Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΩΝ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ...

Νόμιμο το κυνήγι εντός των Ζωνών Ειδικής Προστασίας, αλλά...


Ζήτημα ημερών είναι πλέον η υπογραφή της υπουργικής απόφασης για τις Ζώνες Ειδικής Προστασίας για τα πουλιά, που για μήνες έχει αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ της Κ.Σ.Ε, της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.Ε.ΚΑ. και των μεγάλων περιβαλλοντικών οργανώσεων της χώρας...

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Εθνος - Κυνήγι», από το κείμενο το οποίο θα υπογράψει εντός των προσεχών 24ώρων η υπουργός κ. Τ. Μπιρμπίλη, έχουν ΑΠΑΛΕΙΦΘΕΙ εκείνες οι διατάξεις που έθεταν σε διωγμό την κυνηγετική δραστηριότητα από το 30% του εδάφους της χώρας, που καταλαμβάνουν στο σύνολό τους οι παλαιότερες και νεοϊδρυθείσες Ζ.Ε.Π.

Επίσης, ΔΕΝ θα συμπεριλαμβάνονται και όλες εκείνες οι ρυθμίσεις που επιχειρούσαν με... πλάγιο τρόπο να ανατρέψουν το υφιστάμενο «στάτους» της νόμιμης κυνηγετικής δραστηριότητας, είτε με χρονικούς περιορισμούς της διάρκειας της κυνηγετικής περιόδου είτε με αφαίρεση ειδών από τη λίστα των θηρεύσιμων.

Υπενθυμίζεται ότι, στην αρχική του μορφή, το σχέδιο για τις Ζ.Ε.Π. έθετε ουσιαστικά μια «ταφόπλακα» σε ό,τι μέχρι τώρα εθεωρείτο ως δεδομένο για το κυνήγι στη χώρα μας.

Μεταξύ άλλων «καταργούσε» τον Φεβρουάριο προβλέποντας ως απαρέγκλιτη λήξη της κυνηγετικής περιόδου την 31η Ιανουαρίου, προέβλεπε τριετή τουλάχιστον «αναστολή» της θήρας της ορεινής πέρδικας, έθετε... ωριαίες απαγορεύσεις κυνηγίου μετά την ανατολή και πριν τη δύση του ηλίου και απαγόρευε συνολικά το κυνήγι όπου είχε -ή επρόκειτο στο μέλλον- να ιδρυθεί νέα Ζ.Ε.Π.

Για να απαλειφθούν όλες αυτές οι διατάξεις απαιτήθηκε ένας επιτυχής συνδυασμός πιέσεων και επιχειρημάτων από την πλευρά της Κ.Σ.Ε., απέναντι σε ένα ιδιαίτερα εχθρικό περιβάλλον...

Κάποιος περισσότερο «ευκολόπιστος» σήμερα ίσως και να πανηγύριζε, αλλά το ρεπορτάζ από τα γραφεία της Κ.Σ.Ε. όλο αυτό το διάστημα... συναντάει έναν μονίμως φορτισμένο και συννεφιασμένο Παπαδόδημα!

Ευεξήγητο αυτό, γιατί θα ήταν λάθος να πιστέψει κανείς ότι τα πράγματα έχουν κριθεί! Η εκτίμηση της Κ.Σ.Ε. είναι πως πρόκειται για υπολογισμένες «υποχωρήσεις τακτικής» του στενού περιβάλλοντος της κ. Μπιρμπίλη, οι οποίες θα επανέλθουν -ίσως και δριμύτερες- από το «παράθυρο», στις διάφορες μορφές του νομοθετικού έργου του υπουργείου.

Το επιτελείο της Κ.Σ.Ε. που συντονίζει τη «μάχη» για τις Ζ.Ε.Π. είναι σε θέση να γνωρίζει ότι μια πλειάδα απαγορεύσεων και περιορισμών σε σχέση με το κυνήγι, γίνεται προσπάθεια από τις ΜκΟ να εισαχθούν σε μια δεύτερη υπουργική απόφαση, που θα αφορά τα «οριζόντια μέτρα διαχείρισης» στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας.

Για τις ΜκΟ και για μια σειρά «παραγόντων» που κινούνται πέριξ του υπουργικού γραφείου στο Υ.ΠΕ.ΚΑ., η επιδίωξη μιας «ρεβάνς» απέναντι στην Κ.Σ.Ε. και στον κόσμο των κυνηγών αποτελεί μέρος του κεντρικού σχεδίου τους.

Και οι κυνηγετικές οργανώσεις αυτό το ξέρουν πολύ καλά, όπως ξέρουν ότι οι συζητήσεις και διαπραγματεύσεις για τη νέα ρυθμιστική δεν έχουν ακόμα αρχίσει, για να έχουν ολόκληρο το «κάδρο» των προθέσεων του υπουργείου.

Γι’ αυτό και στις κινήσεις «στρατηγικής» που εκπονεί η Συνομοσπονδία με τη συνδρομή του επιστημονικού και νομικού επιτελείου της, συνεκτιμούνται ως μείζονος σημασίας οι «παγίδες» που καλά καμουφλαρισμένες κρύβονται μέσα στο νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα...

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι το Υ.ΠΕ.ΚΑ. προσπαθεί να περάσει το νομοσχέδιο με συνοπτικές διαδικασίες, περιορίζοντας τη «διαβούλευση» σε... έξι μέρες μόνο!

Το κυνήγι «γλίτωσε» από την υπουργική απόφαση για τις Ζ.Ε.Π., αλλά το νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα δίνει την... υπερεξουσία στην υπουργό να απαγορεύει το κυνήγι αν συντρέχουν κάποιες «έκτακτες» συνθήκες, ακόμα κι αν αυτές δεν έχουν να κάνουν με το ίδιο το κυνήγι.

Και βέβαια, μέσω του νομοσχεδίου, οι περιβαλλοντικές ΜκΟ όπως το WWF, η Ορνιθολογική κλπ. αναγάγονται σε βασικούς ρυθμιστικούς παράγοντες, αναλαμβάνοντας νευραλγικό ρόλο στη λειτουργία και διαχείριση ολόκληρων περιοχών του εθνικού εδάφους.

Πηγή www.diananews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου