H Browning έβγαλε 250.000 σουπερποζέ βελγικά Β25 και 2.000.000 περίπου κλώνους στη σειρά Citori, 325, 425 και 525. Η Purdey από το 1830 μέχρι σήμερα έβγαλε συνολικά λιγότερα από 30.000 όπλα όλων των τύπων.
Είναι εμφανές ότι από την άποψη της σπανιότητας το Browning δεν θα έχει ποτέ τις τιμές των αγγλικών όπλων. Ομως δεν πρέπει να μπερδεύουμε τη σπανιότητα με την αντικειμενική αξία. Το Β25 και οι κλώνοι του βρίσκονται κάθε μέρα σε σκοπευτήρια και δοκιμάζονται σκληρά, πολύ σκληρά, με χιλιάδες ανοιγοκλεισίματα και απανωτές βολές. Κανένα από τα «μεγάλα» όπλα δεν έχει περάσει τόσο σκληρή δοκιμασία σε τόσο μεγάλο ποσοστό της παραγωγής του. Αυτή η αλήθεια είναι εύκολα ελέγξιμη: μπείτε σε ένα οπλουργείο και δείτε πόσα αγγλικά όπλα περιμένουν επέμβαση και πόσα Β25 ή συγγενικά τους μοντέλα. Τα σχόλια δικά σας.
Αυτή η αντοχή του Β25 και των κλώνων του δεν είναι τυχαία. Το σύστημα έχει χαρακτηριστικά που το καθιστούν ανθεκτικό, ειδικά όταν συγκρίνεται με τα λεπτεπίλεπτα καθαρόαιμα. Ο πίρος του Browning είναι μασίφ και περνά το συνολικό πλάτος της βάσης. Οταν μετρηθεί η επιφάνεια που είναι σε επαφή με τον γάντζο των καννών τότε βλέπουμε ότι είναι μεγαλύτερη από την επιφάνεια επαφής σε όπλα με διακεκομμένους πίρους.
Η υπεροχή του Β25
Στο Browning ο πίρος έχει διάμετρο 8 χιλιοστά και πλάτος γάντζου 16 χιλιοστών. Η επαφή είναι (2ΠΧ4Χ16) /2=200,96 τετραγωνικά χιλιοστά. Σε σύγκριση οι διακεκομμένοι πίροι που εξέχουν τέσσερα χιλιοστά από τη βάση και έχουν διάμετρο 11 χιλιοστών δίνουν επιφάνεια (2ΠΧ5,5Χ3)/2= 69,08 τετραγωνικά χιλιοστά ανά πίρο δηλαδή 138,16 τετραγωνικά χιλιοστά στο σύνολο των δύο πίρων. Στο σύστημα Browning το σύνολο του πίρου, σε όλο του το πλάτος, υποστηρίζεται από ατσάλι της βάσης στο μπροστινό μέρος. Δηλαδή το φορτίο που δέχεται ο πίρος δεν μένει μόνο στο μέταλλό του αλλά κατανέμεται στο υλικό της βάσης.
Παρεμβάσεις ισχύος
Σε όλα τα σουπερποζέ οι δυνάμεις από την πυροδότηση καλό είναι να κατανέμονται στη βάση και να μη συγκεντρώνονται σε ένα μόνο σημείο. Οπως σε πολλά όπλα το Browning έχει μια εξοχή των καννών, στο κλειδί των καννών που δένει σε μια αντίστοιχη εσοχή στη βάση. Στο Browning αυτή η επαφή καννών και βάσης έχει επιφάνεια 19Χ12= 228 τετραγωνικά χιλιοστά. Στα περισσότερα όπλα με διακεκομμένους πίρους η επιφάνεια είναι περίπου στο μισό.
Το συρταρωτό κλειδί του Browning έχει επιφάνεια αγκίστρωσης με τις κάννες 19*3= 57 τετραγωνικά χιλιοστά.
Υπάρχουν και μερικά άλλα σημεία που συνεισφέρουν στην αντοχή του Browning. Η βάση είναι μασίφ, δηλαδή η πάνω ουρά και η κάτω πλάκα της βάσης είναι μασίφ με το σώμα. Στα περισσότερα σουπερποζέ η πλάκα της σκανδάλης είναι πρόσθετο μέρος που ξεβιδώνεται. Η μασίφ κατασκευή δίνει μια μόνιμη και αναλλοίωτη σχέση μεταξύ της βάσης και των εσωτερικών τμημάτων του όπλου, άρα μια σταθερή εφαρμογή μεταξύ τους.
Ο οπλιστήρας στο Browning είναι ένα τεράστιο «Τ» που γυρνά πάνω σε έναν ατσάλινο πίρο διαμέτρου 4 χιλιοστών. Το «Τ» ενεργοποιείται από ένα εξίσου στιβαρό πόδι που εξέχει από την πάπια με πάχος 5 ή 6 χιλιοστών. Πρόκειται για τμήμα με σαφώς μεγαλύτερη επιφάνεια από το λεπτεπίλεπτο ποδαράκι όπλισης που βλέπουμε στα περισσότερα ιταλικά σουπερποζέ.
Τα παραπάνω είναι τα κύρια σημεία αντοχής. Αυτά κάνουν το Browning να συνεχίζει να έχει μια ξεχωριστή θέση στον κόσμο του σουπερποζέ και το καθιστούν μια εξαιρετική αγορά μεταχειρισμένου όπλου. Είναι δύσκολο για τον οποιονδήποτε να κουράσει ένα Browning. Και ό,τι λέγεται για το Browning ισχύει τόσο για το Β25 όσο και τους κλώνους του, καθώς και για τα συγγενικά όπλα όπως το Miroku και το Baikal ΙΖ27. Αν και το τελευταίο έχει μερικές διαφορές στο σύστημα όπλισης και στον πυροδοτικό μηχανισμό.
Το Browning κερδίζει πόντους ακόμη και όταν συγκρίνεται με το άλλο σύστημα με πίρο και βαθύ προφίλ, το Merkel. Το Browning είναι πιο απλό, και έχει ένα μεγάλο κλειδί αντί για τα πολλά κλειδιά του Merkel (συρτάρι συν περαστό κλείδί Κέρστεν). Οταν τα κλειδιά είναι πολλά τότε οι κάμψεις της βάσης θα δημιουργήσουν ανοχές και το τελικό φορτίο θα το επωμιστεί ένα από τα πολλά κλειδιά. Επίσης το Merkel δεν έχει μασίφ βάση. Ομως το Merkel τείνει να είναι καλύτερα ζυγισμένο από κατασκευής.
Πλεονεκτήματα...
Ο συνδυασμός της έλλειψης σπανιότητας και της τερατώδους αντοχής, κάνουν το Browning καλή αγορά για όσους ψάχνουν για ένα καλό σουπερποζέ ή για ένα μεταχειρισμένο όπλο που θα χρησιμεύσει σαν θεμέλιο για περαιτέρω βελτίωση.
Η αγορά ενός μεταχειρισμένου Β25 Α1, ή ενός Citori ή Β325 είναι σαφώς μέσα στα όρια του οικονομικά εφικτού. Η επισκευή του, αν χρειάζεται, είναι εύκολη και τα ανταλλακτικά σχετικά εύκολα να βρεθούν. Η βελτίωση με ένα καινούργιο κοντάκι στα μέτρα του κατόχου είναι σχετικά φθηνή υπόθεση. Η παρατήρηση μου είναι ότι ένα μεταχειρισμένο Β325 είναι σπάνιο, προφανώς όσοι τα έχουν δεν τα αφήνουν να φύγουν και αυτό λέει κάτι!
Κοντάκια και πάπια ημικατεργασμένα από αμερικανική εταιρεία βρίσκονται σε καλές τιμές για σχεδόν όλα τα μοντέλα Browning. Ενα κοντάκι από καλή αμερικανική καρυδιά με νερά, (ξύλο που είναι στο μέσο όρο τιμής), έχει κόστος γύρω στα 350 ευρώ.
Το τελικό σύνολο θα έχει πάντα εμπορική αξία λόγω του ονόματος.
Η γκάμα των Browning είναι μεγάλη. Το Β25 στην Αμερική ήταν γνωστό με την ονομασία Superposed, και έτσι θα το δείτει στα όπλα του θείου από την Αμερική. Η περίοδος 1969-1973 ήταν η φάση όπου χρησιμοποιήθηκαν ξύλα στεγνωμένα με αλάτι, τα γνωστά Salt Guns και έχουν προβλήματα σκουριάς άρα χρειάζεται προσεκτικός έλεγχος στη χρονολογία κατασκευής. Το πιο γρήγορο και εύκολο τεστ για τα αλατισμένα κοντάκι είναι το ξεβίδωμα της βίδας του πέλματος και έλεγχος για σκουριά. Τα ιαπωνικά Browning (Citori, 325, 425, 525) έχουν περάσει και αυτά από αλλαγές και διάφορα μοντέλα. Το ερώτημα λοιπόν είναι ποιο από αυτά είναι καλή αγορά.
Η γενική παρατήρηση είναι ότι τα κυνηγετικά μοντέλα με κυνηγετική ρίγα είναι τα προτιμητέα. Η φαρδιά σκοπευτική ρίγα και το σκοπευτικό σχήμα αποδίδουν βαριά όπλα που δύσκολα θα ελαφρύνουν.
Τα κυνηγετικά είναι πιο εύκολα στην μετατροπή και αρχίζουν με ένα λογικό βάρος γύρω στα 3,100 με 3,200 στο διαμέτρημα 12. Αποφύγετε τον πειρασμό να πάρετε ένα σκοπευτικό με την ελπίδα ότι θα ελαφρύνει και θα γίνει κυνηγετικό. Οι ρίγες του Browning δεν ξεκολλούν εύκολα για να φύγουν γραμμάρια από μπροστά. Η αφαίρεση μερικών εκατοστών από το συνολικό μήκος των καννών δεν θα κάνει πολλά πράγματα σε ένα όπλο βάρους 4 κιλών. Ανάμεσα στα πιο επιθυμητά μοντέλα είναι το απλό Β25 Α1, με μαύρη βάση και ελάχιστο σκάλισμα και το Citori Grand Lightning που είχε αγγλέ ή ντεμί πιστολέ κοντάκι και κανονική πάπια (χωρίς το περίεργο σνάμπελ) και βάρος 3 κιλά.
Η αξία...
Το Β25 δεν βγήκε σε διαμέτρημα 16, όμως τα ιαπωνικά βγήκαν και μερικά σε αυτό το διαμέτρημα προσφέρουν όπλα μοναδικού ζυγίσματος. Αν δεν έχετε πρόβλημα με τη δυσκολία εύρεσης φυσιγγίων τότε το 16άρι είναι μια καλή αγορά.
Εχοντας υπόψη τους αριθμούς παραγωγής του Browning οι τιμές στο εξωτερικό είναι ανάλογα χαμηλές και έτσι πρέπει να είναι και εδώ για τα βασικά μοντέλα.
Τα διακοσμημένα μοντέλα του Β25 και των ιαπωνικών όπλων ανεβαίνουν κατακόρυφα αλλά αυτά είναι άλλη υπόθεση, δεν είναι υποψήφια για διασκευές. Οταν κρίνετε τις τιμές των μεταχειρισμένων Browning να έχετε υπόψη ότι το καινούργιο Citori έχει λιανική τιμή 1.400 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ και αυτό είναι ένα χρήσιμο μέτρο κρίσης για την τιμή ενός μεταχειρισμένου όπλου.
ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;
Ο J.M. Browning σχεδίασε το Β25 ως πολιτικό όπλο από την αρχή. Ο γιός του, ο Val Browning τελειοποίησε το σχέδιο της μονής σκανδάλης και έκτοτε το όπλο παραμένει σχεδόν το ίδιο, κάνοντας το Β25 ένα από τα μακροβιότερα σχήματα στην ιστορία των όπλων. Το 1975 άρχισε η παραγωγή του ιαπωνικού Browning από την Miroku και συνεχίζει μέχρι σήμερα, ενώ το Β25 συνεχίζει να παράγεται στο Βέλγιο μόνο κατά παραγγελία. Σε τιμές που ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ. Τόσο το βελγικό όσο και το ιαπωνικό Browning είναι όπλα που θα αντέξουν άνετα 250.000 φυσίγγια χωρίς πρόβλημα.
ΤΟΥ ΝΙΚΗΤΑ ΚΥΠΡΙΔΗΜΟΥ
Πηγή www.ethnos.gr
Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου