Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Υψηλές Θερμοκρασίες – Εκπαιδευτικά...

Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί στους μήνες που θα ακολουθήσουν λόγω τις υψηλές θερμοκρασίες. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν αυτούς τους δύσκολους μήνες για τους τετράποδους φίλους μας να μελετήσουμε τους τρόπους μεταφοράς τους προς τα μέρη όπου θα γίνουν τα εκπαιδευτικά και οι κυνηγετικές εξορμήσεις που θα ακολουθήσουν, ειδικά τον Αύγουστο που οι θερμοκρασίες είναι στα ύψη.
Τα κουτιά μεταφοράς ή τα τρέιλερ που θα μεταφέρουν τα σκυλιά, πρέπει να έχουν εξαερισμό με σωστές προδιαγραφές. Μην ξεχνάμε ότι η ζέστη ανεβαίνει προς τα επάνω και για αυτό ο εξαερισμός πρέπει να βρίσκεται στα πάνω μέρη για να φεύγει πιο εύκολα η υψηλή θερμοκρασία από εκεί. Αυτό το αναφέρουμε για τα αυτοσχέδια κουτιά μεταφοράς που φτιάχνουμε πολλές φορές από μόνοι μας χωρίς να έχουμε τις απαραίτητες γνώσεις θέτοντας σε κίνδυνο τα σκυλιά μας. Υπάρχουν επαγγελματίες που γνωρίζουν για αυτά που έχουν μελετήσει για τον καλύτερο δυνατό εξαερισμό. Μπορούμε βέβαια να κάνουμε και δική μας κατασκευή αν τα καταφέρνουμε αλλά θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί και σχολαστικοί.
Επίσης όταν θα έχουμε μαζί μας περισσότερα από ένα σκυλιά στο κουτί μεταφοράς ή στο τρέιλερ θα πρέπει να λαμβάνουμε υπ’όψιν μας την άνεση των σκύλων μας, δεν πρέπει να είναι περιορισμένα γιατί αυτό γίνεται ασφυκτικό και μπορεί να φέρει δυσάρεστα αποτελέσματα. Καθώς και όταν παίρνουμε το ένα σκυλί από το χώρο που σταθμεύσαμε το αυτοκίνητο για να το λύσουμε στο χωράφι και αφήνουμε το άλλο πίσω να περιμένει, θα πρέπει να ελέγξουμε να μην είναι εκτεθειμένο στον ήλιο.
Τα καταλληλότερα υλικά που είναι γνωστά για τις μονωτικές τους ιδιότητες είναι το κόντρα πλακέ θαλάσσης και το πάνελ πολυορεθάνης . Τα υλικά από λαμαρίνα κ.λπ. είναι ακατάλληλα για τέτοιες κατασκευές γιατί ανεβάζουν τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του χώρου στα ύψη και αντίστροφα το χειμώνα.
Ένα ακόμη σημαντικό εφόδιο αυτούς τους μήνες είναι το νερό. Είναι απαραίτητο να έχουμε μαζί μας άφθονο νερό. Καλό θα ήταν πριν από κάθε λύσιμο του σκύλου στο χωράφι ή στο βουνό να τον δροσίζουμε βρέχοντάς τον όχι στο πάνω μέρος του σώματός του αλλά από κάτω στο θώρακα, γιατί στο πάνω μέρος ο σκύλος θα επιβαρυνθεί, θα αρχίζει να σιγοβράζει πέφτοντας πάνω του ο ήλιος.
Να είμαστε λοιπόν πολύ προσεχτικοί και ευχόμαστε καλά εκπαιδευτικά σε όλους.

Γιώργος και Δήμος Μπούνας

Πηγή www.bounasprogress.gr
Εκτροφή Epagneul Breton

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου