Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2010

ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ "ΕΘΝΟΣ-ΚΥΝΗΓΙ"...

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΕΥΧΟΥΣ ΕΙΝΑΙ:

Η ΜΙΣΗ ΒΟΥΛΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΣΕ Ρεπορτάζ και παραλειπόμενα από τη γιορτή των κυνηγετικών οργανώσεων για τον νέο χρόνο.

ΟΙ ΣΚΟΠΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ Κι όμως, το ολυμπιακό Δίαθλον με τους δρομαίους σκοπευτές, είναι ένας ύμνος στο κυνήγι...

Η «ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ» ΤΟΥ ΣΠΟΥΠΕΡ ΜΑΓΚΝΟΥΜ Πώς προέκυψε και τι αντιπροσωπεύει ως πραγματική «αξία» αυτός ο τύπος όπλου.

ΟΙ ΣΩΤΗΡΕΣ ΤΩΝ ΑΓΡΙΟΧΟΙΡΩΝ Επιχείρηση στον πλημμυρισμένο Εβρο για να σωθούν τα εγκλωβισμένα αγριογούρουνα.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΑΤΗΡΙΑ Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των ελατηρίων στα κυνηγετικά όπλα

Η «ΕΠΙΔΗΜΙΑ» ΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ Ο κίνδυνος ισοπέδωσης χαρακτηριστικών και ιδιαιτεροτήτων των ηπειρωτικών φυλών.

ΚΥΝΗΓΟΤΟΠΟΙ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ Το καθεστώς των κυνηγότοπων εδώ και στην Αγγλία...

Η ΔΙΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΚΥΝΗΓΌΣΚΥΛΩΝ Η «χωροταξία» του ιδανικού σπιτιού για τον σκύλο.

ΑΤΡΩΤΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ Ενας μονιάς νικάει κατά κράτος μια παγάνα στη Ροδόπη.

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΟΠΛΑ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ Ο Ν. Κυπρίδημος απαριθμεί τα καλύτερα και πιο ενδιαφέροντα όπλα που έπιασε στα χέρια του.

ΟΙ ΣΕΡΝΙΚΟΙ ΛΑΓΟΙ Οταν ο λαγός... ερωτεύεται, οι ντοροί δυσκολεύουν!

Σε κάθε τεύχος και ένα μοναδικό DVD-VIDEO.

Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2010

Έντονη αντίδραση της ΚΣΕ για τις πιθανές απαγορεύσεις...

Έντονη αντίδραση της Κ.Σ.Ε. στην πρόθεση του Υπουργείου Περιβάλλοντος να απαγορεύσει οριστικά και ολοκληρωτικά το κυνήγι σε τεράστιες εκτάσεις της χώρας!

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος με Κοινή Υπουργική Απόφαση την οποία προετοιμάζει προκειμένου να ανταποκριθεί σε σχετική Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναφορικά με την οργάνωση και λειτουργία των Ζωνών Ειδικής Προστασίας, σχεδιάζει την απαγόρευση του κυνηγίου στο σύνολο των Ζωνών αυτών. Το μέτρο αυτό το οποίο δεν επιβάλλεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία αντιθέτως έχει δηλώσει και υπογραμμίσει ότι οι Ζώνες Ειδικής Προστασίας δεν οδηγούν υποχρεωτικά σε απαγόρευση κυνηγίου, υποδηλώνει την πρόθεση του Υπουργείου για τον περιορισμό της κυνηγετικής δραστηριότητας με κίνδυνο λόγω των συνεχών απαγορεύσεων να συρρικνωθεί και τελικά να καταργηθεί στην πράξη και στην ουσία το κυνήγι!
Μπροστά σε αυτή την απειλή η Κ.Σ.Ε. εφοδιασμένη με όλα τα σχετικά έγγραφα και ντοκουμέντα έχει συνάντηση την ερχόμενη Δευτέρα στο Υπουργείο κατά την οποία παρουσιάζοντας τις τεκμηριωμένες της θέσεις θα καταστήσει σαφές ότι ο πολυδιαφημιζόμενος διάλογος του Υπουργείου με τους κυνηγούς δεν έχει καμία τύχη όταν βασίζεται σε τέτοιες αυθαίρετες, άδικες και αδικαιολόγητες θέσεις του Υπουργείου. Ελπίζουμε, ότι έστω την τελευταία στιγμή ο αρμόδιος για το κυνήγι Υφυπουργός θα αντιληφθεί το ανυπόστατο και παράλογο μιας τέτοιας πρότασης και θα παρέμβει για τη ματαίωσή της.

Πηγή www.e-artemis.gr

Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2010

Παράταση ισχύος Αδειών Κατοχής Κυνηγετικών Όπλων...

Με ανακοίνωσή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας γνωστοποιήθηκε ότι με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, που δημοσιεύτηκε την 09-02-2010, παρατείνεται μέχρι 30-11-2011 η διάρκεια ισχύος των Αδειών Κατοχής Κυνηγετικών Όπλων, που έληξαν ή λήγουν μέχρι την ημερομηνία αυτή.

Εντός της ως άνω προθεσμίας, οι ενδιαφερόμενοι δύνανται και οφείλουν να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά για την ανανέωση των ως άνω αδειών, στα Τμήματα Ασφαλείας ή όπου δεν υπάρχουν, στα Αστυνομικά Τμήματα του τόπου κατοικίας τους.

Πηγή www.diananews.gr

Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2010

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΪΝΤΕΡ...

Από το Διεθνές Συνέδριο με τίτλο το «Πόϊντερ και το Κυνήγι»-Βερόνα Ιταλίας 27 Ιανουαρίου 2001.

Στην ερώτηση αυτή απαντώ πάντα στερεότυπα στις πολλές φορές που μου έχει τεθεί.

Το Πόϊντερ είναι ένα …….Μπράκ και προέρχεται από ένα μπράκ του 1700 γόνος εξαίρετων Ηπειρωτικών Μπράκ , ικανό σε κάθε θήραμα ,σε κάθε τόπο και σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες .Κληρονόμος εξαιρετικών οσφραντικών ικανοτήτων και διορατικότητας που δια μέσου των αιώνων υπηρετεί απόλυτα το τουφέκι. Ισπανοί ,Γάλλοι, Ιταλοί και Πορτογάλοι, διεκδικούν τις ρίζες του όλοι με κάποια επιχειρήματα αλλά κανείς να μην εμφανίζει την αλήθεια. Το πόϊντερ αν θέλετε είναι η εξύψωση του Μπράκ. Είναι μια μύτη έχοντας από κάτω τέσσερα πόδια, τέσσερα καταπληκτικά πόδια στην υπηρεσία μιας καταπληκτικής μύτης .Τίποτε παραπάνω από ένα Μπράκ τίποτε λιγότερο ή περισσότερο. Έχω πάντα δηλώσει και εξακολουθώ να δηλώνω μέχρι να πάψω να αναπνέω σ' αυτούς που είναι αντίθετοι στα λεγόμενά μου πιστεύοντας ότι εγώ παρουσιάζω αυτόν τον σκύλο σαν ένα τέρας και πρόγονο πολλών φυλών. Ειρωνικά τους απαντώ :αυτός που προσπαθεί να υποβιβάσει το πόϊντερ είναι πολύ δύσκολο να το υπηρετήσει και δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν συμβάλλει στο να μεταδίδουν αυτή τη λανθασμένη εικόνα, συχνά λόγω σνομπισμού μιάς υποτιθέμενης «Ελίτ» που μπορεί να περιλαμβάνει και άτομα που εκτρέφουν αυτή τη φυλή ισχυριζόμενοι τα εξής:

Είναι ένας σκύλος για μας και όχι για όλους ή ακόμα είναι ένας σκύλος που δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σε οποιοδήποτε είδος κυνηγετικού τοπίου, τρομάζοντας αυτοί οι ίδιοι με την ιδέα ότι μπορεί να κυνηγάει μέσα στις χαράδρες, στα βουνά, στα έλη ή στα πυκνά. Τα ίδια έγραψε και ο Σολάρο στα «Γενικά χαρακτηριστικά που αποτυπώνουν την φυλή» στον πρόλογο του καταπληκτικού βιβλίου του με τίτλο «Περιγραφή των εθνικών χαρακτηριστικών του Πόϊντερ» ότι είναι ο κατ' εξοχήν σκύλος φέρμας και το υποδηλώνει το όνομά του.

Κάπως υπερβολικό διότι πρώτον υπάρχουν και άλλες φυλές φέρμας με πολλά προσόντα και δεύτερον διότι το ότι αυτός ο σκύλος λέγεται Πόϊντερ σημαίνει απλά ότι είναι σκύλος δείκτης από την Αγγλική λέξη « to point" που σημαίνει δείχνω και να μην ξεχνάμε ότι οι Άγγλοι ονομάζουν Πόϊντερς όλα τα Μπράκ.

Του Franco Zurlini

Για ολόκληρο το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

Πηγή www.okade.gr

Μέχρι τις 28 Φλεβάρη το κυνήγι στον Έβρο...

Το ΣτΕ επέτρεψε το κυνήγι στο Δέλτα του Έβρου

Το «πράσινο φως» έδωσε ο πρόεδρος του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κ. Μενουδάκος για να ξεκινήσει το κυνήγι στο Δέλτα του Έβρου ποταμού μέχρι το τέλος της τρέχουσας κυνηγετικής περιόδου που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου 2010.

Ο κ. Μενουδάκος ανακάλεσε την απόφαση του δασάρχη Αλεξανδρούπολης με την οποία είχε απαγορευθεί η θήρα την κυνηγετική περίοδο 2009-2010 (20.8.2009 – 28.2.2010) στο Δέλτα του Έβρου.

Ανάλογη απαγορευτική απόφαση είχε εκδοθεί και κατά την προηγούμενη κυνηγετική περίοδο. Η απαγόρευση της θήρας έγινε, καθώς η χερσαία και θαλάσσια περιοχή των υγρότοπων του Δέλτα στις εκβολές του Έβρου έχουν χαρακτηριστεί ως Εθνικό Πάρκο.

Όμως, το ΣτΕ το περασμένο έτος είχε κρίνει ότι παράνομα η περιοχή των Δέλτα έχει χαρακτηριστεί ως Εθνικό Πάρκο με υπουργική απόφαση και όχι με Προεδρικό Διάταγμα όπως απαιτεί το Σύνταγμα και η νομοθεσία.

Εν συνεχεία το δασαρχείο Αλεξανδρούπολης δεν ανακάλεσε την απαγόρευση κυνηγιού στο Δέλτα, αλλά αντίθετα ενημέρωσε ότι ισχύει η απαγόρευση θήρας. Μάλιστα το δασαρχείο στις 5.1.2010 εξέδωσε νέα απαγορευτική απόφαση με ακριβώς το ίδιο περιεχόμενο με την προηγούμενη απόφασή του.

Κατόπιν αυτών το ΣτΕ ανακάλεσε για λίγες μέρες την απαγόρευση της θήρας στο Δέλτα. Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης και η ΣΤ’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης.

Πηγή www.e-artemis.gr

Περίοδος μετά κυνηγιού...

Διανύουμε τις τελευταίες μέρες του κυνηγιού. Πολλοί από εμάς έχουν κιόλας στο μυαλό τους, τους αγώνες πρακτικού κυνηγιού ή τις εκθέσει ς μορφολογίας που διοργανώνουν διάφοροι όμιλοι. Άλλοι σκέφτονται να ξεκουράσουν τους τετράποδους φίλους τους από τις εξόδους που έκαναν στη κυνηγετική σεζόν. Ίσως να υπάρχουν και άτομα που να ανυπομονούν κιόλας να αρχίσουν εκπαιδευτικά για να είναι ο σκύλος τους πάντα σε φόρμα ή απλά για να έχουν εξόδους με τα σκυλιά τους αφού πλέων θα έχει τελειώσει το κυνήγι.

Η χρονική περίοδο όμως που θα διανύσουμε θα μας δώσει και τη ευκαιρία να σκεφτούμε για κάποιο ζευγάρωμα που ενδεχομένως προκύψει από κάποια θηλυκιά που θα έχουμε και θελήσουμε να αποκτήσουμε κουτάβια της αν βέβαια είμαστε και λίγο τυχεροί και είναι σε οίστρο.Και λέω τυχεροί γιατί είναι η καλύτερη περίοδος για ζευγάρωμα από την άποψη ότι δεν θα στερηθούμε εξόδους στο κυνήγι λόγο γέννας.

Σε ένα ζευγάρωμα που θα κάνουμε πρέπει να λαμβάνουμε πολλά στοιχεία υπόψιν μας. Αν έχουμε εμείς μία θηλυκιά σκύλα θα πρέπει να επιλέξουμε έναν αξιόλογο σκύλο για να κάνουμε ένα ζευγάρωμα. Πρέπει να γνωρίζουμε τις κυνηγετικές του αρετές , να τον έχουμε δει στον κυνηγότοπο ή σε κάποιον αγώνα κυνηγετικών ικανοτήτων. Είναι λάθος να ζευγαρώνουμε με έναν σκύλο τον οποίο έχει αναφερθεί σε αυτόν κάποιος φίλος του φίλου μας ότι τον είχε δει κάποτε να κυνηγάει κ.τ.λ. Πρέπει να έχουμε προσωπική εικόνα για την ποιότητα και την αξία του σκύλου. Έναν άλλον παράγοντα που πρέπει να εξετάσουμε είναι οι γραμμές αίματος που διαθέτει ένας σκύλος, τη γενεαλογία του και αν ταιριάζει με την αντίστοιχη της θηλυκιάς που εμείς έχουμε. Η θηλυκιά παίζει μεγάλο ρόλο στα γονίδια που θα μεταφέρει στα κουτάβια. Ακούμε πολλές φορές να λένε για τον αρσενικό σκύλο το πόσο καλά κουτάβια ‘έδωσε’ χωρίς να εστιάζουν δυστυχώς , στη θηλυκιά που κατά τη γνώμη μας έχει τον πρωταρχικό ρόλο στο ζευγάρωμα δίνοντας περισσότερα στοιχεία της στα κουτάβια.

Οπότε πρέπει να είμαστε πολλοί προσεχτικοί στις επιλογές ατόμων που θα ζευγαρώσουμε, είτε έχουμε το θηλυκό, είτε τον αρσενικό σκύλο για να καταφέρουμε να έρθουμε πιο κοντά στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Του Γιώργου και Δήμου Μπούνα

Πηγή www.bounasprogress.gr

Δεν μπορούμε να απαξιώνουμε τους κυνηγούς με δήθεν οικολογικές ευαισθησίες...

Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης μιλάει αποκλειστικά στο “Α” ΚΥΝΗΓΙ

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης ποτέ δεν έκρυψε την αγάπη του για την κυνηγετική οικογένεια, την οποία και στηρίζει εμπράκτως. Άλλωστε εδώ και πολλά χρόνια είναι δίπλα στα κυνηγετικά δρώμενα και στους κυνηγετικούς συλλόγους.
Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης δηλώνει κατηγορηματικά ότι οι κυνηγοί είναι προστάτες του περιβάλλοντος, τάσσεται κατά του περιορισμού του παραδοσιακού κυνηγιού και στέλνει το δικό του μήνυμα στους “επαγγελματίες οικολόγους”.


Λ.Χ Γνωρίζετε ότι στη χώρα μας τουλάχιστον 250.000 πολίτες απασχολούνται με την κυνηγετική δραστηριότητα. Συμμερίζεστε αυτή τη στάση;

Π.Ψ Ασφαλώς. Εφ’ όσον οι κυνηγοί σέβονται και τηρούν όσα ορίζει ο νόμος, το κυνήγι αποτελεί μια καθ’ όλα νόμιμη και χρήσιμη δραστηριότητα, που ενισχύει τους δεσμούς του ανθρώπου με τη φύση και συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος.
Νομίζω εξάλλου ότι η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος έχει αποδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για το φυσικό πλούτο της χώρας και έχει συνδράμει αποφασιστικά στη θέσπιση των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της άγριας ζωής, εφαρμόζοντας παράλληλα την εποπτεία και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την άσκηση του κυνηγιού.

Λ.Χ Το κυνήγι, σήμερα ασκείται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες κάτω από συγκεκριμένες αρχές και προϋποθέσεις που διασφαλίζουν την αειφορία της άγριας ζωής και γι ‘ αυτό είναι απόλυτα συμβατή δραστηριότητα με το περιβάλλον. Θεωρείται ότι συντρέχουν «ιδεολογικοί λόγοι», που καθιστούν «αναντίστοιχη» για την εποχή μας την κυνηγετική δραστηριότητα;
Π.Ψ Δε νομίζω ότι υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Θα έλεγα μάλιστα ότι ισχύει το αντίθετο. Εκτός από την επιστήμη, που αποδέχεται το κυνήγι ως συμβατή δραστηριότητα, με ωφέλειες για το περιβάλλον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κυνήγι είναι μια παραδοσιακή δραστηριότητα του ελεύθερου χρόνου, άρρηκτα συνδεδεμένη με την αγροτική ζωή και την επαφή με τη φύση. Για χιλιάδες Έλληνες της υπαίθρου, το κυνήγι ήταν και παραμένει μια παράδοση ετών, που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Είναι εντυπωσιακό ότι ακόμη και οι άνθρωποι της πόλης αγαπούν να διατηρούν τις παραδόσεις των παππούδων τους, βλέποντας στο κυνήγι μια ευκαιρία για επιστροφή στην ύπαιθρο και απόδραση στη φύση.
Επομένως, η άσκησή του δεν είναι θέμα «ιδεολογίας», αλλά ζήτημα παράδοσης για πολλούς κυνηγούς και αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη σε οποιαδήποτε σχετική πολιτική.

Λ.Χ Τα τελευταία χρόνια και περισσότερο από κάθε άλλη φορά τους τελευταίους μήνες το κυνήγι και οι 250.000 κυνηγοί «δαιμονοποιούνται» εντέχνως, προκειμένου συγκεκριμένα κέντρα να κρύψουν τα πραγματικά προβλήματα του περιβάλλοντος. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Π.Ψ Η εμπειρία μου στην πολιτική ζωή, εδώ και 30 χρόνια, μου έχει διδάξει ότι δεν πρέπει να ζητάμε μονίμως ευθύνες από τους άλλους. Πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν.
Ακούω συνεχώς κάποιους να μιλούν για καταστροφή του περιβάλλοντος, για αδιαφορία, για εγκληματική αμέλεια, για απουσία της Πολιτείας από τα σοβαρά ζητήματα, ποιος είναι όμως ο ρόλος των πολιτών μπροστά σ’ αυτά τα προβλήματα; Όλοι μας φταίμε για την καταστροφή του πλανήτη, όλοι μας είμαστε συνυπεύθυνοι για την επιδείνωση της κατάστασης, γι’ αυτό και όλοι μας πρέπει να κινητοποιηθούμε για τη σωτηρία του.
Οφείλουμε να μην είμαστε απλοί παρατηρητές στα προβλήματα, αλλά να αναλάβουμε δράση για την επίλυσή τους.

Για ολόκληρο το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

Πηγή www.go-outdoor.gr

Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2010

Το ΚΥΝΗΓΙ είναι σύμβολο Ελευθερίας...

Επιστημονική έρευνα από τη ΣΤ΄ ΚΟΜΑ-Θ

Με ενδιαφέρον αναμένεται η δημοσίευση μελέτης, με θέμα την ελληνική κυνηγετική φιλοσοφία, σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό ηλεκτρονικής μορφής. Πρόκειται για το «Environmental Values», η ύλη του οποίου περιστρέφεται γύρω από το ζήτημα άνθρωπος και περιβάλλον.

Η όλη προσπάθεια ανήκει στην επιστημονική ομάδα της ΣΤ΄ ΚΟΜΑ-Θ και συγκεκριμένα στους δασολόγους-θηραματολόγους Χρήστο Σώκο και Περικλή Μπίρτσα και στο δασολόγο-επικοινωνιολόγο Νικόλαο Χασάναγα.
Στόχος αυτής της μελέτης είναι να εξεταστεί η αρχαία ελληνική σκέψη γύρω από το κυνήγι και να συγκριθεί με τη σημερινή. Κάτι που δεν έχει επιχειρηθεί ποτέ πριν. Σύμφωνα με τους συντάκτες της, η μελέτη αυτή παράλληλα, επιδιώκει να καταδείξει τις εφαρμογές μιας καλά καθορισμένης φιλοσοφίας του κυνηγίου.
Αυτό το πόνημα είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα μάλιστα στους δύσκολους καιρούς που διανύει η υπόθεση θήρα, κάτι που το ένιωσαν οι Έλληνες κυνηγοί στο πετσί τους και με την τελευταία «μάχη», στην οποία για μια ακόμη φορά σύρθηκαν με τα δικονομίστικα τερτίπια των αυτοαποκαλούμενων οικολόγων.

Εξάλλου, όπως όλα δείχνουν και στο μέλλον, ο δρόμος κάθε άλλο παρά θα είναι στρωμένος με ρόδα. Θα χρειαστεί ολόκληρος «πόλεμος» και σε πολλά επίπεδα για να συνεχιστεί το κυνήγι.
Ανάλογες κινήσεις έχουν γίνει και σε άλλα μέρη του κόσμου. Κλασικό παράδειγμα που έρχεται πέραν του Ατλαντικού, αποτελεί το σχέδιο της συμφωνίας χιλιετίας στην κληρονομιά κυνηγίου της Βόρειας Αμερικής του 2000. Θεωρείται πως είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός φιλοσοφικού περιβάλλοντος, με προγράμματα, στρατηγικές και πρωτοβουλίες, που θα επιφέρουν τη hunting_symbol_liberty_2συναίνεση και των μη κυνηγών στη συνέχιση της θήρας.


«Ταξιδεύοντας» στο παρελθόν

Οι επιστημονικοί συνεργάτες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης κάνοντας μια αναδρομή στις ρίζες του κυνηγίου, επισημαίνουν τα εξής:

-Το αρχαιοελληνικό πνεύμα τίμησε ιδιαίτερα το κυνήγι με την τοποθέτηση του ιδεαλισμού πάνω από τον υλισμό. Αναλύοντας το χαρακτήρα και τις ιδιότητες που είχαν αποδώσει οι αρχαίοι Έλληνες στη θεά προστάτιδα του κυνηγίου Άρτεμη, μπορεί ο σύγχρονος ερευνητής να προσεγγίσει τη σημασία που είχε για τους Έλληνες το κυνήγι.
Επιπλέον, ο Ξενοφώντας (430-354 π.Χ.), στο έργο του «Κυνηγετικός», αναδεικνύει το κυνήγι και ως άριστο μέσο διαπαιδαγώγησης των νέων. Δεν είναι τυχαίο ότι μυθικοί ήρωες, όπως ο Οδυσσέας, ο Θησέας και άλλοι, απέκτησαν μεγάλη υπεροχή, μαθητεύοντας σχετικά με τα κυνήγια και την υπόλοιπη παιδεία κοντά στον Κένταυρο Χείρωνα, το δάσκαλο των κυνηγών. Η ιδιαίτερη αξία του κυνηγίου κατά τους αρχαίους Έλληνες, εντοπίζεται στη δυσκολία και στην επικινδυνότητά του. Μέσω του κυνηγίου εξετάζονται και χαλυβδώνονται οι ψυχικές, πνευματικές και σωματικές ικανότητες. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Αθήναιου (2ος-3ος αιώνας μ.Χ.), σύμφωνα με τον οποίο οι Μακεδόνες απέκλειαν από τα κοινά γεύματα εκείνους hunting_symbol_liberty_3που δεν είχαν θηρεύσει κάπρο.

-Η ίδια φιλοσοφία για το κυνήγι συνεχίζεται και τις επόμενες χιλιετίες. Στην υποδουλωμένη Ελλάδα το κυνήγι παραμένει αναφαίρετο δικαίωμα, αναδεικνύεται δε επιπλέον και σε σύμβολο ελευθερίας: Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, οι κλέφτες και αρματολοί εξασκούν το κυνήγι όχι μόνο ως μέσο επιβίωσης, αλλά και ως δοκιμασία για την ανάδειξη των πρωτοπαλίκαρων. Αντίθετα, στα φεουδαρχικά καθεστώτα της άλλης Ευρώπης το κυνήγι αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα της άρχουσας τάξης.
Από τα παραπάνω σκιαγραφείται μια συγκεκριμένη φιλοσοφία, σύμφωνα με την οποία το κυνήγι είναι σημαντικό για τους Έλληνες επειδή αποτελεί μέσο διαπαιδαγώγησης, δοκιμής ικανοτήτων και σύμβολο ελευθερίας.

-Παράλληλα με τον πολιτισμό και την επιστήμη, οι αρχαίοι Έλληνες ανέπτυξαν μια συγκεκριμένη φιλοσοφία στο κυνήγι. Αυτή η φιλοσοφία βρέθηκε ότι βασίζεται σε τρεις διαστάσεις, δηλαδή τη διαπαιδαγώγηση, τη δοκιμή ικανοτήτων και την ελευθερία. Αυτές οι τρεις πτυχές μπορούν να εκληφθούν ως τρία διαδοχικά στάδια. Αρχικά, ο κυνηγός προσπαθεί να αποκτήσει γνώση για τα θηράματα, τους τόπους κυνηγιού, τις μεθόδους, την ηθική, τους κανόνες. Έπειτα, ο κυνηγός θέλει να εξετάσει τις ικανότητές του και να συγκριθεί με άλλους. Τέλος, δεδομένου ότι έχει λάβει την ιδιότητα ενός κυνηγού, θα προσπαθήσει να διατηρήσει ή να βρει την ελευθερία του.


Η φιλοσοφία του κυνηγού

Η φιλοσοφία του κυνηγίου είναι ένα διανοητικό και ηθικό κεφάλαιο χωρίς φυλετικά, εθνικά και ιστορικά όρια. Τα στοιχεία της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας βρίσκονται επίσης στις εργασίες των σύγχρονων συγγραφέων και την τρέχουσα κοινωνιολογική έρευνα για τη θήρα.
Ο κυνηγός πρέπει να προσπαθήσει να επιτύχει ένα συνδυασμό των ανωτέρω διαστάσεων, υιοθετώντας μια ολιστική προσέγγιση στη φιλοσοφία. Αυτή η αρμονική τοποθέτηση μπορεί να οδηγήσει σε μια ιδανική προοπτική του κυνηγίου με πολλαπλά οφέλη. Η αξία του μπορεί να συνειδητοποιηθεί δεδομένου ότι συνδυάζει τα διανοητικά και φυσικά οφέλη επιτυχέστερα από πολλές άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες.

Πηγή www.go-outdoor.gr

ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ "ΕΘΝΟΣ-ΚΥΝΗΓΙ"...

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΕΥΧΟΥΣ ΕΙΝΑΙ:

ΟΙ ΤΣΙΧΛΕΣ ΤΟΥ ΚΙΣΣΟΥ Οι «ευκαιρίες» των τελευταίων ημερών της κυνηγετικής περιόδου.

ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΜΙΑ BROWNING Η περιπέτεια μιας εμπλοκής πάνω στο βουνό και... η λύση της!

ΟΙ ΑΚΥΡΕΣ ΦΕΡΜΕΣ Μια εκτίμηση για τις λευκές φέρμες στην μπεκάτσα.

«ΜΑΧΗ» ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΥΝΟΡΟ Το «Εθνος - Κυνήγι» διαπλέει πάλι τον Εβρο και καταγράφει τις παράνομες απαγορεύσεις.

ΟΙ ΚΡΥΦΟΙ ΜΠΕΚΑΤΣΟΤΟΠΟΙ Φτερουγίσματα σε τοποθεσίες υπεράνω πάσης υποψίας.

ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΓΡΙΟΧΟΙΡΟΙ... ΣΤΗ ΣΑΧΑΡΑ Η επέκταση των αγριόχοιρων στο οριακό περιβάλλον της μεγάλης ερήμου.

ΤΑ ΙΣΠΑΝΙΚΑ ΔΙΚΑΝΝΑ Ενα αφιέρωμα σε μια «σχολή» που δικαιώθηκε.

ΔΑΣΚΑΛΕ ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΕΣ... Οσα πρέπει να προσέχετε με τους επαγγελματίες εκπαιδευτές των κυνηγόσκυλων.

ΓΝΩΣΕΙΣ... ΠΑΓΟΔΡΟΜΙΑΣ Οι απαιτήσεις της οδήγησης στον πάγο.

Σε κάθε τεύχος και ένα μοναδικό DVD-VIDEO.

ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΑ... ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ...

Δεν ήταν μόνο οι 180 κάτοικοι του χωριού Πόρος του δήμου Φερών δίπλα στο ποτάμι που την περασμένη εβδομάδα με την ψυχή στο στόμα εκκένωναν τα σπίτια τους από τον φόβο των πλημμυρισμένων νερών του Εβρου.

Λίγο νοτιότερα, στην περιοχή πάνω από το Δέλτα, γινόταν μια πραγματική εισβολή αγριογούρουνων από την τουρκική πλευρά και κάποια από αυτά εγκλωβίζονταν παρασυρμένα από τα νερά μέσα στα τσιμεντένια κανάλια από όπου έκαναν απεγνωσμένες προσπάθειες να βγουν χωρίς να τα καταφέρνουν και κάποια που τα εγκατέλειψαν οι δυνάμεις τους να πνιγούν. Κάποια άλλα όμως σώθηκαν χάρις στις προσπάθειες των θηροφυλάκων του Δέλτα του Εβρου και πυροσβεστών που έφτασαν επί τόπου ειδοποιημένοι από κατοίκους της περιοχής.

Οι πλημμύρες στον Εβρο δημιούργησαν βιβλικές εικόνες και χιλιάδες στρέμματα καλύφθηκαν από τα νερά κάνοντας δύσκολη τη διαβίωση και των αγρίων ζώων στην περιοχή. Η ίδια εικόνα και στην πλευρά

της Τουρκίας που είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες αγριογούρουνα από τον μεγάλο πληθυσμό που ζει εκεί σε έναν πλούσιο βιότοπο, να υποχρεωθούν και να κινηθούν προς την ελληνική πλευρά. Όμως κάποια από τα τσιμεντένια κανάλια λειτούργησαν ως πραγματικές παγίδες, αφού τα άτυχα ζώα ήταν αδύνατο να ξεφύγουν. Τουλάχιστο τέσσερα εντοπίστηκαν νεκρά μέσα σ΄αυτά από τους θηροφύλακες οι οποίοι όμως έστησαν μια πραγματική επιχείρηση με τη βοήθεια και πυροσβεστών για να βγάλουν από το νερό περίπου 10 άλλα ζώα.

«Δεν ήταν εύκολο το έργο, γιατί δεν ήταν πολύ δύσκολο να κατέβει κανείς μέσα στα κανάλια, αφού κάτι τέτοιο ήταν επικίνδυνο. Ετσι ρίχναμε σχοινιά με θηλιές στην άκρη και προσπαθούσαμε να τα πιάσουμε από το λαιμό και να τα τραβήξουμε επάνω» είπε στο «Εθνος Κυνήγι» ο θηροφυλακας Θόδωρος Τζεντεμής. «Σκοπός της επιχείρησης ήταν να σωθούν όσα περισσότερα αγριογούρουνα γινόταν, καθώς αποτελούν ένα σπάνιο είδος ζώου και προτεραιότητα της θηροφυλακής είναι να τα προστατεύει» είπε.

Η θηροφυλακή έχει να αντιμετωπίσει πολλές φορές ανάλογες καταστάσεις όταν καλείται να απεγκλωβίσει και άλλα ζώα σε δύσκολες συνθήκες, όπως πουλιά τις περισσότερες φορές, λαγούς κ.α.

«Ιδιαίτερα οι θυροφυλακες του Δέλτα είναι ευαισθητοποιημένοι σε τέτοια θέματα αφού ο τομέας δράσης τους είναι εκ των πραγμάτων τέτοιος αφού μιλάμε για έναν υγροβιότοπο τον οποίο πρέπει να προστατεύουν με κάθε τρόπο. Με δεδομένη αυτή την εμπειρία σε τέτοιες καταστάσεις σχεδιάσαμε αμέσως ένα πλάνο για την διάσωση των ζώων. Και ο μόνος τρόπος που σκεφτήκαμε ήταν να μπορέσουμε να τα πιάσουμε από μακριά επειδή τα νερά ήταν πολλά και ήταν δύσκολο να τα προσεγγίσουμε περισσότερο» είπε στο «Εθνος Κυνήγι» ο Θ. Τζεντεμής. «Το ύψος των καναλιών και τα νερά δεν επέτρεπαν σε πυροσβέστες και θηροφύλακες να κατεβούν πολύ μέσα σ΄αυτά. Εξαιτίας της ολισθηρότητας του τσιμέντου και της αντίστασης που προέβαλαν τα ζώα η διάσωση γίνονταν ώρα με την ώρα όλο και πιο δύσκολη. Παρόλο που το αγριογούρουνο είναι δεινός κολυμβητής και πολλές φορές περνάει μεγάλα ποτάμια , αυτή τη φορά εξαιτίας του βάθους των καναλιών δεν μπορούσαν να βγουν από αυτά» μας είπε το μέλος του κυνηγετικού συλλόγου Εβρου Κυριάκος Πολίτης.

Όπως ανέφερε η δεινότητά τους στο κολύμπι αποτελεί και έναν σημαντικό παράγοντα για τις μεγάλες μετακινήσεις αγριογούρουνων που παρατηρούνται συχνά από τη Τουρκία στην Ελλάδα.

Στην πλευρά της Τουρκίας υπάρχει ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός αγριογούρουνων και αυτό οφείλεται σε μια σειρά λόγους.

Καταρχάς τα ελώδη εδάφη και οι καλλιέργειες στην τουρκική πλευρά του Δέλτα του Εβρου αποτελούν έναν βιότοπο για τα ζώα αυτά. Επιπλέον οι Τούρκοι δεν επιδίδονται στο κυνήγι και ιδιαίτερα του αγριογούρουνου όσο οι Ελληνες.

Στην Τουρκία το κυνήγι θεωρείται ελιτίστικο σπορ καθώς το κόστος είναι ακριβό για το μέσο βαλάντιο του Τούρκου. Όμως το κυριότερο είναι ότι η μουσουλμανική θρησκεία απαγορεύει στους πιστούς την βρώση χοιρινού κρέατος. Υπάρχει κάποια εξαγωγική δραστηριότητα τέτοιου κρέατος στο εξωτερικό αλλά αυτή είναι μικρή.

Για τους παραπάνω λόγους η Τουρκία προσπαθεί σήμερα να εκμεταλλευτεί τα σημαντικά αποθέματά της κυρίως σε αγριογούρουνα, αναπτύσσοντας το λεγόμενο «τουριστικό κυνήγι» και να προσελκύσει τουρίστες-κυνηγούς από άλλες χώρες με πρώτη την Ελλάδα.

Το φαινόμενο όμως της μετακίνησης αγριογούρουνων προς την ελληνική πλευρά δεν είναι μόνο τωρινό, όπως είπε στο «Εθνος Κυνήγι» ο Κώστας Λάτσιος, κάτοικος της περιοχής

«Πολλές φορές τα αγριογούρουνα εκδιώκονται από Τούρκους ρυζοκαλλιεργητες γιατί τους καταστρέφουν τις καλλιέργειες και αυτά αναγκάζονται να περνούν το ποτάμι και να κατευθύνονται προς τα βουνά του Έβρου και να μένουν πολλές φορές σε ελληνικό έδαφος .Όμως φαίνεται πως μετά την κατασκευή του μεγάλου οδικού άξονα της Εγνατίας αλλά και του κάθετου δρόμου έχει αλλάξει κάπως η κατάσταση, αφού τα ζώα δεν μπορούν να περάσουν απέναντι με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να επιστρέψουν πίσω στο Δέλτα του Έβρου, όπως λέει ο Κ.Λάτσιος

Το κύριο μέλημα των θηροφυλάκων ήταν να μην εκμεταλλευτούν την κατάσταση που δημιουργήθηκε από τις πλημμύρες στον Εβρο κάποιοι ασυνείδητοι λαθροθήρες αφού πολλά αγριογούρουνα στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν εγκλωβίσθηκαν σε νησίδες ξηράς ανάμεσα στις πλημμυρισμένες εκτάσεις και μπορούν να γίνουν εύκολο θήραμα.

Ετσι όλες αυτές τι μέρες δώδεκα θηροφύλακες της Ομοσπονδίας είναι σε επιφυλακή και περιπολούν με βάρδιες κοντά στις πλημμυρισμένες περιοχές του νότιου Έβρου τόσο για να αποτρέψουν τη δράση των λαθροθήρων όσο και να προσφέρουν την βοήθειά τους σε τυχόν εγκλωβισμένα ζώα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή www.diananews.gr

Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2010

Χειμωνιάτικες μπεκάτσες...

Περιμένοντας την πτώση της θερμοκρασίας…

Για έναν κυνηγό με σκύλο φέρμας, μετά τα καλοκαιρινά κυνήγια ορτυκιού, τρυγονιού, πέρδικας, λαγού και κουνελιού σειρά έχει αυτό το ξεχωριστό κυνήγι. Το κυνήγι της βελουδομάτας.
Είναι το κυνήγι που επιφυλάσσει τόσες πολλές εκπλήξεις όσο αφορά στο πότε θα έρθουν στον τόπο μας, αν θα έρθουν στις ημερομηνίες που τις περιμένουμε και αν θα είναι σε ικανοποιητικούς αριθμούς.
Το απρόβλεπτο στο κυνήγι της μπεκάτσας είναι δεδομένο, αλλά αυτό είναι που κάνει όλους εμάς να την προσμένουμε κάθε χρόνο, γιατί πραγματικά αν αυτό το θήραμα ήταν εύκολο δεν θα ήταν και τόσο συναρπαστικό.
Κάθε χρόνο ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στην Ευρώπη και εννοώ τους ανέμους, την πτώση της θερμοκρασίας τη δεδομένη περίοδο μετακίνησης, θα παίξουν καθοριστικό στο αν η χρονιά είναι καλή ή όχι.
Αν ο καιρός είναι μαλακός στην Βόρεια Ευρώπη, οι μπεκάτσες δεν ξεκινούν το ταξίδι, βέβαια είναι γνωστό ότι υπάρχει και η ενστικτωδώς αποδημία.
Η μπεκάτσα σταθμεύει ανάλογα την περίοδο και τις καιρικές συνθήκες σε διαφορετικά δάση και σημεία.


Απρόβλεπτες

Έτσι, ενώ στα τέλη Οκτωβρίου αρχές Νοέμβρη συναντάμε τα πουλιά ψηλά στα 1000 μ. υψόμετρο, σε όμορφα χορτολίβαδα ανάμεσα σε πυκνά δάση τα λεγόμενα ξέφωτα, το καλό είναι ότι εκείνη την εποχή βρίσκουμε μπεκάτσες μαζεμένες σε κάποια σημεία ακόμα και ζευγάρια. Η κακή πλευρά όμως, είναι ότι τα φύλλα δεν έχουν πέσει ακόμα καλά και τα πουλιά όταν σηκώνονται είναι δύσκολα στο τουφέκισμα.
Με το βαρύ χειμώνα και τα χιόνια, τις συναντάμε σε πολύ χαμηλότερα υψώματα όπως ρεματιές περιοχές με πουρνάρια και κοντά σε καλλιεργημένες εκτάσεις.
Με καλές συνθήκες, τα βορινά σημεία των δασών είναι τα πρώτα που πρέπει να ψάξουμε, αλλά και εδώ στον κανόνα υπάρχει η εξαίρεση.

Για παράδειγμα, ένα ψυχρό πρωινό, ξεκίνησα με την καλή μου σκύλα Αrta, να βγω στο δάσος, όπου έψαξα μεθοδικά όλα τα βορινά σημεία και συνέχισα να ψάχνω στα προσήλια και στα ζεστά σημεία μάταια όμως. Φαντάστηκα ότι κάποια λίγα πουλιά που υπήρχαν θα είχαν φύγει από τον τόπο. Γυρίζοντας όμως το μεσημέρι στο καφενείο του χωριού, ένας αγρότης όπου βρισκόταν το πρωί στον κάμπο με το τρακτέρ του, μου είπε ότι σήκωσε 4 μπεκάτσες. Αυτό είναι που δείχνει ότι το πουλί αυτό είναι απρόβλεπτο γιατί οι θερμοκρασίες δεν ήταν ακραίες και διότι με παρόμοια θερμοκρασία είχα ξανασηκώσει πουλιά. Όμως εκείνη την ημέρα δεν ξέρω τι είχε συμβεί.

Για ολόκληρο το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

Πηγή www.go-outdoor.gr

Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2010

Σε δύσκολη φάση η ορεινή πέρδικα...

Δίνει τη μάχη της στα βουνά της πατρίδας μας

Δεν είναι καλά τα νέα για τους λάτρεις του κυνηγίου της πέρδικας! Οι πληθυσμοί ελάχιστοι στους ορεινούς όγκους της Βόρειας Ελλάδας και σίγουρα αυτό το θήραμα χρειάζεται το σεβασμό όλων μας, αν θέλουμε να συνεχίσουμε να γευόμαστε τις μοναδικές στιγμές που μας χαρίζει.
Το «Κ&Φ» σ’ αυτό το τεύχος φιλοξενεί το απόσταγμα των εκτιμήσεων των επιστημονικών συνεργατών της ΣΤ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης, σχετικά με την πληθυσμιακή κατάσταση που επικρατεί στα περδικοτόπια.


Δεν υπάρχει κυνηγετικό ενδιαφέρον

Το συντονισμό της όλης προσπάθειας είχε για μια ακόμη φορά ο δασολόγος-θηραματολόγος κ. Χρήστος Σώκος, που καλύπτει τους Νομούς Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, ο οποίος και επικοινώνησε, με παράκλησή μας και για λογαριασμό του περιοδικού μας, με τα υπόλοιπα μέλη του δικτύου επιστημόνων που παρακολουθούν τα κυνηγετικά δρώμενα σε όλα τα διαμερίσματα τής Βόρειας Ελλάδας
Οι αναφορές, λοιπόν, που μας μετέφεραν οι επιστήμονες της Ομοσπονδίας, δεν είναι καθόλου ευχάριστες, ύστερα από το δικό τους… ανιχνευτικό οδοιπορικό.

Η πρώτη ανταπόκριση έρχεται από τον επιστημονικό συνεργάτη δασολόγο-θηραματοπόνο στη Θράκη, κ. Πέτρο Πλατή, ο οποίος επισημαίνει: «Φέτος, οι Τσούκαρ είναι ελάχιστες, σε σημείο που μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει κυνηγετικό ενδιαφέρον. Πρέπει τα πουλιά να βοηθηθούν. Στους αρνητικούς παράγοντες περιλαμβάνονται η μείωση της βόσκηση, το κλείσιμο των διακένων στα βουνά, καθώς και το στέρεμα των πηγών. Ωστόσο, υπάρχει και το πρόβλημα της ρύπανσης, όπως σε κάποια περιοχή όπου έγινε κάποια εξόρυξη που ενδεχομένως να μόλυνε και τα νερά της περιοχής, με δυσμενή αποτελέσματα για τα πουλιά. Ακόμη και οι απελευθερώσεις μπορεί να έχουν άσχημη κατάληξη, λόγω παρασίτων».


Διαμαρτυρίες κυνηγών

Ο επιστημονικός συνεργάτης της Ομοσπονδίας που καλύπτει τους νομούς Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας, κ. Αλέξανδρος Γκάσιος, αφού μεταφέρει τις διαμαρτυρίες των κυνηγών για το θέμα της μετακίνησης της έναρξης της θήρας της πέρδικας, στέλνει -ευτυχώς- κι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα: «Φέτος, οι πέρδικες είναι πολλές στα παραδοσιακά κυνηγοτόπια της περιοχής της δικής μας ευθύνης. Βρέθηκαν νεκρές αλεπούδες από αρρώστια. Μάλλον αυτό το γεγονός συντέλεσε στην αύξηση του αριθμού των πουλιών», εκτιμά.

Πηγή www.go-outdoor.gr

Για ολόκληρο το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2010

Το τεύχος ΜΑΡΤΙΟΥ "Κυνήγι με Κυνηγόσκυλα"...

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΕΥΧΟΥΣ ΕΙΝΑΙ :

Η νομοθεσία για τα πιστόλια κρότου

Οι εγγραφές του 2009 στον ΚΟΕ ανά φυλή

Εισαγωγές σκύλων

Εκπαιδευτικό στη ρεζέρβα των Σερρών

Ημίαιμοι αγριόχοιροι και τρόποι διαχείρισης

Θόδωρος Μαγουλάς: Ο εραστής των Ιρλανδικών

Οι λαγοί των χωραφιών

Πρώιμες φέρμες και... ελπίδες!

Βαλτοκυνήγι: Του νερού και της όχθης...

Γκόρντον Σέττερ: Από τη Σκοτία με αγάπη

Εκτροφή κυνηγόσκυλων: Κανόνες... γεμάτοι εξαιρέσεις!

Οι μπεκάτσες του νέου έτους

Ιχνηλάτης Μαρεμάνο: Το άλλο σεκούτζιο

Βίζσλα: Ενας Ούγγρος ανάμεσά μας

«Σπουδές» πάνω στην μπεκάτσα

Λαγός: Δαγκωματιές, σκαψίματα και κακαράντζες!

Μαθήματα φέρμας με τον καταπέλτη

Κάθε θήραμα έχει τους μονιάδες του...

Σκάγια: Μαλακά ή σκληρά;

Οι κορυφαίοι του 2009 σε Μεγάλη Ερευνα, Ερευνα Κυνηγίου και Πρακτικό Κυνήγι

Ribot della Noce: «Εφυγε» το Πόιντερ της 20ετίας...

Οι αγώνες του ΟΚΑΔΕ στον Λαγκαδά

Κυκλοφορεί στα περίπτερα το νέο τεύχος του δημοφιλούς περιοδικού ,μαζί με τέσσερις ταινίες με κυνηγετικά ντοκιμαντέρ και δύο συλλεκτικές γκραβούρες του Αntrea Mazzoli..

Γράφει ο Κώστας Καλφόπουλος...

Όταν ξεκινά η χειμερινή περίοδος μπαίνουμε δυναμικά στα περισσότερα κυνήγια, φάσες, πάπιες και ου το κάθε εξής.

Για έναν κυνηγό με σκύλο φέρμας μετά τα καλοκαιρινά κυνήγια ορτυκιού, τρυγονιού, πέρδικας, λαγού και κουνελιού σειρά έχει αυτό το ξεχωριστό κυνήγι.

Το κυνήγι της μπεκάτσας.

Είναι το κυνήγι που επιφυλάσσει τόσες πολλές εκπλήξεις όσο αφορά το πότε θα έρθουν στον τόπο μας, αν θα έρθουν στις ημερομηνίες που τις περιμένουμε και αν θα είναι σε ικανοποιητικούς αριθμούς.

Το απρόβλεπτο στο κυνήγι της μπεκάτσας είναι δεδομένο αλλά αυτό είναι που κάνει όλους εμάς να την προσμένουμε κάθε χρόνο, γιατί πραγματικά αν αυτό το θήραμα ήταν εύκολο δεν θα ήταν και τόσο συναρπαστικό.

Κάθε χρόνο ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στην Eυρώπη και εννοώ τους ανέμους, την πτώση της θερμοκρασίας την δεδομένη περίοδο μετακίνησης θα παίξουν καθοριστικό στο αν η χρονιά είναι καλή ή όχι.

Αν ο καιρός είναι μαλακός στην Βόρεια Ευρώπη οι μπεκάτσες δεν ξεκινούν το ταξίδι, βέβαια είναι γνωστό ότι υπάρχει και η ενστικτωδώς αποδημία.

Η μπεκάτσα στάθμευη ανάλογα την περίοδο και τις καιρικές συνθήκες σε διαφορετικά δάση και σημεία.

Έτσι ενώ στα τέλη Οκτωβρίου αρχές Νοέμβρη συναντάμε τα πουλιά ψηλά στα 1000 μ υψόμετρο σε όμορφα χορτολίβαδα ανάμεσα σε πυκνά δάση τα λεγόμενα ξέφωτα, το καλό είναι ότι εκείνη την εποχή βρίσκουμε μπεκάτσες μαζεμένες σε κάποια σημεία ακόμα και ζευγάρια η κακή πλευρά όμως είναι ότι τα φύλλα δεν έχουν πέσει ακόμα καλά και τα πουλιά όταν σηκώνονται είναι δύσκολα στο τουφέκισμα.

Για ολόκληρο το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

Πηγή www.kinigotopos.gr

Αγώνας DERBY 20 και 21 Φεβρουαρίου 2010...

ΟΚΑΔΕ

Ο ΟΚΑΔΕ ενημερώνει τα μέλη και τους φίλους του ότι, στις 20 και 21 Φεβρουαρίου 2010 στο Λαγκαδά θα πραγματοποιηθεί το DERBY για νεαρά σκυλιά Πόιντερ και Σέττερ ελληνικής εκτροφής των οποίων η ηλικία δεν ξεπερνά τους 24 μήνες στις 31/12/2009 (απαραίτητο αντίγραφο του Pedigree).
Αιτήσεις συμμετοχών θα γίνονται δεκτές μέχρι την Τετάρτη 17/2/2010 στο e-mail : okade@otenet.gr
Σημείο συνάντησης είναι στο ξενοδοχείο Μέγας Αλέξανδρος 7 το πρωί.
Η τιμή για την συμμετοχή του κάθε σκύλου είναι 25 ευρώ ανά ημέρα.

Πηγή www.okade.gr

Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2010

Αποτελέσματα Έρευνας & Μεγάλης Έρευνας 6-7 Φεβρουαρίου 2010...

ΣΑΒΒΑΤΟ 6/2/2010- ΛΑΓΚΑΔΑΣ

ΕΡΕΥΝΑ ΚΥΝΗΓΙΟΥ –ΤΕΡΕΝ 1.

Κριτές: Μολφέτας -Milits.

1ος Εξαίρετος Babs de la Passeede l’eper E.S. Barrel Lanne
2ος Πολύ Καλός Cheyenne des Gatines Roug Ir.S. Morel Lanne

ΕΡΕΥΝΑ ΚΥΝΗΓΙΟΥ –ΤΕΡΕΝ 2.

Κριτές: Μαγουλάς –Λάμπρου Μ.

1ος Πολύ Καλός Elli di Tsoto Poin. Τσοτόπουλος

ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ –ΤΕΡΕΝ 1.

Κριτές: Φαϊτάς- Γιανναράς –Nikolits.

1ος Εξαίρετος Palaziensis Zorro Poin. Χρήστου Αποστολάκος
2ος Εξαίρετος Samnitieus Cessar E.S. Masiero Simeons
3ος Πολύ Καλός Gibeltarik Emerson E.S. Requena Baldoni
4ος Πολύ Καλός Gemma tou Giappou Poin. Καραστάθης Γιάππος

ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ –ΤΕΡΕΝ 2.

Κριτές: Βασιλακίδης-Δρίτσας- Mitrovits.

1ος Εξαίρετος As Sirtouf E.S. Φουτρής Μαυρίδης
2ος Εξαίρετος Odet del Sargiadae Poin. Φουτρής Γονιδάκης
CQN Eolos Dimitrios Kapatos Poin. Καπάτος


ΚΥΡΙΑΚΗ 7/2/2010- ΛΑΓΚΑΔΑΣ

ΕΡΕΥΝΑ ΚΥΝΗΓΙΟΥ –ΤΕΡΕΝ 1.

Κριτές: Γιανναράς-Μολφέτας.

1ος Εξαίρετος Geronimo Poin. Σακαντάνης Γονιδάκης
2ος Εξαίρετος Furiatis Monza E.S. Αποστολάτος Γονιδάκης
3ος Εξαίρετος Ilis Anemos E.S. Φωτακόπουλος Γονιδάκης
4ος Εξαίρετος Radentis Tango E.S. Κούρτης Κανίδης
Πολύ Καλός Dafi Cacanski Moravac Poin. Ασπρογέρακας Φελώνης
Πολύ Καλός Canensis Ringo E.S. Μπανακάκης Κανίδης

ΕΡΕΥΝΑ ΚΥΝΗΓΙΟΥ –ΤΕΡΕΝ 2.

Κριτές: Δρίτσας- Μαγουλάς.

1ος Εξ. CACT.CACIT Jurdo E.S. Γκούφας-Κοτζιάς Λιάσκος
2ος Εξαίρετος Win v.d. Postschwaige Poin. Λέων Μαυρίδης
3ος Πολύ Καλός Rif del Sargiadae Poin. Ζάγκλας Σταματόπουλος

ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ –ΤΕΡΕΝ 1.

Κριτές: Φαϊτάς- –Nikolits- Docic.

1ος Εξ. CACT.CACIT Giada del Sargiadae Poin. Machiavelli Girandola
2ος Εξαίρετος Admiral del Sargiadae Poin. Parpaiola Girandola
3ος Εξαίρετος Beeshop des Bords de la Va E.S. Champommier Lanne
4ος Εξαίρετος Rapakoulias Genesis Plouton E.S. Φουτρής Μαυρίδης
Πολύ Καλός Gilda del Sargiadae Poin. Machiavelli Girandola

ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ –ΤΕΡΕΝ 2.

Κριτές: Ristic -Τσιόπλης- Milits.

1ος Εξαίρετος Hectore del Zagnis E.S. Pedrazzetti Simeons

Πηγή www.okade.gr

Οι Μπεκάτσες του Φλεβάρη...

Στο τέλος της κυνηγετικής περιόδου οι μπεκάτσες γίνονται και πιο σπάνιες.Ιδιαίτερα στη φετινή χρονιά που κατά γενική ομολογία ήταν μία φτωχή χρονιά για το κυνήγι της μπεκάτσας.Είναι φυσιολογικό όμως ο φλεβάρης να είναι δύσκολος μήνας για τις μπεκάτσες γιατί βρίσκεται σε μία περίοδο που έχουν σταματήσει οι μετακινήσεις των πουλιών από τον βορρά και από την άλλη, δεν έχει αρχίσει ακόμη η μετανάστευση προς αυτόν.

Οι μπεκάτσες του φλεβάρη απαιτούν ιδιαίτερη μεταχείριση και καλή στρατηγική και από εμάς αλλά και από το σκύλο μας.Τότε πρέπει να δείξει τις αρετές του ένα καλό μπεκατσόσκυλο. Να έχει σωστή έρευνα και να καταφέρνει να μπλοκάρει το θήραμα υποδειγματικά γιατί υπάρχει μεγάλος βαθμός δυσκολίας εφόσον έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία μπεκάτσα η οποία δεν είναι ένα νέο πουλί και γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή της. Ίσως να έχουμε να κάνουμε με μία μπεκάτσα η οποία έχει ενοχληθεί πολλές φορές , να της είναι γνώριμοι οι ήχοι από τα κουδουνάκια, τα μπίπερ ή ακόμη μπορεί και να έχει ντουφεκιστεί στο παρελθόν. Όλα αυτά δίνουν στην μπεκάτσα την πονηριά και την μαεστρία για τον τρόπο διαφυγής της. Αυτό το διαπιστώνουμε όταν φτάσουμε το σκύλο μας στη φέρμα και στο ξεπέταγμά της πολλές φορές μας ΄αδειάζει΄χωρίς να προλάβουμε ούτε καν να επωμίσουμε.

Το μόνο θετικό στις μπεκάτσες του φλεβάρη είναι ότι πολλές φορές θα έχουμε συναντήσεις με τα ίδια πουλιά, στα ίδια μέρη που τις συναντήσαμε και άλλες φορές. Θα πρέπει όμως να θυμόμαστε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πολύ πονηρό πουλί και δεν υπάρχουν εύκολα προβλέψιμες μπεκάτσες.Παρόλο αυτά δεν θα πρέπει να απογοητευόμαστε και να μην σταματάμε το κυνήγι πρόωρα. Αυτές οι μπεκάτσες μπορεί να είναι λίγες και δύσκολες αλλά μας προσφέρουν όμορφες στιγμές.Κάνουν ακόμη πιο μαγευτικό το κυνήγι της μπεκάτσας.

Πηγή Γιώργος και Δήμος Μπούνας www.bounasprogress.gr

ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ "ΕΘΝΟΣ-ΚΥΝΗΓΙ"...

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΕΥΧΟΥΣ ΕΙΝΑΙ:

ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ... ΧΕΡΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ Πρόταση νόμου εξορίζει κυνηγούς... και αγρότες(!) από αγροτικές περιοχές.

ΟΙ ΤΣΙΧΛΕΣ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΑ Τα... παραποτάμια καρτέρια τώρα που ο χειμώνας δείχνει τα δόντια του.

ΤΟ «ΣΑΡΑΚΙ» ΤΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ Η πρόληψη και η αντιμετώπιση της σκουριάς στα κυνηγετικά όπλα.

Ο ΦΛΕΒΑΡΗΣ... ΤΟΥΣ ΠΑΕΙ ΠΟΛΥ Τα κυνηγετικά «ταλέντα» των σπρίνγκερ σπάνιελ.

Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ Εργα και ημέρες του πρώτου Ιταλού που έφτασε εκεί για μπεκάτσες.

ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ Αποστολή στους κυνηγότοπους των ινδιάνων στη Νεμπράσκα.

ΤΟ «ΦΡΑΓΜΑ» ΤΗΣ ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑΣ Μια ματιά στο παρόν και στο μέλλον των φυσιγγιών.

ΟΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΜΠΕΚΑΤΣΕΣ Οι αφίξεις και οι αποχωρήσεις ανάλογα με τον καιρό... και τη χρονιά!

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΑΛΕΡΤΟΝ Η σχέση των κορακοειδών με τους φασιανούς, τις τσίχλες και τους κότσυφες.

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΞΙΕΣ Παγάνα στα ψηλά της Δράμας.

ΓΡΥΛΟΣ... ΓΙΑ ΠΑΝ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ Ενα νέο είδος γρύλου που σηκώνει τα 4χ4 παντού!

Σε κάθε τεύχος και ένα μοναδικό DVD-VIDEO.

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2010

ΟΙ ΜκΟ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ... ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΚΤΕΛΕΙ...

«Ρουκέτα» εδάφους - εδάφους από την υπουργό!

Δειλά, δειλά, με προσχεδιασμένες και στοχευμένες αναφορές στην ανάγκη «ελέγχου» του κυνηγίου ή σε... «πάρκα κυνηγίου» που αποφεύγει να περιγράψει περαιτέρω, η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη αρχίζει να κάνει σαφέστερες τις εχθρικές προθέσεις του υπουργείου της έναντι της δραστηριότητας που εποπτεύει...

Ωστόσο, κρίνοντας από την πιο πρόσφατη συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «FLASH», ούτε η ακλόνητη σιγουριά των πρώτων ημερών υπάρχει πλέον, ούτε και η κ. υπουργός εμφανίζεται... έτοιμη και ενημερωμένη για τις «τομές» στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει.

Χαρακτηριστική είναι μάλιστα και μια προσπάθειά της να τοποθετήσει τον εαυτό της... εκτός κάδρου, παραπέμποντας στον υφυπουργό της, κάτι που δεν το κάνει και τόσο συχνά στη σύντομη υπουργική της καριέρα.

-«Για το θέμα του κυνηγιού, έχουμε υποσχεθεί και έχει αναλάβει ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Μωραΐτης την υποχρέωση, να ξεκινήσει μια πολύ μεγάλη διαβούλευση όπου θα συμμετέχουν όλοι. Και οι κυνηγοί και η Ορνιθολογική και οι ΜκΟ και οι ξενοδόχοι. Ολοι, για να προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση...»

-«Εννοείτε τα πάρκα κυνηγίου» τη ρωτάει σε κάποια στιγμή ο δημοσιογράφος και η απάντηση της υπουργού έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον:

- «Βεβαίως. Πρέπει κάποια στιγμή να ελεγχθεί το κυνήγι στη χώρα μας, ειδικά όταν έχουμε τόσο μεγάλες εκτάσεις που είναι προστατευόμενες περιοχές και ανήκουν στο δίκτυο NATURA, και κυρίως πρέπει να προστατέψουμε κάποιες εποχές...»

Η αναφορά σε «εποχές» παραπέμπει φυσικά στα σχέδια συρρίκνωσης της κυνηγετικής περιόδου για τα οποία έχει γράψει το «Εθνος - Κυνήγι», ενώ τα «πάρκα» παραπέμπουν σε ρεζέρβες ή κάτι παρόμοιο, που η κ. υπουργός είτε δεν ήθελε είτε δεν... ήξερε να διευκρινίσει.

Ωστόσο, παραμένει ισχυρή η αντίφαση: η κ. Μπιρμπίλη, αν και αποδέχεται ότι η χώρα έχει τεράστιες προστατευόμενες εκτάσεις, ζητάει ταυτόχρονα μεγαλύτερο έλεγχο του κυνηγιού.

Οι δηλώσεις της κ. υπουργού είναι ευθυγραμμισμένες με μια σειρά προτάσεων που απεργάζεται μια άτυπη ομάδα εκπροσώπων του WWF και άλλων περιβαλλοντικών ΜκΟ που έχει εγκατασταθεί στο υπουργείο της, προκαλώντας τη δυσφορία ακόμα και υπαλλήλων της Διεύθυνσης Θήρας, οι οποίοι έχουν πλέον παραγκωνισθεί...

Το «αποτύπωμα» των σχεδίων που της έχουν ήδη υποβάλει, αφορά κυρίως το έδαφος.

Στόχος, το κυνήγι να περιοριστεί, να σαλαμοποιηθεί και να εξοριστεί από τον φυσικό χώρο στον οποίο διεξάγεται...

Αποκλειστικά ντοκουμέντα όμως γι’ αυτές τις προτάσεις, τα στελέχη των ΜκΟ και τη διαπλοκή τους με το υπουργείο, προσεχώς...

Πηγή:www.diananews.gr

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2010

Ελληνικός Ιχνηλάτης...

Ο θρύλος του βουνού

Ο παραμελημένος Έλληνας Ιχνηλάτης, ολιγαρκής, αφοσιωμένος, αγέρωχος με προσόντα που δεν έχουν μελετηθεί ακόμη.
Ένας σκύλος μέσου μεγέθους από 48 έως 54 εκατοστά. Έχει χρώμα μαύρο με πυρόξανθες περιοχές. Σαφώς αρχέγονος τύπος διώκτη-ιχνηλάτη, αγροτικός, με δυνατό σκελετό, χωρίς βάρος, σφιχτοδεμένος, ταχύτατος καλπαστής, με εκπληκτική ισχύ για το μέγεθός του και εκρηκτική απόδοση έργου.

Κομψός και ευγενής όταν του φέρονται με στοργή αλλά εκδικητικός όταν παραμεληθεί. Έχει εξαιρετικά οξείες αισθήσεις με κυνηγετικό ένστικτο προσαρμοσμένο απόλυτα στο περιβάλλον του και ικανότητα επιβίωσης λόγω της παροιμιώδους εφευρετικότητας του. Τον χαρακτηρίζει η “πονηριά”, οι ταχείες αντιδράσεις η επιμονή και η τόλμη.

Το σώμα του είναι δυνατό και μυώδες χωρίς να είναι χοντροκομμένο αν και δεν έχει ιδιαίτερα υπερεκλεπτυσμένο κεφάλι. Λειότριχος, νευρώδης, στεγνός, με εφαρμοστό δέρμα, ευμεγέθη αυτιά, σκουρόχρωμα αμυγδαλωτά μάτια, με έξυπνη έκφραση, λαιμό μέσου μήκους, ευθύγραμμη ράχη, ισόρροπες γωνιώσεις, σκέλη όχι πολύ υψηλά ή λεπτά και ουρά μετρίου μάκρους.

Εξαιρετικά προικισμένος στην ιχνηλασία και την καταδίωξη λαγοθήρας, ανεξάρτητος σκληροτράχηλος, αρκετά πρωτόγονος και “αγροτικός”, πολύ φιλικός με τους οικείους του, εύστροφος, με γοργές αντιδράσεις, γενναίος και γεμάτος ενέργεια. Όσο μεγαλώνει γίνεται σοφότερος αφού ωριμάζει αργά, μαθαίνει μάλλον από τις εμπειρίες του παρά από την εκπαίδευση, διαθέτει μια έμφυτη αγωνιστικότητα, κυνηγετικό πάθος, τόλμη και σκληρότητα που τον κάνουν ικανό ν’ αντιμετωπίσει τον αγριόχοιρο χωρίς φόβο και με ευελιξία.

Είναι λιτοδίαιτος, νευρώδης, ανθεκτικός, απέριττα κατασκευασμένος σκύλος χωρίς “φτιασίδια”, έχει μεγάλες εγγενείς δυνατότητες που με τη στοιχειώδη φροντίδα αναπτύσσονται σε εντυπωσιακό βαθμό. Αντέχει στις κακουχίες γιατί είναι προϊόν σκληρής φυσικής και εργασιακής επιλογής.
Κομψό και ευγενές, αλλά όχι υπερεκλεπτυσμένο κεφάλι, λειότριχος, μυώδης αλλά λεπτόγραμμος, νευρώδης, στεγνός, με εφαρμοστό δέρμα, ευμεγέθη αυτιά, σκουρόχρωμα αμυγδαλωτά μάτια, με έξυπνη έκφραση, λαιμό μέσου μήκους, ευθύγραμμη ράχη, ισόρροπες γωνιώσεις, σκέλη όχι πολύ υψηλά ή λεπτά, ουρά μετρίου μάκρους, μαύρο-πυρόξανθο χρώμα. Έντονο κυνηγετικό ένστικτο, “πονηριά”, ταχείες αντιδράσεις, τολμηρός με εξαιρετικά οξείες αισθήσεις (όσφρηση – όραση ακοή), σκύλος προικισμένος με αιώνες εμπειρίας και ικανότητας επιβίωσης και προσαρμογής.
Πιστός όταν του φέρονται με στοργή, αδίστακτος και ανέλεγκτος κλέφτης και δραπέτης σε αντίθετη περίπτωση, δεν του ταιριάζει η δουλικότητα και η επαιτεία στις οποίες αναγκάζεται ενίοτε να καταφύγει σε συνθήκες ημι-εγκατάλειψης.
Ο Ελληνικός Ιχνηλάτης αποτελεί ένα πραγματικό “οπλοστάσιο” προσόντων χωρίς να στερείται κομψότητας και ευγένειας. Σαφώς αρχέγονος τύπος διώκτη-ιχνηλάτη, μέσου μεγέθους, πολυσχιδής, αγροτικός, με δυνατό σκελετό, χωρίς βάρος, σφιχτοδεμένος, ταχύτατος καλπαστής, με εκπληκτική ισχύ για το μέγεθός του και εκρηκτική απόδοση έργου. Για τους λαγοκυνηγούς που γνωρίζουν τις δυνατότητές του είναι ο καλύτερος σύντροφος στο κυνήγι.


Για ολόκληρο το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

Πηγή www.e-artemis.gr

Τριεθνής συμφωνία για Πρέσπες...

Διασυνοριακό Πάρκο. Απέκτησε θεσμική υπόσταση 10 χρόνια μετά τη διακήρυξη ίδρυσής του.

Δέκα χρόνια μετά τη διακήρυξη της ίδρυσής του, το Διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών απέκτησε θεσμική υπόσταση χθες, με τη «σφραγίδα» των κυβερνήσεων της Ελλάδας, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, αλλά και υπό την «ομπρέλα» της Ε.Ε. Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας των Υγροτόπων, η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη και οι ομόλογοί της των άλλων δύο χωρών, Φ. Μεντίου και Ν. Γιακούπι, παρουσία του Ελληνα επιτρόπου Περιβάλλοντος της Κομισιόν Στ. Δήμα, υπέγραψαν την πρώτη διασυνοριακή συμφωνία για την προστασία οικοτόπου στα Βαλκάνια, δίνοντας σάρκα και οστά σε αυτό που ξεκίνησε το 2000 ο Κ. Σημίτης με τους τότε ομολόγους του Ι. Μέτα και Λ. Γκεοργκιέφσκι και «ξαναζωντάνεψε» τον περασμένο Νοέμβριο ο Γ. Παπανδρέου, με τους Σ. Μπερίσα και Ν. Γκρούεφσκι. Πρόκειται για μια νομικά δεσμευτική συμφωνία, που περιλαμβάνει συγκεκριμένες υποχρεώσεις των τριών πλευρών, υπό τη «σκέπη» της Ε.Ε. για την προστασία της βιοποικιλότητας και την αειφόρο ανάπτυξη σε έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ευρώπης, σε επίπεδο λεκάνης απορροής, όπως επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα νερά. Μεταξύ άλλων, προβλέπει μόνιμες δομές συνεργασίας για τη διαχείριση της ποιότητας και ποσότητας των νερών, με ιδιαίτερη προσοχή στη στάθμη της Μικρής και Μεγάλης Πρέσπας, την πρόληψη και μείωση της ρύπανσης, την προστασία ιδιαίτερα των σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας, την προστασία του εδάφους και την αειφόρο ανάπτυξη της ανθρώπινης δραστηριότητας. Στην τελευταία -ίσως- πράξη του ως επιτρόπου Περιβάλλοντος, όπως είπε ο ίδιος, ο Στ. Δήμας ανέφερε ότι το περιβάλλον δεν γνωρίζει σύνορα και πως το γεγονός αυτό αποτελεί σημαντικό πεδίο για κοινές δράσεις, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως με το νομικό πλέγμα της συμφωνίας και τη σύμπραξη της Ε.Ε., το εγχείρημα θα επιτύχει.

ΤΙΝΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ
Η Ελληνίδα υπουργός εξήρε τον ρόλο των τοπικών κοινωνιών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που όπως είπε, ήταν πολύ πιο μπροστά από την πολιτεία στη δεκαετία που μεσολάβησε από τη διακήρυξη ίδρυσης του Πάρκου. «Είναι ένα μεγάλο βήμα στα όσα έχετε κάνει όλοι μέχρι τώρα, κι εμείς απλά πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουμε ώστε αυτά τα βήματα να γίνουν πολύ πιο μεγάλα, σημαντικά και βιώσιμα», είπε η κ. Μπιρμπίλη.

ΟΡΑΜΑ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Αλβανίας Φ. Μεντίου ανέφερε πως η παρουσία του κ. Δήμα δίνει στη συνεργασία τη διάσταση ενός ευρωπαϊκού οράματος, ενώ ο ομόλογός του της ΠΓΔΜ Ν. Γιακούπι υποστήριξε πως η συνεργασία θα ωφελήσει τους πολίτες και θα συμβάλει στην πρόοδο της ευρύτερης περιοχής προς την Ε.Ε. Με ανακοίνωσή τους, οι Οικολόγοι Πράσινοι χαιρετίζουν την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας, η οποία, όπως αναφέρουν, δημιουργεί τις προϋποθέσεις -έστω και με 10 χρόνια καθυστέρηση- για την αποτελεσματική προστασία και διαχείριση των Πρεσπών.

ΠΗΓΗ:www.diananews.gr

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:Βασίλης Ιγνατιάδης

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2010

ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ "ΕΘΝΟΣ-ΚΥΝΗΓΙ"...

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΕΥΧΟΥΣ ΕΙΝΑΙ:

ΟΙ ΜκΟ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ... ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΚΤΕΛΕΙ Τι κρύβεται πίσω από τα «Πάρκα Κυνηγίου» της κ. Μπιρμπίλη.

ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ Τα επιθυμητά για ένα μπεκατσοτούφεκο.

«ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ» ΤΗΣ ΚΑΜΠΙΣΙΑΣ ΠΕΡΔΙΚΑΣ Ο βίος της στα καμποχώραφα της Μακεδονίας...

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΟΥ ΕΠΑΝΙΕΛ ΜΠΡΕΤΟΝ Η κατάσταση και... η ζήτηση της φυλής.

ΜΟΝΑΧΟΙ ΕΔΩ ΠΕΡΑ Λίγες μέρες μαζί με τις κυνηγοπαρέες της Βίνιανης.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ Εκπαιδευτικοί κανόνες για τα νεαρά κυνηγόσκυλα.

ΠΑΤΕΙΣ ΜΕ ΠΑΤΩ ΣΕ Υπό δοκιμή και κρίση... γαλότσες και άρβυλα.

ΤΑ ΑΝΤΙΨΥΚΤΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ Λύσεις για ζεστά χέρια, στεγνά πόδια και καλή καρδιά.

ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΩΝ ΡΕΪΝΤΖΕΡΣ Αποστολή σε έναν θρυλικό κυνηγότοπο της Νεμπράσκα.

ΚΑΡΑΜΠΙΝΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ Μια... 10άρα Remington στα γραφεία μας.

ΛΕΙΟΚΑΝΝΑ... ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΚΑΝΝΕΣΟύτε καραμπίνα, ούτε δίκαννο, απλώς... τρίκαννο!

Σε κάθε τεύχος και ένα μοναδικό DVD-VIDEO.

Αποτελέσματα Έρευνας Κνηγίου & Μεγάλης Έρευνας 30 & 31 Ιανουαρίου 2010...

ΣΑΒΒΑΤΟ 30/1/2010- ΛΑΓΚΑΔΑΣ

ΕΡΕΥΝΑ ΚΥΝΗΓΙΟΥ –ΤΕΡΕΝ 1.

Κριτές: Λάμπρου Κ. –Παπακων/νου.

1ος Εξ.CACT.CACIT Jurdo E.S. Γκούφας-Κοτζιάς Λιάσκος
2ος Εξαίρετος Vass de la Passee de l’eper E.S. Dafonceca Lanne
3ος Εξαίρετος Cheyenne des Gatines royge Ir.S Morel Lanne
Πολύ Καλός Leonardo tou anemou E.S. Ρουφάνης Λιάσκος
Πολύ Καλός Athos du Haur de Coublueq E.S. Bourgeot Lanne
Πολύ Καλός Raf E.S. Σούρδος Μανωλάκης

ΕΡΕΥΝΑ ΚΥΝΗΓΙΟΥ –ΤΕΡΕΝ 2.

Κριτές: Φουτρής- Θεοχάρης.
1ος Εξαίρετος Rapakoulias Gen. Orfeas E.S. Ραπακούλιας
2ος Εξαίρετος Radentis Cross E.S. Fabri-Proli Κανίδης
3ος Εξαίρετος Rapakoulias Gen. Apollon E.S. Μπάλλας Γιάππος
Πολύ Καλός Radentis Tango E.S. Κούρτης Κανίδης


ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ –ΤΕΡΕΝ 1.

Κριτές: Milits-Λάμπρου Μ.- Gorgevic

1ος Εξ.CACT.RCACIT Nadir d.Ioannina Poin. Παππάς Αποστολάκος
2ος Εξ.1RCACT Gilda del Sargiadae Poin. Machiavelli Girandola
3ος Εξ.2RCACT Adagio of glen Sheallag Poin. Bloc Girandola
ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ –ΤΕΡΕΝ 2.

Κριτές: Μαγουλάς- Bora- Nikolits.

1ος Εξ.CACT.CACIT Galeniko of Mathiopoulos Poin. Μαθιόπουλος Μαυρίδης
2ος Εξ.RCACT Rapakoulias Gen. Plouton E.S. Φουτρής Μαυρίδης
3ος Εξαίρετος Quark E.S. Σακαντάνης Eschini
Εξαίρετος Capo E.S. Martino Eschini
Εξαίρετος Artu di aldo da Sarno E.S. Σακαντάνης Eschini

ΚΥΡΙΑΚΗ 31/1/2010- ΛΑΓΚΑΔΑΣ

ΕΡΕΥΝΑ ΚΥΝΗΓΙΟΥ –ΤΕΡΕΝ 1.

Κριτές: Παπακων/νου- Λάμπρου Κ.

1ος Εξαίρετος Olaf di Bojioglou E.S. Σιακαράς Μπόγιογλου
2ος Πολύ Καλός Elli di Tsoto Poin. Τσοτόπουλος
3ος Πολύ Καλός Rapakoulias Gen. Orfeas E.S. Ραπακούλιας

ΕΡΕΥΝΑ ΚΥΝΗΓΙΟΥ –ΤΕΡΕΝ 2.

Κριτές: Φουτρής- Milits.

1ος Πολύ Καλός Furiatis Monza E.S. Αποστολάτος Γονιδάκης
2ος Πολύ Καλός Calderas Gen. Koeman E.S. Καμπέρης Κατσαρός
3ος Πολύ Καλός Leonardo tou Anemou E.S. Ρουφάνης Λιάσκος

ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ –ΤΕΡΕΝ 1.

Κριτές: Βασιλακίδης- Gorgevic- Nikolits.

1ος Εξ.CACT.RCACIT Besinos Panthos E.S. Οικονομίδης Μαυρίδης
2ος Εξ.1RCACT Galeniko of Mathiopoulos Poin. Μαθιόπουλος Μαυρίδης
3ος Εξ.2RCACT Ziro della Cervara Poin. Macchiavelli Simeons
Εξαίρετος Quark E.S. Σακαντάνης Eschini
Εξαίρετος Rapakoulias Gen. Plouton E.S. Φουτρής Μαυρίδης

ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ –ΤΕΡΕΝ 2.

Κριτές: Μαγουλάς- Λαμπρου Μ. –Bora.

1ος Εξ.CACT.CACIT Akariensis Maikol Poin. Σωτηρίου Αποστολάκος
2ος Εξ.RCACT Admiral del Sargiadae Poin. Parpaiola Girandola
3ος Εξαίρετος Odet del Sargiadae Poin. Φουτρής Γονιδάκης
Εξαίρετος Emilia di montale Rangone Poin. Daniela Girandola
Εξαίρετος Humor Vecchia Irlanda E.S. Requena Baldoni

Πηγή www.okade.gr