Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Εισήγηση της ΚΣΕ για τη νέα Ρυθμιστική...

Εισήγηση για τη νέα Ρυθμιστική

Η Κ.Σ.Ε. βασισμένη σε αδιάσειστα επιστημονικά και τεχνικά στοιχεία εισηγείται την έκδοση της νέας Ρυθμιστικής για το 2010-11 χωρίς περικοπές και περιορισμούς σε σχέση με την περσινή. Οι μη Κυβερνητικές Οργανώσεις δεν μπόρεσαν να δώσουν κανένα στοιχείο και καμιά τεκμηρίωση για τις περικοπές που ζητούν. Πέραν της καθαρά αντικυνηγετικής τους διάθεσης και θέσης.

Η τεχνική έκθεση επιστημονικής τεκμηρίωσης των προτάσεων της Κ.Σ.Ε. για τη νέα Ρυθμιστική καταρτίστηκε με τη συμβολή των επιστημονικών συνεργατών της Κ.Σ.Ε, της Δ’ΚΟΣΕ και της ΣΤ’ΚΟΜΑΘ.

Επιστημονικοί Συνεργάτες Κ.Σ.Ε

Μποντζώρλος Βασίλειος, Δασολόγος – Ορνιθολόγος Ph.D.

Μπραζιώτης Σωτήριος, Δασολόγος – Ορνιθολόγος M.Sc.

Αναστάσιος Ξένος, Τεχνολόγος Δασοπονίας

Επιστημονικοί Συνεργάτες Δ’ΚΟΣΕ

Χατζηνίκος Ευάγγελος, Δασολόγος – Βιοοικολόγος M.Sc.

Επιστημονικοί Συνεργάτες ΣΤ’ΚΟΜΑΘ

Μπίρτσας Περικλής, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, Τομέας Βιολογίας Άγριας Πανίδας, Α.Τ.Ε.Ι. Λάρισας – Παράρτημα Καρδίτσας

Σκορδάς Κυριάκος, Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος

Σώκος Χρήστος, Δασολόγος – Θηραματολόγος

Πηγή www.e-artemis.gr

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Η ΚΟΜΑΘ αγόρασε 23 νέα οχήματα για την ενίσχυση της θηροφύλαξης...

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονία – Θράκης έκανε την εκδήλωη παράδοσης 23 νέων τετρακίνητων οχημάτων την Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010 στην αντιπροσωπεία της SUZUKI ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ στη Θεσσαλονίκη, για την ενίσχυση της φύλαξης και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Τα τετρακίνητα αυτοκίνητα έχουν αγοραστεί αποκλειστικά από τα χρήματα των Ελλήνων κυνηγών και η αγορά τους αποτελεί άλλη μία επιβεβαίωση του τεράστιου έργου των κυνηγετικών οργανώσεων, που είναι οι μοναδικές οργανώσεις που πληρώνουν για την προστασία του περιβάλλοντος.

Τα αυτοκίνητα παραδόθηκαν στους Κυνηγετικούς Συλλόγους, όπου θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τους υπαλλήλους τηςΚΟΜΑΘ, ομοσπονδιακούς θηροφύλακες.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης και υποψήφιος Περιφερειάρχης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, όπου και συμβολικά παρέδωσε το 1ο όχημα.

Παρευρέθησαν επίσης τοΔιοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΜΑΘ, το προσωπικό της, πολλοί Πρόεδροι Κυνηγετικών Συλλόγων και ομοσπονδιακοί θηροφύλακες, ο Καθηγητής της Δασολογίας κ.Βλάχος, εκπρόωπος του ΕΚΠΑΖΠ, οι επίτιμοι Πρόεδροι της ΚΟΜΑΘ κ. Συρρής και Δέλλιος, και πολλοί άλλοι.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΚΟΜΑΘ κ. Ιωάννης Πολυχρόνης τόνισε ότι τα νέα αυτοκίνητα θα χρησιμοποιηθούν άμεσα για την προστασία του περιβάλλοντος, αποτελούν υλοποίηση της πάγιας πολιτικής της Ομοσπονδίας για ενίσχυση της περιφέρειας και δείχνει με τον πιο σαφή τρόπο ότι οι κυνηγετικές οργανώσεις και θέλουν και μπορούν να προσφέρουν,και ευελπιστούμε ότι και η επίσημη πολιτεία θα αντιληφθεί κάποτε το πραγματικό και εθελοντικό έργο που επιτελούμε, μακριά από επιδοτούμενα προγράμματα και μόνο με την βοήθεια του Έλληνα κυνηγού


Πηγή www.e-artemis.gr

ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΜΠΟΥΡΛΟΤΙΕΡΗΔΕΣ...

Η φωτιά θα ξανάρθει!

«Οταν τα χωράφια λογγώνουν, τότε δρουν σαν... πυρογέφυρες και επιτρέπουν στη φωτιά να περάσει πολύ πιο γρήγορα και να προχωρήσει μέχρι να βρει κάποιο φυσικό εμπόδιο που θα την αναχαιτίσει...».

Αυτή είναι μια δήλωση του καθηγητή Ράκαμ του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, που ανατρέπει... την τυφλή αποδοχή της δικαστικής ρήσης «άπαξ δάσος για πάντα δάσος», πάνω στην οποία η χώρα βάσισε και βασίζει τη διαχείριση της υπαίθρου και των δασών της.

Ο καθηγητής Ράκαμ γνωρίζει την Ελλάδα πολύ καλά, όπως γνωρίζει τη φύση του μεσογειακού τοπίου γενικότερα... Και όπως έχει γράψει επανειλημμένα τόσο αυτός ο καθηγητής, όσο και πολλοί άλλοι, το μεσογειακό δάσος είναι καταδικασμένο κάποτε να καεί, ειδικά όταν τα είδη που το συνθέτουν είναι πυρόφιλα φυτά, όπως η μεσογειακή πεύκη.

Η παραδοσιακή διαχείριση που για χρόνια εφαρμοζόταν από τους τοπικούς πληθυσμούς, όταν ακόμα δεν είχαν εμφανιστεί οι καλοπληρωμένοι μελετητές και οι «ειδικοί», προλάβαινε την καταστροφική επέκταση πυρκαγιών, ακριβώς επειδή δεν άφηνε να αναπτυχθούν πυρογέφυρες...

Το δάσος, γύρω από κατοικημένες και καλλιεργούμενες περιοχές, παλαιότερα ήταν «σπαστό»: ανάμεσα στα δασωμένα μέρη υπήρχαν καλλιέργειες, όπως αμπέλια, μποστάνια και σιτοχώραφα.

Η φωτιά δεν μπορεί να ταξιδέψει εύκολα από ένα κομμάτι που φλέγεται σε ένα άλλο, όταν ενδιάμεσα βρίσκει τέτοια «σπασίματα» και εμπόδια.

Μεταπολεμικά όμως, όταν η ύπαιθρος εγκαταλείφθηκε από τον πληθυσμό, τα ενδιάμεσα καλλιεργούμενα μέρη λόγγωσαν. Και όχι μόνο λόγγωσαν, αλλά βρήκαν και ενθάρρυνση για να γίνουν προσάναμμα δασικών πυρκαγιών, από εκείνη την... ανεκδιήγητη διάταξη που έβαζε κάθε λογγωμένο κομμάτι γης στην κατηγορία «δασική έκταση» και την «προστάτευε»(;) με δρακόντειες ποινές.

Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι αυτή η διάταξη πέρασε με την πίεση της συντεχνίας δασικών υπαλλήλων, που ήθελε να αυξήσει την εξουσία της πάνω στο ελληνικό τοπίο και τον αγροτικό πληθυσμό που είχε απομείνει.

Μετέπειτα, κοντά στους καιρούς μας, αυτή η διάταξη υιοθετήθηκε από ανίδεους οικολόγους και τελικά... βρήκε δικαστική αρωγή! Μια συντεχνιακή «προσταγή» αμφιβόλου αξίας, έγινε σλόγκαν περί δήθεν προστασίας του δάσους.

Αν είχαν οι «προστάτες του δάσους» ένα κουκούτσι μυαλό θα γνώριζαν ότι η πανίδα είναι πλουσιότερη στα όρια μεταξύ δάσους και καλλιεργημένου. Αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν «edge effect», επίδραση του ορίου, είναι το πιο πολύτιμο στοιχείο για την πανίδα...

Σε αυτά τα οριακά σημεία η πανίδα βρίσκει κάλυψη από το δάσος και τροφή από την καλλιέργεια. Αυτό το φαινόμενο του «ορίου» είναι το ζητούμενο σε όλες σχεδόν τις σύγχρονες τακτικές διαχείρισης βιοτόπων, από τον Δυτικό Καναδά μέχρι τη γειτονική μας Σερβία.

Πριν από μερικά χρόνια το περιοδικό Newsweek είχε αφιερώσει ένα τεύχος στην επερχόμενη πτώχευση της ευρωπαϊκής πανίδας. Καθηγητές πανεπιστημίων, σοβαροί οικολόγοι, ορνιθολόγοι και ερευνητές προειδοποιούσαν ότι η φυγή από την ύπαιθρο θα επιφέρει σοβαρή μείωση της βιοποικιλότητας.

-«Το συμπαγές δάσος δεν μπορεί να υποστηρίξει τη βιοποικιλότητα του μεικτού τοπίου καλλιέργειας και δάσους» έλεγαν οι επιστήμονες.

Εμείς εδώ όμως, κάνουμε αυτό που οι επιστήμονες χαρακτήρισαν καταστροφικό: ενθαρρύνουμε τη διόγκωση του «μονομπλόκ» δάσους, τιμωρούμε την όποια προσπάθεια διατήρησης μερικών τουλάχιστον καλλιεργειών και φτιάχνουμε... άπειρες πυρογέφυρες!

Η πολιτική μας «ανταμείβεται» από τη φύση με πυρκαγιές, οι οποίες συχνότατα προελαύνουν ακάθεκτες και καίνε ολόκληρους νομούς.

Οπως παρατηρεί ο καθηγητής Ράκαμ, αυτή η τακτική βάζει σε κίνδυνο ακόμη και Μνημεία της Φύσης όπως το Φαράγγι της Σαμαριάς, που σύμφωνα με τον καθηγητή απειλείται ήδη σοβαρά από την εκδήλωση μιας τέτοιας πυρκαγιάς.

Εκεί που παλαιότερα υπήρχαν περιβόλια και διάσπαρτα μικρά καλλιεργούμενα χωράφια, σήμερα αναπτύσσεται ένας συνεχής πευκώνας ενωμένος με πολλές πυρογέφυρες.

Ο Ράκαμ επεσήμανε τον κίνδυνο πριν από χρόνια, εμείς όμως επιμένουμε... στην προστασία αλά γκρέκα! Και περιμένουμε να καεί η Σαμαριά για να επιδοθούμε στο γνωστό «μοιρολόι» και σε... έρευνες για πράκτορες και οικοπεδοφάγους...

Κείμενο: Νικήτας Κυπρίδημος

Πηγή www.diananews.gr

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Επίθεση λαθροκυνηγών σε θηροφύλακα...

Επίθεση από τέσσερα άτομα που έκαναν λαθροθηρία δέχθηκαν προχθές τα μεσάνυχτα ένας θηροφύλακας και δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του κυνηγετικού συλλόγου Πύργου στο Πεύκη του Δήμου Ωλένης κατά την διάρκεια περιπολίας για τον εντοπισμό κρουσμάτων παράνομου κυνηγιού.

Μετά την μήνυση που υπεβλήθη από το Κυνηγετικό Σύλλογο Πύργου συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του δικύκλου που φέρεται να είναι ο ένας από τους τέσσερις δράστες που υποστηρίζει ο θηροφύλακας και τα δύο μέλη του Δ.Σ ότι τους επιτέθηκαν.

Ήταν λίγο μετά τις 12:30 προχθές τα μεσάνυχτα όταν οι τρεις άντρες που επέβαιναν στο αυτοκίνητο της θηροφυλακής εντόπισαν σε δασική περιοχή του Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Ωλένης ένα μηχανάκι με δύο άνδρες όπου ο ένας κρατούσε κυνηγετικό όπλο και επιχείρησαν να του κάνουν έλεγχο.

Κατέβηκαν από το ιχ και πλησίασαν για να ζητήσουν τα χαρτιά των επιβαινόντων στο μηχανάκι. Μόλις τους αντελήφθησαν ο ένας πήδησε από το δίκυκλο και εξαφανίστηκε.

«Ο άλλος έστρεψε το όπλο κατά του θηροφύλακα και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που τον συνόδευαν και τους απείλησε. Ξαφνικά εμφανίστηκε και δεύτερο μηχανάκι με τρία άτομα όπου το ένα ήταν αυτό που είχε πηδήσει από αυτό που επέβαινε και ο «κυνηγός» που είχε το όπλο και άρχισαν να τους χτυπούν με ξύλα που κρατούσαν στο χέρι με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τα δύο μέλη του Δ.Σ σοβαρά», τόνισε ο πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου Πύργου κ Νίκος Γαρουφαλής.

Στην συνέχεια μεταφέρθηκαν οι δύο τραυματίες στο νοσοκομείο του Πύργου όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες ενώ στον έναν τοποθετήθηκε νάρθηκας. Ο ένας από τους δράστες που συνελήφθη χθες το πρωί από άνδρες του Α.Τ Πελοπίου θα οδηγηθεί σήμερα στον Εισαγγελέα Πύργου.

Κινδυνεύει η ζωή μας…

Δεν είναι το πρώτο κρούσμα επίθεσης σε θηροφύλακες ενώ δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από τα ξημερώματα της 6ης Σεπτεμβρίου του 2009 που ο θηροφύλακας Θεόδωρος Παπασπυρόπουλος έπεφτε νεκρός από τα πυρά λαθροκηνυγού σε αγροτική περιοχή του Περιστερίου.

«Κινδυνεύει η ζωή μας καθώς και των θηροφυλάκων που έχουν αναλάβει να περιφρορούν το περιβάλλον και το κυνήγι. Η λαθροθηρία μπορεί να γίνεται και από ανθρώπους που κάνουν εμπορία λαγού και κάποιους που εκμεταλλευόμενοι το κενό της πολιτείας και της δασικής υπηρεσίας λόγω έλλειψης προσωπικού και των μειωμένων ελέγχων από την Αστυνομία.

Παίρνουν ένα κυνηγετικό όπλο και βγαίνουν για να κάνουν το κέφι τους να σκοτώσουν ένα λαγό για να τον φάνε. Όταν έρχεται όμως εκείνη η δύσκολη ώρα που ο θηροφύλακας μέσα σε δασική περιοχή άοπλος για να κάνει τον έλεγχο έγκειται στη ισορροπία της στιγμής για να μην έχουμε κάποια συμπλοκή που θα οδηγήσει σε τραγικό αποτέλεσμα.

Και γι’ αυτό θέλω να ευχαριστήσω τον θηροφύλακα και τα δύο μέλη του Δ.Σ για την ψυχραιμία με την οποία αντέδρασαν στο περιστατικό και τράπηκαν σε φυγή μετά την επίθεση που δέχθηκαν. Περιμένουμε τώρα την δικαιοσύνη να κάνει αυτό που πρέπει για την προστασία της ζωής των θηροφυλάκων», τόνισε ο κ Γαρουφαλής.

«Όσο οι θηροφύλακες όσο και τα μέλη του Δ.Σ είμαστε πολύ αγανακτισμένοι από την συμπεριφορά ευτυχώς μεμονομένων ατόμων σαν και αυτή που βίωσαν προχθές το βράδυ τα μέλη του κυνηγετικού συλλόγου και ο θηροφύλακας. Εμείς το καταδικάζουμε και με την βοήθεια αστυνομίας και δασαρχείο θα έχουμε ποιο αποτελεσματική παρέμβαση σε τέτοιες περιπτώσεις.

Είμαστε δίπλα σε όλους τους θηροφύλακες και θεωρώ ότι ίσως δεν αρέσει σε πάρα πολλούς η πίεση που δέχονται με τις συχνές περιπολίες από την στιγμή που αναλάβαμε την διοίκηση. Δεν θα μας πτοήσουν όμως ούτε οι ξυλοδαρμοί αυτού του τύπου. Ο τραμπουκισμός κατά κάποιο τρόπο», τόνισε ο Γραμματέας του κυνηγετικού συλλόγου κ Βασίλης Δημόπουλος

Πηγή: www.patrisnews.gr

«Παγώνει» για 5 χρόνια το κυνήγι σε περιοχές του Νομού Τρικάλων...

Με εντολή της Γ. Γραμματέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας απαγορεύεται το κυνήγι για 5 χρόνια στις περιοχές Αρδανίου, Παλαιοπύργου, Λιοπράσου του Δήμου Παληοκάστρου, στον Νομό Τρικάλων για λόγους προστασίας και εξασφάλισης προϋποθέσεων διαβίωσης και ανάπτυξης ειδών της άγριας πανίδας.

Η απόφαση ελήφθη μετά από σχετικό έγγραφο του Κυνηγετικού Συλλόγου Τρικάλων και Έκθεση – Εισήγηση του Δασολόγου Δημήτριου Καλόγηρου σε συνδυασμό με την σκοπιμότητα απαγόρευσης του κυνηγίου για την προστασία ανάπτυξη, αναπαραγωγή και εκμετάλλευση του θηραματικού πλούτου και της άγριας πανίδας της χώρας μας.

Σύμφωνα με την απόφαση απαγορεύεται το κυνήγι όλων των θηραμάτων για 5 χρόνια, από 20-8-2010 μέχρι 19-8-2015, σε έκταση 9.050 στρεμμάτων στις θέσεις «Γούρνες», «Μπούρκια», «Βελουτά», «Άγ. Γεώργιος», «Αμπέλια», «Κούκος», «Κατράνες» των Δημοτικών Διαμερισμάτων Αρδανίου, Παλαιοπύργου, Λιοπράσου του Δήμου Παληοκάστρου Ν. Τρικάλων, που ορίζεται ως εξής:

Αρχίζει από την πλατεία του Οικισμού Αρδανίου απ` όπου ακολουθεί το δρόμο με κατεύθυνση Βορειοανατολικά μέχρι τη θέση «Φαρμάκι», από εκεί με κατεύθυνση Βόρεια ακολουθεί τον δασικό δρόμο που διέρχεται από τις θέσεις «Γούρνες» και «Παλαιόκαστρο» μέχρι συναντήσεως του με τον αγροτικό δρόμο που οδηγεί προς τον Οικισμό Πλάτανο, στη θέση «Πετρωτό». Στη συνέχεια ακολουθεί τον ανωτέρω αγροτικό δρόμο με κατεύθυνση Νοτιοανατολικά μέχρι συναντήσεως του με τον επαρχιακό δρόμο Παλαιοπύργου – Ελληνοκάστρου, τον οποίο ακολουθεί με κατεύθυνση Νότια μέχρι συναντήσεως του με το Δημοτικό Σχολείο του οικισμού Παλαιοπύργου. Από εκεί με κατεύθυνση Δυτική ακολουθεί τον επαρχιακό δρόμο Παλαιοπύργου – Αρδανίου μέχρι συναντήσεως του με τον επαρχιακό δρόμο Κρινίτσας – Αρδανίου στη θέση «Πηγάδι» και τον οποίο ακολουθεί με κατεύθυνση Βόρεια μέχρι την πλατεία του Οικισμού Αρδανίου απ` όπου και άρχισε.

Πηγή www.e-artemis.gr

ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ "ΕΘΝΟΣ-ΚΥΝΗΓΙ"...

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΕΥΧΟΥΣ ΕΙΝΑΙ:

Η ΑΡΧΗ...ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ: Ρεπορτάζ από την πρώτη συνάντηση στο υπουργείο για τη νέα ρυθμιστική

Η ΄΄ΑΝΑΓΝΩΣΗ΄΄ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΟΤΟΠΟΥ: Τι να προσέχετε , πώς να κινείστε και πώς θα?απολαμβάνετε τις εξορμήσεις σας.

ΤΑ ΟΡΤΥΚΙΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ: Εκπαιδευτικά και αυτοψίες για την κατάσταση των πραγμάτων στον ακριτικό νομό.

ΟΤΑΝ ΤΑ ΦΥΣΙΓΓΙΑ ΔΕΝ ΄΄ΚΟΒΟΥΝ΄΄: Τι δείχνουν οι δοκιμές, οι στατιστικές και τα πειράματα

ΟΙ ΄΄ΠΙΣΤΟΙ΄΄ ΤΩΝ ΚΟΚΕΡ ΣΠΑΝΙΕΛ: Μια σύναξη και ένας ανεπίσημος ΄΄αγώνας΄΄ για τους λάτρες της φυλής.

ΟΛΙΚΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ: Ο Ν. Κυπρίδημος μετατρέπει σε ΄΄στολίδι΄΄ ένα ταλαιπωρημένο εγγλέζικο δικαννάκι.

Η ΛΕΗΛΑΣΙΕΣ ΣΤΑ ΒΟΤΑΝΑ! :
Το τσάι του βουνού και άλλα βότανα απειλούνται από?την ΄΄υπερκάρπωση΄΄

Η ΄΄ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ΄΄ ΤΗΣ ΘΗΛΥΚΙΑΣ:Η σημασία του καλού θηλυκού κυνηγόσκυλου στην πορεία μιας εκτροφής

Η ΄΄ΠΑΛΕΤΑ΄΄ ΤΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ : Πως συντελούν τα χρώματα του σκύλου στην εργασία του...

΄΄ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ΄΄ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ: ΄΄Εκπαιδευτικά΄΄ στο σκοπευτήριο, για τρυγόνι, ορτύκι και λαγό!

ΣΤΑ ΨΗΛΑ?ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ: Θερινές παρατηρήσεις στους περδικότοπους.


Σε κάθε τεύχος και ένα μοναδικό DVD-VIDEO.

Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Το θαυματουργό «υβρίδιο»...

Η πρώτη επαφή με το UGB25 έγινε πριν από μερικά χρόνια, όταν η Beretta μας το παρουσίασε σε μια ειδική εκδήλωση στην Ιταλία...

Εξειδικευμένο...
Είναι προφανές ότι το UGB25 είναι ένα καθαρόαιμο σκοπευτικό όπλο. Οχι ότι είναι αδύνατο να το χρησιμοποιήσει κανείς στο κυνήγι, αν το επιθυμεί διακαώς. Απλά τα χαρακτηριστικά του UGB25 το καθιστούν ένα εξειδικευμένο σκοπευτικό όπλο.

Το UGB25 είναι όπλο «σπαστό», προσφέροντας έτσι στον σκοπευτή το πλεονέκτημα του ανοίγματος του όπλου στον βατήρα, κάτι που επιβάλλεται από τους όρους ασφαλείας αλλά και βοηθά στην αυτοσυγκέντρωση του σκοπευτή. Το άνοιγμα επιτυγχάνεται με ένα αρκετά μεγάλο μοχλό στο αριστερό μέρος της βάσης.

Το σύστημα λειτουργίας της UGB είναι ελατηρίου βραχείας οπισθοδρόμησης, που βρίθει από έξυπνες «λύσεις». Μέσα στη βάση λειτουργεί το κλείστρο, το οποίο κλειδώνει στην ουρά της κάννης. Επειδή όμως η κάννη όπως είδαμε «σπάει», το κλείστρο έχει σύνδεση με τον μοχλό ανοίγματος. Και όταν πιέζεται ο μοχλός, αυτόματα ανασύρει το κλείστρο μερικά χιλιοστά και το ξεκλειδώνει από την κάννη. Η ανάσυρση αποσπά τον πυροδοτικό μηχανισμό από την κάννη και αυτόματα βάζει το όπλο σε ασφαλή κατάσταση, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο στα σκοπευτήρια με τους αυστηρούς κανόνες ασφαλείας.

Δεν υπάρχει αυτάκι όπλισης του κλείστρου, διότι το UGB δεν οπλίζεται με τον συμβατικό τρόπο! Με το άνοιγμα του όπλου τοποθετείται ένα φυσίγγι στη θαλάμη της κάννης, ακριβώς όπως μπαίνει σε ένα δίκαννο ή μονόκαννο και το όπλο κλείνει και είναι έτοιμο να ρίξει. Αν ακυρωθεί η βολή, το όπλο ανοίγει και με το άνοιγμα διαχωρίζεται ο πυροδοτικός μηχανισμός από το φυσίγγι, οπότε το όπλο είναι απόλυτα ασφαλές.

Η βάση είναι από το γνωστό εργκάλ στο κάτω μέρος, ενώ το κάλυμμα είναι η ουρά της κάννης. Η εξόλκευση του κάλυκα γίνεται από κάτω, για να μην ενοχλούνται οι σκοπευτές σε γειτονικούς βατήρες. Το δεύτερο φυσίγγι μπαίνει σε μια γλώσσα στο εξωτερικό μέρος της βάσης. Η γλώσσα κρατά το φυσίγγι έξω από τη βάση μέχρι να πυροδοτηθεί το πρώτο φυσίγγι, έτσι πάντα υπάρχει μια ορατή και απτή ένδειξη για την κατάσταση του όπλου. Αυτό δίνει και μια ορατή ένδειξη στον αθλητή του Τραπ ότι το όπλο έχει δύο φυσίγγια, κάτι σημαντικό στο άθλημα αυτό...

Η κάννη του UGB25 Xcel είναι από χρωμιονικελιούχο ατσάλι. Η ρίγα είναι εναλλάξιμη και αφαιρείται με τη χρήση ενός κλειδιού τύπου Αλλεν. Η κάννη είναι τοποθετημένο χαμηλά στη βάση (σαν την κάτω κάννη ενός σουπερποζέ), ενώ το ύψος της σκοπευτικής γραμμής επιτυγχάνεται με την υπερύψωση της ρίγας. Η κάννη έχει αυλό Optima Bore και είναι χρωμιωμένη.

Η παλινδρόμηση...
Επειδή το σύστημα είναι ελατηρίου, η κάννη παλινδρομεί στο UGB25... Η κάννη ταξιδεύει τρία χιλιοστά (2,8 για την ακρίβεια), και σε αυτή την κίνηση απαγκιστρώνει το κλειδί του κλείστρου. Στη συνέχεια το κλείστρο ταξιδεύει προς τα πίσω από τη συσσωρευμένη αδράνεια. Η μικρή διαδρομή της κάννης δεν επηρεάζει τη συγκέντρωση του σκοπευτή για τη δεύτερη βολή.

Το κοντάκι του UGB25 Xcel είναι ρυθμιζόμενο με το σύστημα Beretta Memory System, που «θυμάται» τα μέτρα του κατόχου και επανέρχεται στη θέση του γρήγορα και απλά, αν τύχει να αλλάξουν τα μέτρα. Το πέλμα είναι και αυτό ρυθμιζόμενο. Επίσης, έχει κολάρα ρύθμισης και εναλλασσόμενο πέλμα. Με τόσα σημεία ρύθμισης, είναι βέβαιο ότι το κοντάκι θα ταιριάξει σε κάθε σώμα.

Η χαμηλή τοποθέτηση της κάννης, το σύστημα βραχείας παλινδρόμησης, το ρυθμιζόμενο κοντάκι και πέλμα, όλα συμβάλλουν στο περίπου μηδενικό κλώτσημα του UGB! Η δε κάννη δεν μετακινείται σχεδόν καθόλου με τη βολή, η παλινδρόμηση είναι οριζόντια προς τα πίσω και έτσι δεν αλλάζει τη σκόπευση στο τραπ, όπου συχνά ρίχνονται δύο φυσίγγια απανωτά.

Η UGB25 Xcel συνοδεύεται από τσοκάκια, το αντίστοιχο εργαλείο, τη θήκη και το κλειδί Αλλεν για τη ρύθμιση ή αλλαγή της ρίγας.

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;
Το UGB25 είναι μελετημένο για να δίνει στον αθλητή του Τραπ πλεονεκτήματα που θα τον βοηθήσουν να πιάσει το απόλυτο, δηλαδή 25 επιτυχίες σε 25 πιάτα. Η έμφαση είναι στην εργονομία, την προσαρμογή του όπλου στα μέτρα και στο στυλ του σκοπευτή, όπου ρόλο παίζει όχι μόνο το κοντάκι αλλά και η ρίγα και το τσοκάρισμα του όπλου.

Επιπλέον το σύστημα λειτουργίας, αυτογεμές με χαμηλό άξονα κάννης, μειώνει το αισθητό κλώτσημα για να επιτρέπει γρήγορη και ακριβή δεύτερη βολή. Στο Τραπ ο σκοπευτής δικαιούται να ρίξει δεύτερη βολή στον ίδιο στόχο.

ΤΟΥ ΝΙΚΗΤΑ ΚΥΠΡΙΔΗΜΟΥ

Πηγή www.ethnos.gr

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Σχόλια της ΚΟΜΑΘ για το σ/ν για την βιοποικιλότητα...

Σχόλια της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης για το σ.ν. για την βιοποικιλότητα

Με έκπληξη διαβάζουμε το κείμενο, που κατ΄ ευφημισμόν ονομάζεται σ.ν. για τη βιοποικιλότητα. Ένα κείμενο που βρίθει αοριστολογιών και ευχολόγιων που δύσκολα θα έχει νομική εφαρμογή.

Δεν θα μπούμε στην αναλυτική κριτική στα επιμέρους άρθρα, (αλλά είμαστε στη διάθεση του Υπουργείου σας για ουσιαστική συζήτηση πάνω σε αυτά) καθώς εν γένει προτείνουμε την πλήρη απόσυρση του νομοσχεδίου για τους εξής συγκεκριμένους λόγους:

1) Θεωρούμε ότι το νομοσχέδιο αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη Σύμβαση για τη Βιολογική Ποικιλότητα που υπέγραψε η χώρα μας στο Ρίο το 1992 και επικύρωσε με το νόμο 2204/1994. Μεταξύ άλλων καταστρατηγεί την υποχρέωση της Ελλάδας ως συμβαλλόμενο μέρος για λειτουργία Γραμματείας για τη Βιοποικιλότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τόσο σαφής υποχρέωση της Ελλάδας (άρθρο 24 του ν. 2204/1994) όχι μόνο δεν υποστηρίζεται αλλά αντ’ αυτού στο νομοσχέδιο διατυπώνονται συνεχώς αποσπασματικές φράσεις όπου κύριο μέλημα είναι η σύσταση επιτροπών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Είναι τυχαίο όπου σε κανένα από τα άρθρα του νομοσχεδίου δεν αναφέρεται η Γραμματεία για τη Βιολογική ποικιλότητα;

2) Το νομοσχέδιο αυτό είναι αχρείαστο καθώς όλα τα ζητήματα που πραγματεύονται ρυθμίζονται από το δασικό κώδικα, το νόμο για το περιβάλλον 1650/1986, το νόμο για τα Καταφύγια Άγριας Ζωής (2637/1998), αλλά και τους περιβόητους νόμους 2742/1999 και 3044/2002. Μάλιστα ουσιαστικά καταλήγει να κάνει μεγάλες τροποποιήσεις στους νόμους αυτούς, αναιρώντας τους εμπνευστές τους (όπως το ν. 1650/1986 του αείμνηστου Α. Τρίτση)

3) Είναι περίεργο που δεν μνημονεύεται τίποτε για τη φύλαξη των προστατευόμενων περιοχών και του περιβάλλοντος εν γένει, που γνωρίζετε πως αποτελεί το τεράστιο πρόβλημα της φύσης. Επ’ αυτού εκ νέου περιορίζεστε σε ευχολόγια

4) Δεν αναφέρεται πουθενά η δασική υπηρεσία, η κατ΄εξοχήν υπηρεσία υπαίθρου, που υπάγεται πια στο ΥΠΕΚΑ. Είναι περίεργη αυτή η απαξίωση της δασικής υπηρεσίας

5) Δεν αναφέρονται πουθενά οι κυνηγετικές οργανώσεις, σωματεία συνεργαζόμενα με το ΥΠΕΚΑ, τα οποία σας θυμίζουμε ότι από δικούς τους πόρους (δηλ. των Ελλήνων κυνηγών) δαπανούν περισσότερα από 1.000.000 ευρώ το χρόνο για την ενίσχυση της βιοποικιλότητας, μέσω των συντονισμένων τους δράσεων βελτίωσης των ενδιαιτημάτων (με σπορές, φυτεύσεις, αναδασώσεις, εμβολιασμούς, ασυγκόμιστους αγρούς, μη χρήση γεωργικών φαρμάκων σε γεωργικές εκτάσεις, κατασκευή μικρών έργων με ποτίστρες, δεξαμενές, κλπ)

6) Με επιμέλεια βλέπουμε να έχει προστεθεί σε πολλά άρθρα η «ευκαιρία» για τη συμμετοχή εκπροσώπων των μη κυβερνητικών οργανώσεων και η ενεργοποίηση του ΕΚΠΑΑ και της Επιτροπής ΦΥΣΗ 2000 (όπου πρόσφατα η κ. Υπουργός τοποθέτησε, ονομαστικά, ανώτερα στελέχη και υπαλλήλους μη κυβερνητικών οργανώσεων)

7) Το νομοσχέδιο αγνοεί προκλητικά ακόμα και τους σκοπούς που αυτό θέτει με κυριότερο αυτό της διαβούλευσης με τα ενδιαφερόμενα μέρη και τους stakeholders (χρήστες των φυσικών πόρων). Σε κανένα του άρθρο δεν προβλέπει διαδικασία διαβούλευσης, παρά μόνο δεσμευτικά σχέδια διαχείρισης και δεσμευτικές αποφάσεις είτε του Υπουργού είτε των Φορέων Διαχείρισης (που είναι ΝΠΙΔ), στους οποίους δίνονται υπερεξουσίες ανώτερες της κρατικης μηχανής, προβληματίζοντας ακόμα και για την εφαρμογή του άρθρου 24 του Συντάγματος. Οι Φορείς Διαχείρισης αποδεδειγμένα υπολειτουργούν (έχοντας απλήρωτο το προσωπικό τους εδώ και μήνες!). Χωρίς καμία εξασφάλιση οικονομικής χρηματοδότησης αυτά τα ΝΠΙΔ ή και άλλα που μπορεί να ιδρυθούν θα εξελιχθούν σε γενικούς ρυθμιστές και συντονιστές, ώστε τελικά να καταλήξουν διακοσμητικά στοιχεία, ανήμπορα να παρέμβουν στα τεράστια οικολογικά εγκλήματα που συντελούνται στην ελληνική φύση. Κύριοι εμπνευστές του νομοσχεδίου η προστασία του περιβάλλοντος ήταν, είναι και θα είναι υποχρέωση του Κράτους… και όχι μέρος χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων!

8) Αντικειμενικά το θέμα «θήρα» δεν συνδέεται με το νομοσχέδιο, καθώς όλα τα θηραματικά είδη είναι σε ικανοποιητική κατάσταση διατήρησης. Από τα περίπου 440 είδη πτηνών που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, επιτρέπεται η θήρα μόνο των 32. Από τα 116 είδη θηλαστικών που έχουν καταγραφεί στη χώρα, επιτρέπεται η θήρα μόλις των 5. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN), κανένα από τα ελληνικά θηρεύσιμα είδη δεν αποτέλεσε στο παρελθόν και δεν αποτελεί και σήμερα απειλούμενο είδος. Τα απειλούμενα είδη αντίθετα ουδέποτε κυνηγήθηκαν, παρόλα αυτά όμως κάποια απειλούνται με εξαφάνιση. Το κυνήγι επομένως δεν επηρεάζει τα σπάνια είδη και οι αιτίες για την πληθυσμιακή κατάσταση των σπάνιων ειδών πρέπει να αναζητηθούν στην αγροτική και περιβαλλοντική πολιτική της χώρας. Παρόλα αυτά με ευκολία το νομοσχέδιο προβλέπει μέτρα περιορισμού ή και απαγόρευσης της θήρας

9) Με επιμέλεια βλέπουμε επίσης να υπάρχουν «περιπτώσεις» όπου λόγοι εθνικής οικονομικής σημασίας … προηγούνται της βιοποικιλότητας. Ενώ έχετε και ειδική πρόβλεψη για τα αιολικά πάρκα, όπου επίσης αυτά προηγούνται, άσχετα με τους λόγους προστασίας της βιοποικιλότητας. Σας θυμίζουμε ότι αντίστοιχα «παράθυρα» σε παλαιότερες προσπάθειες αναθεώρησης του Συντάγματος είχαν την καθολική αντίδραση των πολιτών.

10) Με λύπη μας βλέπουμε να επιτρέπεται ένα «συγχωροχάρτι» σε μεγάλα οικονομικά κέντρα που μπορεί να προκαλέσουν περιβαλλοντική υποβάθμιση, αλλά αρκεί ίσως να πλήρώσουν. Παράθυρο όπου μπορεί ο υπεύθυνος για την περιβαλλοντική καταστροφή να παρουσιάζεται ως οικονομικός υποστηρικτής του όποιου πράσινου ταμείου. Με το ίδιο πνεύμα σε πολλά μέρη του κόσμου η βιοποικιλότητα καταστρέφεται, όπου μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες και οικονομικοί κολοσσοί χρηματοδοτούν μη κυβερνητικές οργανώσεις ως άλλοθι … ζητώντας άφεση αμαρτιών για τα οικολογικά εγκλήματα, με τη συνενοχή πια των χρηματοδοτούμενων ΜΚΟ.

11) Τέλος απορία δημιουργεί το «κατεπείγον» των μόλις έξι ημερών, που δίνεται ως χρόνος για συμμετοχή στη διαβούλευση. Χρόνος απαράδεκτα ελάχιστος.

Ζητούμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ -ΘΡΑΚΗΣ


Πηγή www.e-artemis.gr

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΠΕΙΡΑΙΑ...

Απαξιωμένο από όλους το Κέντρο της Αίγινας

«Το Κέντρο Περίθαλψης της Αίγινας πρέπει να πάψει να είναι κάτι για το οποίο ντρεπόμαστε και να μετατραπεί σε μια δραστηριότητα - καύχημα για τον νομό μας» σημειώνει η νομαρχιακή σύμβουλος Πειραιά κ. Εύη Καρακώστα, που είναι και μέλος του Οργανισμού Περιβάλλοντος της νομαρχίας.

Η εμπλοκή της κ. Καρακώστα έχει ένα αξιοσημείωτο «βάρος», καθώς τα κτίρια στα οποία στεγάζεται σήμερα το ΕΚΠΑΖ, του έχουν παραχωρηθεί με χρησιδάνειο από τη Νομαρχία, η οποία κατέχει την κυριότητά τους.

Η κ. Καρακώστα ζητάει να υλοποιηθούν χωρίς άλλη καθυστέρηση οι δυο ομόφωνες αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου για τη σύσταση ενός νέου φορέα διαχείρισης του Κέντρου, που θα αντικαταστήσει το ΕΚΠΑΖ με τη μορφή που το ξέρουμε σήμερα...

Το Κέντρο της Αίγινας υπό τη σημερινή του μορφή αποτελεί ένα «αγκάθι» για τη Νομαρχία Πειραιά, καθώς -όπως σημειώνει η κ. Καρακώστα- υπάρχουν καταγγελίες από διεθνείς οργανισμούς ως προς την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο κτίριο, όπου οι νυν διαχειριστές δέχονται επισκέψεις σχολείων και η υγεία των παιδιών τίθεται σε κίνδυνο.

Ως υπεύθυνο των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην... «έξωση» των σημερινών διαχειριστών του ΕΚΠΑΖ, η κ. Καρακώστα κατονομάζει τον νομάρχη Πειραιά κ. Μίχα, ο οποίος αναβάλλει συνεχώς τη λύση για μετά τις εκλογές, ώστε να μην αναγκαστεί ο ίδιος να διαχειριστεί «πολιτικά» το πρόβλημα...

Δεν είμαστε... μπούφοι!

Το «Εθνος - Κυνήγι» έχει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια αποκαλύψει τόσο την έλλειψη επιστημοσύνης και τεχνικής κατάρτισης του ΕΚΠΑΖ, όσο και την ιδεολογική του μονομέρεια...

Κι όμως, από ένα κέντρο περίθαλψης που απουσιάζει η υπογραφή έστω και ενός ειδικευμένου κτηνιάτρου, διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις συνεχίζουν να αντλούν στοιχεία που παρουσιάζουν στην κοινή γνώμη... ως έγκυρα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο τραυματισμένος μπούφος της φωτογραφίας, που το ΕΚΠΑΖ παρουσιάζει... ως πυροβολημένο στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Κι όμως, ακόμα και ένα μικρό παιδί θα μπορούσε να αντιληφθεί ότι πρόκειται για την τυπική εικόνα ενός τραύματος από ηλεκτροπληξία!

Φαίνεται τελείως ξεκάθαρα ότι η φτερούγα του πουλιού έχει νεκρωθεί, ενώ έχουν αποκαλυφθεί οι ιστοί και οι τένοντες... Αυτό δεν γίνεται ΠΟΤΕ σε ένα τραύμα από πυροβόλο όπλο.

Τους διαχειριστές του ΕΚΠΑΖ όμως, ουδόλως τους απασχολεί η αλήθεια...

Σε μια πολωτική και κινδυνολογική «ρητορική» εξαντλούνται, είτε ξέρουν είτε δεν ξέρουν να ξεχωρίζουν τα τραύματα...

Πηγή www.diananews.gr

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΩΝ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ...

Νόμιμο το κυνήγι εντός των Ζωνών Ειδικής Προστασίας, αλλά...


Ζήτημα ημερών είναι πλέον η υπογραφή της υπουργικής απόφασης για τις Ζώνες Ειδικής Προστασίας για τα πουλιά, που για μήνες έχει αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ της Κ.Σ.Ε, της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.Ε.ΚΑ. και των μεγάλων περιβαλλοντικών οργανώσεων της χώρας...

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Εθνος - Κυνήγι», από το κείμενο το οποίο θα υπογράψει εντός των προσεχών 24ώρων η υπουργός κ. Τ. Μπιρμπίλη, έχουν ΑΠΑΛΕΙΦΘΕΙ εκείνες οι διατάξεις που έθεταν σε διωγμό την κυνηγετική δραστηριότητα από το 30% του εδάφους της χώρας, που καταλαμβάνουν στο σύνολό τους οι παλαιότερες και νεοϊδρυθείσες Ζ.Ε.Π.

Επίσης, ΔΕΝ θα συμπεριλαμβάνονται και όλες εκείνες οι ρυθμίσεις που επιχειρούσαν με... πλάγιο τρόπο να ανατρέψουν το υφιστάμενο «στάτους» της νόμιμης κυνηγετικής δραστηριότητας, είτε με χρονικούς περιορισμούς της διάρκειας της κυνηγετικής περιόδου είτε με αφαίρεση ειδών από τη λίστα των θηρεύσιμων.

Υπενθυμίζεται ότι, στην αρχική του μορφή, το σχέδιο για τις Ζ.Ε.Π. έθετε ουσιαστικά μια «ταφόπλακα» σε ό,τι μέχρι τώρα εθεωρείτο ως δεδομένο για το κυνήγι στη χώρα μας.

Μεταξύ άλλων «καταργούσε» τον Φεβρουάριο προβλέποντας ως απαρέγκλιτη λήξη της κυνηγετικής περιόδου την 31η Ιανουαρίου, προέβλεπε τριετή τουλάχιστον «αναστολή» της θήρας της ορεινής πέρδικας, έθετε... ωριαίες απαγορεύσεις κυνηγίου μετά την ανατολή και πριν τη δύση του ηλίου και απαγόρευε συνολικά το κυνήγι όπου είχε -ή επρόκειτο στο μέλλον- να ιδρυθεί νέα Ζ.Ε.Π.

Για να απαλειφθούν όλες αυτές οι διατάξεις απαιτήθηκε ένας επιτυχής συνδυασμός πιέσεων και επιχειρημάτων από την πλευρά της Κ.Σ.Ε., απέναντι σε ένα ιδιαίτερα εχθρικό περιβάλλον...

Κάποιος περισσότερο «ευκολόπιστος» σήμερα ίσως και να πανηγύριζε, αλλά το ρεπορτάζ από τα γραφεία της Κ.Σ.Ε. όλο αυτό το διάστημα... συναντάει έναν μονίμως φορτισμένο και συννεφιασμένο Παπαδόδημα!

Ευεξήγητο αυτό, γιατί θα ήταν λάθος να πιστέψει κανείς ότι τα πράγματα έχουν κριθεί! Η εκτίμηση της Κ.Σ.Ε. είναι πως πρόκειται για υπολογισμένες «υποχωρήσεις τακτικής» του στενού περιβάλλοντος της κ. Μπιρμπίλη, οι οποίες θα επανέλθουν -ίσως και δριμύτερες- από το «παράθυρο», στις διάφορες μορφές του νομοθετικού έργου του υπουργείου.

Το επιτελείο της Κ.Σ.Ε. που συντονίζει τη «μάχη» για τις Ζ.Ε.Π. είναι σε θέση να γνωρίζει ότι μια πλειάδα απαγορεύσεων και περιορισμών σε σχέση με το κυνήγι, γίνεται προσπάθεια από τις ΜκΟ να εισαχθούν σε μια δεύτερη υπουργική απόφαση, που θα αφορά τα «οριζόντια μέτρα διαχείρισης» στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας.

Για τις ΜκΟ και για μια σειρά «παραγόντων» που κινούνται πέριξ του υπουργικού γραφείου στο Υ.ΠΕ.ΚΑ., η επιδίωξη μιας «ρεβάνς» απέναντι στην Κ.Σ.Ε. και στον κόσμο των κυνηγών αποτελεί μέρος του κεντρικού σχεδίου τους.

Και οι κυνηγετικές οργανώσεις αυτό το ξέρουν πολύ καλά, όπως ξέρουν ότι οι συζητήσεις και διαπραγματεύσεις για τη νέα ρυθμιστική δεν έχουν ακόμα αρχίσει, για να έχουν ολόκληρο το «κάδρο» των προθέσεων του υπουργείου.

Γι’ αυτό και στις κινήσεις «στρατηγικής» που εκπονεί η Συνομοσπονδία με τη συνδρομή του επιστημονικού και νομικού επιτελείου της, συνεκτιμούνται ως μείζονος σημασίας οι «παγίδες» που καλά καμουφλαρισμένες κρύβονται μέσα στο νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα...

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι το Υ.ΠΕ.ΚΑ. προσπαθεί να περάσει το νομοσχέδιο με συνοπτικές διαδικασίες, περιορίζοντας τη «διαβούλευση» σε... έξι μέρες μόνο!

Το κυνήγι «γλίτωσε» από την υπουργική απόφαση για τις Ζ.Ε.Π., αλλά το νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα δίνει την... υπερεξουσία στην υπουργό να απαγορεύει το κυνήγι αν συντρέχουν κάποιες «έκτακτες» συνθήκες, ακόμα κι αν αυτές δεν έχουν να κάνουν με το ίδιο το κυνήγι.

Και βέβαια, μέσω του νομοσχεδίου, οι περιβαλλοντικές ΜκΟ όπως το WWF, η Ορνιθολογική κλπ. αναγάγονται σε βασικούς ρυθμιστικούς παράγοντες, αναλαμβάνοντας νευραλγικό ρόλο στη λειτουργία και διαχείριση ολόκληρων περιοχών του εθνικού εδάφους.

Πηγή www.diananews.gr

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Η υπεροχή του Β25...

H Browning έβγαλε 250.000 σουπερποζέ βελγικά Β25 και 2.000.000 περίπου κλώνους στη σειρά Citori, 325, 425 και 525. Η Purdey από το 1830 μέχρι σήμερα έβγαλε συνολικά λιγότερα από 30.000 όπλα όλων των τύπων.

Είναι εμφανές ότι από την άποψη της σπανιότητας το Browning δεν θα έχει ποτέ τις τιμές των αγγλικών όπλων. Ομως δεν πρέπει να μπερδεύουμε τη σπανιότητα με την αντικειμενική αξία. Το Β25 και οι κλώνοι του βρίσκονται κάθε μέρα σε σκοπευτήρια και δοκιμάζονται σκληρά, πολύ σκληρά, με χιλιάδες ανοιγοκλεισίματα και απανωτές βολές. Κανένα από τα «μεγάλα» όπλα δεν έχει περάσει τόσο σκληρή δοκιμασία σε τόσο μεγάλο ποσοστό της παραγωγής του. Αυτή η αλήθεια είναι εύκολα ελέγξιμη: μπείτε σε ένα οπλουργείο και δείτε πόσα αγγλικά όπλα περιμένουν επέμβαση και πόσα Β25 ή συγγενικά τους μοντέλα. Τα σχόλια δικά σας.

Αυτή η αντοχή του Β25 και των κλώνων του δεν είναι τυχαία. Το σύστημα έχει χαρακτηριστικά που το καθιστούν ανθεκτικό, ειδικά όταν συγκρίνεται με τα λεπτεπίλεπτα καθαρόαιμα. Ο πίρος του Browning είναι μασίφ και περνά το συνολικό πλάτος της βάσης. Οταν μετρηθεί η επιφάνεια που είναι σε επαφή με τον γάντζο των καννών τότε βλέπουμε ότι είναι μεγαλύτερη από την επιφάνεια επαφής σε όπλα με διακεκομμένους πίρους.
Η υπεροχή του Β25

Στο Browning ο πίρος έχει διάμετρο 8 χιλιοστά και πλάτος γάντζου 16 χιλιοστών. Η επαφή είναι (2ΠΧ4Χ16) /2=200,96 τετραγωνικά χιλιοστά. Σε σύγκριση οι διακεκομμένοι πίροι που εξέχουν τέσσερα χιλιοστά από τη βάση και έχουν διάμετρο 11 χιλιοστών δίνουν επιφάνεια (2ΠΧ5,5Χ3)/2= 69,08 τετραγωνικά χιλιοστά ανά πίρο δηλαδή 138,16 τετραγωνικά χιλιοστά στο σύνολο των δύο πίρων. Στο σύστημα Browning το σύνολο του πίρου, σε όλο του το πλάτος, υποστηρίζεται από ατσάλι της βάσης στο μπροστινό μέρος. Δηλαδή το φορτίο που δέχεται ο πίρος δεν μένει μόνο στο μέταλλό του αλλά κατανέμεται στο υλικό της βάσης.

Παρεμβάσεις ισχύος
Σε όλα τα σουπερποζέ οι δυνάμεις από την πυροδότηση καλό είναι να κατανέμονται στη βάση και να μη συγκεντρώνονται σε ένα μόνο σημείο. Οπως σε πολλά όπλα το Browning έχει μια εξοχή των καννών, στο κλειδί των καννών που δένει σε μια αντίστοιχη εσοχή στη βάση. Στο Browning αυτή η επαφή καννών και βάσης έχει επιφάνεια 19Χ12= 228 τετραγωνικά χιλιοστά. Στα περισσότερα όπλα με διακεκομμένους πίρους η επιφάνεια είναι περίπου στο μισό.

Το συρταρωτό κλειδί του Browning έχει επιφάνεια αγκίστρωσης με τις κάννες 19*3= 57 τετραγωνικά χιλιοστά.

Υπάρχουν και μερικά άλλα σημεία που συνεισφέρουν στην αντοχή του Browning. Η βάση είναι μασίφ, δηλαδή η πάνω ουρά και η κάτω πλάκα της βάσης είναι μασίφ με το σώμα. Στα περισσότερα σουπερποζέ η πλάκα της σκανδάλης είναι πρόσθετο μέρος που ξεβιδώνεται. Η μασίφ κατασκευή δίνει μια μόνιμη και αναλλοίωτη σχέση μεταξύ της βάσης και των εσωτερικών τμημάτων του όπλου, άρα μια σταθερή εφαρμογή μεταξύ τους.

Ο οπλιστήρας στο Browning είναι ένα τεράστιο «Τ» που γυρνά πάνω σε έναν ατσάλινο πίρο διαμέτρου 4 χιλιοστών. Το «Τ» ενεργοποιείται από ένα εξίσου στιβαρό πόδι που εξέχει από την πάπια με πάχος 5 ή 6 χιλιοστών. Πρόκειται για τμήμα με σαφώς μεγαλύτερη επιφάνεια από το λεπτεπίλεπτο ποδαράκι όπλισης που βλέπουμε στα περισσότερα ιταλικά σουπερποζέ.

Τα παραπάνω είναι τα κύρια σημεία αντοχής. Αυτά κάνουν το Browning να συνεχίζει να έχει μια ξεχωριστή θέση στον κόσμο του σουπερποζέ και το καθιστούν μια εξαιρετική αγορά μεταχειρισμένου όπλου. Είναι δύσκολο για τον οποιονδήποτε να κουράσει ένα Browning. Και ό,τι λέγεται για το Browning ισχύει τόσο για το Β25 όσο και τους κλώνους του, καθώς και για τα συγγενικά όπλα όπως το Miroku και το Baikal ΙΖ27. Αν και το τελευταίο έχει μερικές διαφορές στο σύστημα όπλισης και στον πυροδοτικό μηχανισμό.

Το Browning κερδίζει πόντους ακόμη και όταν συγκρίνεται με το άλλο σύστημα με πίρο και βαθύ προφίλ, το Merkel. Το Browning είναι πιο απλό, και έχει ένα μεγάλο κλειδί αντί για τα πολλά κλειδιά του Merkel (συρτάρι συν περαστό κλείδί Κέρστεν). Οταν τα κλειδιά είναι πολλά τότε οι κάμψεις της βάσης θα δημιουργήσουν ανοχές και το τελικό φορτίο θα το επωμιστεί ένα από τα πολλά κλειδιά. Επίσης το Merkel δεν έχει μασίφ βάση. Ομως το Merkel τείνει να είναι καλύτερα ζυγισμένο από κατασκευής.

Πλεονεκτήματα...
Ο συνδυασμός της έλλειψης σπανιότητας και της τερατώδους αντοχής, κάνουν το Browning καλή αγορά για όσους ψάχνουν για ένα καλό σουπερποζέ ή για ένα μεταχειρισμένο όπλο που θα χρησιμεύσει σαν θεμέλιο για περαιτέρω βελτίωση.

Η αγορά ενός μεταχειρισμένου Β25 Α1, ή ενός Citori ή Β325 είναι σαφώς μέσα στα όρια του οικονομικά εφικτού. Η επισκευή του, αν χρειάζεται, είναι εύκολη και τα ανταλλακτικά σχετικά εύκολα να βρεθούν. Η βελτίωση με ένα καινούργιο κοντάκι στα μέτρα του κατόχου είναι σχετικά φθηνή υπόθεση. Η παρατήρηση μου είναι ότι ένα μεταχειρισμένο Β325 είναι σπάνιο, προφανώς όσοι τα έχουν δεν τα αφήνουν να φύγουν και αυτό λέει κάτι!

Κοντάκια και πάπια ημικατεργασμένα από αμερικανική εταιρεία βρίσκονται σε καλές τιμές για σχεδόν όλα τα μοντέλα Browning. Ενα κοντάκι από καλή αμερικανική καρυδιά με νερά, (ξύλο που είναι στο μέσο όρο τιμής), έχει κόστος γύρω στα 350 ευρώ.

Το τελικό σύνολο θα έχει πάντα εμπορική αξία λόγω του ονόματος.

Η γκάμα των Browning είναι μεγάλη. Το Β25 στην Αμερική ήταν γνωστό με την ονομασία Superposed, και έτσι θα το δείτει στα όπλα του θείου από την Αμερική. Η περίοδος 1969-1973 ήταν η φάση όπου χρησιμοποιήθηκαν ξύλα στεγνωμένα με αλάτι, τα γνωστά Salt Guns και έχουν προβλήματα σκουριάς άρα χρειάζεται προσεκτικός έλεγχος στη χρονολογία κατασκευής. Το πιο γρήγορο και εύκολο τεστ για τα αλατισμένα κοντάκι είναι το ξεβίδωμα της βίδας του πέλματος και έλεγχος για σκουριά. Τα ιαπωνικά Browning (Citori, 325, 425, 525) έχουν περάσει και αυτά από αλλαγές και διάφορα μοντέλα. Το ερώτημα λοιπόν είναι ποιο από αυτά είναι καλή αγορά.

Η γενική παρατήρηση είναι ότι τα κυνηγετικά μοντέλα με κυνηγετική ρίγα είναι τα προτιμητέα. Η φαρδιά σκοπευτική ρίγα και το σκοπευτικό σχήμα αποδίδουν βαριά όπλα που δύσκολα θα ελαφρύνουν.

Τα κυνηγετικά είναι πιο εύκολα στην μετατροπή και αρχίζουν με ένα λογικό βάρος γύρω στα 3,100 με 3,200 στο διαμέτρημα 12. Αποφύγετε τον πειρασμό να πάρετε ένα σκοπευτικό με την ελπίδα ότι θα ελαφρύνει και θα γίνει κυνηγετικό. Οι ρίγες του Browning δεν ξεκολλούν εύκολα για να φύγουν γραμμάρια από μπροστά. Η αφαίρεση μερικών εκατοστών από το συνολικό μήκος των καννών δεν θα κάνει πολλά πράγματα σε ένα όπλο βάρους 4 κιλών. Ανάμεσα στα πιο επιθυμητά μοντέλα είναι το απλό Β25 Α1, με μαύρη βάση και ελάχιστο σκάλισμα και το Citori Grand Lightning που είχε αγγλέ ή ντεμί πιστολέ κοντάκι και κανονική πάπια (χωρίς το περίεργο σνάμπελ) και βάρος 3 κιλά.

Η αξία...
Το Β25 δεν βγήκε σε διαμέτρημα 16, όμως τα ιαπωνικά βγήκαν και μερικά σε αυτό το διαμέτρημα προσφέρουν όπλα μοναδικού ζυγίσματος. Αν δεν έχετε πρόβλημα με τη δυσκολία εύρεσης φυσιγγίων τότε το 16άρι είναι μια καλή αγορά.

Εχοντας υπόψη τους αριθμούς παραγωγής του Browning οι τιμές στο εξωτερικό είναι ανάλογα χαμηλές και έτσι πρέπει να είναι και εδώ για τα βασικά μοντέλα.

Τα διακοσμημένα μοντέλα του Β25 και των ιαπωνικών όπλων ανεβαίνουν κατακόρυφα αλλά αυτά είναι άλλη υπόθεση, δεν είναι υποψήφια για διασκευές. Οταν κρίνετε τις τιμές των μεταχειρισμένων Browning να έχετε υπόψη ότι το καινούργιο Citori έχει λιανική τιμή 1.400 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ και αυτό είναι ένα χρήσιμο μέτρο κρίσης για την τιμή ενός μεταχειρισμένου όπλου.

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;
Ο J.M. Browning σχεδίασε το Β25 ως πολιτικό όπλο από την αρχή. Ο γιός του, ο Val Browning τελειοποίησε το σχέδιο της μονής σκανδάλης και έκτοτε το όπλο παραμένει σχεδόν το ίδιο, κάνοντας το Β25 ένα από τα μακροβιότερα σχήματα στην ιστορία των όπλων. Το 1975 άρχισε η παραγωγή του ιαπωνικού Browning από την Miroku και συνεχίζει μέχρι σήμερα, ενώ το Β25 συνεχίζει να παράγεται στο Βέλγιο μόνο κατά παραγγελία. Σε τιμές που ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ. Τόσο το βελγικό όσο και το ιαπωνικό Browning είναι όπλα που θα αντέξουν άνετα 250.000 φυσίγγια χωρίς πρόβλημα.

ΤΟΥ ΝΙΚΗΤΑ ΚΥΠΡΙΔΗΜΟΥ

Πηγή www.ethnos.gr

ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ "ΚΥΝΗΓΙ ΜΕ ΚΥΝΗΓΟΣΚΥΛΑ" ...

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΕΥΧΟΥΣ ΕΙΝΑΙ :

Η Γενική Συνέλευση του Κυνολογικου Ομίλου Ελλάδος και όσα ειπώθηκαν και αποφασίστηκαν στη Βραυρώνα!

Οι αλήθειες των αριθμών...

Οσα είπαν, όσα έγραψαν και όσα αξίζει να αναφερθούν...

Τεστ γνώσεων για να μετρήσετε τις γνώσεις σας...

Ελληνικές επιτυχίες στους ιταλικούς αγώνες της Σερβίας.

Το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πόιντερ που έγινε στη Σερβία τον περασμένο Μάρτιο.

Ενα όπλο για το κυνήγι του ορτυκιού. Γράφει ο Νικήτας Κυπρίδημος
.

Ο λαγός μετά τις πυρκαγιές. Μια επιστημονική ανάλυση από τους θηραματολόγους Περικλή Μπίρτσα και Χρήστο Σώκο.

Εκτροφή καθαρόαιμων σκύλων. Το «κομμάτι» που πρέπει να διαβάσουν όσοι ασχολούνται με την εκτροφή.

Ασπροκόκκινο Ιρλανδικό Σέττερ. Ναι, υπάρχει και τέτοιο και είναι διαφορετική φυλή από το... κανονικό Ιρλανδικό.

Τα μυστικά του λαγού από τον Θοδωρή Κρητικό.

Μπεκάτσα. Αν και κατακαλόκαιρο, τρεις σελιδούλες για την μπεκάτσα είναι καλή ιδέα.

Ο Μπάμπης Γκαβάς γράφει για τα τρυγόνια.

Η αστάθεια της φέρμας. Πρόβλημα και αυτό...

Τα ντοπιάρικα ορτύκια. Βρείτε τα...

Τα Σπάνιελ και η εργασία τους. Από τον Πάνο Παπαδημητρίου.

Πόιντερ. Ολα σε τρεις σελίδες για αυτή τη σπουδαία φυλή που παντού έχει πάρει την κατρακύλα εκτός από την Ελλάδα.

Κυνήγι αγριόχοιρου στο χιόνι, όπως γίνεται αλλού...

Ευκαιρίες καριέρας για λαγόσκυλα...

Ο αξεπέραστος Ποιμενίδης γράφει για τα βιώματα των θηραμάτων. Δεν διαβάζεται. Ρουφιέται!!!

Καλώς τον. Ο Νίκος Αυγερινός γράφει για τα Ντράτχααρ.

Μονοσκάνδαλο ή δισκάνδαλο; Ποιος γράφει; Ποιος άλλος από τον Νικήτα Κυπρίδημο.

Εδώ Πρέβεζα. Η έκθεση του τοπικού Κυνοφιλικού Ομίλου...

Τα σφάλματα του κυναγωγού. Ας το διαβάσουν όσοι ρίχνουν πάντα τα σφάλματα στον σκύλο τους.

Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΕΚΤΡΟΦΗΣ-ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ...

ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010-ΚΑΒΑΛΑ.

POINTER – ΚΡΙΤΗΣ: ΝΙΑΝΙΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ.


ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΝΕΩΝ ΑΡΣΕΝΙΚΩΝ.
1ος Εξαίρετος Ivits of Sfagia Κανδυλάρης Παν.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΝΕΩΝ ΘΗΛΥΚΩΝ.
1ος Εξαίρετος Atina Plutonhunting Farm Plutonhunting Farm(Παππάς Β.)
2ος Εξαίρετος Irma of Sfagia Κανδυλάρης Παν.
3ος Εξαίρετος Ina of Sfagia Κανδυλάρης Παν.
4ος Εξαίρετος Ismini of Sfagia Κανδυλάρης Παν.

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΕΩΝ ΦΥΛΗΣ: Ivits of Sfagia Κανδυλάρης Παν.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΦΗΒΩΝ ΑΡΣΕΝΙΚΩΝ.
1ος Πολύ Καλός Φρίξος Γκύρης Κύρος
2ος Καλός Ερμής Μιχαηλίδης Γεωρ.
3ος Καλός Erik di Gruppo di Giorgio Μουλιστάνος Ηλ.
Καλός Πύρρος Γκύρης Κύρος
Καλός Dukas of Sfagia Κανδυλάρης Παν.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΟΙΚΤΗ ΑΡΣΕΝΙΚΩΝ.
1ος Πολύ Καλός Flavio di Tsoto Τριανταφύλλου Αλ.
2ος Πολύ Καλός Vakon Hero Dario Κωνσταντινίδης
3ος Πολύ Καλός Raul Παυλίδης-Ταουσάνης
Πολύ Καλός Melvin Κανδυλάρης Παν.
Καλός Ritz Μυτελέτσης Μιλ.
Καλός Κρόνος Καλτσίδης Αλ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΟΙΚΤΗ ΘΗΛΥΚΩΝ.
1ος Εξαίρετος CAC Dana Παπαδόπουλος Αθ.
2ος Εξαίρετος Dena Μανωλάκης Παν.
3ος Εξαίρετος Φιλίτσα Γκύρης Ιωάν.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΡΣΕΝΙΚΩΝ.
1ος Εξαίρετος CAC Akariensis Maikol Παυλίδης Ιωαν.
2ος Εξαίρετος Runi Lazar Andric (Κανδυλάρης Παν.)
3ος Εξαίρετος Nadir di Ioannina Παππάς Βυρ.
Πολύ Καλός Flash Καραστάθης Ευθ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΗΛΥΚΩΝ.
1ος Εξαίρετος RCAC Elli di Tsoto Τσοτόπουλος Γεωρ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ ΑΡΣΕΝΙΚΩΝ.
1ος Εξαίρετος RCAC Vanko of Mavish Κανδυλάρης Παν.

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΦΥΛΗΣ: Dana Παπαδόπουλος Αθ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ
1ο καλύτερο ζευγάρι Ivits of Sfagia Χ Ina of Sfagia Κανδυλάρης Παν.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΠΟΓΟΝΩΝ.
1ος καλ. απογόνων Melvin Κανδυλάρης Παν.


SETTER – ΚΡΙΤΗΣ: ΝΙΑΝΙΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ.


ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΥΤΑΒΙΩΝ.
1ο Υποσχόμενο Angelina Gruppo di Giorgio Δουλκέρογλου Γ.
2ο Υποσχόμενο Aspen Gruppo di Giorgio Δουλκέρογλου Γ.

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΥΤΑΒΙ ΦΥΛΗΣ: Angelina Gruppo di Giorgio Δουλκέρογλου Γ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΝΕΩΝ ΑΡΣΕΝΙΚΩΝ.
1ος Εξαίρετος Ziko I de los Vitorones Julia Maria (Δάβαρης)
2ος Πολύ Καλός Dylan Gruppo di Giorgio Δουλκέρογλου Γ.
3ος Καλός Nil Συριστατίδης Νικ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΝΕΩΝ ΘΗΛΥΚΩΝ.
1ος Πολύ Καλός Dolce Gruppo di Giorgio Δουλκέρογλου Γ.
2ος Πολύ Καλός Diva Gruppo di Giorgio Δουλκέρογλου Γ.

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΕΩΝ ΦΥΛΗΣ: Ziko I de los Vitorones Julia Maria (Δάβαρης)

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΦΗΒΩΝ ΑΡΣΕΝΙΚΩΝ.
1ος Πολύ Καλός Yankee de los Vitorones Julia Maria(Χαλκίτης-Δουλκέρογλου)

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΟΙΚΤΗ ΑΡΣΕΝΙΚΩΝ.
1ος Πολύ Καλός Zar Στεργάκης Δημ.
2ος Πολύ Καλός Arko Λαβίδας Χρ.
3ος Πολύ Καλός Έκτορας Μηλάρης Χρ.
Καλός Sena Τοπτσίδης Αντ.
Καλός Tito Κωνσταντινίδης
Καλός Lord Rombaldoni (Τσουρνακάκης)
Καλός Bonco Πετκόπουλος Πολ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΟΙΚΤΗ ΘΗΛΥΚΩΝ.
1ος Πολύ Καλός Simba Τοπτσίδης Αντ.
2ος Πολύ Καλός Nera Κατσομάνος Αργ.
3ος Πολύ Καλός Alma Λαβίδας Χρ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΡΣΕΝΙΚΩΝ.
1ος Πολύ Καλός Radentis Ampo Παρασκευαϊδης Ευαγγ.
2ος Πολύ Καλός Ermis Κωνσταντινίδης
3ος Πολύ Καλός Canensis Ringo Μπανακάκης Γ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΗΛΥΚΩΝ.
1ος Εξαίρετος CAC Lori Αλμαλιώτης Δημ.

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΦΥΛΗΣ: Lori Αλμαλιώτης Δημ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ
1ο καλύτερο ζευγάρι
Dylan Gruppo di Giorgio Χ Dolce Gruppo di Giorgio Δουλκέρογλου Γ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΕΚΤΡΟΦΕΙΟΥ.
1ο καλύτερο εκτροφείο Gruppo di Giorgio Δουλκέρογλου Γ.
2ο καλύτερο εκτροφείο of Sfagia Κανδυλάρης Παν.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ: Dana Παπαδόπουλος Αθ.

ΑΝΑΠΛΗΡ. ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ: Lori Αλμαλιώτης Δημ.

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΥΤΑΒΙ ΕΚΘΕΣΗΣ: Angelina Gruppo di Giorgio Δουλκέρογλου Γ.

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΕΩΝ ΕΚΘΕΣΗΣ: Ivits of Sfagia Κανδυλάρης Παν.

ΑΝΑΠΛ. ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΕΩΝ ΕΚΘΕΣΗΣ: Ziko I de los Vitorones Julia Maria (Δάβαρης)


Πηγή www.okade.gr

Μεθοδεύσεις κατά του Κυνηγίου...

Θέμα: Μεθοδεύσεις κατά του Κυνηγίου στις διεργασίες διαμόρφωσης της σχετικής υπουργικής απόφασης 2010-2011

Αξιότιμοι κύριοι,

Η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, από την ανάληψη των καθηκόντων της έχει αποδείξει πως λειτουργεί σε ό,τι έχει να κάνει με την θήρα, μονομερώς, χωρίς την απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση αλλά και χωρίς τη γνώμη και τη συμμετοχή των εκπροσώπων των Κυνηγετικών Οργανώσεων παρά το γεγονός πως αυτές αποτελούν σωματεία αναγνωρισμένα και συνεργαζόμενα με το συγκεκριμένο Υπουργείο και ελέγχονται άμεσα από τις κατά τόπους Δασικές Αρχές.

Από τον Οκτώβριο του 2009 και ενώ ακόμα οι αρμοδιότητες στο νεοσύστατο Υπουργείο ΠΕΚΑ δεν είχαν καθοριστεί, δέκα (10) οικολογικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) έστειλαν προς το Υπουργείο σχέδιο νόμου (!) με το φιλόδοξο τίτλο «Ασπίδα προστασίας για τη Βιοποικιλότητα» γεγονός που αποδεικνύει πως οι σχετικές διεργασίες είχαν αποφασιστεί και ξεκινήσει να υλοποιούνται προεκλογικά. Μεγάλο ποσοστό των προτάσεων των περιβαλλοντικών ΜΚΟ ενσωματώθηκε όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς στο νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα που κατέθεσε το ΥΠΕΚΑ για το οποίο η δημόσια διαβούλευση έληξε βεβιασμένα τη Δευτέρα 12/7/2010.

Οι παραπάνω οργανώσεις στην εισήγησή τους πρότειναν ιδιαίτερα σημαντική μείωση στη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, αφαιρώντας με συνοπτικές διαδικασίες το μήνα Φεβρουάριο από αυτή, σε δύο σειρές κειμένου και χωρίς καμία επιστημονική αναφορά και τεκμηρίωση. Με αυτόν τον τρόπο δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί (όπως είναι αναμενόμενο) πως οι συγκεκριμένες οργανώσεις διακατέχονται από αρνητική προκατάληψη απέναντι στη θήρα, η οποία όμως δε βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα.

Στα ίδια πλαίσια κινήθηκαν και οι συντελεστές του «Κόκκινου βιβλίου για τα απειλούμενα ζώα της Ελλάδας» που εκδόθηκε πρόσφατα. Στη θεματική ενότητα για τα πτηνά προτείνουν ολικές απαγορεύσεις θήρας για μερικά είδη όπως η πετροπέρδικα, για την οποία παραθέτουν μόλις δύο (2) βιβλιογραφικές αναφορές εκ των οποίων η μία έχει σαν αντικείμενο τη γενετική ταυτοποίηση και η δεύτερη εκπονήθηκε τη δεκαετία του 1980. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός επιστήμονας για να αντιληφθεί πως από τις παραπάνω βιβλιογραφικές αναφορές δεν προκύπτουν πρόσφατα πληθυσμιακά στοιχεία. Κι όμως, οι συντελεστές της συγκεκριμένης πρότασης για συνολική απαγόρευση της θήρας της πετροπέρδικας, αναφέρουν με βεβαιότητα πως ο πληθυσμός της πετροπέρδικας έχει συρρικνωθεί και σε μερικές περιοχές έχει εκλείψει, σε μία πρωτοφανή εκτροπή από κάθε έννοια επιστημονικής δεοντολογίας και τεκμηρίωσης.

Σε ότι αφορά στη θήρα και στην προετοιμασία για την έκδοση της νέας ετήσιας ρυθμιστικής απόφασης, φοβούμαστε πως και η ηγεσία του συγκεκριμένου Υπουργείου φαίνεται να δρα μεροληπτικά και μονομερώς με σαφώς αντικυνηγετικές προθέσεις, οι οποίες όμως δε βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα αλλά στις προσωπικές αντιλήψεις τόσο της κυρίας Υπουργού, όσο και των «συμβούλων» που έχει επιλέξει και προέρχονται από τις ίδιες οικολογικές ΜΚΟ. Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται στο ακέραιο με την «πρόσκληση» από το ΥΠΕΚΑ σε διάλογο για το κυνήγι στον οποίο θα πάρουν μέρος η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η Πανελλήνια Ένωση Βιοτεχνών & Επαγγελματιών Κυνηγετικών Ειδών (ΠΕΒΕΚΕ), επτά (7) οικολογικές ΜΚΟ και ένα (1) πανεπιστημιακό ίδρυμα:

1. Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

2. WWF Ελλάς

3. ΑΝΙΜΑ-Σύλλογος Προστασίας & Περίθαλψης ’γριας Ζωής

4. Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης

5. Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων

6. Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία

7. Πανεπιστήμιο Αθηνών,Τμήμα Βιολογίας, Έδρα Ζωολογίας

8. Καλλιστώ

Από τις παραπάνω επτά ΜΚΟ οι τέσσερις συμμετείχαν και συνυπέγραψαν την ατεκμηρίωτη πρόταση για αφαίρεση του Φεβρουαρίου από τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου. Κατ΄ επέκταση θεωρείται βέβαιο το γεγονός πως δεν προσέρχονται με ανιδιοτέλεια, αμεροληψία και επιστημονική επάρκεια όπως θα άρμοζε σε διάλογο αυτού του επιπέδου, αλλά με προσωπικές και αυθαίρετες (στο βαθμό που δεν τεκμηριώνονται) αντιλήψεις. Η αποδοχή τέτοιων αντιλήψεων από επίσημο θεσμικό φορέα της Πολιτείας, όπως είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, δε μπορεί παρά να συνιστά εκτροπή από τις υποχρεώσεις που απορρέουν με την ανάληψη καθηκόντων από την ηγεσία του και συγκεκριμένα την Υπουργό κα Μπιρμπίλη.

Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δημοσιευτούν τα ονόματα και το επίπεδο εξειδίκευσης των εκπροσώπων των παραπάνω περιβαλλοντικών ΜΚΟ που θα πάρουν μέρος στο διάλογο και θα καθορίσουν το ρυθμιστικό πλαίσιο για τη Θήρα στην Ελλάδα, καθώς και το αν έχουν ασχοληθεί ποτέ με θέματα διαχείρισης της θήρας και των θηραματικών πληθυσμών έτσι ώστε να μπορούν να διαπιστώσουν οι Έλληνες κυνηγοί αλλά και οι πολίτες αυτής της χώρας τα κριτήρια με τα οποία λαμβάνονται οι επώδυνες αλλά αστήριχτες αποφάσεις εις βάρος τους.

Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ υιοθέτησε στο ακέραιο και απέστειλε ήδη στην Ε.Ε. με συνοπτικές διαδικασίες την πρόταση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας με τις νέες περιοχές για ένταξη στο δίκτυο Natura 2000. Την παραπάνω αυθαίρετη κίνηση στο βαθμό που δεν ελέγχθηκε και δεν αξιολογήθηκε επιστημονικά και στο βαθμό που δεν έχουν δημοσιευτεί τα κριτήρια με τα οποία έγινε η επιλογή των συγκεκριμένων περιοχών, έρχεται να συμπληρώσει η άκρως απαξιωτική για τις Κυνηγετικές Οργανώσεις (οι οποίες όπως αναφέρουμε και στην εισαγωγή, αποτελούν σωματεία αναγνωρισμένα και συνεργαζόμενα με το συγκεκριμένο Υπουργείο και ελέγχονται άμεσα από τις κατά τόπους Δασικές Αρχές), πρόσκληση για διάλογο για το μέλλον της θήρας στην Ελλάδα με επτά οργανώσεις οι οποίες δεν έχουν αξιολογηθεί ποτέ για τα χρήματα που δαπανούν και δεν είναι υποχρεωμένες να δημοσιεύουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους έτσι ώστε να μπορεί να κρίνει κάθε Έλληνας πολίτης αν επιτελούν ή όχι το έργο για το οποίο ιδρύθηκαν και λειτουργούν.

Εκτός των παραπάνω, το νέο νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα προβλέπει μεταξύ άλλων ρητά πως οι οικολογικές ΜΚΟ έχουν το δικαίωμα συνεργασίας με το ΥΠΕΚΑ σε διάφορα θέματα εφόσον έχουν «αποδεδειγμένη επιστημονική επάρκεια, τεχνογνωσία και εμπειρία». Η παραπάνω προϋπόθεση η οποία θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη για κάθε πολιτικό φορέα σε ευνομούμενη χώρα, αναιρείται πριν ακόμα ψηφιστεί το νομοσχέδιο, από το ίδιο το Υπουργείο το οποίο την εισηγείται, με την επίσημη πρόσκληση σε διάλογο για τη θήρα σε οργανώσεις των οποίων το αντικείμενο δεν έχει καμία σχέση με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα ή έστω δεν έχουν καμία επιστημονική γνώση και εξειδίκευση έτσι ώστε να είναι σε θέση να προσφέρουν κάτι στον παραπάνω διάλογο.

Εκτός αυτού, έντονα ερωτηματικά εγείρει ο αποκλεισμός των σχετικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων του ΑΠΘ τα οποία έχουν σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών τους ασύγκριτα μεγαλύτερη σχέση και εξειδίκευση σε θέματα σχετικά με τη διαχείριση της θήρας και των θηραματικών πληθυσμών σε σχέση με το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συμπληρωματικά αναφέρουμε πως στο νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα που κατέθεσε πρόσφατα το ΥΠΕΚΑ και αναμένεται να περάσει σύντομα από τη βουλή, προβλέπεται η δυνατότητα να απαγορευτεί πλήρως η θήρα σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποια απειλή για τη βιοποικιλότητα, ανεξάρτητα από την αιτία για την οποία αυτή εκδηλώνεται. Το ΥΠΕΚΑ στα σχετικά δελτία τύπου κάνει λόγο για «εναρμόνιση του εθνικού στο κοινοτικό δίκαιο» και με δεδομένο το γεγονός πως η Ε.Ε, αναγνωρίζει τη νόμιμη θήρα ως επωφελή για τη βιοποικιλότητα δραστηριότητα, θα περίμενε κανείς την ενίσχυση παρά τους ατεκμηρίωτους περιορισμούς θήρας που προτείνονται στο νομοσχέδιο.

Γίνεται επομένως προφανές πως σε ότι έχει να κάνει με τις αναμενόμενες ρυθμίσεις για την κυνηγετική περίοδο 2010 2011, οι νόμιμοι Έλληνες κυνηγοί έχουμε να κάνουμε με μία ενορχηστρωμένη επίθεση κατά της παραδοσιακής δραστηριότητας της θήρας η οποία συντονίζεται από την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και θεωρείται βέβαιο πως θα επιφέρει αναίτιες και μη επιστημονικά τεκμηριωμένες απαγορεύσεις και περιορισμούς στη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Θεωρούμε τη συνάντηση που έχει εξαγγελθεί ως καίριο χτύπημα κατά της νόμιμης δραστηριότητας της θήρας, των σχετικών επιταγών της Ε.Ε. η οποία αναφέρει ρητά πως η θήρα είναι επωφελής για τη βιοποικιλότητα, της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της αναλογικότητας εις βάρος των 230.000 Ελλήνων κυνηγών, κάθε έννοιας επιστημονικής δεοντολογίας και τεκμηρίωσης και της ορθής πολιτικής εκπροσώπησης με μοναδικούς υπεύθυνους την κα Υπουργό και τον αρμόδιο Υφυπουργό.

Η συγκυρία στην οποία συμβαίνουν τα παραπάνω ενισχύει ακόμη περισσότερο τα προβλήματα που θα προκύψουν με τις αναμενόμενες αρνητικές για τη Θήρα αποφάσεις, με δεδομένο το γεγονός πως η Θήρα αποτελεί διέξοδο για αρκετούς Έλληνες πολίτες οι οποίοι εκτός από τα εισοδήματα τους, βλέπουν να περιορίζεται αναίτια και η αγαπημένη τους δραστηριότητα. Το ίδιο ισχύει και για τους επαγγελματίες του κλάδου οι περισσότεροι από τους οποίους είναι κυνηγοί και για τους οποίους προφανώς τα αποτελέσματα θα είναι ακόμη πιο οδυνηρά.

Λαμβάνοντας ως δεδομένη τη στάση της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, αξιώνουμε πλέον από την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, ως νόμιμο εκπρόσωπο των Ελλήνων κυνηγών, να προβεί σε χρήση παντός νόμιμου δικαιώματος, τόσο σε Εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, για την υπεράσπιση του κυνηγιού στην Ελλάδα που δέχεται τη μεγαλύτερη αναίτια και αυθαίρετη επίθεση των τελευταίων δεκαετιών, ιδίως σε περίπτωση που από τις παραπάνω διεργασίες προκύψει κάποια μη επιστημονικά τεκμηριωμένη απαγόρευση ή περιορισμός θήρας.

Για τον Ωρίωνα

Με σεβασμό,

O Πρόεδρος Δημήτρης Χριστοδουλάκης

Ο Γ.Γραμματέας Νίκος Παπαϊωάννου

Πηγή www.orion.net.gr

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Οι Θέσεις της ΠΕΒΕΚΕ επί του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου του ΥΠΕΚΑ με θέμα "Προστασία της βιοποικιλότητας"...

Προς: Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Ο κλάδος των Επιχειρήσεων Ειδών Κυνηγίου έρχεται αντιμέτωπος και εκπλήσσεται που για ακόμα μια φορά, με το νέο υπό διαβούλευση προτεινόμενο νομοσχέδιο για την προστασία της φύσης, δαιμονοποιείται η νόμιμη και οργανωμένη θήρα.

Πρόκειται για ένα νέο αντικυνηγετικό και οπλόφοβο νομοσχέδιο με το οποίο δεν λύνεται κανένα πραγματικό πρόβλημα της βιοποικιλότητας. Αφού νομοθετική θωράκιση υπάρχει με τους εξής παρακάτω νόμους:

Α) Ν.2204/94 (ΦΕΚ 59/Α/15-4-94) Κύρωση Σύμβασης για τη βιολογική ποικιλότητα.

Β) Ν.1650/86 (ΦΕΚ 160/Α/16-10-86) Για την προστασία του περιβάλλοντος.

Με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο δεν εισάγεται καμία νεότερη λύση για το πρόβλημα της βιοποικιλότητας ενώ είναι γνωστό ότι όλα τα θηραματικά είδη βρίσκονται σε ικανοποιητική κατάσταση διατήρησης του είδους, διαφορετικά δεν θα ήταν θηρεύσιμα.

Το Σχέδιο Νόμου αποτελείται από ένα κείμενο γεμάτο αοριστολογίες με συχνές επαναλήψεις που σε καμία περίπτωση δεν προσεγγίζει το ζήτημα της βιοποικιλότητας σε νομική βάση.

Με το υπό διαβούλευση σχέδιο δεν αναφέρονται, σε κανένα του άρθρο, οι ουσιαστικές αιτίες που προκαλούν την απώλεια της βιοποικιλότητας. Δεν προτείνεται τίποτε συγκεκριμένο που να συνδέεται με την παγκόσμια προσπάθεια αποφυγής της μείωσης της βιοποικιλότητας.

Παραδόξως όμως διατυπώνεται ο περιορισμός ή η απαγόρευση της νόμιμης και οργανωμένης θήρας, χωρίς η θήρα να συνδέεται με κανένα τρόπο με το προς προστασία αντικείμενο.

Μια τέτοια έκθεση ιδεών και ένα τέτοιο θεωρητικό κείμενο, όπως αυτό το νομοσχέδιο, καθιστά αδύνατη την εφαρμογή στην πράξη και δίνει έδαφος για άπειρες ερμηνείες και νομικές εμπλοκές.

Ποιός είναι επομένως ο λόγος για εξαγγελίες περιορισμού ή απαγόρευσης της θήρας εκτός από την στείρα αντικυνηγετική θέση συναισθηματικής καθαρά φύσης;

Ελπίζουμε ότι μετά από προσεκτική ανάγνωση των προτάσεων των ειδικών επιστημόνων της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος αλλά και των ειδικών όλου του κόσμου, εσείς να καταφέρετε με τις αποφάσεις σας να αντιστρέψετε το κλίμα εντυπώσεων που επικρατεί, και να αφήσετε ουσιαστικό έργο σε ό,τι αφορά στην προστασία της βιοποικιλότητας από όσα πραγματικά προβλήματα την απειλούν.

Με τιμή
Το Δ.Σ. της ΠΕΒΕΚΕ


ΜΙΧΑΗΛ ΚΥΡΓΙΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΥΡΟΥΛΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΛΚΑΝΤΖΑΚΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΑΥΠΛΙΩΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΤΑΜΙΑΣ
ΜΕΛΟΣ


Πανελλήνια Ένωση Βιοτεχνών & Επαγγελματιών Κυνηγετικών Ειδών
www.peveke.gr

Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ "ΕΘΝΟΣ-ΚΥΝΗΓΙ"...

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΕΥΧΟΥΣ ΕΙΝΑΙ:

ΤΑ «ΧΑΛΙΑ» ΤΗΣ ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ Τι αποκαλύπτει ένα επιτόπιο ρεπορτάζ στο σκοπευτήριο της Μαλακάσας.

ΠΕΖΟΥΛΕΣ ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ Πώς διαβρώνεται και χάνεται το έδαφος... μαζί με τα θηράματα.

ΟΙ ΛΑΓΟΙ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ Πού διαφέρουν -και γιατί- οι νησιώτικοι λαγοί, από εκείνους της ηπειρωτικής Ελλάδας.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΩΝΥΜΙΑΣ ΣΤΑ ΟΠΛΑ Γιατί η πραγματική αξία ενός όπλου δεν συμβαδίζει πάντα με το όνομά του...

ΟΙ ΜΑΚΡΥΤΡΙΧΕΣ ΦΥΛΕΣ Μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα των «μαλλιαρών» κυνηγόσκυλων.

ΠΕΡΙ ΜΟΝΗΣ ΣΚΑΝΔΑΛΗΣ... Κρίσιμες λεπτομέρειες ενός μηχανισμού.

ΤΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ GPS ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Ενας «πλοηγός» για το βουνό που χωράει στην τσέπη σας.

ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΥΤΩΝ... ΝΑΒΑΧΑ Οι ισπανικοί σουγιάδες με το ξεχωριστό «ταμπεραμέντο».

ΤΑ ΠΟΖΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΤΗ ΒΑΣΗ Πώς οι Σκοτσέζοι αποδείχθηκαν πιο «γενναιόδωροι» από τους Ιταλούς.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΓΗ Το κάλεσμα των χωριών μας το καλοκαίρι που άρχισε...


Σε κάθε τεύχος και ένα μοναδικό DVD-VIDEO.


Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τυχόν μείωση της κυνηγετικής περιόδου...

Σπύρος Μπέτσης

Αποφασισμένοι να μην δεχθούν οποιαδήποτε μείωση της κυνηγετικής περιόδου, δηλώνουν οι κυνηγοί όλης της χώρας και του νησιού. Αντιπροσωπία του τοπικού συλλόγου τους άλλωστε, συμμετείχε στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της Γ’ κυνηγετικής ομοσπονδίας Πελοποννήσου, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή.

Από τα έως και σήμερα γνωστά στοιχεία, η νέα περίοδος, με βάση την αναμενόμενη ρυθμιστική, θα ξεκινήσει στις 20 Αυγούστου όπως κάθε χρόνο, όμως άγνωστο παραμένει πότε θα ολοκληρωθεί λόγω των πιέσεων που ασκούν οι οικολογικές οργανώσεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Το θέμα απασχόλησε και τη Γ.Σ. της Ομοσπονδίας, όπου για ακόμη μία φορά εκφράστηκε η έντονη αντίθεση των παριστάμενων εκπροσώπων από κάθε σύλλογο. “Ξέρουμε ότι το κυνήγι θα ξεκινήσει τον Αύγουστο, αλλά δεν γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει. Από ορισμένες πληροφορίες που έχουμε σχεδιάζεται η περικοπή του Φλεβάρη, κάτι που αν συμβεί θα συναντήσει έντονες αντιδράσεις”, σημείωσε ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου, Διονύσης Μακρής.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην “Ημέρα”, ανάλογες κινήσεις των οικολογικών οργανώσεων στο παρελθόν, συνάντησαν έντονη αντίδραση, ενώ η πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου στήριξε τα αιτήματα των κυνηγών, ανεξάρτητα από το κόμμα που εκπροσωπούσε ο καθένας.

“Δεν υπάρχει καμιά μελέτη για να λάβουν τέτοια μέτρα. Κάθε φορά που ανακινούν το συγκεκριμένο θέμα, δεν παρουσιάζουν στοιχεία. Εμείς συζητάμε και περιμένουμε τη ρυθμιστική. Αν με την ανακοίνωσή της, δούμε ότι έχουν “κόψει” τον Φεβρουάριο, τότε οι αντιδράσεις μας, θα είναι έντονες και προς κάθε κατεύθυνση. Ήδη, από ανάλογη αντίδραση στο παρελθόν, μας υποστήριξαν όλοι οι Δήμαρχοι, ο Νομάρχης, αλλά και πολλοί φορείς της Ζακύνθου. Κάτι ανάλογο έγινε σε όλη την Ελλάδα”, τόνισε.

Όπως υποστήριξε ο πρόεδρος, τα μέτρα που προωθεί η Κυβέρνηση μειώνουν και τα φορολογικά έσοδα από το κυνήγι, κάτι που θα μεγεθυνθεί, από τυχόν μείωση της κυνηγετικής περιόδου. Απελευθέρωση περδικών

Εν τω μεταξύ, σε ότι αφορά τις άμεσες δράσεις του συλλόγου, έχει σταλεί έγγραφο στο δασαρχείο προκειμένου να εγκριθεί η απελευθέρωση 100 περδικών για εκπαιδευτικούς λόγους, οι οποίες θα “μοιραστούν” σε 10 διαφορετικά σημεία. Στη Ζάκυνθο απαγορεύεται η απελευθέρωση τέτοιων ειδών, λόγος για τον οποίο ζητείται άδεια.

Επίσης, από την Υπηρεσία έχει ζητηθεί η άδεια για την τοποθέτηση 3 δεξαμενών σε δασικές περιοχές, με βάση τις υποδείξεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Συγκεκριμένα, στη “Σπαρτία” του Κοιλιωμένου, στο νταμάρι “Μόρφη” μεταξύ Έξω Χώρας και Μαριών και στον Άγιο Γεώργη των Κρημνών

Αναδημοσίευση από http://www.imerazante.gr

Πηγή www.gpeppas.gr

ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ... ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ...

Το ταξίδι των κύκλων

Η μετακίνηση πουλιών κατά την ετήσια αποδημία είναι αντικείμενο μελέτης από επιστήμονες σε όλο τον πλανήτη. Οι δίοδοι της αποδημίας, η χρονική στιγμή που αρχίζει, η διάρκειά της και πολλά άλλα ερωτήματα είναι αντικείμενο συνεχούς μελέτης, ωστόσο τα μυστήρια παραμένουν και πολλές απόψεις της ετήσιας μετακίνησης είναι ακόμη άγνωστα.

Μια πρόσφατη απόπειρα, σε συνεργασία του BBC με το Ιδρυμα Υγροβιότοπων και Υδροβίων της Βρετανίας, επιστρατεύει τη διαστημική τεχνολογία για να παρακολουθήσει την αποδημία των κύκνων και κατ' επέκταση άλλων μεγάλων πουλιών.

Κάθε ένας από τους πέντε κύκνους έχει εφοδιαστεί με έναν μικροπομπό, που στέλνει το γεωγραφικό του στίγμα συνεχώς σε έναν δορυφόρο. Η συνεχής παρακολούθηση του στίγματος θα επιτρέψει στους επιστήμονες να δουν πού ακριβώς ταξιδεύουν οι κύκνοι και πού ακριβώς κάνουν στάση στο ταξίδι τους για να ξεκουραστούν και να φάνε.

Οι κύκνοι περνούν το καλοκαίρι στην τούνδρα της Ρωσίας, στα βόρεια παράλιά της... Εκεί βρίσκουν τροφή και χώρο για αναπαραγωγή. Τον χειμώνα οι κύκνοι ταξιδεύουν νότια, νοτιοδυτικά και χιλιάδες από αυτούς πάνε προς την Αγγλία και Ολλανδία. Μέχρι σήμερα η διαδρομή των κύκνων ήταν άγνωστη και οι περιστασιακές μετρήσεις δεν ήταν αρκετές για να εξακριβωθούν οι ακριβείς χώροι ανάπαυσης στη διαδρομή.

Οπως λέει ο διευθυντής του Ιδρύματος Υγροβιότοπων «το ότι γνωρίζουμε ότι οι κύκνοι σταματούν στην Εσθονία δεν είναι αρκετό. Πρέπει να ξέρουμε τα συγκεκριμένα σημεία που χρησιμοποιούν τα πουλιά, τις λίμνες και τα σημεία βοσκής που χρησιμοποιούν καθ' οδόν. Θέλουμε να μάθουμε ποια περιοχή μεγέθους λίμνης μπορούμε να προστατεύσουμε και να διαχειριστούμε και όχι κάτι που έχει μέγεθος χώρας».

Αυτή η δήλωση ενός ανθρώπου που ενδιαφέρεται ουσιαστικά και όχι «πολιτικά» για την προστασία της ορνιθοπανίδας, έχει μήνυμα και για εμάς. Στην Ελλάδα αποφασίστηκε η εφαρμογή μιας πολιτικής της «κουβέρτας» στην προστασία των πουλιών. Στις «Ζώνες Ειδικής Προστασίας» εντάσσεται το ένα τρίτο της χώρας, χωρίς να ξέρει κανείς ποια ακριβώς σημεία είναι ζωτικά για τα πουλιά. Ισως η μελέτη αυτή των Βρετανών να δείξει ότι η προστασία μικρών αλλά σωστά επιλεγμένων χώρων είναι πιο αποδοτική από τη γραφειοκρατική κάλυψη των πάντων με απαγορεύσεις.

Κείμενο: Νικήτας Κυπρίδημος

Πηγή www.diananews.gr

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Ο... αρχηγός των λύκων Μάρκος Παντόχα...














Η απίστευτη ιστορία του Μάρκος Παντόχα που μεγάλωσε με λύκους και τους εμπιστεύεται περισσότερο από τους ανθρώπους.


Το 1965 μέλη της Εθνοφρουράς της Ισπανίας έκαναν μια απίστευτη ανακάλυψη στα βουνά της «Σιέρα Μορένα». Ένας νεαρός ζούσε σε ημιάγρια κατάσταση μαζί με τις κατσίκες του αλλά και λύκους. Ζούσε σε μια σπηλιά ενώ είχε φτιάξει και μια πρόχειρη καλύβα.
Ήταν μαυρισμένος με τραχύ δέρμα, κυκλοφορούσε με γυμνά πόδια και τον ακολουθούσαν λύκοι. Μιλούσε ελάχιστα και γρύλιζε όπως οι... φίλοι του. Αποδείχθηκε ότι ήταν ο 19χρονος, Μάρκος Ροδρίγκεθ Παντόχα. Σε ηλικία επτά ετών η οικογένεια του τον είχε πουλήσει σε έναν βοσκό για να φιλά το κοπάδι. Ήταν μια συνηθισμένη συνδιαλλαγή εκείνη την περίοδο στην Ισπανία.
Ο βοσκός τον έστειλε στα βουνά με 300 κατσίκες αλλά λίγους μήνες μετά πέθανε.
Έτσι ο Μάρκος έμεινε μόνος του στα βουνά και βρήκε τον τρόπο να επιβιώσει. Όλα αυτά τα χρόνια η επαφή του με ανθρώπους ήταν ελάχιστη (μια με δύο φορές τον χρόνο). Έτσι δημιούργησε μια περίεργη σχέση με τους λύκους που τον εμπιστεύονταν και τους εμπιστευόταν.

Ο Ισπανός σκηνοθέτης και δημοσιογράφος, Χεράλδο Ολιβάρες μετά από αναζήτηση περίπου δέκα μηνών κατάφερε να βρει τον Παντόχα. Στα 63 του πλέον το άγριο παιδί της Σιέρα Μορένα ζει σε ένα χωριό κοντά στη Μάλαγα. Ο Ολιβάρες τον βρήκε και μίλησε μαζί του.
Ο Μάρκος δεν έχει αλλάξει τις συνήθειες του. Πάει ακόμα στο δάσος και κάποια βράδια προτιμά να κοιμάται σε μια σπηλιά. Μιλώντας για τη σχέση του με τους λύκους θυμάται: «Μια μέρα άκουσα έναν θόρυβο πίσω από κάποιους βράχους. Πλησίασα και ήταν λυκάκια. Πήγα να τους δώσω φαγητό αλλά ήρθε η μητέρα τους και μου έδωσε μια δαγκωνιά.
Μετά από κάποιες μέρες ήμουν στην σπηλιά και η λύκαινα εμφανίστηκε. Νόμιζα πως θα μου επιτεθεί αλλά αυτή μου άφησε ένα κομμάτι κρέας. Ήταν αυτή μου με προσέγγισε. Στο τέλος με εμπιστεύτηκαν. Τους έδινα φαγητό και έπαιζα με τα λυκάκια και σιγά σιγα έγινα ο αρχηγός της αγέλης.
Κυνηγούσαμε ελάφια μαζί. Άρχισα να ζω όπως αυτοί».

Ο Παντόχα θυμήθηκε και όταν η εθνοφρουρά τον συνέλαβε: «Με έπιασαν και με έστειλαν στη Μαδρίτη. Ζούσα με καλόγριες και όταν με βάφτισαν με έστειλαν αμέσως στο στρατό.
Μετά μου είπαν να φύγω και να πάω να βρω δουλειά στη Μαγιόρκα. Το έκανα.
Πολλοί μου φέρθηκαν άσχημα και με έκαναν να νιώσω ότι δεν είχα θέση στον κόσμο».
Ο Ολιβάρες τον πήγε πίσω στα βουνά της «Σιέρα Μορένα» για να γυρίσει ένα φιλμ. Μαζί του έφερε πέντε λύκους οι οποίοι αφού μύρισαν τον Παντόχα άρχισαν να παίζουν μαζί του.
Ο ιδιοκτήτης τους είπε πως ποτέ δεν τους είχε δει να φέρονται έτσι.
Ποτέ δεν είχαν πλησιάσει τόσο άνθρωπο.

Μετά από τόσα χρόνια από την επιστροφή του στον πολιτισμό ο Παντόχα δεν είναι ακόμα σίγουρος πως η ζωή του είναι καλύτερη από αυτή που άφησε στα βουνά της «Σιέρα Μορένα».
«Μερικές φορές οι λύκοι αποδεικνύονται καλύτερη συντροφιά από τους ανθρώπους» είπε στον Ολιβάρες.

Το Φθινόπωρο θα κυκλοφορήσει η ταινία του Ισπανού σκηνοθέτη, «Entrelobos» με θέμα τη ζωή του Παντόχα.

Πηγή http://www.gpeppas.gr/a-fisi/mpantoxa.html

Παρατηρήσεις επί του Σχεδίου Νόμου για τη Βιοποικιλότητα...

Θέμα: Παρατηρήσεις επί του Σχεδίου Νόμου για τη Βιοποικιλότητα

1. Το Σχέδιο Νόμου ηθελημένα αγνοεί την επίσημα διακηρυγμένη θέση της Ε.Ε. ότι η προστασία της βιοποικιλότητας (επί το ορθότερον: η μείωση της απώλειας της βιοποικιλότητας), έχει ως πολύτιμο συνεργάτη και βοηθό την αειφόρο θήρα και το έργο των Κυνηγετικών Οργανώσεων. Αυτό έχει διατυπωθεί επανειλημμένα και σε διάφορα επίσημα κείμενα τόσο της Ε.Ε., όσο και σχετικών Συνεδρίων και Συσκέψεων.

Αυτή η ηθελημένη παράλειψη γίνεται διότι οι εμπνευστές και συντάκτες του Σχεδίου Νόμου βρίσκουν μια ακόμα αφορμή για να εκφράσουν την αποδεδειγμένα γνωστή σε όλους θέση τους εναντίον της θηρευτικής δραστηριότητας. Μια θέση χωρίς κανένα επιστημονικό ή τεχνικό επιχείρημα και αντίθετη στην πραγματικότητα, τη φύση και τη διαχείριση του περιβάλλοντος. Μια αντικυνηγετική θέση που αποδεδειγμένα βλάπτει το περιβάλλον με τον συστηματικό αποκλεισμό των Κυνηγετικών Οργανώσεων από κάθε συνεργασία για την λήψη ενδεδειγμένων μέτρων προστασίας.

2. Γιατί οι συντάκτες του Σχ. Ν. θέλουν ν’ αγνοούν την πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η προστασία της βιοποικιλότητας και η διατήρηση της φύσης δεν θα αποδειχθούν ποτέ αποτελεσματικές δίχως την υποστήριξη ομάδων της κοινωνίας που χρησιμοποιούν την φύση (stakeholders) δηλαδή, μεταξύ άλλων, και των κυνηγών; Γιατί ενώ η Ε.Ε. πιστεύει ότι το αειφόρο κυνήγι συμβάλλει τα μέγιστα στη διατήρηση των ειδών, οι συντάκτες του Σχ.Ν. έχουν το κυνήγι υπό συνεχή διωγμό;

3. Είναι γνωστό ότι ΟΛΑ ΤΑ ΘΗΡΑΜΑΤΙΚΑ ΕΙΔΗ βρίσκονται σε ικανοποιητική κατάσταση διατήρησης του είδους, διαφορετικά δεν θα ήταν θηρεύσιμα. Ποιος είναι επομένως ο λόγος για εξαγγελίες περιορισμού ή απαγόρευσης της θήρας εκτός από την στείρα αντικυνηγετική θέση συναισθηματικής καθαρά φύσης;

4. Ταυτόχρονα το Σχέδιο Νόμου (και αυτό ως επακόλουθο της παραπάνω αντικυνηγετικής θέσης) ελάχιστες γραμμές αφιερώνει στο θέμα της βασικής σχέσης της γεωργίας και πιο συγκεκριμένα της εκάστοτε αγροτικής πολιτικής με την βιοποικιλότητα. Η σχέση αυτή καθορίζει όλα τα υπόλοιπα.

Πράγματι η εκάστοτε εφαρμοζόμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική (μονοκαλλιέργειες, επιδοτήσεις, υπεράντληση υδάτων, χρήση αγροχημικών κλπ) αποτελεί τη βάση και το κυριότερο αίτιο της κατάστασης απώλειας της βιοποικιλότητας, πράγμα που είναι επίσημα αναγνωρισμένο από την Ε.Ε. και γι’ αυτό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την 07-07-10 υπάρχει ειδική συνεδρίαση με τον υπεύθυνο Επίτροπο της Γεωργίας για να αναπτυχθεί η συμβολή της γεωργίας στην διατήρηση της βιοποικιλότητας και η συμβολή της θήρας και των Κυνηγετικών Οργανώσεων προς την ίδια κατεύθυνση.

5. Το Σχέδιο Νόμου αποτελείται από ένα κείμενο γεμάτο αοριστολογίες με συχνές επαναλήψεις που σε καμία περίπτωση δεν προσεγγίζει το ζήτημα της βιοποικιλότητας σε νομική βάση. Μια τέτοια έκθεση ιδεών και ένα τέτοιο θεωρητικό κείμενο καθιστά αδύνατη την εφαρμογή στην πράξη και δίνει έδαφος για άπειρες ερμηνείες και νομικές εμπλοκές.

Για ολόκληρο το άρθρο πατήστε ΕΔΩ


Πηγή www.e-artemis.gr

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Το καθαρόαιμο σκοπευτικό...

To DT10 είναι καθαρόαιμο σκοπευτικό όπλο! Είναι σχεδιασμένο από την αρχή για να δώσει κάθε δυνατό πλεονέκτημα στον σοβαρό σκοπευτή. Στα γραφεία μας ήρθε όμως το επετειακό μοντέλο το DT 10 trident aniversario

Το θεμέλιο του DT10 είναι η βάση του, που ενσωματώνει τα στοιχεία τα οποία έκαναν τα σουπερποζέ Beretta τόσο επιτυχημένα και θεμελίωσαν την αντοχή τους στον χρόνο...

Η βάση έχει το κλασικό σχήμα με τους τραπεζοειδείς ώμους και τους ανταλλάξιμους πίρους καννών. Ομως η σύνθεση περιλαμβάνει και κάτι παραπάνω: βιδωτούς ώμους που επιτρέπουν την ανακαίνιση της εφαρμογής καννών και βάσης, σε περίπτωση που οι κάννες κουνήσουν.
Το καθαρόαιμο σκοπευτικό

Τα κλειδιά του DT10 έρχονται από τη σειρά SO και όχι από το 682. Το κλειδί που κλειδώνει τις κάννες είναι συρταρωτό, στεγάζεται στο πάνω μέρος της βάσης και αγκιστρώνει δύο κλειδιά που εξέχουν από το πίσω μέρος των καννών.

Αυτό το κλείδωμα είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στη χρήση, όπως έχει αποδειχτεί από τα όπλα της σειράς SO που κατασκευάζονται από το 1945. Οπλα SO από την αρχική παραγωγή συνεχίζουν να λειτουργούν, χωρίς κανένα πρόβλημα στα κλειδιά τους.

Η βάση του DT10 έχει το πλεονέκτημα των Beretta, όπου είναι περίπου... αδύνατο για χώματα και σωματίδια να περάσουν μέσα στον μηχανισμό! Οι οπλιστήρες λειτουργούν μέσα σε οπές, άρα δεν υπάρχει άνοιγμα ούτε από αυτούς, ούτε από συρτάρια κλπ. που οδηγούν στον μηχανισμό.

Επίσης, η βάση έχει τοιχώματα πάχους 5 χιλιοστών για αυξημένη αντοχή, κάτι σημαντικό σε σκοπευτικό όπλο που θα ρίξει πολλές χιλιάδες φυσίγγια σε προπονήσεις.

Ο πυροδοτικός μηχανισμός του DT10 είναι αποσπώμενος, αλλά... με όρους. Η διαδικασία της απόσπασης απαιτεί κάποιες ειδικές «μανούβρες» που καθυστερούν την απόσπαση, σε σύγκριση με άλλα όπλα όπως τα Gamba και Perazzi.

Στο DT10 η απόσπαση είναι αρκετά περίπλοκη, για να αποθαρρύνει κλοπές και επιπόλαιες αποσπάσεις του μηχανισμού για απλή επίδειξη (και αυτό δεν είναι κακό). Για να βγει η σκανδαλοθήκη πιέζεται η ασφάλεια μπροστά, μέχρι να κλειδώσει σε μια ειδική θέση. Ανοίγει το όπλο και μόνο τότε βγαίνει η σκανδαλοθήκη...

Οι σφύρες του πυροδοτικού μηχανισμού ενεργοποιούνται από ελατήρια V, ενώ η μονή σκανδάλη είναι αδρανείας (ένα σύστημα που η Beretta γνωρίζει πολύ καλά). Η επιλογή της σκανδάλης γίνεται από το κουμπάκι πάνω στην ασφάλεια με μια διαφορά: στο DT10 είναι μεγαλύτερο από ό,τι στα κυνηγετικά σουπερποζέ της Beretta και σαφώς πιο εύχρηστο.

Το DT10 που εξετάσαμε είναι μοντέλο Σπόρτινγκ, με μήκος καννών 76 εκατοστών. Οι κάννες 76 -ή ακόμη και 80- εκατοστών είναι δημοφιλείς στο Σπόρτινγκ, όπου το πρόσθετο μήκος βοηθά στην κίνηση του όπλου και στην προσκόπευση.

Οι αυλοί των καννών είναι 18,6, ενώ οι θαλάμες 76 χιλιοστών. Ενα ακόμα γνώρισμα του όπλου Σπόρτινγκ, όπου η μακριά θαλάμη προτιμάται, αν και οι γομώσεις μάγκνουμ δεν επιτρέπονται σε αγώνες.

Eργονομία
Βέβαια το DT10 συνοδεύεται από 5 τσοκ κωδικοποιημένα με χρώμα, καθώς και αγγλική γραπτή ένδειξη του τσοκαρίσματος. Στο Σπόρτινγκ είναι αποδεκτή η αλλαγή τσοκ, ανάλογα με τον βατήρα και την πορεία του στόχου.

Η καλή βλητική απόδοση και η αντοχή δεν θα κάνουν τίποτε αν τα σκάγια δεν πάνε εκεί που πρέπει, αν το όπλο δεν έχει την απαιτούμενη εργονομία. Το DT10 προσφέρει μια σειρά από εργονομικά στοιχεία που στόχο έχουν την άνεση του σκοπευτή και την απόλυτη εφαρμογή του όπλου στα μέτρα του.

Το κοντάκι είναι από εξαιρετική καρυδιά, όπως αρμόζει σε ένα επετειακό δείγμα ενός ποιοτικού όπλου. Η ράχη του κοντακιού ρυθμίζεται με ένα κλειδάκι τύπου άλεν, ενώ ο σκοπευτής μπορεί να ρυθμίσει τη θέση της ράχης στο ύψος, καθώς και την πλάγια μετατόπιση. Η λαβή είναι ανατομική, με άψογη ψάθα και μια αρκετά καλή καμπύλη, για σίγουρη τοποθέτηση του δεξιού χεριού. Το πέλμα του κοντακιού είναι βιδωτό, οπότε μπορεί να αλλάξει για να ρυθμίσει τη γωνία και το μήκος ο σκοπευτής, αν χρειαστεί...

Η πάπια του DT10 έχει ένα από τα πιο βολικά σχήματα πάπιας για σουπερποζέ (χωρίς αυτό το ανεκδιήγητο σνάμπελ!). Είναι παράλληλη σε όλο της το μήκος, με ψάθα που αγκαλιάζει την πάπια για σταθερή τοποθέτηση του αριστερού χεριού.

Η εργονομία δεν σταματά στο κοντάκι. Ο μοχλός ανοίγματος είναι πεπλατυσμένος για άνεση και αυτό είναι σημαντικό σε ένα σκοπευτικό όπλο που ανοίγει και κλείνει συνεχώς, λόγω των κανόνων ασφαλείας. Η άνεση του σκοπευτή έχει ληφθεί υπόψη και στη σχεδίαση της ασφάλειας και του επιλογέα (που είναι μεγάλα και εύχρηστα).

Η ρίγα είναι παράλληλη, πλάτους 8 χιλιοστών, και με πολύ καλή αντιθαμβωτική χάραξη. Η ρίγα στο σκοπευτικό όπλο έχει σημασία, διότι είναι ένα μέσο υπολογισμού της αρχικής σκοπευτική θέσης, κάτι που δεν έχει εφαρμογή στο κυνήγι.

Ενα πολύ σημαντικό μέρος του σκοπευτικού όπλου είναι η σκανδάλη. Στο DT10 η σκανδάλη είναι ανατομική, με ρύθμιση για τη θέση της, ώστε να βολεύει κάθε διάσταση χεριού που θα πιάσει το όπλο. Ομως αυτό που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό στο DT10, είναι η αίσθηση της σκανδάλης: απόλυτα ξερή, με ελάχιστη διαδρομή και άμεση ανταπόκριση στη δεύτερη βολή. Είναι μια σκανδάλη από τις καλύτερες που έχω δοκιμάσει.

Τα όπλα Beretta εισάγονται από την Beretta Ελλάς ΕΠΕ, τηλέφωνο 210-3250614.

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;
Το DT10 είναι από τα σοβαρά όπλα που θα βοηθήσουν τους σκοπευτές να ανεβάσουν το σκορ τους και να το κρατήσουν ψηλά. Η τιμή του, 9.050 ευρώ, (χωρίς ρυθμιζόμενο κοντάκι) και 9.440 ευρώ (με ρυθμιζόμενο). Ειδική τιμή για τους Ελληνες σκοπευτές 8.150 ευρώ και 8.500 ευρώ αντίστοιχα που για επετειακή έκδοση είναι δελεαστικές.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΥΠΡΙΔΗΜΟΣ

Πηγή www.ethnos.gr

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Σήμα κινδύνου για τη λίμνη Κουμουνδούρου εκπέμπουν οι επιστήμονες...

Ενας υγροβιότοπος πνιγμένος στα τοξικά

Λεπτές στρώσεις πετρελαιοειδών «ταξιδεύουν» στην ακύμαντη επιφάνεια της λίμνης. Χημικά απόβλητα σε αφρώδη μορφή κρατούν «συντροφιά» στα παρόχθια βούρλα και τις καλαμιές. Ενα ανενεργό πλωτό φράγμα πιο πέρα βάζει τη δική του «πινελιά» στην εικόνα της εγκατάλειψης. Και παντού να πλανάται βαριά η οσμή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τις γειτονικές βιομηχανίες.

Η φασαρία από την παρακείμενη εθνική οδό διακόπτεται ξαφνικά από έναν ήχο παράταιρο, έναν ήχο της φύσης. Αρχικά, ακούγεται ένα θρόισμα, μετά ένα κράξιμο και αναπάντεχα ξεπετάγεται από την όχθη ένα ζευγάρι ερωδιών. Τινάζουν τα σταχτιά φτερά τους, τεντώνουν τα λυγερά πόδια τους, λυγίζουν τον μακρύ λαιμό τους και ξεκινούν για μία πτήση πάνω από τα νερά της λίμνης Κουμουνδούρου, που τα φιλοξενεί. Κιρκίρια, βαλτόπαπιες, φαλαρίδες, νερόκοτες, μέχρι και ένας λευκός κύκνος, κολυμπούν στ’ αβαθή νερά της, δίνοντας καθημερινά μάχη με τη μόλυνση.

Η λίμνη Κουμουνδούρου, εντός βιομηχανικής ζώνης, μεταξύ του Σκαραμαγκά και των διυλιστηρίων πετρελαίου, στο 15ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών - Κορίνθου, αναζητεί την... ταυτότητά της. Αποτελεί έναν τοξικό βούρκο ή έναν υδροβιότοπο;

«Η λίμνη Κουμουνδούρου, η μία από τις δύο αρχαίες λίμνες των Ρειτών, που ήταν αφιερωμένη στην Περσεφόνη και στα νερά της επιτρεπόταν να ψαρεύουν μόνο οι ιερείς, έχει μετατραπεί σήμερα σε μία πλωτή δεξαμενή πετρελαιοειδών. Οι υπόγειες διαρροές πετρελαίου από τις γύρω βιομηχανίες και τις δεξαμενές καυσίμων, τα στραγγίσματα από τις χωματερές και η υπέργεια ρύπανση από τα φουγάρα των βιομηχανιών έχουν διαβρώσει το οικοσύστημα της λίμνης σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ενα μικρό μέρος του όμως αντιστέκεται με δύναμη. Οι φαλαρίδες γεννούν μέσα στις βρώμικες όχθες. Οι απειλούμενες παγκοσμίως με εξαφάνιση βαλτόπαπιες διαχειμάζουν εκεί. Μέχρι νεροχελώνα εντοπίσαμε πριν από λίγες μέρες μέσα στο πετρέλαιο», λέει στο «Εθνος» ο Γιώργος Νικολάου, μέλος της Διαρκούς Κίνησης Χαϊδαρίου, μίας ομάδας πολιτών με περιβαλλοντική και πολιτιστική δράση, που παρατηρεί τα τελευταία δύο χρόνια τη λίμνη και έχει δημιουργήσει και σχετικό blog με διεύθυνση: http://limnik.blogspot.com/

Με τη ρύπανση της λίμνης Κουμουνδούρου είχε ασχοληθεί πριν από 4 χρόνια και κλιμάκιο επιστημόνων του Ινστιτούτου Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛΚΕΘΕ, που πραγματοποίησε δειγματοληψία και μελέτη κατόπιν παραγγελίας του Δήμου Ασπροπύργου. Είχαν καταλήξει πως «η λίμνη αποτελεί ένα πολύ επιβαρημένο μικρό οικοσύστημα με πολύ ευαίσθητες ισορροπίες» και πως «υπάρχουν οι προϋποθέσεις που περιοδικά θα οδηγούν το σύστημα της λίμνης σε συνθήκες παροδικού θανάτου», εξηγώντας πως «όταν αυτό το φαινόμενο επαναλαμβάνεται, τότε το σύστημα προειδοποιεί για επερχόμενη, μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική καταστροφή».

Η λίμνη εντάσσεται σε στρατιωτική περιοχή με αποτέλεσμα να απαγορεύεται η διέλευση και η λήψη φωτογραφιών. Το... άβατο έσπασαν δύο φορές πέρυσι τον χειμώνα με πορείες η Διαρκής Κίνηση Χαϊδαρίου, ο οικολογικός πολιτιστικός σύλλογος Χαϊδαρίου ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και ο Φορέας για την προστασία του Βουρκαρίου. «Ζητάμε να κλείσει η στρόφιγγα της ρύπανσης. Αγωνιζόμαστε για την ανάδειξη της αρχαιολογικής αξίας της λίμνης και την αποκατάστασή της με προσεκτικό τρόπο. Δεν μπορούν να μπουν μέσα μπουλντόζες ούτε να φτιαχτούν καφετέριες και παγκάκια. Η λίμνη πρέπει να προσφέρεται μόνο για παρατήρηση πουλιών», τονίζει ο κ. Νικολάου.

Μελέτη της Ορνιθολογικής Εταιρείας

«Καταφύγιο» για 38 είδη πουλιών

Από την καταγραφή των πουλιών της λίμνης Κουμουνδούρου, που πραγματοποίησε το 2009 και παρουσίασε το 2010 η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, στο πλαίσιο ενός γενικού προγράμματος καταγραφής των πουλιών όλων των υγρότοπων της Αττικής, προέκυψε ότι φιλοξενεί 38 είδη πουλιών και κυρίως υδρόβιων και γλαρόμορφων. Στη λίμνη παρατηρήθηκαν 5 είδη, που περιλαμβάνονται στον κατάλογο (Παράρτημα Ι της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 79/409) με τα ευάλωτα και απειλούμενα με εξαφάνιση είδη και υποείδη. Ενώ, ιδιαίτερα σημαντική είναι η παρουσία της βαλτόπαπιας στην περιοχή (25 άτομα/Δεκέμβριος 2008), που έχει χαρακτηριστεί ως «τρωτό είδος» στην κόκκινη λίστα με τα απειλούμενα είδη. Τα είδη παπιών, που παρατηρήθηκαν, είναι η χουλιαρόπαπια, το κιρκίρι, το γκισάρι, ο καπακλής και το σφυριχτάρι, ενώ παρατηρήθηκε επίσης ο κύκνος. Από τις σημαντικότερες παρατηρήσεις στην περιοχή είναι και η παρουσία 1.060 ατόμων φαλαρίδας, τον Δεκέμβριο του 2008. Στη λίμνη αναπαράγονται νερόκοτες, φαλαρίδες και νανοβουτηχτάρια.

Η λίμνη της θεάς Δήμητρας

Κατά την αρχαιότητα, η λίμνη Κουμουνδούρου ήταν η μία από τις δύο λίμνες των Ρειτών. Η βόρεια λίμνη ήταν αφιερωμένη στη θεά Δήμητρα και αποξηράνθηκε, ενώ η νότια -η σημερινή λίμνη Κουμουνδούρου- ήταν αφιερωμένη στην Περσεφόνη. Οι λίμνες αυτές είχαν άμεση σύνδεση με τη διεξαγωγή των Ελευσίνιων Μυστηρίων και την αρχαία Ιερά Οδό, καθώς από εκεί περνούσε η ιερή πομπή. Στις γέφυρές τους τελούνταν οι «γεφυρισμοί», ένα έθιμο κατά το οποίο οι μυημένοι αντάλλασσαν πειράγματα. Οι λίμνες ήταν ιερές και στον λόφο της βόρειας λίμνης εκτιμάται πως υπήρχε ο πρώτος φάρος στην Ελλάδα. Η λίμνη Κουμουνδούρου έχει κηρυχτεί αρχαιολογικός χώρος από το 1974.

Ρεπορτάζ: Ρούλα Γιακοπούλου

Πηγή www.diananews.gr