Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

BROWNING B-25: Ο αξεπέραστος θρύλος...

Το βελγικής καταγωγής σουπερποζέ της Browning Β-25 κατέχει ένα σπουδαίο τίτλο στο παγκόσμιο οπλοκατασκευαστικό στερέωμα. Είναι το τελευταίο όπλο που σχεδίασε ο κορυφαίος σχεδιαστής όλων των εποχών, John Browning. Ο δημιουργός που δεν ευτύχησε να δει τα σχέδιά του να υλοποιούνται. Άφησε σαν τελευταία κληρονομιά στον κόσμο των όπλων το πρώτο σουπερποζέ που σχεδίασε και που αποτέλεσε το “κύκνειο άσμα” του, κλείνοντας με αυτό μια ένδοξη και δημιουργική πορεία ζωής αφιερωμένη στα όπλα.

Ο ιστορικός συγγραφέας Ned Schwing που έχει παρακολουθήσει από κοντά την εξέλιξη των επιτευγμάτων του BROWING γράφει στο βιβλίο του με τίτλο “THE BROWNING SUPER POSED” , ότι όταν ο John Browning επεξεργαζόταν στο μυαλό του την ιδέα για τη δημιουργία του Β-25, είπε στο γιο του Val Browning “Νομίζω ότι ο κόσμος έχει ανάγκη από ένα προσιτής τιμής σουπερποζέ, ένα λειόκανο κυνηγετικό όπλο, που θα καθιερωθεί έξω από τις συνηθισμένες παραγωγικές εργασίες”.

Ήταν οι αρχές της δεκαετίας του ’20, εποχή που βασίλευαν τα όπλα μαζικής παραγωγής επαληπτικά και ημιαυτόματα (καραμπίνες). Δίκαννα πλαγιόκανα υπήρχαν πολλά και κατασκευάζονταν ακόμη περισσότερα με τιμές που ικανοποιούσαν όλα τα βαλάντια της εποχής. Όμως σουπερποζέ κατασκευάζονταν λίγα και σε απλησίαστες τιμές που μόνο λίγοι μπορούσαν να αποκτήσουν. Τα σουπερποζέ που τότε κυκλοφορούσαν προέρχονταν από την Αγγλία και τη Γερμανία κυρίως, με σχεδιασμό χαμηλού προφίλ (Αγγλία) και υψηλού (Γερμανία).

Για ολόκληρο το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου