Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Η μαγεία του ανάλαφρου...

Το 20άρι Falconet πράγματι σε ξαφνιάζει! Με βάρος μόλις 2.450 γραμ. το όπλο δίνει την αίσθηση ότι «πάει μόνο του».


Αν και το όνομα Falconet είναι παλιό, το όπλο παρουσιάζει αρκετές αλλαγές από το προγενέστερο ομώνυμο μοντέλο. Εχει φύγει ο περαστός πίρος που χαρακτήριζε το Falconet, και τώρα το όπλο έχει διακεκομμένους πίρους. Οι πίροι έχουν υποδοχή για κλειδί τύπου άλεν εσωτερικά, ώστε να μπορούν να αλλάζουν αν ποτέ το όπλο κουνήσει.

Οι πίροι είναι βέβαια ατσάλινοι, όπως είναι και το ένθετο τμήμα στον καθρέφτη της βάσης που προστατεύει το -σχετικά μαλακό- εργκάλ κράμα της βάσης από τριβές και κρούσεις... Η επιλογή του εργκάλ είναι ένα μέρος της «συνταγής» του ελαφρού όπλου. Αλλωστε, η Franchi είναι πρωτοπόρος στη χρήση αυτού του κράματος

Η βάση έχει πλαϊνά τοιχώματα πάχους 5 χιλιοστών, ενώ η σύνδεση με τις κάννες ενισχύεται και από την εσοχή στο κάτω μέρος της βάσης, όπου εφαρμόζει μια εξοχή των καννών. Επιπλέον το κλειδί είναι συρταρωτό, ατσάλινο και διατρέχει όλο το πλάτος της βάσης.

Επεξεργασία...
Η σκανδάλη είναι βέβαια μονή, όπως και στα παλαιότερα Falconet, αλλά ο επιλογέας έχει μετακινηθεί από τη σκανδάλη (όπου ήταν με τη μορφή κουμπιού), στην ασφάλεια. Για να επιλεγεί η κάννη πυροδότησης, η ασφάλεια μετακινείται πίσω, γίνεται η επιλογή και στη συνέχεια μετακινείται μπροστά για να απασφαλίσει.

Η βάση του Falconet είναι φινιρισμένη «άσπρη», με εκτεταμένο σκάλισμα μηχανής. Το χρώμα δένει αρμονικά με το βαθύχρωμο κοντάκι με τα εκτεταμένα νερά.

Οι κάννες του Falconet είναι βέβαια ατσάλινες, αλλά έχουν υποστεί ειδική κρυογονική επεξεργασία για πρόσθετη αντοχή και βελτιωμένη βλητική απόδοση.

Η Franchi λέει ότι η κρυογονική επεξεργασία που εφαρμόζει είναι μυστική και δεν δίνει λεπτομέρειες. Η γενική αρχή της κρυογονικής επεξεργασίας είναι ότι το ατσάλι μπαίνει σε θάλαμο όπου η θερμοκρασία μειώνεται σταδιακά (δηλαδή σε 12 ώρες), στους μείον 150 βαθμούς. Η θερμοκρασία διατηρείται σε αυτό το επίπεδο για άλλες 12 ώρες και μετά σταδιακά επαναφέρεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Η κρυογονική επεξεργασία εξαλείφει εσωτερικές τάσεις του ατσαλιού, κάτι σαν «πιασίματα» των μυών, που παραμένουν μετά τη μηχανουργική επεξεργασία. Επίσης η δομή του ατσαλιού γίνεται πιο ομαλή (δηλαδή φανταστείτε έναν τοίχο φτιαγμένο από ακανόνιστου μεγέθους τούβλα, που μετατρέπονται σε ομοιογενή τούβλα σε όλη την έκταση του τοίχου).

Είναι γνωστό ότι η κρυογονική επεξεργασία αυξάνει την αντοχή του ατσαλιού καθώς και τη βλητική απόδοση των καννών. Στα λειόκαννα όπλα αυτή η βελτίωση μεταφράζεται σε ομαλότερες κατανομές και σταθερότερες συγκεντρώσεις.

Στο όπλο που εξετάσαμε οι κάννες είχαν μήκος 66 εκατοστά. Η πάνω ρίγα είναι εξαεριζόμενη με πλάτος 6 χιλιοστών, είναι δηλαδή μια κυνηγετική ρίγα. Οι πλαϊνές ρίγες είναι και αυτές εξαεριζόμενες, ακόμη ένα στοιχείο που συμβάλλει στη μείωση του βάρους.

Απόσβεση λακτίσματος
Οι θαλάμες του Falconet είναι 76 χιλιοστών, και το όπλο δέχεται φυσίγγια κανονικά και μάγκνουμ. Τώρα, ποιος θα ρίξει... μάγκνουμ από ένα όπλο βάρους 2.450 γρ. είναι άλλη υπόθεση! Η μάγκνουμ γόμωση στο διαμέτρημα 20 είναι 36 γραμμάρια. Η κανονική γόμωση κυμαίνεται από 24 έως 28 γραμμάρια που είναι υπεραρκετή για κυνήγι ορτυκιού και μπεκάτσας με σκύλο φέρμας, που προφανώς είναι και το κυνήγι για το οποίο σχεδιάστηκε αυτό το όπλο.

Οι κάννες συνοδεύονται από 5 τσοκ, για κάθε πιθανό συνδυασμό τσοκαρίσματος που μπορεί να χρειαστεί ένας κυνηγός. Με βάρος 2,45 κιλά και ικανότητα βολής φυσιγγίων μάγκνουμ, είναι προφανές ότι το Falconet χρειάζεται την καλύτερη δυνατή απόσβεση κλωτσήματος.

Οι μηχανικοί της Franchi εγκατέστησαν ένα νέο πέλμα κατασκευασμένο από δύο υλικά. Μέσα στο συνηθισμένο περίβλημα από πολυμερές υλικό, υπάρχει μια «καρδιά» από ένα πιο μαλακό και εύπλαστο ζελέ. Με το κλώτσημα το ζελέ παραμορφώνεται γρήγορα για να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος του αισθητού κλωτσήματος. Το ένθετο από ζελέ προσφέρεται σε δύο βαθμίδες σκληρότητας, ώστε να μπορεί ο κάτοχος του όπλου να επιλέξει όποιο τον εξυπηρετεί καλύτερα.

Το κοντάκι του Falconet έχει λαβή ντεμί πιστολέ και λεπτή πάπια. Το κράτημά του είναι ευχάριστο όχι μόνο λόγω χαμηλού βάρους, αλλά και επειδή το κοντάκι είναι εύχρηστο και μανιτζέβελο. Οι σχεδιαστές της Franchi δεν υπέκυψαν στον πειρασμό άλλων να κάνουν το κοντάκι σε αυτό το 20άρι πολύ «μπιμπελό», και έτσι είναι μεν μικρό, αλλά γεμίζει το χέρι και επιτρέπει τον έλεγχο του όπλου.

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;
Το νέο Franchi Falconet Pro είναι σουπερποζέ που θα βολέψει όσους ψάχνουν για ένα ελαφρύ όπλο για άνετο κυνήγι. Για όσους κυνηγούν με σκύλο φέρμας πλησιάζει το ιδανικό. Η τιμή του είναι 1.780 ευρώ. Τα όπλα Franchi εισάγονται από τη Σ. ΝΑΥΠΛΙΩΤΗΣ, τηλ. 210-2714934.

Του Νικήτα Κυπρίδημου

Πηγή www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου