Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Πυρ κατά βούληση με τη VINCI...














Το κοντάκι κουμπώνει κατευθείαν στη βάση με μια στροφή 90 μοιρών. Η σκανδαλοθήκη και η αποθήκη στεγάζονται στη συνθετική πάπια που κουμπώνει και αυτή με μια ελάχιστη στροφή της αποθήκης. Το φυσιολογικό ερώτημα είναι ποια αίσθηση δίνει ένα όπλο που κουμπώνει, αντί να βιδώνει...
Πυρ κατά βούληση με τη VINCI!

Η απάντηση είναι ότι η Vinci έχει την αίσθηση εξαιρετικής στιβαρότητας στα χέρια. Μπορούμε να πούμε ότι είναι τόσο στιβαρή που σε εκπλήσσει ευχάριστα. Αν συγκρίνουμε μεταξύ συμβατικής συναρμολόγησης και αυτής της Vinci, τότε η Vinci είναι σαφώς πιο στιβαρή στην αίσθηση από τα συμβατικά! Βλέποντας την κατασκευή της αυτή η αίσθηση μάλλον οφείλεται στην απουσία του βιδωτού πώματος. Η κάννη της Vinci είναι στερεωμένη μόνιμα στη βάση και δεν έχει ανάγκη το πώμα για σταθερότητα.

Με φυσίγγια 36, 32 και 30 γραμμαρίων ρίξαμε πολλές βολές με τη Vinci. Με το κοντάκι τύπου Comfort, την πρωτότυπη τοποθέτηση του δεξιού χεριού ψηλότερα από τα παραδοσιακά όπλα και τη γραμμή ανάπτυξης του κλωτσήματος σε μια ευθεία γραμμή, το ερώτημα ήταν πώς θα συμπεριφερθεί το νέο μοντέλο στο λάκτισμα!

Δεν έχουμε όργανα μέτρησης του κλωτσήματος, άρα μοναδικό κριτήριο είναι η αίσθηση του χρήστη. Ρίχνοντας τρία φυσίγγια των 36 γραμμαρίων, δεν είχα καμία δυσκολία να ρίξω τρεις βολές σε ένα δευτερόλεπτο. Το κλώτσημα είναι αισθητό όπως και σε άλλα όπλα αδρανείας, δηλαδή λίγο πιο ζωηρό από καραμπίνα αερίων, αλλά πιο μαλακό από ένα δίκαννο.

Διαπιστώσεις
Το κοντάκι της Vinci ρυθμίζεται με κολάρα ως προς την κάθετη και οριζόντια κλίση. Προσωπικά θα ήθελα και ένα πέλμα που επιτρέπει τη ρύθμιση της κλίσης, το γνωστό Pitch. Πιστεύω ότι αν το πέλμα είχε τη σωστή κλίση τότε θα ελεγχόταν καλύτερα η άνωση του στομίου. Αυτά όμως είναι λεπτομέρειες. Οταν έριξε ο Αντώνης Μπληζιώτης που είναι λίγο (!) πιο εύσωμος -και προφανώς του ταιριάζει το εργοστασιακό Pitch- το στόμιο ήταν πιο σταθερό.

Ρίξαμε με διάφορους συνδυασμούς γομώσεων: με τρία σκοπευτικά φυσίγγια, με τρία 32 γραμμαρίων, με τρία 36 γραμμαρίων και με κάθε πιθανό συνδυασμό των τριών τύπων. Η Vinci τα «χωνεύει» όλα χωρίς κανένα πρόβλημα. Ακόμη και με τα σχετικά βαριά φυσίγγια των 36 γραμμαρίων ο έλεγχος που προσφέρει το συνθετικό κοντάκι είναι απόλυτος και η επανάκτηση της σκοπευτικής εικόνας ταχύτατη. Μετά τις βολές λύσαμε τη Vinci και μείναμε όλοι έκπληκτοι από την παντελή απουσία καταλοίπων.

Αυτή η καραμπίνα είναι ακόμη πιο «καθαρή» από τα άλλα Benelli, ένδειξη ότι το κλείστρο δεν ανοίγει πριν φύγει η γόμωση από το στόμιο. Βλέποντας ότι η λειτουργία στη Vinci επιτυγχάνεται με ένα τοσοδούλι ελατήριο επανάταξης που προφανώς συμβάλλει στην καθαριότητα του μηχανισμού και στην άψογη λετουργικότητα, αναρωτιέσαι γιατί στα υπόλοιπα αυτογεμή χρειάζονται ελατήρια γιγαντιαίων διαστάσεων. Εδώ όχι μόνο το ελατήριο είναι μικρό, αλλά στεγάζεται μέσα στη βάση και δεν υπάρχουν εξωτερικοί σωλήνες κλπ.

Μετά τη δοκιμή μπορούμε να πούμε ότι η Vinci είναι μια λειτουργική καραμπίνα, κατάλληλη για όλα τα κυνήγια. Η ευκολία στη συναρμολόγηση και αποσυναρμολόγηση καθιστά τη συντήρηση και τη φύλαξη πανεύκολη. Στη χρήση το όπλο είναι απόλυτα ελεγχόμενο, ενώ οι βολές του ανταποκρίνονται απόλυτα στα τσοκ του. Δυστυχώς κάποιος έριξε μονόβολα στον πίνακα δοκιμών και δεν ήταν δυνατή η φωτογράφηση των βολών λόγω ανωμαλίας της επιφάνειας.

Η κάννη της Vinci έχει αυλό 18,4 και θαλάμη 76 χιλιοστών μάγκνουμ. Το όπλο συνοδεύεται από πλήρη σειρά τσοκ, σκληρή θήκη και αορτηριούχους τύπου Quick Release. Η Vinci κοστίζει 1.667 € σε μαύρο. Τα όπλα Benelli εισάγονται από τη Μ.Γ. Κύργιας ΑΕBE τηλ. 2310-784083

Η Vinci δεν έχει δαχτυλίδι στην κάννη και αυτό σημαίνει ότι η κάννη της είναι ελεύθερη (Free Floating) για να συσταλεί και να διασταλεί χωρίς να κάμπτεται. Λογικά αυτή της η ιδιότητα θα την κάνει πιο ακριβή στη συγκέντρωση με μονόβολα. Αυτό μένει να το δούμε σε μελλοντικό τεστ, με μια κάννη που θα έχει ιοσκόπιο και ακή. Αν η υποψία μας επαληθευτεί, τότε η Vinci όντως θα αποδειχτεί ένα όπλο για όλα τα θηράματα, πτερωτά και τριχωτά. Με άλλο χρώμα ή camo στοιχίζει 1.839 €.

Πηγή www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου