Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Zoom στο έργο των κυνηγετικών συλλόγων της χώρας...

Επειδή το έργο μετράει…
Από αυτό το μήνα το περιοδικό «Κ&Φ» ξεκινάει την παρουσίαση – προβολή του έργου των Κυνηγετικών Συλλόγων στην Ελλάδα.

Το κυνήγι, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό δίκαιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αποτελεί μια συμβατή προς το περιβάλλον ανθρώπινη δραστηριότητα.
Στη σειρά των αφιερωμάτων στους Κ. Σ. του τόπου μας, ο φακός του «Κ&Φ» κάθε μήνα θα εστιάζει στον τομέα της αειφορικής διαχείρισης της άγριας ζωής και στα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη από το έργο του Συλλόγου της περιοχής που θα επισκέπτεται. Με την ενέργειά μας αυτή φιλοδοξούμε μακροπρόθεσμα να αποδείξουμε, προς ενημέρωση και των πιο δύσπιστων, ότι:
- Η κυνηγετική δραστηριότητα είναι απόλυτα συμβατή με το περιβάλλον και ο σύγχρονος ρόλος των Κυνηγετικών Οργανώσεων είναι πολυδιάστατος.
- Δεν είμαστε απλά κυνηγοί, αλλά διαχειριστές των θηραμάτων και ότι ο διαχειριστικός μας ρόλος δεν τελειώνει πληρώνοντας στο κράτος και στις κυνηγετικές οργανώσεις μερικά δεκάευρα.
- Να δείξουμε πως με απλές, έξυπνες και οικονομικές λύσεις όταν ο Κ.Σ. ενεργοποιείτε 365 μέρες το χρόνο, με αγάπη και μεράκι για το θήραμα, φέρνει αποτέλεσμα.

Είναι γεγονός, ότι τα οικοσυστήματα της χώρας βρίσκονται σε ευαίσθητη ισορροπία, όσον αφορά στους βιοτικούς και αβιοτικούς τους παράγοντες, λόγω των αλόγιστων ανθρωπογενών παρεμβάσεων και των φυσικών κινδύνων που αντιμετωπίζουν.
Οι Κυνηγετικές Οργανώσεις έχοντας συμπληρώσει 80 χρόνια θεσμικής υπόστασης αποτελούν τη μοναδική οργάνωση που λειτουργεί ως ΝΠΙΔ άμεσα όμως ελεγχόμενα από το κράτος. Οι 252 Κυνηγετικοί Σύλλογοι σε όλη τη χώρα, υπάγονται στη δικαιοδοσία 7 Κυνηγετικών Ομοσπονδιών και αυτές με τη σειρά τους στη δικαιοδοσία της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος. Με αυτό τον τρόπο, διαμορφώνεται πλέον ένα δίκτυο οργανώσεων ελεγχόμενων από την πολιτεία, με κοινά Καταστατικά λειτουργίας, κοινούς στόχους και αυστηρούς κανόνες οικονομικής διαχείρισης.

Με την υλοποίηση συγκεκριμένου έργου από τις Κ.Ο., επιδιώκεται η ανάπτυξη της πανίδας σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας, μέσω ενός ολοκληρωμένου και επιστημονικά τεκμηριωμένου σχεδίου, το οποίο είναι συμβατό με την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία για την αειφόρο διαχείριση του περιβάλλοντος. Το σχέδιο αυτό, περιλαμβάνει: την υλοποίηση (με ιδίους πόρους) πολύ σημαντικών και δαπανηρών προγραμμάτων, μελετών και δράσεων, με σκοπό την απόκτηση αξιόπιστων στοιχείων και πληροφοριών που θα επιτρέψουν στη θηραματική δραστηριότητα να ασκείται με παρακολούθηση, προγραμματισμό και σχεδιασμό, ο οποίος δίνει τη σιγουριά πως οι θηραματικοί πληθυσμοί θα είναι υγιείς και ικανοποιητικοί για τα επόμενα χρόνια.


Τίτλος:
Καταγραφή και Αναγνώριση του έργου

Πρόλογος:
Το «Κ&Φ» θα βραβεύσει εκείνους τους κυνηγούς που αποδεδειγμένα νοιάζονται και εργάζονται για την αειφορική διαχείριση του θηραματικού πλούτου του τόπου μας.

(τιτλάκι) Διαδικασία καταγραφής και Προβολής του έργου
Στη σειρά αυτών των αφιερωμάτων του περιοδικού «Κ&Φ», το έργο του κάθε Κ.Σ., ταυτόχρονα θα βιντεοσκοπείται και θα παρουσιάζεται μέσα στο DVD που θα συνοδεύει το τεύχος, ενώ το βίντεο με το ρεπορτάζ θα προβάλλεται τον ίδιο μήνα μέσα στην εκπομπή “OUTDOOR SPORTS” και τους συνεργαζόμενους τηλεοπτικούς σταθμούς σ’ όλη την Ελλάδα.

(τιτλάκι) Διάρκεια και επιλογή
Ο κάθε κύκλος των αφιερωμάτων θα έχει διάρκεια 12 μήνες και στο τέλος της κάθε περιόδου θα πραγματοποιείται μια ειδική εκδήλωση, σε αίθουσα κεντρικού Ξενοδοχείου. Παρουσία της ηγεσίας των Κ.Ο., των συμμετεχόντων και του κοινού, θα γίνεται προβολή σε οθόνη του έργου όλων των Κ.Σ. που παρουσιάστηκαν την περίοδο που πέρασε και μια επιτροπή από ειδικούς θα αξιολογεί και με συγκεκριμένα κριτήρια θα βραβεύει έναν κυνηγό μέλος, ενός εκ των 12 Κ.Σ., ο οποίος διακρίθηκε την προηγούμενη χρονιά για το φιλοθηραματικό του έργο.

(τιτλάκι) Διαδικασία
Η διαδικασία επιλογής θα είναι η εξής: ο κάθε σύλλογος θα προτείνει για βράβευση έναν κυνηγό μέλος του (εκτός προσώπων του ΔΣ). Στη συνέχεια, η επιτροπή των ειδικών του «Κ&Φ» θα επιλέγει έναν από τους 12 προτεινόμενους. Η διαδικασία επιλογής σε όλα τα στάδια θα γίνεται με βάσει τα κάτωθι:

(τιτλάκι) κριτήρια και ποσοστά μοριοδότησης
1. Είδος φιλοθηραματικής δράσης:
a. Πρωτοτυπία, 20 βαθμοί.
b. Εύρος εφαρμογής 20 βαθμοί.
c. Αποτελεσματικότητα αυτής, 20 βαθμοί.
d. Κοινωνικός αντίκτυπος αυτής, 20 βαθμοί.
2. Αξιολόγηση του κυνηγετικού ήθους και κύρους των υποψηφίων, 20 βαθμοί.


ΣΕ ΒΟΧ
Ανακοίνωση:
Όσοι Κυνηγετικοί Σύλλογοι επιθυμούν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα καταγραφής και αναγνώρισης του έργου τους, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν για συνεννόηση στα τηλέφωνα: 210 7755464 – 210 7470602 με τον κ. Λευτέρη Κακαβούλη.



Πηγή www.go-outdoor.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου