Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Οι κυνηγοί προστάτες της χλωρίδας...

και με τη… βούλα!

Και το όνομα αυτών …Χλωροφίλοι! Αυτή είναι η επωνυμία της πρώτης Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) που ιδρύουν οι κυνηγοί, με στόχο την προστασία και της χλωρίδας.
Το καταστατικό είναι έτοιμο και έχει πάρει ήδη το δρόμο προς το πρωτοδικείο, συνοδευόμενο από 300 υπογραφές, για τη σχετική έγκριση.

Η πρωτοβουλία-πρωτοπορία ανήκει στον Κυνηγετικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, καθώς η όλη προσπάθεια έχει ξεκινήσει από τον πρόεδρο, Γιώργο Μπαμπαράτσα.


Ποιοι είναι οι Χλωροφίλοι;

Στο διαδίκτυο, όπου υπάρχει η αντίστοιχη σελίδα, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής: ΜΚΟ, Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση για την προστασία των ειδών της χλωρίδας από τους χορτοφάγους και άλλον κίνδυνο. Με τον όρο φυτό, χαρακτηρίζεται ένας από τους τύπους με τους οποίους εμφανίζεται η ζωή στη γη κι ο όρος φυτό είναι γενική ονομασία που δίνεται στα ποώδη, θαμνώδη και δενδρώδη είδη. Σαφή όρια μεταξύ των ζώων και των φυτών είναι δύσκολο να ανεβρεθούν και, τις περισσότερες φορές, η διάκριση αυτών είναι τεχνητή, ιδιαίτερα στο επίπεδο των μικροοργανισμών. Τούτο είναι δε, πολύ φυσικό, αφού και οι δύο κατηγορίες φέρονται και εξελίχθηκαν από ίδιους προγονικούς παράγοντες. Τα ανώτερα, όμως, φυτά διακρίνονται σαφώς από τα ζώα.

Ως κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσματα των φυτών (φυτικών οργανισμών) προβάλλονται: η αδυναμία μετακίνησης και κάποια έλλειψη αισθήσεων, η παρουσία χλωροφύλλης και η θρέψη αυτών από ανόργανες ενώσεις με τη λειτουργία της φωτοσύνθεσης. Επίσης, η παρουσία της κυτταρίνης στα φυτικά κύτταρα, που λείπει τελείως στα ζωικά, είναι εκείνη που αποτελεί και τον ασφαλέστερο χαρακτήρα των φυτών. Η επιστήμη που εξετάζει τα φυτά ονομάζεται Φυτολογία ή Βοτανική. Και αυτοί που τα προστατεύουν είναι οι «ΧΛΩΡΟΦΙΛΟΙ».


«Δίνουμε στη Φύση αυτό που της ταιριάζει»

Ο κ. Μπαμπαράτσας, είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι οι πρώτοι 300 σύντομα θα γίνουν χιλιάδες.
«Τα φυτοφάρμακα, οι μονοκαλλιέργειες, η αλόγιστοι οικιστική ανάπτυξη και η ανεξέλεγκτη βόσκηση, είναι παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στη χλωρίδα και απειλούν πολλά φυτά με εξαφάνιση. Θα ασχοληθούμε με την προστασία των δασών, θα αναζητήσουμε φυτά που κινδυνεύουν να σβήσουν από το χάρτη, ώστε να δώσουμε στη φύση το χώμα και το άρωμα που της ταιριάζουν. Ήδη έχουμε σχετική εμπειρία. Επί σειρά ετών συμμετέχουμε σε δράσεις που έχουν σχέση με την προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος. Κάνουμε δενδροφυτεύσεις, καθαρίζουμε δασικές εκτάσεις, που η ανεξέλεγκτη ρύπανση μετατρέπει τη φύση σε απέραντη χωματερή, ενώ μετέχουμε σε προγράμματα πυρασφάλειας και σε κατασβέσεις δασικών πυρκαγιών. Την ιδρυτική διακήρυξη την υπογράψαμε περίπου τριακόσια άτομα, αλλά πολύ σύντομα θα γίνουμε χιλιάδες», τονίζει χαρακτηριστικά.

Όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα, μπορούν να μπουν στο facebook και να πληκτρολογήσουν (με ελληνικά και κεφαλαία) τη λέξη: ΧΛΩΡΟΦΙΛΟΙ. Θα έχουν την ευκαιρία να δουν από πρώτο χέρι λεπτομέρειες, αλλά και να διατυπώσουν και τη δική τους άποψη σχετικά με το όλο θέμα.


Του Δημήτρη Μιλτιάδη

Πηγή www.go-outdoor.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου