Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Θύμα του κλίματος η αποδημία των πουλιών...

Το τέλος της αποδημίας των πουλιών προεξοφλούν 200 επιφανείς επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο σε συνέδριο που διεξήχθη στην Ισπανία, κατηγορώντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου για τις αλλαγές στις συνήθειες των μεταναστευτικών πτηνών. Σύμφωνα με τα πορίσματα πρόσφατης έρευνας, η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για την αλλαγή πορείας 20 εκ. μεταναστευτικών πτηνών τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ τα πουλιά που διανύουν μικρές αποστάσεις για την εξεύρεση τροφής και τη διαιώνιση του είδους προτιμούν να μη φθάσουν στον προορισμό τους εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο ethnos.gr εξαιτίας των απότομων καιρικών φαινομένων που εμφανίζονται όλο και πιο συχνά τα τελευταία 25 χρόνια, τα πουλιά αναγκάζονται να παρεκκλίνουν της «πεπατημένης οδού» αναζητώντας τροφή σε πιο προσιτούς -από πλευράς θερμοκρασίας- τόπους. Οπως επισημαίνει ο Ισπανός ερευνητής - ορνιθολόγος, Μιγκέλ Φερέρ, στη βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ», η μετανάστευση των αποδημητικών πτηνών είναι μία από τις σημαντικότερες φάσεις του κύκλου της ζωής, η οποία καθορίζεται από τις κλιματικές συνθήκες.

Τα μεταναστευτικά πουλιά χρειάζονται μεγάλα ενεργειακά διαθέσιμα για να ταξιδεύσουν από και προς τις θέσεις όπου θα δημιουργήσουν φωλιές. Κατά συνέπεια, η έναρξη της μετανάστευσης εξαρτάται από τη διαθέσιμη τροφή, η οποία με τη σειρά της εξαρτάται από τις αντίστοιχες καιρικές συνθήκες. Επίσης, σημαντικό ρόλο στη μετανάστευση των πουλιών παίζουν οι τοπικές καιρικές συνθήκες όσο και αυτές που επικρατούν στη διαδρομή και στον τόπο προορισμού τους.

Πηγή http://meteoilia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου