Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Browning Maxus...

Η πρώτη διαφορά -και άμεσα ορατή- είναι το κουμπί απελευθέρωσης της πάπιας. Στη Maxus έχει καταργηθεί το βιδωτό πώμα και στη θέση του είναι ένα κουμπί που, προφανώς όχι τυχαία, θυμίζει την πάπια του σουπερποζέ Β25. Με μια πίεση στο κουμπί, η πάπια απελευθερώνεται γρήγορα και εύκολα.

Εκτός από τις άμεσα ορατές αλλαγές, η Maxus προσφέρει έναν μακρύ κατάλογο αλλαγών και καινοτομιών. Οπως λέει η Browning στα έντυπα που συνοδεύουν το νέο μοντέλο «ο σκοπός ήταν να δημιουργήσουμε το πιο αξιόπιστο ημιαυτόματο της αγοράς». Και για να καταφέρει αυτό τον στόχο έχει εφαρμόσει μια σειρά από πατέντες.
Εξέχουσα εργονομία!

Το σύστημα αερίων έχει σχεδιαστεί με μεγαλύτερες οπές τροφοδοσίας αερίων στο πιστόνι. -«Οι μεγαλύτερες οπές μειώνουν το κλώτσημα», λέει η Browning. Επίσης το πιστόνι έχει μεγαλύτερη διαδρομή, άρα περισσότερο χρόνο για να επιτελέσει το έργο του και έτσι μπορεί και δουλεύει τις ελαφριές γομώσεις. Εννοείται ότι το νέο σύστημα δέχεται βαριές και ελαφριές γομώσεις χωρίς καμία ρύθμιση...

Επανασχεδιασμός...

Η σκανδάλη είναι ένα σημείο που έχει επίσης επανασχεδιαστεί για να δίνει καλύτερη αίσθηση. Η αίσθηση σκανδάλης στις καραμπίνες, με την κάπως σπογγώδη ανταπόκριση, ήταν πάντα ένα σημείο που συγκρινόταν δυσμενώς με τα δίκαννα. Η νέα σκανδάλη υπόσχεται ξερή αίσθηση καθώς και εύκολη συντήρηση.

Η εργονομία είναι πλέον σημαντικό στοιχείο στη σχεδίαση των κυνηγετικών όπλων. Ειδικά στις καραμπίνες, οι κατασκευαστές δίνουν ολοένα και μεγαλύτερη προσοχή στα στοιχεία που διευκολύνουν τον χρήστη και αυξάνουν την άνεσή του... Στη νέα Maxus, το κοντάκι έχει σχεδιαστεί για μέγιστη άνεση και προσαρμογή στα μέτρα και στις συνήθειες του κατόχου. Εκτός από τα συνήθη κολάρα, η Maxus έχει ανταλλάξιμα πέλματα και ειδικά ένθετα στο κοντάκι, που κατευθύνουν τις δυνάμεις του κλωτσήματος προς τα κάτω, μακριά από το μάγουλο του χειριστή.

Η κάννη της Maxus είναι σχεδιασμένη για μέγιστη βλητική απόδοση. O κώνος προσαρμογής έχει επιμηκυνθεί. Ο μακρύς κώνος είναι ίσως το πιο σημαντικό συστατικό στη βλητική απόδοση μιας κάννης. Επίσης ο αυλός της Maxus είναι διευρυμένος στα 0,742 της ίντσας (18,9 χιλιοστά). Ο διευρυμένος αυλός μειώνει τις πιέσεις λειτουργίας στην κάννη και προσφέρει μείωση της παραμόρφωσης των σκαγιών.

Η κατασκευή της κάννης γίνεται με εξέλαση και θερμική επεξεργασία του ατσαλιού, για μείωση των τάσεων στο υλικό. Η Browning δεν αναλύει το είδος επεξεργασίας που έχει υποστεί το ατσάλι της κάννης, αναφέρει όμως την εξάλειψη τάσεων. Ευνόητο είναι ότι η κάννη έχει εναλλασσόμενα τσοκάκια τύπου Invector Plus.

Η νέα Maxus αντιπροσωπεύει μια ακόμη προσπάθεια για την προσφορά ενός όπλου που είναι πρακτικό, δέχεται όλα τα φυσίγγια της αγοράς (κοινά και μάγκνουμ), χωρίς ρύθμιση, ενώ είναι εύκολο στη χρήση, τη συντήρηση και τη συναρμολόγηση. Με το Maxus η Browning διεκδικεί μια από τις εξέχουσες θέσεις στο εργονομικό όπλο.

Το γνωρίζατε;
Η Maxus είναι όπλο αερίων. Για όσους έχουν ευαισθησία με το κλώτσημα του όπλου, το σύστημα αερίων προσφέρει μια ανάσα. Στο σύστημα αερίων το κλώτσημα του όπλου μετριάζεται, λόγω της λειτουργίας του συστήματος που καθυστερεί την ανάπτυξη των δυνάμεων που θα ωθούσαν το όπλο προς τα πίσω. Επίσης στα όπλα αερίων το κλείστρο τείνει να είναι ελαφρύτερο και έτσι μεταφέρει λιγότερες δυνάμεις στη βάση όταν τερματίσει. Το αποτέλεσμα είναι ότι το όπλο αερίων έχει μειωμένη αίσθηση κλωτσήματος, σε σύγκριση με τα συστήματα αδρανείας.

Toυ ΝΙΚΗΤΑ ΚΥΠΡΙΔΗΜΟΥ

Πηγή www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου