Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Ελληνικός Ιχνηλάτης...

Ο θρύλος του βουνού

Ο παραμελημένος Έλληνας Ιχνηλάτης, ολιγαρκής, αφοσιωμένος, αγέρωχος με προσόντα που δεν έχουν μελετηθεί ακόμη.
Ένας σκύλος μέσου μεγέθους από 48 έως 54 εκατοστά. Έχει χρώμα μαύρο με πυρόξανθες περιοχές. Σαφώς αρχέγονος τύπος διώκτη-ιχνηλάτη, αγροτικός, με δυνατό σκελετό, χωρίς βάρος, σφιχτοδεμένος, ταχύτατος καλπαστής, με εκπληκτική ισχύ για το μέγεθός του και εκρηκτική απόδοση έργου.

Κομψός και ευγενής όταν του φέρονται με στοργή αλλά εκδικητικός όταν παραμεληθεί. Έχει εξαιρετικά οξείες αισθήσεις με κυνηγετικό ένστικτο προσαρμοσμένο απόλυτα στο περιβάλλον του και ικανότητα επιβίωσης λόγω της παροιμιώδους εφευρετικότητας του. Τον χαρακτηρίζει η “πονηριά”, οι ταχείες αντιδράσεις η επιμονή και η τόλμη.

Το σώμα του είναι δυνατό και μυώδες χωρίς να είναι χοντροκομμένο αν και δεν έχει ιδιαίτερα υπερεκλεπτυσμένο κεφάλι. Λειότριχος, νευρώδης, στεγνός, με εφαρμοστό δέρμα, ευμεγέθη αυτιά, σκουρόχρωμα αμυγδαλωτά μάτια, με έξυπνη έκφραση, λαιμό μέσου μήκους, ευθύγραμμη ράχη, ισόρροπες γωνιώσεις, σκέλη όχι πολύ υψηλά ή λεπτά και ουρά μετρίου μάκρους.

Εξαιρετικά προικισμένος στην ιχνηλασία και την καταδίωξη λαγοθήρας, ανεξάρτητος σκληροτράχηλος, αρκετά πρωτόγονος και “αγροτικός”, πολύ φιλικός με τους οικείους του, εύστροφος, με γοργές αντιδράσεις, γενναίος και γεμάτος ενέργεια. Όσο μεγαλώνει γίνεται σοφότερος αφού ωριμάζει αργά, μαθαίνει μάλλον από τις εμπειρίες του παρά από την εκπαίδευση, διαθέτει μια έμφυτη αγωνιστικότητα, κυνηγετικό πάθος, τόλμη και σκληρότητα που τον κάνουν ικανό ν’ αντιμετωπίσει τον αγριόχοιρο χωρίς φόβο και με ευελιξία.

Είναι λιτοδίαιτος, νευρώδης, ανθεκτικός, απέριττα κατασκευασμένος σκύλος χωρίς “φτιασίδια”, έχει μεγάλες εγγενείς δυνατότητες που με τη στοιχειώδη φροντίδα αναπτύσσονται σε εντυπωσιακό βαθμό. Αντέχει στις κακουχίες γιατί είναι προϊόν σκληρής φυσικής και εργασιακής επιλογής.
Κομψό και ευγενές, αλλά όχι υπερεκλεπτυσμένο κεφάλι, λειότριχος, μυώδης αλλά λεπτόγραμμος, νευρώδης, στεγνός, με εφαρμοστό δέρμα, ευμεγέθη αυτιά, σκουρόχρωμα αμυγδαλωτά μάτια, με έξυπνη έκφραση, λαιμό μέσου μήκους, ευθύγραμμη ράχη, ισόρροπες γωνιώσεις, σκέλη όχι πολύ υψηλά ή λεπτά, ουρά μετρίου μάκρους, μαύρο-πυρόξανθο χρώμα. Έντονο κυνηγετικό ένστικτο, “πονηριά”, ταχείες αντιδράσεις, τολμηρός με εξαιρετικά οξείες αισθήσεις (όσφρηση – όραση ακοή), σκύλος προικισμένος με αιώνες εμπειρίας και ικανότητας επιβίωσης και προσαρμογής.
Πιστός όταν του φέρονται με στοργή, αδίστακτος και ανέλεγκτος κλέφτης και δραπέτης σε αντίθετη περίπτωση, δεν του ταιριάζει η δουλικότητα και η επαιτεία στις οποίες αναγκάζεται ενίοτε να καταφύγει σε συνθήκες ημι-εγκατάλειψης.
Ο Ελληνικός Ιχνηλάτης αποτελεί ένα πραγματικό “οπλοστάσιο” προσόντων χωρίς να στερείται κομψότητας και ευγένειας. Σαφώς αρχέγονος τύπος διώκτη-ιχνηλάτη, μέσου μεγέθους, πολυσχιδής, αγροτικός, με δυνατό σκελετό, χωρίς βάρος, σφιχτοδεμένος, ταχύτατος καλπαστής, με εκπληκτική ισχύ για το μέγεθός του και εκρηκτική απόδοση έργου. Για τους λαγοκυνηγούς που γνωρίζουν τις δυνατότητές του είναι ο καλύτερος σύντροφος στο κυνήγι.


Για ολόκληρο το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

Πηγή www.e-artemis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου