Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Ελεύθερη η εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων...






















Τα σημεία αιχμής του νέου νόμου

Τα βασικά του σημεία το ν. 3851/2010 για την Επιτάχυνση των ΑΠΕ δεν τροποποιήθηκαν κατά τη συζήτηση στη Βουλή παρά τις ενστάσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά τη διαβούλευση. Οι συντάκτες του νέου νόμου βιάζονται να ανοίξουν πλήρως το δρόμο για τη μαζική εξάπλωση των ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας και κυρίως των αιολικών σταθμών.

Προκειμένου να πετύχουν το σκοπό τους, καταρρίπτουν προηγούμενες διατάξεις νόμων – γραφειοκρατικά εμπόδια κατ’ αυτούς – που προστάτευαν το περιβάλλον. Μερικές από τις νέες ρυθμίσεις:

Καταργούν την Προκαταρκτική Μελέτη (ΠΠΕΑ) και απαιτούν μόνο Μελέτη Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που ετοιμάζεται αφού έχει δοθεί η άδεια παραγωγής. Δηλαδή αφού ένας επενδυτής έχει επιλέξει τον τόπο εγκατάστασης που τον βολεύει και αφού έχει πάρει την έγκριση της ΡΑΕ, φτιάχνει μια ΜΠΕ για να αποδείξει ότι το περιβάλλον δεν βλάπτεται σε σημαντικό βαθμό.

Εάν μια υπηρεσία καθυστερήσει να γνωμοδοτήσει – που είναι πιθανό λόγω έλλειψης στοιχείων ή αδυναμίας έρευνας στο πεδίο – παρακάμπτεται και η αδειοδότηση προχωράει κανονικά.

Ο νέος νόμος προσπερνάει επιπόλαια τις επιπτώσεις των έργων υποδομής και εγκατάστασης των α/γ. Πώς δικαιολογείται να κοπούν δέντρα, να ανοίξουν δρόμοι σε παρθένες ορεινές και νησιωτικές τοποθεσίες; Τι θα συμβεί με την απορροή των υδάτων και τις πυργκαγιές που ξεσπούν από τις γραμμές μεταφοράς ενέργειας; Για όλα αυτά ο νέος νόμος δεν λέει κουβέντα.

Η δασική γη, είτε δημόσια είτε ιδιωτική, εφόσον δεν έχει επικαιροποιημένους τίτλους, παραχωρείται στους επενδυτές δωρεάν με μια πράξη επέμβασης του δασάρχη. Η πράξη επέμβασης εκδίδεται ξεχωριστά από την ΜΠΕ ως εάν επρόκειτο για πράγματα που δεν αφορά το ένα το άλλο. Το ίδιο και ο αιγιαλός παραχωρείται με περισσή ευκολία στους επενδυτές με μια απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Το ΥΠΕΚΑ δεν λογάριασε τους ιδιοκτήτες δασικής γης στην Κρήτη και την Εύβοια που διαμαρτύρονται την πρωτοφανή παράδοση της γης τους σε ιδιωτικές εταιρίες και την κατάργηση της εξέτασης ενστάσεων. Η καταπάτηση ιδιωτικών περιουσιών αφορά επίσης τις γραμμές μεταφοράς που θα γίνονται από τις ιδιωτικές εταιρείες και θα έχουν δικαίωμα απαλλοτριώσεων.

Οι εξαιρούμενες περιοχές για εγκατάσταση α/γ είναι μηδαμινές εφόσον οι προστατευόμενες περιοχές ακόμη και οι Εθνικοί Δρυμοί ανοίγονται ανενδοίαστα στην κατασκευή ΑΣ. Πού είναι η περίφημη προστασία της βιοπικιλότητας; Είναι δυνατόν να κατασκευαστούν χιλιόμετρα νέων δρόμων και να εγκατασταθούν εκατοντάδες α/γ (όπως στα ΝΑΤURA της Οχης, του Κόχυλα κ.α) χωρίς να επηρεαστεί η ακεραιότητα των προστατευόμενων περιοχών; Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που εγείρει ο νέος νόμος για τα οποία θα κληθούν σύντομα τα δικαστήρια να απαντήσουν.

Καθώς ο πλανήτης μας είναι γεμάτος περιβαλλοντικά προβλήματα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προωθούνται σαν η μαγική λύση που θα τα διορθώσει όλα.
Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε την ομορφιά των τοπίων μας, πρέπει να κατασκευάσουμε αιολικά πάρκα με πολλή προσοχή, και καλό και συνολικό σχεδιασμό.
Επίσης, οι ανεμογεννήτριες παράγουν ενέργεια όχι κατ' ανάγκη όταν τη χρειαζόμαστε, αλλά όταν φυσάει, και επειδή δεν μπορούμε να βασιστούμε σ' αυτές, αναγκαζόμαστε ούτως ή άλλως να έχουμε τα θερμοηλεκτρικά αναμμένα.
Παρόλα αυτά τα γνωστά προβλήματα, υπάρχει μια τεράστια κίνηση αλόγιστης εγκατάστασης όσο γίνεται περισσότερων ανεμογεννητριών, βιαστικά, σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές της χώρας.
Το κόστος αυτής της υποτίθεται «καθαρής» ενέργειας είναι τεράστιο και πληρώνεται από τους πολίτες με τη μορφή επιδοτήσεων, που τελικά αποτελούν τεράστια κέρδη για λίγες εταιρείες.

Το Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου

Πηγή www.gpeppas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου