Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΪΝΤΕΡ...

Από το Διεθνές Συνέδριο με τίτλο το «Πόϊντερ και το Κυνήγι»-Βερόνα Ιταλίας 27 Ιανουαρίου 2001.

Στην ερώτηση αυτή απαντώ πάντα στερεότυπα στις πολλές φορές που μου έχει τεθεί.

Το Πόϊντερ είναι ένα …….Μπράκ και προέρχεται από ένα μπράκ του 1700 γόνος εξαίρετων Ηπειρωτικών Μπράκ , ικανό σε κάθε θήραμα ,σε κάθε τόπο και σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες .Κληρονόμος εξαιρετικών οσφραντικών ικανοτήτων και διορατικότητας που δια μέσου των αιώνων υπηρετεί απόλυτα το τουφέκι. Ισπανοί ,Γάλλοι, Ιταλοί και Πορτογάλοι, διεκδικούν τις ρίζες του όλοι με κάποια επιχειρήματα αλλά κανείς να μην εμφανίζει την αλήθεια. Το πόϊντερ αν θέλετε είναι η εξύψωση του Μπράκ. Είναι μια μύτη έχοντας από κάτω τέσσερα πόδια, τέσσερα καταπληκτικά πόδια στην υπηρεσία μιας καταπληκτικής μύτης .Τίποτε παραπάνω από ένα Μπράκ τίποτε λιγότερο ή περισσότερο. Έχω πάντα δηλώσει και εξακολουθώ να δηλώνω μέχρι να πάψω να αναπνέω σ' αυτούς που είναι αντίθετοι στα λεγόμενά μου πιστεύοντας ότι εγώ παρουσιάζω αυτόν τον σκύλο σαν ένα τέρας και πρόγονο πολλών φυλών. Ειρωνικά τους απαντώ :αυτός που προσπαθεί να υποβιβάσει το πόϊντερ είναι πολύ δύσκολο να το υπηρετήσει και δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν συμβάλλει στο να μεταδίδουν αυτή τη λανθασμένη εικόνα, συχνά λόγω σνομπισμού μιάς υποτιθέμενης «Ελίτ» που μπορεί να περιλαμβάνει και άτομα που εκτρέφουν αυτή τη φυλή ισχυριζόμενοι τα εξής:

Είναι ένας σκύλος για μας και όχι για όλους ή ακόμα είναι ένας σκύλος που δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σε οποιοδήποτε είδος κυνηγετικού τοπίου, τρομάζοντας αυτοί οι ίδιοι με την ιδέα ότι μπορεί να κυνηγάει μέσα στις χαράδρες, στα βουνά, στα έλη ή στα πυκνά. Τα ίδια έγραψε και ο Σολάρο στα «Γενικά χαρακτηριστικά που αποτυπώνουν την φυλή» στον πρόλογο του καταπληκτικού βιβλίου του με τίτλο «Περιγραφή των εθνικών χαρακτηριστικών του Πόϊντερ» ότι είναι ο κατ' εξοχήν σκύλος φέρμας και το υποδηλώνει το όνομά του.

Κάπως υπερβολικό διότι πρώτον υπάρχουν και άλλες φυλές φέρμας με πολλά προσόντα και δεύτερον διότι το ότι αυτός ο σκύλος λέγεται Πόϊντερ σημαίνει απλά ότι είναι σκύλος δείκτης από την Αγγλική λέξη « to point" που σημαίνει δείχνω και να μην ξεχνάμε ότι οι Άγγλοι ονομάζουν Πόϊντερς όλα τα Μπράκ.

Του Franco Zurlini

Για ολόκληρο το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

Πηγή www.okade.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου