Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Παντός καιρού...

Παντός καιρού

Από τις δημοφιλέστερες φυλές κυνηγόσκυλων, τα Επανιέλ Μπρετόν οφείλουν την επιτυχία τους σε μια αλχημεία μοναδική στην ιστορία της κυνοφιλίας. Σκύλοι φέρμας των χωρικών της Βρετάνης του προηγούμενου αιώνα, διασταυρώθηκαν με Σπρίνγκερ Σπάνιελ και Αγγλικά Σέττερ που ανήκαν σε Βρετανούς κυνηγούς, δίνοντας έναν προικισμένο, χαρισματικό και ξεχωριστό κυνηγετικό σύντροφο.

Πρώτος γαλλικός σκύλος φέρμας, το Επανιέλ Μπρετόν είναι εξαιρετικός κυνηγός, προικισμένος από τη φύση του με ένστικτο, δυνατή όσφρηση και μεγάλη αντοχή στην κούραση. Παραμονεύει σε μέτρια απόσταση από τον κύριό του και ξεχωρίζει για τις κυνηγετικές του ικανότητες τόσο στην κοιλάδα, κυνηγώντας λαγούς και πέρδικες, όσο στα δάση και στα σύδεντρα, αναζητώντας μπεκάτσες, χωρίς να τον σταματούν οι θάμνοι και τα αγκάθια.

Ιδιοσυγκρασία

Συνδυάζει τα προτερήματα ενός καλού σκύλου φέρμας και ενός καλού ριτρίβερ. Είναι πολύ ανθεκτικός στο κρύο και ικανός να φέρει το θήραμα μέσα από τη λίμνη, ό,τι θερμοκρασία κι αν έχει. Με άλλα λόγια έχουμε έναν σκύλο που δεν σταματά ούτε σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, αλλά ούτε και σε κακοκτράχηλα εδάφη.
Η αφοσίωση, η εμπιστοσύνη και η αγάπη που δείχνει, χαρακτηρίζουν το Επανιέλ Μπρετόν ως έναν από τους κοινωνικότερους σκύλους. Ακούραστος, δυναμικός, αλλά ταυτόχρονα ήπιος και κοινωνικός, καταφέρνει να είναι άξιος συνεργάτης στο κυνήγι, αλλά και πιστός σύντροφος όλης της οικογένειας, αποκαλύπτοντας έτσι τα πολύπλευρα χαρίσματα και τις ιδιότητες του χαρακτήρα και της ιδιοσυγκρασίας του.

Εκπαίδευση

Η αυξημένη δεκτικότητα του ζώου, αλλά και ο καλός του χαρακτήρας βοηθούν στην ευκολότερη εκπαίδευση του Επανιέλ Μπρετόν, ενώ η νευρικότητα και η έντονη κυνηγετική του μανία, το κάνουν να «χορεύει» οργώνοντας τους κυνηγότοπους.
Μια αρμονική συμβίωση χωρίς προβλήματα μαζί του, προϋποθέτει από το αφεντικό του αγάπη, εμπιστοσύνη και κατανόηση, ενώ ένας άσχημος και βίαιος χειρισμός θα αποβεί μοιραίος για τη μελλοντική σας σχέση με το σκύλο, λόγω του ιδιαίτερα ευαίσθητου χαρακτήρα που διαθέτει.

Γενική εμφάνιση: Έχει τα χαρακτηριστικά ενός κομψού σκύλου, με έξυπνη και πολύ ζωηρή φυσιογνωμία. Είναι κοντόχοντρος, βραχύγραμμος, γεμάτος ζωτικότητα και ρώμη.

Πηγή www.go-outdoor.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου