Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Το καθαρόαιμο σκοπευτικό...

To DT10 είναι καθαρόαιμο σκοπευτικό όπλο! Είναι σχεδιασμένο από την αρχή για να δώσει κάθε δυνατό πλεονέκτημα στον σοβαρό σκοπευτή. Στα γραφεία μας ήρθε όμως το επετειακό μοντέλο το DT 10 trident aniversario

Το θεμέλιο του DT10 είναι η βάση του, που ενσωματώνει τα στοιχεία τα οποία έκαναν τα σουπερποζέ Beretta τόσο επιτυχημένα και θεμελίωσαν την αντοχή τους στον χρόνο...

Η βάση έχει το κλασικό σχήμα με τους τραπεζοειδείς ώμους και τους ανταλλάξιμους πίρους καννών. Ομως η σύνθεση περιλαμβάνει και κάτι παραπάνω: βιδωτούς ώμους που επιτρέπουν την ανακαίνιση της εφαρμογής καννών και βάσης, σε περίπτωση που οι κάννες κουνήσουν.
Το καθαρόαιμο σκοπευτικό

Τα κλειδιά του DT10 έρχονται από τη σειρά SO και όχι από το 682. Το κλειδί που κλειδώνει τις κάννες είναι συρταρωτό, στεγάζεται στο πάνω μέρος της βάσης και αγκιστρώνει δύο κλειδιά που εξέχουν από το πίσω μέρος των καννών.

Αυτό το κλείδωμα είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στη χρήση, όπως έχει αποδειχτεί από τα όπλα της σειράς SO που κατασκευάζονται από το 1945. Οπλα SO από την αρχική παραγωγή συνεχίζουν να λειτουργούν, χωρίς κανένα πρόβλημα στα κλειδιά τους.

Η βάση του DT10 έχει το πλεονέκτημα των Beretta, όπου είναι περίπου... αδύνατο για χώματα και σωματίδια να περάσουν μέσα στον μηχανισμό! Οι οπλιστήρες λειτουργούν μέσα σε οπές, άρα δεν υπάρχει άνοιγμα ούτε από αυτούς, ούτε από συρτάρια κλπ. που οδηγούν στον μηχανισμό.

Επίσης, η βάση έχει τοιχώματα πάχους 5 χιλιοστών για αυξημένη αντοχή, κάτι σημαντικό σε σκοπευτικό όπλο που θα ρίξει πολλές χιλιάδες φυσίγγια σε προπονήσεις.

Ο πυροδοτικός μηχανισμός του DT10 είναι αποσπώμενος, αλλά... με όρους. Η διαδικασία της απόσπασης απαιτεί κάποιες ειδικές «μανούβρες» που καθυστερούν την απόσπαση, σε σύγκριση με άλλα όπλα όπως τα Gamba και Perazzi.

Στο DT10 η απόσπαση είναι αρκετά περίπλοκη, για να αποθαρρύνει κλοπές και επιπόλαιες αποσπάσεις του μηχανισμού για απλή επίδειξη (και αυτό δεν είναι κακό). Για να βγει η σκανδαλοθήκη πιέζεται η ασφάλεια μπροστά, μέχρι να κλειδώσει σε μια ειδική θέση. Ανοίγει το όπλο και μόνο τότε βγαίνει η σκανδαλοθήκη...

Οι σφύρες του πυροδοτικού μηχανισμού ενεργοποιούνται από ελατήρια V, ενώ η μονή σκανδάλη είναι αδρανείας (ένα σύστημα που η Beretta γνωρίζει πολύ καλά). Η επιλογή της σκανδάλης γίνεται από το κουμπάκι πάνω στην ασφάλεια με μια διαφορά: στο DT10 είναι μεγαλύτερο από ό,τι στα κυνηγετικά σουπερποζέ της Beretta και σαφώς πιο εύχρηστο.

Το DT10 που εξετάσαμε είναι μοντέλο Σπόρτινγκ, με μήκος καννών 76 εκατοστών. Οι κάννες 76 -ή ακόμη και 80- εκατοστών είναι δημοφιλείς στο Σπόρτινγκ, όπου το πρόσθετο μήκος βοηθά στην κίνηση του όπλου και στην προσκόπευση.

Οι αυλοί των καννών είναι 18,6, ενώ οι θαλάμες 76 χιλιοστών. Ενα ακόμα γνώρισμα του όπλου Σπόρτινγκ, όπου η μακριά θαλάμη προτιμάται, αν και οι γομώσεις μάγκνουμ δεν επιτρέπονται σε αγώνες.

Eργονομία
Βέβαια το DT10 συνοδεύεται από 5 τσοκ κωδικοποιημένα με χρώμα, καθώς και αγγλική γραπτή ένδειξη του τσοκαρίσματος. Στο Σπόρτινγκ είναι αποδεκτή η αλλαγή τσοκ, ανάλογα με τον βατήρα και την πορεία του στόχου.

Η καλή βλητική απόδοση και η αντοχή δεν θα κάνουν τίποτε αν τα σκάγια δεν πάνε εκεί που πρέπει, αν το όπλο δεν έχει την απαιτούμενη εργονομία. Το DT10 προσφέρει μια σειρά από εργονομικά στοιχεία που στόχο έχουν την άνεση του σκοπευτή και την απόλυτη εφαρμογή του όπλου στα μέτρα του.

Το κοντάκι είναι από εξαιρετική καρυδιά, όπως αρμόζει σε ένα επετειακό δείγμα ενός ποιοτικού όπλου. Η ράχη του κοντακιού ρυθμίζεται με ένα κλειδάκι τύπου άλεν, ενώ ο σκοπευτής μπορεί να ρυθμίσει τη θέση της ράχης στο ύψος, καθώς και την πλάγια μετατόπιση. Η λαβή είναι ανατομική, με άψογη ψάθα και μια αρκετά καλή καμπύλη, για σίγουρη τοποθέτηση του δεξιού χεριού. Το πέλμα του κοντακιού είναι βιδωτό, οπότε μπορεί να αλλάξει για να ρυθμίσει τη γωνία και το μήκος ο σκοπευτής, αν χρειαστεί...

Η πάπια του DT10 έχει ένα από τα πιο βολικά σχήματα πάπιας για σουπερποζέ (χωρίς αυτό το ανεκδιήγητο σνάμπελ!). Είναι παράλληλη σε όλο της το μήκος, με ψάθα που αγκαλιάζει την πάπια για σταθερή τοποθέτηση του αριστερού χεριού.

Η εργονομία δεν σταματά στο κοντάκι. Ο μοχλός ανοίγματος είναι πεπλατυσμένος για άνεση και αυτό είναι σημαντικό σε ένα σκοπευτικό όπλο που ανοίγει και κλείνει συνεχώς, λόγω των κανόνων ασφαλείας. Η άνεση του σκοπευτή έχει ληφθεί υπόψη και στη σχεδίαση της ασφάλειας και του επιλογέα (που είναι μεγάλα και εύχρηστα).

Η ρίγα είναι παράλληλη, πλάτους 8 χιλιοστών, και με πολύ καλή αντιθαμβωτική χάραξη. Η ρίγα στο σκοπευτικό όπλο έχει σημασία, διότι είναι ένα μέσο υπολογισμού της αρχικής σκοπευτική θέσης, κάτι που δεν έχει εφαρμογή στο κυνήγι.

Ενα πολύ σημαντικό μέρος του σκοπευτικού όπλου είναι η σκανδάλη. Στο DT10 η σκανδάλη είναι ανατομική, με ρύθμιση για τη θέση της, ώστε να βολεύει κάθε διάσταση χεριού που θα πιάσει το όπλο. Ομως αυτό που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό στο DT10, είναι η αίσθηση της σκανδάλης: απόλυτα ξερή, με ελάχιστη διαδρομή και άμεση ανταπόκριση στη δεύτερη βολή. Είναι μια σκανδάλη από τις καλύτερες που έχω δοκιμάσει.

Τα όπλα Beretta εισάγονται από την Beretta Ελλάς ΕΠΕ, τηλέφωνο 210-3250614.

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;
Το DT10 είναι από τα σοβαρά όπλα που θα βοηθήσουν τους σκοπευτές να ανεβάσουν το σκορ τους και να το κρατήσουν ψηλά. Η τιμή του, 9.050 ευρώ, (χωρίς ρυθμιζόμενο κοντάκι) και 9.440 ευρώ (με ρυθμιζόμενο). Ειδική τιμή για τους Ελληνες σκοπευτές 8.150 ευρώ και 8.500 ευρώ αντίστοιχα που για επετειακή έκδοση είναι δελεαστικές.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΥΠΡΙΔΗΜΟΣ

Πηγή www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου