Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

ΑΓΓΛΙΚΟ ΠΟΪΝΤΕΡ: ο μεγάλος κυνηγός...

Ο μεγάλος κυνηγος

Το αγγλικό Πόιντερ το χαρακτηρίζει η δύναμη και η ορμή που καθηλώνει το θήραμα με την φέρμα του.Είναι ένα σκυλί ανοικτής έρευνας που προσαρμόζεται σε όλα τα κυνήγια και σε όλα τα εδάφη.Δεν πρέπει όμως να ξεχνούμε την πραγματική ιδιότητα του που ανήκει στην κατηγορία των σκυλιών φτερωτού θηράματος, που αλώστε αυτός είναι ο σκοπός όλων των σκύλων φέρμας.Οι Άγγλοι που το έφτιαξαν είχαν κατά νου ένα σκυλί που να κυνηγά για πολλή ώρα και να καλύπτει μεγάλες αποστάσεις.Να κυνηγά παντού, σε δάση και πεδιάδες, σε βουνά και σε έλη, σε πυκνά η χέρσα, σε ομαλά και ανώμαλα εδάφη. Έτσι λοιπόν έφτιαξαν ένα σκυλί υψηλών προδιαγραφών με οξεία όσφρηση που να εντοπίζει το θήραμα με τον αέρα και με την σταθερή του φέρμα να το καθηλώνει.

Οι Άγγλοι εισήγαγαν αρχές του 18ου αιώνα ηπειρωτικά σκυλιά Λουζινιανής προελεύσεως και έφτιαξαν το δικό τους Πόιντερ. Πόιντερ οι Άγγλοι ονομάζουν όλα τα σκυλιά δείκτες με κοντό τρίχωμα. Με την πάροδο του χρόνου και με επίμονες εκτροφές έφτιαξαν ένα σκυλί ακούραστο, ένα θαυμάσιο σκυλί φέρμας, που σήμερα ανήκει στην κορυφή της προτίμησης των κυνηγών ανάμεσα στα σκυλιά φέρμας σε όλη την Ευρώπη.

Κύριο χαρακτηριστικό του αγγλικού Πόιντερ είναι οι συγκλίνοντες άξονες του κρανίου κατά την προέκτασή τους, και το σώμα του να περικλείεται σε τετράγωνο.
Στις δύο τελευταίες δεκαετίες οι σημαντικότερες γραμμές εκτροφής που ξεχωρίζουν, είναι τα Del Vento του Giorgio Guberti και τα Della Gisa του Giusepe Dellatore, οι οποίοι θεωρούνται στις μέρες μας οι μεγάλοι των σύγχρονων Αγγλικών Πόιντερ.

Ο σκοπός του Αγγλικού Πόιντερ είναι να ψάξει και να βρει το θήραμα με στύλ και πάθος.Η κίνηση του είναι άνετη και κομψή,όπου του δίνει ενα γρήγορο και επιμήκη καλπασμό με σταθερό ρυθμό.Το κεφάλι το φέρει πάνω από την γραμμή της ράχης και το ρύγχος ελαφρά ανασηκωμένο όπου με μεγάλο κυνηγετικό πάθος και με προσοχή βλέμμα ανιχνεύει στον άνεμο.Τα μπροστινά πόδια τινάζονται μπροστά ψάχνοντας την επαφή τους με το έδαφος όσο ποιό μακριά γίνεται μπροστά, ενώ η γραμμή της πλάτης παραμένει οριζόντια και η ουρά παραμένει ακίνητη. Τα πίσω μέλη εκτινάσσονται όσο το δυνατόν ποιό μακριά με τεράστια προωθητική δύναμη.

Η ερευνα στηρίζεται καλά πάνω στον άνεμο, με ευρεία λασέ και ευθύγραμμα.Κατά την αντίληψη κάποιας αναθυμίασης ανεβαίνει με αποφασιστικότητα και αυταρχικότητα όπου καταλήγει σε απότομη φέρμα ,ωσάν να προσέκρουσε πάνω σε κάποιο αόρατο τοίχο.Η φέρμα του ειναι απότομη και βίαιη σε όρθια στάση όπου φαντάζει σαν γλυπτό με το κεφάλι ψηλά, τον λαιμό τεντωμένο, και με το βλέμμα να εκφράζει όλο του το κυνηγετικό πάθος και μεγαλείο. Το ποντάρισμα του ειναι δυναμικό και αποφασιστικό, με κοφτές φέρμες.

Το επιθυμητό μέγεθος σύμφωνα με τα πρότυπα του Διεθνούς Κυνολογικού Οργανισμού F.C.I.για τα αρσενικά είναι 63-69 εκ. Και για τα θηλυκά, 61-66 εκ.

Πηγή www.pointersetterclubcy.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου