Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Λύση για... «ατίθασα» τουφέκια...

Το κλώτσημα του όπλου είναι συχνά οδυνηρό! Για μερικούς είναι ανυπόφορη εμπειρία, ενώ για μια μειοψηφία κυνηγών και σκοπευτών είναι αίτιο σοβαρών επιπτώσεων, όπως ημικρανίες και έντονοι πονοκέφαλοι.


Είναι λοιπόν ευνόητη η προσπάθεια να «δαμαστεί» αυτό το οδυνηρό φαινόμενο. Η χρήση ελαφριών γομώσεων, η αύξηση του βάρους του όπλου, τα σωστά μέτρα. κοντακιού, όλα συμβάλλουν στη μείωση του φαινομένου.

Ομως όταν αυτά έχουν εφαρμοστεί και το όπλο συνεχίζει να κλωτσά, τότε έρχεται η ώρα για πιο δραστικά μέτρα... Και ένα από αυτά είναι το Hyperporting, ή όπως λέμε στα ελληνικά, οι οπές εκτόνωσης...
Λύση για... «ατίθασα» τουφέκια

Οι οπές εκτόνωσης είναι τρύπες που γίνονται στην κάννη, λίγο πριν το τσοκ. Οι τρύπες είναι υπό γωνία, δηλαδή έχουν μια λοξή φορά, έτσι ώστε τα αέρια που φεύγουν να εκτονώνονται προς τα πίσω.

Ο λόγος ύπαρξης αυτής της γωνίας είναι ότι φεύγοντας από την κάννη τα αέρια ασκούν μια πίεση προς τα εμπρός, δηλαδή δρουν σαν κινητήρας αεριωθούμενου και «τραβούν» την κάννη σε κατεύθυνση αντίθετη από αυτή του κλωτσήματος.

Οταν κάποτε διασκεύασα ένα 20άρι μονόκαννο σε βάση Μαρτίνι, το όπλο κλωτσούσε σαν «μουλάρι». Με μια βολή μόνο... σε έβαζε σε φάση μετάνοιας (!), ενώ η δεύτερη απαιτούσε τεράστια αποθέματα θάρρους!

Ολα τα «γιατροσόφια» δοκιμάστηκαν: ελαφριές γομώσεις, πλατύ πέλμα, ίσιο κοντάκι, ωστόσο το κλώτσημα δεν έλεγε να καταλαγιάσει. Ετσι το όπλο πήγε στο οπλουργείο Ηφαιστος για Hyperporting. Μετά την αλλαγή το όπλο διέφερε όσο η μέρα με τη νύχτα... Το κλώτσημα δαμάστηκε, το όπλο δεν είχε καμία τάση άνωσης του στομίου όταν έριχνε και η δεύτερη βολή δεν ήθελε καμία σκέψη.

Ομως, υπήρχε ένα δυνητικό μείον! Η εκτόνωση των αερίων από τις οπές στην κάννη βγάζει έναν δικό της ήχο. Είναι κάτι σαν συριγμός, ή σύρσιμο, που ακούγεται μέσα στον κανονικό ήχο της τουφεκιάς. Σε κυνήγι που ρίχνονται μερικές δεκάδες φυσίγγια δεν ενοχλεί, αλλά καλό είναι να το έχουν υπόψη όσοι έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία στα αυτιά.

Με την εκτόνωση των αερίων που πιέζουν τη γόμωση πριν αυτή περάσει από το τσοκ της κάννης, μειώνεται το αισθητό κλώτσημα. Ομως, η εκτόνωση έχει και ένα βλητικό αποτέλεσμα που δεν ήταν αναμενόμενο, αλλά το ανακάλυψα τυχαία σε δοκιμή φυσιγγίων.

Η εκτόνωση πριν την έξοδο των σκαγιών από το στόμιο σημαίνει ότι δεν υπάρχει πια το φαινόμενο του εμβολισμού της γόμωσης. Ο εμβολισμός της γόμωσης -αυτό που λέγεται και έκρηξη στομίου- δρα σαν μια δυνατή «κλωτσιά» στη γόμωση, μερικά εκατοστά από το στόμιο και στο πρόωρο άνοιγμά της. Με τις οπές εκτόνωσης και την εξάλειψη της έκρηξης στομίου η τουφεκιά διατηρεί μια ομαλή κατανομή και συγκέντρωση, σε μια μεγαλύτερη γκάμα αποστάσεων. Αυτό ακούγεται παράδοξο και όντως είναι αντίθετο σε ό,τι έχουμε δει και διαβάσει για τη βλητική των σκαγιών. Είναι κοινή γνώση ότι τα σκάγια ανοίγουν σαν χωνί που ανοίγει, καθώς απομακρύνεται από το στόμιο...

Με τις οπές εκτόνωσης αυτό το άνοιγμα των σκαγιών φαίνεται να είναι πιο ομαλό, σε βαθμό που δίνει την εντύπωση ότι η τουφεκιά διατηρεί την πυκνότητά της για μεγαλύτερη απόσταση (δηλαδή μένει παράλληλη αντί να είναι κωνική).

Πρόκειται για φαινόμενο που δεν έχει μελετηθεί και δεν μπορεί να μελετηθεί με ένα όπλο και μερικά κουτιά φυσίγγια. Μια σοβαρή έρευνα θέλει πολλές κάννες και τσοκ, καθώς και δεκάδες χιλιάδες βολές. Να τονιστεί εδώ ότι η παρατήρηση αφορά ένα όπλο διαμετρήματος 20, με τσοκ δύο δέκατα. Με άλλα τσοκαρίσματα και διαμετρήματα, ίσως να συμπεριφέρεται αλλιώς.

Καθάρισμα...
Σχεδόν όλοι όσοι βλέπουν το στόμιο της κάννης με οπές εκτόνωσης, ρωτούν πώς καθαρίζονται οι τρύπες...

Η απάντηση είναι ότι ποτέ δεν τις καθάρισα και... έτσι δεν ξέρω! Πάντως, ποτέ δεν έδειξαν καμία ιδιαίτερη συσσώρευση καταλοίπων που να χρήζει ειδικού τρόπου καθαρισμού. Προφανώς η ορειχάλκινη βούρτσα είναι αρκετή για να καθαρίσει και τις τρύπες με το πέρα-δώθε.

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;

Το Hyperporting κάνει ό,τι υπόσχεται: μειώνει το αισθητό κλώτσημα και την άνωση των καννών. Επιπλέον προφέρει και μια μετρήσιμη βελτίωση της βλητικής απόδοσης του όπλου, που ενδέχεται να ποικίλλει ανάλογα με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της κάννης (αυλό, τσοκ κλπ.). Ομως, το πιο σημαντικό πρόβλημα που καλείται να διορθώσει το Hyperporting ειναι το κλώτσημα, και η προσωπική εμπειρία δείχνει ότι όντως δαμάζει ατίθασα και οδυνηρά όπλα!

ΤΟΥ ΝΙΚΗΤΑ ΚΥΠΡΙΔΗΜΟΥ

Πηγή www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου