Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Δεν μπορούμε να απαξιώνουμε τους κυνηγούς με δήθεν οικολογικές ευαισθησίες...

Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης μιλάει αποκλειστικά στο “Α” ΚΥΝΗΓΙ

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης ποτέ δεν έκρυψε την αγάπη του για την κυνηγετική οικογένεια, την οποία και στηρίζει εμπράκτως. Άλλωστε εδώ και πολλά χρόνια είναι δίπλα στα κυνηγετικά δρώμενα και στους κυνηγετικούς συλλόγους.
Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης δηλώνει κατηγορηματικά ότι οι κυνηγοί είναι προστάτες του περιβάλλοντος, τάσσεται κατά του περιορισμού του παραδοσιακού κυνηγιού και στέλνει το δικό του μήνυμα στους “επαγγελματίες οικολόγους”.


Λ.Χ Γνωρίζετε ότι στη χώρα μας τουλάχιστον 250.000 πολίτες απασχολούνται με την κυνηγετική δραστηριότητα. Συμμερίζεστε αυτή τη στάση;

Π.Ψ Ασφαλώς. Εφ’ όσον οι κυνηγοί σέβονται και τηρούν όσα ορίζει ο νόμος, το κυνήγι αποτελεί μια καθ’ όλα νόμιμη και χρήσιμη δραστηριότητα, που ενισχύει τους δεσμούς του ανθρώπου με τη φύση και συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος.
Νομίζω εξάλλου ότι η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος έχει αποδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για το φυσικό πλούτο της χώρας και έχει συνδράμει αποφασιστικά στη θέσπιση των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της άγριας ζωής, εφαρμόζοντας παράλληλα την εποπτεία και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την άσκηση του κυνηγιού.

Λ.Χ Το κυνήγι, σήμερα ασκείται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες κάτω από συγκεκριμένες αρχές και προϋποθέσεις που διασφαλίζουν την αειφορία της άγριας ζωής και γι ‘ αυτό είναι απόλυτα συμβατή δραστηριότητα με το περιβάλλον. Θεωρείται ότι συντρέχουν «ιδεολογικοί λόγοι», που καθιστούν «αναντίστοιχη» για την εποχή μας την κυνηγετική δραστηριότητα;
Π.Ψ Δε νομίζω ότι υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Θα έλεγα μάλιστα ότι ισχύει το αντίθετο. Εκτός από την επιστήμη, που αποδέχεται το κυνήγι ως συμβατή δραστηριότητα, με ωφέλειες για το περιβάλλον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κυνήγι είναι μια παραδοσιακή δραστηριότητα του ελεύθερου χρόνου, άρρηκτα συνδεδεμένη με την αγροτική ζωή και την επαφή με τη φύση. Για χιλιάδες Έλληνες της υπαίθρου, το κυνήγι ήταν και παραμένει μια παράδοση ετών, που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Είναι εντυπωσιακό ότι ακόμη και οι άνθρωποι της πόλης αγαπούν να διατηρούν τις παραδόσεις των παππούδων τους, βλέποντας στο κυνήγι μια ευκαιρία για επιστροφή στην ύπαιθρο και απόδραση στη φύση.
Επομένως, η άσκησή του δεν είναι θέμα «ιδεολογίας», αλλά ζήτημα παράδοσης για πολλούς κυνηγούς και αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη σε οποιαδήποτε σχετική πολιτική.

Λ.Χ Τα τελευταία χρόνια και περισσότερο από κάθε άλλη φορά τους τελευταίους μήνες το κυνήγι και οι 250.000 κυνηγοί «δαιμονοποιούνται» εντέχνως, προκειμένου συγκεκριμένα κέντρα να κρύψουν τα πραγματικά προβλήματα του περιβάλλοντος. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Π.Ψ Η εμπειρία μου στην πολιτική ζωή, εδώ και 30 χρόνια, μου έχει διδάξει ότι δεν πρέπει να ζητάμε μονίμως ευθύνες από τους άλλους. Πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν.
Ακούω συνεχώς κάποιους να μιλούν για καταστροφή του περιβάλλοντος, για αδιαφορία, για εγκληματική αμέλεια, για απουσία της Πολιτείας από τα σοβαρά ζητήματα, ποιος είναι όμως ο ρόλος των πολιτών μπροστά σ’ αυτά τα προβλήματα; Όλοι μας φταίμε για την καταστροφή του πλανήτη, όλοι μας είμαστε συνυπεύθυνοι για την επιδείνωση της κατάστασης, γι’ αυτό και όλοι μας πρέπει να κινητοποιηθούμε για τη σωτηρία του.
Οφείλουμε να μην είμαστε απλοί παρατηρητές στα προβλήματα, αλλά να αναλάβουμε δράση για την επίλυσή τους.

Για ολόκληρο το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

Πηγή www.go-outdoor.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου