Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

ΑΡΤΕΜΙΣ – 15 χρόνα παρακολούθησης θηραματικών πληθυσμών...

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στις 11 Ιουνίου 2010, παρουσίαση του προγράμματος «ΑΡΤΕΜΙΣ» στα πλαίσια της συνάντησης των Μεσογειακών Χωρών της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας των Κυνηγετικών Οργανώσεων (FACE Med).

Η διάσκεψη πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Ledra Marriott, με συμμετοχή εκπροσώπων από όλες τις χώρες της Μεσογείου. Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι φορέων, πολιτικοί εκπρόσωποι, υπηρεσιακοί παράγοντες, εκπρόσωποι του τύπου και ακαδημαϊκοί.

Χαιρετισμό απηύθυναν πριν την έναρξη της παρουσίασης οι κ. Χρήστος Φώλιας τέως Ευρωβουλευτής & Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Καντερές Νικόλαος Βουλευτής Αττικής, και ο κ. Ανδρεόπουλος Ανδρέας Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Η επιστημονική παρουσίαση των αποτελεσμάτων πραγματοποιήθηκε από τους κ. Χρήστο Θωμαΐδη Aναπληρωτή Καθηγητή – Θηραματολόγο στο Τμήμα Δασοπονίας του ΑΤΕΙ Λαμίας, και κ. Θεοφάνη Καραμπατζάκη Δασολόγο – Θηραματολόγο. Παρόντα ήταν επίσης και τα υπόλοιπα μέλη της επιστημονικής ομάδα του «ΑΡΤΕΜΙΣ» οι κ. Γεώργιος Λογοθέτης Στατιστικολόγος, και κα. Γεσθημανή Χριστοφορίδου Δασολόγος.

Το πρόγραμμα «ΑΡΤΕΜΙΣ» και τα αποτελέσματά της 15ετούς υλοποίησής του αποτελούν τη μοναδική αξιόπιστη πηγή πληροφορίας στη χώρα που αφορά τη δυναμική και την αφθονία των θηραματικών πληθυσμών. Η συλλογή πληροφοριών προέρχεται από ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, και βασίζεται στη συμπλήρωση ειδικά σχεδιασμένου ερωτηματολογίου αποκλειστικά από κυνηγούς. Ο τεράστιος όγκος πληροφοριών επεξεργάζεται έπειτα από εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα. Το πρόγραμμα στηρίζεται στην καταγραφή της κάρπωσης θηραματικών ειδών, ταυτόχρονα όμως συλλέγεται και ένας μεγάλος αριθμός πληροφοριών όπως η κυνηγετική ευκαιρία, η θηραματική προτίμηση, η κυνηγετική ζήτηση, και οικονομικά χαρακτηριστικά της κυνηγετικής δραστηριότητας. Από τα αποτελέσματα προέκυψε πως το κυνήγι δεν εξαντλεί τους θηραματικούς πληθυσμούς στη χώρα οι οποίοι παραμένουν σταθεροί. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις τα αποτελέσματα του προγράμματος οδήγησαν την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας σε συγκεκριμένες διαχειριστικές προτάσεις προς το Υπουργείο, όπως για παράδειγμα η αύξηση του ορίου κάρπωσης του αγριόχοιρου λόγω ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού, και η μετατόπιση της ημερομηνίας κυνηγιού της πέρδικας. Το «ΑΡΤΕΜΙΣ» είναι το μοναδικό πρόγραμμα καταγραφής και παρακολούθησης πληθυσμών της άγριας ζωής στη χώρα μας.

Στο τέλος της παρουσίασης των επιστημονικών αποτελεσμάτων χαιρέτησε ο κ. Βλάχος Χρήστος Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. Ο κ. Βλάχος αναγνώρισε το τεράστιο μέγεθος του προγράμματος «ΑΡΤΕΜΙΣ» και της μοναδικής του αξίας ως την πιο αξιόπιστη πηγή μελέτης και καταγραφής της δυναμικής των θηραματικών πληθυσμών στη χώρα, αλλά και ως διαχειριστικό μέτρο για τους θηραματικούς πληθυσμούς σε εθνικό επίπεδο. Ακολούθησε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση με τοποθετήσεις των κυρίων Dr. Alexandre Chaikowski, Διευθυντή του Ινστιτούτου OMPO για τη Μελέτη των Μεταναστευτικών Πτηνών στην Παλαιαρκτική, Dr. Yves Lecocq Γενικό Γραμματέα, G. De Turkheim Πρόεδρο και G. Bana Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας των Κυνηγετικών Οργανώσεων (FACE).

Όλοι οι παρευρισκόμενοι αναγνώρισαν τη σημαντικότητα του προγράμματος «ΑΡΤΕΜΙΣ» όχι μόνο ως εργαλείο γνώσης αλλά και ως εργαλείο διαχείρισης. Ακόμη έγινε σαφές ότι κανένας δεν γνωρίζει καλύτερα από τους κυνηγετικούς φορείς μέσω των προγραμμάτων που υλοποιούν την κατάσταση των θηραματικών πληθυσμών στην Ελλάδα, και πως το σύγχρονο κυνήγι στην Ελλάδα υλοποιείται με ορθολογικό τρόπο, σεβασμό στο περιβάλλον από όλους τους κυνηγούς, και στηρίζεται στην αειφορική χρήση των ανανεώσιμων φυσικών πόρων. Επίσης προέκυψε η επιτακτική ανάγκη συμμετοχής των κυνηγετικών φορέων της χώρας σε οποιαδήποτε απόφαση σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο που αφορά την κυνηγετική δραστηριότητα και την διαχείριση των θηραματικών πληθυσμών.

Ο Πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας κ. Νικόλαος Παπαδόδημας εκτός από το γενικό συντονισμό της παρουσίασης, στο τέλος έκλεισε την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση των αποτελεσμάτων του «ΑΡΤΕΜΙΣ» λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Δεν υπάρχει καμιά άλλη οργάνωση ή φορέας που να αυτοχρηματοδοτεί ερευνητικά προγράμματα τέτοιου μεγέθους και επιστημονικού ενδιαφέροντος, όπως επίσης δεν υπάρχει κανένα άλλο πρόγραμμα καταγραφής και παρακολούθησης της εξέλιξης των θηραματικών πληθυσμών που να βασίζεται σε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα (15 χρόνια παρατηρήσεων) και σε τόσο αξιόπιστη μεθοδολογία συλλογής και στατιστικής επεξεργασίας των δεδομένων της έρευνας».

Πηγή www.e-artemis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου