Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

O ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ ...

Ευρώπη Επτά εκατομμύρια κυνηγοί αναζητούν... πατρίδα

Είμαστε πολλοί αλλά αλήθεια πόσοι ακριβώς;

Η πρόσφατη κινητοποίηση των Ελλήνων κυνηγών, με αφορμή την κάθοδο του ΚΕΚ στις ευρωεκλογές, ξεκίνησε και μια μεγάλη συζήτηση για τον αριθμό, άρα και την πολιτική δύναμη των κυνηγών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της FACE, της Ομοσπονδίας Οργανώσεων για το Κυνήγι και την Διατήρηση της Άγριας Πανίδας της Ε. Ε., στην οποία συμμετέχουν όλες οι εθνικές κυνηγετικές συνομοσπονδίες (και η δική μας), τα νούμερα είναι τουλάχιστον εντυπωσιακά.

Με στοιχεία -προσεγγιστικά του 2007- οι Ευρωπαίοι κυνηγοί ξεπερνούν πλέον τα 7 εκατομμύρια, δημιουργώντας τη 19η ευρωπαϊκή «χώρα» σε πληθυσμό, αν μπορούσαν βέβαια να κατασκευάσουν μια ονειρική δικιά τους, γεμάτη θηράματα και ανέπαφη φύση.

Η αναλογία μάλιστα των κυνηγών στον πληθυσμό είναι επίσης εντυπωσιακή καθώς στην καλύτερη περίπτωση φτάνει το 1:12 (Ιρλανδία) ή το 1:15 (Κύπρος).

Φυσικά ο χάρτης των Ευρωπαίων κυνηγών αποκαλύπτει και τα σημεία εκείνα που η συγκεκριμένη δραστηριότητα δεν είναι δημοφιλής, όπως π.χ. την Ολλανδία, όπου μόνο 1 στους 626 κατοίκους κυνηγά.

Τα πρωτεία σε απόλυτους αριθμούς τα έχουν φυσικά και οι μεγαλύτερες χώρες σε πληθυσμό, αλλά και εδώ έχουμε διαφοροποιήσεις. Η Γαλλία, αν και Τρίτη πολυπληθέστερη, έχει τη μεγαλύτερη κυνηγετική κοινότητα με πάνω από 1.300.000 συναδέλφους, κάτι που εξηγεί και την παλαιότερη επιτυχία τής εκεί αντίστοιχης πολιτικής κίνησης.

Οσο για την Ελλάδα; Η χώρα μας διατηρεί καλή ισορροπία, καθώς είναι η δέκατη σε πληθυσμό αλλά και επίσης δέκατη σε αριθμό κυνηγών, με αναλογία ενός κυνηγού ανά 37 κατοίκους. Θυμίζουμε εδώ ότι όλα τα παραπάνω στοιχεία αφορούν κυνηγούς που έχουν νόμιμη άδεια σήμερα και όχι όσους γενικά έχουν ασχοληθεί με το κυνήγι στο παρελθόν (που είναι πολύ πειρσσότεροι).

Αν θέλουμε να δούμε πιο «πολιτικά» αυτούς τους αριθμούς, συνολικά με το κυνήγι απασχολούνται ή ενδιαφέρονται πάνω από 20 εκατομμύρια Ευρωπαίοι. Αυτό υπολογίζεται συνεκτιμώντας τις οικογένειές τους, αλλά και όλο τον αριθμό θηροφυλάκων, εκπαιδευτών, εμπόρων και επισκευαστών εξοπλισμού, όπως και των ανθρώπων που έμμεσα αλλά σημαντικά ωφελούνται από την κυνηγετική δραστηριότητα, όπως ιδιοκτήτες καταλυμάτων, εστιατορίων κ.λπ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του FACE η κυνηγετική δραστηριότητα δημιουργεί στην Ευρώπη 120.000 θέσεις εργασίας και ένα τζίρο 5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Τα ευρωπαϊκά μεγέθη επίσης παραμένουν εντυπωσιακά και σε άλλους τομείς. Π.χ. το 20% με 30% των κυνηγών ταξιδεύουν και σε άλλες χώρες (εντός και εκτός Ευρώπης) για την αγαπημένη τους δραστηριότητα.

Το πολιτικό κυνήγι

Αν και αντίστοιχα δεδομένα μπορεί να βρούμε για πολλές δραστηριότητες, το κυνήγι σίγουρα ξεχωρίζει καθώς είναι μαζικό και καλύπτει κάθε κοινωνική τάξη,
Είναι ταυτισμένο με την ύπαιθρο, προϋποθέτει μια αρκετά σημαντική επένδυση σε εξοπλισμό, εκπαίδευση και μετακίνηση, είναι διασυνοριακό, ενώ διεξάγεται για πολλούς μήνες.

Οπότε παραμένει το ερώτημα…

Σε μια πολυπολιτισμική Ευρώπη, όπου φανατικά (και ορθά) προασπίζονται τα δικαιώματα κάθε ομάδας (πολιτικής, κοινωνικής, εθνικής ή ό,τι άλλο), πώς μπορεί η 19η «χώρα» (αυτή μόνο των κυνηγών) να παραμένει τόσο παραμελημένη και εκτός πολιτικής παρέμβασης;

Του Χρήστου Γ. Κτενά

Πηγή www.gpeppas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου