Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Το δικό μου εν μέρη όχι στη χρήση του μπίπερ…

Καθώς η τεχνολογία συνεχώς βελτιώνετε και επηρεάζει όλους τους τομείς της καθημερινότητας μας σε πολύ μεγάλο βαθμό έτσι έχει εισχωρήσει και στο κυνήγι. Σχεδόν όλοι οι κυνηγοί της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού χρησιμοποιούν στο κυνήγι μπίπερ. Όμως η χρήση της μοντέρνας αυτής συσκευής κάνει το κυνήγι να χάνει πολύ από την παραδοσιακή του μορφή.Οι σκύλοι που χρησιμοποιούμε σήμερα στο κυνήγι ίσως και να κάνουν επιτακτική την ανάγκη χρήσης του μπίπερ και ειδικά οι αγγλικές φυλές οι οποίες συνήθως κυνηγούν σε μεγάλες αποστάσεις από εμάς χρειάζονται μπίπερ για να μπορέσουμε να εντοπίσουμε τον σκύλο μας όταν φερμάρει μέσα στο δάσος. Πιστεύω, όμως ότι δεν είναι και ότι το πιο ωραίο να ακούμε το μπίπερ να χτυπάει συνεχώς στο κυνήγι, είναι πολύ πιο ωραίο να χρησιμοποιούμε ένα παραδοσιακό κουδουνάκι κατά την διάρκεια της έρευνας και το μπίπερ να λειτουργεί μόνο όταν ο σκύλος μας φερμάρει. Με αυτόν τον τρόπο και το κυνήγι δεν χάνει τον παραδοσιακό τρόπο διεξαγωγής του αλλά έχουμε και τη παράλληλη χρήση της τεχνολογίας να μας βοηθάει έτσι ώστε να έχουμε μεγαλύτερες επιτυχίες. Πέρυσι είχα αυτή ακριβώς την συζήτηση με έναν πολύ έμπειρο μπεκατσά ηλικίας περίπου πενήντα ετών ο οποίος που είπε χαρακτηριστικά ότι η μόνη μουσική που θέλει να ακούει το πρωί στα βουνά είναι ο ήχος των κουδουνιών. Θα συμφωνήσω και εγώ μαζί του και νομίζω ότι δεν υπάρχει πιο ωραίος ήχος από αυτόν των κουδουνιών να αντιλαλούν με το βγάλσιμο του ηλίου στα απέναντι πλάγια και μαζί με τα πανέμορφα χρώματα της ανατολής να συνθέτουν ένα μαγικό τοπίο.

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Η ανοιχτή έρευνα στο μικροσκόπιο…

Τα τρία είδη της ανοιχτής έρευνας

Στις μέρες μας όλο και περισσότεροι κυνηγοί χρησιμοποιούν στο κυνήγι της μπεκάτσας σκύλους ανοιχτής έρευνας.Ένας σκύλος ανοιχτής έρευνας για να είναι αποδοτικός στο κυνήγι η έρευνα του θα πρέπει να υπακούει σε κάποιους κανόνες εντός εισαγωγικών και θα εξηγήσω παρακάτω τι εννοώ.Υπάρχουν σκυλιά που η έρευνα τους από ανοιχτή γίνετε ανεξέλικτη χωρίς να δίνουν καμία σημασία για το που βρίσκετε το αφεντικό τους και χάνονται για πολύ μεγάλο διάστημα σε εξωφρενικά μεγάλες αποστάσεις που είναι αδύνατον κάποιος να καταφέρει να τα ακολουθήσει.Έχω δει αρκετούς κυνηγούς ειδικά τα τελευταία χρόνια να κυνηγάνε μπεκάτσες από το δρόμο δηλαδή να κάθονται στο δρόμο σαν να κυνηγάνε λαγό στο καρτέρι και ο σκύλος τους να βρίσκετε δύο, τρία λαγκάδια πιο πέρα χωρίς να έχουν καμία επαφή μαζί του και να περιμένουν ότι αυτός ο σκύλος που στην ουσία αδιαφορεί παντελώς για την παρουσία τους θα φέρει την μπεκάτσα μετά από μερικά σηκώματα επάνω τους, φυσικά αυτό ποτέ δεν γίνετε και ένας τέτοιος σκύλος είναι εντελώς άχρηστος για το κυνήγι. Ένας άλλος τύπος έρευνας είναι η έρευνα του μονοπατιού όπως εγώ την ονομάζω. Σε αυτήν την περίπτωση ο σκύλος δεν απομακρύνετε σε πάρα πολύ μεγάλες αποστάσεις έτσι ώστε να γίνεται ανεξέλεγκτος αλλά το μόνο που κάνει είναι να παίρνει τα μονοπάτια χωρίς να ψάχνει αριστερά και δεξιά στα σημεία του δάσους που ίσως υπάρχει κάποια μπεκάτσα. Με αυτόν τον τρόπο έρευνας δεν είναι δυνατόν να βρει μπεκάτσες , το πολύ πολύ να βρει κάποια μπεκάτσα η οποία να έχει κάτσει στην άκρη κάποιου από τα μονοπάτια που θα περάσει αφήνοντας πίσω αρκετές μπεκάτσες. Πιστεύω ότι καλύτερος τύπος έρευνας που και εγώ ο ίδιος προσπαθώ να μάθω στα σκυλιά μου να κάνουν είναι αυτός που σκύλος κάνει μεγάλα κυκλικά ανοίγματα των πέντε με δέκα λεπτών γύρω από εμάς καλύπτοντας αρκετά μεγάλο τόπο αλλά να επιστρέφει στο σημείο που μας άφησε προκειμένου να έρθει σε οπτική επαφή με εμάς και να συνεχίσει την έρευνα προς την κατεύθυνση που θα του υποδείξουμε κάνοντας πάλι κύκλους. Αυτός ο τρόπος είναι ο πιο αποδοτικός αφού μπορούμε να παρακολουθούμε τον σκύλο μας καθόλη την διάρκεια του κυνηγιού και έτσι θα μπορέσουμε να τον πλησιάσουμε σε περίπτωση που φερμάρει κάποιο πουλί και καταφέρει φυσικά να το μπλοκάρει δίνοντας μας την ευκαρία τα καρπωθούμε την μπεκάτσα. Το μπλοκάρισμα επίσης αποτελεί ένα πολύ σημαντικό προσόν που πρέπει να διαθέτει ένα μπεκατσόσκυλο το οποίο θα αναλύσουμε σε κάποιο άλλο άρθρο.

«Καμπάνα» για παράνομο καρτέρι...

Με ποινή φυλάκισης 6 μηνών και πρόστιμο 1.500 ευρώ τιμώρησε δικαστήριο της Ηπείρου ένα άτομο που είχε συλληφθεί από ομοσπονδιακούς θηροφύλακες, γιατί επιδιδόταν σε παράνομο καρτέρι μπεκάτσας.
Η δίκη έγινε στις 15 Ιανουαρίου και η κατάληξή της αποτελεί μια καλή «είδηση» από τον δικαστικό χώρο, που έως τώρα μας έχει συνηθίσει σε μια στάση... ανοχής και συγκατάβασης απέναντι σε περιστατικά λαθροθηρίας.
Η απόφαση του δικαστηρίου αποκτά και περαιτέρω αξία, αν ληφθεί υπόψη ότι το παράνομο καρτέρι της μπεκάτσας αποτελεί μια «πληγή» για το κυνήγι στη χώρα μας, ενώ ταυτόχρονα είναι και ένα αδίκημα που δύσκολα στοιχειοθετείται νομικά...
Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου πάντως έχει σημάνει «συναγερμό» στους θηροφύλακές της, προκειμένου να αντιμετωπισθούν ενδεχόμενα κρούσματα λαθροθηρίας σε λαγό και αγριόχοιρο που οι περίοδοι θήρας τους έχουν πλέον λήξει.
Ετσι, εντός του καταφυγίου των Κουπακίων συνελήφθη ήδη ένα άτομο που κυνηγούσε παράνομα (δεν είχε καν άδεια θήρας) και οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη, με την επιπλέον κατηγορία της απείθειας εναντίον των θηροφυλάκων.
- «Οι λαθροθήρες είναι κλέφτες της φύσης» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Κ.Σ. Ιωαννίνων Ε. Λύτρας, ενώ η Ομοσπονδία προειδοποιεί ότι ο κόσμος των κυνηγών της Ηπείρου δεν θα φανεί καθόλου ανεκτικός απέναντι σε όσους τον προσβάλλουν με τις πράξεις τους ή βεβηλώνουν την άγρια ζωή...

Πηγή www.diananews.gr

Υδρόβια – Παρυδάτια...

Ιδιαίτερα αγαπητό από χιλιάδες Έλληνες κυνηγούς, το κυνήγι των υδροβίων στις λίμνες και τα ποτάμια αποτελεί μια κυνηγετική ιεροτελεστία. Οι αγριόπαπιες μαζί με τα άλλα υδρόβια θηράματα, θαρρείς και μαγεύουν τους κυνηγούς, που παρ’ όλες τις δύσκολες συνθήκες κυνηγίου, αισθάνονται ιδιαίτερη ευχαρίστηση να αντιμετωπίζουν τους φτερωτούς κατοίκους του νερού.
Ωστόσο, το κυνήγι των υδροβίων απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στις τοπικές και γενικές απαγορεύσεις που ισχύουν. Μια φρόνιμη λύση είναι να επικοινωνούμε με τα κατά τόπους Δασαρχεία ή Κυνηγετικούς Συλλόγους που μπορούν να μας δώσουν τις σαφείς οδηγίες που αφορούν το κυνήγι στην περιφέρεια ευθύνης τους. Τα θηρεύσιμα είδη στη χώρα μας είναι η Πρασινοκέφαλη, το Σφυριχτάρι, η Σουβλόπαπια, η Σαρσέλα, η Χουλιαρόπαπια, το Κιρκίρι, η Κυνηγόπαπια, η Τσικνόπαπια, η Φαλαρίδα, η Νερόκοτα, το Μπεκατσίνι, η Καλημάνα, Ασπρομετωπόχηνα και η Φλυαρόπαπια.

Πότε

Το κυνήγι για το Σφυριχτάρι, τη Σουβλόπαπια, τη Σαρσέλα, τη Χουλιαρόπαπια, την Τσικνόπαπια, τη Φαλαρίδα, τη Νερόκοτα, το Μπεκατσίνι και την Ασπρομετωπόχηνα επιτρέπεται από 15/9 ως 10/2, όλες τις ημέρες, με επιτρεπόμενο αριθμό 12, εκτός από το Μπεκατσίνι, του οποίου ο επιτρεπόμενος αριθμός φτάνει τα 10.
Από 15/9 ως 31/1 επιτρέπεται η θήρα για το Κιρκίρι, την Πρασινοκέφαλη, την Κυνηγόπαπια και τη Φλυαρόπαπια, όλες τις ημέρες με επιτρεπόμενο αριθμό 12. Την ίδια περίοδο επιτρέπεται και το κυνήγι της Καλημάνας, με επιτρεπόμενο αριθμό 10.

Για ολόκληρο το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Αποτελέσματα Έρευνας & Μεγάλης Έρευνας 23-24/1/2010 ...

ΣΑΒΒΑΤΟ 23/1/2010- ΛΑΓΚΑΔΑΣ

ΕΡΕΥΝΑ ΚΥΝΗΓΙΟΥ –ΤΕΡΕΝ 1.

Κριτές: Πονηρέας-Λάμπρου Μ.

Κανένα στην βαθμολογία.


ΕΡΕΥΝΑ ΚΥΝΗΓΙΟΥ –ΤΕΡΕΝ 2.

Κριτές: Θεοχάρης-Λάμπρου Κ.

1ος Εξ. CACT.CACIT.Lory E.S.Αλμανιώτης Μανωλάκης

ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ.

Κριτές: Μαγουλάς- Μολφέτας-Τσιόπλης.

1ος Εξ.CACT.CACIT Rapakoulias Genesis Plouton E.S.Φουτρής Μαυρίδης
2ος Εξ.RCACT.RCACIT Akariensis Maikol Poin.Σωτηρίου Αποστολάκος
3ος Εξαίρετος Argo Poin.Μπόγιογλου
Εξαίρετος Joby Poin.Σπιρίδης Λιάσκος
Εξαίρετος Galeniko of Mathiopoulos Poin.Μαθιόπουλος Μαυρίδης
Εξαίρετος As Sirtouf E.S.Φουτρής Μαυρίδης
Εξαίρετος Flash Poin.Καραστάθης Γιάππος
Εξαίρετος Besinos Panthos E.S.Οικονομίδης Μαυρίδης
Εξαίρετος Quark E.S.Σακαντάνης Eschini
CQN Zano Peanias E.S.Βράιλας Αποστολάκος

ΚΥΡΙΑΚΗ 24/1/2010- ΛΑΓΚΑΔΑΣ

ΕΡΕΥΝΑ ΚΥΝΗΓΙΟΥ –ΤΕΡΕΝ 1.

Κριτές: Μολφέτας-Μαγουλάς.

1ος Εξ.CACT Geronimo Poin.Σακαντάνης Γονιδάκης
2ος Εξ.RCACT Raf E.S.Σούρδος Μανωλάκης
3ος Εξ.RCACT Bijoux E.S.Ιστικούδης Μανωλάκης
Εξαίρετος Nelly di Ioannina Poin.Παππάς Γκράνας

ΕΡΕΥΝΑ ΚΥΝΗΓΙΟΥ –ΤΕΡΕΝ 2.

Κριτές: Λάμπρου Κ. –Λάμπρου Μ.

1ος Πολύ Καλός Win v.d. Postschwaige Poin.Λέων Μαυρίδης
2ος Πολύ Καλός Birof ali Rajkal E.S.Κύρτσογλου

ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ.

Κριτές: Πονηρέας- Θεοχάρης- Τσιόπλης.

1ος Εξ.CACT.CACIT Nadir d. Ioannina Poin.Παππάς Αποστολάκος
2ος Εξ.RCACT.RCACIT Rapakoulias Genesis Plouton E.S.Φουτρής Μαυρίδης
3ος Εξαίρετος As Sirtouf E.S.Φουτρής Μαυρίδης
Εξαίρετος Uruba di monte Darma Poin.Amentola Eschini
Εξαίρετος Jupiter Poin.Χρήστου Αποστολάκος
Εξαίρετος Galeniko of Mathiopoulos Poin.Μαθιόπουλος Μαυρίδης
Εξαίρετος Palaziensis Zorro Poin. Χρήστου Αποστολάκος
Πολύ Καλός Zano Peanias E.S.Βράιλας Αποστολάκος

Πηγή www.okade.gr

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

ΑΓΩΝΑΣ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΣΕ ΜΠΕΚΑΤΣΑ 12-13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΑ...

Παρασκευή βράδυ στο Ωραιόκαστρο Ιωαννίνων σε μια παραδοσιακή ταβέρνα με τον κ. Τάκη να σερβίρει απίθανες λιχουδιές, μια ομάδα από κουρτσχααράδες συζητούσαν άλλοτε χαμηλόφωνα και άλλοτε έντονα, ανταλλάσοντας απόψεις για τα κυνοφυλικά δρώμενα αλλά και για τα κυνήγια. Έτσι ξεκίνησε το ραντεβού για τον αγώνα πρακτικού κυνηγιού σε μπεκάτσα. Ο καιρός χειμωνιάτικος μεν, άλλοτε έβρεχε άλλοτε σταματούσε αλλά με θερμοκρασίες υψηλές για την εποχή του. Δυστυχώς τα μηνύματα δεν ήταν καλά, διότι όσους κυνηγούς ρωτήσαμε που ήταν εν μέρει εκεί, δεν εύρισκαν μπεκάτσες και ήταν όλοι απελπισμένοι.

Το πρωί που σηκωθήκαμε για τον αγώνα διαπίστωσα ότι ήμασταν σε ένα απέραντο ιδανικό μπεκατσότοπο που άρχιζε από τα τελευταία σπίτια του χωριού μέχρι τα γύρω γύρω βουνά που ήταν ελαφρώς χιονισμένα. Όταν αποφασίσεις να πάρεις μαζί σου αναμνήσεις πρέπει να φυλακίσεις σε φωτογραφίες αυτό το υπέροχο τοπίο ακριβώς την ώρα που μόλις έχει ξημερώσει.

Η βελουδομάτα, η βασίλισσα του δάσους, αυτό το φανταστικό πουλί που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει όσα χρόνια και αν την κυνηγά, που και πότε θα την ανταμώσει ούτε και πως θα αντιδράσει την στιγμή της φέρμας που η αδρεναλίνη έχει φθάσει στο μέγιστο. Γι’ αυτό πάντα θυμόμαστε και συζητάμε τις μπεκάτσες που χάσαμε. Κυνηγώ κάθε μέρα σχεδόν μπεκάτσα και ποτέ δεν ένοιωσα ότι την βαρέθηκα. Είναι ίσως αυτό που δικαιολογεί ένα αποτέλεσμα πίστης και αιωνίου έρωτα προς την βελουδομάτα, είναι αυτό που με κάνει να ξυπνώ κάθε πρωί και να θέλω να τρέξω να την συναντήσω. Θεωρώ λοιπόν σαν πρόεδρος του ομίλου του ομίλου ότι οι αγώνες πρακτικού κυνηγιού σε άγριο θήραμα είναι πολύ σημαντικοί και μάλιστα σε θήραμα όπως η μπεκάτσα και η πέρδικα.

Ο καλός σκύλος δεν είναι μόνο αυτός που τρέχει στην πεδιάδα στην έρευνα κυνηγιού, είναι ο σκύλος που είναι εξίσου καλός στην πεδιάδα αλλά και στο βουνό. Για να μην ξεχνάμε ότι οι όμιλοι φυλών έχουν μοναδικό σκοπό την επιλογή σωστών γεννητόρων που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να μπορούμε οι κυνηγοί να έχουμε όσο το δυνατόν άξια κυνηγόσκυλα. Θα προτρέχω λοιπόν όλους τους κυνηγούς όταν πιστεύουν ότι έχουν ένα αξιόλογο κούρτσχααρ να το παρουσιάζουν σε αγώνες, ούτως ώστε να αξιολογηθεί από τον όμιλο και με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσει στην βελτίωση της φυλής που όλοι αγαπάμε.

Με την βοήθεια του κ. Χρήστου Τσιάρου οδηγηθήκαμε έξω από το χωριό σε τερέν που ήδη ο Χρήστος γνώριζε. Κριτής της πρώτης μέρας ο κ. Κ. Βλάχος που έπρεπε να κρίνει 12 σκύλους. Τον ευχαριστούμε θερμά για την προθυμία και την υπομονή του. Ο κριτής γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχουν πολλές μπεκάτσες αφιέρωσε σχεδόν όλη τη μέρα να δει τους σκύλους χωρίς να βλέπει ποτέ το ρολόι του.

Δυστυχώς παρ’ όλη την μεγάλη προσπάθεια κανένα σκυλί και αντάμωσε μπεκάτσα. Τα σχόλια όμως του κριτή ήταν πάρα πολύ καλά σχεδόν για όλα τα σκυλιά και αυτό ευχαρίστησε τους ιδιοκτήτες και κυναγωγούς.

Την δεύτερη μέρα επειδή όλοι θέλαμε να γυρίσουμε νωρίς τα σπίτια μας, έγιναν δυο τερέν με κριτές τον κ. Κ. Βλάχο και τον κ. Γ. Νιάνιο. Και την δεύτερη μέρα όμως δεν είχαμε στην τύχη να σηκώσουμε καμία μπεκάτσα. Το μόνο θήραμα που ανταμώσαμε ήταν ένας λαγός.

Όλα τα σκυλιά ήταν σε πολύ καλή κυνηγετική κατάσταση. Στο τερέν μου έκανα επανάκληση δίνοντας αρκετό χρόνο στην Lakopetra Bessy του κ. Γ. Τζιώτη και Lakopetra Kira του κ. Γ. Λιάπη.

Παρότι που σε αυτόν τον αγώνα δεν είχαμε αποτελέσματα για τα σκυλιά, όλοι φύγαμε ευχαριστημένοι γιατί ήμασταν μια ευχάριστη παρέα συζητώντας πάντα για τα αγαπημένα μας κούρτσχααρ.

Το Δ.Σ. ευχαριστεί θερμά τους αδελφούς ΚΑΛΑΒΡΗ – ΣΚΥΛΟΤΡΟΦΗ ALLENA για την οικονομική βοήθεια και το κ. Χρήστο Τσιάρο – PET ΦΑΡΜΑ στα Ιωάννινα για την οργάνωση του αγώνα και την υπέροχη φιλοξενία.

Πηγή www.kinigotopos.gr

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

BROWNING B-25: Ο αξεπέραστος θρύλος...

Το βελγικής καταγωγής σουπερποζέ της Browning Β-25 κατέχει ένα σπουδαίο τίτλο στο παγκόσμιο οπλοκατασκευαστικό στερέωμα. Είναι το τελευταίο όπλο που σχεδίασε ο κορυφαίος σχεδιαστής όλων των εποχών, John Browning. Ο δημιουργός που δεν ευτύχησε να δει τα σχέδιά του να υλοποιούνται. Άφησε σαν τελευταία κληρονομιά στον κόσμο των όπλων το πρώτο σουπερποζέ που σχεδίασε και που αποτέλεσε το “κύκνειο άσμα” του, κλείνοντας με αυτό μια ένδοξη και δημιουργική πορεία ζωής αφιερωμένη στα όπλα.

Ο ιστορικός συγγραφέας Ned Schwing που έχει παρακολουθήσει από κοντά την εξέλιξη των επιτευγμάτων του BROWING γράφει στο βιβλίο του με τίτλο “THE BROWNING SUPER POSED” , ότι όταν ο John Browning επεξεργαζόταν στο μυαλό του την ιδέα για τη δημιουργία του Β-25, είπε στο γιο του Val Browning “Νομίζω ότι ο κόσμος έχει ανάγκη από ένα προσιτής τιμής σουπερποζέ, ένα λειόκανο κυνηγετικό όπλο, που θα καθιερωθεί έξω από τις συνηθισμένες παραγωγικές εργασίες”.

Ήταν οι αρχές της δεκαετίας του ’20, εποχή που βασίλευαν τα όπλα μαζικής παραγωγής επαληπτικά και ημιαυτόματα (καραμπίνες). Δίκαννα πλαγιόκανα υπήρχαν πολλά και κατασκευάζονταν ακόμη περισσότερα με τιμές που ικανοποιούσαν όλα τα βαλάντια της εποχής. Όμως σουπερποζέ κατασκευάζονταν λίγα και σε απλησίαστες τιμές που μόνο λίγοι μπορούσαν να αποκτήσουν. Τα σουπερποζέ που τότε κυκλοφορούσαν προέρχονταν από την Αγγλία και τη Γερμανία κυρίως, με σχεδιασμό χαμηλού προφίλ (Αγγλία) και υψηλού (Γερμανία).

Για ολόκληρο το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

Παντός καιρού...

Παντός καιρού

Από τις δημοφιλέστερες φυλές κυνηγόσκυλων, τα Επανιέλ Μπρετόν οφείλουν την επιτυχία τους σε μια αλχημεία μοναδική στην ιστορία της κυνοφιλίας. Σκύλοι φέρμας των χωρικών της Βρετάνης του προηγούμενου αιώνα, διασταυρώθηκαν με Σπρίνγκερ Σπάνιελ και Αγγλικά Σέττερ που ανήκαν σε Βρετανούς κυνηγούς, δίνοντας έναν προικισμένο, χαρισματικό και ξεχωριστό κυνηγετικό σύντροφο.

Πρώτος γαλλικός σκύλος φέρμας, το Επανιέλ Μπρετόν είναι εξαιρετικός κυνηγός, προικισμένος από τη φύση του με ένστικτο, δυνατή όσφρηση και μεγάλη αντοχή στην κούραση. Παραμονεύει σε μέτρια απόσταση από τον κύριό του και ξεχωρίζει για τις κυνηγετικές του ικανότητες τόσο στην κοιλάδα, κυνηγώντας λαγούς και πέρδικες, όσο στα δάση και στα σύδεντρα, αναζητώντας μπεκάτσες, χωρίς να τον σταματούν οι θάμνοι και τα αγκάθια.

Ιδιοσυγκρασία

Συνδυάζει τα προτερήματα ενός καλού σκύλου φέρμας και ενός καλού ριτρίβερ. Είναι πολύ ανθεκτικός στο κρύο και ικανός να φέρει το θήραμα μέσα από τη λίμνη, ό,τι θερμοκρασία κι αν έχει. Με άλλα λόγια έχουμε έναν σκύλο που δεν σταματά ούτε σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, αλλά ούτε και σε κακοκτράχηλα εδάφη.
Η αφοσίωση, η εμπιστοσύνη και η αγάπη που δείχνει, χαρακτηρίζουν το Επανιέλ Μπρετόν ως έναν από τους κοινωνικότερους σκύλους. Ακούραστος, δυναμικός, αλλά ταυτόχρονα ήπιος και κοινωνικός, καταφέρνει να είναι άξιος συνεργάτης στο κυνήγι, αλλά και πιστός σύντροφος όλης της οικογένειας, αποκαλύπτοντας έτσι τα πολύπλευρα χαρίσματα και τις ιδιότητες του χαρακτήρα και της ιδιοσυγκρασίας του.

Εκπαίδευση

Η αυξημένη δεκτικότητα του ζώου, αλλά και ο καλός του χαρακτήρας βοηθούν στην ευκολότερη εκπαίδευση του Επανιέλ Μπρετόν, ενώ η νευρικότητα και η έντονη κυνηγετική του μανία, το κάνουν να «χορεύει» οργώνοντας τους κυνηγότοπους.
Μια αρμονική συμβίωση χωρίς προβλήματα μαζί του, προϋποθέτει από το αφεντικό του αγάπη, εμπιστοσύνη και κατανόηση, ενώ ένας άσχημος και βίαιος χειρισμός θα αποβεί μοιραίος για τη μελλοντική σας σχέση με το σκύλο, λόγω του ιδιαίτερα ευαίσθητου χαρακτήρα που διαθέτει.

Γενική εμφάνιση: Έχει τα χαρακτηριστικά ενός κομψού σκύλου, με έξυπνη και πολύ ζωηρή φυσιογνωμία. Είναι κοντόχοντρος, βραχύγραμμος, γεμάτος ζωτικότητα και ρώμη.

Πηγή www.go-outdoor.gr

Λαθροθήρες πυροβόλησαν και τραυμάτισαν θηροφύλακα...

Θηροφύλακας τραυματίστηκε, ελαφρά, στο αριστερό του χέρι από πυροβολισμό λαθροθήρα στην περιοχή του Ψυχικού, του δήμου Στρυμόνα.
Το περιστατικό συνέβη όταν δύο θηροφύλακες κατά την περιπολία τους στην περιοχή, εντόπισαν δύο λαθροθήρες που κυνηγούσαν στο ποτάμι με μηχανοκίνητο πλωτό μέσο και τον συνεργό τους που κυνηγούσε από τη στεριά.
Στην προσπάθειά τους οι δύο θηροφύλακες να συλλάβουν τους παράνομους κυνηγούς, ενεπλάκησαν μαζί τους με αποτέλεσμα ο ένας εκ των τριών λαθροθηρών να πυροβολήσει και να τραυματίσει ελαφρά τον ένα θηροφύλακα.

Μετά το συμβάν οι δύο δράστες, 20 και 40 ετών αντίστοιχα, κατάφεραν να τραπούν σε φυγή, ενώ συνελήφθη ο 20χρονος συνεργός τους.

Οι δράστες προέβαιναν σε λάθρα θήρα με χρήση μηχανοκίνητου πλωτού μέσου, πηγή νυχτερινής σκόπευσης και κυνηγετικού όπλου άνω των τριών φυσιγγίων ενώ ο 20χρονος που ανέμενε στη στεριά θήρευε μη επιτρεπόμενα πτηνά. Εγιναν αντιληπτοί από περιπολούντες θηροφύλακες και κατά την προσπάθεια σύλληψής τους, χρησιμοποίησαν βία προκειμένου να αποφύγουν την σύλληψη. Επιπλέον ο 40χρονος πυροβόλησε με την καραμπίνα του με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ο ένας από τους δυο θηροφύλακες στο χέρι και στη συνέχεια να τραπούν σε φυγή. Κατασχέθηκαν 356 φυσίγγια, δύο ηλεκτρονικές πηγές νυχτερινής σκόπευσης, 18 σκοτωμένες πάπιες και 1 κυνηγετική καραμπίνα.

Οι δύο άνδρες που διέφυγαν της σύλληψης αναζητούνται από την Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών για παραβάσεις του νόμου περί όπλων, επικίνδυνες σωματικές βλάβες και αντίσταση κατά της αρχής. Με τις ίδιες κατηγορίες ο 20χρονος συνεργός τους, που συνελήφθη, θα οδηγηθεί σήμερα στον Εισαγγελέα Σερρών.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του κυνηγετικού συλλόγου Σερρών, Κώστα Σιαπαρδάνη, οι δράστες δεν είχαν άδεια κυνηγιού και οι καραμπίνες τους ήταν αδήλωτες.

Πηγή www.e-artemis.gr

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Η αξία της ανοιχτής έρευνας…

Είχα την τύχη να κυνηγάω από πολύ μικρή ηλικία με πολύ καλά μπεκατσόσκυλα, φυσικά χάρη στον πατέρα μου ο οποίος ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με το κυνήγι της βελουδομάτας.Τα τελευταία χρόνια είχαμε στην κατοχή μας μια σκύλα πόιντερ την οποία μου την αγόρασε ο πατέρας μου όταν ήμουν ακόμα στην έκτη δημοτικού. Από νεαρή ηλικία έδειξε τις ικανότητες της στο κυνήγι της μπεκάτσας. Κατά την διάρκεια των μπασιμάτων, δηλαδή τους μήνες Νοέμβρη και Δεκέμβρη κυνηγάμε σε έναν συγκεκριμένο τόπο που μπάζει αρκετά πουλιά αυτή την περίοδο. Η σκύλα αυτή από τις πάρα πολλές εξόδους στο συγκεκριμένο τόπο τον είχε μάθει τόσο πολύ καλά που μόλις την βγάζαμε από το αυτοκίνητο άρχιζε αμέσως την έρευνα και χωρίς να χάνει καθόλου χρόνο στο να ψάχνει όλο τον τόπο πήγαινε από “θέση σε θέση “ με αποτέλεσμα να ψάχνει έναν πολύ μεγάλο τόπο σε πολύ λίγο χρόνο και μας έδινε την εντύπωση ότι ήταν ένας σκύλος μεγάλης έρευνας. Η αλήθεια όμως ήταν άλλη, καθώς μετά το τέλος των μπασιμάτων ήμασταν αναγκασμένοι να αλλάξουμε τόπο για να βρούμε πουλιά, στα καινούρια μπεκατσοτόπια η σκύλα αυτή περιόριζε την έρευνα της από μεγάλη που ήταν στο γνωστό τόπο σε μεσαία, τότε κατάλαβα ότι η σκύλα αυτή δεν ανοιχτής έρευνας απλώς γνώριζε τόσο καλά τον τόπο που αυτό την εκανε να ανοίγετε. Η μετριάσει της έρευνας της είχε σαν αποτέλεσμα να χρειαζόμαστε πολύ χρόνο για ψάξουμε το μπεκατσότοπο αλλά και να βρίσκουμε λιγότερα πουλια. Έτσι αποφασίσαμε να τη ζευγαρώσουμε με έναν σκύλο μεγάλης έρευνας με την ελπίδα τα κουτάβια να γίνουν και αυτά με την σειρά τους μπεκατσόσκυλα μεγάλης έρευνας όπως και έγινε. Κατά την άποψη μου και ειδικά στις μέρες μας πιστεύω ότι η μεγάλη έρευνα είναι απαραίτητη στο κυνήγι της μπεκάτσας και της πέρδικας φυσικά. Σκυλιά που δεν μπορούν να κάνουν μεγάλη έρευνα όχι όμως η έρευνα τους να γίνεται ανεξέλικτη και το τονίζω αυτό, δεν κάνουν για μένα για το κυνήγι της μπεκάτσας και της πέρδικας . Φυσικά υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν το αντίθετο και προτιμούν τα κοντινά σκυλιά και τις ηπειρώτικες φυλές. Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω καθόλου τις ικανότητες των ηπειρώτικων φυλών πιστεύω ότι οι αγγλικές φυλές έχουν το πλεονέκτημα έναντι στις ηπειρώτικες φυλές επειδή μπορούν να κάνουν ανοιχτή έρευνα και για τον λόγο αυτό είναι στην πρώτη θέση προτίμησης των Ελλήνων κυνηγών.

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ "ΕΘΝΟΣ-ΚΥΝΗΓΙ"...

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΕΥΧΟΥΣ ΕΙΝΑΙ:

ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ ΤΗΣ ΔΙΡΦΥΣ Ενα καταφύγιο από κυνηγούς για κυνηγούς, στα 1.120 μέτρα υψόμετρο...

ΤΑ ΠΟΪΝΤΕΡ ΕΚΤΟΣ ΜΟΔΑΣ; Αντεπιχειρήματα για όσους αμφισβητούν τις εργασιακές επιδόσεις των πόιντερ.

ΟΙ ΣΤΡΑΒΕΣ ΟΙ ΚΑΝΝΕΣ Πώς να ξεχωρίζετε και πώς να «θεραπεύετε» ένα εργοστασιακό ελάττωμα...

ΟΙ ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ Προβλήματα... διαχείρισης του 4χ4 στα μεγάλα υψόμετρα.

ΤΑ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑΤΑΚΙΑ Η ιχνηλασία ενός θηλυκού λαγού «λύνει» ένα μεγάλο μυστήριο.

«ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ» ΣΤΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ Η συνέχεια της αποστολής του «Εθνος - Κυνήγι» στη Μυτιλήνη.

ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΤΟΥ ΒΑΛΤΟΥ Πώς οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν τη λειτουργία όπλων και φυσιγγίων.

ΤΑ... «ΚΕΡΔΟΦΟΡΑ» ΚΥΝΗΓΟΣΚΥΛΑ Η υπερεκμετάλλευση των σκύλων μετά την αλλαγή των κανονισμών στην ελληνική εκτροφή.

ΤΟ ΠΙΣΤΟΛΙ ? ΤΟΥΦΕΚΙ Πώς ένα πιστόλι μετατρέπεται σε λειόκαννο και ραβδωτό τουφέκι, σε όλα τα διαμετρήματα!

ΟΛΑ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ Μια εξόρμηση... εκτός πραγματικότητας.

Η ΑΡΧΑΙΑ ΤΕΧΝΗ Μαχαίρια και ξεχωριστά ακόνια, όπως εξελίχθηκαν από τη χαραυγή του κόσμου μέχρι τις μέρες μας.

Σε κάθε τεύχος και ένα μοναδικό DVD-VIDEO.

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Τα πόιντερ του βουνού...

Ο βασιλιάς του αέρα και της δυνατής μύτης, ξεκίνησε την πορεία του ως ένας έξοχος κυνηγός καλπαστής στα υγρά επίπεδα λιβάδια της Αγγλίας και των Σκωτσέζικων moors, δρέποντας δάφνες δόξας απέναντι στα grouse και τις πεδινές πέρδικες των περιοχών αυτών, τον περασμένοκαι προπερασμένο αιώνα. Ταυτόχρονα, με την εισαγωγή του στην Ευρώπη και ειδικότερα στη νότια, ήρθε αντιμέτωπος και με τα ορεινά κυνήγια του αγριοκόκορα και της ορεινής πέρδικας. Με το έντονο κυνηγετικό πάθος που τον κατέχει, προσαρμόστηκε γρήγορα στις απαιτήσεις αυτών των θηραμάτων και ουσιαστικά σήμερα έχει πρωταγωνιστική θέση, διαπρέποντας στα κυνήγια αυτά. Είναι κοινή πεποίθηση πλέον στη χώρα μας, ότι το πόιντερ είναι μάλλον η πρώτη επιλογή για το περδικοκυνήγι, σ' οποιαδήποτε βουνά και υψόμετρα. Κυριαρχικό ζώο με μεγάλη αυτοπεποίθηση, λόγω χαρακτήρα και γενεαλογικών καταβολή, πρέπει να δίνει την εντύπωση κατακτητή του βουνού. Η μεγάλη δύναμη, η ορμητικότητα, το αστείρευτο πάθος, ο υψηλός ψυχισμός του, πρέπει να του δίνουν διάθεση και κουράγια ν' αλωνίσει στην κυριολεξία το βουνό, να το «φάει» απ' άκρη σ' άκρη, είτε βράχια έχει αυτό, είτε σάρες, είτε πυκνά σγαντζοπούρνια. Σίγουρα στα αλπικά μέρη η κατάσταση είναι πιο εύκολη από τα γκρέμια και τους σαθρούς χαλιάδες, όμως η ψυχή του πόιντερ είναι πόιντερ παντού. Ο καλός σκύλος πόιντερ που ξέρει να κυνηγάει πέρδικες, με το που θα κατέβει απ' τ' αμάξι, αφού κοιτάξει που βρίσκεται και ικανοποιήσει τις ανάγκες του, θα ξεχυθεί ασυγκράτητος και θ' αρχίσει να καταπίνει το βουνό. Θα φτάσει ενδεχομένως στην κορυφή, θα περάσει ίσως στο απέναντι πλάι, θ' ανέβει πιθανόν και στη δεύτερη κορυφή στο απέναντι πλάι, μπορεί να περάσει στο τρίτο κατά σειρά πλάι και να συνεχίσει φτάνοντας πέντε κορυφές πέρα γαζώνοντας κυριολεκτικά τον τόπο. Εσείς απλώς ανεβαίνετε και παρακολουθείτε, κάποια στιγμή θα επιστρέψει για να «πάρει» επαφή μαζί σας και να συνεχίσει το ίδιο ψάξιμο απ' την άλλη πλευρά της πορείας σας. Θα μου πείτε τι γίνεται, όταν φερμάρει τρία βουνά μακριά σας. Απλά θα μαζέψετε όλο το κουράγιο σας, θα βάλετε όλη τη δύναμή σας να πάτε να τουφεκίσετε τη φέρμα του. Το γυμνασμένο περδικόσκυλο πόιντερ, δεν είναι για κυνηγούς βαρείς, νωχελικούς και αγύμναστους. Θέλει κυνηγό με γυμνασμένο κορμί, μεγάλη αντοχή, πόδια φτερά, πνευμόνια δυνατά και φυσικά καημό με την πέρδικα. Υπάρχουν και θαυμάζω, έμπειρα περδικόσκυλα που θα «πάρουν» το μπουλούκι από εκεί που αρχικά το εντόπισαν και θα το πάνε 300 μέτρα πόντα - φέρμα στον ανήφορο μέχρι να το μπλοκάρουν. Εκεί ο κυνηγός πρέπει να μπορεί ν' ακολουθήσει αυτή την υπέροχη ενέργεια του σκύλου και να την ολοκληρώσει.
Θυμάμαι απ' την κυνηγετική μου ζωή ενδεικτικά καποια τέτοια όμορφα περδικόσκυλα. Μ' έναν πολύ μεγάλο περδικά σκύλο, αφού εντόπισε τη νυχτερινή κούρνια των πουλιών, ξεκίνησε ένα τέτοιο συνεχές ποντάρισμα-φερμάρισμα σε μια απότομη κόντρα. Αφού πήγαμε πάνω από 200 και πλέον μέτρα έτσι, βγάζοντάς μου τη γλώσσα από την ένταση και την αδρεναλίνη, σταματάει μπροστά σ' ένα μεγάλο βράχο. Κάνει αριστερά και στα 50 μέτρα μπλοκάρει τρεις πέρδικες. Τουφεκάω και χτυπάω μια. Γρήγορο απόρτ και ξαναγυρίζει πίσω στο βράχο. Συνεχίζει με νέο ποντάρισμα για άλλα 70-80 μέτρα δεξιά απ' το βράχο και νέα φέρμα. Άλλα πέντε πουλιά ξεκολλάνε από ένα πατάρι σ' ένα κάθετο βράχο! Με τον ίδιο σκύλο, μία η ώρα το μεσημέρι, βρίσκει το ντορό ενός κώτσου σε μια σάρα. Θερμοκρασία υψηλή με αποπνικτική ζέστη. Αφού τον ψάχνει επί 15 λεπτά μέσα σε βράχια που ίσα-ίσα χώραγα να περάσω, τον στριμώχνει σ' ένα γκρέμι 150 μέτρα πιο ψηλά απ' το αρχικό σημείο που τον εντόπισε. Άλλη μέρα με υπερβολικό κρύο και ομίχλη πυκνή έχει «ρίξει» ένα κοπάδι γύρω στα 12 πουλιά σε κάτι σφήνες ύψους 1,5-2 μέτρα. Τις έβγαζε μία μία μέσα από τις σφήνες πηδώντας πάνω τους σαν αγριοκάτσικο. Με τη νεότερη ετεροθαλή αδερφή του, θυμάμαι να βάζουν κυριολεκτικά τη μύτη τους στον «κώλο» της κλαρωμένης στον κέδρο πέρδικας για να σηκωθεί. Η μάνα τους που είχε το απόλυτο στιλ πόιντερ στο βουνό και πάταγε τόσο ελαφριά πάνω στις πέτρες σαν μπαλαρίνα, κάποτε δεμένη στο λουρί και περιμένοντας να ξημερώσει, είχε εντοπίσει και σχεδόν «φερμάριζε» ένα κοπάδι σε μια απίστευτη απόσταση στο απέναντι πλάι με ευνοϊκό αέρα.

Του Σπήλιου Καρμίρη

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Διαμαρτυρία της ΚΟΜΑΘ για τη μη πρόσληψη θηροφυλάκων...

Διαμαρτυρία της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης για τη μη πρόσληψη θηροφυλάκων στη Δυτική Μακεδονία.
Αρνούνται την πρόσληψη νέων ανέργων, των οποίων η μισθοδοσία τους θα γίνεται από τα χρήματα των κυνηγών (όπως γίνεται σε όλη την Ελλάδα).

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης και οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι της Δυτικής Μακεδονίας εκφράζουν την έντονη αγανάκτησή τους, σχετικά με την άρνηση ορκωμοσίας των ιδιωτικών φυλάκων θήρας από τις δασικές αρχές της Δυτικής Μακεδονίας.

Σε μια εποχή όπου η ανεργία μαστίζει τη νεολαία κάποιοι επικαλούμενοι τυπολατρίες της πολύπαθης δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας στερούν ήδη την απασχόληση 4 ατόμων και δυσχεραίνουν την πρόσληψη και άλλων 15 που προγραμματίζουν να προσλάβουν οι κυνηγετικοί Σύλλογοι της περιοχής!

Η θέση τους προκαλεί ενημερωτικά καθώς οι ανάγκες φύλαξης της άγριας πανίδας είναι αυξημένες, η δε παρουσία της δημόσιας διοίκησης είναι …από ελάχιστη έως μηδενική.

Ζητούμε από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας να επιλύσει άμεσα το θέμα και καλούμε την αρμόδια Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να επιληφθεί της αδικαιολόγητης κωλυσιεργίας εκ μέρους των περιφερειακών δασικών αρχών.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΑΘΡΟΘΗΡΙΑΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ...

Κλέβουν αγριόχοιρους και σκυλιά

Σε ολοσέλιδο ρεπορτάζ με τίτλο «Κυνηγοί στη Ροδόπη: Οι Ελληνες μας κλέβουν τα κυνηγόσκυλα», η εφημερίδα «ΤΡΟΥΝΤ» σημειώνει ότι «κυνηγοί από παραμεθόρια χωριά της Ροδόπης διαμαρτύρονται για τις μαζικές κλοπές των κυνηγόσκυλών τους. -«Μας παίρνουν τα αγριογούρουνα -λένε- επειδή έχουν καταστρέψει τα δάση τους και κυνήγι δεν έχουν. Εμείς κυνηγούμε το αγριογούρουνο και όταν τύχει να περάσει τα σύνορα, το παίρνουν έτοιμο. Τώρα μας κλέβουν και τα σκυλιά. Αν απαντήσουμε στο χτύπημα, τι θα γίνει; Θα σκοτωθούμε; Να μας γυρίσουν πίσω τα σκυλιά».

Μόνο σε 2-3 εβδομάδες από τον Κυνηγετικό Σύλλογο στο χωριό Αρδα εξαφανίστηκαν 11 σκυλιά με τον ίδιο τρόπο. Ξεκινούν για κυνήγι και αφήνουν τα κυνηγόσκυλα να κυνηγήσουν αγριογούρουνο που ενδέχεται να περάσει σε ελληνικό έδαφος. Κυνηγώντας το ζώο, το σκυλί δεν επιστρέφει. Ο κυνηγός Τίντσο Σεβντελίνοφ, από τον Κ.Σ. του Τάραν είπε: «Τα τελευταία χρόνια κλέβουν πολλά σκυλιά. Είναι επιχείρηση ολόκληρη. Υπάρχει οργανωμένο δίκτυο. Τα σκυλιά μας πάνε στην Ελλάδα και από κει στην Ιταλία. Κάποιος τα περιμένει από την άλλη πλευρά των συνόρων και τα μαζεύει».

Οι απώλειες είναι ακόμα μεγαλύτερες, επειδή αυτός ο κυνηγετικός σύλλογος είναι ξακουστός για τα κυνηγόσκυλά του, επειδή έχει σχολή και τα εκπαιδεύει. Οι Βούλγαροι κυνηγοί έστειλαν καταγγελία στο Προξενείο της Ελλάδας στη Φιλιππούπολη, ισχυριζόμενοι ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό, διότι ένα κυνηγόσκυλο κοστίζει περίπου 2.000 ευρώ, ανάλογα με την εκπαίδευσή του και την ικανότητά του στο κυνήγι».

Πηγή www.diananews.gr

To μεγάλο περδικόσκυλο...

Σαν λέξη ακούγεται εύκολα σαν πράξη σπανίζει πολύ. Μια λέξη, η οποία περικλείει ίσως το μάξιμουμ της απόδοσης, δηλαδή δύναμη - ενέργεια - πάθος - έρευνα - μυαλό - αυτοπεποίθηση. Μια λέξη στην οποία όταν αναφερόμαστε πρέπει να γνωρίζουμε κάποια βασικά πράγματα κι όχι λεπτομέρειες, γιατί τα στοιχεία που κάνουν έναν σκύλο να ονομάζεται περδικόσκυλο, μόνο λεπτομέρειες δεν είναι. Από σοβαρούς παλιούς κυνηγούς δεν ξεστομίζεται εύκολα η λέξη περδικόσκυλο. Γιατί περδικόσκυλο δεν είναι μόνο ένα ανοιχτό σκυλί που ανεβοκατεβαίνει τις πλαγιές πάνω - κάτω σαν τρεχάλας χωρίς ουσία και κάποιες φορές φερμάρει πουλιά που βρίσκονται μπροστά του. Περδικόσκυλο είναι αυτό που έχει τις πέρδικες στο μυαλό του καρφωμένες με ατσαλόκαρφα. Θα πω δυο λόγια για τα στοιχεία που πρέπει να δομούν ένα τέτοιο σκύλο. 1. Μυαλό: Ένα σκυλί που δεν είναι ιδιαίτερα έξυπνο, μεθοδικό, που επαναλαμβάνει χωρίς λόγο τα ίδια λάθη, που πηγαινοέρχεται στα βήματά του πάνω στα μονοπάτια ή στις πλαγιές και δεν έχει το μυαλό να καταλαβαίνει την διαδρομή του κυναγωγού του, όσες δυνάμεις κι αν έχει δεν θα γίνει ποτέ καλό περδικόσκυλο. 2. Υπέρμετρο πάθος: Το πάθος δεν είναι τίποτε άλλο από την μεγάλη διάθεση για κυνήγι, με ανοιχτή, αλλά παράλληλα μεθοδική έρευνα, δίχως ιδιαίτερους σταματημούς και δίχως να ζητά συνεχώς νερό, σκια και παρότρυνση. 3. Την ιδιαίτερη αντοχή, η οποία θα δώσει διάρκεια στην έρευνα για τον εντοπισμό των πουλιών, που διαρκεί πολλές ώρες σε κακοτράχαλα μέρη μέσα σε ζέστη και άπνοια και άλλοτε σε ομίχλη και ψιλόβροχο ή δυνατό αέρα. 4. Οσφρητικές ικανότητες στο μάξιμουμ και παράλληλα αίσθηση θηράματος που θα οδηγήσουν σε ένα σωστό μπλοκάρισμα. Αυτοί που κυνηγούν χρόνια, ξέρουν ότι στο κοπάδι κυρίως, ακόμα κι ένα μικρό βηματάκι μισού μέτρου επιπλέον, μπορεί να κάνει τα πουλιά να πετάξουν, καταστρέφοντας μια ωραία στιγμή. (Εδώ πρέπει να αναφέρω ότι ο σκύλος χρειάζεται τις αντίστοιχες εμπειρίες, ώστε να καταλάβει τις αποστάσεις που πρέπει να σταματάει πριν τα πουλιά δίχως να χάνει τα ρίσκα στη διαδρομή, ώστε να γίνεται κακόγουστα και ανεπίτρεπτα επιφυλακτικός και μαζεμένος. 5. Χαρακτήρας: Τα περισσότερα σκυλιά που ανάγονται σε τέτοιου είδους, είναι ζώα με ισχυρότατο χαρακτήρα, σε κοιτούν στα μάτια, πηδούν επάνω μας, ακόμη κι αν τα μαλώνουμε και πολλές φορές είναι ανυπάκουα από κουταβάκια ακόμη και μέχρι 3-4 ετών. Το γνήσιο περδικόσκυλο δεν κυνηγά αποτελεσματικά άλλα θηράματα όπως π.χ. ορτύκια ή ακόμα και μπεκάτσα, ιδίως όταν βρίσκεται σε σφιχτά μέρη. Αν ένας σκύλος αρχίζει και ξεχωρίζει πυκνά και ανοιχτά μέρη δεν είναι περδικόσκυλο. Δηλαδή να μαζεύεται στα πυκνά και να ανοίγεται περισσότερο στα ανοιχτά. Αυτό είναι ένα καλό μπεκατσόσκυλο. 6. Το απόρτ το θεωρώ δεδομένο γιατί για μένα δεν υπάρχει σκυλί που ψάχνει με τέτοια μανία να βρει τα πουλιά και δεν απορτάρει. Σ' αυτό το σημείο θ' αναφέρω την προσωπική μου γνώμη.Οι αγγλικές φυλές κατά την άποψη μου θεωρώ ότι είναι πιο κατάλληλες για το κυνήγι της ορεινής πέρδικας από τις ηπειρώτικες,διότι έχουν την ικανότητα να κάνουν ανοιχτή έρευνα που είναι απαραίτητη στα αχανή αλπικά τοπία. Πιστεύω ότι το πόιντερ αποτελεί την ιδανική επιλογή για το κυνήγι της πέρδικας αφού το μεγάλο πάθος,ο ψυχισμός και η μεγάλη οσφρητική ικανότητα που διαθέτει τον κάνουν ικανό να κυνηγάει όλη μέρα χωρίς να κουράζετε εύκολα.Φυσικά και το αγγλικό σέττερ μπορεί να γίνει ένα πολύ καλό περδικόσκυλο.
Τελειώνοντας, θα πρέπει να πω ότι είναι δύσκολο να βρεις και στη συνέχεια να καλλιεργήσεις και να φτιάξεις ένα τέτοιο σκυλί. Χρειάζεται υπομονή, κόπο και πίστωση χρόνου. Επίσης χρειάζεται πολύ καλή γνώση των γενεαλογιών που υπάρχουν σήμερα, γιατί όλα ξεκινούν από' κει και μόνον από 'κει. Τα περδικόσκυλα αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια γιατί η ορεινή πέρδικα είναι το δυσκολότερο κυνήγι στη χώρα μας.

Πηγή www.canensis.gr

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Αποτελέσματα Α.Κ.Ι έρευνας & μεγάλης έρευνας 15-16/1/2010. ..

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/1/2010- ΛΑΓΚΑΔΑΣ

ΕΡΕΥΝΑ ΚΥΝΗΓΙΟΥ –ΤΕΡΕΝ 1.
Κριτές: Αυλωνίτης- Radivoje

1ος Εξ. CACT. Dream de la Palmosa Poin.Γονιδάκης
2ος Πολύ Καλός Geronimo Poin.Σακαντάνης Γονιδάκης
3ος Πολύ Καλός Rea E.S. Σούρδος Μανωλάκης
CQN Birof ali Rajkal E.S.Κύρτσογλου

ΕΡΕΥΝΑ ΚΥΝΗΓΙΟΥ –ΤΕΡΕΝ 2.
Κριτές: Πονηρέας- Παπακωνσταντίνου.

1ος Εξαίρετος CACT.Rapakoulias Genesis Orfeas E.S Ραπακούλιας
2ος Εξαίρετος Barone di montale Ragone Poin.Σταματόπουλος
3ος Εξαίρετος Win v.d. Postschwaige Poin.Λέων Μαυρίδης

ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ.
Κριτές: Φαϊτάς- Djordevic G.-Djordevic Z.

1ος Εξαίρ. CACT.CACIT Ploutonas dimitrios Kapatos Poin.Καπάτος
2ος Εξαίρ.RCACT.RCACIT As Sirtouf E.S. Φουτρής Μαυρίδης
3ος Εξαίρετος Joby Poin. Σπυρίδης Λιάσκος
Εξαίρετος Besinos Panthos E.S.Οικονομίδης Μαυρίδης
Εξαίρετος Morgan di Bogioglou E.S.Μπόγιογλου
Εξαίρετος Artu di Aldo da Sarno E.S.Σακαντάνης Eschini
Εξαίρετος Gemma tou Giappou Poin.Καραστάθης Γιάππος
Πολύ Καλός Galeniko of Mathiopoulos Poin.Μαθιόπουλος Μαυρίδης

ΣΑΒΒΑΤΟ 16/1/2010- ΛΑΓΚΑΔΑΣ

ΕΡΕΥΝΑ ΚΥΝΗΓΙΟΥ –ΤΕΡΕΝ 1.
Κριτές: Φαϊτάς- Radivoje.

1ος Εξαίρετος Win v.d. Postschwaige Poin.Λέων Μαυρίδης
2ος Εξαίρετος Olaf di Bojioglou E.S.Σιακάρας Μπόγιογλου
3ος Εξαίρετος Rapakoulias Genesis Orfeas E.S.Ραπακούλιας
4ος Εξαίρετος Jurdo E.S.Γκούφας-Κοτζιάς Λιάσκος

ΕΡΕΥΝΑ ΚΥΝΗΓΙΟΥ –ΤΕΡΕΝ 2.
Κριτές: Πονηρέας- Djordevic G.

1ος Εξαίρετος Dream de la Palmosa Poin.Γονιδάκης
2ος Εξαίρετος Lory E.S.Αλμανιώτης Μανωλάκης
3ος Πολύ Καλός Furiatis Monza E.S.Αποστολάτος Γονιδάκης
4ος Πολύ Καλός Nelli di Ioannina Poin.Παππάς Γκρανάς

ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ.
Κριτές: Αυλωνίτης-Παπακωνσταντίνου-Djordevic Z.

1ος Εξαίρ. CACT.CACIT Artu di aldo da sarno E.S.Σακαντάνης Eschini
2ος Εξαίρ.RCACT.RCACIT Hellenik Bill Poin.Καμπέρης Κατσαρός
3ος Εξαίρετος Besinos Panthos E.S.Οικονομίδης Μαυρίδης
4ος Εξαίρετος Nadir di Ioannina Poin.Παππάς Αποστολάκος
Πολύ Καλός Galeniko of Mathiopoulos Poin.Μαθιόπουλος Μαυρίδης
Πολύ Καλός Argo Poin.Μπόγιογλου
Πολύ Καλός Ursuna v.d. Postschwaige Poin.Μαθιόπουλος Μαυρίδης

Πηγή ΟΚΑΔΕ

Αγώνας Μπεκάτσας στη Λάρισα...

Πανελλήνιο αγώνα cac-cacit σε μπεκάτσα για όλες τις φυλές σκύλων διοργανώνει στις 23&24 Ιανουαρίου ο ΟΦΙΣΕΛ(ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ).Ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί κοντά στην τοποθεσία "Ρετζούνι" ανάμεσα στα χωρία Γόννοι και Ροδιά Λάρισας σε ελεύθερο κυνηγότοπο.
Συμμετοχές έως Πέμπτη 21/01/2010.Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχών:στο τηλ.
6945-056903 Κοτούλας Νίκος.

Το κυνήγι του αγριόχοιρου ...

Εάν δείτε έναν παγανιέρη ή ιχνηλάτη αγριογούρουνου θα καταλάβετε από τα σημάδια στο κορμί του πόσο δύσκολο και επικίνδυνο για τον ίδιο και τα σκυλιά είναι αυτό το κυνήγι. Φυσικά, δεν πρόκειται για ιστορία γραμμένη με λέξεις, αλλά στο κορμί του θα υπάρχουν σίγουρα σημάδια από παλιά τραύματα. Κάτι σαν παράσημα του «νικητή» από τον «ηττημένο»...

Η πιο επικίνδυνη φάση του γουρουνοκυνηγίου για τα σκυλιά είναι η «στάμπα». Εκεί δηλαδή όπου έρχονται αντιμέτωπα με το αγριογούρουνο και πρέπει να το αναγκάσουν να 'σηκωθεί' από την κρυψώνα του, ώστε να κινηθεί προς τα καρτέρια, χωρίς όμως να το πλησιάσουν πολύ κοντά.

Γι' αυτό άλλωστε καλό γουρούνοσκυλο είναι εκείνο «που δεν ακουμπάει το γουρούνι», όπως συνηθίζουν να λένε οι κυνηγοί. Μάλιστα οι περισσότεροι κυνηγοί έχουν γίνει πλέον και κτηνίατροι αφού πολλές φορές χρειάζεται να 'δέσουν' ή να τοποθετήσουν ράμματα στα τραύματα των σκύλων τους μετά από άγριο γουρουνοκυνηγητό.

Ιδιαίτερα επιθετικά στο γουρούνι θεωρούνται γενικώς τα ημίαιμα σκυλιά, δικαιολογώντας ίσως έτσι τη φήμη τους περί περίσσιου πάθους. Από τις καθαρόαιμες φυλές, τα γκριφόν είναι εκείνα που θεωρούνται από πολλούς ως επιρρεπή στο να μην κρατάνε τις αποστάσεις ασφαλείας...

Παρ' όλα αυτά -που εν πολλοίς μπορεί να στηρίζονται σε προσωπικές, μεμονωμένες εμπειρίες και περιπτώσεις- όλοι οι γουρουνοκυνηγοί φαίνεται να συμφωνούν στο εξής: Η ευφυΐα του κάθε σκυλιού και εν συνεχεία οι εμπειρίες του, παίζουν τον πιο καθοριστικό ρόλο για την ασφάλειά του.

Τα «καλά» γουρουνόσκυλα ξέρουν από ένστικτο πότε κινδυνεύουν! Και φυλάγονται, πλησιάζοντας τόσο ώστε να φοβίζουν το γουρούνι, χωρίς όμως να του δίνουν την ευκαιρία να χτυπήσει. Τα σκυλιά αυτά μόνο τα «μαστόρικα γουρούνια» μπορούν να τα χτυπήσουν.

Αυτά τα «μαστόρικα γουρούνια» είναι συνήθως ζώα που έχουν συναντηθεί και στο παρελθόν με σκυλιά και έχουν μάθει να τα αντιμετωπίζουν. Πέρα όμως από τις εμπειρίες των γουρουνιών και την εξυπνάδα των σκυλιών υπάρχουν πολλές παράμετροι που καθορίζουν τις πιθανότητες τραυματισμού ενός γουρουνόσκυλου. Στα 'σφιχτά' μέρη, ο κίνδυνος να επιτεθεί ο αγριόχοιρος στο σκυλί είναι μεγαλύτερος. Ειδικά σε μέρη, όπως τα δικά μας στην Ήπειρο, όπου το γουρούνι κυνηγιέται κατ' εξοχήν σε πυκνή βλάστηση.

Η αυξημένη επικινδυνότητα στους τόπους με πυκνή βλάστηση οφείλεται, καταρχήν, στο ότι το σκυλί δεν έχει πολλές φορές τον χώρο να κινηθεί γρήγορα για να ξεφύγει από την επίθεση του γουρουνιού. Γι' αυτό και σε τέτοιους τόπους είναι πιο κατάλληλα τα μικρόσωμα σκυλιά, που λόγω μεγέθους είναι πιο ευέλικτα. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τη νοοτροπία που έχουν τα γουρούνια σε αυτά τα μέρη. Η ασφάλεια που τους παρέχει το πυκνό, τα κάνει να παραμένουν στη 'στάμπα', χωρίς τον φόβο των σκύλων και των παγανιέρηδων...

Πηγή www.ipiros.gr

Για ολόκληρο το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Μπεκατσάς...

Μια ξεχωριστή ειδικότητα

Το κυνήγι της μπεκάτσας, όπως και τα άλλα κυνήγια, είναι μια ειδικότητα ξεχωριστή. Αυτό το είδος κυνηγίου απαιτεί όλες τις ικανότητες και τα ταλέντα ενός κυνηγού.
Είναι και παραμένει σχολείο ανάπτυξης δεξιοτήτων σπουδαίων κυνηγών.
Η βελουδομάτα συνήθως φέρνει στο νου δύο χαρακτηρισμούς: «απρόβλεπτη» και «πολυπόθητη». Είναι, λοιπόν, προφανές ότι η μπεκάτσα δεν συγχωρεί λάθη σε επίπεδο επιλογών. Μάθετε τα μυστικά της και απολαύστε το κυνήγι της.


Μάτι λίγκα και αφτί λύκου

Η μπεκάτσα απαιτεί αυτοσυγκέντρωση και φυσικά το μάτι του λίγκα για να τη διακρίνουμε στο έδαφος. Μπορείς να περάσεις δίπλα της και να μην την αντιληφθείς. Ο κυνηγός επιβάλλεται να έχει τρομερή οξύτητα των αισθήσεών του και ιδιαίτερη αυτοσυγκέντρωση.
Όταν η βλάστηση είναι ψηλή και η μπεκάτσα σηκωθεί ανάμεσα στα κλαδιά, πρέπει να είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένος και να τηρεί με ακρίβεια τους κανόνες ασφαλείας κυνηγίου.
Η συγκέντρωση στον κυνηγό της μπεκάτσας πρέπει να συμβαδίζει με την εξυπνάδα. Τα πουλιά οδηγούνται από το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Αυτό, βέβαια, είναι αρκετό για να ξεφεύγουν από τους κινδύνους και να αναπτύξουν υπερβολική ευαισθησία σε αυτούς.
Η γνώση των συνηθειών, όμως, των πουλιών, σε συνάρτηση με την ευστροφία του κυνηγού είναι η βάση για ένα ασφαλές κυνήγι που θα οδηγήσει σε κάρπωση θηραμάτων.


Η μπεκάτσα βαδίζει πολύ, ψάχνει την τροφή της στο έδαφος και σπάνια στα δέντρα. Άρα χρειάζεται αδιάκοπο περπάτημα, καθώς και παρακολούθηση του σκύλου από σχετικά μακριά. Εν αντιθέσει προς τα ορτύκια, για παράδειγμα, η μπεκάτσα σηκώνεται πολύ γρήγορα. Παρατηρήστε τη φύση. Όπου υπάρχουν μικρόπουλα, υπάρχουν και μπεκάτσες, διότι τρέφονται με την ίδια τροφή. Το κοκκινωπό και μαλακό έδαφος ενδείκνυται για την μπεκάτσα.


Η καλή φυσική κατάσταση

Ο κυνηγός της μπεκάτσας, νέος ή παλιός, μέσα του ξέρει πως η καλή φυσική κατάσταση για το είδος αυτό του κυνηγίου είναι απαραίτητη. Γιατί, εδώ που τα λέμε, έχετε σκεφτεί ποτέ ότι όσο λιγότερα πουλιά υπάρχουν σε μια περιοχή, τόσο περισσότερο περπάτημα χρειάζεται, και τα πουλιά δυστυχώς έχουν δραματικά λιγοστέψει. Έτσι, το βάδην είναι παρηγοριά στον άρρωστο, παρ’ όλα αυτά, η άσκηση ποτέ δεν έβλαψε.
Η καλή φυσική κατάσταση του κυνηγού, κατά κύριο λόγο, τον προφυλάσσει από ατυχήματα και δυστυχήματα, είτε με το όπλο είτε από παγίδες που μπορεί να κρύβει η κυνηγετική περιοχή. Είναι γεγονός πως τα αντανακλαστικά λειτουργούν καλύτερα και, σε περίπτωση που κάτι συμβεί, ο κυνηγός έχει τη φυσική αντοχή να εφαρμόσει στοιχειωδώς τους βασικούς κανόνες επιβίωσης.

Έτσι, πρέπει σίγουρα να ανταλλάξουμε την άνετη πολυθρόνα μπροστά στην τηλεόραση με καθημερινή άσκηση συντήρησης. Αυτό μεταφράζεται τόσο σε ένα καλό τζόγκινγκ καθημερινά, όσο και σε ασκήσεις σύσφιγξης στο έδαφος.
Στην ύπαιθρο είμαστε απροστάτευτοι αν κάτι συμβεί, όσο κι αν θεωρούμε πως το κινητό μάς χαρίζει τη σιγουριά που δεν είχαμε κάποτε.
Επανερχόμενοι στα πεδία της μπεκάτσας, πρέπει να προσθέσω πως οι αντίξοες καιρικές συνθήκες, όπως το χιόνι, οι ανεμοθύελλες κ.λπ. επιβαρύνουν τον αγώνα που αντιμετωπίζει ο κυνηγός, χωρίς να σκεφθούμε το ψυχολογικό κόστος, όταν δεν παρουσιάζεται πολύ πετούμενο μπροστά μας για χιλιόμετρα.

Για ολόκληρο το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Ιανουάριος ο μήνας των υδροβίων ...

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον Έβρο!

Το κυνήγι των υδροβίων είναι συναρπαστικό. Η τουφεκιά σε πρασινοκέφαλο αλησμόνητη, όπως και ο ήχος στο μάζεμα των φτερών του, αλλά και στο σκάσιμο μέσα στο νερό. Για τη χήνα, δε, ούτε συζήτηση. Απερίγραπτοι οι ήχοι που συνοδεύουν το κυνήγι της και οι τουφεκιές στα κοπάδια με σχήμα Λ.
Με το πρώτο άκουσμα για αλλαγή του καιρού, τα τηλέφωνά μας παίρνουν φωτιά, εδώ στον Έβρο. Το κυνήγι των υδροβίων στο Δέλτα αποτελεί για τους κυνηγούς, όνειρο, επιθυμία, πόθο. Οι φίλοι από μακρινές περιοχές της Ελλάδας αλλά και από την Κύπρο, διαβάζουν, ακούν, βλέπουν από τον κυνηγετικό Τύπο και τις βιντεοταινίες που έχουν γυριστεί στο Δέλτα, φοβερές εμπειρίες, ασταμάτητες τουφεκιές, ατελείωτα πουλιά. Υπάρχει φυσικά και η μερίδα των απογοητευμένων που αλλιώς τα περίμεναν και αλλιώς τα βρήκαν, έβγαλαν χολή, πικρία για τους ντόπιους κυνηγούς και τον κυνηγότοπο.

Σε αναζήτηση πληροφοριών

Οι επισκέπτες κυνηγοί, αυτή τη στιγμή, στο Δέλτα του Έβρου είναι αρκετοί και εν όψει κακοκαιρίας αναμένονται περισσότεροι. Τα τηλέφωνα χτυπούν ασταμάτητα από όλη την Ελλάδα, για συλλογή πληροφοριών. Όλοι έχουν ακούσει για τον Έβρο και ζητούν από τους ντόπιους κυνηγούς πληροφορίες. Ο συνδυασμός μιας κυνηγετικής εξόρμησης με μια βόλτα στην υπέροχη Αλεξανδρούπολη και φυσικά σε όλο το νομό, δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο. Θέλουν να τον επισκεφθούν συνδυάζοντας βόλτα και φυσικά κυνήγι. Οι συχνότερες ερωτήσεις που δεχόμαστε, έχουν να κάνουν με τον αριθμό των πληθυσμών της πάπιας αλλά και της χήνας. Οι διαδικασίες για να μπει κανείς στο Δέλτα είναι πάνω–κάτω γνωστές από τα κυνηγετικά έντυπα, αλλά όλοι αγωνιούν για την εξασφάλιση της διαμονής σε καλύβα και τη γνωριμία με έμπειρο οδηγό, γνώστη της περιοχής, για την επιλογή των καλύτερων περασμάτων.

Ραντεβού στην καλύβα

Η απόσταση από την πόλη της Αλεξανδρούπολης σε ένα από τα σημεία που χρησιμοποιείται σαν μικρό λιμανάκι για την πρόσβαση στο Δέλτα με πλάβα, είναι γύρω στα σαράντα λεπτά με τη στάση τού καφέ. Ο Νίκος με περίμενε εκεί, όπως πάντα εγγλέζος στα ραντεβού του, με βοήθησε να φορτώσω τα πράγματα μου και σε δέκα λεπτά βρισκόμασταν στην καλύβα του. Εκεί, γύρω από τη φωτιά, μας περίμενε η γνώριμη και πάντα χαμογελαστή παρέα. Ο Γιάννης, ο Μιχάλης, ο Σάκης, ο Χρηστάκος, ο Σαράντης, όλοι τους από τις Φέρες. Το τσίπουρο απαραίτητο ώστε να λειτουργήσουν όλα σωστά στο εσωτερικό μου μετά την πρώτη ψυχρολουσία. Καλαμπούρι, πειράγματα, μέχρι τη στιγμή που ο Νίκος μας είπε να ετοιμαστούμε για να φύγουμε.

Για ολόκληρο το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

Έκθεση Μορφολογίας OKAΔΕ...

Ο ΟΚΑΔΕ ενημερώνει τα μέλη και τους φίλους του ότι η ετήσια Έκθεση Εκτροφής – Μορφολογίας Πρωταθλήματος CAC για το 2010 θα είναι διπλή και θα διεξαχθεί στις 25 και 26 ΜΑΡΤΙΟΥ στα πλαίσια της Έκθεσης DIANA outdoor 2010 στο Εκθεσιακό Κέντρο MEC, Λεωφ. Λαυρίου Παιανία.
Κριτές θα είναι οι κος Μακαρίτης Στέλιος, κος Μολφέτας Σπύρος και η κα Κάντζου Ρούλη.
Αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι 16/03/2010 στο φαξ του ομίλου 210 52 26 522, στο email: okade@otenet.gr ή στα γραφεία του ομίλου τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Η τιμή συμμετοχής για κάθε σκύλο ανέρχεται στα 20€.

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

ΑΓΓΛΙΚΟ ΠΟΪΝΤΕΡ: ο μεγάλος κυνηγός...

Ο μεγάλος κυνηγος

Το αγγλικό Πόιντερ το χαρακτηρίζει η δύναμη και η ορμή που καθηλώνει το θήραμα με την φέρμα του.Είναι ένα σκυλί ανοικτής έρευνας που προσαρμόζεται σε όλα τα κυνήγια και σε όλα τα εδάφη.Δεν πρέπει όμως να ξεχνούμε την πραγματική ιδιότητα του που ανήκει στην κατηγορία των σκυλιών φτερωτού θηράματος, που αλώστε αυτός είναι ο σκοπός όλων των σκύλων φέρμας.Οι Άγγλοι που το έφτιαξαν είχαν κατά νου ένα σκυλί που να κυνηγά για πολλή ώρα και να καλύπτει μεγάλες αποστάσεις.Να κυνηγά παντού, σε δάση και πεδιάδες, σε βουνά και σε έλη, σε πυκνά η χέρσα, σε ομαλά και ανώμαλα εδάφη. Έτσι λοιπόν έφτιαξαν ένα σκυλί υψηλών προδιαγραφών με οξεία όσφρηση που να εντοπίζει το θήραμα με τον αέρα και με την σταθερή του φέρμα να το καθηλώνει.

Οι Άγγλοι εισήγαγαν αρχές του 18ου αιώνα ηπειρωτικά σκυλιά Λουζινιανής προελεύσεως και έφτιαξαν το δικό τους Πόιντερ. Πόιντερ οι Άγγλοι ονομάζουν όλα τα σκυλιά δείκτες με κοντό τρίχωμα. Με την πάροδο του χρόνου και με επίμονες εκτροφές έφτιαξαν ένα σκυλί ακούραστο, ένα θαυμάσιο σκυλί φέρμας, που σήμερα ανήκει στην κορυφή της προτίμησης των κυνηγών ανάμεσα στα σκυλιά φέρμας σε όλη την Ευρώπη.

Κύριο χαρακτηριστικό του αγγλικού Πόιντερ είναι οι συγκλίνοντες άξονες του κρανίου κατά την προέκτασή τους, και το σώμα του να περικλείεται σε τετράγωνο.
Στις δύο τελευταίες δεκαετίες οι σημαντικότερες γραμμές εκτροφής που ξεχωρίζουν, είναι τα Del Vento του Giorgio Guberti και τα Della Gisa του Giusepe Dellatore, οι οποίοι θεωρούνται στις μέρες μας οι μεγάλοι των σύγχρονων Αγγλικών Πόιντερ.

Ο σκοπός του Αγγλικού Πόιντερ είναι να ψάξει και να βρει το θήραμα με στύλ και πάθος.Η κίνηση του είναι άνετη και κομψή,όπου του δίνει ενα γρήγορο και επιμήκη καλπασμό με σταθερό ρυθμό.Το κεφάλι το φέρει πάνω από την γραμμή της ράχης και το ρύγχος ελαφρά ανασηκωμένο όπου με μεγάλο κυνηγετικό πάθος και με προσοχή βλέμμα ανιχνεύει στον άνεμο.Τα μπροστινά πόδια τινάζονται μπροστά ψάχνοντας την επαφή τους με το έδαφος όσο ποιό μακριά γίνεται μπροστά, ενώ η γραμμή της πλάτης παραμένει οριζόντια και η ουρά παραμένει ακίνητη. Τα πίσω μέλη εκτινάσσονται όσο το δυνατόν ποιό μακριά με τεράστια προωθητική δύναμη.

Η ερευνα στηρίζεται καλά πάνω στον άνεμο, με ευρεία λασέ και ευθύγραμμα.Κατά την αντίληψη κάποιας αναθυμίασης ανεβαίνει με αποφασιστικότητα και αυταρχικότητα όπου καταλήγει σε απότομη φέρμα ,ωσάν να προσέκρουσε πάνω σε κάποιο αόρατο τοίχο.Η φέρμα του ειναι απότομη και βίαιη σε όρθια στάση όπου φαντάζει σαν γλυπτό με το κεφάλι ψηλά, τον λαιμό τεντωμένο, και με το βλέμμα να εκφράζει όλο του το κυνηγετικό πάθος και μεγαλείο. Το ποντάρισμα του ειναι δυναμικό και αποφασιστικό, με κοφτές φέρμες.

Το επιθυμητό μέγεθος σύμφωνα με τα πρότυπα του Διεθνούς Κυνολογικού Οργανισμού F.C.I.για τα αρσενικά είναι 63-69 εκ. Και για τα θηλυκά, 61-66 εκ.

Πηγή www.pointersetterclubcy.com

TO AΓΓΛΙΚΟ ΣΕΤΤΕΡ - Η ΔΥΝΑΣΤΕΙΑ SHARNBERRY...

TO AΓΓΛΙΚΟ ΣΕΤΤΕΡ – Η ΔΥΝΑΣΤΕΙΑ SHARNBERRY

Αρχαία Ελλάδα. Η κοιτίδα του πολιτισμού. Η πατρίδα του παγκόσμιου πολιτισμού. Η χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία και εφαρμόστηκε στην ύψιστη μορφή της. Έχω την άποψη οτι εμείς οι Νεοέλληνες κατέχουμε την τεράστια τιμή και την παγκόσμια αποκλειστικότητα να ονομαζόμαστε απόγονοι της χρυσής γενιάς των αρχαίων Ελλήνων. Δυστυχώς όμως σε τίποτα πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δεν καταφέραμε να μοιάσουμε στους αρχαίους προγόνους μας, οι οποίοι έδωσαν τα φώτα του πολιτισμού σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Ηνωμένο Βασίλειο. Edward Laverack.Η πατρίδα και ο πατέρας του αγγλικού σέττερ.Windem- Waygood -Downmans-Westdown.Διάσημα εκτροφεία του παρελθόντος που ανύψωσαν το αγγλικό σέττερ στα μάτια όλου του κόσμου και με τις εξαγωγές τους σε άλλες χώρες έκαναν γνωστή αυτή την φυλή σε ολόκληρη την οικουμένη, χαρίζοντας ταυτόχρονα μοναδικές στιγμές σε εκατοντάδες χιλιάδες κυνηγούς ανά την υφήλιο.

Tου Νίκου Νικολάου

Για ολόκληρο το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ "ΕΘΝΟΣ-ΚΥΝΗΓΙ"...

Την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου κυκλοφορεί το ένθετο περιοδικό ΚΥΝΗΓΙ δωρεάν μαζί με την εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ".

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΕΥΧΟΥΣ ΕΙΝΑΙ:

ΟΙ ΑΓΡΙΟΧΟΙΡΟΙ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Για άλλη μια φορά οι κυνηγοί επανεισάγουν με επιτυχία ένα άγριο θήραμα στον βιότοπό του.

ΟΠΛΑ VS ΙΕΡΑΚΟΘΗΡΙΑΣ Πώς ένας τυχαίος υπάλληλος του πρώην υπουργείου Γεωργίας, απαγόρευσε τα γεράκια και το κυνήγι.

ΤO KRIEGHOFF CLASSIC 20 ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ Πρώτη παρουσίαση σε ένα γερμανικό αριστούργημα που προσφέρει απόλυτη ασφάλεια με ανάλαφρη αίσθηση.

Ο ΛΑΓΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ Με το δώρο του θείου που «έφυγε» ο Μπάμπης Γκαβάς βρήκε λαγό σε γνώριμο... ιερό!

ΦΘΗΝΟ ΚΑΙ ΣΤΙΒΑΡΟ ΟΠΛΟ Στην εποχή της κρίσης ένα super pose από την Τουρκία, κάτω από 600 ευρώ.

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΪΝΤΕΡ ΚΑΙ ΣΕΤΤΕΡ CLUB Πλήθος κόσμου και συμμετοχών στον πρώτο αγώνα του πολύπαθου ΟΚΑΔΕ στον Λαγκαδά.

ΞΥΛΑ ΓΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ Οταν το δάσος χάριζε ζωή στους φτωχούς κατοίκους των ημιορεινών χωριών της Καρδίτσας.

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΦΥΡΑΣ Η επιλογή ευθείας ή περιστροφικής και η αξιοπιστία στη λειτουργία ενός σημαντικότατου εξαρτήματος του όπλου.

ΕΝΑΣ ΛΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ Το PEUGOT δεν είναι τετρακίνητο, αλλά θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους λόγω τεχνολογίας.

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ Ολες οι κληρώσεις και όλα τα ονόματα για τα 50+1 όπλα που προσφέραμε.

Σε κάθε τεύχος και ένα μοναδικό DVD-VIDEO.

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

20 βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζει ο κυνηγός για τα φυσίγγια...

1.Τι είναι «καλό» φυσίγγι;
Πολύς λόγος γίνεται για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των φυσιγγίων. Σε μία απλοϊκή θεώρηση, που διατηρεί όμως την αξία της, καλό φυσίγγι είναι εκείνο που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας και παραμένει σταθερή η συμπεριφορά του, τόσο στις αλλαγές του καιρού, όσο και στο χρόνο.
Επιστημονικά τώρα, καλό φυσίγγι είναι εκείνο που συνδυάζει συγκρατημένες αναπτυσσόμενες πιέσεις με ικανοποιητικές αρχικές ταχύτητες. Επιτυγχάνεται δε ένα τέτοιο φυσίγγι με γνώση, σωστή επιλογή ποιοτικών υλικών που ταιριάζουν μεταξύ τους και επιμελή, τελιομανή κατασκευή.

2. Η κινητική ενέργεια των σκαγιών.
Η ικανότητα των σκαγιών στην καταβολή του θηράματος, εξαρτάται κυρίως από την κινητική τους ενέργεια. Η κινητική ενέργεια με τη σειρά της, είναι ανάλογη της μάζας του σκαγιού και των αρχικών ταχυτήτων που θα του προσδώσει η γόμωση του φυσιγγίου.
Στη βλητική του λειόκαννου δεν είναι επιθυμητή καμία σπατάλη ενέργειας, γιατί έχει κόστος στο τελικό αποτέλεσμα. Σκάγια μεγαλύτερης διαμέτρου από εκείνα που ταιριάζουν στο κυνήγι ενός θηράματος, κάνουν την κατανομή του φυσιγγίου «φτωχότερη» σε αριθμό σκαγιών. Αρχικές ταχύτητες μεγαλύτερες από τις απαιτούμενες, υποβαθμίζουν την ποιότητα ισοκατανομής των σκαγιών.

3. Το παραγόμενο έργο του φυσιγγίου.
Καλό φυσίγγι είναι εκείνο που παράγει μεγάλο έργο, με μικρές αναπτυσσόμενες πιέσεις. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ελεγχόμενη καύση της πυρίτιδας και την εφαρμογή χαμηλών πιέσεων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επιστημονικά αυτό φαίνεται ξεκάθαρα σε μία γραφική παράσταση που ο άξονας του χ (οριζόντιος) αφορά το χρόνο εφαρμογής των πιέσεων, ενώ ο άξονας του ψ (κάθετος) αφορά το μέγεθος των πιέσεων. Το ύψος της καμπύλης πρέπει να παραμένει χαμηλό (χαμηλές πιέσεις) και να εκτείνεται σε μεγάλο τμήμα του άξονα χ (για πολύ χρόνο). Ως γνωστόν το έργο ισούται με το εμβαδόν του τμήματος που εγκλείεται ανάμεσα στη διαγραφόμενη καμπύλη και στον άξονα του χ.

Για ολόκληρο το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Τα 6 ναι και τα 8 όχι...

Τα ερωτηματικά πολλά κάθε φορά που μεγαλώνουμε ένα κουτάβι για το τι πρέπει να προσέξουμε, τι πρέπει να αποφύγουμε και γενικά όλα όσα πρέπει να κάνουμε για να φτιάξουμε ένα καλοστημένο
μπροστά μας σκυλί, που θα μας συνοδεύει και θα μας εξυπηρετεί στο κυνήγι.

Κακά τα ψέματα, ένα καλοστρωμένο κυνηγόσκυλο το θαυμάζουν όλοι, τα διάφορα σφάλματα που ίσως κάνουμε ή διάφορες παραλείψεις, χαρακτηρίζουν τις περισσότερες φορές την απόδοση του σκύλου στο μέλλον. Εκπαίδευση λοιπόν σήμερα, στη σύγχρονη εποχή που ζούμε δεν είναι ούτε τυχαίο γεγονός, ούτε κάτι που γίνεται από οποιονδήποτε. Ο κάθε κυνηγός που ασχολείται αρκετή ώρα με το σκυλί μπορεί να το βοηθήσει πολύ, έχοντας γνώση ότι χρειάζεται κόπος - χρόνος - υπομονή και ιδιαίτερα επιμονή.

Εάν έχουμε περισσότερες απαιτήσεις ή δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε μόνοι μας κάποια πράγματα, τότε σίγουρα χρειάζεται η δουλειά κάποιου που ασχολείται συστηματικά με την εκπαίδευση.

Στο άγριο θήραμα δεν μπορώ - μιλώντας για εκπαίδευση - να μην αναφέρω την αξία και σημασία της πεδινής πέρδικας, η οποία είναι το κατεξοχήν θήραμα, που βοηθάει όλα τα σκυλιά να ξεκινήσουν πιο εύκολα να ξυπνήσουν, να παθιάσουν έως και να τελειοποιηθούν.

Για ολόκληρο το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

Πηγή canensis.gr

Λαθροθήρες έβαλαν θηλιές σε καταφύγιο θηραμάτων για αγριόχοιρους με θήματα κυνηγετικούς και πομενικούς σκύλους ...

Ασυνείδητοι τοποθέτησαν θηλιές παγίδες σε περιοχή ακριβώς δίπλα σε καταφύγιο θηραμάτων στο δημοτικό διαμέρισμα Πολυρράχου Σερβίων με αποτέλεσμα πολλά ζώα (κυρίως τσομπανόσκυλα) να βρουν φρικτό θάνατο. Κάποιος πρέπει να ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ αυτούς τους "λάτρεις" της φύσης...

Περιμένουμε να δούμε κατά πόσο θα ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους για την ανεύρεση και τιμωρία των υπευθύνων.

Ένα πραγματικά σοκαριστικό video τράβηξαν κάτοικοι του Πολυρράχου Σερβίων Κοζάνης. Ασυνείδητοι τοποθέτησαν θηλιές-παγίδες σε περιοχή ακριβώς δίπλα σε καταφύγιο θηραμάτων στο δημοτικό διαμέρισμα Πολυρράχου, με αποτέλεσμα πολλά ζώα (κυρίως τσομπανόσκυλα) να βρουν φρικτό θάνατο.

Κάποιος πρέπει να σταματήσει αυτούς τους «λάτρεις» της φύσης που διασκεδάζουν με αυτού του είδους το σπορ, ξεπαστρεύοντας ζώα. Περιμένουμε να δούμε κατά πόσο θα ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους για την ανεύρεση και τιμωρία των υπευθύνων.

Για το σχετικό βίντεο πατήστε ΕΔΩ

Πηγή: servianet.gr

Εμπρησμός σε όχημα θηροφύλακα...

Kαθαρά σε εμπρησμό από πρόθεση, αποδίδει η πυροσβεστική υπηρεσία της Χίου, τη φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Τρίτης, στις 02.35, σε υπηρεσιασκό αυτοκίνητο της Θυροφυλακής.
Το αυτοκίνητο, που ήταν σταθμευμένο στην οδό Κ. Καραμάνη, στην περιοχή των νερόμυλων, ακριβώς έξω από το σπίτι του θυροφύλακα, Απόστολου Ταουσανίδη, ο οποίος και το χρησιμοποιούσε, κάηκε ολοσχερώς εκτός από τη μηχανή του.
Πάντως, από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, τόσο η Π.Υ Χίου, όσο και η ασφάλεια της Χίου, κάνουν λόγω για καθαρό εμπρησμό αφού, ενώ όλα τα άλλα τζάμια του αυτοκινήτου είναι άθικτα, μόνο αυτό του οδηγού έχει παραβιαστεί από έξω προς το εσωτερικό του αυτοκινήτου.
Για την ιστορία, να θυμήσουμε ότι ο συγκεκριμένος θηροφύλακας, είχε βρεθεί ξανά στο στόχαστρο των άγνωστων αφού την μεν πρώτη φορά, τον πυροβολήθηκε την ώρα που πραγματοποιούσε έλεγχο εν ώρα υπηρεσίας, ενώ τη δεύτερη φορά, άγνωστοι πάλι, προκάλεσαν δολιοφθορά στα φρένα του αυτοκινήτου, και στο παραπέντε σώθηκε μαζί με την οικογένειά του, αφού το αυτοκίνητο έπεσε σε γκρεμό χωρίς όμως να τραυματιστεί βαριά κάποιος.

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ομιλού Φίλων Ελληνικού Ιχνηλάτη...

Ο Όμιλος Φίλων Ελληνικού Ιχνηλάτη ενημερώνει όλα τα μέλη του και τους ιδιοκτήτες Ελληνικών Ιχνηλατών ότι διοργανώνει έκθεση μορφολογίας στις 25 Μαρτίου 2010 στα πλαίσια της DIANA OUTDOOR 2010 στο Μ.Ε.C. Παιανίας.

Παρακαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να συμπληρώσουν τη σχετική δήλωση συμμετοχής που μπορούν να προμηθευτούν από τον Ο.Φ.Ε.Ι ή το website του Ομίλου.

Βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής των σκύλων στην έκθεση είναι να επισυνάπτεται στη δήλωση ο γενεαλογικός τους χάρτης, να συνοδεύονται από τα απαραίτητα πιστοποιητικά υγείας και να είναι ταυτοποιημένοι ηλεκτρονικά.

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα πρέπει να αποσταλούν στον Όμιλο το αργότερο μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2010.




Για το Διοικητικό Συμβούλιο,



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Π. ΧΑΝΔΑΚΗΣ

Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Δ. ΒΑΒΟΥΡΑΚΗΣ

Το μπεκατσόσκυλο...

Ένας καλός σκύλος, ήδη από τη νεαρή ηλικία, αγαπάει το κυνήγι. Αυτό είναι δίχως άλλο ένας λόγος να χαιρόμαστε, αλλά όχι να ενθουσιαζόμαστε περισσότερο απ’όσο πρέπει μπροστά σε μια φυσιολογική συμπεριφορά. Το ότι ένας σκύλος κυνηγάει, ψάχνει και φερμάρει είναι το λιγότερο που πρέπει να περιμένουμε από ένα σκύλο φέρμας! Δεν χρειάζεται να υπογραμμίσουμε ότι στο κυνήγι της μπεκάτσας μόνο μια ακλόνητη φέρμα δίνει στον κυνηγό ευκαιρίες να τουφεκίσει.

Επιπλέον, ένας σκύλος πρέπει να είναι υπάκουος και να συνεργάζεται μαζί μας δημιουργώντας μια ομάδα, το οποίο σημαίνει να έχει επαφή με τον κυνηγό του και να γυρίζει αμέσως μόλις τον φωνάζουμε. Στο δάσος όπου η ορατότητα είναι μειωμένη, η αίσθηση της επαφής είναι απαραίτητη και είναι η απόδειξη ότι, παρά την ανεξαρτησία στην έρευνα, ο σκύλος μας εντοπίζει σε τακτά χρονικά τη θέση μας. Το πάθος για την έρευνα ανήκει σ’εκείνα τα προσόντα τα οποία ένας σκύλος πρέπει να διαθέτει. Στο δάσος, το φθινόπωρο πρέπει, το καλό μπεκατσόσκυλο ξέρει τι ψάχνει: τις μπεκάτσες!Δύο ώρες ψάξιμο χωρίς συναντήσεις δεν πρέπει να επηρεάζουν τον ενθουσιασμό του, ούτε τον δικό μας, διότι οι σκύλοι αντιλαμβάνονται αμέσως τη δική μας έλλειψη κινήτρων. Ένας σωστός σκύλος φέρμας,έχει το ένστικτο του κυνηγίου γραμμένο στο γενετικό του κώδικα και πρέπει να το αποδεικνύει καταβροχθίζοντας τον τόπο στην αναζήτηση θηράματος.

Παρατηρείστε τις διαφορές συμπεριφοράς κάποιων σκύλων όταν χάνουμε μία μπεκάτσα ή όταν απλά δεν μπορούμε να την τουφεκίσουμε. Μερικοί θα μείνουν να μας κοιτάνε αμήχανοι, αλλά θα συνεχίσουν κανονικά την έρευνά τους. Άλοι, τέλος, ακόμα και μετά από 5-6 ώρες κυνηγίου, θα φύγουν σαν δαιμονισμένοι, σπρωγμένοι από το θυμό και την αποφασιστικότητα να ξαναβρούν το γρηγορότερο την μπεκάτσα. Υπάρχουν πράγματι σκύλοι οι οποίοι δεν αφήνουν την μπεκάτσα να πάρει ανάσα. Δεν προλαβαίνεις να γεμίσεις το όπλο και αυτοί είναι εκεί, πάλι μπροστά στη βελουδομάτα, φερμαρισμένοι να σε περιμένουν.

Ένα σημαντικό προτέρημα,ίσως το σημαντικότερο, είναι η αίσθηση θηράματος. Είναι ένα έμφυτο προσόν το οποίο δεν διδάσκεται, απλά βελτιώνεται με την εμπειρία. Ο σκύλος ο οποίος το διαθέτει φαίνεται να είναι εφοδιασμένος με ένα σόναρ, με μια έκτη αίσθηση που τον οδηγεί σχεδόν αλάνθαστα από μπεκάτσα σε μπεκάτσα χωρίς να χρονοτριβεί και χωρίς να σπαταλά περιττή ενέργεια. Ακόμα και σε μέρη που δεν τα γνωρίζει, ξέρει πού να ψάξει. Τον βλέπεις με το που θα τον λύσεις, δεν δείχνει αποπροσανατολισμένος, φεύγει προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση, λες και ξέρει που πηγαίνει και συνήθως δεν γυρίζει άκαρπος.

Ένας τέτοιος σκύλος δεν βρίσκεται εύκολα, δεν πουλιέται, ούτε αγοράζεται, γι’αυτό όποιος τον έχει ας τον φυλάει σαν τα μάτια του.

Το παραπάνω άρθρο είναι του περιοδικού: Κυνηγεσία και κυνοφιλία

ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ "ΚΥΝΗΓΙ ΜΕ ΚΥΝΗΓΟΣΚΥΛΑ" ...

Το τεύχος ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ "Κυνήγι με Κυνηγόσκυλα"

Κυκλοφορεί στα περίπτερα το νέο τεύχος του δημοφιλούς περιοδικού ,μαζί με τέσσερις ταινίες με κυνηγετικά ντοκιμαντέρ και δύο συλλεκτικές γκραβούρες του Αntrea Mazzoli..

Πάρτε μέρος στη μεγάλη κλήρωση και κερδίστε μια καραμπίνα BEETTA και 500 φυσίγγια.

Το όπλο και τα φυσίγγια είναι προσφορά της BERETTA HELLAS.


ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΕΥΧΟΥΣ ΕΙΝΑΙ:

Τεστ γνώσεων

Σπινόνε: Η ταυτότητα ενός ιδιαίτερου Ιταλού

Αγώνες: Πόιντερ και Σέττερ στον Λαγκαδά

Τα Επανιέλ στον Χολομώντα

Μακρύτριχες φυλές σε χαμηλές θερμοκρασίες

Κυνολογικοί μύθοι και πραγματικότητα

Αγριόχοιροι: Ζητούμενο η καίρια βολή

Σημειώσεις για τον βάλτο

Τα «συν» του Ελληνικού Ιχνηλάτη

Κάλυψη κι απόκρυψη για φάσσες

Ντράτχααρ: Σε γερμανικά χωράφια...

Αχνάρια στα χιόνια μιας άλλη εποχής

Από τη θέση του σκύλου!

Υδρόβια θηράματα: Σφυριχτάρι

Ο Zurlini παραδίδει μαθήματα για το πόιντερ

Σεμινάριο για Κούρτσχααρ καρέ - καρέ

Λαγός: Η ανάγνωση των ιχνών

Συνέντευξη με τον Γραμματέα του ΟΚΑΔΕ, Αργύρη Παντελίδη

Αφήγημα: Η Πρωτοχρονιά του λαθροθήρα

Αναδρομή στο 1953

Ρώτα να μαθαίνεις

ΑΛΛΙΣΤΩ-ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ:Η πρώτη αρκούδα θύμα τροχαίου για το 2010 στα Τρίκαλα...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αρσενική αρκούδα, 7 ετών και βάρους περίπου 110 κιλών, βρήκε ακαριαίο θάνατο τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 9 Ιανουαρίου, σε σφοδρή σύγκρουση με φορτηγό αυτοκίνητο στην περιοχή Ελάτης Τρικάλων.
Στο ασυνήθιστο για τα μέχρι τώρα δεδομένα αυτό τροχαίο, που σημειώθηκε σε δευτερεύον επαρχιακό οδικό δίκτυο που συνδέει τα Δ.Δ. Ελάτης και Περτουλίου (περιοχή με μόνιμη παρουσία αρκούδας) με την πόλη των Τρικάλων και σε υψόμετρο 500 μ., ο οδηγός εξαφανίστηκε. Το ζώο εντόπισε σε νυχτερινή περιπολία κλιμάκιο του Α.Τμήματος Πύλης, ενώ στο σημείο έσπευσε επίσης εκπρόσωπος της Δ/νσης Δασών Τρικάλων (υπεύθυνος για την Ελεγχόμενη Κυνηγετική περιοχή Κόζιακα-Πύλης) καθώς και οι ομάδες άμεσης επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ.
Το άτυχο ζώο μεταφέρθηκε σε εγκαταστάσεις της Ελεγχόμενης Κυνηγετικής Περιοχής μέχρι να μπορέσει να πραγματοποιηθεί ολοκληρωμένη νεκροψία από τον εντεταλμένο κτηνίατρο της νομαρχίας Τρικάλων (κλιμάκιο Δ.Δ. Πύλης) παρουσία της κτηνιάτρου του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.
Το πόρισμα υποδεικνύει σοβαρά τραύματα στην περιοχή του στέρνου και της θωρακικής κοιλότητας που προκάλεσαν τον ακαριαίο θάνατο του ζώου καθώς προφανώς ξαφνιάστηκε από τα φώτα του φορτηγού, σηκώθηκε στα δυο του πόδια για να εποπτεύσει το χώρο με αποτέλεσμα να δεχτεί σφοδρό χτύπημα στον θώρακα και την κοιλιακή χώρα από το τροχοφόρο.
Το περιστατικό καθώς και το γεγονός ότι βρέθηκαν υπολείμματα τροφής στο στομάχι του ζώου αποδεικνύουν ότι οι αρκούδες δεν έχουν φωλιάσει ακόμη για το χειμέριο ύπνο τους λόγω των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν για την εποχή και στις ορεινές περιοχές. Οι έρευνες πεδίου της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ και του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και σε άλλες περιοχές της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας επιβεβαιώνουν την κινητικότητα των αρκούδων με μικρότερες μετακινήσεις, σε σχετικά μεγαλύτερα υψόμετρα και κοντά σε περιοχές φωλιάσματος.
Οι αρκούδες στην Ελλάδα, υπόκεινται σε σοβαρή διαταραχή του βιολογικού τους κύκλου λόγω των κλιματικών αλλαγών και συνεχίζουν να εκτίθενται σε ανθρωπογενείς απειλές κάθε είδους, συνθήκες που αποδυναμώνουν ακόμη περισσότερο τον πληθυσμό του είδους στη χώρα μας, δυσχεραίνοντας τις συνθήκες επιβίωσής του.
Ευελπιστούμε στην έλευση του χειμώνα έστω και με καθυστέρηση προκειμένου το ανώτερο θηλαστικό των ελληνικών δασών, η καφέ αρκούδα να φωλιάσει και να αναπαραχθεί φυσιολογικά.
Τέλος, επισημαίνουμε την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων (σήμανση και τοποθέτηση ειδικών φραχτών) για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων στις περιοχές που αποτελούν βιότοπο της αρκούδας αλλά και την υιοθέτηση υπεύθυνης οδικής συμπεριφοράς από τους διερχόμενους οδηγούς.

Αποτελέσματα ΑΚΙ Έρευνας Κυνηγίου-Μεγάλης Έρευνας-Λαγκαδάς 9-10 Ιανουαρίου 2010 ...

ΣΑΒΒΑΤΟ 9/1/2010- ΛΑΓΚΑΔΑΣ

ΕΡΕΥΝΑ ΚΥΝΗΓΙΟΥ –ΤΕΡΕΝ 1.

Κριτές: Djordevic- Τσιόπλης.

1ος Εξ. CACT.CACIT Leonardo tou anemou E.S. Ρουφάνης/Λιάσκος

ΕΡΕΥΝΑ ΚΥΝΗΓΙΟΥ –ΤΕΡΕΝ 2.

Κριτές: Λάμπρου Κ. -Θεοχάρης.

1ος Εξαίρετος Radentis Tango E.S. Κούρτης/Κανίδης

2ος Εξαίρετος Astro E.S. Τσιακάρας/Μπόγιογλου

Πολύ Καλός Furiatis Monza E.S. Αποστολάτος/Γονιδάκης

ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ

Κριτές: Μαγουλάς- Djordjevic-Miljkovic.

1ος Εξ. CACT.CACIT Palaziensis Zorro Poin. Χρήστου /Αποστολάκος

2ος Πολύ Καλός Orfeas Dimitrios Kapatos Τσούλης/Καπάτος

ΚΥΡΙΑΚΗ 10/1/2010- ΛΑΓΚΑΔΑΣ.

ΕΡΕΥΝΑ ΚΥΝΗΓΙΟΥ –ΤΕΡΕΝ 1.

Κριτές: Miljkovic- Τσιόπλης.

1ος Εξ. CACT.RCACIT Rajkal Beko E.S. Παπασταματάκης/Γονιδάκης

2ος Εξαίρετος Impero del Sargiadae Poin. Κλωνάρης/Γονιδάκης

3ος Εξαίρετος Arhon dimitrios Kapatos Poin. Καπάτος

ΕΡΕΥΝΑ ΚΥΝΗΓΙΟΥ –ΤΕΡΕΝ 2.

Κριτές: Θεοχάρης-Λάμπρου Κ.

1ος Εξ. CACT.CACIT Leonardo tou anemou E.S. Ρουφάνης/Λιάσκος

2ος Πολύ Καλός Bijoux E.S. Ιστικούδης/Μανωλάκης

3ος Πολύ Καλός Ermis E.S. Κωνσταντινίδης

ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ

Κριτές: Djordevic G. –Djordjevic Z.- Μαγουλάς.

1ος Εξαίρετος Flash Poin. Καραστάθης/Γιάππος

2ος Εξαίρετος Rapakoulias Genesis Plouton E.S. Φουτρής/Μαυρίδης

3ος Εξαίρετος Palaziensis Zorro Poin. Χρήστου /Αποστολάκος

4ος Εξαίρετος Jupiter Poin. Χρήστου/Αποστολάκος


ΑΚΙ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΥΝΗΓΙΟΥ & ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΟ ΛΑΓΚΑΔΑ 15-16/1/2010

Ο ΟΚΑΔΕ ενημερώνει τα μέλη και τους φίλους του, ότι στις 15 και 16 Ιανουαρίου 2010 θα πραγματοποιηθεί Α.Κ.Ι. έρευνας κυνηγίου και μεγάλης έρευνας στο Λαγκαδά.

Αιτήσεις συμμετοχών θα γίνονται δεκτές μέχρι την Τρίτη 12/1/2010 στο e-mail : okade@otenet.gr ή στο φαξ 210 52 26 522.

Σημείο συνάντησης είναι στο ξενοδοχείο Μέγας Αλέξανδρος 7 το πρωί.

Η τιμή για την συμμετοχή του κάθε σκύλου είναι 35 ευρώ.

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Η αφύπνιση του απόρτ...

Το απόρτ δεν είναι απλά η ολοκλήρωση μιας κυνηγετικής πράξης. Είναι πολλές φορές η απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει τελικό αποτέλεσμα. Και βέβαια , πιο αναγκαίο γίνεται το απόρτ στην περίπτωση του πληγωμένου θηράματος. Κάθε σκύλος φέρμας θα πρέπει να κουβαλάει στα γονίδιά του όλες τις κυνηγετικές αρετές, μία εκ των οποίων είναι και το απόρτ. Αυτό όμως δεν συμβαίνει πάντα. Έτσι, κάποιοι σκύλοι φέρμας μπορεί να μην παρουσιάζουν από μικρή ηλικία μια έμφυτη τάση να απορτάρουν. Γι’αυτό ευθύνονται συνήθως οι γεννήτορες, οι πρόγονοι του κάθε κουταβιού, αλλά ίσως και οι ιδιοκτήτες τους…

Η ανάπαυση των κυνηγετικών ενστίκτων από γενιά σε γενιά, μπορεί να οδηγήσει στην οριστική τους διαγραφή από τα γονίδια των κυνηγόσκυλων. Η έλλειψη κυνηγετικής δράσης σε συνεχόμενες γενιές σκύλων, λοιπόν, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εξασθένηση και την << ατροφία >> των ικανοτήτων ακόμη και ενός καθαρόαιμου σκύλου. Τα << δεδομένα>> μάλιστα που χάνονται πιο εύκολα είναι εκείνα που αφορούν την έρευνα και το απόρτ… Στην περίπτωση ενός νεαρού σκύλου φέρμας που παρουσιάζει μία έμφυτη τάση να απορτάρει, τα πράγματα είναι εύκολα, αρκεί βέβαια να μην γίνουν λάθη. Ένα τέτοιο κυνηγόσκυλο αρχίζει να απορτάρει ότι βρεί, ικανοποιώντας ουσιαστικά μία φυσική του ανάγκη. Αυτό που απομένει σε μία τέτοια περίπτωση είναι να δείξουμε στο κουτάβι ότι το απόρτ ικανοποιεί και εμάς. Δεδομένου ότι οι σκύλοι θέλουν να τα πηγαίνουν καλά με το αφεντικό, γενικά επιδιώκουν να κάνουν πράγματα που ξέρουν ότι μας ικανοποιούν. Αυτό λοιπόν που χρειάζεται από τη μεριά μας, είναι να επιβραβεύουμε το σκύλο μας όταν μας φέρνει κάποιο αντικείμενο, μιλώντας του με ενθουσιασμό και χαιδέυοντάς τον έντονα. Σε αυτό το σημείο όμως υπάρχει και μια παγίδα. Αν το παρακάνουμε, θα φτάσουμε στο σημείο κάθε φορά που θα μας βλέπει ο σκύλος μας, να ψάχνει να βρεί τι θα μας φέρει…Πρέπει λοιπόν να του δώσουμε να καταλάβει ότι μας ενδιαφέρει να απορτάρει ότι του ζητάμε εμείς. Ένα μπαλάκι που θα του το πετάμε και θα μας το φέρνει, με την παράλληλη αδιαφορία μας για ότι άλλο μας κουβαλάει, θα του δώσουν σιγά σιγά να καταλάβει ότι δεν χρειάζεται να μας φέρνει ότι βρίσκει. Σε αντίθετη περίπτωση, το κουτάβι θα θεωρήσει το απόρτ ως αυτοσκοπό και θα δυσκολευτεί να το συνδέσει αργότερα με τη διαδικασία του κυνηγιού.

Το παραπάνω άρθρο είναι απο το περιοδικό << κυνήγι με κυνηγόσκυλα >>

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Το κυνήγι είναι μόνον η αφορμή...

«Η επαφή με τη φύση είναι η προτεραιότητα» λένε οι κυνηγοί

«Το κυνήγι είναι μια συναρπαστική δραστηριότητα. Δεν παίρνεις απλώς ένα όπλο και σκοτώνεις. Η βόλτα στη φύση είναι πάντα συναρπαστική. Το πρωινό ξύπνημα, η καλή παρέα, η απόλαυση ενός περιπάτου με τον σκύλο στο βουνό είναι αυτά που προκαλούν κυρίως το ενδιαφέρον».

Από μικρός ο κ. Παντελής Προδρομίδης αγάπησε το κυνήγι. Ήταν ένα χόμπι που «κληρονόμησε» από τον πατέρα του και μέχρι σήμερα συνεχίζει να πηγαίνει πολύ τακτικά τόσο σε κοντινούς όσο και σε μακρινούς προορισμούς. Είναι μια καλή ευκαιρία, όπως λέει, να ξεφύγει μαζί με τους φίλους του από την καθημερινότητα και να έρθει σε επαφή με τη φύση.

Το κυνήγι είναι ένα χόμπι με το οποίο ασχολούνται ενεργά περίπου 230.000 άνθρωποι στη χώρα μας και εκατομμύρια στον κόσμο. Ωστόσο δεν είναι αποδεκτό από όλους. Οικολογικές οργανώσεις ζητούν την πλήρη απαγόρευσή του και συχνά προχωρούν σε προσφυγές. Οι κυνηγοί βέβαια έχουν αντίθετη άποψη. «Δεν “σκουπίζουμε” τη φύση. Δεν την εξοντώνουμε. Αν δεν έρθει κάποιος μαζί μας, δεν μπορεί να καταλάβει ότι δεν καταστρέφουμε. Έχει σημασία να ζήσεις κάτι πριν πεις κάποιον “εγκληματία”», υποστηρίζει ο κ. Προδρομίδης.

Έπειτα από την πιο πρόσφατη σχετική αίτηση της Ζωοφιλικής Οικολογικής Ένωσης Ελλάδος, το ΣτΕ προχώρησε αρχικά στην προσωρινή απαγόρευση του κυνηγιού, με το αιτιολογικό ότι στην Υπουργική Απόφαση του περασμένου Αυγούστου το τότε αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν είχε εκπονήσει πρώτα έγκυρη επιστημονική μελέτη για τις συνέπειες του κυνηγιού στην άγρια πανίδα. Παράλληλα, το δικαστήριο έκρινε ότι το υπουργείο δεν είχε απαγορεύσει εντελώς το κυνήγι στις κατεστραμμένες από τις πυρκαγιές εκτάσεις.

Στις 17 Δεκεμβρίου ωστόσο το αρμόδιο σήμερα υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε νέα Ρυθμιστική Απόφαση, με την οποία επιτρέπεται η συνέχιση της κυνηγετικής περιόδου έως το τέλος Φεβρουαρίου, όπως είχε αρχικά οριστεί. Αφήνει όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξετάσει τα δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα στοιχεία, για τις μελλοντικές αποφάσεις.

Πρόβλημα οι λαθροθήρες

Οι κυνηγοί υποστηρίζουν πως το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο είναι υπεύθυνο για τον τομέα αυτό μετά τις εκλογές, δεν είχε ακόμα τον χρόνο να αποκτήσει πλήρη γνώση του αντικειμένου ώστε να εκδώσει τις σωστές αποφάσεις και δηλώνουν έτοιμοι να συνεργαστούν με τις οικολογικές οργανώσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Επισημαίνουν δε πως το βασικό πρόβλημα είναι οι λαθροθήρες και ξεκαθαρίζουν πως οι νόμιμοι κυνηγοί και οι οργανώσεις τους συμβάλλουν μέσα από επιστημονικές μελέτες στην προστασία του περιβάλλοντος.

«Βοηθάμε τη φύση»

«ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΕΔΩ και χρόνια να ξεκαθαρίσουμε πως το κυνήγι δεν σημαίνει απλώς πως παίρνεις ένα όπλο και σκοτώνεις. Ένας σοβαρός κυνηγός δεν θα πυροβολήσει ποτέ ένα θήραμα που δεν έχει άμυνα, αλλά θα αναζητήσει εκείνο που θα τον βάλει στο παιχνίδι να το κατακτήσει. Δεν κάνουμε κακό στο περιβάλλον, αντίθετα το βοηθάμε, αφού μέσα από το κυνήγι γίνεται ο έλεγχος των ισορροπιών, ώστε να μη φτάνουμε οι άρπαγες (αλεπούδες, κουνάβια) να είναι περισσότεροι από τα θηράματα, να δημιουργούνται υπερπληθυσμοί ή να υπάρχουν είδη υπό εξαφάνιση», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο κ. Μηνάς Ιορδάνογλου, επίτιμος πρόεδρος Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Κυνηγετικών Ειδών. Το κυνήγι, όπως λέει, είναι μια διέξοδος για να βγει κάποιος στη φύση. Ωστόσο, συμφωνεί και επιμένει πως πρέπει να γίνονται συνεχείς έλεγχοι των πληθυσμών και, όπου χρειάζεται, να υπάρχουν περιορισμοί. «Από τα 48 είδη που επιτρέπονται από την Ε.Ε., στην Ελλάδα επιτρέπεται το κυνήγι μόνο για τα 29, ενώ κατά την τελευταία 20ετία έχουν απαγορευθεί αρκετά είδη λόγω μείωσης του πληθυσμού τους. Μόνο τα τελευταία χρόνια, οι ίδιοι οι κυνηγοί έχουν κάνει 13.600 μηνύσεις για λαθροθηρία», αναφέρει.

Πρέπει να θεσπιστούν περιορισμοί στο κυνήγι;

ΝΑΙ

«Οι πληθυσμοί των άγριων ειδών μειώνονται»

Του Κώστα Παπακωνσταντίνου πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

«Το κυνήγι σήμερα δεν ασκείται με τρόπο βιώσιμο. Τα κυνηγετικά όπλα είναι θανάσιμα αποτελεσματικά, τα μέσα μεταφοράς (οχήματα 4Χ4, ταχύπλοα σκάφη) τελειοποιούνται, το οδικό δίκτυο μάς πάει παντού, οι βιότοποι συρρικνώνονται, οι πληθυσμοί των άγριων ειδών μειώνονται συνεχώς. Παράλληλα το επίπεδο της κυνηγετικής παιδείας παραμένει χαμηλό, ενώ ο αριθμός των κυνηγετικών όπλων που κυκλοφορούν ίσως ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια. Πώς μπορούν λοιπόν οι κυνηγοί να ισχυρίζονται ότι το κυνήγι μπορεί να συνεχίζεται όπως πριν;

Προσωπικά δεν αμφιβάλλω ότι αρκετοί κυνηγοί (ίσως μερικές δεκάδες χιλιάδες από τους 250.000 που έχουν άδεια) θα δέχονταν αυστηρούς περιορισμούς προκειμένου να ανακάμψουν οι πληθυσμοί των θηραμάτων. Δυστυχώς, όμως, η πλειονότητα των κυνηγών δεν θέλει να παραδεχθεί αυτήν την πραγματικότητα».

ΟΧΙ

«Φροντίζουμε για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας»

Του Δημήτρη Πριμικύριου κυνηγού

«Πιστεύω ότι αν οι οικολόγοι έβγαζαν τις παρωπίδες τους και συνεργάζονταν με τους κυνηγούς το περιβάλλον θα ήταν πολύ πιο προστατευμένο. Δυστυχώς, όμως, αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα μέσα από το γραφείο τους, σε αντίθεση με τους κυνηγούς που βιώνουν τη φύση και φροντίζουν για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας με τις συντονισμένες δράσεις των κυνηγετικών οργανώσεων. Αντίθετα, για τους περισσότερους οικολόγους το ενδιαφέρον στρέφεται στη διεκδίκηση των επιδοτήσεων της Ε.Ε. και αρκούνται στη δημιουργία εντυπώσεων και διαμαρτυριών κατά των κυνηγών από την τηλεόραση. Οι κυνηγοί χρειάζονται τους πραγματικούς οικολόγους, γιατί η ελληνική ύπαιθρος έχει ανάγκη από την αγάπη που, προς το παρόν, μόνο οι κυνηγοί προσφέρουν».


Πηγές
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Αράπογλου
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009 ΤΑ ΝΕΑ