Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Το φαρμακείο του κυνηγού...


Η ύπαρξη ενός εξοπλισμένου φαρμακείου με βασικά μέσα για την περιποίηση και την επίδεση μικροτραυμάτων , την άμεση αντιμετώπιση πιθανής δηλητηρίασης, καθώς και άλλων καταστάσεων, κρίνεται παραπάνω από αναγκαία.

Έτσι, ένα πρόχειρο φαρμακείο πρέπει να περιέχει:

* Αποστειρωμένες γάζες
* Ελαστικούς επιδέσμους
* Οξυζενέ και αντισηπτικό υγρό
* Κόκκινο ιώδιο (Mercurochrom)
* Αντιβιοτικό spray
* Ψαλίδι
* Τσιμπιδάκι ή μικρή λαβίδα
* Σύριγγες 2,5 και 10 cc
* Ipecavom (εμετικό για παιδιά)
* Atropine Sulfate 2-3 αμπούλες
* Solu-Cortez 250mg 1-2 κουτιά
* Κουτί με κυβάκια ζάχαρη

Ομοιοπαθητικό φαρμακείο

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμα σε περιπτώσεις ατυχημάτων. Έχουν άμεση δράση, χωρίς παρενέργειές για τον οργανισμό του ζώου. Όταν χορηγηθούν σωστά τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. Επομένως ένα ομοιοπαθητικό φαρμακείο οφείλει να περιλαμβάνει:

-Arnice caps (για τραυματισμούς, θλάσεις, μωλωπισμούς, κακώσεις, αιματώματα, εσωτερική αιμορραγία, τσιμπήματα)

-Arnice σε αλοιφή (για παντός τύπου χωλότητες)

Δηλητηρίαση

Τα κυνηγόσκυλα κινδυνεύουν συχνά από φυτοφάρμακα ή ποντικοφάρμακα (μιλάμε πάντα για περιπτώσεις ατυχημάτων και όχι κακής πρόθεσης). Αν δούμε το ζώο να τρώει δηλητήριο χρειάζεται να προκαλέσουμε άμεσα εμετό. Στα φαρμακεία υπάρχει εμετικό φάρμακο που ονομάζεται IPECAVOM και καλό είναι να υπάρχει σε κάθε κυνηγετική τσάντα. Το παραδοσιακό αλατόνερο χρειάζεται προσοχή γιατί μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στο ήδη επιβαρημένο πεπτικό σύστημα του ζώου. Αν το ζώο σας, χωρίς να το δείτε να τρώει κάτι, αρχίσει ξαφνικά να έχει σπασμούς, να βγάζει σάλια, να κάνει εμετό ή διάρροια, τηλεφωνήστε αμέσως στον κτηνίατρο. Εξίσου απαραίτητο είναι να υπάρχει στην τσάντα αμπούλα Atropine Sulfate, η οποία μετά από καθοδήγηση του γιατρού σας, ενίεται υποδόρια ή ενδομυϊκά, αλλά χρειάζεται προσοχή στη δοσολογία.

Το παραπάνω άρθρο είναι από το περιοδικό ‘κυνηγός και φύση’

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου