Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΑ... ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ...

Δεν ήταν μόνο οι 180 κάτοικοι του χωριού Πόρος του δήμου Φερών δίπλα στο ποτάμι που την περασμένη εβδομάδα με την ψυχή στο στόμα εκκένωναν τα σπίτια τους από τον φόβο των πλημμυρισμένων νερών του Εβρου.

Λίγο νοτιότερα, στην περιοχή πάνω από το Δέλτα, γινόταν μια πραγματική εισβολή αγριογούρουνων από την τουρκική πλευρά και κάποια από αυτά εγκλωβίζονταν παρασυρμένα από τα νερά μέσα στα τσιμεντένια κανάλια από όπου έκαναν απεγνωσμένες προσπάθειες να βγουν χωρίς να τα καταφέρνουν και κάποια που τα εγκατέλειψαν οι δυνάμεις τους να πνιγούν. Κάποια άλλα όμως σώθηκαν χάρις στις προσπάθειες των θηροφυλάκων του Δέλτα του Εβρου και πυροσβεστών που έφτασαν επί τόπου ειδοποιημένοι από κατοίκους της περιοχής.

Οι πλημμύρες στον Εβρο δημιούργησαν βιβλικές εικόνες και χιλιάδες στρέμματα καλύφθηκαν από τα νερά κάνοντας δύσκολη τη διαβίωση και των αγρίων ζώων στην περιοχή. Η ίδια εικόνα και στην πλευρά

της Τουρκίας που είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες αγριογούρουνα από τον μεγάλο πληθυσμό που ζει εκεί σε έναν πλούσιο βιότοπο, να υποχρεωθούν και να κινηθούν προς την ελληνική πλευρά. Όμως κάποια από τα τσιμεντένια κανάλια λειτούργησαν ως πραγματικές παγίδες, αφού τα άτυχα ζώα ήταν αδύνατο να ξεφύγουν. Τουλάχιστο τέσσερα εντοπίστηκαν νεκρά μέσα σ΄αυτά από τους θηροφύλακες οι οποίοι όμως έστησαν μια πραγματική επιχείρηση με τη βοήθεια και πυροσβεστών για να βγάλουν από το νερό περίπου 10 άλλα ζώα.

«Δεν ήταν εύκολο το έργο, γιατί δεν ήταν πολύ δύσκολο να κατέβει κανείς μέσα στα κανάλια, αφού κάτι τέτοιο ήταν επικίνδυνο. Ετσι ρίχναμε σχοινιά με θηλιές στην άκρη και προσπαθούσαμε να τα πιάσουμε από το λαιμό και να τα τραβήξουμε επάνω» είπε στο «Εθνος Κυνήγι» ο θηροφυλακας Θόδωρος Τζεντεμής. «Σκοπός της επιχείρησης ήταν να σωθούν όσα περισσότερα αγριογούρουνα γινόταν, καθώς αποτελούν ένα σπάνιο είδος ζώου και προτεραιότητα της θηροφυλακής είναι να τα προστατεύει» είπε.

Η θηροφυλακή έχει να αντιμετωπίσει πολλές φορές ανάλογες καταστάσεις όταν καλείται να απεγκλωβίσει και άλλα ζώα σε δύσκολες συνθήκες, όπως πουλιά τις περισσότερες φορές, λαγούς κ.α.

«Ιδιαίτερα οι θυροφυλακες του Δέλτα είναι ευαισθητοποιημένοι σε τέτοια θέματα αφού ο τομέας δράσης τους είναι εκ των πραγμάτων τέτοιος αφού μιλάμε για έναν υγροβιότοπο τον οποίο πρέπει να προστατεύουν με κάθε τρόπο. Με δεδομένη αυτή την εμπειρία σε τέτοιες καταστάσεις σχεδιάσαμε αμέσως ένα πλάνο για την διάσωση των ζώων. Και ο μόνος τρόπος που σκεφτήκαμε ήταν να μπορέσουμε να τα πιάσουμε από μακριά επειδή τα νερά ήταν πολλά και ήταν δύσκολο να τα προσεγγίσουμε περισσότερο» είπε στο «Εθνος Κυνήγι» ο Θ. Τζεντεμής. «Το ύψος των καναλιών και τα νερά δεν επέτρεπαν σε πυροσβέστες και θηροφύλακες να κατεβούν πολύ μέσα σ΄αυτά. Εξαιτίας της ολισθηρότητας του τσιμέντου και της αντίστασης που προέβαλαν τα ζώα η διάσωση γίνονταν ώρα με την ώρα όλο και πιο δύσκολη. Παρόλο που το αγριογούρουνο είναι δεινός κολυμβητής και πολλές φορές περνάει μεγάλα ποτάμια , αυτή τη φορά εξαιτίας του βάθους των καναλιών δεν μπορούσαν να βγουν από αυτά» μας είπε το μέλος του κυνηγετικού συλλόγου Εβρου Κυριάκος Πολίτης.

Όπως ανέφερε η δεινότητά τους στο κολύμπι αποτελεί και έναν σημαντικό παράγοντα για τις μεγάλες μετακινήσεις αγριογούρουνων που παρατηρούνται συχνά από τη Τουρκία στην Ελλάδα.

Στην πλευρά της Τουρκίας υπάρχει ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός αγριογούρουνων και αυτό οφείλεται σε μια σειρά λόγους.

Καταρχάς τα ελώδη εδάφη και οι καλλιέργειες στην τουρκική πλευρά του Δέλτα του Εβρου αποτελούν έναν βιότοπο για τα ζώα αυτά. Επιπλέον οι Τούρκοι δεν επιδίδονται στο κυνήγι και ιδιαίτερα του αγριογούρουνου όσο οι Ελληνες.

Στην Τουρκία το κυνήγι θεωρείται ελιτίστικο σπορ καθώς το κόστος είναι ακριβό για το μέσο βαλάντιο του Τούρκου. Όμως το κυριότερο είναι ότι η μουσουλμανική θρησκεία απαγορεύει στους πιστούς την βρώση χοιρινού κρέατος. Υπάρχει κάποια εξαγωγική δραστηριότητα τέτοιου κρέατος στο εξωτερικό αλλά αυτή είναι μικρή.

Για τους παραπάνω λόγους η Τουρκία προσπαθεί σήμερα να εκμεταλλευτεί τα σημαντικά αποθέματά της κυρίως σε αγριογούρουνα, αναπτύσσοντας το λεγόμενο «τουριστικό κυνήγι» και να προσελκύσει τουρίστες-κυνηγούς από άλλες χώρες με πρώτη την Ελλάδα.

Το φαινόμενο όμως της μετακίνησης αγριογούρουνων προς την ελληνική πλευρά δεν είναι μόνο τωρινό, όπως είπε στο «Εθνος Κυνήγι» ο Κώστας Λάτσιος, κάτοικος της περιοχής

«Πολλές φορές τα αγριογούρουνα εκδιώκονται από Τούρκους ρυζοκαλλιεργητες γιατί τους καταστρέφουν τις καλλιέργειες και αυτά αναγκάζονται να περνούν το ποτάμι και να κατευθύνονται προς τα βουνά του Έβρου και να μένουν πολλές φορές σε ελληνικό έδαφος .Όμως φαίνεται πως μετά την κατασκευή του μεγάλου οδικού άξονα της Εγνατίας αλλά και του κάθετου δρόμου έχει αλλάξει κάπως η κατάσταση, αφού τα ζώα δεν μπορούν να περάσουν απέναντι με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να επιστρέψουν πίσω στο Δέλτα του Έβρου, όπως λέει ο Κ.Λάτσιος

Το κύριο μέλημα των θηροφυλάκων ήταν να μην εκμεταλλευτούν την κατάσταση που δημιουργήθηκε από τις πλημμύρες στον Εβρο κάποιοι ασυνείδητοι λαθροθήρες αφού πολλά αγριογούρουνα στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν εγκλωβίσθηκαν σε νησίδες ξηράς ανάμεσα στις πλημμυρισμένες εκτάσεις και μπορούν να γίνουν εύκολο θήραμα.

Ετσι όλες αυτές τι μέρες δώδεκα θηροφύλακες της Ομοσπονδίας είναι σε επιφυλακή και περιπολούν με βάρδιες κοντά στις πλημμυρισμένες περιοχές του νότιου Έβρου τόσο για να αποτρέψουν τη δράση των λαθροθήρων όσο και να προσφέρουν την βοήθειά τους σε τυχόν εγκλωβισμένα ζώα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή www.diananews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου