Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010

Η απόσταση της φέρμας...

Και αυτό συμβαίνει είτε με τους κατόχους των βρετανικών φυλών είτε με εκείνους που χρησιμοποιούν τους ? θεωρητικά τουλάχιστον ? ακόμα πρακτικότερους ηπειρωτικούς σκύλους...

Είναι όμως τόσο «χρήσιμες» οι μακρινές φέρμες ενός κυνηγόσκυλου, ή πρόκειται για μια πλάνη, τουλάχιστον στο πραγματικό κυνήγι;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η έντονη οσφρητική ικανότητα είναι πολύτιμη για κάθε κυνηγόσκυλο.

Συμβαίνει όμως συχνά, οι «μυταρόλες» σκύλοι με την ευαίσθητη όσφρηση, να φερμάρουν το θήραμα σε αποστάσεις που να... ματαιώνουν το τελικό αποτέλεσμα!

Οι πιθανότητες
Η απόσταση της φέρμας
Ενα ορτύκι π.χ. ή μια μπεκάτσα που φερμάρεται από μακριά, μπορεί να μην εξαναγκαστεί ΠΟΤΕ να πετάξει και να φανερωθεί... Υπάρχει πάντα η ισχυρή πιθανότητα να προτιμήσει να ποδαρώσει μέσα στη βλάστηση, γιατί ο ίδιος ο σκύλος της δίνει τη δυνατότητα να το κάνει.

Ο σκύλος με την ευαίσθητη όσφρηση συνήθως αργεί να ποντάρει, ενώ όταν το κάνει είναι τόσο αργός και επιφυλακτικός, που μπορεί τελικά να χάσει το θήραμα γιατί διατηρεί μια υπερβολική απόσταση από το «αντικείμενο» της παρακολούθησής του.

Από εκεί και πέρα αρχίζει ένα παιχνίδι πιθανοτήτων... Ο σκύλος μπορεί να ξαναβρεί το θήραμα, μπορεί όμως και να το χάσει εντελώς εξαιτίας της τάσης του να φερμάρει από πολύ μακριά!

Οι υπερβολικά μακρινές φέρμες καθυστερούν το αποτέλεσμα. Και αυτό είναι κάτι που άλλες φορές αυξάνει τη συγκίνηση και άλλοτε... καταντάει εκνευριστικό.

Μήπως λοιπόν, θα έπρεπε να προτιμήσουμε κυνηγόσκυλα που φερμάρουν το θήραμα από κοντά;

Ούτε για αστείο!
Μια πολύ κοντινή φέρμα προκαλεί συχνά το ξεπέταγμα του θηράματος. Στα «βαριά» ορτύκια των περασμάτων ένας τέτοιος σκύλος θα ήταν αποδεκτός, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσει ποτέ να φερμάρει ένα κοπάδι πέρδικες χωρίς να τις ξεσηκώσει. Και τότε δεν έχουμε απλώς μια καθυστέρηση... στην απόκτηση του θηράματος (όπως με τους «μυταρόλες» σκύλους της προηγούμενης κατηγορίας), αλλά... απώλεια του θηράματος καθ’ ολοκληρία.

Ο σκύλος που φερμάρει από κοντά, συνήθως δεν έχει «μύτη». Και συχνά ανίκανος να μπλοκάρει ένα θήραμα μετά το πρώτο σήκωμα, όταν πια αυτό έχει ήδη πονηρέψει και βρίσκεται σε επιφυλακή.

Ούτε κοντά ούτε μακριά λοιπόν...
Οπότε, τι θα ήθελε κανείς για να είναι ικανοποιημένος με το κυνηγόσκυλό του;

-«Απλά, να φερμάρει ο σκύλος σε σωστή απόσταση» θα απαντήσει κάποιος, αλλά πώς καθορίζεται... η «σωστή απόσταση»;

Ο καθορισμός της απόστασης δεν μπορεί να γίνεται από τον κυνηγό. Η σωστή απόσταση καθορίζεται κάθε φορά από τον σκύλο και το θήραμα! Ο κυνηγός μπορεί να κάνει μόνο την αξιολόγηση, όταν όλα έχουν τελειώσει...

Ενα «ελαφρύ» θήραμα, έτοιμο στο φτερούγισμα, πρέπει να φερμάρεται από μακριά.

Μια μπεκάτσα που έχει σηκωθεί μια-δυο φορές μπροστά στον σκύλο και έχει καταφύγει κάπου, θέλει μια μακρινή φέρμα την τρίτη φορά για να υπάρχουν πιθανότητες επιτυχίας!

Η εξυπνάδα του σκύλου είναι σε τελική ανάλυση εκείνη που υπολογίζει - κατά περίπτωση - την απόσταση της φέρμας, γιατί ούτε όλες οι μέρες ούτε όλες οι στιγμές ούτε όλα τα θηράματα είναι ίδια στον κυνηγότοπο.

Ο σκύλος πρέπει να μπορεί να αντιλαμβάνεται και να αξιολογεί αν το θήραμα που έχει φερμάρει κάθεται κουρνιασμένο ή αρχίζει να κινείται ανήσυχο...

Οταν καταλαβαίνει ότι το φτερούγισμα βρίσκεται κοντά, ο έξυπνος σκύλος δεν ποντάρει ούτε βήμα, έστω κι αν τον παρακινείτε.

To ποντάρισμα..
Γι’ αυτό και η ορμή που ένα σέττερ εκδηλώνει στην έρευνα, εξαφανίζεται όταν ποντάρει... Το σκυλί «συμπιέζεται» κάτω και, εάν βρίσκεται κοντά στο θήραμα, φερμάρει χαμηλωμένο στο έδαφος. Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι δύσκολο να μαντέψουμε ότι ο σκύλος ξέρει ότι έκανε λάθος και κάνει μια αυτόματη «διόρθωση», για να μην τρομάξει περισσότερο το θήραμα. Μια αντίθετη κατάσταση έχουμε όταν ο σκύλος πιάνει την αναθυμίαση από πολύ μακριά και «ανεβαίνει» προς αυτήν με το κεφάλι ψηλά.

Στο τέλος, κάνει τους υπολογισμούς του και φερμάρει στη σωστή απόσταση. Η σωστή απόσταση λοιπόν είναι εκείνη που δεν μας αναγκάζει να περιμένουμε για «έναν αιώνα» το φτερούγισμα, αλλά από την άλλη δεν προκαλεί και το ξεπέταγμα του θηράματος.

Ο έξυπνος και ικανός σκύλος φερμάρει ένα μπεκατσίνι από μακριά και ένα ορτύκι από κοντά!

Και αυτό δεν εξαρτάται από την εντονότερη ή μικρότερη αναθυμίαση των θηραμάτων που ανήκουν σε διαφορετικά είδη.

Για του λόγου το αληθές θυμίζουμε ότι, ακόμα και όταν τα ορτύκια είναι δυο ή τρία μαζί, ένας σκύλος θα τα φερμάρει από κοντά, ενώ την μπεκάτσα από αρκετά μακρύτερα...

Ακινησία...
Είναι η «φύση» του θηράματος που καθορίζει την απόσταση της φέρμας και όχι ο αριθμός τους.

Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση που το θήραμα αργεί να φτερουγίσει, ακόμα και όταν ο σκύλος το φερμάρει από κοντά. Είναι μια περίπτωση πολύ συχνή με τα περασματιάρικα ορτύκια αυτής της εποχής, ιδιαίτερα όταν ο ήλιος έχει ανέβει ψηλά.

Αλλοι λένε ότι ο σκύλος πρέπει να ξεσηκώσει κατόπιν εντολής το θήραμα, ενώ άλλοι επιμένουν ότι ο σκύλος δεν πρέπει να προχωρήσει, γιατί το ξεπέταγμα είναι δουλειά του κυνηγού... Υπάρχουν σκύλοι που έχουν τόσο έντονο το ένστικτο της φέρμας, που δεν θα προχωρούσαν ούτε αν τους τραβούσαμε με το ζόρι με το περιλαίμιο.

Εάν ενοχλήσουμε με άτοπες παρακινήσεις τον σκύλο που φερμάρει, στην καλύτερη περίπτωση διακινδυνεύουμε την ικανότητά του να υπολογίσει σωστά τη σωστή απόσταση της φέρμας. Αν ωθούμε τον σκύλο να ξεσηκώνει το θήραμα, μπορεί να καρπωθούμε περισσότερα ορτύκια, αλλά είναι μια πράξη που μπορεί να αποβεί... καταστρεπτική με τον ίδιο σκύλο στις πέρδικες και στις μπεκάτσες.

Ο σκύλος θα συνηθίσει να πλησιάζει το θήραμα περισσότερο από όσο πρέπει και θα αντιστέκεται... πιο δύσκολα στον πειρασμό να του ορμήσει!

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;
Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι, όταν ένας έμπειρος και ισορροπημένος σκύλος κανονίσει την απόσταση της φέρμας, ο κυνηγός δεν πρέπει να επεμβαίνει με κανέναν τρόπο.

Αντζελα Γαλάτη

Η απόσταση της φέρμας...

Κυβερνητικά «σκάγια» για το… κυνήγι της πέρδικας...


Τρεις υφυπουργοί και 35 βουλευτές του ΠαΣοΚ και της ΝΔ αντιδρούν στο σχέδιο της κυρίας Μπιρμπίλη να δημιουργήσει ζώνες προστασίας θηραμάτων

ΝΙΚΟΣ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ

«Πόλεμος της πέρδικας» έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα σε τρεις υφυπουργούς, με τους οποίους συμμάχησαν τουλάχιστον 35 βουλευτές του ΠαΣοΚ αλλά και της ΝΔ, και στην υπουργό Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη. Η πρόθεση της υπουργού να δημιουργήσει ζώνες προστασίας των θηραμάτων σε όλη την Ελλάδα στο νομοσχέδιο περί βιοποικιλότητας και κάποιες παλαιές δηλώσεις της ότι εναντιώνεται στο κυνήγι αποτέλεσαν ένα είδος casus belli για τους τρεις υφυπουργούς, οι οποίοι συντάσσονται με τους κυνηγούς που διαμαρτύρονται υποστηρίζοντας ότι ο περιορισμός του κυνηγιού στερεί από έσοδα το Δημόσιο και μειώνει τον τζίρο που δημιουργεί η κυνηγετική δραστηριότητα.

Πρώτος σήκωσε την παντιέρα της «εξέγερσης» ο υφυπουργός Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδης , ο οποίος διαμήνυσε στην υπουργό ότι, αν καθιερώσει απαγορευτικές ζώνες, στην πραγματικότητα βάζει περιορισμούς στο κυνήγι, κάτι το οποίο θα επιδράσει αρνητικά στον… τουρισμό. Η υπουργός μάλλον δεν πείστηκε από το επιχείρημά του και συνέχισε τις διαβουλεύσεις για το νομοσχέδιο.

Ο κ. Νικητιάδης επανήλθε και την προσκάλεσε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Νίσυρο, για να της κάνει το τραπέζι, μαζί με τη γυναίκα του Γιούλα, με… φασιανούς και με πέρδικες! Φασιανούς βεβαίως δεν έχει η Νίσυρος, έχει όμως πέρδικες (και κυνηγούς που φέρνουν ψήφους), πλην όμως η κυρία Μπιρμπίλη δεν απάντησε στην πρόσκληση. Ή μάλλον του απάντησε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, παρουσία του Πρωθυπουργού και όλων των υπουργών, λέγοντάς του ότι «βρίσκουμε λύση στο πρόβλημα του κυνηγιού, κύριε Νικητιάδη, και δεν χρειάζεται ο φασιανός». Ο κ. Νικητιάδης ωστόσο μιλώντας χθες στο «Βήμα» δήλωσε ότι δεν τον ικανοποίησε η απάντηση, περιμένει το νομοσχέδιο και αν απαιτηθεί θα επανέλθει στο ζήτημα. «Οι πέρδικες της Νισύρου φέρνουν τουρίστες» έλεγε.

Την αντίρρησή τους στην πρόθεση της υπουργού να δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας των θηραμάτων εξέφρασαν εν συνεχεία με διάφορους τρόπους και άλλοι δύο υφυπουργοί, οι κκ. Ι. Κουτσούκος (Αγροτικής Ανάπτυξης) και Δ. Κουσελάς (Οικονομικών), αν και υπάρχουν και άλλα μέλη της κυβέρνησης που εναντιώνονται σε οποιεσδήποτε ρυθμίσεις κατά των κυνηγών, πλην όμως δεν έχουν εκδηλωθεί δημοσίως. Ο κ. Κουτσούκος μάλιστα το τελευταίο διάστημα, μαζί με άλλους βουλευτές (και δύο ευρωβουλευτές) του ΠαΣοΚ, παρέστη επιδεικτικά σε κυνηγετικούς συλλόγους και άκουσε τα αιτήματά τους.

Η κυρία Μπιρμπίλη πάντως βρήκε έναν αναπάντεχο σύμμαχο, τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη , πρώην πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος επί κυβέρνησης της ΝΔ, ο οποίος στηρίζει τα σχέδια της υπουργού. Να σημειωθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης πολλές φορές στήριξε την υπουργό σε νομοσχέδια και αποφάσεις της την ώρα που ορισμένοι βουλευτές του ΠαΣοΚ εναντιώνονταν.

Το θέμα κρίθηκε σοβαρό αφού, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, ο ετήσιος τζίρος για το κυνήγι ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ. Ποσό καθόλου μικρό στις δύσκολες ημέρες που περνά η χώρα. Το πιο σημαντικό είναι ότι την ώρα όπου η τρόικα βρισκόταν στην Αθήνα και επισκεπτόταν υπουργεία, στο γραφείο του υφυπουργού κ. Μωραΐτη συνωστίζονταν βουλευτές όλων των κομμάτων και κάθε λογής σύλλογοι που ζητούσαν να μην αλλάξει τίποτε όσον αφορά το κυνήγι.

Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2010

Πρωταθλητής Ευρώπης Βουνού...

Ο ΟΚΑΔΕ είναι στην ευχάριστη θέση να ενημερώσει τους φίλους και τα μέλη του ότι, στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Βουνού για Πόιντερ με θήραμα ορεινή πέρδικα (Greca-Greca) που διεξήχθη στο καταφύγιο Ροβιάς –Καραβακίου –Ροβόλακα, Καρπενησίου στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2010, Πρωταθλητής Ευρώπης Βουνού ανακυρήχθηκε ο σκύλος ΑΡΙΩΝ , Ελληνικής εκτροφής και ιδιοκτησίας, με ιδιοκτήτη και κυναγωγό τον κ. Γιαννόπουλο Γεώργιο.
Ο όμιλός μας, μέσω του δελτίου τύπου θέλει να ευχαριστήσει δημόσια τον Υφυπουργό ΥΠΕΚΑ κ. Θάνο Μωραΐτη, χάρις στις ενέργειες του οποίου κατέστη δυνατή η διεξαγωγή του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Βουνού για Πόιντερ στην πιο πάνω τοποθεσία.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Κώστας Λάμπρου

Ο Γεν. Γραμματέαs Αργύρης Παντελίδης

Ενισχύουμε το Αινήσιο Δέλτα...

Αγαπητοί συνάδελφοι,

το Δέλτα του Εβρου έχει μια ιδιαίτερη σημασία για όλους εμάς τους κυνηγούς ως ένας από τους σημαντικότερους κυνηγετικούς προορισμούς της χώρας μας, πέραν των σημαντικών εθνικών χαρακτηριστικών που έχει η ευαίσθητη αυτή παραμεθόρια περιοχή. Θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία από όλους τους Ελληνες, ακόμη δε περισσότερο από τους πολιτικούς μας ηγέτες και την κρατική εξουσία. Δυστυχώς όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Το κράτος, όχι μόνο αδιαφορεί για το περιβάλλον και τους ανθρώπους της περιοχής, αλλά πιεζόμενο από τις γνωστές "οικολογικές" ΜΚΟ και κατ' επάγγελμα αυτόκλητους προστάτες διαφόρων περιοχών της χώρας μας, επιχειρεί να απαγορεύσει το κυνήγι και όλες σχεδόν τις υπαίθριες ανθρώπινες δραστηριότητες στον ποταμό Εβρο. Επιχειρεί να κλείσει την περιοχή σε μια "οικολογική" αποστειρωμένη γυάλα, επιχειρεί να εκδιώξει τους ανθρώπους που εδώ και αιώνες ζουν στην περιοχή κυνηγώντας και ψαρεύοντας σε αρμονία με τη φύση. Και όλα αυτά, στο όνομα μιας ψευτοοικολογικής αντίληψης που εμφανίζεται στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις όπου η επαφή των κατοίκων με τη φύση περιορίζεται στα τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ και στα αστικά πάρκα. Βλέπετε, η "σωτηρία" του περιβάλλοντος δημιουργεί σημαντική οικονομική δραστηριότητα και αντίστοιχα κέρδη - επιδοτήσεις για τις εταιρείες "σωτηρίας" του περιβάλλοντος. Δυστυχώς ο Εβρος, όπως πολλοί από εμάς τον ξέρουμε, κινδυνεύει!! Κινδυνεύει από την ψευδεπίγραφη "πράσινη ανάπτυξη", κινδυνεύει από τους κάθε λογής ειδήμονες, συμβούλους και μελετητές, οι οποίοι δεν θέλουν να αντιληφθούν ότι "εκτός από τον Κορμοράνο και τη Λεπτομύτα, ζουν και άνθρωποι στο Δέλτα του Έβρου", όπως πολύ χαρακτηριστικά αναφέρουν με απόγνωση οι κάτοικοι της περιοχής. Η πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση που απαγόρευε το Κυνήγι σε μια μεγάλη έκταση του Δέλτα, προσβλήθηκε και ακυρώθηκε από το ΣΤΕ κατόπιν προσφυγής και συνεργασίας όλων των τοπικών φορέων και των κυνηγετικών οργανώσεων. Όμως, τα οικονομικά συμφέροντα από την "πράσινη ανάπτυξη" της περιοχής είναι προφανώς μεγάλα και δυστυχώς έπεται συνέχεια... Πρόσφατα δημιουργήθηκε ένας σύλλογος, το Αινήσιο Δέλτα. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία πολιτών, κατοίκων του Δέλτα, με σκοπό τον εξωραϊσμό, την αναβάθμιση, την προστασία και τη διατήρηση της φυσικής ισορροπίας στην περιοχή. Περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία επικοινωνίας θα βρείτε στην ιστοσελίδα και στο δραστήριο blog του συλλόγου. Εμείς στον Ωρίωνα, εκτιμώντας και κατανοώντας τα παραπάνω, αποφασίσαμε να βοηθήσουμε αυτόν τον Σύλλογο και ήδη προχωρήσαμε σε μια συμβολική οικονομική ενίσχυση ύψους 300 ευρώ. Οι Κυνηγετικές Οργανώσεις, οι επαγγελματίες του χώρου μας αλλά και όλοι εμείς οι απλοί κυνηγοί, καλούμαστε να δείξουμε την ανάλογη ευαισθησία και να συνεισφέρουμε στον αγώνα αυτών των ανθρώπων να προστατεύσουν τον τόπο και τις παραδόσεις τους. Παραδόσεις που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το κυνήγι και το ψάρεμα. Ο λογαριασμός του Αινήσιου Δέλτα τηρείται στην Αγροτική Τράπεζα με αριθμό: 1830400340441. Ας κάνουμε όλοι το καθήκον μαs
Για τον Ωρίωνα Με εκτίμηση,

O Πρόεδρος Δημήτρης Χριστοδουλάκης

Ο Γ.Γραμματέας Νίκος Παπαϊωάννου

Δ΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ...

Απάντηση στο "ΒΗΜΑ"


Κύριε Διευθυντά

Έχει ένα πολύ πλούσιο ιστορικό σοβαρότητας και εγκυρότητας το ΄΄ΒΗΜΑ΄΄ για να υποπίπτει σε σκόπιμες παραποιήσεις της πραγματικότητας, όπως αυτές που προέβαλε το ρεπορτάζ για τη λαθροθηρία στο φύλλο της 18ης Σεπτεμβρίου.

Η συνεργάτης σας κ Μ.Τράτσα δεν χρειαζόταν να ΄΄παραποιήσει΄΄ στοιχεία και αριθμούς για να θίξει ένα πρόβλημα όντως υπαρκτό στην ελληνική περιφέρεια, ούτε και να αποκρύψει το γεγονός ότι, το μόνο οργανωμένο σώμα που αυτή τη στιγμή μάχεται και ΄΄ματώνει΄΄ για τον έλεγχο της λαθροθηρίας είναι η Ομοσπονδιακή θηροφυλακή που ίδρυσαν και χρηματοδοτούν εξ΄ ιδίων πόρων οι κυνηγετικές οργανώσεις.

Το ρεπορτάζ της κ Τράτσα είναι εν ολίγοις τόσο μονόπλευρο και προσχηματικό, που διαστρέφει ακόμα και τα στοιχεία ή τις δηλώσεις των ιδίων των περιβαλλοντικών οργανώσεων!

Είναι χαρακτηριστικό ότι, εμφανίζει ως ΄΄πυροβολημένα΄΄ από λαθροθήρες ένα ποσοστό 97% από τα πτηνά που φτάνουν στο κέντρο περίθαλψης της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΑΝΙΜΑ, όταν η ίδια οργάνωση έχει εμφανίσει πλήρη και επίσημο ετήσιο απολογισμό που προσδιορίζει αυτό το ποσοστό σε 23% μόνο.

Γιατί το 23% έπρεπε να εμφανιστεί... ως 97%, μόνο η κ Τράτσα το γνωρίζει!

Γιατί άραγε στο φαινόμενο της λαθροθηρίας θα έπρεπε να... συναθροιστούν όλες οι άλλες σοβαρότερες αιτίες τραυματισμού πουλιών (δηλητηριάσεις, προσκρούσεις σε κτίρια και καλώδια, ατυχήματα κατά τη μετανάστευση κλπ), είναι κάτι που το ΄΄ΒΗΜΑ΄΄ θα πρέπει να εξηγήσει, αν βέβαια συνεχίζει να ενδιαφέρεται για τη σοβαρότητά του.

Και γιατί άραγε σε ένα ολοσέλιδο ρεπορτάζ, δεν αναφέρεται και δεν διευκρινίζεται πουθενά ότι, το σώμα της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής΄΄ είναι αποκλειστικό δημιούργημα των κυνηγετικών οργανώσεων και χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από αυτές;

Οι δυο δολοφονημένοι...από λαθροθήρες - Ομοσπονδιακοί θηροφύλακες, αναφέρονται στο ρεπορτάζ της κ Κράτσα...

Γιατί όμως δεν αναφέρεται πουθενά ότι και οι δυο...ήταν ΚΥΝΗΓΟΙ και υπάλληλοι των κυνηγετικών οργανώσεων;

Εμείς κατανοούμε απολύτως το γιατί...

Το ζήτημα είναι να κατανοήσετε και εσείς ότι τα ρεπορτάζ σκοπιμότητας, γίνονται εύκολα προφανή!Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΦΩΤΗΣ ΤΡΑΚΑΚΗΣ

Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΜΠΕΚΑΤΣΟΣΚΥΛΟ...


ΤΟ ΤΡΟΠΑΙΟ GIORGIO GRAMIGNANI

Η κούραση δεν έχει φύγει καλά- καλά από το ταξίδι της επιστροφής και οι σκηνές από το κυνήγι είναι ακόμη νωπές στην μνήμη μου. Μόλις έχω επιστρέψει από ένα τριήμερο κυνήγι μπεκάτσας , στο χωριό ενός πάρα πολύ καλού μου φίλου το οποίο συγχρόνως είναι ένα από τα πολλά και περίφημα μπεκατσοτόπια της Μακρακώμης. Στο μυαλό μου έρχονται τα διαφορετικά μέρη, αλλά πραγματικοί παράδεισοι για το κυνήγι της βασίλισσας του δάσους, οι φέρμες των σκύλων, οι μπεκάτσες που καρπωθήκαμε αλλά και αυτές που χάσαμε και πολλές άλλες σκηνές που πάντα μένουν ανεξίτηλα χαραγμένες στην μνήμη του κάθε κυνηγού. Η μπεκάτσα ως γνωστόν είναι ένα πανέξυπνο πουλί που σκαρφίζεται πολλά κόλπα για να ξεφύγει από τους εχθρούς της όταν έχει στριμωχθεί. Πολλά έχουν γραφτεί για αυτά , αλλά παραδόξως η βασίλισσα όσα κόλπα και εάν έχει κάνει γνωστά στους κυνηγούς , πάντα κάτι καινούργιο βρίσκει για να αιφνιδιάζει τους διώκτες της. Ο σκύλος ο οποίος είναι αυτός που έρχεται σε άμεση επαφή με την μπεκάτσα, σίγουρα θα είχε πολλά περισσότερα να μας πει εάν φυσικά είχε μιλιά ,γιατί είναι αυτός που έρχεται πολλές φορές αντιμέτωπος μαζί της και έχει νιώσει καλά στο πετσί του τα κόλπα της. Άλλες φορές είμαστε θεατές μπροστά σε αυτά και άλλες φορές είμαστε απόντες από την συναρπαστική αναμέτρηση μεταξύ σκύλου και μπεκάτσας. Για να αναδειχθεί νικητής ο σκύλος φυσικά πρέπει να είναι ένα πολύ καλό μπεκατσόσκυλο. Ποιο όμως είναι το πραγματικά καλό μπεκατσόσκυλο; Σε αυτή την ερώτηση υπάρχουν αρκετές και διαφορετικές απαντήσεις ανάλογα με το πώς αρέσκεται ο κάθε κυνηγός να ψάχνει το σκυλί του αλλά και το πώς είναι ο τόπος που κυνηγάει ο κάθε κυνηγός. Η κοινή συνισταμένη όμως μεταξύ όλων αυτών είναι μία. Το καλό μπεκατσόσκυλο είναι αυτό που έχει δαγκώσει πολλές μπεκάτσες και έχει συναντήσει ακόμα πολλές περισσότερες. Είναι αυτό που έχει κάνει χιλιάδες χιλιόμετρα μέσα στα δάση αναζητώντας τις μπεκάτσες και φυσικά κοντά σε αυτό και ο κυνηγός που το ακολουθεί. Είναι αυτό που η εμπειρία του από το κυνήγι και τα κόλπα της βασίλισσας του δάσους, το έχουν διδάξει που να ψάχνει και πώς να συμπεριφέρεται όταν την συναντήσει. Είναι αυτό που για να γίνει θέλει πολύ κυνήγι και πάρα μα πάρα πολύ δουλειά. Σε τελική ανάλυση το καλό μπεκατσόσκυλο όποιος το έχει δεν το πουλάει και όποιος δεν το έχει επιθυμεί να το αποκτήσει. Αναζητώντας το ιδανικό μπεκατσόσκυλο λοιπόν. Οι γείτονες μας Ιταλοί οι οποίοι εδώ και πολλά χρόνια στερούνται φυσικού ενδημικού θηράματος στις περισσότερες περιοχές της πατρίδας τους έχουν στραφεί κυρίως στο κυνήγι του αποδημητικού. Για να μπορέσουν να αναδείξουν τα πραγματικά καλά σκυλιά, τους πραγματικούς κυνηγούς, τα πραγματικά ταλέντα για το μέλλον της εκτροφής διοργανώνουν πολλούς αγώνες σε φυσικό θήραμα, όπως για παράδειγμα οι αγώνες μεγάλης έρευνας σε πεδινή πέρδικα και οι αγώνες πρακτικού κυνηγίου σε πέρδικα και μπεκάτσα. Σκέφτηκαν έτσι να διοργανώσουν ένα αγώνα με θήραμα την βασίλισσα του δάσους θέλοντας έτσι να αναδείξουν το πραγματικά μεγάλο μπεκατσόσκυλο. Ποιος όμως θα αναλάμβανε την διοργάνωση ενός τέτοιου αγώνα; Φυσικά οι απαιτήσεις ήταν μεγάλες και για να υπάρχει το ανάλογο κύρος αποφασίστηκε η συνδιοργάνωση από την Ιταλική ένωση σέττερ , το πόιντερ κλάμπ Ιταλίας , και το κλάμπ μπεκάτσας της Ιταλίας. Έτσι λοιπόν έπειτα από τις κατάλληλες προετοιμασίες ο αγώνας Trofeo Giorgio Gramignani έλαβε σάρκα και οστά την περίοδο 2002- 2003. Ο αγώνας είναι αφιερωμένος στην μνήμη ενός παθιασμένου μπεκατσοκυνηγού του παρελθόντος του αξέχαστου για τους Ιταλούς μπεκατσοκυνηγούς , Giorgio Gramignani ο οποίος κατείχε την εκτροφή πόιντερ αλλά και μερικών σέττερ με την επωνυμία ΄΄Del Conero’’. Ο Gramignani πάντοτε αναζητούσε το τέλειο μπεκατσόσκυλο και μαζί με τον Vincenzo Celano ο οποίος κατείχε την εκτροφή ΄΄Del Becco Lungo’’ ήταν από τους ιδρυτές του κλάμπ μπεκάτσας της Ιταλίας το οποίο ιδρύθηκε το 1975. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η φιλοσοφία του διαγωνισμού μιας και ο αγώνας αυτός είναι πολύ υψηλών απαιτήσεων και περιλαμβάνει 22 καθαρές αγωνιστικές ημέρες σε μια περίοδο που ξεκινά τα μέσα Νοέμβρη και τελειώνει στις αρχές Απριλίου. Περιλαμβάνει δηλαδή όλα τα είδη βιοτόπων με τις δυσκολίες που παρουσιάζει ο καθένας ξεχωριστά, και διαφορετικές ημερομηνίες κάτι που πρακτικά σημαίνει διαφορετική συμπεριφορά του πουλιού κατά την μετανάστευση ή την διαχείμαση και διαφορετική επίσης συμπεριφορά ανάλογα με το πόσο έχει κυνηγηθεί το κάθε πουλί και κατά πόσο επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες να προσεγγιστούν τα πουλιά από τους σκύλους. Ο σκύλος που θα συγκεντρώσει την μεγαλύτερη βαθμολογία έπειτα από όλη αυτή την διαδικασία ανακηρύσσεται νικητής του τροπαίου. Οι συντάκτες του καταστατικού το οποίο πέρασε από την έγκριση του Ιταλικού κυνολογικού ομίλου δίνουν πολύ μεγάλη έμφαση στην ποιότητα του πόντου που θα κερδίσει ο κάθε σκύλος και για να μπορέσει ένας σκύλος να μπει στην τελική κατάταξη και να ανακηρυχθεί νικητής πρέπει να έχει ένα μίνιμουμ συμμετοχών που καθορίζονται από το καταστατικό. Κατά την διάρκεια του αγώνα εάν ένας σκύλος δεν αξίζει πραγματικά το CACIT που είναι η ανώτερη βαμολογία τότε αυτό δεν δίνεται σε καμία περίπτωση αλλά προτιμάται να δοθεί μια κατώτερη. Σε περίπτωση ισοβαθμίας μεταξύ δυο σκύλων νικητής ανακηρύσσεται ο πιο νεαρός κάτι που δείχνει την πεποίθηση των κριτών να βραβεύονται τα πραγματικά ταλέντα, τα σκυλιά δηλαδή που φανερώνουν νωρίς τα πλούσια κυνηγετικά τους προσόντα . Οι ίδιοι ακριβώς κανονισμοί ισχύουν και για τα θηλυκά ζώα αφού από όλη την διαδικασία ανακηρύσσεται και η καλύτερη θηλυκός σκύλα. Για την ιστορία νικητής του πρώτου τροπαίου Giorgio Gramignani ανακηρύχθηκε το θηλυκό αγγλικό σέττερ Mina του Giancarlo Bravaccini η οποία είναι εγγονή του μεγάλου γενάρχη και νικητή του κυπέλλου Ευρώπης το 1987 Radentis Gian. Όμως και τις άλλες χρονιές όπως για παράδειγμα το 2005 νικητής ήταν μια άλλη απόγονος πρωταθλητού μεγάλης έρευνας η Eva di Val di Chiana κόρη του μεγάλου τράιαλερ και νικητή του Coppa Europa το έτος 1998 αγγλικού σέττερ Taro dei Felini. Κάνω αυτή την επισήμανση για να τονίσω στους αγαπητούς αναγνώστες πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα στα σκυλιά, σε αγωνόσκυλα και κυνηγόσκυλα, γιατί πολλά από τα σκυλιά που πρωταγωνιστούν στους αγώνες πρακτικού κυνηγίου αλλά και στο πραγματικό κυνήγι είναι απόγονοι ή πρόγονοι σκύλων που έχουν πρωταγωνιστήσει σε αγώνες μεγάλης έρευνας. Οι συνοδευτικοί τίτλοι που αποδίδονται στους σκύλους δεν είναι παρά μια είναι ανθρώπινη εφεύρεση. Στην πραγματικότητα ο σκύλος είναι ένας και είναι κυνηγός. Την ώρα που κυκλοφορεί αυτό το τεύχος τα κλασικά μπεκατσοτόπια της πατρίδας μας έχουν ήδη δεχθεί ένα αριθμό μπεκατσών και πολλοί από τους φίλους κυνηγούς βρίσκονται εκεί για να τις ανακαλύψουν. Παρόντες φυσικά και τα κυνηγόσκυλα που θα τις αναζητήσουν ακόμη και στα πιο απόκρυφα σημεία του δάσους για να αναμετρηθούν μαζί τους. Πολλά από αυτά τα σκυλιά θα γευτούν την μυρουδιά τους και αρκετά από αυτά θα την δουν και θα την βάλουν στο στόμα τους. Τα πραγματικά όμως μεγάλα μπεκατσόσκυλα είναι σπάνια και μόλις τα λύσεις θα πάνε κατευθείαν πάνω στο πουλί. Αυτά είναι που κάνουν την διαφορά και κάνουν τον μπεκατσοκυνηγό ευτυχισμένο. Εάν έχετε ένα τέτοιο σκυλί διαφυλάξτε το ως ΄΄κόρη οφθαλμού’’. Εάν τύχει να το δείτε να εργάζεται μέσα στο δάσος μάθετε περισσότερα για αυτό. Ίσως στο μέλλον αποτελέσει για εσάς την καλύτερη λύση για την εκτροφή.

Του Νίκου Νικολάου

Πηγή allevamentoramensis.wordpress.com

Η ακόμα ελαφρύτερη Beretta...

Η Beretta, πιστή στην προσπάθεια εξέλιξης, παρουσίασε πρόσφατα την ελαφριά έκδοση της A400 XPLOR, σε μια εντυπωσιακή πρεμιέρα στο Ολυμπιακό Σκοπευτήριο του Lonato.

Η σειρά Α400 XPLOR, αποτέλεσμα πολύχρονης έρευνας των μηχανικών της εταιρείας, απέκτησε πλέον νέο μοντέλο, προορισμένο για τους κυνηγούς που περπατάνε πολύ... Ετσι, τα 150 γραμμάρια που φαντάζουν ελάχιστα σαν διαφορά στα σκοπευτήρια, αποκτούν «ειδικό» βάρος στο περπατητό κυνήγι. Με βάρος 2,85 κιλά και κάννη 66 εκατοστών, με μικρότερη θαλάμη 3 ιντσών, αλλά πάντα με τη νέα μικρότερη βάση σε σχέση με τη σειρά Α391, η XPLOR Light είναι ακόμη πιο εργονομική στον κυνηγότοπο, λόγω μείωσης του όγκου.

Δεκάδες εξειδικευμένοι δημοσιογράφοι απ’ όλο τον κόσμο, παρακολούθησαν την ειδική παρουσίαση της Beretta σ’ ένα ειδικά διασκευασμένο «κύβος», μέσα στο σκοπευτήριο του Lonato. Αλλωστε, αυτό ακριβώς είναι και το σύνθημα της Beretta: ότι όλα όσα αφορούν το κυνήγι βρίσκονται στο «κύβος» της Beretta. Ο ίδιος ο πρόεδρος της μεγάλης ιταλικής εταιρείας, αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Beretta να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής για πιο πρακτικά και πιο οικονομικά προϊόντα, λόγω της κρίσης.
Η νέα XPLOR, ακολουθεί την παράδοση της 391 Light και έχει λευκή βάση με επεξεργασία ανωδίωσης στο κράμα αλουμινίου, για πολυετή προστασία από τη σκουριά.
Η νέα XPLOR, ακολουθεί την παράδοση της 391 Light και έχει λευκή βάση με επεξεργασία ανωδίωσης στο κράμα αλουμινίου, για πολυετή προστασία από τη σκουριά.

Ο «κύβος»...
Η Beretta παρουσίασε δυο νέα όπλα, μια μεγάλη γκάμα ρούχων παραλλαγής, νέα κιάλια της STEINER και μια ατελείωτη σειρά χρήσιμων αξεσουάρ για το κυνήγι. Οπως ειπώθηκε, πιστεύουν στην αύξηση των νέων κυνηγών σ’ ολόκληρο τον κόσμο και με βάση αυτή τη στατιστική επενδύουν σε νέα ποιοτικά αλλά και φθηνότερα προϊόντα...

Η νέα XPLOR ανήκει στην κατηγορία των χρηστικών όπλων για όσους περπατάνε πολύ, όπως το νέο superpose της Perennia, ανήκει στη νέα γενιά πιο προσιτών και ποιοτικών δίκαννων για όλους. Φέτος, η Beretta θα παρουσιάσει άλλο ένα ακόμη όπλο, που αποτελεί μέρος της προσπάθειας ανάπτυξης κυνηγετικών όπλων για όλο τον κόσμο. Ρούχα, άρβυλα, τσάντες, φυσιγγιοθήκες, θήκες μεταφοράς όπλων, έκλεψαν την παράσταση στη μεγάλη οθόνη όπου παρουσιάστηκε η νέα γενιά προϊόντων.

«Η κρίση στην Ιταλία, τελείωσε φέτος», είπε ο πρόεδρος της Beretta. «Σύντομα θα τελειώσει σε όλες τις χώρες και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το κυνήγι στο μέλλον», είπε ο Ugo Gussalli Beretta και μακάρι να βγει σύντομα αληθινός και για την Ελλάδα. Η νέα XPLOR Light, αφού παρουσιάστηκε στους προσκεκλημένους, δόθηκε για περισσότερο «ψάξιμο» στους ιδιαίτερα περίεργους Ελληνες της αποστολής.

Οπως διαπιστώσαμε, η Α400 λειτουργεί με το σύστημα αερίων πατενταρισμένο ως BLINK. Είναι τόσο σίγουροι οι μηχανικοί της Beretta για την αξιοπιστία του, που έχει δοκιμαστεί με 10.000 φυσίγγια των 64 γραμμαρίων, χωρίς εμπλοκή και χωρίς να χρειαστεί καθάρισμα!

Φανταστείτε τώρα το BLINK, στην XPLOR Light, και σε πολύ ελαφρύτερα φυσίγγια. Ολα οφείλονται στο νέο πιστόνι που εφάπτεται στα τοιχώματα του κυλίνδρου, με αποτέλεσμα τον πλήρη καθαρισμό του. Οπως συμβαίνει και στους κινητήρες των αυτοκινήτων, η εισαγωγή του αέρα στη βαλβίδα ανεβάζει αμέσως τις πιέσεις και το πιστόνι αρχίζει να μετακινείται.

Το πιστόνι...
Ο Πάολο Μπουρόλι μας διευκρίνισε: -«Το σχήμα του νέου πιστονιού, προέρχεται ξεκάθαρα από την αυτοκινητοβιομηχανία. Αυτό προσφέρει τη βέλτιστη απόδοση της ενέργειας, αλλά και μεγαλύτερη ταχύτητα, κάτι που οι μηχανικοί... αυτοκινήτων γνωρίζουν καλά.

Η καινοτομία του νέου συστήματος είναι η κατάργηση των δύο θυρίδων των αερίων στη σειρά Α391 και η αντικατάστασή τους από μια πλέον θυρίδα και μάλιστα μικρότερη (3 χιλιοστά)».

Θυρίδα εξαγωγής αερίων δεν υπάρχει εξωτερικά και η διαφυγή γίνεται μέσω της κάννης, ελαχιστοποιώντας τα κατάλοιπα κατά πολύ. Οι κάννες είναι της Beretta, γνωστές για την ποιότητά τους, κατασκευασμένες πάντα στην Ιταλία. Κάννες και τσοκ, δέχονται ατσάλινα σκάγια και έχουν διευρυμένο αυλό 8,6 και επιμηκυμένο κώνο προσαρμογής.

Βλητική συμπεριφορά...
Με το σύστημα optima σε κάννες και τσοκ, η Beretta βελτίωσε τη βλητική συμπεριφορά του όπλου, ελαχιστοποιώντας την παραμόρφωση του σμήνους των σκαγιών, ώστε να πετύχει καλύτερη συγκέντρωση αλλά και κατανομή της βολής. Τα ξύλα είναι ανώτερης ποιότητας για καραμπίνα, με πολύ καλό φινίρισμα και ένα στρώμα από αδιάβροχο υλικό, που προστατεύει πάπια και κοντάκι από υγρασίες.

Οπως διαπιστώσαμε η μακριά και λεπτή πάπια προσφέρει καλύτερο κράτημα, ενώ το αφαιρετικό λογότυπο με το σήμα της Beretta και το πολυμερές πλαστικό στο τελείωμα, προσφέρει άλλη αισθητική...

Η Α400, δείχνει να έχει σχεδιαστεί με στόχο μια νέα αισθητική για καραμπίνα.

Η διάδοχος της 391, έδειξε τις πολύπλευρες αρετές της και στο σκοπευτήριο του Lonato. Η ανάμειξη φυσιγγίων στην ίδια αποθήκη, ήταν υποχρεωτική στη δοκιμή που αποτελούσε ένα τεστ καλής λειτουργίας από μόνο του.

Η XPLOR Light, δίνει γρήγορο και καλύτερο κράτημα με ικανοποιητικό λάκτισμα, ακόμη και χωρίς τη χρήση του kick off. Μια καραμπίνα ιδανική για τα ελληνικά κυνήγια, που θα τη δοκιμάσουμε σύντομα στο ΕΘΝΟΣ-ΚΥΝΗΓΙ, μόλις έρθει το πρώτο όπλο στην ελληνική αντιπροσωπεία. Η τιμή θα είναι σαφώς μικρότερη από τη μεγαλύτερη αδερφή της και θα ανακοινωθεί σύντομα από την Beretta Hellas...

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;
Η Α400 δεν δέχεται πλέον παπιοφύσιγγα (άλλωστε γι’ αυτό υπάρχει η XPLOR), απέκτησε όμως λιγότερο βάρος και προσφέρει καλύτερη αίσθηση στο κράτημα.

Χωρίς ίχνος οπισθοβαρύτητας, ενώ απλουστεύει τη συντήρησή του.

Το νέο σύστημα λειτουργίας, διαχώρισε το κέλυφος του κλείστρου, που πλέον είναι ενσωματωμένο στις δύο ράγες λειτουργίας. Ετσι ενεργοποιείται συμμετρικά και με μεγαλύτερη ασφάλεια. Και αυτό, γιατί το περιστροφικό κλείστρο κλειδώνει σε δυο σημεία στην ουρά της κάννης, όπου η μεγάλη επιφάνεια του μηχανισμού στην επαφή με την ουρά περιορίζει την κίνηση της κάννης στην εκπυρσοκρότηση και αυξάνει την ακρίβεια της σκόπευσης.

Αντώνης Μπληζιώτης

Πηγή www.ethnos.gr

Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ "ΕΘΝΟΣ-ΚΥΝΗΓΙ"...

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΕΥΧΟΥΣ ΕΙΝΑΙ:

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΥΝΟΡΟ
Το «Εθνος - Κυνήγι» στα σημεία που ο Εβρος χωρίζει Ελλάδα και Τουρκία...

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΛΑΓΟ...
Χρήσιμες οδηγίες... «γνωριμίας» με τους τόπους που φιλοξενούν τους λαγούς του Σεπτέμβρη.

Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΦΕΡΜΑΣ
Η «διένεξη» περί κοντινής ή μακρινής φέρμας και πάλι στο προσκήνιο...

ΤΟ ΑΤΣΑΛΙ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ
Ενας ξεχωριστός τύπος ατσαλιού που κάνει τη «διαφορά» ανάμεσα στα κυνηγετικά όπλα.

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΧΑΡΑΚΑ
Οι εξορμήσεις σε Σούνιο, Χάρακα και Λεγρενά, τις μέρες των περασμάτων.

ΕΤΣΙ ΚΙ... ΑΛΛΙΩΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΔΙΚΑ Εναλλακτικά σενάρια και γωνίες σκόπευσης σε απομακρυνόμενα ή εισερχόμενα πουλιά.

Η «ΡΟΤΑ» ΤΗΣ ΑΛΕΠΟΥΣ Η τέχνη του καρτεριού στις αποικίες της.

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΡΕΛΑΝΣ ΑΠΟ ΤΗΝ BROWNING Το νέο μοντέλο καραμπίνας που φέρνει τα πάνω - κάτω στα αυτογεμή όπλα.

ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΑΣΠΑΛΑΘΟΥΣ Η εργασία των κυνηγόσκυλων στα «αγκαθωτά» της Μάνης.


Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α.Κ.Ι. ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ 11-12/9/2010-ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ...

ΣΑΒΒΑΤΟ 11/9/2010-ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ.

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΚΥΝΗΓΙ –ΤΕΡΕΝ 1. Κριτές: Μαγουλάς-Βαλασόπουλος.
Κανένα στην βαθμολογία.


ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΚΥΝΗΓΙ –ΤΕΡΕΝ 2. Κριτές: Χήνος-Μεγαγιάννης.
Κανένα στην βαθμολογία.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12/9/2010-ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ.

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΚΥΝΗΓΙ –ΤΕΡΕΝ 1. Κριτές: Μαγουλάς-Βαλασόπουλος.
1ος Εξαίρετος Zapata Peania’s Τσίρμπης Νταούλας

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΚΥΝΗΓΙ –ΤΕΡΕΝ 2. Κριτές: Χήνος-Μεγαγιάννης.
Κανένα στην βαθμολογία.


ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΡΟΠΑΙΟΥ ΠΟΛΥΚΑΝΔΡΙΩΤΗ
Rapakoulias Genesis Iardanos E.S. Μπαρούνης

Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2010

Οι προστατευόμενες περιοχές απειλούνται από τη λαθροθηρία

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν την ανησυχία τους για τα πολλαπλά κρούσματα λαθροθηρίας που σημειώνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στη χώρα μας.

Για το econews Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», τα άγρια ζώα βρίσκονται τραυμάτισμένα ακόμα και σε περιοχές που προστατεύονται από τη διεθνή νομοθεσία λόγω της οικολογικής αξίας τους.
Το πιο πρόσφατο περιστατικό καταγράφηκε στην προστατευόμενη περιοχή της Βραυρώνας, όπου περισυνελέγη ένα πυροβολημένος πετρίτης από τους φύλακες του αρχαιολογικού μουσείου.
Η περιοχή είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Περιοχών Natura, όπου απαγορεύεται το κυνήγι. Πριν μερικούς μήνες είχε βρεθεί ακόμη ένας πετρίτης χτυπημένος από όπλο.

Ο διευθυντής της Ορνιθολογικής Εταιρείας κ. Ξενοφών Κάππας δήλωσε ότι «Δεν έχει κανένα νόημα να θεσπίζουμε περιοχές ως προστατευόμενες αν δεν μπορούμε πραγματικά να τις προστατεύσουμε.
Προκλητικές ενέργειες σαν κι αυτή δείχνουν την αδιαφορία και την παντελή αδυναμία των αρμοδίων για ουσιαστική προστασία της βιοποικιλότητας. Τα μέτρα πρέπει να είναι άμεσα».

Υπεύθυνοι της Εταιρείας και του Συλλόγου Προστασίας και Άγριας Ζωής- ΑΝΙΜΑ, αναφέρουν ένα περιστατικό που σημειώθηκε πρόσφατα: ολόκληρη ομάδα με πλωτά εισήλθε παράνομα στην προστατευόμενη περιοχή της Στροφιλιάς αποδεκατίζοντας τα υδρόβια της λιμνοθάλασσας, ενώ κανένας αρμόδιος φορέας δεν αντέδρασε.
Η κ. Μ. Γανωτή, συντονίστρια δράσεων της ΑΝΙΜΑ δήλωσε ότι «Δεν μπορεί η πολιτεία να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες της και να περιμένει από 250 ομοσπονδιακούς θηροφύλακες, όσο ευσυνείδητοι κι αν είναι, να φυλάξουν την ελληνική ύπαιθρο. Μην ξεχνάμε ότι ανάμεσά τους μετράμε ήδη θύματα. Απαιτείται άμεσα η ενεργοποίηση της δασοφυλακής και των μηχανισμών φύλαξης της υπαίθρου».

Για το econews Newslink Hellas

Ο αμφιλεγόμενος αυλός...

Οι διαφημιστές μπορούν λένε ό,τι θέλουν για να πουλήσουν προϊόντα. Αυτή είναι η δουλειά τους. Η λογική και οι νόμοι της Φυσικής όμως, λένε τα πράγματα αλλιώς!

Οταν αφαιρείται μέταλλο μέσα στην κάννη, είναι λογικό ότι αυξάνεται η χωρητικότητά της. Οταν π.χ., από τον αυλό 18,5 χιλιοστών που είναι το ιδανικό διαμέτρημα 12, πάμε στο 18,8 η χωρητικότητα της κάννης σε κυβικά εκατοστά έχει αυξηθεί.
Στην εποχή του εμπροσθογεμούς, ο αυλός ήταν εξίσου σημαντικός με σήμερα. Σε αυτές τις κάννες βελγικού εμπροσθογεμούς σημειώνεται επίσημα η διάμετρος αυλού κάθε κάννης (17,0 χιλιοστά).
Στην εποχή του εμπροσθογεμούς, ο αυλός ήταν εξίσου σημαντικός με σήμερα. Σε αυτές τις κάννες βελγικού εμπροσθογεμούς σημειώνεται επίσημα η διάμετρος αυλού κάθε κάννης (17,0 χιλιοστά).

Οταν αυξάνεται η χωρητικότητα, ενώ η ποσότητα πυρίτιδας που ρίχνεται από αυτή την κάννη παραμένει ίδια, λογικό είναι ότι θα παράγεται λιγότερη πίεση. Είναι εξίσου ευνόητο ότι σε μια τέτοια κάννη θα μειώνεται η ταχύτητα σκαγιών, άρα και το κλώτσημα του όπλου. Διότι, όπως έλεγε ο μεγάλος φυσικός Ισαάκ Νιούτον, κάθε δράση έχει μια ΙΣΗ αντίδραση.

Συχνά λέγεται ότι μια γόμωση (π.χ. 32 γραμμάρια), όταν ρίχνεται από ένα όπλο διαμετρήματος 12 με αυλό 18,4, παράγει μικρότερη πίεση από την ίδια γόμωση σε ένα όπλο διαμετρήματος 16, με αυλό 17,2 χιλιοστών. Ναι, όντως η πίεση στον μεγαλύτερο αυλό είναι μικρότερη. Αυτό που δεν λέγεται όμως είναι ότι για να πιάσουν τα σκάγια την ίδια ταχύτητα στο 12άρι όσο και στο 16άρι, χρειάζεται μεγαλύτερη γόμωση πυρίτιδας. Με τον ίδιο τύπο κάλυκα, ίδιο καψύλλι, ίδιο τύπου συγκεντρωτήρα, οι γομώσεις είναι:

1,55Χ32 στο 12άρι
1,35Χ32 στο 16άρι

Οι πιέσεις λοιπόν είναι 517 bar στο 12άρι και 675 bar στο 16άρι.

Τα φορτία...
Είναι γνωστό ότι μεγαλώνοντας τον αυλό -δηλαδή τη χωρητικότητα ενός χώρου καύσης- μειώνεται η πίεση λειτουργίας. Αυτό που δεν λέγεται όμως είναι ότι για να αποδοθεί το ίδιο έργο -δηλαδή η ταχύτητα της γόμωσης στη συγκεκριμένη περίπτωση- χρειάζεται περισσότερο «καύσιμο» στον ευρύτερο αυλό!

Τα παραπάνω δεδομένα δείχνουν ότι αν θέλουμε να έχουμε την ίδια απόδοση σε κάθε διαμέτρημα από την άποψη της πίεσης, πρέπει να χαμηλώσουμε το φορτίο, δηλαδή τα σκάγια. Με άλλα λόγια κάναμε έναν μεγάλο κύκλο, περνώντας από διάφορα «εμπόδια» που βάζουμε στον εαυτό μας, για να φτάσουμε σε αυτό που γνώριζαν και είπαν πολλές φορές οι οπλοκατασκευαστές του 19ου αιώνα:

Κάθε διαμέτρημα έχει τη δική του βέλτιστη γόμωση που έχει αποδειχτεί ως χρήσιμη στην πράξη! Οι παλιοί επίσης έλεγαν ότι η κανονική γόμωση ζυγίζει το 1/96 του βάρους του όπλου...

Με την εξέλιξη προοδευτικών πυρίτιδων και του πλαστικού συγκεντρωτήρα φτιάξαμε υπεργομώσεις (τα γνωστά μάγκνουμ) και νομίσαμε ότι ένα όπλο 20άρι μάγκνουμ μπορεί να κάνει τη δουλειά του 12αριού. Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Το λάκτισμα...
Ας δούμε τώρα τη επιμήκυνση του κώνου. Μειώνει -λένε- το αισθητό κλώτσημα. Οντως, το μειώνει, αλλά γιατί;

Διότι η επιμήκυνση του κώνου αφαιρεί μέταλλο από το εσωτερικό της κάννης, στο ύψος του κώνου, άρα μεγαλώνει τη χωρητικότητα και μειώνει την πίεση. Επίσης, μειώνει και την ταχύτητα. Σε πειράματα που έγιναν από ερασιτέχνες, η μείωση της ταχύτητας είναι της τάξης των 15 με 20 μέτρων, σε φυσίγγια που παράγουν 360 μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

Το ρεζουμέ είναι ότι δεν υπάρχει καμία μαγική συνταγή που θα δώσει αυξημένες ταχύτητες, ή λιγότερο κλώτσημα. Μερικά θετικά αποτελέσματα -όπως είναι η βελτίωση της συγκέντρωσης και κατανομής από διευρυμένους αυλούς και μακριούς κώνους- μπορούν να επιτευχθούν με μια απλή μείωση της γόμωσης σε κανονικό αυλό...

Σε ό,τι αφορά το λάκτισμα, έχω ξαναγράψει για τη λείανση του αυλού. Είχα τονίσει τότε ότι μπορεί να ήταν μια περίπτωση «αυθυποβολής». Ενα άλλο μέτρο που δεν είναι καθόλου θέμα «αυθυποβολής», είναι τα μέτρα του κοντακιού. Οταν η κλίση πέλματος διορθωθεί ώστε να μεταδίδει το κλώτσημα ευθεία στον ώμο, χωρίς τάσεις περιστροφής και κτύπημα στο κεφάλι, τότε όντως υπάρχει μετρήσιμη μείωση του αισθητού κλωτσήματος.

Συμπέρασμα: αν σας ενοχλεί το κλώτσημα μειώστε τις γομώσεις, αυξήστε το βάρος του όπλου, φτιάξτε το κοντάκι. Αυτά είναι τα μέσα που θα αποδώσουν με σιγουριά.

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;
Οταν διευρύνεται ο αυλός μια κάννης από 18,4 στα 18,8, το υλικό που αφαιρείται γεμίζει ένα φλιτζάνι του τσαγιού. Είναι προφανές ότι η αφαίρεση του υλικού σημαίνει και αύξηση της χωρητικότητας μέσα στην κάννη.

Αν σκέφτεστε να διευρύνετε τον αυλό του όπλου, επιμείνετε να μετρηθεί τόσο η διάμετρος, όσο και τα τοιχώματα σε κάθε σημείο, (ειδικά στον κώνο της θαλάμης, στο σημείο που τελειώνει η θαλάμη και αρχίζει ο κώνος). Και μη δεχτείτε ελάχιστο πάχος κάτω από 2,50 χιλιοστά στον κώνο.

NIKHTAΣ ΚΥΠΡΙΔΗΜΟΣ

Πηγή www.ethnos.gr

Οικολογικό Έγκλημα...

Αγρια Πανίδα, Νοικοκυριά και Επιχειρήσεις στο Στόχαστρο των «Οικολόγων»

Πριν λίγες μέρες, στην περιοχή της Καστοριάς και της Σιάτιστας, διαπράχθηκε ένα οικολογικό έγκλημα το οποίο αποτελεί τον τελευταίο κρίκο από μια αλυσίδα δράσεων που εξελίσσονται τα τελευταία χρόνια στη Δυτική Μακεδονία με πρόσχημα τα δικαιώματα των ζώων. Δράστες είναι κάποιοι γνωστοί - άγνωστοι που κινούνται στον χώρο των ακραίων (σε επίπεδο τρομοκρατίας) «οικολογικών» ομάδων. Οι αυτόκλητοι «υπερασπιστές» των δικαιωμάτων των ζώων, χωρίς την παραμικρή έγνοια για την τοπική κοινωνία αλλά και την άγρια πανίδα της περιοχής, επέδραμαν νύχτα σε ένα εκτροφείο δυναμικότητας 50.000 γουνοφόρων ζώων (μινκ) και κατέστρεψαν τις εγκαταστάσεις και την περίφραξή του. Με την πράξη τους αυτή έστειλαν 50.000 πεινασμένα σαρκοφάγα ζώα στους γειτονικούς οικισμούς, στις αυλές των σπιτιών και των σχολείων, στα κοτέτσια και στους στάβλους της περιοχής. Να σημειωθεί ότι τα μινκ αναπαράγονται και εκτρέφονται σε κλειστές και ελεγχόμενες συνθήκες με σκοπό τη μετέπειτα επεξεργασία και πώληση του δέρματός τους. Είναι μια δραστηριότητα που αποτελεί νόμιμη κτηνοτροφική εκμετάλλευση, όπως για παράδειγμα τα βουστάσια και τα πτηνοτροφεία, που εξασφαλίζουν τη διατροφή μας με το κρέας, το γάλα και τα αυγά αλλά και την ένδυση και υπόδησή μας με το μαλλί και το δέρμα των εκτρεφόμενων ζώων.

www.kinigotopos.gr

ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΪΝΤΕΡ & ΣΕΤΤΕΡ...

Ο ΟΚΑΔΕ ενημερώνει τους φίλους και τα μέλη του ότι στον αγώνα 11 & 12 Σεπτεμβρίου 2010 στο Καρπενήσι, έγινε η τελική επιλογή
των Εθνικών Ομάδων για:

ΠΟΙΝΤΕΡ για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Βουνού που θα διεξαχθεί στο Καρπενήσι στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2010 με τα εξής σκυλιά:

1. Glenda tou Giappou Γιάππος Αχ.
2. Hellenik Bill Κατσαρός Ν.
3. Gemma tou Giappou Καραστάθης/Γιάππος
4. Arion Γιαννόπουλος
5. Hellenik Serbia Κατσαρός Ν.
6. Bak Ηλίας Λ.
7. Ploutonas Dimitrios Kapatos Καπάτος Δ.
8. Rebecca tou Giappou Σταμέλος/Γιάππος
9. Kardamili’s Sara Ραπακούλιας Χρ.
10. Dafi Cacanski Moravac Ασπρογέρακας/Φελώνης

ΣΕΤΤΕΡ για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Βουνού που θα διεξαχθεί στην Γαλλία στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου 2010 με τα εξής σκυλιά:

1. Dir dello Zeolo Μπάλλας/Γιάππος
2. Zapata Peanias Τσίρμπης/Νταούλας
3. Nefeli’s Athina Γιαννόπουλος
4. Luxor tou Kinageta Κοτζιάς

R. Aldimis Varen Ζάγκλας/Σταματόπουλος