Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Σε δύσκολη φάση η ορεινή πέρδικα...

Δίνει τη μάχη της στα βουνά της πατρίδας μας

Δεν είναι καλά τα νέα για τους λάτρεις του κυνηγίου της πέρδικας! Οι πληθυσμοί ελάχιστοι στους ορεινούς όγκους της Βόρειας Ελλάδας και σίγουρα αυτό το θήραμα χρειάζεται το σεβασμό όλων μας, αν θέλουμε να συνεχίσουμε να γευόμαστε τις μοναδικές στιγμές που μας χαρίζει.
Το «Κ&Φ» σ’ αυτό το τεύχος φιλοξενεί το απόσταγμα των εκτιμήσεων των επιστημονικών συνεργατών της ΣΤ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης, σχετικά με την πληθυσμιακή κατάσταση που επικρατεί στα περδικοτόπια.


Δεν υπάρχει κυνηγετικό ενδιαφέρον

Το συντονισμό της όλης προσπάθειας είχε για μια ακόμη φορά ο δασολόγος-θηραματολόγος κ. Χρήστος Σώκος, που καλύπτει τους Νομούς Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, ο οποίος και επικοινώνησε, με παράκλησή μας και για λογαριασμό του περιοδικού μας, με τα υπόλοιπα μέλη του δικτύου επιστημόνων που παρακολουθούν τα κυνηγετικά δρώμενα σε όλα τα διαμερίσματα τής Βόρειας Ελλάδας
Οι αναφορές, λοιπόν, που μας μετέφεραν οι επιστήμονες της Ομοσπονδίας, δεν είναι καθόλου ευχάριστες, ύστερα από το δικό τους… ανιχνευτικό οδοιπορικό.

Η πρώτη ανταπόκριση έρχεται από τον επιστημονικό συνεργάτη δασολόγο-θηραματοπόνο στη Θράκη, κ. Πέτρο Πλατή, ο οποίος επισημαίνει: «Φέτος, οι Τσούκαρ είναι ελάχιστες, σε σημείο που μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει κυνηγετικό ενδιαφέρον. Πρέπει τα πουλιά να βοηθηθούν. Στους αρνητικούς παράγοντες περιλαμβάνονται η μείωση της βόσκηση, το κλείσιμο των διακένων στα βουνά, καθώς και το στέρεμα των πηγών. Ωστόσο, υπάρχει και το πρόβλημα της ρύπανσης, όπως σε κάποια περιοχή όπου έγινε κάποια εξόρυξη που ενδεχομένως να μόλυνε και τα νερά της περιοχής, με δυσμενή αποτελέσματα για τα πουλιά. Ακόμη και οι απελευθερώσεις μπορεί να έχουν άσχημη κατάληξη, λόγω παρασίτων».


Διαμαρτυρίες κυνηγών

Ο επιστημονικός συνεργάτης της Ομοσπονδίας που καλύπτει τους νομούς Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας, κ. Αλέξανδρος Γκάσιος, αφού μεταφέρει τις διαμαρτυρίες των κυνηγών για το θέμα της μετακίνησης της έναρξης της θήρας της πέρδικας, στέλνει -ευτυχώς- κι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα: «Φέτος, οι πέρδικες είναι πολλές στα παραδοσιακά κυνηγοτόπια της περιοχής της δικής μας ευθύνης. Βρέθηκαν νεκρές αλεπούδες από αρρώστια. Μάλλον αυτό το γεγονός συντέλεσε στην αύξηση του αριθμού των πουλιών», εκτιμά.

Πηγή www.go-outdoor.gr

Για ολόκληρο το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου