Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ... ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ...

Το ταξίδι των κύκλων

Η μετακίνηση πουλιών κατά την ετήσια αποδημία είναι αντικείμενο μελέτης από επιστήμονες σε όλο τον πλανήτη. Οι δίοδοι της αποδημίας, η χρονική στιγμή που αρχίζει, η διάρκειά της και πολλά άλλα ερωτήματα είναι αντικείμενο συνεχούς μελέτης, ωστόσο τα μυστήρια παραμένουν και πολλές απόψεις της ετήσιας μετακίνησης είναι ακόμη άγνωστα.

Μια πρόσφατη απόπειρα, σε συνεργασία του BBC με το Ιδρυμα Υγροβιότοπων και Υδροβίων της Βρετανίας, επιστρατεύει τη διαστημική τεχνολογία για να παρακολουθήσει την αποδημία των κύκνων και κατ' επέκταση άλλων μεγάλων πουλιών.

Κάθε ένας από τους πέντε κύκνους έχει εφοδιαστεί με έναν μικροπομπό, που στέλνει το γεωγραφικό του στίγμα συνεχώς σε έναν δορυφόρο. Η συνεχής παρακολούθηση του στίγματος θα επιτρέψει στους επιστήμονες να δουν πού ακριβώς ταξιδεύουν οι κύκνοι και πού ακριβώς κάνουν στάση στο ταξίδι τους για να ξεκουραστούν και να φάνε.

Οι κύκνοι περνούν το καλοκαίρι στην τούνδρα της Ρωσίας, στα βόρεια παράλιά της... Εκεί βρίσκουν τροφή και χώρο για αναπαραγωγή. Τον χειμώνα οι κύκνοι ταξιδεύουν νότια, νοτιοδυτικά και χιλιάδες από αυτούς πάνε προς την Αγγλία και Ολλανδία. Μέχρι σήμερα η διαδρομή των κύκνων ήταν άγνωστη και οι περιστασιακές μετρήσεις δεν ήταν αρκετές για να εξακριβωθούν οι ακριβείς χώροι ανάπαυσης στη διαδρομή.

Οπως λέει ο διευθυντής του Ιδρύματος Υγροβιότοπων «το ότι γνωρίζουμε ότι οι κύκνοι σταματούν στην Εσθονία δεν είναι αρκετό. Πρέπει να ξέρουμε τα συγκεκριμένα σημεία που χρησιμοποιούν τα πουλιά, τις λίμνες και τα σημεία βοσκής που χρησιμοποιούν καθ' οδόν. Θέλουμε να μάθουμε ποια περιοχή μεγέθους λίμνης μπορούμε να προστατεύσουμε και να διαχειριστούμε και όχι κάτι που έχει μέγεθος χώρας».

Αυτή η δήλωση ενός ανθρώπου που ενδιαφέρεται ουσιαστικά και όχι «πολιτικά» για την προστασία της ορνιθοπανίδας, έχει μήνυμα και για εμάς. Στην Ελλάδα αποφασίστηκε η εφαρμογή μιας πολιτικής της «κουβέρτας» στην προστασία των πουλιών. Στις «Ζώνες Ειδικής Προστασίας» εντάσσεται το ένα τρίτο της χώρας, χωρίς να ξέρει κανείς ποια ακριβώς σημεία είναι ζωτικά για τα πουλιά. Ισως η μελέτη αυτή των Βρετανών να δείξει ότι η προστασία μικρών αλλά σωστά επιλεγμένων χώρων είναι πιο αποδοτική από τη γραφειοκρατική κάλυψη των πάντων με απαγορεύσεις.

Κείμενο: Νικήτας Κυπρίδημος

Πηγή www.diananews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου