Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

20 βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζει ο κυνηγός για τα φυσίγγια...

1.Τι είναι «καλό» φυσίγγι;
Πολύς λόγος γίνεται για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των φυσιγγίων. Σε μία απλοϊκή θεώρηση, που διατηρεί όμως την αξία της, καλό φυσίγγι είναι εκείνο που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας και παραμένει σταθερή η συμπεριφορά του, τόσο στις αλλαγές του καιρού, όσο και στο χρόνο.
Επιστημονικά τώρα, καλό φυσίγγι είναι εκείνο που συνδυάζει συγκρατημένες αναπτυσσόμενες πιέσεις με ικανοποιητικές αρχικές ταχύτητες. Επιτυγχάνεται δε ένα τέτοιο φυσίγγι με γνώση, σωστή επιλογή ποιοτικών υλικών που ταιριάζουν μεταξύ τους και επιμελή, τελιομανή κατασκευή.

2. Η κινητική ενέργεια των σκαγιών.
Η ικανότητα των σκαγιών στην καταβολή του θηράματος, εξαρτάται κυρίως από την κινητική τους ενέργεια. Η κινητική ενέργεια με τη σειρά της, είναι ανάλογη της μάζας του σκαγιού και των αρχικών ταχυτήτων που θα του προσδώσει η γόμωση του φυσιγγίου.
Στη βλητική του λειόκαννου δεν είναι επιθυμητή καμία σπατάλη ενέργειας, γιατί έχει κόστος στο τελικό αποτέλεσμα. Σκάγια μεγαλύτερης διαμέτρου από εκείνα που ταιριάζουν στο κυνήγι ενός θηράματος, κάνουν την κατανομή του φυσιγγίου «φτωχότερη» σε αριθμό σκαγιών. Αρχικές ταχύτητες μεγαλύτερες από τις απαιτούμενες, υποβαθμίζουν την ποιότητα ισοκατανομής των σκαγιών.

3. Το παραγόμενο έργο του φυσιγγίου.
Καλό φυσίγγι είναι εκείνο που παράγει μεγάλο έργο, με μικρές αναπτυσσόμενες πιέσεις. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ελεγχόμενη καύση της πυρίτιδας και την εφαρμογή χαμηλών πιέσεων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επιστημονικά αυτό φαίνεται ξεκάθαρα σε μία γραφική παράσταση που ο άξονας του χ (οριζόντιος) αφορά το χρόνο εφαρμογής των πιέσεων, ενώ ο άξονας του ψ (κάθετος) αφορά το μέγεθος των πιέσεων. Το ύψος της καμπύλης πρέπει να παραμένει χαμηλό (χαμηλές πιέσεις) και να εκτείνεται σε μεγάλο τμήμα του άξονα χ (για πολύ χρόνο). Ως γνωστόν το έργο ισούται με το εμβαδόν του τμήματος που εγκλείεται ανάμεσα στη διαγραφόμενη καμπύλη και στον άξονα του χ.

Για ολόκληρο το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου