Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Κ.Σ. Κομοτηνής SOS προς Μπιρμπίλη...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προς : Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής αλλαγής κ.Τίνα Μπιρμπίλη

Προσφάτως γίναμε δέκτες πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες επεξεργάζεστε σχέδια τροποποίησης της κυνηγετικής δραστηριότητας, τα οποία βρίσκουν αντίθετους όχι μόνο τους συμπολίτες μας κυνηγούς, αλλά και τον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο της περιοχή μας.

Στον Νομό Ροδόπης υφίστανται δύο κυνηγετικοί σύλλογοι (Κομοτηνής και Σαπών) οι οποίοι εκδίδουν 4.585 κυνηγετικές άδειες ετησίως! Οι κυνηγετικοί σύλλογοι, όπως και όλοι οι κυνηγετικοί σύλλογοι, πιστεύουμε γνωρίζετε ότι, δεν επιβαρύνουν με οποιονδήποτε τρόπο τον κρατικό προϋπολογισμό, τουναντίον μάλιστα συνδράμουν στα έσοδα του κράτους κάθε χρόνο με την καταβολή παραβόλων υπέρ δημοσίου για την έκδοση αδειών θήρας που αγγίζουν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Όπως αντιλαμβάνεστε η οποιαδήποτε απόφαση απαγορεύσεων σε βάρος του παραδοσιακού κυνηγιού αυτομάτως σημαίνει μείωση έκδοσης αδειών θήρας και απώλεια εσόδων του κράτους. Αυτό όμως θα ήταν ίσως το λιγότερο κακό που θα προκαλούσε. Η δραστηριότητα του κυνηγιού έχει εποχιακά χαρακτηριστικά δηλαδή περιόδους με ειδικό κυνηγετικό ενδιαφέρον και είναι αυτή που στηρίζει κατά τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, τις ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής μας, οι οποίες ΜΟΝΟ κατά τους μήνες αυτούς έχουν πληρότητα από την προσέλευση κυνηγών των δύο μεγάλων αστικών κέντρων Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Χωρίς διάθεση κινδυνολογίας είναι δεδομένο ότι πιθανή μη έλευση των κυνηγών που παραδοσιακά επισκέπτονται την περιοχή μας κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών, αυτομάτως θα σήμαινε κλείσιμο των ξενοδοχειακών μονάδων, με φυσικό επακόλουθο την απόλυση του προσωπικού που εργάζεται σε αυτές. Σημειώτεον ότι οι εν λόγω περιοχές στηρίζονται αποκλειστικά στον «κυνηγετικό τουρισμό» και άλλως θα οδηγηθούν σε οικονομικό μαρασμό και ερήμωση. Επιπλέον, ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος της περιοχή μας θα πληγεί σοβαρά, καθότι τα καταστήματα που πωλούν είδη ρουχισμού για κυνήγι, φυσίγγια, είδη υποδημάτων, τα συνεργεία αυτοκινήτων, τα κρεοπωλεία, οι ταβέρνες, τα κτηνιατρεία και πολλές άλλες κατηγορίες επαγγελματιών που εξυπηρετούν όχι μόνο τους κυνηγούς της τοπικής μας κοινωνίας αλλά και τον κυνηγετικό τουρισμό, θα αντιμετωπίσουν άμεσο πρόβλημα επιβίωσης. Εάν δε συνυπολογίσουμε την τραγική συγκυρία την οποία βιώνει ήδη η χώρα, που αναγκάζει πλέον τους επαγγελματίες να παλεύουν νυχθημερόν όχι πλέον για πλουτισμό αλλά για ε π ι β ί ω σ η, το πλήγμα στην ευαίσθητη περιοχή της Ροδόπης θα είναι πιθανόν καθοριστικό! Σημειώτεον, ότι οι κυνηγοί που δεν θα επισκεφθούν τη Ροδόπη λόγω πιθανών απαγορεύσεων, θα μετακινηθούν στο σύνολό τους, διότι πρόκειται για εύρωστο οικονομικά τμήμα της κυνηγετικής οικογένειας, στο εξωτερικό και κυρίως στη Βουλγαρία και την Τουρκία που παρουσιάζουν αντίστοιχο ενδιαφέρον εκείνη την περίοδο. Το γεγονός αυτό θα δημιουργήσει μια άνευ λόγου οικονομική «αιμορραγία» στην κρισιμότερη περίοδο της μεταπολιτευτικής περιόδου.

Όσον αφορά την προσφορά του κυνηγετικού συλλόγου Κομοτηνής στο περιβάλλον, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι:

- Κατά την θερινή περίοδο συνδράμει με την διάθεση προσωπικού και οχημάτων που έχει μετασκευάσει σε πυροσβεστικά, στην αντιμετώπιση πυρκαγιών και την φύλαξη περιοχών δασικής φύσης. Προσφάτως μάλιστα έχει τιμηθεί από το Δήμο Κομοτηνής για την ανιδιοτελή αυτή προσφορά του, καθότι δεν λαμβάνει επιχορηγήσεις για τις δραστηριότητες αυτές αλλά χρηματοδοτείται μόνον από τις εισφορές των μελών του.

-Έχει αναλάβει πολλές φορές δραστηριότητες με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος όπως τοποθέτηση κάδων για την αποκομιδή σκουπιδιών στο βουνό και στον κάμπο, διάσωση εγκλωβισμένων ζώων, παροχή τροφής σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, τοποθέτηση κλοβών για την συλλογή άδειων συσκευασιών φυτοφαρμάκων, εμβολιασμό και φύτευση δένδρων, καθαρισμό χειμάρρων και παραλιών.

-Τεράστιας σημασίας είναι η παρουσία των θηροφυλάκων του Κυνηγετικού συλλόγου στη φύση. Είναι οι πραγματικοί προστάτες της φύσης που είναι σε θέση να ελέγξουν τη λαθροθηρία. Όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για την φύλαξη της χλωρίδας και πανίδας της πατρίδας μας μπορούν να ελέγξουν, πόσες μηνήσεις έχουν κατατεθεί από τους θηροφύλακες των Κυνηγετικών Συλλόγων σχετικά με την χλωρίδα και την πανίδα. Οι θηροφύλακες είναι άνθρωποι γεμάτη αγάπη για το περιβάλλον οι οποίοι αμείβονται από τις εισφορές των κυνηγών και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο κυνηγετικός σύλλογος Κομοτηνής έχει έντονη παρουσία και στα κοινωνικά δρώμενα. Έχει διοργανώσει σε συνεργασία με το σύλλογο αιμοδοτών Νομού Ροδόπης αιμοδοσία για την βοήθεια συνανθρώπων μας που έχουν προβλήματα υγείας, συνεργάζεται με την φιλόπτωχο και προσφέρει από τις δωρεές των κυνηγών σε φτωχές οικογένειες είδη πρώτης ανάγκης κατά την περίοδο των εορτών.

Κα Υπουργέ,

η οποιαδήποτε σε βάρος των κυνηγών απόφαση παρθεί, επαγωγικά σημαίνει και μείωση έκδοσης αδειών θήρας, χωρίς αυτό να σημαίνει και μείωση των οπλοφόρων-λαθροθήρων, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν είναι καν μέλη των κυνηγετικών συλλόγων. Η μείωση των αδειών θήρας θα είναι για την φύση ίσως καταστροφικότερη από όλα αυτά που προγραμματίζετε για να προλάβετε την καταστροφή. Οι κυνηγετικοί σύλλογοι χωρίς τα απαραίτητα έσοδα δ έ ν θα μπορούν πλέον να αμείβουν τους θηροφύλακες και θα τους απολύσουν. Κατά

συνέπεια η φύση θα μείνει εκτεθειμένη στον κάθε επίδοξο «βιαστή» της, ο οποίος όμως θα είναι απλά το όργανο του εγκλήματος!

Πραγματικά θα ήταν ευχής έργο η ενημέρωσή σας να προέρχονταν και από ανθρώπους που καθημερινά με τη φυσική τους παρουσία στη φύση μοχθούν για τη διάσωση του φυσικού μας πλούτου και την αειφορία. Μήπως οι συνομιλητές σας, σας αποκρύπτουν την πραγματική σκοπιμότητα της δαιμονοποίησης του κυνηγιού.Μήπως κάποιοι ονειρεύονται την αποστείρωση της φύσης θέλουν να εκλείψουν από τη φύση οι κυνηγοί για να δρομολογήσουν μέσα από ύποπτα, αδιαφανή και καταστρεπτικά για το μέλλον του φυσικού μας πλούτου σχέδια.Οι κυνηγοί μπορεί ως ομάδα από ορισμένους να μην σας είναι ιδιαίτερα συμπαθής, ωστόσο πρέπει να παραδεχθείτε ότι είναι μια ομάδα που βιώνει τη φύση από πρώτο χέρι και ενδιαφέρεται για τη διάσωσή της ακόμα κι αν τις επιρρίπτονται ταπεινά κίνητρα.

Κα Υπουργέ,

είμαστε πεπεισμένοι ότι η προστασία της φύσης είναι υπόθεση όλων μας και πιστεύουμε ότι πρέπει όλοι μαζί να αποφασίσουμε για αυτό. Στον αγώνα δεν πρέπει να περισσεύει κανείς και αυτό το κάλεσμα θα περιμένουμε, έστω και την ύστατη στιγμή.

Κα Υπουργέ,

αν και πιστεύουμε ότι η οποιαδήποτε απόφασή σας δεν αφορά μόνο την κυνηγετική κοινότητα αλλά όπως προσπαθήσαμε να τεκμηριώσουμε, το σύνολο των πολιτών και στα πλαίσια αυτά θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό ανοιχτή συζήτηση για το θέμα με τη συμμετοχή ΟΛΩΝ, αν θελήσετε να προχωρήσετε σε μονομερή απόφαση για το μέλλον του παραδοσιακού κυνηγιού στην Ελλάδα, κάντε το με κριτήριο τη διάσωση του εθνικού φυσικού πλούτου και τη βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών. Η αποστείρωση της φύσης έχει αποδειχθεί από πειράματα στο παρελθόν ότι οδηγεί στην ερημοποίηση. Έχουμε την πολυτέλεια για ακόμα ένα πείραμα?

*Συνημμένα σας αποστέλλουμε υπογραφές μελών μας που ανεπιφύλακτα υποστηρίζουν το ανωτέρω έγγραφο.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ταξιλδάρης Κυριάκος

Ο Γ. Γραμματέας Ρεφειάδης Ιωάννης

Πηγή www.diananews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου