Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Περίοδος μετά κυνηγιού...

Διανύουμε τις τελευταίες μέρες του κυνηγιού. Πολλοί από εμάς έχουν κιόλας στο μυαλό τους, τους αγώνες πρακτικού κυνηγιού ή τις εκθέσει ς μορφολογίας που διοργανώνουν διάφοροι όμιλοι. Άλλοι σκέφτονται να ξεκουράσουν τους τετράποδους φίλους τους από τις εξόδους που έκαναν στη κυνηγετική σεζόν. Ίσως να υπάρχουν και άτομα που να ανυπομονούν κιόλας να αρχίσουν εκπαιδευτικά για να είναι ο σκύλος τους πάντα σε φόρμα ή απλά για να έχουν εξόδους με τα σκυλιά τους αφού πλέων θα έχει τελειώσει το κυνήγι.

Η χρονική περίοδο όμως που θα διανύσουμε θα μας δώσει και τη ευκαιρία να σκεφτούμε για κάποιο ζευγάρωμα που ενδεχομένως προκύψει από κάποια θηλυκιά που θα έχουμε και θελήσουμε να αποκτήσουμε κουτάβια της αν βέβαια είμαστε και λίγο τυχεροί και είναι σε οίστρο.Και λέω τυχεροί γιατί είναι η καλύτερη περίοδος για ζευγάρωμα από την άποψη ότι δεν θα στερηθούμε εξόδους στο κυνήγι λόγο γέννας.

Σε ένα ζευγάρωμα που θα κάνουμε πρέπει να λαμβάνουμε πολλά στοιχεία υπόψιν μας. Αν έχουμε εμείς μία θηλυκιά σκύλα θα πρέπει να επιλέξουμε έναν αξιόλογο σκύλο για να κάνουμε ένα ζευγάρωμα. Πρέπει να γνωρίζουμε τις κυνηγετικές του αρετές , να τον έχουμε δει στον κυνηγότοπο ή σε κάποιον αγώνα κυνηγετικών ικανοτήτων. Είναι λάθος να ζευγαρώνουμε με έναν σκύλο τον οποίο έχει αναφερθεί σε αυτόν κάποιος φίλος του φίλου μας ότι τον είχε δει κάποτε να κυνηγάει κ.τ.λ. Πρέπει να έχουμε προσωπική εικόνα για την ποιότητα και την αξία του σκύλου. Έναν άλλον παράγοντα που πρέπει να εξετάσουμε είναι οι γραμμές αίματος που διαθέτει ένας σκύλος, τη γενεαλογία του και αν ταιριάζει με την αντίστοιχη της θηλυκιάς που εμείς έχουμε. Η θηλυκιά παίζει μεγάλο ρόλο στα γονίδια που θα μεταφέρει στα κουτάβια. Ακούμε πολλές φορές να λένε για τον αρσενικό σκύλο το πόσο καλά κουτάβια ‘έδωσε’ χωρίς να εστιάζουν δυστυχώς , στη θηλυκιά που κατά τη γνώμη μας έχει τον πρωταρχικό ρόλο στο ζευγάρωμα δίνοντας περισσότερα στοιχεία της στα κουτάβια.

Οπότε πρέπει να είμαστε πολλοί προσεχτικοί στις επιλογές ατόμων που θα ζευγαρώσουμε, είτε έχουμε το θηλυκό, είτε τον αρσενικό σκύλο για να καταφέρουμε να έρθουμε πιο κοντά στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Του Γιώργου και Δήμου Μπούνα

Πηγή www.bounasprogress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου