιάπη, Κυν. Λιάπης Ιωάννης.

CALVA DE LA PORTE DE BERCAY Ιδ. & Κυν. Σινάνης Παναγιώτης.

BROWN Ιδ. Αφοί Λιάπη, Κυν. Λιάπης Ιωάννης.

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ

BERYL DU PIED DU MONDE Ιδ. & Κυν. Σινάνης Παναγιώτης.

Toυ Γαβριήλ Νιάνιου

Πηγή www.kinigotopos.gr

Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ...

Στο «παιχνίδι» της Μεγάλης Ερευνας

Eντυπωσιακή ήταν φέτος η «ανοιξιάτική» αγωνιστική σεζόν για τον Ομιλο Κυνοφίλων Αγγλικών Δεικτών, που έβγαλε σε πέρας με επιτυχία ένα πολύ φορτωμένο πρόγραμμα (είκοσι και πλέον αγωνιστικές ημέρες).

Μετά την περσινή σεζόν που δεν έγιναν αγώνες λόγω των γνωστών εσωτερικών προβλημάτων, η φετινή χρονιά ήταν καλύτερη από κάθε προσδοκία. Οι συμμετοχές έφτασαν ακόμα και τους 100 σκύλους ανά ημέρα και ανάμεσα σε αυτές ήταν αρκετές από την Ιταλία, τη Γαλλία και άλλες χώρες.

Ομως αυτό που έκανε τη φετινή διαφορά ήταν οι Αγώνες Μεγάλης Ερευνας. Σε συνδυασμό με την κατάργηση (;) των Αγώνων Πρακτικού Κυνηγίου στην καμπίσια που επέβαλε φέτος η διοίκηση του ΟΚΑΔΕ, ήταν μοιραίο να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον στην Ερευνα Κυνηγίου (για την οποία θα τα πούμε άλλη φορά) και στη Μεγάλη Ερευνα.

Αν πριν από 12 χρόνια έλεγες σε κάποιον ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει το επίκεντρο των Ευρωπαίων «βαρεμένων» με αυτό το ιδιαίτερο είδος των αγώνων, σίγουρα δεν θα το πίστευε. Και όμως...

Φέτος είδαμε τα κορυφαία ονόματα όπως οι G. Baldoni, S. Girantola, R. Lobardi κλπ. Να στρατοπεδεύουν στον Λαγκαδά και να παρουσιάζουν τους σούπερ σκύλους τους στα ελληνικά τερέν. Η κακοκαιρία που επικράτησε στην Ισπανία, αλλά και το μεγάλο οικονομικό κόστος, έφεραν τους κορυφαίους κυναγωγούς στην Ελλάδα, αντιμέτωπους με τους δικούς μας που πλέον τους αντιμετωπίζουν στα ίσα. Στέλιος Αποστολάκος, Θοδωρής Μαυρίδης, Αγγελος Γονιδάκης κλπ. απέδειξαν φέτος ότι αυτό το δύσκολο παιχνίδι το κατέχουμε πλέον καλά και δεν... «μασάμε» μπροστά στα μεγάλα ονόματα.

Για ολόκληρο το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

Πηγή www.diananews.gr

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Μπεκάτσα, το κυνήγι της βασίλισσας...

Το κυνήγι της ''βασίλισσας'' είναι ένα αρκετά ιδιαίτερο και συναρπαστικό κυνήγι που απαιτεί τη γνώση των συνθηκών διαβίωσης του θηράματος, εμπειρία, αφοσίωση, κατάλληλο εξοπλισμό και ικανά μπεκατσόσκυλα. Πάνω απ' όλα προϋποθέτει το σεβασμό και την κατανόηση του μεγαλείου της φύσης από τον κυνηγό. «Η φύση δεν είναι για ξόδεμα», προειδοποιεί ο συγγραφέας Ιωάννης Αλιγιζάκης, «αν θέλουμε να συνεχίζει να μας χαρίζει τα πολύτιμα δώρα της».
Το βιβλίο αναφέρεται στο κυνήγι της μπεκάτσας μέσα στις ιδιόμορφες συνθήκες της ελληνικής γης. Βασίζεται στη μακροχρόνια εμπειρία του συγγραφέα, καθώς και στη διεθνή βιβλιογραφία. Συνοδεύεται από χάρτες, πίνακες και πλούσιο, έγχρωμο φωτογραφικό υλικό και αποτελεί ένα πολύτιμο βοήθημα για κάθε μπεκατσοκυνηγό.

Μέσα από αυτό το πλήρες βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φαρφουλάς, θα γνωρίσετε:
Την ανατομία, τη μορφολογία και τη συμπεριφορά της μπεκάτσας.
Τις διατροφικές επιλογές και τις καθημερινές της συνήθειες.
Πού, πότε και πώς θα την ψάξετε στην ελληνική ύπαιθρο.
Τα μέρη που επιλέγει να ζει ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες.
Τα φθινοπωρινά και χειμερινά της μπασίματα.
Τα μπεκατσόσκυλα.
Τα όπλα, τον απαραίτητο εξοπλισμό και τις ιδιαίτερες τεχνικές για το κυνήγι της.

Πηγή www.go-outdoor.gr

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑΣ...

Για να κατεβάσετε την φόρμα συμμετοχής για τους αγώνες CAC που θα διεξαχθούν στις 25 και 26 Μαρτίου στα πλαίσια της Έκθεσης DIANA outdoor 2010 πατήστε παρακάτω στα δύο link:
Φόρμα1
Φόρμα2

Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Κατηγορία φτερού...

Δύο... «ελαφρές» στο σκοπευτήριο!

Τόσο η Beretta AL 391 Light όσο και η Franchi Fast Black έχουν ένα κοινό σημείο, το βάρος τους. Ζυγίζουν 2.850 κιλά και αποτελούν την πρόταση του ομίλου Beretta στα ελαφριά όπλα. Η Franchi βέβαια, διαθέτει και την έκδοση της Fast Pro, την ελαφρύτερη καραμπίνα του κόσμου, με βάρος 2.650 κιλά. Φέτος όμως εμφάνισε τη μαύρη έκδοση, με πυκνότερα ξύλα καρυδιάς στο κοντάκι και την πάπια, μαζί με πέλμα TSA για μείωση ανάκρουσης.

Στο σκοπευτήριο του Σπόρτινγκ τα δύο όπλα ανέδειξαν τις ικανότητές τους. Βέβαια, εμείς θέλαμε κυρίως να διαπιστώσουμε τις επιπτώσεις στη σκόπευση από την άνωση της κάννης.

Για τους θαμώνες του σκοπευτηρίου με τα ασήκωτα σκοπευτικά super pose, οι πανάλαφρες καραμπίνες εντυπωσιάζουν... καχύποπτα. Τα ελαφριά σκοπευτικά φυσίγγια των 28 γραμμαρίων στο Σπόρτινγκ, καταναλώθηκαν ευχάριστα και από τα δύο όπλα, με ελάχιστη ανάκρουση σε σύγκριση με το... ελάχιστο βάρος τους.

Το σύστημα αερίων της Beretta αποδεικνύει την αξία του, ειδικά στα 28 γραμμάρια, αφού η ανάκρουση από την παλινδρόμηση του κλείστρου δεν επηρεάζει τις βολές, ειδικά στους ντουμπλέδες που η κάννη έχει ήδη ξεφύγει στο στόμιο λίγο προς τα πάνω. Η λεπτή πάπια δεν επηρεάζει αρνητικά, αντίθετα επιτρέπει στο χέρι να κρατήσει το όπλο πιο εύκολα προς τον στόχο.

Το λάκτισμα...
Στη Franchi το σύστημα αδρανείας μπορεί να κλωτσάει λίγο παραπάνω, αλλά το σύστημα ανάκρουσης στο πέλμα είναι θαυματουργό για τον ώμο. Το TSA, έτσι λέγεται το πέλμα, έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε όλα τα ελαφριά όπλα της Franchi, τα τελευταία χρόνια. Με φυσίγγια 31 γραμμαρίων που δοκιμάσαμε, η αίσθηση στο κλώτσημα ήταν μεγαλύτερη και στις δύο καραμπίνες, αλλά τελείως ανεκτή. Για καλύτερα συμπεράσματα ζητήσαμε από δύο κυνηγούς-σκοπευτές που βρήκαμε στο σκοπευτήριο να ρίξουν και αυτοί με τις ελαφριές καραμπίνες, ώστε να μας πουν τη γνώμη τους.

Ο Ανδρέας Αυγερινόπουλος και ο Χρήστος Βαϊσμένος εντυπωσιάστηκαν και με τα δύο όπλα, παρότι χρήστες σουπερποζέ στο σκοπευτήριο.

Το λεπτότερο σχήμα και η ελαφρύτερη αίσθηση επηρεάζουν τον υποψήφιο χρήστη των όπλων, που χαλαρώνει αμέσως μετά τις πρώτες βολές. Πρόκειται για μια ακόμη επιβεβαίωση όσων επιμένουν ότι μπορεί να αφαιρεθεί περιττό βάρος από τα όπλα, χωρίς επιπτώσεις τόσο στην ανάκρουση, όσο και στη σκόπευση...

Του Αντώνη Μπληζιώτη
Φωτογραφίες Χάρης Γκίκας

Πηγή www.ethnos.gr

Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ...

Κυνηγότοποι & Λαγοκυνήγι.
Το παρακάτω κείμενο είναι άρθρο του συγγραφέα το οποίο δεν αποτελεί ύλη του βιβλίου «Το Κυνήγι Του Λαγού».

Καθημερινά γίνεται πολύς λόγος στα στέκια των λαγοκυνηγών και δυστυχώς κάποιες φορές και στον περιοδικό τύπο για διάφορα θέματα λαγοκυνηγιού: ποιος είναι ο πιο σωστός τρόπος λαγοκυνηγιού, ποιος είναι ο καταλληλότερος συνδυασμός εξοπλισμού (ρουχισμός και οπλισμός), ποια λαγόσκυλα είναι τα καλύτερα κ.λ.π. Πολλές φορές μάλιστα οι αντικρουόμενες αυτές απόψεις, καλοπροαίρετα ή μη, ξεπερνούν τα όρια της λογικής και φτάνουν μέχρι το βαθμό παρεξηγήσεων, στην προσπάθεια του ενός να επιβάλει σώνει και καλά την άποψή του υποτιμώντας τον άλλον.
Το παράδοξο σ' αυτήν την αντιπαράθεση είναι ότι όλοι έχουν δίκιο, αλλά η διαφορά βρίσκεται στο γεγονός ότι το λαγοκυνήγι είναι ίσως το μοναδικό είδος κυνηγιού που παρουσιάζει τις μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις ως προς τον τρόπο κυνηγιού του λαγού. Από το απόλυτο "καρτέρι της υπομονής" του πυκνού με το λαγοκυνηγό στημένο για ώρες πολλές σ' ένα πόστο καρτεριού, μέχρι το εξαντλητικό πολύωρο σκαρφάλωμα στα κατσάβραχα των πέτρινων βουνών. Αν λοιπόν ένας λαγοκυνηγός δεν έχει περάσει απ' όλα τα στάδια του λαγοκυνηγιού, όσο καλός και να είναι σε ένα τρόπο κυνηγιού, δεν μπορεί να τεκμηριώσει τα όσα πιστεύει ούτε φυσικά να έχει ολοκληρωμένη άποψη, γιατί ακριβώς δεν έχει ολοκληρωμένες εμπειρίες.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. To λαγό, τον συναντάμε το ίδιο εύκολα τόσο στα κλασσικά κυνηγοτόπια όσο και σε περιοχές με έντονη κυκλοφορία ανθρώπων και ζώων, λίγα μέτρα έξω από τα τελευταία σπίτια των μικρών ή μεγάλων αγροτικών οικισμών, ακόμα και στα προάστια των μεγάλων πόλεων. Καμιά προτίμηση δεν έχει στο υψόμετρο των βιοτόπων. Το γιατάκι του μπορεί να το βρέχει το κύμα της θάλασσας, ή μπορεί να βρίσκεται στην ψηλότερη βουνοκορφή της Ελλάδας. Είναι λοιπόν θήραμα παντός βιοτόπου κι είναι φανερό ότι βασική αιτία για τις διαφοροποιήσεις του κυνηγιού του είναι, κατά κύριο λόγο, η μορφολογία του εδάφους του κάθε κυνηγότοπου, και κατά δεύτερο λόγο, οι κλιματολογικές συνθήκες που συνήθως επικρατούν σ' αυτόν. Ο κάθε κυνηγότοπος έχει τη δική του μορφή, αλλά μπορούμε να πούμε ότι τρεις είναι οι πιο βασικές μορφές κυνηγότοπων που ανάλογα καθορίζουν τον τρόπο κυνηγιού του:

1. Αυτοί που καλύπτονται από πολύ πυκνή βλάστηση (αδιαπέραστα ή πυκνά δάση), τα πυκνά όπως λέμε. Εμείς, είτε δεν μπορούμε να κινηθούμε μέσα σ' αυτούς, είτε το αποφεύγουμε γιατί δεν υπάρχουν ανοιχτά σημεία με ορατότητα στα οποία μπορούμε να δούμε το λαγό και να τον τουφεκίσουμε. Σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της εξόρμησης δεν έχουμε οπτική επαφή με τα λαγόσκυλα και το μόνο που ακούμε είναι οι φωνές τους.
2. Όλες οι χορτολιβαδικές εκτάσεις, τα καλλιεργήσιμα εδάφη, οι πρόποδες βουνών και τα χωματοβούνια με χαμηλή θαμνώδη ή φρυγανώδη βλάστηση και γενικά όλοι οι εύκολοι και βατοί κυνηγότοποι που συνηθίζουμε να τους λέμε ανοιχτούς κυνηγότοπους ή ανοιχτά. Η ελευθερία κινήσεων είναι το κύριο χαρακτηριστικό των κυνηγότοπων αυτών και μας δίνεται η δυνατότητα να κυνηγήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο θέλουμε.
3. Οι απότομες, δύσβατες, άγονες ή με λίγη βλάστηση, κυρίως πετρώδης πλαγιές και κορυφές βουνών, τα πετρώδη όπως λέμε ή πέτρα. Είναι κι αυτή μια μορφή ανοιχτού κυνηγότοπου, αλλά παρουσιάζει πολύ μεγάλες δυσκολίες τόσο στην ιχνηλασία και στην καταδίωξη των λαγόσκυλων όσο και στην κίνηση του λαγοκυνηγού. Αποτελεί, μπορούμε να πούμε, μια ειδική μορφή κυνηγότοπου. Από τη φύση τους οι κυνηγότοποι αυτοί καθορίζουν ένα τρόπο λαγοκυνηγιού που δε συμβιβάστηκε ποτέ με μετριότητες. Είναι η πιο δύσκολη κι αθλητική μορφή λαγοκυνηγιού για ανθρώπους και σκυλιά. Απαραίτητες οι βαθιές γνώσεις βιολογίας του λαγού κι ανίχνευσης των ιχνών του από το λαγοκυνηγό. Πρόκειται για περπατητό κυνήγι με λαγόσκυλα κοντινής έρευνας με τάσεις στο ανεμιστό ψάξιμο, κοινώς ξεσηκωτές.

Του Μανούσου Χαλκιαδάκη

Για ολόκληρο το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

Πηγή www.lagokinigi.gr

Ο έλεγχος των πληθυσμών των επιβλαβών...

Οι κυνηγοί σαν προστάτες και χρήστες του θηραματικού κεφαλαίου έχουν λόγο και άποψη σε θέματα διαχείρισης έχοντας πάντα ως οδηγό την αρχή της αειφορίας. Με το σκεπτικό αυτό σχεδιάζουν και υλοποιούν με τη βοήθεια των αρμόδιων αρχών, όπου κρίνεται απαραίτητο, διαχειριστικά μέτρα για την ανάκαμψη ή την δημιουργία πληθυσμών θηραματικών ειδών σε κατάλληλα ενδιαιτήματα (βιότοπους). Η επιλογή των διαχειριστικών μέτρων είναι πολύπλοκη διαδικασία και απαιτεί μεγάλη εμπειρία. Ένα από τα σημαντικά εργαλεία στα χέρια των διαχειριστών είναι ο έλεγχος των πληθυσμών των αρπάγων, όπου επιδρούν δυσμενώς σε άλλα είδη της άγριας πανίδας είτε επειδή έχει αυξηθεί ο πληθυσμός τους είτε επειδή έχει μειωθεί κάποιο από τα είδη της λείας τους.
Λέγοντας άρπαγα εννοούμε κάθε θηλαστικό ή πτηνό, του οποίου η τροφή εξασφαλίζεται σκοτώνοντας άλλα ζωικά είδη. Πολλά είδη αρπάγων (πτηνά και θηλαστικά) βρίσκονται κάτω από αυστηρό καθεστώς προστασίας, επειδή οι αριθμοί τους φθίνουν λόγω διαφόρων αιτιών όπως μείωση της έκτασης του ζωτικού τους χώρου, κατακερματισμός των διαθέσιμων χώρων, έλλειψη τροφής κ.λπ. Κάποια είδη όμως (αλεπού, κουνάβι, κορακοειδή κ.λπ.) προσαρμόστηκαν σε ανθρωπογενή περιβάλλοντα και αυξήθηκαν οι πληθυσμοί τους με αποτέλεσμα να επιδρούν δυσμενώς σε πληθυσμούς ειδών που έχουν οικονομική σημασία για τον άνθρωπο. Αυτά τα είδη για συντομία στη συνέχεια και μόνο για τις ανάγκες του παρόντος άρθρου θα τα βαφτίσουμε “επιβλαβή”. Εδώ και αρκετά χρόνια ο όρος “επιβλαβές” τείνει να καταργηθεί γιατί κάθε είδος επιτελεί τον ρόλο του στη φύση και δεν θεωρείται ότι προκαλεί καταστροφές κάτω από κανονικές συνθήκες. Ωστόσο αυτό συμβαίνει περισσότερο σε αδιατάρακτα οικοσυστήματα που σπανίζουν στις μέρες μας. Δεχόμαστε όμως ότι κάποιο είδος κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες και συγκυρίες, σε ορισμένο τόπο και χρόνο, μπορεί να θεωρηθεί “επιβλαβές” για κάποιο η” κάποια ζωικά είδη που ενδιαφέρουν άμεσα τον άνθρωπο.
Η ενδεχόμενη μείωση των πληθυσμών των θηραματικών ειδών όπως και κάθε είδους της άγριας πανίδας λειτουργεί ανασταλτικά στην επιβίωση των αρπάγων γιατί καταλαμβάνουν τμήμα του διαιτολογίου τους. Φροντίζοντας λοιπόν να αυξήσουμε τους πληθυσμούς των θηραματικών ειδών φροντίζουμε έμμεσα και για τα αρπακτικά που βρίσκονται στο επόμενο επίπεδο της τροφικής πυραμίδας.

Περικής Κ. Μπρίτσας
Δρ. Δασολόγος – Θηραματολόγος

Όλγα Μ. Μασλαρίνου
Δασολόγος – Θηραματολόγος

Για ολόκληρο το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

Πηγή www.e-artemis.gr

ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ "ΕΘΝΟΣ-ΚΥΝΗΓΙ"...

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΕΥΧΟΥΣ ΕΙΝΑΙ:

14 ΟΙ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΒΑΛΤΟΥ Αποστολή σε λίμνες και διβάρια, όπου η λαθροθηρία έχει γίνει επάγγελμα.

Η ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΑΡΩΝ ΣΚΥΛΩΝ Αποστάγματα εμπειριών από τα «εκπαιδευτικά».

ΟΙ ΓΕΡΙΚΕΣ ΚΑΝΝΕΣ Τρόποι επέμβασης και θεραπείας με μικρό οικονομικό κόστος...

ΟΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΤΟΥ... ΤΕΤΡΑΚΑΝΝΟΥ Ενας ιδιαίτερος τύπος κυνηγετικού όπλου που ανατρέπει τα καθιερωμένα.

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΣΙΧΛΑΣ Μια πρωτοποριακή έρευνα των επιστημόνων της ΣΤ΄ ΚΟΜΑΘ επί του κυνηγότοπου.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΔΙΚΑΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΣΕ Η «διάψευση» των καταμετρήσεων, έτσι όπως γίνεται από τους εγχώριους ορνιθολόγους.

ΜΕ ΕΝΑ ΜΟΥΣΚΕΤΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΙΝΕΛΟ Ο βίος και η πολιτεία του θρυλικού Τζον Οντιμπον.

Η ΔΗΜΗΤΡΩ ΚΑΙ Η ΣΚΙΑ ΤΗΣ Αναπάντεχη συνάντηση στα βουνά της Ηπείρου.

ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ Ή ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΟ; Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των δύο κατηγοριών.

Σε κάθε τεύχος και ένα μοναδικό DVD-VIDEO.

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Τα Σέττερ του laverack...

Από τον Λάβερακ και μετά υπάρχει το αγγλικό σέττερ. Πριν υπήρχαν απλώς οικογένειες σκυλιών διάφορες μεταξύ τους, χωρίς σαφή συγγένεια και συνέχεια.

Η Old Mall ήταν ένα από τα παλαιότερα δείγματα σέττερ που βρήκε ο Λάβερακ στην αναζήτησή του για το ιδανικό σέττερ. Ανήκε στον ιερέα Harrison που τα εξέτρεφε για 35 χρόνια.

Με μια διαρκή κλειστή αναπαραγωγή, αλλά και απόπειρες εξωτερικών διασταυρώσεων, ο Λάβερακ διατήρησε αυτή τη φυλή ως το 1877 που πέθανε, οπότε τα καλύτερα σκυλιά του πέρασαν στα χέρια του φίλου του Ρ. Lllewellin για να ιδρύσουν τη δεύτερη μεγάλη δυναστεία αγγλικών σέττερ. Συχνά αναρωτήθηκα, γιατί το όνομα Λάβερακ χαρακτηρίζει τη φυλή ως σήμερα; Τι πραγματικά προσέφερε ώστε να απολαμβάνει τέτοια δόξα το όνομά του;
Τα Σέττερ του laverack

Ο Λάβερακ υπήρξε ένας από τους πιο παθιασμένους κυνηγούς της εποχής του, άριστος σκοπευτής, αλλά και ψαράς στις λίμνες της Σκοτίας. Υπήρξε ο πρώτος Αγγλος που νοίκιασε κυνηγετική γη στη Σκοτία, έναντι ευτελούς ποσού τότε. Σε μια εποχή με περιορισμένο σιδηρόδρομο και δύσκολα ταξίδια με άμαξες, ταξίδευε ακατάπαυστα. Για να κυνηγήσει μπεκάτσες στο Islay, για grouse στη Σκοτία, για πεδινές πέρδικες στην Αγγλία. Στην Ιρλανδία για να γνωρίσει τα διάσημα ιρλανδικά σέττερ. Στο κάστρο του Γκόρντον για να δει τα μαύρο-καφέ σέττερ. Σε κάθε περιοχή που άκουγε ότι υπάρχει κάποιο άξιο κυνηγετικό σκυλί για να το δοκιμάσει και να το συγκρίνει με τα δικά του...

Το 1872 έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Το Σέττερ» (υπάρχει σήμερα μεταφρασμένο στα ελληνικά από τις Κυνηγετικές Εκδόσεις του Χρήστου Χατζιώτη). Πρόκεται για ένα θεμελιώδες σύγγραμμα της φυλής, που γράφει την άποψή του για το σέττερ, πάντοτε επίκαιρη και αξεπέραστη. Ας μου επιτρέψει ο αναγνώστης να απομονώσω τις παραγράφους που αφορούν τον τύπο εργασίας της φυλής:

«Τα σέττερ έχουν όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις για γενική χρήση: μεγάλη ταχύτητα, μύτη, αντοχή, μέθοδο έρευνας και εύρεση θηράματος».

«Το σέττερ είναι το μεγαλύτερο γενικής χρησιμότητας από τα κυνηγόσκυλα... Κατέχει δυνάμεις με διάρκεια και αντοχή, γιατί αυτό ταιριάζει σε όλες τις περιοχές και καιρούς».

«Αντέχει στη ζέστη και στο κρύο το ίδιο». «Είναι αξεπέραστα σκυλιά υδροβίων και επαναφοράς».

«Είναι γεγονός ότι κυνήγησα επί 3 εβδομάδες διαρκώς με τα ίδια σκυλιά καθημερινά από τις 9 το πρωί ως τις 7 το απόγευμα».

Για ολόκληρο το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

Πηγή www.ethnos.gr

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Η Βασίλισσα του Βουνού...

ΒΟΥΝΙΣΙΑ ΠΕΡΔΙΚΑ ή ΠΕΤΡΟΠΕΡΔΙΚΑ (ALECTORIS GRAECA GRAECA)

Χαράλαμπος Σταμκόπουλος, Δασοπόνος – Θηραματοπόνος

Γενικά στοιχεία

Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και ίσως το πιο τραγουδισμένο από τα ενδημικά είδη της άγριας πανίδας της χώρας μας. Η μυθολογία τη θέλει όμορφη νύφη, της οποίας τα θέλγητρα ενόχλησαν τη μητέρα των θεών Ήρα και τη γκρέμισε από την Ακρόπολη. Η Παλλάδα Αθηνά όμως τη λυπήθηκε και τη μεταμόρφωσε σε πουλί. Από τότε τα ελληνικά βουνά αντιλα­λούν από το κελάηδημα της.

Στην Ελλάδα απαντά στη Μακεδονία, Ήπει­ρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Εύβοια, Ιόνια νησιά, Κύθηρα. Στην Κέρκυρα και Ζάκυνθο υπήρχε μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, ενώ από την Αττική και Σαλαμίνα εξαφανίστηκε τις δεκαετίες του 1960-1970. Ο πληθυσμός της στην Ελλάδα εκτιμάται σε 7 – 13.000 ζευγάρια (Papaevangelou et al. 2001). Ζει κυρίως σε μεγά­λα υψόμετρα, σε απότομες βουνοπλαγιές, θαμνώ­δεις και βραχώδεις εκτάσεις, αλλά και σε αραιά δάση. Δεν αποκλείεται όμως να τη συναντήσου­με και πολύ χαμηλότερα, ακόμα και κοντά στη θάλασσα.

Ανήκει στην τάξη των ορνιθόμορφων (Galli-formes), η οποία περιλαμβάνει πουλιά μετρίου με­γέθους που πρωτοεμφανίστηκαν πριν από 50-60 εκατ. έτη. Εντάσσεται στην οικογένεια των Φασιανίδων (Phasianidae) που αποτελείται από 178 είδη σε όλο τον κόσμο και στην υποοικογένεια των περδικίνων (Perdicinae) στην οποία ανήκουν 132 περίπου είδη.

Το υποείδος που συναντάται στην Ελλάδα και την υπόλοιπη νοτιοανατολική Ευρώπη είναι το Α. g. graeca, στις Άλπεις συναντάται το υποείδος saxatilis και στη Σικελία το υποείδος whitakeri. Ξε­χωρίζει από τα άλλα είδη και υποείδη από την εμφάνιση της και τη φωνή της (τσίκιρι-τσικ, τσίκιρι-τσικ). Είναι είδος μονογαμικό, αν και παρα­τηρήθηκαν περιπτώσεις όπου η αρσενική, ανά­λογα με το κοπάδι, μπορεί να ζευγαρώσει με πε­ρισσότερες θηλυκές. Τρέφεται με σπόρους αγρωστωδών και λιγότερο με καρπούς, έντομα και φύλ­λωμα ποωδών φυτών, ενώ η κύρια τροφή των νεοσσών είναι τα έντομα. Μαζί με την τροφή της καταπίνει και πετραδάκια, γιατί τη βοηθούν στην πέψη. Ως χώρους για τη διατροφή της προτιμά τις γε­ωργικές καλλιέργειες, λιβάδια, εγκαταλειμμένα μαντριά και αλώνια που βρί­σκονται κοντά σε βλάστηση που της προσφέρει κάλυψη. Αναζητά την τροφή της νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα. Ενδιάμεσα ψάχνει για νερό, ιδιαί­τερα τους θερινούς μήνες κι αν αυτό δεν είναι εφικτό το λαμβάνει τρώγοντας διάφορους βολβούς και χυμώδη βλαστάρια φυτών. Έχει σπουδαία αντίληψη σχετικά με τον ευρύτερο χώρο όπου διαβιώνει, γνωρίζοντας πολύ καλά κάθε σκιερό μέρος, σχισμές και βαθουλώματα βράχων όπου διατηρούνται μικρές ποσότητες νερού. Καταφύγιο της είναι οι απότομες βουνοπλαγιές όπου το κοπάδι συγκεντρώνεται το βράδυ για κούρνιασμα, σε ορισμένο μέρος, το ο­ποίο επιμελείται το αρχηγικό αρσενικό.

Ενώ όλη την προηγούμενη περίοδο οι πετροπέρδικες ζουν σε κοπάδια, την περίοδο αναπαραγωγής, που αρχίζει το Φεβρουάριο, σχηματίζουν ζευγάρια και φτιάχνουν τη φωλιά τους ανάμεσα σε θάμνους και πέτρες, ενώ φωλιές έχουν βρεθεί και πάνω σε δέντρα. Η ωοτοκία διαρκεί από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο. Γεννούν 10-15 περίπου αυγά τα οποία επωάζουν για 24-26 περίπου ημέρες. Μετά την εκκόλαψη οι νεοσσοί βαδίζουν αμέσως και διατρέφονται με τη φροντίδα των γονιών τους. Οι πρώτες μέρες της ζωής τους είναι οι πλέον καθοριστικές, γιατί τότε διατρέχουν τους μεγαλύτερους κινδύνους και το θη­λυκό τους προστατεύει με αυτοθυσία.

Για ολόκληρο το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

Πηγή www.e-artemis.gr

Αγώνας σε ορτύκι στην Καλαμάτα...

Στις 14-3-10 ο κυνοφιλικός όμιλος Καλαμάτας διοργανώνει αγώνα κυνηγετικών ικανοτήτων σε θήραμα ορτύκι.Ο αγώνας θα διεξαχθεί για ηπειρωτικές και Αγγλικές φυλές. Κριτές του αγώνα θα είναι ο κ. Καλαντζής για τις ηπειρωτικές και για τις Αγγλικές φυλές θα είναι στο ένα τερέν ο κ. Κοτσαρίδης με βοηθούς τους κ. Χριστοφιλόπουλο και κ. Μαθιόπουλο, στο δεύτερο τερέν θα κρίνει ο κ. Βαλασόπουλος με βοηθό τον κ. Λαμπρόπουλο.

Πηγή www.bounasprogress.gr

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Τα στημένα ορτύκια...

Εκτός από τις εξόδους που ήδη αρχίσαμε με στόχο τη βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης, τι καλά που θα ήτανε να είχαμε την ευκαιρία να τους δείξουμε και θήραμα!! Ετσι, τα μεγάλα σκυλιά μας θα θυμηθούν ξανά το «παιχνίδι», ενώ τα «πρωτόβγαλτα» θα ξεκινήσουν σωστά τις πρώτες τους επαφές... Τα ελεύθερα «εκπαιδευτικά» στα ορτυκοτόπια, είναι ό,τι καλύτερο και ευκολότερο γι αυτή την εποχή.

Ομως, εάν τα μέρη μας δεν «κρατάνε» άγριο ντοπιάρικο ορτύκι, τι γίνεται; Και αν στον νομό μας δεν υπάρχει ούτε μια κατάλληλη Ζώνη Εκγύμνασης Κυνηγόσκυλων, τι κάνουμε; Σε αρκετές περιπτώσεις, λοιπόν, τα ορτύκια εκτροφείου είναι μια κάποια λύση!

Πρώτη δουλειά μας είναι να εξασφαλίσουμε 5-6 ορτύκια εκτροφείου καλής ποιότητας και με δυνατό «φτερό», ώστε να μην μπορεί να τα πιάσει ο σκύλος μετά τη φέρμα ή μετά την «πρόγκα». Η επιλογή του τόπου εκπαίδευσης με αυτά τα ορτύκια, έχει τη σημασία της. Μια καλή αποσιταριά (θερισμένο σιτάρι) που κρατάει ακόμα το άχυρο σκόρπιο, είναι ένα καλό τερέν γι αυτήν τη δουλειά.

Ακόμη καλύτερο είναι το κοντό τριφύλλι. Το ορτύκι στο κοντό τριφύλλι κοταρίζει πιο εύκολα, κάνει πιο «αληθοφανείς» τις συνθήκες και εκπαιδεύει τους σκύλους στο ποντάρισμα και στην παρακολούθηση. Αφού διαλέξουμε το μέρος, απελευθερώνουμε 4-5 ορτύκια, ογδόντα με εκατό μέτρα απόσταση το ένα με το άλλο. Τα ακουμπάμε στο έδαφος μαλακά και ήρεμα κάτω από το τριφύλλι, προσέχοντας μην τα τρομάξουμε και πετάξουν, γιατί μπορεί να τα χάσουμε.

Οι λεπτομέρειες...
Κάτι «υβρίδια» εξ Ιταλίας που κυκλοφορούν στο εμπόριο αρχίζουν αμέσως να «κοταρίζουν». Αν θέλουμε να μην ποδαρώσουν πολύ ή για να αποφύγουμε να πετάξουν τα επόμενα δευτερόλεπτα, πριν τα αμολήσουμε, τους κάνουμε μία δύο περιστροφές με τα χέρια, ώστε να ζαλιστούν λίγο. Μετά 15 λεπτά τουλάχιστον, ξεκινάμε να τα βρούμε... Εγώ χρησιμοποιώ ένα έμπειρο σκυλί για να ψάχνει μπροστά, ενώ κρατάω το νεαρό πιο πίσω, δεμένο με ένα σκοινάκι 10-15 μέτρων περίπου.

Είναι βέβαια λίγο δύσκολο με τα σχοινιά να μπερδεύονται και το κουτάβι να τραβάει, αλλά έτσι πρέπει να γίνει. Ο σκοπός μου είναι να φερμάρει ο «δάσκαλος» και από πίσω να σταματήσει σε τιμητική φέρμα ο μαθητής. Το σχοινάκι, η επιβράβευση, η εκμάθηση στην εντολή «κάτω» και γενικά η εκπαίδευση που έχει προηγηθεί στον μαθητή, θα βοηθήσουν πολύ σε αυτήν τη φάση...

Το κουτάβι αρχίζει να καταλαβαίνει τι γίνεται διά της επαναλήψεως. Συνήθως, το σκυλί που δεν έχει βρει το θήραμα αλλά κάνει τιμητική φέρμα, είναι εκείνο που θα «σπάσει» πρώτο και θα αρχίσει σιγά να πλησιάζει. Το σημαντικό είναι να δει το ορτύκι να πετάγεται. Κοιτάμε πού θα κάτσει και πάμε για το δεύτερο!

Αν η εκπαίδευση γίνεται μετά τις 20 Αυγούστου μπορούμε και να σκοτώσουμε το ορτύκι, αλλά ο μαθητής θα παραμείνει δίπλα μας δεμένος, χωρίς να συμμετέχει στο απόρτ... Μόλις ο «δάσκαλος» φέρει το ορτύκι θα του το δείξουμε, θα το μυρίσει, αλλά δεν θα αφήσουμε να το πιάσει στο στόμα και συνεχώς θα τον χαϊδεύουμε. Δεν θα πρέπει πάντως να ξαμοληθούν και τα δύο σκυλιά μετά την τουφεκιά, γιατί η έξαψη και ο ανταγωνισμός τους θα σας στερήσουν τον έλεγχο.

Προχωρώντας για το δεύτερο ορτύκι, επαναλαμβάνετε το ίδιο σκηνικό. Καλό είναι τη δεύτερη φορά το ορτύκι να φύγει, μπλοκάροντας με εντολή τον μεγάλο σκύλο που δεν πρέπει να το κυνηγήσει.

Μόνος του...
Αν όλα έχουν πάει καλά, στο τρίτο ορτύκι ο δάσκαλος είναι πια στην μπαγαζιέρα, ενώ ο μαθητής -πάντα δεμένος- καλείται μόνος του να αποδείξει την αξία του. Η εκπαίδευση με ορτύκια του «κοτετσιού» μπορεί να μην έχει την αξία του άγριου, αλλά βοηθά να ξεκινήσουμε το κουτάβι μας ή να «ξαναφορμάρουμε» τους μεγάλους σκύλους. Αυτά τα «εκπαιδευτικά» όμως, δεν θα πρέπει να είναι πάνω από τρία τέσσερα, και με προσοχή να μη γίνουν ολέθρια λάθη που μπορεί να φέρουν αντίθετα αποτελέσματα.

Το μεγάλο αβαντάζ με τα «σικέ» ορτύκια είναι ότι δημιουργούμε μία κατάσταση κυνηγίου, αλλά απολύτως ελεγχόμενη ώστε από τη μια να κινητοποιηθούν τα ένστικτα του μικρού κυνηγόσκυλου και από την άλλη να δίνεται σε εμάς η δυνατότητα παρέμβασης και «διορθώσεων» . Ακόμα και έτσι βέβαια, είναι πολλά τα λάθη που μπορεί να γίνουν αν δεν χειριστούμε καλά την κατάσταση, όπως:

- Να μας φύγει ο μαθητής και να τρέχει πίσω από το ορτύκι.

- Να πέσει μαζί με τον δάσκαλο στο τουφεκισμένο ορτύκι και να τσακώνονται ποιος θα το αρπάξει πρώτος.

- Να πιάσει ο νεαρός σκύλος το ορτύκι ζωντανό.

Αν δεν προλαβαίνετε να σταματήσετε το κουτάβι, τουφεκίστε τουλάχιστον προτού πιάσει το ορτύκι, έστω και στον αέρα. Η πτώση του ορτυκιού, θα πρέπει οπωσδήποτε να συνδυαστεί με την τουφεκιά και την παρουσία του κυνηγού. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα συνεχή απόρτ σκοτωμένου θηράματος δεν κάνουν καλό στα εκπαιδευόμενα σκυλιά, εκτός κι αν είναι της κατηγορίας των σπάνιελ ή των ριτρίβερ.

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;
Αν κάποιος καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί, για διαφόρους λόγους, να κάνει στον σκύλο του αυτή την κατευθυνόμενη εκπαίδευση σε ορτύκια εκτροφής, καλύτερα... να μην κάνει τίποτα!

Είναι εκατό φορές προτιμότερο να περιμένει το άγριο ορτύκι του Σεπτεμβρίου και τις μπεκάτσες του χειμώνα. Ας οδηγήσει αργότερα τον σκύλο απευθείας στο άγριο θήραμα, αν είναι να κάνει τώρα λάθος με τα ήμερα. Ο σκύλος που έχει καλά γονίδια θα βρει τον δρόμο του, έστω και μόνος του.

Του ΜΠΑΜΠΗ ΓΚΑΒΑ

Πηγή www.ethnos.gr

Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Ντροπή...

ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟ

Βρέθηκαν σκυλιά κρεμασμένα σε δέντρο

Μπροστά σε ένα φρικιαστικό θέαμα βρέθηκαν προχθές το πρωί οι θηροφύλακες του Κυνηγετικού Συλλόγου Ρόδου που είδαν δύο μικρά κυνηγόσκυλα κρεμασμένα σε ελαιόδεντρο και άλλο ένα νεκρό από δηλητηρίαση, σε αγρόκτημα στην περιοχή Ψαλίδι Αφάντου.

Το σημείο, όπου βρέθηκαν τα θανατωμένα ζώα, είναι πολύ κοντά στη στάνη 62χρονου, ο οποίος και συνελήφθη ως ο αυτουργός της κτηνωδίας. Στη στάνη οι θηροφύλακες βρήκαν δόκανα και παγίδες για λαγούς και πέρδικες.

Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για θανάτωση κατά συρροή ζώων συντροφιάς και παραπέμφθηκε στο Μονομελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο, όπου ζήτησε και πήρε αναβολή.

Στο παρελθόν, αρκετές παρόμοιες περιπτώσεις στάθηκαν αφορμή να διασυρθεί η Ρόδος διεθνώς, καθώς φωτογραφίες με δηλητηριασμένα ή κακοποιημένα ζώα έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Με ανακοίνωσή της η διοίκηση του Κυνηγετικού Συλλόγου Ρόδου παρακαλεί όλους τους κυνηγούς να είναι προσεκτικοί κατά την εκγύμναση των κυνηγετικών σκύλων στην περιοχή, καθώς ενδέχεται να έχουν διασκορπιστεί φόλες.

Πηγή www.diananews.gr

Αγώνες κυνηγετικών Ικανοτήτων σε πέρδικα Τσούκαρ...

Στις 13 και 14 Μαρτίου ο όμιλος Επανιέλ Μπρετόν Ελλάδος διοργανώνει αγώνα κυνηγετικών ικανοτήτων (Α.Κ.Ι.) σε θήραμα πέρδικα τσούκαρ στο Σχιστό. Κριτές του αγώνα θα είναι ο κ. Ψυχάρης , ο κ. Τερζής και η κ. Μάτα.Το ενδιαφέρον προβλέπεται μεγάλο λόγο των πολλών συμμετοχών. Μπορούν οι φίλοι των Επανιέλ Μπρετόν να παρευρεθούν να συμμετάσχουν ή απλά να παρακολουθήσουν τα Μπρετόν να έρχονται αντιμέτωπα με τις πέρδικες. Είναι βέβαιο ότι το επίπεδο και ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος επειδή η εξέλιξη στα Μπρετόν κάθε χρόνο είναι αισθητή. Οι κυναγωγοί δείχνουν σε κάθε αγώνα ότι έχουν δουλέψει πάνω στα σκυλιά τους και για αυτό οι απαιτήσεις τους είναι μεγάλες.

Kυνηγεσία & Κυνοφιλία...

ΤΕΥΧΟΣ 576 - Μάρτιος 2010
Περιεχόμενα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σελ.1 Κάθε μήνα μαζί στη Μυτιλήνη
Σελ.1 Ο Ευθύβολος: Η πολύ μεγάλη σαρακοστή που έρχεται…
Σελ.6 Το κυνήγι θύμα της πράσινης ανάπτυξης
Σελ.72 Τα κακώς κείμενα του κυνηγίου β’ μέρος
Σελ.82 Στο φτερό

ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΑ

Σελ.34 Το δάγκωμα του φιδιού
Σελ.62 Διατροφή εν μέσω οικονομικής κρίσης.

ΚΥΝΟΦΙΛΙΑ

Σελ.48 ΟΚΑΔΕ. Έρευνα κυνηγίου & Μεγάλη έρευνα στον Λαγκαδάς
Σελ.68 Όμιλος Επανιέλ Μπρετόν. Αγώνες έρευνας κυνηγίου στο Πλαγιάρι
Σελ.78 Όμιλος Κούρτσχααρ. Αγώνας έρευνας και πρακτικού κυνηγίου C.A.C.T. - C.A.C.I.T.

ΙΝΧΗΛΑΣΙΕΣ

Σελ.16 Η επιλογή του νεαρού ιχνηλάτη
Σελ.38 Λαγοκυνήγι: Οι άνεμοι & η σημασία τους στην ιχνηλασία.

ΚΥΝΗΓΙ

Σελ.1 Αρχίζοντας από το Άλφα: Κυνηγοί με πτυχίο
Σελ.20 Μπεκάτσα: Απολογισμός της χρονιάς
Σελ.26 Αγριόχοιρος: Σκέψεις και προβληματισμοί για τη νέα χρονιά
Σελ.28 Τσίχλα: Ανασκόπηση περιόδου 2009-2010
Σελ.64 Κυνήγι κουνελιού. Παγάνα από τα ψηλά με στημένα καρτέρια στα «Μπλόκια» χωρίς σκύλο.
ΑΕΡΟΒΟΛΑ

Σελ.112 Daisy 717-H. Ιδανική εισαγωγή στην αγωνιστική σκοποβολή

ΟΠΛΑ - ΒΛΗΤΙΚΗ

Σελ.86 Ερωτήσεις – Απαντήσεις Βλητικής
Σελ.90 Συγκριτικό: Browning B525 & Winchester Midnight.
Σελ.98 Benelli Raffaello Slug 20. Κομψό, γρήγορο & ακριβές
Σελ.104 Breda Altair Απλό, φθηνό & λειτουργικό

ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΑ

Σελ.108 Η προπαρασκευή & η σημασία της.
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
Σελ.120 Ο Κίμι Ραϊκόνεν στο WRC.
Σελ.122 4x4. Οδηγήστε με ασφάλεια.

ΘΑΛΑΣΣΑ & ΨΑΡΕΜΑ

Σελ.126 Ψάρεμα: Τι, που και πως… από το σκάφος. (μέρος β’)
Σελ.128 Ψαροτούφεκο: Επικίνδυνα περιστατικά. (μέρος β’)

ΔΙΑΦΟΡΑ

Σελ.116 Fallkniven WM1: VG10 εναντίον 3G.
Σελ.132 Απ’αυτά που μας γράφουν.
Σελ.134 Δραστηριότητες

Μπεκάτσα η βασίλισσα του ψύχους...

Η αναζήτηση της βασίλισσας του δάσους το Δεκέμβριο είναι σχετικά πιο εύκολη υπόθεση εφόσον τα πουλιά ήδη έχουν εγκατασταθεί και προσαρμοστεί στον καινούργιο τους χώρο και δεν είναι τόσο ανήσυχα.
Γνωρίζουν την περιοχή τους πλέον και τον τρόπο διαφυγής από τους διώκτες τους. Βέβαια είναι πιο επιφυλακτικά, διότι ήδη έχουν κυνηγηθεί και «ποδαρώνουν» αμέσως μόλις αντιληφθούν κίνδυνο. Ετσι, διαφεύγουν σαν φαντάσματα και κάποιες φορές μάς αφήνουν μια ζεστή θέση, προτού καν φτάσουμε μαζί με το σκυλί μας.

Πού θα τη βρούμε;

Το μήνα αυτό την μπεκάτσα θα την αναζητήσουμε σε πυκνά έλατα, δρυς, πουρναριές ακόμα και σε περιοχές με φτέρες και βατσινιές, μέρη με χαμηλή βλάστηση, ανήλια με έντονη υγρασία. Πρέπει οπωσδήποτε να κινηθούμε και σε πλάγιες που βλέπουν την Ανατολή με έντονη παγωνιά. Ψάχνουμε ακόμη χαμηλά βραχάκια που πλαισιώνονται από πουρναριές, διότι αποτελούν πόλο έλξης.
Ακόμα δεν πρέπει να αγνοήσουμε τις ρεματιές με πυκνή βλάστηση που πλαισιώνονται από μεγάλα ανοίγματα εδάφους περιμετρικά. Σε τέτοια σημεία προσωπικά έχω κάνει τα περισσότερα πουλιά.

Μετά από κάποια βροχή θα την αναζητήσουμε σε προσήλια σημεία γύρω από τα ξέφωτα του δάσους κοντά στα μονοπάτια που οδηγούν σε αυτά, συνήθως σε πουρναριές, σάπιους κορμούς δέντρων που πλαισιώνονται από βλάστηση τα οποία τους παρέχουν κάλυψη από τη βροχή αλλά και ασφάλεια από τους διώκτες τους.
Η μπεκάτσα σε τέτοιες περιπτώσεις δεν βρίσκεται σε πολύ πυκνό δάσος, διότι απεχθάνεται να φωλιάζει σε περιοχή που υπάρχει έντονη υγρασία.
Ολα αυτά βέβαια, όπως αναφέρω παραπάνω, αποτελούν προσωπική εμπειρία και δεν είναι κανόνας, διότι η βασίλισσα του δάσους ξέρει να ξεγελάει τους διώκτες της, όση εμπειρία κι αν έχουν ο κυνηγός και ο πιστός του σκύλος.

Αν στην περιοχή που επιθυμούμε να κυνηγήσουμε υπάρχει έντονο ψύχος και παγωνιά, αλλά και έντονη υγρασία τις πρωινές συνήθως ώρες, η θέση της μπεκάτσας είναι δύσκολο να εντοπιστεί από το σκυλί μας. Αυτό συμβαίνει διότι η μυρωδιά της παραμένει στο έδαφος (σκεπάζεται) όταν βρέχει. Σε αυτή την περίπτωση ένα έμπειρο μπεκατσόσκυλο μειώνει την ταχύτητα ερευνας, γίνεται πιο μεθοδικό και προσαρμόζεται βάσει των συνθηκών που επικρατούν. Οσο η μέρα προχωρά, η θερμοκρασία αυξάνει και έτσι είναι πιο εύκολη η ανίχνευση, αφού οι αναθυμιάσεις πλέον είναι πιο έντονες.

Με τι όπλο θα την κυνηγήσω;

Το κατάλληλο όπλο για το κυνήγι της πολυπόθητης βασίλισσας, κατά τη γνώμη μου, είναι εκείνο που εκφράζει τον κάθε κυνηγό και του προσδίδει το πολυπόθητο αποτέλεσμα. Πρακτικά ένα πλαγιόκαννο θα ήταν πιο χρηστικό από τη στιγμή που έχουμε την επιλογή των δυο διαφορετικών συσφίξεων (τσοκ).
Κατάλληλες κατά τη γνώμη μου συσφίξεις είναι τα 5 και 4 άστρα, διότι πρέπει να έχουμε μια καλή κατανομή και μεγάλη διασπορά σε κοντινές αποστάσεις.

Σε περίπτωση που έχουμε κάποιο αυτογεμές, πιστεύω ότι τα 4 άστρα είναι μια ικανοποιητική σύσφιξη. Βέβαια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και 5 άστρα κατά περίπτωση και να μην ξεχνάμε ότι το αυτογεμές προσφέρει τη μαγική τρίτη βολή που σε κάποιες περιπτώσεις είναι αναγκαία. Ικανοποιητικά μήκη καννών είναι αυτά που μας επιτρέπουν τη διέλευση και τη χρηστικότητα στο πυκνό, δηλαδή σχετικά κοντά.
Τα 61-66 εκατοστά είναι ιδανικά για το συγκεκριμένο κυνήγι.

Σε όπλα που δεν διαθέτουν τσοκάκια, υπάρχουν τα φυσίγγια μάλλινης τάπας και διασποράς που μας δίνουν μια καλή διασπορά, αν και οι περισσότεροι κυνηγοί γνωρίζουν καλά πως στο συγκεκριμένο κυνήγι πρέπει να διαθέτουμε συγκεκριμένο εξοπλισμό.

Και τι φυσίγγια θα πάρω;

Τα φυσίγγια που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι 32-34 γραμμάρια για τις πιο κρύες ημέρες, όσο για το νούμερο σκαγιών κατάλληλο είναι το Νο 8 και το Νο 9. Μεταξύ μας; Και το δεκαράκι κάνει θαύματα!

Πηγή Ενθετο κυνήγι Ελέυθερος Τύπος-www.gpeppas.gr

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Τα εικοσάχρονα του ΚΕΚ...

Αγαπητοί Φίλοι, Συνάδελφοι Κυνηγοί,

Σαν σήμερα στις 6 Μαρτίου 1990 «γεννήθηκε» ένα καινούριο πολιτικό κόμμα.

Το κόμμα αυτό που ιδρύθηκε από μια ομάδα επώνυμων και ανώνυμων κυνηγών ονομάστηκε Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών (Φύση-Κυνήγι-Παράδοση) και συμμετείχε για πρώτη φορά στις Εθνικές εκλογές της 13ης Απριλίου 1990.

Στη συνέχεια και μετά από τη στενή συνεργασία του με το γαλλικό κυνηγετικό κόμμα C.P.N.T., το 1994, προστέθηκε στον τίτλο του και η λέξη «Ψάρεμα» και έτσι παραμένει μέχρι και σήμερα.

Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών (Φύση-Κυνήγι-Ψάρεμα-Παράδοση)

Με την ευκαιρία της 20ής επετείου του κυνηγετικού μας κινήματος σας ευχαριστούμε όλους εσάς που όλα αυτά τα χρόνια το έχετε αγκαλιάσει και το στηρίζετε ποικιλοτρόπως.

Η Συντονιστική Επιτροπή.

Πηγή www.kinigotopos.gr

ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ "ΚΥΝΗΓΙ ΜΕ ΚΥΝΗΓΟΣΚΥΛΑ" ...

Κυκλοφορεί στα περίπτερα το νέο τεύχος του δημοφιλούς περιοδικού ,μαζί με τρείς ταινίες με κυνηγετικά ντοκιμαντέρ και δύο συλλεκτικές γκραβούρες του Αntrea Mazzoli..


ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΕΥΧΟΥΣ ΕΙΝΑΙ :

Derby Πόιντερ - Σέττερ 2010. Θρίαμβος για τον Ζano Peania’s

Ακου την... ουρά του

Φορητή, ηλεκτρική περίφραξη!

Μικρή και μεγάλη δίωξη στον λαγό

Βάλτος: συμβουλές για... μετά την τουφεκιά

Μυκητοθήρες: το μανιτάρι ως θήραμα!

Αιμομιξία και λοιπές θεωρίες περί ζευγαρώματος

Περδικοκυνήγι. Χωρίς σκύλο... δεν υπάρχει

Οπλα: Ρίγα, η απαραίτητη

Τσιρνέκο της Αίτνας. Το κουνελόσκυλο του ηφαιστείου

Αγώνας... ωριμότητας για τα Επανιέλ

Οσα λένε και όσα «κρύβουν» οι μελέτες για τον αγριόχοιρο

Σε αναζήτηση του κορυφαίου λαγόσκυλου

Ατυχήματα θηραμάτων: γυάλινα κτίρια, προβολείς και λέιζερ... σκοτώνουν στον αέρα!

Η αξία της σωματικής επαφής για τον σκύλο

Εξέταση Φυσικών Προσόντων. Με τα μάτια του κριτή

Απολογισμοί και... λογισμοί για τους αγριόχοιρους της χρονιάς που πέρασε

Giorgio Baldoni: ο ιππότης της Μεγάλης Ερευνας μιλά για το πάθος του

Οι συνήθειες των θηραμάτων διά χειρός Αγγελου Ποιμενίδη


Μαζί Δωρεάν μια πρόσκληση αξίας 7 ευρώ για την έκθεση DIANA OUTDOOR 2010 και συμμετοχή στην κλήρωση για μια καραμπίνα BENELLI.

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ "ΕΘΝΟΣ-ΚΥΝΗΓΙ"...

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΕΥΧΟΥΣ ΕΙΝΑΙ:

Ο ΕΒΡΟΣ... ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Πώς ανατράπηκαν οι απαγορεύσεις κυνηγίου στον Εβρο.

ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟ ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ Πλούσιο ρεπορτάζ από την επίσκεψη ενός σχολείου στο σκοπευτήριο της Πάρνηθας.

Η «ΙΘΑΚΗ» ΜΟΥ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ Ξενάγηση στους μπεκατσότοπους του ακριτικού νομού.

ΟΙ «ΑΠΑΤΗΛΕΣ» ΣΥΛΛΟΓΕΣ Οσα πρέπει να γνωρίζετε για τα συλλεκτικά όπλα και τις «παγίδες» τους.

ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΡΟΥ Τι έχουν να πουν και τι να φανερώσουν, τα δόντια των αγριόχοιρων!

ΤΑ ΟΡΤΥΚΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΦΥΛΛΙΩΝ Πότε και πού έρχονται τα ορτύκια της άνοιξης.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΗΡΕ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΟΥ Αθηναϊκές εφημερίδες καταγράφουν τις κυνηγετικές εξορμήσεις ενός πρώην πρωθυπουργού.

ΤΟ «ΠΑΙΧΝΙΔΙ» ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Ανταποκρίσεις από τους θεαματικούς αγώνες πόιντερ και σέττερ στη Β. Ελλάδα.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ... ΣΤΙΣ ΚΑΡΑΚΑΞΕΣ Καρτέρι σε κουρούνες και καρακάξες στον κάμπο της Τρίπολης.

ΤΟ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟ PERAZZI Ενα ιδιαίτερο σουπερποζέ της γνωστής «οικογένειας».

Σε κάθε τεύχος και ένα μοναδικό DVD-VIDEO.

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ...

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΥΡΩΠΗΣ.
Εκλέκτορας : Μολφέτας Σπύρος

1. Nadir d.Ioannina Poin. Παππάς Αποστολάκος
2. Jupiter Poin. Χρήστου Αποστολάκος
3. Artu di aldo da Sarno E.S. Σακαντάνης Eschini
4. Quark E.S. Σακαντάνης Eschini

R1. Palaziensis Zorro Poin. Χρήστου Αποστολάκος
R2. Akariensis Maikol Poin. Σωτηρίου Αποστολάκος


ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ POINTER ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ.
Εκλέκτορες : Βασιλακίδης-Μαγουλάς-Πονηρέας-Φαϊτάς.
1. Nadir d.Ioannina Παππάς Αποστολάκος
2. Hellenik Bill Καμπέρης Κατσαρός
3. Galeniko of Mathiopoulos Μαθιόπουλος Μαυρίδης
4. Odet del Sargiadae Φουτρής Γονιδάκης
5. Ploutonas dimitrios Kapatos Καπάτος Καπάτος
6. Akariensis Maikol Σωτηρίου Αποστολάκος
7. Joby Σπυρίδης Λιάσκος


ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ SETTER ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ.
Εκλέκτορες : Βασιλακίδης-Μαγουλάς-Πονηρέας-Φαϊτάς.
1. Besinos Panthos Οικονομίδης Μαυρίδης
2. Rapakoulias Genesis Plouton Φουτρής Μαυρίδης
3. As Sirtouf Φουτρής Μαυρίδης
4. Artu di aldo da Sarno Σακαντάνης Eschini
5. Zano Peanias Βράιλας Αποστολάκος
6. Raul Rajkal Χατζικυριάκος Μανωλάκης

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ SETTER ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΥΝΗΓΙΟΥ.
Εκλέκτορες :Λάμπρου Κώστας-Θεοχάρης Νίκος
1. Leonardo tou anemou Ρουφάνης Λιάσκος
2. Jurdo Γκούφας-Κοτζιάς Λιάσκος
3. Olaf di Bojioglou Σιακάρας Μπόγιογλου
4. Rea Σούρδος Μανωλάκης
5. Canensis Ringo Μπανακάκης Κανίδης
6. Bijoux Ιστικούδης Μανωλάκης
7. Astro Σιακάρας Μπόγιογλου

Στα δασαρχεία μετατάσσονται οι Αγροφύλακες...

Η μετάταξη του προσωπικού της Αγροφυλακής στα δασαρχεία, η αύξηση των πόρων για την ενίσχυση των μέτρων πρόληψης, η αυστηρότερη φύλαξη των δασών κατά την αντιπυρική περίοδο, η αποτελεσματικότερη εμπλοκή των εθελοντικών δυνάμεων, η ενεργοποίηση της Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων και η αποκατάσταση των καμένων δασών περιλαμβάνονται στα βραχυπρόθεσμα μέτρα δασοπροστασίας τα οποία ανακοίνωσαν σήμερα η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης.

Τα μέτρα ανακοινώθηκαν σε συνάντηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες και ΟΤΑ που πραγματοποιήθηκε στο αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ τα βραχυπρόθεσμα μέτρα περιλαμβάνουν:

1. Τη μετάταξη του προσωπικού της Αγροφυλακής στα δασαρχεία, ώστε να ενισχυθεί η φύλαξη των δασών. Επίσης, η διάθεση στο ΥΠΕΚΑ από το ΥΠΡΟΠΟ μέρους του εποχικού προσωπικού δασοπυρόσβεσης για ένα χρονικό διάστημα κάθε έτος, έτσι ώστε αυτό να απασχολείται σε εργασίες πρόληψης.

2. Την ενίσχυση και σωστή οργάνωση των μέτρων πρόληψης, μέσα από την αύξηση των διατιθέμενων πόρων, το σωστό συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και την έγκαιρη έναρξη των έργων και εργασιών. Σχεδιάζεται, παράλληλα, και η συνολική κατάρτιση σχεδίων αντιπυρικής προστασίας μέσα από συνεργασία του Πυροσβεστικού Σώματος, των δασικών υπηρεσιών, των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των λοιπών εμπλεκομένων.

Οι Διευθύνσεις Δασών των Περιφερειών θα υποβάλλουν εισηγήσεις των απαραίτητων δράσεων και έργων με τους προϋπολογισμούς τους, τα θα εκτελούνται πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Τα στοιχεία αυτά, θα αποτελέσουν τη βάση εκπόνησης του Εθνικού Σχεδίου Πρόληψης των δασικών πυρκαγιών το οποίο επιδιώκει τη μείωση του αριθμού των πυρκαγιών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

3. Την αυστηρότερη φύλαξη των δασών κατά την αντιπυρική περίοδο. Στόχος είναι να δοθεί επίσης έμφαση στην αυστηρότερη διαχείριση της εποχούμενης κίνησης στα δάση με τον αυστηρό έλεγχο της κίνησης στους δασικούς δρόμους και την επέκταση των απαγορεύσεων κίνησης και παραμονής στα δάση τις περιόδους και ώρες υψηλής επικινδυνότητας.

4. Την έμφαση στην κοινωνική εγρήγορση, μέσα από την ανάληψη δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και την αποτελεσματικότερη εμπλοκή των εθελοντικών δυνάμεων. Το πρόγραμμα για τον εθελοντισμό στο περιβάλλον θα εγκαινιαστεί σε πιλοτική εφαρμογή τον Απρίλιο και αφορά σε επιλεγμένα από το Υπουργείο δάση εντός και εκτός Αττικής και του νησιωτικού χώρου.

5. Την περιφρούρηση των καμένων εκτάσεων με σκοπό την αποθάρρυνση των εμπρησμών. Οι νομικές παρεμβάσεις όπως η πρόσφατη για την Αττική, θα αποτελέσουν τον κανόνα για τις πυρόπληκτες περιοχές, ενώ προς τον ίδιο στόχο συντείνει και η ενεργοποίηση της Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων που αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη της μηδενικής ανοχής στις καταπατήσεις.

6. Την αποκατάσταση των καμένων δασών, καθώς στις περιπτώσεις όμως που τα κατεστραμμένα δάση αδυνατούν πλέον να αναγεννηθούν φυσικά, η Πολιτεία και η Κοινωνία οφείλει να παρέμβει, ώστε να υποβοηθεί η φυσική αναγέννηση φυτεύοντας δέντρα και θάμνους που υπήρχαν στην περιοχή.

“Στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου μας είναι η διενέργεια αναδασωτικών προγραμμάτων σε περιοχές της Αττικής που έχουν καεί επανειλημμένα. Με πόρους του ΥΠΕΚΑ, αλλά και με τη γενναία υλική ενίσχυση από ιδιώτες, προχωράμε σε αναδασώσεις περιοχών για τις οποίες οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες έχουν εκπονήσει και εγκρίνει μελέτες αναδάσωσης. Πρώτες μας επιλογές είναι οι περιοχές που έχουν καεί δύο και τρεις φορές”, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ.

Πηγή www.e-artemis.gr/

ΘΥΜΑ ΤΡΟΧΑΙΟΥ 9 ΜΗΝΩΝ ΛΥΚΑΚΙ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ...

Λυκάκι ηλικίας 9 μηνών βρέθηκε νεκρό στην Εθνική Οδό Αμυνταίου Φλώρινας, στον νέο κόμβο Αμμοχωρίου, την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου. Το άτυχο ζώο, γένους θηλυκού και βάρους περίπου 13 κιλών έφερε τραύματα στο κεφάλι από τη σύγκρουση με το αυτοκίνητο.
Είναι ο δεύτερος λύκος που σκοτώνεται σε τροχαίο ατύχημα στο ίδιο τμήμα του οδικού άξονα που δεν διαθέτει καμία περίφραξη παρόλο που πρόκειται για τμήμα της Εθνικής Οδού. Το πρώτο περιστατικό αφορούσε σε έναν ενήλικο αρσενικό λύκο και συνέβη στις 9 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με την καταγραφή του πληθυσμού του λύκου το 2006, που διεξήγαγε ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, πρόκειται για ζώα της ίδιας αγέλης που κινούνται στην περιοχή. Η ίδια καταγραφή αποδεικνύει ότι ο πληθυσμός του λύκου στην περιοχή της Φλώρινας παραμένει σταθερός τα τελευταία 10 χρόνια και αριθμεί 4 αγέλες.
Το περιστατικό αναδεικνύει για άλλη μια φορά τα τροχαία ατυχήματα ως νέα σοβαρή απειλή για την επιβίωση σπάνιων ειδών της άγριας πανίδας και οδηγεί εύλογα στο ερώτημα αν τελικά η αύξηση των τροχοφόρων οχημάτων, η συνεχής διάνοιξη δρόμων καθώς και η πλημμελής ή ανύπαρκτη περίφραξη στις οδούς είναι οι αιτίες που οδηγούν την άγρια ζωή και πιο κοντά σε κατοικημένες περιοχές αλλά τελικά και στην εξόντωσή της.

Η εξόντωση της αγέλης αποτελεί ακόμη το μεγαλύτερο πρόβλημα για το είδος αφού αυτή αποτελεί το κύριο και ζωτικό τμήμα του πληθυσμού του λύκου αλλά και του οικοσυστήματος μιας ευρύτερης περιοχής.
Ο λύκος προστατεύεται σε όλη την Ευρώπη από τη νομοθεσία, με τη Σύμβαση της Βέρνης και την Οδηγία 92/43 της ΕΕ.
Στην Ελλάδα, ο λύκος έπαψε να θεωρείται επιζήμιο είδος από το 1991 και χαρακτηρίζεται επίσημα «τρωτό» είδος.
Οι απειλές για την επιβίωση του είδους στην Ελλάδα είναι κυρίως ανθρωπογενείς. Η συνεχής υποβάθμιση των βιοτόπων, η μείωση διαθεσιμότητας της φυσικής λείας όπως είναι τα οπληφόρα ζώα, η μεταστροφή της κτηνοτροφίας από ελεύθερη (εκτατική) σε σταβλισμένη (εντατική) αλλά και η αρνητική εικόνα του λύκου στη συνείδηση των ανθρώπων αποτελούν συνεχείς απειλές για το είδος.

Με την πεποίθηση ότι η «άγρια ζωή είναι κομμάτι της ζωής μας» ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ συνεχίζει να δραστηριοποιείται για το λύκο που δεν πρέπει να λείψει από την ελληνική φύση, αφού κατόρθωσε να επιβιώσει ως σήμερα.
Το Καταφύγιο του Λύκου, που λειτουργεί στην Αγραπιδιά της Φλώρινας φιλοξενεί 10 πρώην αιχμάλωτους -από ιδιώτες- λύκους που δεν αναπαράγονται και δεν πρόκειται ποτέ να επιστρέψουν στη φύση.
Το Καταφύγιο και το Κέντρο Ενημέρωσης για το Λύκο είναι επισκέψιμα για το κοινό, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.


Πηγή www.diananews.gr

Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ DERBY 20 -21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010...

ΣΑΒΒΑΤΟ 20/2/2010.
DERBY POINTER 1.
Κριτές: Φουτρής-Μολφέτας.
1ος Εξαίρετος Ermis di Fthias Λιάσκος
2ος Εξαίρετος Zizel design by Kladakis Κλαδάκης
Καλός Tania Κουτεντάκης
Καλός Dario Ahelou Χαλαστάνης Μπαγώτης

DERBY POINTER 2.
Κριτές: Μαγουλάς -Παπακωνσταντίνου.
1ος Εξαίρετος CACT Apollonas dimitrios Kapatos Καπάτος
2ος Εξαίρετος Tropeon Alice Φιλίντρας Γιάππος
Πολύ Καλός Irma Μελισσαρόπουλος Κοπανάς

DERBY SETTER 1.
Κριτές: Φαϊτάς- Λουκάκης.
1ος Εξαίρετος CACT Zano Peania’s Βράιλας Αποστολάκος
2ος Πολύ Καλός Rapakoulias Genesis Arhi Μάρτης Γονιδάκης

DERBY SETTER 2.
Κριτές: Αυλωνίτης- Θεοχάρης.
1ος Πολύ Καλός Dill-Spin Odessa Σπινόκιας
Καλός Balagiani’s Vito Μηλάρης


ΚΥΡΙΑΚΗ 21/2/2010.
DERBY POINTER 1.
Κριτές: Μολφέτας –Φουτρής.
1ος Εξαίρετος Irma Μελισσαρόπουλος Κοπανάς
2ος Πολύ Καλός Tropeon Alice Φιλίντρας Γιάππος

DERBY POINTER 2.
Κριτές: Πονηρέας -Παπακωνσταντίνου.
1ος Εξαίρετος CACT Ermis di Fthias Λιάσκος
2ος Εξαίρετος Zizel design by Kladakis Κλαδάκης
3ος Εξαίρετος Arno Κατσαρός
Πολύ Καλός Dario Ahelou Χαλαστάνης Μπαγώτης
Πολύ Καλός Zara tou Giappou Στεφανίδης Μπαγώτης

DERBY SETTER 1.
Κριτές: Λουκάκης-Μαγουλάς- Φαϊτάς.
1ος Εξαίρετος Dill-Spin Odessa Σπινόκιας
2ος Εξαίρετος Mara di Fthias Λιάσκος
3ος Εξαίρετος Alex Afidnai Dilan Χαλάστρας Γιάππος
Πολύ Καλός Simba Τοπτσίδης
Πολύ Καλός Pigasos Κατσάμπας
Πολύ Καλός Viktor Κατσάμπας

DERBY SETTER 2.
Κριτές: Θεοχάρης. Αυλωνίτης.
1ος Εξαίρετος CACT Alex Afidnai Neno Κολιστάσης Δέδες
2ος Εξαίρετος Leb del Sogno Elton Maka



ΝΙΚΗΤΗΣ DERBY: Zano Peania’s Βράιλας Αποστολάκος

ΚΑΛΥΤΕΡΟ POINTER: Ermis di Fthias Λιάσκος

ΚΑΛΥΤΕΡΟ SETTER: Zano Peania’s Βράιλας Αποστολάκος

Πηγή www.okade.gr

Προωθούν νέες Ειδικές Ζώνες Προστασίας (ΖΕΠ)...

Πού οδηγείται το κυνήγι;

Στο ένθετο της προηγούμενης Τρίτης προσπαθήσαμε να περιγράψουμε με στοιχεία τα κακώς κείμενα του δικτύου NATURA. Συνοπτικά, σας θυμίζω ότι το κύριο πρόβλημα του δικτύου NATURA, σε σχέση πάντα με το κυνήγι, είναι η κακή εφαρμογή και μεταφορά των κοινοτικών οδηγιών στην Ελληνική πραγματικότητα.

Είναι η παρεξηγημένη αντίληψη της «προστασίας», η οποία ξεκινάει και τελειώνει στην απαγόρευση. Είναι η ανεπάρκειά μας να εφαρμόσουμε διαχείριση σε όλους τους τομείς, για να καλύψουμε αυτή μας την αδυναμία και έχουμε εφεύρει την υπογραφή ασαφών και άστοχων νομικών κειμένων που θολώνουν τα νερά και δημιουργούν μια χαοτική κατάσταση. Όλα τα παραπάνω, δεν τα πληρώνει κανένας άλλος παρά μόνο οι άνθρωποι της υπαίθρου.
Όσο μελετά κάποιος τα θέματα του περιβάλλοντος, τόσο περισσότερο απογοητεύεται γιατί στα μάτια του αποκαλύπτεται το γαϊτανάκι που έχει στηθεί σε βάρος της ελληνικής φύσης.


Τι είναι οι ΖΕΠ

Ήρθε η ώρα να γίνω πιο συγκεκριμένος, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της ίδρυσης των ζωνών ειδικής προστασίας (Ζ.Ε.Π.). Το άρθρο 4 της οδηγίας 79/409/ΕΟΚ που πραγματεύεται τη διατήρηση των άγριων πτηνών, υποχρεώνει τα κράτη μέλη να κατατάξουν σε ζώνες ειδικής προστασίας (Ζ.Ε.Π.), όλες τις περιοχές οι οποίες κατ’ εφαρμογή ορνιθολογικών κριτηρίων, εμφανίζονται ως οι πλέον κατάλληλες για τη διατήρηση των ειδών που χρήζουν προστασίας. Σε κανένα σημείο της οδηγίας 79/409/ΕΟΚ δεν τίθεται ζήτημα εξαρχής απαγόρευσης του κυνηγίου εντός των Ζ.Ε.Π. Απλά, τα κράτη θα πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, διαχειριστικά και διοικητικά, ώστε να εξασφαλιστεί το προστατευταίο αντικείμενο.
Η Ελλάδα για να καλύψει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ευρώπη σταδιακά, καθόρισε 163 Ζ.Ε.Π., η έκταση των οποίων φτάνει στο 1.370.323,40 εκτάρια, δηλαδή το 10,38% του ελληνικού εδάφους.

Το Δεκέμβριο του 2008, η Ελληνική Δημοκρατία καταδικάζεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διότι παρέλειψε να λάβει τα αναγκαία μέτρα για τη θέσπιση και εφαρμογή ενός συνεκτικού, συγκεκριμένου και ολοκληρωμένου νομικού καθεστώτος, ικανού να εξασφαλίσει τη βιώσιμη διαχείριση και την αποτελεσματική προστασία των ζωνών ειδικής προστασίας. Μάλιστα, χαρακτηριστικά, το ΔΕΚ (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) αναφέρει, ότι τα εν λόγω μέτρα δεν αρκεί να είναι απαγορευτικά, αλλά πρέπει να έχουν και θετικό χαρακτήρα. Άρα, το Ευρωπαϊκό δικαστήριο με απλές κουβέντες, λέει στην ελληνική δημοκρατία να επικεντρωθεί σε ενέργειες ουσίας και δεν υπάρχει μεγαλύτερη ουσία για το περιβάλλον από τη διαχείριση.

Λίγο πιο πριν, τον Οκτώβριο του 2007, το ΔΕΚ καταδίκασε την ελληνική δημοκρατία για τον εξής λόγο: διότι δεν ανακήρυξε σε Ζ.Ε.Π. περιοχές που περιλαμβάνονταν στον κατάλογο I.B.A. 2000. Ο I.B.A. 2000, είναι κατάλογος των σημαντικών για την ορνιθοπανίδα περιοχών της ευρωπαϊκής κοινότητας, που καταρτίσθηκε και ενημερώνεται από το Birdlife International. Συνεργάτης του Birdlife International στην Ελλάδα, είναι η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία. Το ευρωπαϊκό δικαστήριο λοιπόν, δέχεται ότι ο κατάλογος I.B.A. 2000 συνιστά έναν ενημερωμένο κατάλογο των σημαντικών για τη διατήρηση των πτηνών περιοχών, ο οποίος ελλείψει επιστημονικών αποδείξεων περί του αντιθέτου, αποτελεί στοιχείο αναφοράς προκειμένου να εκτιμηθεί αν ένα κράτος μέλος έχει κατατάξει σε Ζ.Ε.Π. σε επαρκή αριθμό και επιφάνεια εδάφη. Άρα, δώστε προσοχή στο εξής: το ευρωπαϊκό δικαστήριο τεκμηριώνει καταδίκη κατά της ελληνικής δημοκρατίας στηριζόμενο σε κατάλογο περιοχών που για την ελληνική επικράτεια συνέταξε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία!

Όμως, δυστυχώς, έχουμε και συνέχεια. Το τότε Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., προσπαθώντας να προσαρμοστεί στις επιταγές του ΔΕΚ αναθέτει σε μελετητές της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας ‘‘Πρόγραμμα επαναξιολόγησης 69 σημαντικών περιοχών για τα πουλιά και το χαρακτηρισμό τους ως Ζώνες Ειδικής Προστασίας της ορνιθοπανίδας. Σύνταξη σχεδίων δράσης για την προστασία των ειδών προτεραιότητας’’ με αμοιβή 319.480,00 ευρώ.


Νέες ΖΕΠ στα σκαριά

Σήμερα έπεσε στα χέρια μου έκδοση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας με τίτλο ‘‘ΟΙΩΝΟΣ’’, όπου υπάρχει σχετικό άρθρο, που μας πληροφορεί ότι το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε και αξιολογήθηκαν 69 περιοχές για την ένταξή τους στο δίκτυο των Ζ.Ε.Π.. Στο άρθρο λοιπόν, αναφέρεται ότι ‘‘σε περίπτωση που οι προτάσεις του προγράμματος υιοθετηθούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το δίκτυο των Ζ.Ε.Π. στην Ελλάδα θα παρουσιάζει σαφή βελτίωση. Συγκεκριμένα, 45 προβληματικές περιοχές που ήταν χαρακτηρισμένες ως I.B.A. αλλά όχι ως Ζ.Ε.Π., εντάσσονται στο δίκτυο των Ζ.Ε.Π. Επίσης, η συνολική έκταση των Ζ.Ε.Π. αυξάνεται κατά 1.273.000 εκτάρια, δηλαδή ποσοστό αύξησης 76% σε σχέση με την υφιστάμενη έκταση. Αυτό, θα έχει ως αποτέλεσμα, η έκταση των ελληνικών Ζ.Ε.Π. να ανέλθει σε 2.947.369 εκτάρια δηλαδή σε ποσοστό 21,19% επί της συνολικής ελληνικής επικράτειας. Επιπροσθέτως, η επικάλυψη μεταξύ I.B.A.και Ζ.Ε.Π. θα αυξηθεί από 48% σε 73%’’.

Αξιολογώντας τα παραπάνω, αλλά και συνεκτιμώντας την όλη κατάσταση που οδηγεί σαφώς στην ενοχοποίηση του κυνηγίου για όλα τα δεινά του περιβάλλοντος, καλύπτοντας παράλληλα την αδυναμία να περιοριστούν έστω και κατ’ ελάχιστο οι πραγματικές απειλές κατά της φύσης, διερωτώμαι πού θα καταλήξει το κυνήγι αν ένας φωτισμένος υπουργός υποκύπτοντας σε πιέσεις αποφασίσει να το απαγορεύσει εντός των Ζ.Ε.Π. στην Ελλάδα; Διότι αυτό μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να συμβεί.
Εύχομαι να μη συμβεί ποτέ. Όμως, δεν φτάνουν οι ευχές γιατί παράλληλα το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. είχε αναθέσει επίσης στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία μέσα σε οχτώ μήνες, με αμοιβή 120.404,00 ευρώ, να προσδιορίσει τις συμβατές δραστηριότητες σε σχέση με τα είδη χαρακτηρισμού των Ζ.Ε.Π. της ορνιθοπανίδας. Το έργο, ολοκληρώθηκε και αυτή τη στιγμή «αξιολογείται» από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Χωρίς να το έχω διαβάσει, είμαι σίγουρος πως στην πλειονότητα των Ζ.Ε.Π. θα έχει καταγραφεί ως αρνητική δράση, σε σχέση με το προστατευταίο αντικείμενο, το κυνήγι. Επομένως, θα είναι εύκολο να απαγορευτεί η θήρα κατά τόπους, χωρίς να χρειάζεται κεντρική απαγόρευση σε όλες τις Ζ.Ε.Π.

Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο, είτε ακολουθώντας το πρώτο σενάριο, είτε ακολουθώντας το δεύτερο.
Δε θέλω να γίνω μάντης κακών ειδήσεων και εύχομαι να διαψευστώ. Αλλά για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι οι κυνηγοί είναι ο εύκολος στόχος, ο αποδιοπομπαίος τράγος μίας κουρδισμένης μηχανής, που στόχο της έχει στα καλολαδωμένα γρανάζια της να συντρίψει κάθε δραστηριότητα της υπαίθρου που κρατάει σε επαφή τον άνθρωπο με τη φύση.

Πηγή www.go-outdoor.gr